środa, 29 lutego 2012
Rogaliki drożdzowe z dżemem

 

                    Zachciało się czegoś słodkiego .Dawno nie robiłam rogalików drożdżowych. Więc zabrałam się do robienia i wyszły znakomite.

 

 

SKŁADNIKI:

  • 600 g mąki
  • 4 jajka
  • 10 łyżek mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • dżem aronia i dżem pomarańczowy
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao rozpuszczalne
  • pół łyżeczki soku z buraczków

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wsyp do miski ,dodaj 3 jajka, margarynę pokrojoną w wiórki , pokruszone drożdże, 8 łyżek mleka i 4 łyżki cukru . Zrób rozczyn po środku , zostaw pod przykryciem na 20 minut ,aż zaczną pracować drożdże , zagnieć i wstaw do lodówki na 2 godziny . Orzechy zmiel drobno ja je rozgniotłam tłuczkiem , żółtko zmieszaj z 2 łyżkami mleka. Wyjmij ciasto z lodówki na stolnicę, podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na cienki, duży krążek i podziel na 8 trójkątów.Na każdy trójkąt kładź łyżeczkę marmolady. Wszystkie rogaliki smaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem za pomocą pędzelka i piecz na rumiano w rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu i przestudzeniu polukruj. Cukier puder całą szklankę  wymieszaj z sokiem z cytryny ,przelej do drugiej szklanki połowę i do jednej dodaj pół łyżeczki soku z buraczków ,a do drugiej 2 łyżki rozpuszczalne kakao wymieszaj i dekoruj ,jedne różowym lukrem ,drugie kakaowym lukrem i posyp orzechami włoskimi. Piekłam 20 minut na środkowym stopniu piekarnika w 180 stopniach .

poniedziałek, 27 lutego 2012
Home cooking z Winiarami i SOSER
           W sobotę odbyło się moje "Home cooking z Winiarami i Soserem" Zaprosiłam koleżanki do wspólnego gotowania męża i córkę . Było fajnie atmosfera   była ,a to najważniejsze ,w dobrej zabawie minął nam dzień . Śmiechu było co nie miara wpadki  tez były bez tego ani rusz . Mąż pierś z kurczaka tak tłukł , że same dziury porobił hi hi.  Aby więcej takich fajnych dni .Polecam wam wspólne gotowanie z przyjaciółmi można się odprężyć zrelaksować w miłym towarzystwie .


 

Piersi z kurczaka w marynacie Soser
> pierś 2 sztuki
> ser 6 plastrów
>  rukola 100 gram
> oliwki czarne 12 sztuk
> cebulka marynowana 12 sztuk
> soser do marynaty 2 łyżki
> jajko
> bułka tarta
 
 Piersi kroimy w plastry. Soser 2 łyżki wsypujemy do miseczki  dodajemy
100 ml oleju i mieszamy . Zostawiamy w tej marynacie piersi z kurczaka na
 20 minut pokrojone już w plastry .
 Wykładamy pierś na deseczkę kładziemy plaster sera  rukole  oliwki  czarne i marynowaną cebulkę  . Zawijamy piersi i wykałaczkami   przytrzymujemy . Następnie  obtaczamy w jajku i bułce tartej  i smażymy  na słoty kolor ,dusząc pod przykryciem .Wyjdą nam małe tobołki w  sosiku .
 
Żeberka w marynacie SOSER
> 1kg karkówki
> 6 łyżek soser
> Olej do smażenia
> Masło 100 gram
> Rukola 100 gram
> Papryka czerwona ostra mielona
 Karkówkę kroimy  w plastry posypujemy soserem  zmieszanym z czerwoną  papryką ostrą mieloną dość  sporo z obu stron . Zostawiamy  w lodówce na  20 minut .Wkładamy do naczynia żaroodpornego  posypujemy rukolą i
 wiórkami z masła . Zalewamy wodą i wkładamy do pieca pieczemy około 90 minut podlewając wodą
 Udka  z kurczaka + Soser
> 6 udek
> Soser 6 łyżek
> Masło 100 gram
> Sól
> pieprz
 Udka  posypujemy soserem,  pieprzem i solą  całe obtaczamy .  Do rękawa wkładamy udka  i wiórki masła  . Zapiekamy w piekarniku około   80 minut.  Wyjdzie pyszny sos .
 Rolada  z Indyka
> Pierś z indyka 400 gram
> Soser 4 łyżki
> Rukola garść
> Jedno jajko
> Sól
> pieprz
 
Pierś miksujemy  dodajemy soser i znowu miksujemy  .  Rukole tez wkładamy
> i miksujemy .Dolewamy 100 ml rosołu drobiowego i 1 jajko  miksujemy
nadal . sól pieprz dos maku na koniec i wymieszać
 Rozkładamy folie aluminiową i kładziemy tak przygotowane mięsko by  zrobić baton .Zawijamy jak cukierka wkładamy do garnka z woda i gotujemy około 40 minut . Roladę wyjmujemy  i kroimy w plastry podajemy z sosem .Wyjdą dwie rolady małe .

Sałatka obiadowa
> Rukola 150 gram
> Pomidor 1
> Cebulka marynowana  50 gram
> Serek do sałatek 100 gram
> Sos sałatkowy koperkowo ziołowy
> Oliwa z oliwek 1 łyżka

Rukole wkładamy do miski skrapiamy oliwą dodajemy pomidor pokrojony w kostkę ,cebulkę marynowaną ,serek pokrojony w kostkę , sos sałatkowy koperkowo -ziołowy i mieszamy nakładamy w kokilki 
 Sałatka owocowa
> Bita śmietana Winiar 1 opakowanie
> mleko
> owoce
> pomarańcz 2 sztuki
> brzoskwinie 4 połówki
> kiwi 4 sztuki
 Owoce  kroimy w kostkę i przekładamy ubitą śmietaną ( śnieżka po naszemu)
  Torcik jabłkowo śmietanowy
>     Biszkopt
>     3 jajka
>     20 gram Kasi
>     cukier 3 łyżki
>     mąka 6 łyżek
>     cynamon 2 łyżeczki
>     szczypta soli
     Masa
>     Pół litra jabłek przesmażonych z cukrem
>     śmietana 30% 400 gram
>     czekolada mleczna 1 tabliczka
>     orzechy włoskie 150 grał już bez łupinek
>     posypka dekoracyjna kolorowa garść
Biszkopt ubiłam osobno ,żółtka z cukrem i cynamonem. Białko ubiłam ze  solą. Żółtka i białka połączyłam ze sobą dodałam rozpuszczona Kasię
, wymieszałam na koniec wsypałam mąkę.Wymieszałam i wylałam do małej tortownicy . Piekłam 25 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu przekroiłam  na połowę biszkopt. Jabłka ze słoika wyjęłam i położyłam na biszkopt.  Śmietanę ubiłam położyłam na jabłka i przykryłam drugim biszkoptem. W  rondelku rozpuściłam czekoladę dodałam łyżeczkę Kasi. Polałam biszkopt tylko na
 samej górze . Posypałam posypka kolorową.Orzechy wyjęłam z paczki i  obsypałam boki tortu orzechami.



niedziela, 26 lutego 2012
Torcik śmietanowo jabłkowy

                                Pyszny torcik śmietanowo jabłkowy

Tort robiłam wczoraj spotkałam się z koleżankami i sobie miło spędziłyśmy czas .

SKŁADNIKI:

  • Biszkopt
  • 3 jajka
  • 20 gram Kasi
  • cukier 3 łyżki
  • mąka 6 łyżek
  • cynamon 2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Masa
  • Pół litra jabłek przesmażonych z cukrem
  • śmietana 30% 400 gram
  • czekolada mleczna 1 tabliczka
  • orzechy włoskie 150 grał już bez łupinek
  • posypka dekoracyjna kolorowa garść

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt ubiłam osobno żółtka z cukrem i cynamonem. Białko ubiłam ze solą. Żółtka i białka połączyłam ze sobą ,dodałam rozpuszczona Kasię ,wymieszałam na koniec wsypałam mąkę.Wymieszałam i wylałam do małej tortownicy . Piekłam 25 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu przekroiłam na połowę biszkopt. Jabłka ze słoika wyjęłam i położyłam na biszkopt. Śmietanę ubiłam położyłam na jabłka i przykryłam drugim biszkoptem. W rondelku rozpuściłam czekoladę dodałam łyżeczkę Kasi .Polałam biszkopt tylko na samej górze . Posypałam posypką kolorową .Orzechy wyjęłam z paczki i obsypałam boki tortu . 

Smak biszkoptu cynamonowego  to cos co pasuje do śmietany i jabłka .

15:29, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
piątek, 24 lutego 2012
Pomarańczowe muffiny:) Weekendowa Cukiernia

               Uczestniczę w akcji Weekendowa Cukiernia W tym miesiącu czyli lutym Gospodarzem jest Domi www.domiwkuchni.blox.pl     

Przepis jest z książki Helgi Lederer "Muffinki. babeczki dla smakoszy"

Weekendowa Cukiernia 1/2012!

      Muffiny pomarańczowe z Polewą mleczną z orzechami i posypka kolorową

 

 


  • 260g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 średnie pomarańcze 
  • 250ml soku pomarańczowego (ja dałam 50ml, bo pomarańcze były bardzo soczyste)
  • 140g cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 125g miękkiego masła -dałam Kasie
  • 40ml likieru pomarańczowego -ja dałam wódkę

 

 Składniki suche czyli mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą . Obrałam pomarańcze  ze skóry, aby sam miąższ był pokroiłam i zmiksowałam blenderem .Miksowałam jajka z cukrem ,dodałam miękką Kasię . Nadal miksując dodałam sok z pomarańczy i zmiksowane owoce oraz skórkę z pomarańczy startą na tarce , na koniec dodałam mąkę z proszkiem i solą. Napełniłam foremki do 2/3 wysokości. Piekłam 20-25min w 180st.C. Wyszło mi 12 muffin. Po wyjęciu ostudziłam je, stały 10 minut .Rozpuściłam czekoladę z orzechami i kawałeczkiem Kasi polałam muffiny i udekorowałam słodkimi patyczkami kolorowymi.

 

Wyszło mi 12 muffin



czwartek, 23 lutego 2012
Kurczak po Tajsku

 

                       Tak mnie zafascynowała kuchnia Tajska i Chińska , że zamówiłam dwa zestawy jeden Chiński drugi Tajski .Wypróbowałam dzisiaj jeden przepis. No wyszedł dość pikantny ale smaczny nawet moja córcia się przekonała i jadła :) fakt piła przy tym dużo ha ha ha ale nie narzekała. 

To moje zestawy

 

 

Kurczak po Tajsku 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 woreczki ryżu
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • rosół z kury 2 kostki
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • Sos Tajski Zielone Curry 200 gram

PRZYGOTOWANIE:

Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Dwie kostki rosół z kury pokruszyć do miseczki zalać oliwą z oliwek . Pierś podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać Sos Tajski Zielone Curry i dusić przez 15 minut. Ryz ugotować, a następnie odcedzić. Najpierw kładziemy ryż ,a na wierzch kładziemy kurczaka w sosie bardzo smaczne polecam 

18:52, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 lutego 2012
Myffiny cytrynowe

                               Jak się ma dzieci to i słodkości więcej w domu " Mamuś zrobimy muffinki będę pomagać " Faktycznie pomagała dekorować nawet czekoladę starła na tarce i mieszała lukier :)

  • Składniki:
  • 2 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oranżada 3 łyżki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50gram masła
  • 150 gram cukru
  • 1 jajko
  • lukier
  • cukier puder 200 gram
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • czekolada starta na tarce
  • m&msy

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, Do drugiej wbijam jajka miksuje z cukrem dodaje 3 łyżki soku z cytryny Dodaje sypkie składniki i miksuje na końcu dodaje masło Ciasto przekładam papilotek na muffiny. Piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Lukier cukier puder łącze s sokiem cytryny i mieszam maczam w nim muffiny posypuje czekolada starta na tarce i dekoruje m&msy.

Pyszne pierogi ze serem i otrębami

                                      Dzisiaj na obiadek córci zachciało się pierogów z serem . Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki obiadek.

  • Ciasto pierogowe
  • 70 dkg mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml wody
  • sól
  • Nadzienie
  • 1 kg twarogu
  • 2 cukry waniliowe
  • 30 dkg cukru
  • 2 żółtka
  • otręby granulowane śliwka 2 garście
  • jogurt owocowy 300 gram

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wrzucić jajka, posiekać z mąką. Dodam ciepłą wodę i zagniotłam ciasto. Wałkowałam na cienki placek Wycinałam szklanką krążki Kładłam farsz z sera i sklejałam je .Gotowałam koło 2 minut Po wypłynięciu wyjmowałam odcedzałam a potem na talerz .Polałam jogurtem owocowym i posypałam otrębami granulowanymi śliwkowymi bardzo smaczne :)

Tak przygotowałam nadzienie

Ser zmielony z wiaderka,wyłożyłam do miski dodałam żółtka, cukier, cukier waniliowy i rozmieszałam na jednolita masę :)

18:32, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (1) »
wtorek, 21 lutego 2012
KONKURS WINIARY -FAJNE NAGRODY

                     Zapraszam na konkurs  z nagrodami ufundowanymi przez firmę Winiary  konkurs jest pod patronatem Winiar 

Nagrodami są paczki z produktami Winiary:)

Temat konkursu "  Moje popisowe danie "

  Potrawę ze zdjęciem umieszczamy na fb na mojej stronie link pod spodem

http://www.facebook.com/pages/R%C3%B3%C5%BCowa-Kuchnia/234297279996950


KONKURS TRWA DO 5 MARCA WYNIKI ZOSTANĄ UJAWNIONE 6 MARCA

Wszystkie osoby które wezmą udział mają równe szanse .Moja córcia wybierze  5 Najsmaczniejszych potraw.  Potraw dajesz ile chcesz i jakie chcesz :)

6 marca wyniki pojawia sie na blogu.

              Dzisiaj 6 Marca czas na wyniki. Moja córka wybrała smaczne dania kierowała się tym co lubi jeść

1 Sylwia Chmielewska  Za bezę z malinami przepada za śmietaną.

Patrycja Gołąbek  Za prostotę i jakże smaczne owoce .

3 Izabela Kamila Piasecka  Naleśniki ulubione  mojej córki ,konfitura wiśniowa .

4 Nina Konopska  Torcik motylek córka już się pali by go zrobić na swoje urodziny .

5 Agnieszka Maryszczuk  Prosty placek biszkoptowy ,ale jakże można z niego zrobić smaczne ciasto .


 

                           To wybrane przepisy przez moją córkę Paulinę  . Proszę o podanie adresów na reksio740@wp.pl  gdzie przekaże je do siedziby Winiar. Nagrody zostaną wysłane do 3 tygodni

Czekam 3 dni na dane potem nagroda  przepada . Zostanie wybrana kolejne danie z pozostałych  które wybierze moja córka.

 



 

 

 

 

 

Tagi: konkurs
12:32, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 lutego 2012
Drobiowe żołądki

                                 Żołądki drobiowe inaczej

 

SKŁADNIKI:

  • żołądki z kury 500 gram
  • 2 rosół z kury kostki dwie
  • 150 gram oliwa z oliwek
  • papryka czerwona słodka 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżeczka
  • 2 łyżki SOSER

PRZYGOTOWANIE:

Żołądki czyścimy ,myjemy i odsączamy Do głębokiego talerza wkruszamy rosół z kury zalewamy oliwą z oliwek i mieszamy do rozpuszczenia Żołądki wkładamy do marynaty która powstała z oliwy i rosołków z kury . tak przez 20 minut marynują się żołądki Żołądki wkładamy na patelnie i smażymy jakieś 20 minut. Podlewamy wodą .Posypujemy papryką czerwona i carry mieszamy .Dusimy do miękkości na koniec dodajemy SOSER do zagęszczenia,  podajemy z ryżem albo z ziemniakami 

Tagi: danie
16:16, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Pączki z marmoladą

                            Tłusty czwartek nie ma to jak pączki z marmoladką

SKŁADNIKI:

  • 1kg mąki
  • 100gram drożdży
  • 100gram cukru
  • pół litra mleka
  • 6 żółtek
  • 1jajko
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 1cukier waniliowy
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok z jednej cytryny
  • 400 gram marmolady
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże pokruszyłam do miski zalałam ciepłym mlekiem ,dodałam 2 łyżki maki i 2 łyżki cukru rozmieszałam to i czekałam około 25 minut aż rozczyn zaczął pracować Potem dodałam pozostały cukier ,cukier waniliowy szczyptę soli jajko,oliwę i sok z 1 cytryny Wyrabiałam dodając małymi ilościami mąkę i żółtka .Wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia na pół godziny. potem wzięłam ciasto i rozwałkowałam podsypywałam mąka jak się kleiło .Wycinałam szklanka krążki .Na każdy kładłam troszkę marmolady i drugim krążkiem przykładałam i zlepiałam .Moje paczki czkały aż podwoja swoja objętość Pączki smażyłam na oleju z kilkoma łyżkami smalcu Posypałam na koniec cukrem pudrem 

Sernik

 

                                           Sernik z cukrem pudrem

SKŁADNIKI:

  • 300 g margaryny Kasia
  • 10 jajek
  • 1kg sera do sernika z wiaderka
  • budyń śmietankowy 1 sztuka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mąki
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • cukier poder 350 gram
  • cukier 150 gram
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto kruche Do trzech szklanek mąki dodajemy 150 gram Kasi ,4 żółtka i proszek do pieczenia .Wyrabiamy ciasto.Do dużej prostokątnej formy wkładamy kosteczkę Kasi i smarujemy blaszkę popsujemy mąką i wykładamy ciasto kruche na spód Góra ciasta Do miski wkładamy ser z wiaderka miksujemy dodajemy 6 żółtek 300 gram cukru pudru nadal miksujemy. Dodajemy budyń śmietankowy i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej miksujemy dodajemy białka i delikatnie mieszamy Na koniec dodajemy Kasie rozpuszczona przestudzona i mieszamy .Wylewamy na ciasto kruche iw stawiamy do pieca gazowego pieczemy 90 minut w 200 stopniach 

Dawałam ciacho na konkurs Kasi :)

 

Tagi: sernik
12:45, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
Serni z Danio na zimno

       Pierwszy raz robiłam z Danio sernik ale wyszedł rewelacyjnie bardzo smaczny

 

SKŁADNIKI:

  • Danio 1 kg
  • żelatyna 50 g
  • 300 gram cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • śliwki z kompotu
  • biszkopt
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka oranżady
  • 50 gram cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem dodajemy łyżkę oranżady .Mąkę przesiewamy i dodajemy do żółtek miksujemy .Białka ubijamy osobno dodajemy do masy i delikatnie mieszamy .Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Tortownica duża .Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Danio wkładamy do miski i miksujemy z cukrem pudrem żelatynę wsypuje do szklanki i zalewam 125 gram wodą chłodną, żelatyna pęcznieje zostawiam ja na 20 minut .Przekładam żelatynę do garnuszka zalewam 2 szklankami wrzącej wody i mieszam do rozpuszczenia .Wlewam lekko ostudzona do Danio i miksuje wstawiam do lodówki do zgęstnienia. Gęstniejące danio wykładam na biszkopt do tortownicy .2 Galaretki truskawkowe rozrabiam i studzę. Śliwki wyjmuje z kompotu i odcedzam, kładę na danio już stężałe. Wylewam galaretkę tężejącą truskawkową i do lodówki po godzinie już można jeść pycha. 

Tagi: sernik
12:32, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
Test-Szpatuła 2 w 1 "Jumbo" – czerwona - Joseph Joseph

                                                         Oto co dostałam do testowania Szpatuła 2 w 1 "Jumbo" – czerwona - Joseph Joseph


Lekka, duża, wygodna i ergonomiczna szpatuła typu "2 w 1" - dpowiednia do naczyń z nieprzywieralną powłoką.

Idealna do podnoszenia i obracania dużych ryb, filetów, kotletów, naleśników a nawet sadzonych jajek.

Wyposażona w ząbkowane ostrze, służące do porcjowania żywności przed podaniem.

Żaroodporna - do 240 stopni C. Można myć w zmywarce.

Kolor: czerwony
Wymiary: 36 x 12 cm cm (dł. x szer.)
Materiał: tworzywo sztuczne
Projektant: Morph 

Postanowiłam ja przetestować czy faktycznie jest taka dobra jak jest napisane  .Byłam mile zaskoczona Naleśniki przekładały się znakomicie bez żadnych problemów łatwo lekko .Przy okazji mogłam je od razu pokroić nie używając noża rewelacja polecam i zachęcam do do zakupu bo naprawdę sie przyda każdej pani domu

Ekspresowy deser

                        Co zrobić jak wiesz że zarz masz mieć koleżanki w domu  można zrobić szybki deser :) Prosty sposób i szybki

SKŁADNIKI:

  • pomarańcza
  • kiwi
  • drylowane wiśnie
  • śmietanka 36% 200 mili
  • 2 łyskaczów-ki

PRZYGOTOWANIE:

Obieram pomarańcza kroje go w kosteczkę .

Obieram kiwi kroje w paseczki .

Wyciągam ze słoika drylowane wiśnie.

Ubijam śmietankę na sztywno 2 szklanki łyskaczów ki potrzebne dla dwojga wkładam na dno pomarańcza potem śmietanę ,kiwi , śmietanę, pomarańcza śmietanę i drylowane wiśnie

To dopiero smakowity deser polecam DLA WSZYSTKICH 


Tagi: deser
12:03, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Dodaj komentarz »
Chrupkicynamonowo jabłkowe -Test śniadaniowy

                       Testujemy  śniadanko dzisiaj z błonnikiem chrupki  GOOD FOOD

600 MILI MLEKA

3 Miseczki

chrupki zbożowe cynamonowo jabłkowe

Do miseczek wsypałam chrupki  zalałam ciepłym mlekiem i śniadanko w sam raz dla mnie córci i męża polecam dobre i zdrowe. 

Wafle ryżowe GODD FOOD

                       Dzisiaj test Wafli ryżowych GOOD FOOD Ekstra Cienkie z kokosem .Moja córcia robiła ze mną kanapeczki na śniadanko. Pomysłowe takie dla niejadka akurat dla mojej córci

POTRZEBNE SKŁADNIKI

wafle ryżowe Ekstra Cienkie z kokosem

jajka 4 sztuki ugotowane

parówka cienka

pomidor

keczup

majonez

sałata lodowa

Wafle ryżowe kładziemy na talerz na to kładziemy plasterek pomidora .Ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupki i odcinamy jajko tak aby było stabilne pod spodem :) kładziemy na pomidorek .Parówkę kroimy  w plasterki robimy nacięcia na jajku  i wkładamy jako uszka . Z keczupu robimy oczka i nosek z sałaty lodowej ogonek .Plasterki parówki kładziemy bo boku jajka i robimy kleksy na nich z majonezu i keczupu May gotowe śniadanko dla niejadka

czwartek, 09 lutego 2012
ŚWIETO PIZZZY DZISIAJ

                             No jak święto to święto nie mogło być inaczej jak pizza Dzisiaj będzie wyjątkowa bo z jajkiem i ziołami Polecam specjalne zioła do pizzy  tutaj je znajdziecie   są to zioła prowansalskie i czubryca zielona 


  • 2 szklanki mąki
  • 35 gram drożdży
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • 1łyżeczka oleju
  • keczup
  • zioła prowansalskie 2 łyżeczki
  • czubryca zielona 1 łyżeczka
  • pieczarki 6 sztuk
  • 1 pomidor
  • 3 jajka ugotowane
  • ser 5 plastrów



Pierwszy etap

Robię ciasto na pizze 2 szklanki mąki 35 gram drożdży pół szklanki mleka łyżeczka cukru 1łyżeczka oleju Do miski wsypuję mąkę, robię zagłębienie . Do szklanki wlewam mleko i podgrzewam aby było letnie drożdże kruszę i wsypuje do mleka dodaje łyżeczkę cukru .Mieszam do rozpuszczenia ,wlewam do zagłębienia w mleku i delikatnie mieszam z maka aby się połączyło i czekam 20 minut , aż rozczyn zacznie pracować . Dodaje łyżeczkę czubrycy zielonej i łyżeczkę ziół prowansalskich. Zagniatam ciasto i zostawiam na pół godziny do wyrośnięcia pod ściereczką

Drugi etap

Pieczarki 6 dużych kroje w plastry kładę na talerz . Do miseczki wlewam oliwe z oliwek 150 mili dodaje 1 kostkę rosół z kury wkruszam i mieszam do rozpłynięcia . Taka marynata polewam pieczarki spokojnie na 15 -20 minut zostawiam aby przeszły . Pomidorka kroje w plasteri 3 jajka ugotowane tez kroje w plasterki Wałkuje ciasto wkładam do naczynia 30 centymetrowego na dnie delikatne smaruje olejem . Ciasto dociskam do brzegów Polewam keczupem posypuje ziołami prowansalskimi kadę pieczarki odciskam lekko z marynaty układam na spodzi na ne kladę jaka i pomidorka .Wkladam do pieca na 15-20 minut jak widzę , że ciasto jest upieczone kłade ser i chwilke do rozpuszczenia i wyciągam 

Tagi: Pizza
16:14, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
środa, 08 lutego 2012
Krem z buraczków ziemniaków i marchewki

          Ta zupa krem nigdy mi się nie znudzi zawsze inaczej mi smakuje trochę ją wzbogace o przyprawy i zawsze jest inna

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 duże marchewki
  • 6 ziemniaków dużych
  • słoiczek buraczków zawekowanych na zimę startych
  • 4 rosół wołowy kostki
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • pieprz w Ziarkach 3 sztuki
  • groszek ptysiowy do dekoracji
  • kwasek cytrynowy do smaku i wydobycia koloru

PRZYGOTOWANIE:

Do Garnka wlewamy 2 litry wody wkładamy obrane ziemniaki pokrojone na cztery części marchewkę pokrojona też na cztery części Dodajemy 4 rosołki zile angielskie liść laurowy i pieprz gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną wyjmujemy a do wywaru wkładamy buraczki starte ze słoika Marchew wyjmujemy z garnka i miksujemy to samo robimy z ziemniakami na koniec przecedzamy wywar i reszte wklądamy do pojemnika i miksujemy mwie o buraczkach startych które nie rozgotuja nam się Zmiskowane ziemniaki marchew i buraczki z wywaru wołowego z powrotem trafijaja do garnka przecedzone przez sitko aby nam nie wpadła żadna grudka dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego do smaku jeszcze chwile na gazie trzymamy i podajemy na koniec dekorujemy groszkiem ptysiowym smacznego. 

Tagi: zupa
09:43, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Ciasto z truskawkami

                                 Pyszne ciasto truskawkowe 

SKŁADNIKI:

  • 200 gram margaryny Kasi
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • truskawki z kompotu litrowego

PRZYGOTOWANIE:

1 Miksujemy żółtka z cukrem

2- Rozpuszczamy Kasie studzimy ,dodajemy do zmiksowanych żółtek z cukrem

3 -Ubijamy białka

4-Mąke dodajemy do ubitych żółtek miksujemy na koniec dodajemy białka

5- Wylewamy ciasto do formy 30 centymetrowej okrągłej

6- Prawie całe ciasto wylewamy

7- Osączamy truskawki i kładziemy na ciasto na nie wylewamy ciasto i wkładamy do pieca na 45 minut pieczemy w 180 stopniach po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem 

Tagi: ciasto
09:33, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
Lekka sałatka

                             Coś smacznego i lekkiego

SKŁADNIKI:

  • pomidor 1 sztuka
  • rukola 100 gram
  • pekińska 200 gram
  • pieczarki nadziewane4 sztuki
  • pomidorki suszone 2 sztuki
  • oliwki czarne 4 sztuki
  • kapary 4 sztuki marynowane
  • sos sałatkowy koperkowo- ziołowy
  • łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

1- Pekińską kapustę myjemy każdy liść osobno kroimy w wąskie paseczki

2- Rukole każdy listek myjemy i dodajemy do pekińskiej

3- Sos sałatkowy rozrabiamy w 1 łyżce oliwy z oliwek i dodajemy do składników

4-Pomidorek kroimy w kostkę dodajemy

5- Na koniec dodajemy oliwki kapary i suszone pomidorki oraz pieczarki nadziewane pokrojone na polowe . Sałatka naprawdę wygląda oryginalnie :) 

wtorek, 07 lutego 2012
Zapiekanka z makaronu boczku sera i pieczarek

                      Zapiekanka wymyśliłam na poczekaniu z tego akurat co miałam w domu :)

SKŁADNIKI:

  • 500 gram boczku
  • 4 pieczarki
  • makaron rurki 350 gram
  • 1 bulion wołowy
  • 150 gram sera żółtego
  • przecier pomidorowy 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

1- Makaron rurki 350 gram gotujemy na półtwardo

2-500gram boczku mielimy przez maszynkę na średnich oczkach

3-4 Duże pieczarki mielimy na średnich oczkach

4- Smażymy na patelni boczek zmielony z pieczarkami zmielonymi

5- W misce rozrabiamy 1 bulin wołowy w 100 mili wody i dodajemy do usmażonego boczku i pieczarek do tego dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczkę 1-150 gram sera żółtego trzemy na tarce i posypujemy na sos z boczku i pieczarek zapiekamy 25 minut w 180 stopniach 

18:36, rozowakuchnia , Zapiekanki
Link Dodaj komentarz »
Szaszłyki w marynacie

                                   Szaszłyki och jak dawno ich nie robiłam , aż normalnie chce się zjeść teraz je

SKŁADNIKI:

  • 1 kg szynki
  • 2 papryki czerwone
  • pół kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 rosołki wołowe
  • oliwa z oliwek szklanka
  • olej 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

1- Szynkę 1 kg kroimy na małe kawałeczki

2- Do miseczki wkruszamy 2 kostki rosołu wołowego i zalewamy oliwa z oliwek 1 szklanka oliwy mieszamy aby się rozpuścił rosół wkładamy mięso do tej marynaty i trzymamy 1 godzinę

3- Pół kilo pieczarek myjemy i kroimy w grubsze plastry

4-papryke czerwoną kroimy w kawałki do nadziania oraz cebule w talarki 2 duże cebule 10 patyczków do szaszłyków

5- Nadziewamy patyczki mieso pieczarki papryka cebula tak na przemian

6- do natłuszczonej formy żaroodpornej wlewamy odrobine oleju i wkłądamy szaszłyki marynata która nam zostanie polewamy szaszłyki wkłądamy do pieca na 180 stopni zapiekamy około 1,1/2 godziny przewracając od czasu do czasu aby nam sie nie spiekło mięsko smacznego 

Tagi: danie
18:25, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 01 lutego 2012
Oliwki, kapary i pekinka

                                                Prosta sałatka i bardzo smaczna 

 

 

SKŁADNIKI:

  • Kapusta pekińska 300 gram
  • papryka czerwona polowe
  • sos sałatkowy paprykowo ziołowy
  • suszone pomidory z kaparami i czarnymi oliwkami 70 gram

PRZYGOTOWANIE:

1- Pekińską kapustę myjemy każdy liść osobno kroimy w wąskie paseczki 2 -Paprykę czerwona myjemy i kroimy w paseczki wąskie 3- Sos sałatkowy rozrabiamy w 1 łyżce oliwy z oliwek i dodajemy do składników 4- Na koniec dodajemy oliwki kapary i suszone pomidorki . mieszamy i smakujemy podajemy do obiadu .

Rolada pizza z ciasta francuskiego

                       Moja córcia dzisiaj wymyśliła na poczekaniu że chce zjeść coś co nigdy nie jadła wiec wymyśliłam  coś jadalnego i smacznego

SKŁADNIKI:

  • Pieczarki 500 gram
  • ciasto francuskie 1 sztuka
  • ser 300 gram
  • papryka czerwona 100 gram
  • czubryca zielona szczypta
  • kostka grzybowa 1 sztuka
  • suszone pomidory z kaparami i czarnymi oliwkami 70 gram

 

  • PRZYGOTOWANIE:

    Poszłam na łatwiznę dzisiaj nie chciało mi się robić obiadu więc zrobiłam na szybkiego roladę :)

  • 1 Ciasto francuskie rozwijamy

  • 2- Pieczarki smażymy dodajemy czubryce zieloną szczyptę do smaku i kostkę grzybową dusimy i smażymy

  • 3- Pieczarki odsączamy z tłuszczu i wykładamy na ciasto francuskie

  • 4- Ser kroimy w paski a potem na polowe i posypujemy pieczarki

  •  5 - Paprykę czerwona myjemy kroimy w paseczki i kładziemy na nasz farsz suszone pomidory z kaparami i czarnymi oliwkami kładziemy na koniec

  •  6- Zawijamy roladę na kocach przygniatamy widelcem aby nam się nie rozkleiła

  • 7- Do pieca pieczemy w 250 stopniach do upieczenia przedtem nakłuwamy roladę widelcem ja piekłam 20 minut i gotowe.

    



19:03, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel