czwartek, 28 lutego 2013
Pizza z szynką

               Przepyszna pizza zresztą  co tu dużo mówić  domowa zawsze jest najsmaczniejsza

Pizza z pieczarkami  - SKŁADNIKI:

  • mąka 3 szklanki
  • drożdże 50 gram
  • cukier 1 łyżeczka
  • mleko 1 szklanka
  • szczypta soli
  • Przyprawy
  • bazylia 1 łyżeczka Kamis
  • oregano 1 łyżeczka Kamis
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • ketchup ziołowy 170 gram
  • pieczarki 10 sztuk
  • ser gouda 200 gram starty

Pizza z pieczarkami - PRZYGOTOWANIE:

Najpierw zrobiłam ciasto Do miski wsypałam mąkę . Do szklanki wlałam 125 gram mleka dodałam rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru wymieszałam . Dodałam mąkę dwie łyżki wymieszałam i wlałam rozczyn do wgłębienia w mace przykryłam ścierką zostawiłam na 30 minut. Po tym czasie wyrobiłam ciasto dodałam resztę ciepłego mleka i zostawiłam na 30 minut po tym czasie rozwałkowałam ciasto i położyłam na blach od pieca ta ciemną polałam ketchupem ziołowym dodałam bazylię oregano i zioła prowansalskie pokroiłam pieczarki w plastry i posypałam ciacho . Wstawiłam do pieca na 20 minut wyjęłam posypałam serem i do pieca do rozpuszczenia wyjęłam pokroiłam i polałam ketchupem ziołowym smacznego. 


08:32, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 lutego 2013
Rolada z dżemem jagodowym i kremem waniliowym

                    Moja córcia stwierdziła , że chce roladę ale ma być domowa .Robiłam pierwszy raz jeden biszkopt za bardzo przypiekłam poszedł do wyrzucenia drugi biszkopt wyszedł w sam raz :)

Biszkopt

4 jaja

cukier 125 gram

mąka 125 gram

proszek do pieczenia pół łyżeczki

Krem waniliowy

Budyń waniliowy 1 sztuka

mleko 300 gram

masło 125 gram

dżem jagodowy miałam Jamar  przypasował idealnie

 

 

Ubiłam całe jaja z cukrem dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam. Ciasto wylałam na blachę czarna z piekarnika płaską ale najpierw na nią położyłam papier dopieczenia . Włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 15 minut w 170 stopniach . Wyjęłam przełożyłam na ścierkę ściągnęłam papier i zrolowałam ze ścierka godzinę tak leżało i się studziło  .

Krem

Ugotowałam budyń w 300 gramach mleka ostudziłam dodałam masełko i zmiksowałam

Na ostudzony biszkopt wyłożyłam dżem jagodowy na całej powierzchni ,a na niego krem waniliowy zrolowałam przełożyłam  na folię aluminiową i zawinęłam jak cukierka wstawiłam na godzinę do lodówki , wyjęłam pokroiłam smakowała wyśmienicie i fajnie wyglądała.

 



Tagi: rolada
20:09, rozowakuchnia , Rolady
Link Dodaj komentarz »
Ryba w słodko kwaśnej zalewie

Filety rybne w zalewie słodko kwaśnej

 

Panga mrożona filety 2 kg

 - maka do obtoczenia ryby
 - olej do smażenia
 - sól morska Royal Brand do posypania ryby

- sok z  1 cytryny

-pieprz biały mielony KAMIS

Zalewa :

- 1 szk. octu

 - 3 szk. wody

 - 6 łyżek cukru

 - 2 łyżki soli morskiej Royal Brand

- 3 ziarna ziela angielskiego KAMIS
 - 3 listki  laurowe KAMIS
 - 2 duże cebule


 

 Rybę rozmroziłam odcedziłam z wody posoliłam popieprzyłam polałam sokiem z cytryny . Obtoczyłam w mące i smażyłam na oleju z obu stron na rumiany kolor.

Do szklanego naczynia włożyłam ziele angielskie listki laurowe i pieprz mielony biały na to dałam pokrojoną cebule w talarki .

Zagotowałam wodę wlałam do miski dodałam do niej ocet sól i cukier mieszałam do rozpuszczenia i połową zalewy zalałam rybę znowu położyłam pokrojoną cebulę i rybę i zalałam pozostała zalewą.


19:34, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
Filet z indyczki w marynacie czosnkowej



      Filet z indyczki  dosyć spory bo ważyła 7,500 gram cała indyczka . Więc tak podzieliłam trochę i dzisiaj  zrobiłam z 1 kg piersi .

  • filet z indyczki 1 kg
  • czosnek 6 ząbków
  • oliwa z oliwek 150 gram
  • kostka drobiowa 1 sztuka
  • jajko 2 szt
  • bułka tarta 200 gram
  • olej do smażenia

 

 

 

 

 

 

 

Filet myjemy i kroimy na plastry . Do miski wlewamy oliwę z oliwek dodajemy poruszoną kostkę drobiowa . Czosnek mielimy albo trzemy na tarce dodajemy do kostki drobiowej i oliwy z oliwek mieszamy . Nacieramy pokrojony filet z indyczki i wkładamy do szczelnego naczynia zamykamy i zostawiamy na dwie godziny . Potem maczamy w bułce i jajku i smażymy na patelni fajny smak polecam . Podałam go z sałatką i frytkami domowej roboty .

07:45, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 lutego 2013
Naleśniki z dżemem morelowym





Naleśniki z dżemem morelowym 

  • 750 gram mleka 2 %
  • jajo 1 sztuka
  • 3-4 szklanki mąki
  • woda gazowana 100 gram
  • dżem morelowy

 

 

 

 

 

Zmiksowałam jajko z mlekiem. Dodałam mąkę tortową znowu z miksowałam na koniec dodałam wodę gazowaną wymieszałam . Dodałam oleju 100 gram do ciasta naleśnikowego. Smażyłam na oleju wyszło mi 15 naleśników :) Na naleśnik kładłam po łyżce dżemu morelowego zwijałam i kroiłam na połowę kładłam na talerz :) Można z ciepłym mlekiem jeść albo herbatką .


06:40, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Koktajl owocowy

   Coś na deser  będą to owoce  kiwi i pomarańcz 

                                                            Koktajl owocowy 

  • Kiwi 8 sztuk
  • pomarańcz 4 sztuki
  • szklaneczki 4 sztuki

Kiwi obieramy kroimy w mniejsze kawałki i miksujemy można nie tylko do koktajlu go użyć ale tez jako mus do lodów babeczek czy deserów z mascarpone . Pomarańcz obrałam ze skórki większe błony poodcinałam zmiksowałam. Cztery szklaneczki przygotowałam wlałam najpierw zmiksowane kiwi starałam się równo wlewać :) potem dodałam zmiksowane pomarańcz można śmiało jeść łyżeczką .

Torcik kolorowy

             Torcik robiony dla mojej córki  chciała by był kolorowy , pobawiłam się trochę i jakoś wyszło 



  • 5 żóltek
  • 5 białek
  • 125 gram margaryny Kasi
  • 150 gram cukru
  • mąką ziemniaczana 5 łyżek
  • mąka tortowa 7 łyżek
  • kakao 2 łyżki
  • czekolada biała 50 gram starta na wiórka
  • czekolada mleczna 50 gram starta na wiórka
  • em-emki kolorowe z 40 sztuk
  • masa śmietanowa o smaku malinowym 1 opakowanie
  • śmietana 30% 500 gram

Zmiksowałam żółtka z cukrem. Dodałam z miksowane białka wymieszałam.Dodałam mąkę ziemniaczaną i tortową wymieszałam dodałam rozpuszczona ostudzoną Kasię i kakao rozmieszałam i wlałam do tortownicy 26 cm wysmarowanej margaryną i posypana bułka tarta wstawiłam do pieca na 35 minut piekłam w 170 stopniach. Wyjęłam upieczony biszkopt zostawiłam na 40 minut potem go przekroiłam. Ubiłam śmietanę i dodałam krem śmietanowy o smaku malinowym. na małych obrotach mieszałam chwile . Krem wyłożyłam na biszkopt przykryłam drugim krążkiem i położyłam na wierzch i boki nożem rozprowadziłam krem . Starłam czekoladę białą i mleczną osobno obsypałam boki na przemian ciemne jasne na górę położyłam em -emki i do lodówki poszło po 2 godzinach podawałam do zjedzenia do kawki pasowało idealnie.

Tagi: tort
06:40, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 lutego 2013
Różowe ciasteczka serduszka

 Na walentynki idealne na dzień kobiet tez mogą być serduszka:)



  • 300 g mąki tortowej
  • 300 g mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 7 żółtek
  • 10 łyżek śmietany 12 %
  • 1 szklanka cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • czerwony barwnik dosłownie parę kropel
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przesiewamy mąkę do miski dodajemy pokrojone masło chłodne ,dodaje 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Żółtka wkładamy do miseczki dodajemy do nich barwnik mieszamy i wlewamy do ciasta do tego cukier i skórka z otartej jednej cytryny i śmietana . Zagniatamy ciasto zawijamy je w folię spożywczą i do lodówki na 30 minut . Potem wałkujemy na 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka u mnie tym razem to serduszka .

 

Pyszne roladki z indyczki




Obiad czyli coś lekkiego pysznego i dobrego Kupiłam pierś z indyczki  i postanowiłam zrobić roladki 

  • 1 kg piersi z indyczki
  • sera 10 plastrów
  • sól morska do smaku Royal Brand
  • pieprz biały mielony do smaku Kamis
  • roszponka 100 gram
  • jajka 2 szt
  • bułka tarta 200 gram
  • olej do smażenia

 

 

 

 

 

 

 

Pierś z indyczki umyłam pokroiłam na plastry rozbiłam tłuczkiem doprawiłam sola i pieprzem . Na każdy plaster piersi położyłam plaster sera. Roszponkę wyjęłam z pojemnika umyłam odkroiłam ogonki i posypałam na ser. Zwijałam roladki i maczałam w jajku i bułce tartej . Smażyłam na oleju z obu stron . Następnie dolałam wody i dusiłam . Ser wypływa ale to nie szkodzi robi się nam pyszny sosik :)

 

15:39, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Babka kakaowa

Nie ma to jak pyszna babka która pasuje na Wielkanoc jak i na zwykły dzień.

                   Babka kakaowa

Babka kakaowa  - SKŁADNIKI:

  • 175 gram maki tortowej
  • 175 gram maki ziemniaczanej Kupiec
  • 2łyzki kakao
  • 1 łyżeczka do pieczenia
  • cukier 150 gram
  • majonez 4 łyżki
  • 4 jaja
  • cukier puder 200 gram do lukru Kupiec
  • sok z 1 cytryny do lukru
  • czekolada mleczna 1 starta na wiórka do posypania na lukier

Babka kakaowa  - PRZYGOTOWANIE:

Babka nie zwykle prosta Wystarczy zn miksować jaja z cukrem dodać obydwie mąki i kakao z proszkiem do pieczenia :) . Na koniec dodajemy majonez. Pieczemy babkę 50 minut w 170 stopniach forma z kominem . Po upieczeniu robimy lukier z cukru pudru i soku z 1 cytryny polewamy wystudzona babkę i ścieramy czekoladę na wiórka mleczna i posypujemy babeczkę smakuje i wygląda wyśmienicie polecam .


11:25, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (3) »
Torcik o smaku malin i śmietany

Coś pysznego od poniedziałku mam wam do zaoferowania

         Torcik śmietanowo malinowy

Torcik śmietanowo malinowy - SKŁADNIKI:

  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki tortowe
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej Kupiec
  • kakao 2 łyżki
  • cukier 100 gram
  • Śmietana 30% 800 gram
  • krem malinowy śmietanowy 1 sztuka
  • cukier puder 1 łyżka do śmietany

Torcik śmietanowo malinowy - PRZYGOTOWANIE:

Ubijam osobno żółtka z cukrem oraz białką łącze razem i delikatnie mieszam wychodzi taki puszek. Dodaje mąkę tortowa i mieszam dodaje mąkę ziemniaczaną i też mieszam kakao dodaje na samym końcu . Piekę 30 minut w 170 stopniach. Wyjmuje i stygnie potem ostudzony kroje w poprzek wychodzą dwa krążki . Śmietanę 400 gram ubijam z 1 łyżką cukru pudru dodaje 1 śmietan fixy i miksuje Ta masa idzie do środka tortu nie cała trochę zostawiam na udekorowanie góry tortu . Ubijam śmietanę 400 gram z kremem malinowym , masa idzie na gór i boki . Posypuje stertą czekoladą mleczną na górę tortu Boki dekoruje biała czekolada startą . Śmietaną dekoruje górę tortu . Gotowe :) 

 


 


Tagi: tort
11:19, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (2) »
czwartek, 21 lutego 2013
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami-danie regionalne

Danie regionalne

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

To autentyczne danie ludowe- warmińskie i mazurskie. Nazwa też autentyczna. Hreczki to kasza gryczana, a skrzeczki to skwarki. Skąd się wzięła  nazwa "dzyndzałki"- nawet najstarsi warmiacy nie pamiętają, ale taka jest i już, choć w dzisiejszych czasach brzmi nieco zabawnie

Składniki

CIASTO

3 szklanki mąki pszennej

1 jajo

1 łyżka oleju

wrzątek do zaparzania ciasta

odrobina soli morskiej Roayal Brand

czosnek niedźwiedzi 4 łyżki Royal Brand 

folia spożywcza

FARSZ

1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej Kupiec(hreczka)

4 posiekane jaja na twardo

1 szklanka posiekanego drobno wędzonego boczku

1 drobniutko posiekana cebula

sól, pieprz, kminek mielony

200 gram surowego boczku

1 główka czosnku- 8 ząbków dałam

majeranek-2 łyżki

sól, pieprz



CIASTO

Ciasto zaparzane z dodatkiem jajka, czyli: mąkę zaparzamy wrzątkiem.Wyrabiamy najpierw łyżką, bo gorące!Wody niedużo, bo wiele się wgniecie.Dodajemy jajo, olej, odrobinę soli i dokładnie wyrabiamy.Odstawiamy na 1/2 godz. do odpoczęcia(rozklejenia glutenu). Wałkujemy ciasto  na foli spożywczej przykrytej folią spożywczą  wykrawamy nieduże kółeczka, które następnie nadziewamy farszem i robimy jakby taką sakiewkę z ciasta robimy cieniutkie wałeczki i zawijamy nim sakiewkę jak byśmy wiązali supełek

FARSZ

Wędzony boczek wytapiamy na małym ogniu, dodajemy cebulę, szklimy.Studzimy.Łączymy z pokrojonymi w kostkę jajami na twardo i ostudzoną kaszą gryczaną to po warmińsku hreczka hreczki, zresztą w innych gwarach też! To słówko ma rodowód staropolski). Doprawiamy solą i pieprzem i mielonym kminkiem.

SKRZECZKI

Zaczynamy od przygotowania "skrzeczek", które posłużą nam do okrasy. Dzień wcześniej surowy boczek w całości solimy, pieprzymy i nacieramy pastą z utartego czosnku z majerankiem Odkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień kroimy go w kostkę lub-tradycyjnie- w słupki. i wysmażamy na skwarki= po warmińsku skrzeczki polewamy nim sakiewki albo podajemy bez okrasy jak kto woli.



 

 

 



07:57, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
Babka Wielkanocna

            Babka z majonezem

4 jaja

pół szklanki mąki ziemniaczanej Kupiec

pół szklanki mąki tortowej

4 łyżki majonezu

proszek do pieczenia 1. 1/2 łyżeczki

olejek cytrynowy

cukier puder 1 szklanka Kupiec

 Zmiksowałam jaja z cukrem pudrem dodałam dwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i na końcu dodałam majonez  z olejkiem cytrynowym . Prosta babka Wielkanocna a jaka smaczna.

 

07:57, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
Pieczeń Wielkanocna

    Pyszna pieczeń z dodatkami uwielbiam brać pomysły z głowy  i potem je realizować  w mojej kuchni.

                 Danie z pieca - Pieczeń Wielkanocna

Szynka 1 kg

udo z indyka 1 sztuka

8 sporych marchewek

liść laurowy 2 szt

ziele angielskie 2 szt

 trochę kucharka do smaku

pieprz biały  2 łyżeczki

majeranek 2 łyżki

papryka czerwona mielona ostra

6 jaj ugotowanych na twardo

1 jajko do szynki zmielonej

 

 Szynkę wymoczyłam zmieliłam dodałam jajko, pieprz biały paprykę  zmieloną ostrą sól morską i majeranek  . Na stole rozłożyłam folie spożywczą i na niej ułożyłam zmielone mięso taki prostokąt z 60 centymetrów mi wyszło. Ugotowałam nogę z indyka z marchewka zielem angielskim liściem laurowym z odrobiną kucharka .  Zmieliłam marchew i położyłam na zmielonej szynce równomiernie rozprowadziłam na całości  posypałam na nią czosnek niedźwiedzi  . Teraz zmieliłam obrane i ugotowane udo z indyka dodałam do niego szklankę wywaru w którym się gotował i zmielony czosnek 8 ząbków,  rozprowadziłam na marchewce. Ugotowałam  6 jaj i położyłam równo po środku mięsa. Teraz delikatnie złapałam folię spożywczą i zaczęłam zwijać jak cukierka potem przekroiłam na połowę i przełożyłam na folie aluminiową ,  a potem do prostokątnych naczyń do pieczenia piekłam 90 minut w 170 stopniach . Po tym czasie wyjęłam z foli aluminiowej i posypałam startym serem na górze  pieczeni. Jeszcze chwile trafiła do pieca ser się rozpuścił i wyjęłam pokroiłam w plastry można jeść śmiało sama taka pieczeń albo z dodatkiem ziemniaków czy ryżu .

 

07:56, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
środa, 20 lutego 2013
Bułeczka "gąsieniczka "

    Coś słodkiego coś na szybko może być na Wielkanoc jak i na zwykły dzień ,czy już domyślacie się co to może być :)  To przepyszne ciasto drożdżowe Gąsieniczka

  • 200 ml mleka
  • 8 łyżek cukru pudru Kupiec
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżki oleju
  • 300g mąki
  • do posmarowania ciasta
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka



Do szklanki wlewamy mleko tak połowę dodajemy z 2 łyżki cukru pudru  drożdże i trochę mąki aby nam powstał rozczyn który potem dodamy do ciasta  Wymieszać i odstawić na 20 minut.

Następnie dodać pozostały cukier, mąkę, mleko, sól i olej.

Wyrobić gładkie i elastycznie ciasto ( ciasto nie powinno być rzadkie ani lepić się do rąk)

Ciasto przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 40 -50 minut.

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować na jeden duży placek ja zrobiłam to na foli spożywczej i przykryłam drugą ciasto nie przyklejało się   .Jabłko obrać wyciąć gniazda i pokroić w grubsze paski .Układamy jedno obok drugiego i składamy ciasto na połowę . Nacinamy najlepiej nożem do pizzy co kawałek paseczki . Teraz wykręcamy paseczki wprawo i w lewo po kolei i wychodzi nam taka gąsieniczka .Smarujemy ja jakiem z mlekiem i wkładamy do pieca piekłam 35 minut w 170 stopniach .



20:56, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Emako - Test naczynia żaroodpornego

Emako  podarował mi w prezencie Naczynie żaroodpone    

Byłam ciekawa czy naprawdę można w nim piec :) Postanowiłam je wypróbować i upiec mięsko . Potem kolej poszła na ciasto . Z całą szczerością mogę powiedzieć , że maja dobry towar te naczynie jest idealne do pieczenia ciast czy mies .

 

 

Zapiekanki, pieczone mięsa, nadziewane makarony i wiele innych pysznych potraw czeka właśnie na Ciebie!

Wielofunkcyjne naczynie żaroodporne nadaje się zarówno do zapiekania, podgrzewania i podawania! Pyszne potrawy prosto z piekarnika mogą trafiać już bezpośrednio na stół. Piękny design naczynia sprawia, że świetnie prezentuje się ono na stole i swym wyglądem zachwyci wszystkich gości.

Naczynie wykonane zostało z grubej ceramiki dzięki czemu wysoka temperatura utrzymywana jest znacznie dłużej niż w przypadku szklanych naczyń.

 

Najważniejsze cechy produktu:

  • naczynie ma pojemność 1200 ml,
  • wykonane jest z grubej ceramiki,
  • można go używać zarówno w piekarniku jak i w mikrofali,
  • jest przystosowany do mycia w zmywarce.

Oto moje Specjały najpierw piekłam w naczyniu od Emako

Upiekłam ciasto Emako twoje naczynie z ceramiki jest genialne i proporcjonalne

poniedziałek, 18 lutego 2013
Rozgrzewająca zupa z soczewicy zielonej

 

Moja dzisiejsza propozycja to smaczna i zdrowa zupa  treściwa i  sycąca z zielonej soczewicy.Jest niskokaloryczna a jednocześnie zawiera dużo białka, witamin i składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, kwas foliowy czy żelazo.  Doskonale nadaje się na jesienne i zimowe wieczory przez swoje właściwości rozgrzewające. Ciepły, imbirowo czosnkowy aromat rozchodzący się po całym domu wspaniałe doznania mówię wam .

  • 2 marchewki, pokrojone w półplasterki
  • ziemniaki 6 sztuk pokrojone w kostkę
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
  • 1/2 niewielkiego selera, pokrojonego w kostkę
  • 2 pomidory, bez skórki, pokrojonego w kostkę
  • 1 warzywna kostka rosołowa
  • 1 szklanka zielonej soczewicy Lestello(suchej)
  • 4 ząbki  czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól morska do smaku Royal Brand
  •  pieprz  biały do smaku Kamis
  • listek laurowy 2 sztuki Kamis
  • ziele angielskie 2 sztuki Kamis
  • sos sojowy Kikkoman 2 łyżeczki
  • 3l wody (wrzątku)



 

W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć na niej marchew, pietruszkę i selera i kontynuować podsmażanie. Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać całość wrzątkiem (aby przykryć warzywa) dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , dodać kostkę rosołową i sos sojowy. Gotować 10 minut.

Sos sojowy Kikkoman – niezastąpiona przyprawa kuchni azjatyckiej, która stanowi dopełnienie wszelkiego rodzaju potraw. Produkt całkowicie naturalny, powstający z niemodyfikowanej genetycznie soi i nie zawierający żadnych dodatków wpływających na uwydatnienie smaku i koloru. Świetnie uzupełnia smak potraw kuchni polskiej, np. zup, pieczonych i smażonych mięs, ryb sałatek i warzyw.


Kulinarne inspiracje i nagrody

18:17, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Produkty Lestello - recenzja

Dostałam od firmy Lestello produkty oto one  Zamierzam je wypróbować przekonać się jak smakują . Pierwszą moją potrawą będzie zupa z zielonej soczewicy  .

Lestello dobiera wyłącznie wysokiej jakości surowce, współpracuję zarówno z międzynarodowymi potentatami zbożowymi jak również z małymi polskimi rodzinnymi firmami. Oprócz wysokiej jakości produktów  klientom oferują terminowość realizacji zamówień, dogodne rabaty cenowe i upusty, elastyczność w negocjacjach .

 

Zupa z zielonej soczewicy

  • 2 marchewki, pokrojone w półplasterki
  • ziemniaki 6 sztuk pokrojone w kostkę
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
  • 1/2 niewielkiego selera, pokrojonego w kostkę
  • 2 pomidory, bez skórki, pokrojonego w kostkę
  • 1 warzywna kostka rosołowa
  • 1 szklanka zielonej soczewicy Lestello(suchej)
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól morska do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • listek laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie 2 sztuki
  • sos sojowy 2 łyżeczki
  • 3l wody (wrzątku)

W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć na niej marchew, pietruszkę i selera i kontynuować podsmażanie. Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać całość wrzątkiem (aby przykryć warzywa) dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , dodać kostkę rosołową i sos sojowy. Gotować 10 minut. Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Dodać do gotujących się warzyw. Gotować 25 minut, aż będzie prawie miękka. Dodać przecier pomidorowy, pomidory pokrojone w kostkę , czosnek, kumin, sól i pieprz biały . Gotować jeszcze 20 minut , by soczewica zupełnie zmiękła, a zupa zgęstniała. Zupa będzie gęstnieć, a wtedy należy dolewać gorącej wody, aby nie przywierała. Nie powinna być jednak zbyt wodnista, ale konsystencją ma przypominać gulasz. Sos sojowy nadaje zupie wyrazistości . 

18:17, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 lutego 2013
Konkurs walentynkowy - Wyniki

 Doradca Smaku wybrał zasłużone dania  walentynkowe oto one.

1 miejsce i nagrodę główną  otrzymuje danie Deserki jabłkowe z kasztanami na kruchym cieście 

2 miejsce nagrodę dodatkową otrzymuje danie Podlaskie pierożki -serduszka

3 miejsce nagrodą dodatkową otrzymuje  Jabłko Adama - deser na Walentynki 



1. MiejsceBOSCH Mikser ręczny MFQ3560 + 1000 punktów

2. i 3. miejsce
Zestaw produktów + 500 punktów w serwisie pod warunkiem dodania na koncie przynajmniej jednego przepisu.

Nagrody za drugie i trzecie miejsce zostaną wysłane, natomiast będziemy prosić o zamówienie nagrody głównej - wiąże się to  z podaniem danych do podatku.

Dane za 2 i 3 miejsce proszę wysłać na mejla . Pani z 1 miejsca musi podać dane do podatku .Więc macie czas do jutra  reksio740@wp.pl czekam 

 

16:31, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 12 lutego 2013
Spaghetti

              Można zwariować jeden chce to drugi tamto i tak dwa obiady zrobiłam wr

Spaghetti

  • mielone 500 gram
  • pierś z kurczaka 300 gram
  • sos meksykański cały słoiczek 520 gram
  • czosnek z młynka do smaku
  • sól morska do smaku Royal Brand
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka żółta 1 sztuka
  • pieprz biały szczypta Kamis
  • makaron 200 gram

Papryki obie umyłam wyciekłam gniazda i pokroiłam drobno smażyłam i dusiłam na patelni około 30 minut. Mielone mięsko i pierś z kurczaka pokrojone w kostek smażyłam i dusiłam na drugiej patelni .Dodałam do niego pieprz biali czosnek z młynka i sól morska wymieszałam . przełożyłam do tego farszu paprykę podduszoną wymieszałam . Dodałam sos meksykański i dusiłam 30 minut . W tym czasie ugotowałam makaron i podawałam razem. 


18:33, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (1) »
Tortilla

       Ja dzisiaj przedobrzyłam po prostu miałam lenia z tej okazji tortilla

  • Tortilla 3 szt
  • 300 gram pekińskiej
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • sos koperkowo ziołowy
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • pierś z kurczaka 400 gram
  • płatki kukurydziane 200 gram
  • jajko 2 szt
  • czosnek z młynka zakręcić 4 razy
  • sól morska do smaku Royal Brand
  • sos do tortilli
  • keczup 3 łyżki
  • majonez 6 łyżek

Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę. Płatki kukurydziane drobno pokruszyłam. Pierś z kurczaka maczałam w jajku i płatkach kukurydzianych i smażyłam w trakcie smażenia posypałam solą morską i czosnkiem z młynka .Pekińską pokroiłam wsypałam do miski dodałam do tego 2 pęczki pokrojonej rzodkiewki, rozrobiłam sos koperkowo ziołowy w oliwie z oliwek i polałam tym surówkę zamieszałam i gotowe. Na placki tortilli polałam sos zrobionym z majonezu i keczupu . Surówkę posypałam na sos na to pierś usmażona z kurczaka znowu trochę surówki i zawijałam zawinęłam w folie aluminiową a by dłużej ciepłe było i podawałam. 

18:30, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 11 lutego 2013
Przekąska z galarety drobiowej

             Drobiowa galareta z jajkiem

Drobiowa galareta z jajkiem - SKŁADNIKI:

  • skrzydełka 6 szt
  • marchew 5 szt
  • ziele angielskie 3 szt Kamis
  • listek laurowy 2 szt Kamis
  • kucharek do smaku
  • 4 ugotowane jaja
  • szczypta białego pieprzu Kamis
  • żelatyna na 2,5 litra wody

Drobiowa galareta z jajkiem - PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlałam wodę wstawiłam skrzydełka z marchewka dodałam ziele angielskie listek laurowy biały pieprz do smaku i kucharka odrobinę . Ugotowałam osobno jajka pokroiłam je w plasterki. Ułożyłam na dnie szklanego naczynia. Obrane skrzydełka położyłam na ugotowane plastry jaja do szklanego naczynia marchewek też . Trzymałam na gazie jeszcze z 10 minut rosół i przelałam do szklanego naczynia . Zostawiłam, na noc zastygła bez problemu .Wyszła apetyczna i bardzo smaczna . 



Faszerowane pieczarki indykiem

             Faszerowane pieczarki indykiem

Faszerowane pieczarki indykiem - SKŁADNIKI:

  • 400 gram mięsa z indyka
  • olej Kujawski
  • jajko 1 sztuka
  • przyprawa do indyka 2 łyżeczki KAMIS
  • czosnek z młynka 5 razy zakręcić KOTANYI
  • sól morska poł łyżeczki ROYAL  BRAND
  • pieprz biały pół łyżeczki KAMIS
  • bułka tarta 3 łyki namoczyć w owdzie dodać do mięsa
  • 15 pieczarek umyć wyciąć środki
  • margaryna 100 gram

 Faszerowane pieczarki indykiem - PRZYGOTOWANIE:

Wzięłam mięso z jej CZYLI INDYCZKI "nogi " żeby było weselej :) Mój indyk właściwie indyczka to była ważyła 7,500 kg nogę przeciekłam na połowę i z jednej części tej górnej wycięłam kość i zmieliłam mięsko . Dodałam jajko czosnek z młynka pieprz biały sól morska i przyprawę do indyka Bułkę tartą 3 łyżki zalałam woda i chwile poczekałam, aż wchłonęła się , dodałam ja do farszu . Wymieszałam. Pieczarki umyłam wycięłam środki i usmażyłam je na patelni podlewając olejem z pomidorami czosnkiem i bazylią . Po usmażeniu farsz dodałam do mięsa indyczego. Nadziewałam pieczarki wkładałam do naczynia żaroodpornego i posypałam wiórkami margaryny piekłam 70 minut w 170 stopniach wyszły pyszne . 


15:31, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Makowiec w gwiazdki

                                         Ciasto takie jak zawsze tylko inna dekoracja.

                   Makowiec w różowe gwiazdki

Makowiec w różowe gwiazdki - SKŁADNIKI:

  • kruchy spód:
  • 500 gram mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą  wanilią Kamis
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa makowa:
  • Składniki
  • 250 g maku suchego
  • wrzątek do zalania
  • ok. 250 – 300 g bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, orzechy włoskie, migdały, nerkowce)
  • pół szklanki miodu
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 białka

Makowiec w różowe gwiazdki - PRZYGOTOWANIE:

1 .Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie posiekać nożem . Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Zrobię z tego kawałeczka ciasta gwiazdki na makowiec . 2. Zalać suchy mak gorącą wodą i odstawiam na noc. Siekam orzechy i suszone owoce. Mak mielę 3 razy, dodaję orzechy, suszone owoce, rodzynki namaczam i odcedzone dodaję do maku. Dodaję też miód, cukier waniliowy i mieszam. Dodaje dwa ubite białka i mieszam wykładam na ciasto kruche a na to gwiazdki z ciasta kruchego Blaszka ma wymiar .40x26 cm Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach 3. z cukru pudru i białka zrobiłam lukier dodałam różowy barwnik spożywczy 4 krople . 



15:19, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Bezy różowe

                          Polecam coś na deser

                                                                            Bezy

Bezy  - SKŁADNIKI:

  • 8 białek
  • 1.1/2 szklanki cukru pudru
  • barwnik spożywczy czerwony
  • rękaw do masy



Bezy  - PRZYGOTOWANIE:

7 białek ubiłam ze szklanka cukru pudru. Osobno w misce dałam jedno białko pół szklanki cukru pudru i 6 kropel barwnika spożywczego czerwonego wymieszałam to razem. W trakcie ubijania dodałam z miseczki kolorową masę. Miksowałam aż zrobiła się gęsta pianka . Łyżką nakładałam do rękawa piankę a potem wyciskałam na papier do pieczenia formowałam pagórki .Piekłam na dwa razy bo trochę było tego pieczemy koło 15 minut w 180 stopniach potem zmniejszamy do 110 stopni i godzinę trzymamy w piecu.



 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel