sobota, 27 lutego 2016
Schab nadziany suszonymi pomidorami i żurawiną

Wykombinowałam całkiem smaczne danie na obiad. Trochę pory, mięcho, dodatki i mamy smacznie podane jedzonko :)

Składniki :

Schab 1.1/2 kg

12 suszonych pomidorków

słoiczek żurawiny do mięs i serów Develey

por biała i zielona część 

2 szklanki rosołu drobiowego 

sól do natarcia mięsa

Wykonanie:

Por myjemy, kroimy na mniejsze części by zmieściły nam się do naczynia żaroodpornego. Zalewamy dwiema szklankami rosołu.Schab nacinamy przez całą długość i nadziewamy go na przemian żurawiną i suszonymi pomidorkami. Nacieramy na wierzchu solą. Nadziany schab kładziemy na por zalany rosołem, przykrywam  i wstawiam do pieca. Piekę koło 1.1/2 godziny w 200 stopniach. W czasie pieczenia przekładam schab by równomiernie się piekł.

 

IMG_43692

 

IMG_4370

 

IMG_4361

IMG_4367

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 lutego 2016
Różyczki drożdżowe z jabłkami

Upiekłam w końcu te małe cudeńka. Jabłuszka w cieście drożdżowym- różyczki. Musze powiedzieć ,że są pyszne.

Zaczyn na różyczki drożdżowe :

pół szklanki ciepłego mleka

50 g drożdży świeżych

1 łyżka cukru

 

Ciasto na różyczki drożdżowe :

500 g mąki pszennej 

2 jaja

125 g margaryny rozpuszczonej

cukru niepełna szklanka

pół szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:

cynamon

jabłka 8 szt

cukier pół szklanki

Wykonanie rozczynu:

Do szklanki wlewamy mleko,tak do połowy. Mleko ma być ciepłe, wkruszamy do niego drożdże i dodajemy cukier 1 łyżkę. Rozrabiamy do rozpuszczenia.

Wykonanie ciasta drożdżowego:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i cukier, robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże. Lekko mieszamy i powstaje zawiesina, zostawiamy tak na 15 minut by drożdże zaczęły pracować. Minęło 15 minut i dodajemy jaja resztę mleka i rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto koło 10 minut i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wyrosło, ponownie wyrabiamy i wałkujemy cienko. Kroimy na paski 2 centymetrowe 24 sztuki.

Obróbka jabłek:

Jabłka myjemy kroimy w łupince na połowę i kroimy w  ćwiartki. Do garnka wlewamy wodę tyle aby zakryło jabłka, dodajemy pół szklanki cukru i gotujemy tyle aby zmiękły jabłka. Przecedzamy i ostudzone kładziemy na nasze paseczki obsypane cynamonem jedno bok drugiego. Zwijamy i wkładamy do formy na muffiny. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach i gotowe.

IMG_4505

 

IMG_4518

 

IMG_4499

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 25 lutego 2016
Chleb razowy ze słonecznikiem

Czas na domowe pieczywo,pyszny chlebek upieczony  w naczyniu żaroodpornym. Słonecznik jest idealnym dodatkiem :)

Jeden większy bochenek:


450 ml wody ciepłej

450 g mąki  razowej żytniej Młynomag

220 g mąki luksusowej Młynomag

słonecznik 1.1/2 szklanki łuskany,uprażony wcześniej

40 g świeżych drożdży

łyżka soli (płaska wystarczy)

1 łyżeczka cukru

 

Wykonanie:

Przesiewam obydwie mąki i wsypuje do misy, dodaje sól . Drożdże rozrabiam w szklance ciepłej wody z cukrem i wlewam do mąki. Słonecznik prażę na suchej patelni i ostygnięty dodaje do mąki. Wyrabiam ciasto koło 10 minut. Zostawiam wyrobione ciasto do wyrośnięcia ( wyrastało 2 godziny, miałam troszkę chłodno w domu). Ciasto pięknie wyrosło, jeszcze raz je wyrobiłam. Formę żaroodporną obsypałam mąką i przełożyłam ciasto chlebowe, nacięłam je na krzyż. Zostawiłam do wyrośnięcia, jak już lekko przerosło naczynie wtedy wysmarowałam górę wodą. Piekłam 45 minut w 200 stopniach.

 

IMG_43241

 

IMG_4329

 

IMG_43261

środa, 24 lutego 2016
Podpłomyki według Joanny

Coś innego do pochrupania, wiadomo to nie chipsy , Jednak dzisiejszego popołudnia zostały zastąpione jako przekąska.

Składniki:

mąka chlebowa Młynomag   300 g

drożdże świeże 15 g

woda ciepła około 1 szklanka( w trakcie się okaże ile potrzeba) 

szczypta soli 

Dodatkowo:

bazylia 1 łyżeczka

oregano 1 łyżeczka

zioła prowansalskie 1 łyżeczka 

szczypta soli 

oliwa z oliwek do posmarowania placków

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę chlebową i sól. Do cieplej wody wkładamy drożdże  i mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże, delikatnie mieszamy, powstaje zawiesina. Zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką do wyrośnięcia.Po 15 minutach wyrabiamy ciasto które zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu . Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy ja na mniejsze części . Wałkujemy małe koła smarujemy je oliwą z oliwek., Formę wykładamy papierem do pieczenia kładziemy nasze placki i posypujemy ziołami i pieczemy 5-7 minut w 180 stopniach. Moje koła były większe więc je pokroiłam na cztery, wyszły takie małe trójkąty. Podajemy jeszcze ciepłe, takie są najsmaczniejsze. Można jeść jako przekąskę lub dodatek do zup .

IMG_4396

pagep1IMG_4397

00:00, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 lutego 2016
Metrowiec staruszek

Oj dawno nie nie robiłam metrowca, zapomniane to ciasto. Czas najwyższy powrócić do niego.Przejadły się torty ciasta z owocami i babki. Metrowiec staruszek dziś wraca w łaski domowników :) 

Ciasto:
6 jajek

1 szklanka cukru

2.1/2 szklanki mąki

1.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

16 łyżek oleju

12 łyżek wody

błonnik kakaowy 2 łyżki ( kakao)

pół łyżeczki zmielonej wanilii 

Masa budyniowa:

1 budyń waniliowy z cukrem ( 40 g )

mleko 0,5 litra

masło 300 g

Polewa:

2 tabliczki czekolady mlecznej

5 łyżek mleka lub 7( zobaczycie w trakcie rozpuszczania) 

Wykonanie :

Do misy wbijamy jaja temp pokojowa, miksujemy je z cukrem na puch ( masa potraja się). Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami do zmiksowanych jaj,miksujemy na małych obrotach. Do kubka wlewamy olej i wodę, dodajemy do reszty składników wraz z wanilią, teraz wystarczy już tylko wymieszać. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy błonnik kakaowy ( kakao) a do drugiej 2-3 łyżki mąki ( ja nie dodałam wcale). Ciasto przelałam do dwóch silikonowych foremek do babki.Piekłam koło 45 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu pokroiłam ciasto w "plastry" Smarujemy raz ciemne i raz jasne ciasto i przekładamy kremem 

Masa budyniowa:

Budyń gotujemy według tego co jest napisane na opakowaniu. Masło miksujemy na masę i dodajemy po łyżce budyniu zimnego. Tak powstaje krem budyniowy.

Polewa:

Rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady( smak wedle gustu, ja dałam mleczną) z mlekiem. Polewamy metrowa czekoladą i potem zostawiamy do zastygnięcia. Wstawiłam do lodówki na 2 godzinki a potem zjedliśmy go .

IMG_4429

 

IMG_4421

 pagepage

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 22 lutego 2016
Recenzja SEKO

Jakiś czas temu zostałam obdarowana produktami rybnymi od firmy SEKO . Dostałam trzy smaki z których najbardziej mi zasmakowały  filety śledziowe z zielonymi oliwkami i kaparami . Więc parę słów wam powiem.

Filety śledziowe z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO:

Zdejmuje papierowe opakowanie z pudełeczka ze śledziami, stwierdzam od razu , że widać datę do kiedy można spożyć śledzie. Przecinam nożem folię,w oczy od razu rzuca się to , że widać trzy płaty śledzia na których leżą pokrojone kapary i oliwki. Widelcem podnoszę śledzia, czekam chwilkę by odsączył się z oleju, przekładam na talerz i kroje je w mniejsze kawałki ,muszę przyznać że mi smakuje,nie spodziewałam się takiego smaku. Śledzie nie są za słone ani mdłe, mają swój smak, oliwki i kapary nadały im wyjątkowego posmaku. Mogę stwierdzić z całą pewnością, że śledzie są pyszne, bardzo fajnie wyglądają podane jako przekąska. 

IMG_4447

2222

Filety śledziowe z musztardą francuską SEKO

Tutaj też mamy fajne opakowanie które rzuca się w oczy.Po zdjęciu opakowania widać zafoliowane  śledzie z datą spożycia. Po otworzeniu w oczy rzucają się 4 płaty  śledzia pokryte z wierzchu gorczycą.Te śledzie również maja bardzo fajny posmak. Tutaj możemy podać je jako rolmopsy. Smakiem podchodzą pod marynowane, takie jakie lubię.


IMG_4452

 Beztytuuqwa

Filety śledziowe z papryczką peperoni SEKO

Tak jak w poprzednich dwóch smakach śledzi te również mają po zdjęciu opakowania datę spożycia . Po zdjęciu foli widać rzucające się w oczy papryczki czerwone. Te śledzie mają lekko pikantny smak, podobne do marynowanych.Można je śmiało podać w całej okazałości na talerzyku.

IMG_44581

 Beztytuuqfgf

niedziela, 21 lutego 2016
Przepyszne gołąbki w sosie pomidorowym

Jakiś czas temu dostałam pyszną paczuszkę z produktami od firmy Roleski, postanowiłam wypróbować przecier pomidorowy w moim daniu. Tak powstały przepyszne gołąbki , których dawno nie robiłam. Smakowały przepysznie.

 

 

  • 1 główka młodej kapusty lub kapusty włoskiej
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • jajko 1 szt
  • Sos
  • 4 łyżki mąki
  • koncentrat pomidorowy Roleski dałam pół słoiczka czyli 100 g
  • 3 łyżki śmietany 18% 

Przygotowanie:

Do garnka wkładam kapustę( najpierw ścinam twardziejsze części kapusty, tu koło głąba), woda ma wrzeć lekko tak aby liście zmiękły. Wyjmujemy po 2-3 liście i znowu czekamy by zmiękły.Do miski wkładam zmieloną łopatkę, doprawiam ją solą pieprzem i dodaje jajko.Mieszam farsz i zostawiam na 30 minut by przeszło przyprawami . Gotuje ryż w osolonej wodzie( 4 szklanki wody daje). Ugotowany ryż przemywam pod bieżącą wodą i zostawiam na sicie na chwilkę by odsączył się z wody. Dodaje ryż do mięsa, mieszam i nakładam farsz na przygotowane liście kapusty. Zwijam i podsmażam gołąbki na patelni. Do brytfanki wkładam kiście kapusty, które mi zostały  i układam na nich gołąbki. Zalewam wodą tak aby przykryć gołąbki, dodaje listek laurowy i ziele  ewentualnie sól do smaku. Gotuje koło godziny, teraz dodaje przecier pomidorowy i doprawiam jeśli brakuje czegoś w smaku. Dalej dusze gołąbki, teraz już w przecierze , wychodzi nam sos pomidorowy, jest trochę rzadki wiec w zimnej wodzie tak pół szklanki rozrabiam 4 łyżki mąki i wlewam to do gołąbków. Sos robi się gęściejszy, na końcu dodajemy śmietanę.

 IMG_4380

 

IMG_4386

 

IMG_4379

 

IMG_4387

 IMG_4382

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 lutego 2016
Zrazy drobiowe z musztardą

No czas w końcu na mięsko,pyszny zraz drobiowy z musztarda i dodatkami. Dziś pyszny obiad był,jutro post wiec smakiem nacieszyć się można :)

Składniki:

Podwójna pierś duża z kurczaka

papryka zielona 1 szt

ser żółty 100 g

musztarda ziołowa z lubczykiem Develey

 sól i pieprz biały mielony do smaku

Panierka:

jajko 2 szt

 bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w "plastry"i lekko tłuczemy tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem i smarujemy musztardą na całej powierzchni. Paprykę myjemy,osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Paseczek papryki kładziemy z brzegu na pierś i kawałeczek sera pokrojonego w słupki. Pierś zwijamy i spinamy wykałaczkami. Obtaczamy zrazy z piersi w jaju i bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor, dusimy koło 30 minut.Podajemy z ziemniakami. 

 

IMG_4245

 

IMG_42481

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (2) »
wtorek, 09 lutego 2016
Jagodzianki

No kochani mam dla was dziś całkiem coś innego ale słodkiego, czyli jagodzianki,pyszne ,delikatne i w sam raz na teraz .

Składniki :

mąka luksusowa typ 550    Młynomag 600 g

3/4 szklanki cukru

mleko 1.1/2 szklanki ciepłe lecz nie gorące 

jaja 2 szt

margaryna 100 g

sól 1 szczypta

drożdże świeże 30 g

jagody mrożone mała miseczka

Wykonanie :

Do szklanki wlewamy mleko tak polowe szklanki, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Mieszamy do  rozpuszczenia.Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy cukier i sól,robimy dołek i wlewamy rozdrobione drożdże. Wbijamy jaja,wlewamy rozpuszczoną margarynę i szybciutko zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je koło 10 minut po czym zostawiamy w misce przykryte ściereczką na około godzinę. Po godzinie wyrabiamy ciasto chwilkę i dzielimy je na 10 części. W rekach formujemy kulkę , spłaszczamy ją na reku i nakładamy łyżką jagody, zlepiamy jak pieroga i  zawijamy pod spód. Formujemy rękoma podłużną bułeczkę. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem wszystkie bułeczki i smarujemy je mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach koło 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.


IMG_4312

 

IMG_43132

IMG_4311

sobota, 06 lutego 2016
Babka cytrynowa wilgotna

Kochani coś lekkiego po tłustym czwartku,,czyli babeczka cytrynowa,wilgotna. Uwielbiam ten smak i zapach cytryny:)

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z pół cytryny

 

 

Wykonanie:

Do misy wsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,dodaje jaja,cukier i masło miękkie. Składniki miksuje. Na końcu dodaje skórkę ze startej cytry i sok z połowy cytryny. Nadal miksuje. Formę prostokątną taką do babki smaruje masłem i obsypuje bułką tartą . Przekładam ciasto do formy . Piekę w 170 stopniach koło  godziny. Ostudzoną można posypać cukrem pudrem jak kto woli.

IMG_42101

 

 

IMG_42121

 

IMG_4209

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 05 lutego 2016
Chleb Pszenno żytni ze słonecznikiem

Chlebek ze słonecznikiem z dwóch rodzai mąki -pyszny chleb z ziarnami 

Składniki na jeden większy bochenek:


250 g mąki żytniej typ 720 Kłos-Pol
300 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
375 ml wody
 30 g  drożdży świeżych
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1 szklanka słonecznika +2 garście do posypania na wierzchu 

 

Wykonanie ciasta chlebowego :

Do misy wsypuje przesianą mąkę pszenną i żytnią, robię w niej dołek. Do miseczki wlewam ciepłą wodę( szklanka wody), dodaje drożdże i cukier, mieszam do rozpuszczenia. Dodaje 2 łyżki mąki i mieszam. Zawiesinę zostawiam na 15 minut by rozczyn wyrósł. Po 15 minutach przelewam rozczyn do przygotowanej mąki dodaje resztę ciepłej wody,sól i słonecznik. Wyrabiam ciasto rękoma koło 15 minut. Zostawiam do wyrośnięcia w misce na godzinę. Po godzinie wyrabiam jeszcze raz ciasto i przekładam je do naczynia żaroodpornego obsypanego wcześniej mąką. Rękę maczam w wodzie i smaruje wierzch ciasta chlebowego,posypuje słonecznik. Piekę chleb w 200 stopniach 45 minut. Studzę na sicie.Musiałam skosztować jeszcze cieplny z pyszną roladą z boczku :) 

IMG_41481

 

IMG_4153

 

IMG_4146

 

 

 

czwartek, 04 lutego 2016
Pączki 2016 rok

No kochani w czwartek no właśnie co jest w czwartek hi hi tłusty czwartek, dlatego dziś zrobiłam pączki pączki. 

Składniki:

4 szklanki maki pszennej typ 500 Kłos -Pol

4 żółtka

1 jajko

drożdże świeże 40 g

mleko 1.1/2 szklanki

margaryna 70 g rozpuszczona

cukier 150 g

szczypta soli

Wykonanie rozczynu:

Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy drożdże,wsypujemy cukier i mąkę ( 3 łyżki). Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut pod ściereczką.

Wykonanie ciasta na pączki:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę,szczyptę soli. Wbijamy żółtka i jajo . Dodajemy wyrośnięty rozczyn mleko, cukier i margarynę rozpuszczoną. Wyrabiamy mikserem ciasto ( końcówka hak) koło 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt klejące to podsypcie mąką. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny.Po tym czasie jeszcze raz lekko wyrabiamy i wałkujemy na 1.1/2 cm ,wycinamy szklanką kółka zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor:) Po wyjęciu i obcieknięciu z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem :)

IMG_4228

 

IMG_4234

 

 

12:24, rozowakuchnia , pączki
Link Dodaj komentarz »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel