piątek, 28 lutego 2014
Babka z kisielem żurawinowym

 

Babka z kisielem żurawinowym

4jaja

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

mąka tortowa 1 szklanka

kisiel żurawinowy 77 gram

2 łyżeczki proszku do pieczenia

margaryna 250 gram

aromat cytrynowy

cukier puder do posypania

Margarynę rozpuściłam w garnku.

Jaja zmiksowałam z cukrem

Do jaj dodałam cukier , cukier waniliowy

Przesiałam mąkę z kisielem i proszkiem do pieczenia , dodałam do jaj

Formę wysmarowałam margaryną i posypałam maka .

Wlałam ciasto połowę posypałam rodzynkami i wlałam druga połowę ciasta

Piekłam 60 minut w 170 stopniach .

Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem smacznego .

 

 

 

 



11:17, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (9) »
czwartek, 27 lutego 2014
Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą wyjdzie koło 40 szt
1 kg mąki pszennej
500 ml mleka
100 g drożdży
6 żółtek
100 g cukru
1 jajko
100 g margaryny
50 ml spirytusu
1 cytryna
1/2 laski starej wanilii
sól
400 g marmolady
1 i 1/2 kg smalcu
cukier puder do posypania


Rozczyn:

Do szklanki wlewamy ciepłe mleko tak połowę , dodajemy drożdże łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Zostawiamy na 15 minut aby zaczęło pracować

Przygotowanie ciasta:

1 Sparzyłam cytrynę , starłam skórkę i wycisnęłam sok.

2. Roztrzepałam żółtka z jajami i cukrem , dodałam mleko i mąkę.

3. Dodałam rozczyn spirytus skórkę z cytryny , sok i wanilię .

4. Zaczęłam wyrabiać ciasto, dodałam rozpuszczoną margarynę, kiedy ciasto wchłonie tłuszcz , zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.

5. Z gotowego ‘placka’ wykrój szklanką kółeczka.
6. W połowie kółek zrób palcem wgłębienie i ułóż w nim marmoladę
7.Teraz zakryj następnymi kółeczkami tak aby nie wypłynęła marmolada
8. Jeśli boki ciasta dokładnie przyciśniesz ,następnie jeszcze raz przytniesz je szklanką pączki nie rozpadną się podczas smażenia. 
9. Na koniec uformuj kulki,przykryj je ściereczką, żeby jeszcze podrosły.

10. Smaż z obu stron na jasny kolor .

Rada:

marmoladę możesz szprycą po upieczeniu nadziać.

Jedne nadziewałam po upieczeniu drugie wkładałam marmoladę przed pieczeniem .

 





 

14:55, rozowakuchnia , Faworki
Link Komentarze (3) »
Faworki z cukrem waniliowym

Tłusty czwartek więc faworki upiekliśmy rodzinnie nie ma to jak wspólne pieczenie rodziców z dziećmi

Faworki z cukrem waniliowym - SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki tortowej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 8 żółtek
  • 2 łyżki spirytusu
  • 400 gram gęstej śmietany 18% dałam
  • dodatkowo:
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania
  • cukier waniliowy 30 gram

Faworki z cukrem waniliowym - PRZYGOTOWANIE:

1. Wsypujemy mąkę do miski .

2. Dodajemy żółtka , jajka i proszek do pieczenia.

3. Dodajemy spirytus i śmietanę.

4. Zagniatamy ciasto.

5. Dzielimy je na 4 części i wkładamy do lodówki na godzinę.

6. Wałkujemy każdy kawałek podsypując mąką bardzo cienko.

7. Kroimy nożem paski a potem skośnie robimy dziurkę i przekładamy końce.

8. Nagrzewamy olej i smażymy na rumiano wyjmujemy odcedzamy i posypujemy cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.



 

09:33, rozowakuchnia , Faworki
Link Komentarze (4) »
wtorek, 25 lutego 2014
Rogale maślane z dżemem truskawka z rabarbarem

Rogale maślane z dżemem truskawka z rabarbarem

500g mąki pszennej
2 łyżki miodu
5 łyżek ciepłej wody
30g drożdży świeżych
100ml mleka
50g masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru

dżem truskawka z rabarbarem "Owocowa Rozkosz"
Na wierzch:
1 jajko

1. Wodę letnią wymieszałam z łyżką cukru czterema łyżkami mąki i drożdżami .

2. Masło rozpuściłam  dodałam do niego zimne mleko i jajo , rozmieszałam.

3. Do miski Wsypałam mąkę zrobiłam dołek dodałam przyprawę do dań słodkich , wlałam rozczyn z drożdży po 15 minutach ( tyle wyrastały).

4. Dodałam wymieszane masło z mlekiem cukrem i jajem .

5. Wyrobiłam ciasto i zostawiłam je na godzinę przykryte ściereczką.

6. Wyrośnięte i wyrobione ciasto , podzieliłam na dwie części .

7. Rozwałkowałam ( 28 cm średnica).

8. Z jednej części wychodzi 8 rogali.

9. Kładłam łyżeczkę dżemu truskawkowego.

9. Zwijałam rogale, smarowałam rozbełtanym jajem .

10. Piekłam 20 minut w 170 stopniach .



 

poniedziałek, 24 lutego 2014
Rogale listkowe

Ostatnio mam smak na rogale słodkie wytrawne nadziewane . Dzisiaj pokaże wam rogale listkowe

32 sztuki:
600 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
2 jajka
300 ml mleka
200 gram cukru
szczypta soli

100 g miękkiego masła
czerwona porzeczka konfitura Luks Pomada

Glazura:
2czubate łyżki cukru pudru trzcinowego
2 łyżki wody

Zaczyn:

1. W szklankę wlewam mleko ciepłe tak do połowy dodaje drożdże łyżkę cukru i 2 łyżki mąki , zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia

2. Do miski wsypuję mąkę robię dołek dodaje letnie mleko ,cukier i jaja oraz szczyptę soli .

3. Dodaję rozczyn wyrośnięty i rozrabiam razem wszystko.

4. Zagniatam ciasto dzielę je na dwie równe części , formuje 16 kulek. Zostawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę , przykryte ściereczką.

5 . Biorę osiem kulek i wałkuje 8 placków, każdy placek smaruje miękkim masłem i nakładam jeden na drugi , ósmego placka nie smarujemy.

6. Teraz wałkujemy ciasto wychodzi spore koło które dzielimy na 16 części.

7.Nakładamy marmoladę i zwijamy , zostawiamy na 30 minut niech rośnie.

8. łyżkę cukru trzcinowego rozpuszczam we wrzątku i smaruje rogale.

9. Piekę 20 minut w 170 stopniach .

10 . Z drugiej porcji wyjdzie też 16 porcji .

 

 

niedziela, 23 lutego 2014
Kluchy szare z boczkiem i twarogiem

Dawno już nie robiłam , a to taka znana potrawa . Jako dziecko już ja jadłam , przeprosiłam stare czasy i zrobiłam je na obiad. Kluchy można robić z różnymi dodatkami , pasują na obiad kolację lub śniadanie .

Kluchy dla 6 osobowej rodziny :)

1 kg ziemniaków

koło dwóch szklanek mąki tortowej

sól morska Kamis do smaku

pieprz biały Kamis do smaku

jajko

Dodatkowo:

boczek 400 gram

twaróg półtłusty 200 gram

1. Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach .

2. Odlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz.

3. Dodajemy roztrzepane jajko i mąkę, mieszamy .

4. Ciasto na kluchy ma mieć konsystencje gęstawą, aby rzucane kluchy ( odrywane łyżką) wpadając do wody nie rozpływały się.

5. Ciasto przekładamy na wilgotną deseczkę , maczając łyżkę w gotującej wodzie do kluch " rwiemy łyżką kluchy ( rzucamy je na wodę odrywając łyżką ).

6. Mieszamy , kluchy będą pływać na "powierzchni" znaczy są już dobre  , przecedzamy je i opłukujemy wodą.

7. Smażymy boczek pokrojony w plasterki posypujemy solą do smaku .

8. Do miski wkładamy kluchy dodajemy boczek usmażony i twaróg , mieszamy i podajemy :)

 

 


10:14, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (8) »
sobota, 22 lutego 2014
Rogale maślane z makiem


Rogale maślane

Wypiekanie na śniadanie to cykl wspólnego pieczenia . Opowiem wam na czym to polega . Wspólnie z innymi paniami pieczemy co tydzień różne smakołyki . Każda robi to samo jednak wiemy ile razy byśmy nie zrobili zawsze wyjdzie inaczej . Tutaj jest to samo . Pieczemy rogale maślane , każdej z nas wyjdą trochę inne , ale na pewno tak samo smaczne. Nie które z nas  debiutują :) Przepis pochodzi ze  strony Kwirlejka

Składniki:

500 gram mąki pszennej
2 łyżki miodu
5 łyżek ciepłej wody
30g drożdży świeżych
100ml mleka
50g masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru
Na wierzch:
1 jajko
mak
 BackMit

1. Wodę letnią wymieszałam z łyżką cukru czterema łyżkami mąki i drożdżami .

2. Masło rozpuściłam  dodałam do niego zimne mleko i jajo , rozmieszałam.

3. Do miski Wsypałam mąkę zrobiłam dołek , wlałam rozczyn z drożdży po 15 minutach ( tyle wyrastały).

4. Dodałam wymieszane masło z mlekiem cukrem i jajem .

5. Wyrobiłam ciasto i zostawiłam je na godzinę przykryte ściereczką.

6. Wyrośnięte i wyrobione ciasto , podzieliłam na dwie części .

7. Rozwałkowałam ( 28 cm średnica).

8. Z jednej części wychodzi 8 rogali.

9. Zwijałam rogale, smarowałam rozbełtanym jajem i posypałam zmielonym makiem .

Piekłam 20 minut w 170 stopniach .



 

 

Razem ze mną rogale piekły:

Razem ze mną rogale wypiekali:
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie- I love it
Grażyna z blogu Grażyna gotuje
Daria z blogu Breakfast 
Iza z blogu Smaczna Pyza
Iwonka z bloga Blogotowanie
Lorentyna z blogu Pistachio
Lidka - zdjęcie z FB 
Ala z blogu Ala piecze i gotuje
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Jola z blogu Nasze życie od kuchni 
Monika z blogu Matka Wariatka 
Małgosia z blogu Smaki Alzacji 
Alicja z blogu Wielki  Apetyt
Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Monika z blogu Niezapomniane smaki
Kasia z blogu Kasia in
Justyna z blogu Mama i Pomocnicy
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Ewelina z blogu Przy kubku kawy
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Monika z blogu Pin up Cooking Looking 




czwartek, 20 lutego 2014
Fasolowa na warzywach

Czasem warto pokombinować i stworzyć zupę z półproduktu . Tak właśnie zrobiłam i wyszła pyszna fasolowa .

Fasolowa:

puszka białej fasoli 1 puszka

ziemniaki 4 szt

marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
kawałek pora 1 sztuka
masło 1 łyżka
seler - kawałek 1 sztuka
ziemniak 1 sztuka
sól i pieprz (do smaku) 1 szczypta
lubczyk 2 szczypty
cząber 1 szczypta
słodko papryka 2 szczypty
śmietana 12-18% 4 łyżeczki
kostka warzywna 1 sztuka
ziele angielskie w ziarnach 2 sztuki
liść laurowy 1 sztuka
pieprz w ziarnach 1 sztuka
mąka kukurydziana/mąka pszenna 1-2 łyżki 1 łyżka 

 

1.Do garnka wkładamy kostkę warzywną, ziele angielskie i liść laurowy i pieprz w ziarnkach .

2. Warzywa marchew seler pietruszkę i por kroimy w słupki plastry i talarki , wkładamy na patelnie i podsmażamy , wkładamy do garnka .

3. Gotujemy warzywa do miękkości , dodajemy fasole z puszki, ziemniaki pokrojone w kostkę i przyprawy lubczyk, cząber papryka słodka i sól do smaku .

4. Robimy zasmażkę z mąki i dodajemy po godzinie do zupy .

5. Wychodzi pyszna fasolowa.

11:14, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (7) »
wtorek, 18 lutego 2014
Zebra najsmaczniejsza babka

 

 

Jakiś czas temu dostałam zestaw różnych smacznych herbat od Teekanne   

Dzisiaj chcę wam zaprezentować jedną z nich

Zebra

  • 5 jajek
  • 130 ml zaparzonej herbaty Ginger&Lemon
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy



Wykonanie:

1. Ubiłam  jajka z cukrem i cukrem waniliowym, masa podwoiła się .
2. Do miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia , dodałam do masy jajecznej.
3. Zagotowałam wodę i zaparzyłam herbatę 2 saszetki Ginger&Lemon w 130 ml wody wyszło mocne takie miało być
4 . Dodałam olej i ostudzoną herbatę , wymieszałam .
5. Podzieliłam ciasto na dwie części. Do jednej dodałam kakao i dobrze wymieszałam
6. Wysmarowałam formę margaryna i obsypałam mąką
7. Na środek formy nakładaj po na przemian 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.
8 Piekłam 60 minut w 170 stopniach sprawdzając patyczkiem czy już upieczone .

Teekanne ma wspaniałe smaki  które można nie tylko w herbacie skosztować .

 

 

Słodkie Walentynki 2014

15:33, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 17 lutego 2014
Kieszonki schabowe ze szpinakiem

Schab inaczej kieszonki schabowe ze szpinakiem ogórkiem i pieczarkami .

schab 1kg

ogórki kiszone 5 szt

szpinak 300 gram

pieczarki 300 gram

Przyprawy

sól morska Kamis młynek do smaku

pieprz biały mielony Kamis  do smaku

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią  Kamis2 łyżki

1. Schab myjemy kroimy w 2-3 centymetrowe plastry w których robimy" dziurę "

2. Pieczarki myjemy kroimy w  plasterki i wrzucamy na patelnie.

3. Szpinak mrożony wkładamy do pieczarek.

4. Smażymy mieszając, szpinak się rozmrozi i odparuje .

5. Smażymy na oleju rzepakowym , kiedy objętościowo  farsz się zmniejszy , dodajemy przyprawy i ogórek kiszony pokrojony w kostkę chwile jeszcze smażymy.

6. Farsz ostygnięty wkładamy w kieszonki schabowe , dociskając lekko tłuczkiem .

7. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym  dusząc pod przykrywką koło 40 minut.

 

 

 

 

 

09:45, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (5) »
niedziela, 16 lutego 2014
Muffiny piaskowe pieczone w formie sliikonowej

Robiliście już muffiny piaskowe? Ja robię pierwszy raz  i jestem bardzo zadowolona. Konsystencja i smak są rewelacyjne.

 

 

Muffiny piaskowe z żurawiną i sokiem z pomarańczy

Ciasto na muffiny:

mąka tortowa 1 szk

mąka ziemniaczana  1 szk

cukier 1 szk

jaja 4 szt

 olej rzepakowy 1 szk

sok z jednej pomarańczy

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

żurawina suszona 100 gram

Lukier :

 cukier puder 200 gram

kakao 2 łyżki

sok z pomarańczy

 posypka czekoladowa

1.  Miksujemy jaja z cukrem na puch.

2. Dodajemy sok z jednej pomarańczy.

3. Mąki obydwie przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia .

4. Do masy jajecznej dodaje mąki  z proszkiem i olej

5. Do formy przekładam ciasto tak do połowy i kładę żurawinę .

6. Piekę 25 minut w 170 stopniach.

7. Muffiny ostygną , polewamy je lukrem i posypujemy posypką czekoladową

 

 

 

Dostałam formę  silikonową do muffin od   Tupperware 

Trochę tak niepewnie zabrałam się do pieczenia, w końcu to mój debiut . Od dzisiaj forma blaszana na muffiny idzie wek , a zostaje  silikonowa . Ależ to wygodne , po upieczeniu kiedy forma przestygła wytarłam suchą szmatką i było gotowe do pieczenia następnej partii.

Więc  zauważyłam ważne fakty:

-forma silikonowa ma uchwyty za które łapie wkładając ją do pieca

- szybko stygnie co jest plusem

- wystarczy wytrzeć szmatka suchą i nadaje się do następnego pieczenia

- muffiny pięknie wyrastają

 

Pojemność: 7 x 75 ml

Wymiary: Ø 21,4 x wys. 4,2 cm

Cena: 109,90 zł

Firmie Tupperware bardzo dziękuję za to , że mogłam przetestować ich formę do muffin , która jest niezastąpiona pod każdym względem .



sobota, 15 lutego 2014
Wypiekanie na śniadanie

 Zabawa się zaczyna dziewczyny i jak tam wasz chałki ? Moja się piecze  , a ja pisze sobie tutaj co mi ślina na język przyniesie :) Dobra dosyć wygłupów . Postanowiłam wziąć udział  we wspólnym pieczeniu chałki u mnie to debiut więc sama jestem ciekawa jak mi wyjdzie , jaka będzie w smaku . Przepis jest od Tatter

 Chałka z makiem

330g białej maki pszennej wysoko glutenowej
670g białej maki pszennej chlebowej
55g cukru
75g żółtek
140g jajek
75g oleju
320g wody
19g soli
25g świeżych drożdży
3 czubate łyżeczki suchego maku
żółtko roztrzepane z łyżką wody

1.Wszystkie składniki mokre dodaje do miski


2. Teraz składniki suche  , mieszam wszystko razem i zagniatam ciasto


3.  Ciasto podzieliłam na 9 kul  i zostawiłam pod ściereczką na 15 minut zostawiam tak.

4. Każdą kule rozwałkowałam na 25 cm, zaplotłam 3 chałki po 3 warkocze zostawiłam na naoliwionej blasze do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny.

5.Chałkę posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Wsunęłam do pieca o temp. 195 stopni i piekłam ok. 20 minut. Po 15 minutach wyjęłam challah z pieca i raz jeszcze posmarowałam ją roztrzepanym żółtkiem.


 

 

Robiłam chałki na macie oraz piekłam na niej  .Dostałam ja od Emako.pl

Jest dokonała ma najlepsze cechy jakie można mieć :

  • wykonana z najwyższej jakości nowoczesnego silikonu,
  • ciasto nie przywiera tak jak do tradycyjnej stolnicy - dlatego nie trzeba jej smarować i posypywać,
  • posiada pomocne miarki, 
  • higieniczna, bo nie wchłania zapachów,
  • wytrzymuje wysokie temperatury: można używać bezpośrednio w piekarniku (bez papieru do pieczenia!) lub mikrofalówce,
  • wytrzymuje również niskie temperatury, nawet zamrażanie,
  • wyjątkowo łatwa w myciu, także w zmywarce,
  • praktyczna w przechowywaniu, ponieważ można ją zwijać,
  • może służyć także jako podstawka pod gorące naczynia,
  • przylega dobrze do blatu i nie ślizga się, 
  • chroni blat przed wycieraniem, zabrudzeniem i zarysowaniami (np. od foremek),
  • zadziwiająco lekka i poręczna, wygodny wymiar 50 x 40 cm,
  • markowy produkt - naprawdę wysoka jakość i bezpieczeństwo dla zdrowia.

Jest warta swojej ceny jako stolnica sprawuje się doskonale , od tej przy z nią się nie rozstanę będzie towarzyszyć mi przy pizzy bułkach chlebie czy cieście drożdżowym .

 

 

Piekły ze mną :

 

Marghe z blogu Po prostu Marghe
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Lidia Wesołowska z blogu
Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki
Małgorzata z blogu Smaki Alzacji
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie

Alina z blogu Ala piecze i gotuje
Iza z bloga Smacznapyza



 

 

 

 

 





piątek, 14 lutego 2014
Tort Idealny na Walentynki i karnawał

Tort  udał się,  mimo małych wpadek wyszedł doskonały.

Szukałam sposobu aby biszkopt był czerwony bez barwników nie udało się . Tort będzie różowy dzięki temu że dodałam kisiel wiśniowy kolor pasuje do dzisiejszego dnia.

Biszkopt:

5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki tortowej
2x  kisiel dałam wiśniowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 margaryna do wysmarowania blaszki 10 gram

pomarańcz

Masa1 :

 śmietana30% 400 ml

cukier puder 2 łyżki

śmietan fix 3 szt

truskawki 200 gram


Masa2:

twaróg z kostki 200 gram

galaretka rubinowa 1 szt

woda wrzątek 200 ml

 

1. Ubijam miałka z żółtkami na puch.

2. Dodaje przesianą mąkę z   proszkiem do pieczenia  i kisiel.

3. Delikatnie mieszam składniki aż ciasto się zabarwi całe .

4. Przekładam do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypana mąką 26 cm.

5. Piekę 30 minut w 170 stopniach.

Masa 1:

Ubijam śmietanę z cukrem pudrem i dodaje smietan fix.

Masa 2:

Galaretkę rozpuszczam we wrzątku w 200 ml wody i studzę , aż będzie zimna.

Twaróg miksuje,  dodaje galaretkę płynną i miksuje razem.

Kiedy galaretka z serem zaczyna tężec znaczy że już jest gotowa.

Wykonanie:

1.Biszkopt kroimy na 2-3 krążki  zależy jak nam wyrośnie.

2.Skrapiamy pokrojony biszkopt sokiem z pomarańcza , każdy krążek.

3.Pierwszy krążek skropiony sokiem z połowy pomarańcza , nakładam na niego bitą śmietanę 400 ml .

4.Truskawki kroję w plastry i układam na śmietanie.

5.Przykrywam drugim krążkiem i kładę masę z twarogu i galaretki pokrywam boki i górę tortu .

6.Dekoruje truskawkami .


 

Patere do tortu dostałam od Emako.pl

Jest wspaniała i wato ją mieć

 

  • szkło to prawdziwa, klasyczna elegancja,
  • idealna na serwowania ciast, tortów i owoców,
  • ponadczasowy, kryształowy wzór,
  • delikatne zagłębienie,
  • 1 poziom o średnicy 25 cm,
  • łatwa w utrzymaniu czystości,
  • wygodne przenoszenie,
  • pomysł na prezent.

 

Parametry techniczne
średnica: 25cm
wysokość 10 cm

 

 



15:42, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (5) »
Walentynkowe Wyniki Kamisa

Tyle pyszności zrobiliście wybór był trudny . Większość z was znam więc postanowiłam , że tym razem nie będę ja wybierała,   lecz mąż wybierze to co mu wpadnie w oko i co mu się kojarzy z walentynkami .W konkursie wzięło udział 21 różnych dań.

Tak więc oto wybrane fotki konkursowe . Myślę że poznacie swoje fotki i będziecie wiedzieć kto ma podać dane

 

Macie czas do poniedziałku  dane przesłać  na Reksio740@wp.pl

Nagroda dla każdej fotki 

15:37, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (4) »
Sernik krówkowo-czekoladowy

Sernik o smaku krówki i czekolady idealny na Walentynki :) Rozkosznie słodki , taki ma być w tym dniu pełnym miłości :)

  • 1 kg  wiaderkowego sera
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5  jaj
  • mleko czekoladowe sojowe 150 ml Alpro
  • morele suszone 150 gram
  • 400 g  masa krówko-wa
  • mąka ziemniaczana 1łyżka
  • kasza manna 1 łyżka
  • laska wanilii

1 Miksujemy jaja na puch z cukrem i laską wanilii - wyłuskane ziarenka

2. Dodajemy ser z wiaderka i miksujemy.

3. W gorącą wodę wkładamy puszkę z masą i gotujemy chwilę 20 minut.

4. Dodajemy  masę letnią do sernika miksujemy , zmienia się kolor .

5. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i kasze manną .

6. Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę serową.

7. Morele kroimy drobno i posypujemy na masę wchłonie do środka ale to nic .

8. Pieczemy w 200 stopniach 15 minut , potem zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy godzinę

9. Blaszkę z woda wkładamy do pieca na nią kładziemy sernik , piecze się w kąpieli wodnej .



Słodkie Walentynki 2014

08:40, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (12) »
czwartek, 13 lutego 2014
Żeberka zapiekane z dodatkiem coli i musztardy

Żeberka zapiekane z dodatkiem coli i musztardy

Marynata:

cola 200 ml

musztarda 4 łyżki

sól morska młynek Kamis kręcimy 5 razy

pieprz kolorowy młynek  Kamis kręcimy 5 razy

papryka słodka mielona Kamis kręcimy 10 razy

żeberka 1,1/2 kg

1.Składniki mieszamy

2. Żeberka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.

3. Zanurzamy mięso w marynacie i zostawiamy na 2 godzinę.

4. Do rękawa wkładamy mięso , które leżało w marynacie dwie godziny , przeszło już smakiem , zalewamy marynatą .

5. Pieczemy w rękawie 75 minut w 175 stopniach.

6. Przecinamy rękaw i zostawiam w piecu na około 20 minut.

Podaje z ziemniakami i sałatką

07:45, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (4) »
środa, 12 lutego 2014
Zupa ogórkowa z koperkiem w garnkach Jaśmin z Redcoon

Zupa ogórkowa z koperkiem

Wzięłam udział w konkursie Hortex  i dlatego jest taka zupa a nie inna.

Postanowiłam ją trochę urozmaicić , żeby nie była to tylko mrożonka.

wołowina 300 gram zmielona

jajko

pieprz biały mielony do smaku

sól morska do smaku

jajko

 bułka tarta

imbir  mielony pół łyżeczki

liść laurowy 2

ziele angielskie 2

Dodatkowo:

Zupa ogórkowa z koperkiem

1.Podane składniki wkładam do miski i wyrabiam farsz , dodaje przyprawy jajko i 2 łyżki bułki tartej namoczone w 4 łyżkach wody.

2. Smażę na oleju rzepakowym  małe kotleciki .

3. Kotleciki przekładam do garnka dodaje listek laurowy i ziele angielskie.

4. Doprawiam do smaku , kiedy kotlety się ugotują , dodaje mrożonkę czyli gotowa zupę z woreczka.

5. Gotuje koło 30 minut i gotowa zupa. Dzięki kotletom nabrała wyrazistości.

Garnki które dostałam od Redcoon.pl

Karcher Zestaw garnków Jasmin

(stal nierdzewna, 20 elementów)

Zestaw Karcher Jasmin składa się z

4 garnków

4 misek

rondelka

patelni

6 szklanych

4 plastikowych pokrywek.

Wszystkie naczynia wykonane zostały z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Zaokrąglone krawędzie ułatwiają wylewnie wszelkich płynów. Posiadają nienagrzewające się uchwyty. Mocne spody doskonale gromadzą ciepło i równomiernie je rozprowadzają. Szklane pokrywki umożliwiają podglądanie procesu przygotowywania potraw, bez ich zbędnego podnoszenia. Miski są odpowiednie do przechowywania i serwowania jedzenia. Możliwość używania na wszystkich rodzajach kuchenek, łącznie z indukcyjnymi.

Jakoś  trudno było mi uwierzyć , że uchwyty garnków będą nienagrzewające się , a jednak są .

Już bez problemu mogę bez rękawic podnosić pokrywką czy garnek zdjąć z gazu . Wygoda przede wszystkim dla mnie .

dla mnie najważniejsze cechy tych garnków to :

  • zaokrąglone krawędzie
  • termoizolacyjne uchwyty
  • żaroodporne pokrywki
  • do wszystkich kuchenek



 Śmiało mogę polecić garnki są warte swojej ceny .

 

wtorek, 11 lutego 2014
Pappardelle ze szpinakiem i kozim serem

Pyszne danie wyszło , jednak szpinak można dodawać nawet do makaronu . Danie rewelacja nawet moja córka jadła a jest niejadkiem.

Będzie nam potrzebne :

Pappardelle  150 gram SEMOLINA CZANIECKI  Makaron

szpinak siekany Frosta 300 gram mrożony

pieczarki 300 gram

ser kozi 150 gram

sól morska do smaku Kamis

papryka mielona do smaku Kamis

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią  1 łyżka Kamis

1. Pieczarki myje i kroje w plasterki i na patelnie podsmażam na oleju rzepakowym

2. Dodaje szpinak mrożony i mieszam do rozpuszczenia, smażę razem z pieczarkami.

3. Dodaje przyprawy do smaku.

4. Na końcu dodaje ser kozi , mieszam .

5. Teraz wychodzi  głębia smaku , dodajemy ugotowany makaron i wychodzi przepyszne danie.

Muszę powiedzieć , że  jakość makaronu jest znakomita  , nie rwie się, nie deformuje. Krótki czas spożycia makaronu to dobrze świadczy o producencie .

Produkt jest 100% naturalny. 

 

 

10:18, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (4) »
niedziela, 09 lutego 2014
Babka piaskowa o smaku cytrynowym

Coś innego na oleju .  Dzisiaj będzie smacznie choć troszkę inaczej. Będzie słodko , będzie się działo hej.

Chodziło ostatnio za mną coś słodkiego , szukałam sposobu aby nie było zbyt kaloryczne, no dobra nie będę już was trzymać w niepewności. Pyszna babka piaskowa , a co zaskakujące , smakuje idealnie .

 Babka piaskowa

Ciasto:

4 jajka

 1 szk cukru

  1 szk mąki tortowej

1 szk mąki ziemniaczanej

1 szk oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 aromat cytrynowy do ciasta

 rodzynki z dwie garście

przyprawa do dań słodkich Kamis młynek ( zakręć 8 razy )

Lukier:

cukier puder 1 szklanka

sok z całej cytryny

kakao 2 łyżki




Robi się szybko i nawet laik potrafi zrobić.

1. Miksujemy jaja z cukrem i aromatem cytrynowym całym,zauważcie , że masa się podwaja i robi nam się puch .

2. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito, dodając proszek do pieczenia.

3. Dodajemy obydwie mąki do naszych zmiksowanych jaj i mieszamy ,dodajemy olej .

4. Będzie dosyć gęste ale nie przejmujcie się tym tak ma być.

5. Przekładamy ciasto do formy prostokątnej wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą  , posypujemy rodzynkami .

6.Pieczemy godzinę ( tak godzinę bo ciasto wolniej wyrasta) w 170 stopniach bez termoobiegu .

7. Z cukru pudru soku z cytryny i kakao robimy lukier.

8. Polewamy ostudzona bakę i obsypujemy wiórkami kokosowymi .

 

 

 

Kokosowo

09:12, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (6) »
sobota, 08 lutego 2014
Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku -Bagietka z kozim serem

 Postanowiłam i tym razem upiec z dziewczynami pyszne bagietki. Lubie te wspólne pieczenie specjałów .

 

Bagietka z kozim serem


Bagietka z kozim serem z przepisu  Tatter
Zaczyn:

300g białej pszennej mąki chlebowej
195g wody
1 łyżeczka soli morskiej Kamis
2 gramy drożdży świeżych lub 1/8 łyżeczki drożdży instant

1. Do miski wsypałam mąkę zrobiłam w niej dołek i dodałam drożdże rozrobione w wodzie . posypałam solą. Zakryłam folią aluminiową i zostawiłam na 14 godzin.


Ciasto na bagietki:
550g białej pszennej maki chlebowej
150g maki pszennej razowej
415g wody
18g soli morskiej Kamis
15g świeżych drożdży lub 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
rozczyn z drożdży
Dodatki:
150g sera koziego twardego, pokrojonego w kostkę
2 łyżki suszonych  pomidorów z czosnkiem i bazylią
1. Do miski wsypałam mąki obydwie .
2. Dodałam sól , zrobiłam dołek i dodałam wodę z rozrobionym drożdżami .
3. Wymieszałam składniki , przełożyłam ciasto na stół i dodałam zaczyn .
4. Ciasto jest jakby lekko lejące , ale takie ma być wyrabiam je kolo 10 minut.
5. Teraz dodaje ser i suszone pomidory , mieszam zostawiam na 1.1/2 godziny przykryte ściereczką.
6. Podzieliłam na cztery części , zostawiłam do wyrośnięcia na 20 minut.
7. wałkuje na prostokąt , brzegi do środka i zawijam .
8. Bagietki kładę na ścierkę posypaną mąką i zakrywam drugą ścierką zostawiam na godzinę 9.Piekę koło 40 minut minut w 180 stopniach na papierze do pieczenia.
10. Po ostudzeniu robię pyszną kanapkę .



 

Razem ze mną w pieczeniu udział wzięły:

;

Łucja z bloga fabrykakulinarnychinspiracji

  1. Dorota z bloga Moje małe czarowanie
  2. Małgorzata z bloga Smaki Alzacji
  3. Olimpia  z bloga Pomysłowe pieczenie
  4. Karolina z bloga Kresowa panienka
  5. Małgosia z bloga Po prostu Marghe
  6. Karolina z bloga Przepisy Karoliny
  7. Dobrawka z bloga Bona apetita
  8. Justyna z bloga Mama i pomocnicy
  9. Gosia z bloga Salt&Pepper&Co
  10. Iwona z bloga Ivka w kuchni
  11. Agata Kulinarne przygody Gatity
  12. Monika Pin up Cooking Looking
  13. Lidia  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=625556884176229&set=gm.360867214052729&type=1





piątek, 07 lutego 2014
Konkurs Walentynkoy

Zbliżają się walentynki z tej okazji będzie konkurs. Waszym zadaniem będzie zrobienie:

-dania

-deseru

- lub czegoś co mnie zaskoczy

Akcent walentynkowy + karteczka" Walentynki z Różową Kuchnią i Kamisem"

Zgłoszenie poprawne - przepis z produktem Kamis , produk Kamis ma być na zdjęciu + karteczka " Walentynki z Różową Kuchnią i Kamisem"+

Zgłoszenia dodajemy Klik

Konkurs trwa od 8 lutego do 13 lutego . Wyniki opublikuje 14 lutego.

Nagrodą jest zestaw produktów ufundowanych przez firmę Kamis dla 5 osób

 

09:05, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (4) »
czwartek, 06 lutego 2014
Gulaszowa na białym winie

Mamy luty , jak wiadomo jest mrożnie , więc postanowiłam coś z tym zrobić . Dzisiaj najem się do syta , przy tym rozgrzeje się i posmakuje  różnych smaków.

Sposób bardzo prosty wystarczy dorwać  się do mięsa i warzyw ze słoika . Takkkkk  ze słoika i co w tym złego?.

Mi smakowało rodzinie też a gusta są różne więc zanim mi napiszecie , że nie umiem gotować to troszkę się zastanówcie  .

Zupa gulaszowa

  • 1 kg łopatki wieprzowej 
  • 10 ziemniaków
  • groszek z marchewką 300 gram
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • imbir mielony 1-2 łyżeczki do posypania łopatki Kamis
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • pieprz biały mielony Kamis
  • sól morska do smaku Kamis młynek
  • wino wytrawne białe 150 ml
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

1. Łopatkę myjemy kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie , polewamy olejem i smażymy.

2. Do miseczki wsypujemy paprykę mieloną , imbir mielony , pieprz mielony,  sól z młynka , mieszamy i taka mieszanką doprawiamy mięso na patelni .

3. Obsmażamy mięso do zarumienienia i podlewamy winem .

4. Gotujemy pod pokrywką do czasu , aż mięso zmięknie .

5. Ziemniaki obieramy w kostkę, dodajemy warzywa ze słoika i gotujemy z 40 minut na końcu dodajemy przecier pomidorowy .

6 . Zupa wyjdzie dość pikantna i rozgrzewająca, gama smaków przypadnie każdemu do gustu .



 

Sztuka mięsa

13:56, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (4) »
środa, 05 lutego 2014
Domowe kopytka

Kopytka z bigosem :)

Niby nic takiego a jednak są przysmakiem moim i mojej rodziny.Małe kawałeczki łatwo włożyć do buzi i można podać je z czym chcemy . Jako dodatek lub danie główne.

ziemniaki 1kg

jajko 1 szt

 mąka do zagęszczenia 1 szklanka

sól

pieprz biały mielony do smaku Kamis

1. Ugotowane,  zmielone ziemniaki należy wymieszać z pozostałymi składnikami i szybko wyrobić zwartą, elastyczną masę.

2. Czas mieszania ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki.

3.Wyrobione ciasto należy podzielić na niewielkie kawałki i uformować z nich wałki o średnicy ok. 3 cm.

4. Po lekkim spłaszczeniu uformowanych wałków, należy pokroić je formując charakterystyczne romby.

5. Przygotowane kopytka należy gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając.

6. Po wypłynięciu na powierzchnię wody kopytka są gotowe do wyjęcia.

 

 

 

08:55, rozowakuchnia
Link Komentarze (1) »
wtorek, 04 lutego 2014
Babka pomarańczowo-czekoladowa

Moja rodzina miała zachciankę , zachciało im się pomarańczowego ciasta i czekolada też miała być. Więc postanowiłam pokombinować aby jedno miało i drugie.

Będzie to babka bo szybko się robi i zawsze wychodzi smaczna

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
margaryna 250 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 180 gram
4 jajka

2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy,
sok z całej pomarańczy

kakao 2 łyżki

orzechy  tarte laskowe 100 gram BackMit 

Dodatkowo:

cukier puder 200 gram

sok z  pomarańcza na oko


skórka pomarańczowa kandyzowana GOLD PACK

1. Rozpuściłam margarynę dodałam cukier sok z pomarańczy i kakao, zostawiłam do ostygnięcia.

2. Ubiłam całe jaja dodałam do ostudzonej masy.

3. Mąki wymieszałam z proszkiem do pieczenia.

4. Dodałam do masy mąkę z proszkiem i orzechy , wymieszałam.

5. Blaszkę wysmarowałam margaryną i posypałam bułka tartą.

6. Przełozyłam masę do formy i wstawiłam na 60 minut piekłam w 170 stopniach.

7. Po upieczeniu i wystudzeniu polałam lukrem zrobionym a cukru pudru i soku z pomarańczy.

 

 

07:47, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 03 lutego 2014
Pączki mini z serem

Wszędzie widzę smakołyki  pączki , Donaty , chrust , churros i jak tu się nie oprzeć. Więc i ja postanowiłam dzisiaj zrobić małe pączki z twarogiem. Mniejsze szybciej się upieką i fajnie wyglądają . Nie mówiąc już o chrupiącej skórce na wierzchu i miękkości w środku  uwielbiam je normalnie .

 


Ciasto:
400 g mąki pszennej
300g  twarogu ja wzięłam z wiaderka taki do sernika
200 g cukru
2 płaskie łyżeczki sody
1 jajka

dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
papierowe ręczniki

Tutaj nie ma wielkiego pola do popisu.

1. Składniki sypkie wsypujemy do miski.

2. Dodajemy ser i jaj i zagniatamy ciasto

3. Wałkujemy ciasto tak na 1.5 cm i kieliszkiem wykrawamy krążki .

4. Smażyły na głębokim oleju przewracając najlepiej widelcem , paczki są okrągłe.

5. Wyjmujemy paczki i odsączamy najlepiej na ręczniku papierowym.

6. Obsypujemy cukrem pudrem.


Tłusty czwartek 2014

 
1 , 2
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel