środa, 28 lutego 2018
Kolorowy urwis

Dziś szybkie ciacho,takie aby wszystkim smakowało. Nazwalam je urwis bo opornie szło.Nie chciało ze mną współpracować więc i nazwa pasuje jak ulał.

Składniki:

jaja 4 szt (m)

mąka pszenna 6 łyżek

cukier 1 łyżka

Masa:

 śmietana 36% 400 ml

galaretka czerwona 1 szt

Dodatkowo:

galaretka zielona

galaretka pomarańczowa

 

Wykonanie:

1. Ubijamy jaja z cukrem na puch( masa nam się podwaja). Kiedy jest wystarczająco ubite dodajemy przesianą mąkę( przesiewam nad ubitymi jajami) i delikatnie mieszamy łopatka silikonową w jedna stronę. Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy łopatką.Pieczemy w nagrzanym piecu 170 stopni 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt, ściągamy papier i zostawiamy do ostudzenia. Formę wykładamy folia aluminiowa i wkładamy ostudzony biszkopt.

2. Do szklanki wsypujemy czerwoną galaretkę i zalewamy po sam koniec wodą gorącą i rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę ubijamy chwilkę.Przekładamy-na biszkopt i do lodówki by stężała. Pozostałe dwa kolory galaretkę zalewamy wodą( do szklanek) ,rozpuszczamy studzimy i do lodówki aby nam zastyga.Po zastygnięciu kroimy w drobną kostkę i posypujemy na tężejącą śmietanę.Pychaaa

Image and video hosting by TinyPic

12:47, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (9) »
czwartek, 15 lutego 2018
Pizzerinki z pieczarkami ogórkiem kiszonym i papryką

Naszła mnie ochota na coś szybkiego kalorycznego i jak to mówią niebo w gębie. Pewnie też lubicie pizze, pizzerin-ki no bo kto może ich nie lubić. Polecam na różne okazję od walentynek po dzień kobiet czy urodziny.

Składniki :

mąka bułkowa( typ 650) 400 g

woda ciepła 2 szklanki

sól 1 łyżeczka

cukier 1 łyżeczka

drożdże świeże 30 g

Dodatkowo:

zioła prowansalskie 2 łyżeczki

bazylia 2 łyżeczki

oregano 2 łyżeczki

keczup

pieczarki 400 g

papryka czerwona 1 szt

ogórek kiszony  3 szt

ser podlaski 250 g

ser morski 250 g

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek.Do szklanki wlewamy ciepłą wodę wsypujemy cukier i dodajemy drożdże, rozpuszczamy. Przelewamy do dołka w mące i delikatnie mieszamy, tak aby powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Drożdże pięknie pracują więc dodajemy resztę ciepłej wody i sól .Wyrabiamy ciasto tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy je i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Formę płaską wykładamy papierem do pieczenia . Formujemy dłońmi kuleczki i spłaszczamy je układamy w odstępach. Smarujemy keczupem posypujemy ziołami. Pieczarki starte i przesmażone i ostudzone kładziemy na nasze pizzer-inkach i zostawiamy na jakieś 15 minut by wyrosły.Posypujemy pokrojoną drobno papryką i plasterki ogórka kiszonego. Pieczemy koło 25 minut w 170 stopniach na środkowym poziomie piekarnika. Kiedy już są upieczone kładziemy ser na przepina morski i podlaski.

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm Image and video hosting by TinyPic

Mieszanina serów jest bardzo smaczna i polecam wam tak spróbować.

 Image and video hosting by TinyPic

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm1

Image and video hosting by TinyPic

13:32, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 lutego 2018
Walentynki-Tort Walentynkowy

Mamy dziś walentynki co wcale nie oznacza , że kocham lubego i moją rodzinkę w tym dniu. Chciałam jakoś jednak umilić ten dzień. Pyszna kolacyjka, a do tego dla mojego łasucha pyszny torcik śmietanowy w kształcie serduszka :)  Myślę , że mu się spodoba w końcu nie liczy się kasa a pamięć i dobre słowo :)

Składniki  na biszkopt:

4 jaja

4 łyżki czubate maki

2 łyżki cukru

 Poncz:

sok z cytryny

woda gorąca 100 ml

cukier 1 łyżka

Masa:

śmietana 36% 500 ml

cukier 1 łyżka

Dodatkowo:

toffi do smarowania

wiórka z czekolady ( różowe)

rurki z czekolady mlecznobiałej

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę( najlepiej przesiewać nad ubitymi jajami i delikatnie mieszać). Formę serce wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przelewam ciasto i wstawiamy do pieca na 20 minut w 180 stopniach. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na trzy równe placuszki. Każdy placuszek namaczamy ponczem cytrynowym i kładziemy nadzienie kofii ( rozprowadzamy na placku i na to śmietanę). Górę i boki serca smarujemy śmietaną i obsypujemy wiórkami z różowej czekolady. W środku umieszczamy rurki z czekolady :) Torcik wygląda i smakuje wyśmienicie :)

 

Image and video hosting by TinyPic

16:23, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (2) »
piątek, 09 lutego 2018
Babka cytrynowa

 Wczoraj był tłusty czwartek a więc i pączusie były. Dziś zapraszam na babeczkę cytrynową.Wyszła przepyszna.

Składniki:

jajka (m) 5 szt

mąką pszenna 1.1/2 szklanki

cukier 3/4 szklanki

masło 200 g

cytryna i sok

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

rodzynki 1 garść

Lukier:

białko 1 szt

cukier puder 1 szklanka

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy miękkie masło, mąkę i proszek do pieczenia.Miksujemy na małych obronach. Na końcu dodajemy skórkę startą z jednej cytryny oraz sok z cytryny. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy masę.Rodzynki obsypujemy mąką i posypujemy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 lutego 2018
Pączki z lukrem

Dziś  tłusty czwartek, a więc pączusie muszą być. Bez nich te  święto nie było by świętem. Zapraszam was kochani na pyszne domowe pączki.

 

Składniki:

mąką pszenna typ 500 4 szklanki

drożdże świeże 50 g

 mleko 1 szklanka

żółtka 6 szt

 masło 125 g

cukier 4 łyżki

sól pół łyżeczki

Lukier:

białko 1 szt

cukier puder 1 szklanka( czasem jest potrzeba więcej cukru pudru)

Wykonanie :

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem( łyżka cukru) i wlewamy do dołka w mace. Delikatnie mieszamy by powstała zawiesina i zostawiamy na 15 minut by zaczęły pracować. Dodajemy żółtka i letnie masło.Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy i odrywamy kawałki ciasta.Formujemy kulki, które spłaszczamy i wyrastają nam pączusie przez około 20 minut. Pieczemy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Po upieczeniu nadziewamy konfitura różaną i polewamy lukrem.

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:01, rozowakuchnia , pączki
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel