piątek, 29 listopada 2013
Nototenia z warzywami

Na dzisiaj wam zaserwuje rybkę a dokładnie " Nototenia"

Kupiłam w rybnym 

nototenia 2 kg 14 sztuk

marchew 6 szt (400 gram)

pietruszka 3 szt ( 200 gram)

pora 300 gram

ocet winny Kamis 2 łyżki

przecier pomidorowy  100 ml

iść laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

sól i pieprz biały Kamis do smaku

olej do smażenia

1.Ryby oskrobałam z łusek i odcięłam  płetwy.

2 . Wstawiłam do naczynia z zimna wodą i moczyłam 3 godziny .

3. W trakcie moczenia wodę wymieniałam  dwa razy.

4.Pietruszkę,  marchew oskrobałam a potem starłam na tarce o grubych oczkach , por pokroiłam w talarki cienkie .

5.Na odrobinie oleju zeszkliłam starte warzywa.

6.Podlewałam  wodą, dodałam liście laurowe, ziele angielskie

7. Dusiłam pod przykryciem 30 minut. Dodałam przecier, posoliłam  .

8. Usmażyłam rybę ( mąka i na patelnie )

9.Kładziemy usmażoną rybę na warzywa podduszone. Sosu ma być mniej więcej do wysokości nototenii. Przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu przez kolejne 20 minut, dodać ocet winny 

10.Sprawdzić smak ,doprawić, jeśli trzeba  dla wyostrzenia smaku dodać pieprz biały mielony 11.Trzymałam  na ogniu,  aż się zagotowało i może jeszcze dwie trzy minuty dłużej.  Można podawać od razu po przygotowaniu ale najlepsza jest nototenia jak postoi w sosie około 1- godziny i potem się podgrzeje jeszcze raz. 

12.Podawać z ryżem, ziemniakami z tym co lubimy.

 

05:12, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 listopada 2013
Ciasto miodem pachnące -Murzynek z miodem

                    Ciasto miodem pachnące -Murzynek z miodem

Zbliżają się święta Ciasto idealnie pasuje . Jest smaczne mokre i delikatne.

mąka tortowa 3 szklanki

jajka 3 szt

miód ( miałam wieloowocowy ) 4 łyżki

cukier 180 gram

kakao 3 łyżki

margaryna 250 gram

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

owoce kandyzowane 4 łyżki

tarte orzechy laskowe 150 gram

Dodatkowo :

migdały płatki 50 gram

cukier puder 200 gram

sok z pomarańcza tyle aby lukier powstał

 

Ciasto:

1.Do garnka wkładamy margarynę , rozpuszczamy ją z cukrem i miodem.

2. Do rozpuszczonych składników dodaje wódkę i kakao.

3. Mieszam do pierwszego podniesienia.

4. Do ostudzonej masy dodaje roztrzepane żółtka.

5. Ubijam białka z cukrem ( 50 gram biorę z tego cukru z 180 gram ).

6. Dodaje ubite białka do masy do garnuszka , mieszam.

7. Na koniec dodaje mąkę z proszkiem do pieczenia i bakalie.

8 . Smaruję formę do babki okrągłą i posypuje mąką.

9. Wlewam ciasto.

10. Piekę55 minut w 180 stopniach.

Lukier:

1.miele cukier na puder .

2, Wyciskam sok z pomarańcza, dodaje do pudru.

3.Polewam lukrem ostudzonego murzynka i dekoruje płatkami migdałowymi.

 

 

 

09:04, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 listopada 2013
Pierś z kurczaka ala szaszłyk

Pierś marynowana , podana na patyku do szaszłyka

pierś z kurczaka 1kg

wino białe 200 ml

pieprz biały mielony Kamis

papryka czerwona mielona 2 łyżki

sól do smaku

Dodatkowo;

pomidorki 4 szt

cebula 1 szt

śmietana 18% 300 ml

sól i pieprz do smaku

ziemniaki 1 kg

 

 1. Pierś kroimy w paseczki długie.

2. Nacieramy  mięso papryką czerwoną solą i pieprzem i nawijamy na patyczki do szaszłyków .

3. Zanurzamy w winie białym i zostawiamy na godzinę w lodówce.

4. Wyjmujemy z marynaty pierś i kładziemy na patelnie podlewamy winem .

5. Usmażone szaszłyki podajemy z ziemniakami i sałatka z pomidora .

 

08:05, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 listopada 2013
Panna Cotta domowa

                                                     Panna cotta

 W cale nie trzeba robić tego deseru z półproduktu. Wystarczy trochę wyobraźni i chęci .

śmietana 30% 500 ml

mleko kokosowe 400 ml

odrobina soku malinowego do zabarwienia

cukier z prawdziwa wanilią Kamis 20 gram

żelatyna w proszku półtorej łyżki

Dodatkowo :

galaretka truskawkowa rozrabiamy w 700 ml wody

 

1.Śmietanę  wlewamy do garnuszka z mlekiem kokosowym , sokiem malinowym  i cukrem.

2. Mieszamy do rozpuszczenia  cukru , a następnie do wrzenia.

3. Żelatynę namaczam w małej ilości wody.

4. Zalewam gorącym mlekiem ze śmietaną i mieszam do rozpuszczenia.

5. Dodaje rozpuszczoną żelatynę do mleka.

6. Ostudzone mleko przelewam do kieliszków i wstawiam do lodówki na 5 godzin do zgestnienia .

7 .Galaretkę rozpuszczam w 700 ml wody kiedy ostygnie wlewam na mleko zastygnięte .

8 . Galaretka zastygnie delikatnie tylko taka ma być .

9.Na koniec posypuje ziarnami granatu

Pyszny deser polecam na spotkanie z przyjaciółmi .

 

 

poniedziałek, 25 listopada 2013
Faszerowane udka z mięsem mielonym i pieczarkami

Zasmakowały mi faszerowane uda z kurczaka. Można w nie włożyć wszystko  praktycznie , na co mamy ochotę w danej chwili .

udka z kurczaka 7 sztuk

pieczarki 300 gram

ser gouda starty 150 gram

czosnek sprasowany 4 ząbki

sól prowansalska Kamis ( młynek)

pieprz biały Kamis

papryka mielona

bułka tarta 2 łyżki

szczypta chili

margaryna 100 gram

1. Udka filetujemy , wyjmujemy kość.

2 . Smażymy pieczarki , pokrojone drobno i dodajemy do nich sprasowany czosnek sól pieprz.

3. Do mięsa mielonego dodajemy ostudzone pieczarki i ser .

4. Namaczamy bułkę tartą w 4 łyżkach wody i dodajemy do mięsa mielonego.

5. Wyrabiamy farsz , dodajemy szczyptę chili i nadziewamy udka z kurczaka.

6.  Udka wkładamy do formy prostokątnej posypujemy czerwoną papryką mieloną słodką i odrobiną soli , zalewamy wodą tak 200 ml.

7.Margarynę kroimy w plasterki i kładziemy na udkach ( spłynie podczas pieczenia).

8 Pieczemy w 200 stopniach podlewając udka sosem który nam powstanie w trakcie pieczenia.

9. Udka po godzinie obracamy na drugą stronę aby nam się równomiernie upiekły .

10. Podajemy z ziemniakami .

08:20, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 listopada 2013
Faszerowane udka

Zakochałam się w udkach faszerowanych , mogę w nie wkładać co tylko zechcę . Po upieczeniu są miękkie i soczyste .

3 udka z kurczaka

pieczarki 300 gram

papryka czerwona 1 sztuka

ogórek konserwowy 4 sztuki

por 100 gram

sól prowansalska Kamis

pieprz biały Kamis

imbir mielony  Kamis 1 szczypta

1.Pieczarki umyć pokroić w plasterki .

2.Paprykę umyć pokroić w paseczki.

3. Dusić razem i dodać porę pokrojona w talarki zeszklić i dusić razem.

4. Ogórki pokroić i dodać do farszu doprawić sola i pieprzem dodać imbir do smaku .

5 Udka umyć wyciąć kość i faszerować farszem ostudzonym.

6. Farszu zostanie więc kładziemy go na dno szklanego naczynia do zapiekania.

7. Kroimy masło w wiórka i kładziemy na fars z pieczarek.

8. Kładziemy udka z kurczaka posypujemy je papryką mielona słodka i solą.

9. Pieczemy 70 minut w 190 stopniach podajemy z ziemniakami .

10:20, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
piątek, 15 listopada 2013
Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie

Upiekłam pyszny

                     chleb  ze słonecznikiem na zakwasie żytnim.

  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki margaryny ( rozpuszczona margaryna)
  • Na wierzch:
  • słonecznik 100 gram

POWIEM WAM CO TO JEST ZAKWAS BO CO NIEKTÓRZY MOGĄ NIE WIEDZIEĆ:

Mój zakwas robił się 4 doby - wymieszałam i postawiłam koło grzejnika . Musicie wiedzieć ze 4 dobowy zakwas to jest bardzo młody zakwas i wtedy dodaje się drożdże oprócz niego .

1 Dzień

100 gram mąki żytniej typ200

woda 100ml letnia

2 Dzień

100 gram mąki żytniej typ200

woda 100ml letnia

3 Dzień

100 gram mąki żytniej typ200

woda 100ml letnia

4 Dzień

100 gram mąki żytniej typ200

woda 100ml letnia

Robimy chleb:

1.Po 4 dobie dodajemy do zakwasu 150 mąki żytniej typ 2000 i 150 ml letniej wody mieszamy.

2. Odstawiamy na osiem godzin .

3. Do miski wsypujemy mąkę i posypujemy solą mieszamy   .

4. Rozpuszczamy drożdże w mleku z cukrem i dolewamy letnia wodę.

5. Rozczyn wlewamy do mąki dodajemy szklankę  zakwasu i rozpuszczona margarynę .

6. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy je na godzinę pod ściereczką najlepiej w misce żeby leżało .

7. Po godzinie wyrabiamy ciasto znowu i przekładamy do formy takiej na keks najlepiej wysmarowana blaszkę margaryną i posypana mąką .

8. Na przełożone ciasto posypujemy słonecznikiem i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia

9. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach po czym przykręcamy do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut .

10. Kroimy kiedy ostygnie.

 





czwartek, 14 listopada 2013
Karkówka z grilla -Severin RG 2671 (Raclette, okrągły, 6 mini patelni)

 Jak zapewne wiecie jestem w programie blogerskim i testuje różne fajne produkty i sprzęt

Dzisiaj dla was przetestuje Grill który dostałam w ramach współpracy blogerskiej od Redcoon.pl

 Grill możecie w całości zobaczyć na stronie Redcoonu

Marynata do karkówki:

piwo 200 ml

czosnek sprasowany 4 ząbki

papryka czerwona mielona 4 łyżeczki

sól do smaku

pieprz  biały mielony  1 szczypta Kamis

cebula czerwona

1kg karkówki

1. Nacieramy karkówkę solą pieprzem papryką czerwoną mieloną i sprasowanym czosnkiem

2. Wkładamy do miseczki i zalewamy piwem dodajemy cebule pokrojoną w talarki  , z 2 godziny trzymamy w piwie .

3. Potem na grilla i smażmy  podlewając piwem albo marynata która zostanie nam .

Musze powiedzieć , że jestem zadowolona z grilla  . Mięso fajnie się griluje  upieczone bez problemu . Piwo nie wyciekło w trakcie pieczenia . Jadłam z zadowoleniem .

Aby wyczyścić wystarczy zalać wodą i potem tylko przetrzeć ściereczką i gotowe . Idealnie nadaję się na spotkania ze znajomymi .

13:31, rozowakuchnia , Grillowane
Link Komentarze (1) »
środa, 13 listopada 2013
Dyniowa pokusa z migdałami i żurawiną

 

Postanowiłam trochę urozmaicić dyniowe ciasto.

mąka tortowa  Basia 3 szklanki

jajka 3 sztuki

żurawina suszona 50 gram

cukier 100 gram

cukier cytrynowy Royal Brand 100 gram

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

dynia starta na grubych wiórkach  starta 300 gram

migdały płatki 50 gram

orzechy tarte laskowe 50 gram

margaryna rozpuszczona 125 gram

kakao 2 łyżki

Środek:

śmietana 30% 500 ml

czekolada 200 gram mleczna

Ciasto:

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

2. Dynie zetrzyj na wiórka.

3 .Zmiksuj jaja na puch z cukrem.

4. Dodaj margarynę rozpuszczoną.

5. Dodawaj mąkę do masy jajecznej na przemian z dynią.

6. Na końcu dodaj migdały orzechy i żurawinę .

7 . Wymieszaj delikatnie , przełóż do formy prostokątnej wysmarowanej margaryną i obsypana mąką.

8. Piecz 50 minut w 180 stopniach.

9. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta , przekrój w poprzek .

środek:

1. Ubij śmietanę i dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej  ostudzoną czekoladę mleczną.

2. Zmiksuj chwilę dla pewności można dodać śmietan fix 2 sztuki

3. Przełóż ciasto kremem śmietanowo czekoladowym  i do lodówki na godzinkę i gotowe .

 

13:23, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 listopada 2013
Zrazy z indyka

                                                   Zrazy z piersi z indyka

 

-pierś z indyka 1,5 kg

- ser gouda 10 plastrów

- pasztecik wieprzowy  pokrojony w kosteczkę  (po kostce dałam na jeden zraz)

- papryka żółta

Sos warzywny do zrazów:

-papryka żółta 2 szt

-jabłuszka duże 2 sztuki

-wino półwytrawne białe  150 ml

- sól

-pieprz biały mielony Kamis

1. Pierś kroimy w plastry.

2. Każdy plaster piersi posypujemy odrobinę  papryką słodką mieloną.

3. Kładziemy po plastrze sera gouda na to kawałek pasztecika i paprykę żółtą.

4. Zwijamy pierś i wykałaczkami spinamy.

Sos warzywny:

1.Paprykę kroimy w paseczki wrzucamy na patelnie i jabłuszka pokrojone w połówki albo cwiartki .

2.Dusimy razem, dodajemy zrazy i smażymy razem z papryką i jabłkami.

3. W międzyczasie podlewamy winem i nadal dusimy dodają przyprawy które akurat chcemy dopasować, u mnie to sól i pieprz.

4. Smażenie i duszenie zajęło mi godzinkę .

5. Przełożyłam do naczynia ceramicznego i podałam.

 

08:15, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 listopada 2013
Rozbieranie udka z kurczaka z kości

Pokaże wam jak się wyjmuje kość z udka kurczaka , aby potem go nafaszerować.

1. Myjemy udka czyścimy , czasem są nawet i małe piórka .

2. Małym ostrym nożykiem , najlepiej z czubkiem , odcinamy mięso od kości .

 

3. Przesuwamy  się niżej , dochodząc do zakończenia pierwszej kości.

4. Teraz delikatnie obkroimy chrząstkę i lecimy w dół prawie do końca .

5. 1 cm przed zakończeniem kości odcinamy od udka za pomocą ( ja miałam tylko tłuczek do mięsa i nóż) . Farsz nie może nam wyjść dlatego zostaje kawałeczek kostki .

 

6. Kość wyjęta w całości .

7. Tak wyglądają udka bez kości już.

8. Pamiętajcie by spiąć wykałaczkami udka po włożeniu farszu do środka inaczej wypłynie .

08:40, rozowakuchnia , Porada
Link Komentarze (2) »
Babka z żurawiną

Pyszna babka wyszła wynalazłam podobną na smak chwili  i postanowiłam zrobić.

Składniki:

- 5 jajek

- 1 szklanka mąki pszennej

- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

- 200 g margaryny

- 0,75  szklanki cukru

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 100 g żurawiny + 1 łyżka mąki pszennej

- aromat pomarańczowy

1. Zmiksowałam jaja z cukrem na puch

2. Obydwie mąki z proszkiem do pieczenia przesiałam przez sito i dodałam do zmiksowanych jaj.

3. Margarynę rozpuściłam i dodałam do reszty składników.

4.Na końcu dodałam aromat pomarańczowy .

5. Przelałam połowę ciasta do formy na babkę do silikonowej .

6. Żurawinę zalałam wrzątkiem na 30 minut , odcedziłam i zasypałam łyżką mąki i posypałam na ciasto.

7 Resztę ciasta wlałam i na wierzch też wsypałam żurawinę.



07:11, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 07 listopada 2013
Faszerowane udka żurawiną i brokułem

Postanowiłam połączyć smaki i udało się . Udka z kurczaka idealnie łączą się z różnymi smakami . Brokuł, pieczarki i żurawina główne składniki farszu.

                                        Faszerowane udka  żurawiną:

udka z kurczaka 3 szt

pieczarki 200 gram

brokuł 8 różyczek

żurawina 2 garście

Przyprawy:

Suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią Kamis 3 łyżeczki

sól prowansalska Kamis do smaku

pieprz biały mielony Kamis do smaku

                                                          Dodatkowo:

groszek z marchewką 350 gram gotowy ze słoika

masło 100 gram

naturalny jogurt 150 ml

parę plasterków mandarynki

                                       Przygotowanie udek do farszu:

1. Udka myjemy i wycinamy kość , zostawiamy z 1 cm na samym końcu kości a by nam farsz nie wyszedł drugą stroną.

2. Smażymy pokrojone pieczarki w plasterki albo jeszcze drobniej pokrojone .

3. Brokuł kroimy w kostkę czy jak tam chcecie i tak podczas duszenia . pieczenia nam zmięknie i się zmniejszy .

4. Więc dusimy pieczarki i brokuł doprawiając przyprawami( suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , pieprzem i solą prowansalską) dodajemy żurawinę na oko dwie garście chwile razem jeszcze dusimy i wyłączamy.

5. Przecedzamy przez durszlak i faszerujemy udka z kurczaka.

6. Spinamy wykałaczkami  i wkładamy do naczynia wysmarowanego  olejem , posypujemy przyprawą do kurczaka i zapiekamy w 200 stopniach  koło 60 minut .

7. Odcedzamy groszek z marchewką , wrzucamy na patelnie dodajemy masło i  mieszamy aż nam troszkę nabierze kolorku , dodajemy trochę przypraw do smaku , wrzucamy parę plasterków mandarynki , chwila mieszania i wlewamy jogurt .

8. Marchewkę z groszkiem wykładamy na talerz  i na to kładziemy upieczone udko z kurczaka podajemy . Smacznego

 

11:37, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 listopada 2013
Urodziny bloga -wyniki konkursu

Patrzyłam na te wasze pyszności przygotowane  z okazji 3 rocznicy bloga i ciężko  było mi wybrać.  Więc postanowiłam ten problem rozwiązać córka i mąż pomogli mi w tym . Każdy znalazł dla siebie coś pysznego.

Ja wybrałam to co bym zjadła i wpadło mi po prostu w oko :)

1.  Marzena Jedlińska Piękny torcik idealnie wpasował się w urodziny  - nagroda zestaw Kamis 5 produktów

1) Kamis Specialite - Szafran nitki
2) Kulinarne inspiracje - Kurczak ze śliwką
3) Kamis Specialite - curry indyjskie (słoik)
4) Musztarda chrzanowa - lekko ostra - 290 g
5) Sól Morska ziołowa - młynek 

2. Julianna Bednarczuk Bardzo lubię muffiny pięknie się prezentują - nagroda

1) Kamis Specialite - Szafran nitki
2) Kulinarne inspiracje - Kurczak ze śliwką
3) Kamis Specialite - curry indyjskie (słoik)
4) Musztarda chrzanowa - lekko ostra - 290 g
5) Sól Morska ziołowa - młynek 

3 . Monika Piekarska Super wyszedł  murzynek z bananami i śmietaną -nagroda

1) Kamis Specialite - Szafran nitki
2) Kulinarne inspiracje - Kurczak ze śliwką
3) Kamis Specialite - curry indyjskie (słoik)
4) Musztarda chrzanowa - lekko ostra - 290 g
5) Sól Morska ziołowa - młynek 

4. Magdalena Szpilska Niepozorna , za to bardzo smaczna babeczka piernikowa -nagroda

Fiskars 858163 Functional Form (Obierak do pomarańczy, 16,5 cm)

 

5. Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz Buraczki bardzo lubię do obiadu i do zup - nagroda Fiskars 858161 Functional Form (Nóż do ananasów, 25 cm)

 

Rarytasy wybrane przez męża i w końcu mięsko stwierdził :)

1.  Izaschiza Amenda Udka z kurczaka faszerowane grzybami leśnymi- nagroda 

Fiskars 858124 Functional Form (Praska do czosnku)



2. Zaneta Kret Ulubiony Murzynek z kokosem mojego męża -nagroda 

1) Kamis Specialite - Szafran nitki
2) Kulinarne inspiracje - Kurczak ze śliwką
3) Kamis Specialite - curry indyjskie (słoik)
4) Musztarda chrzanowa - lekko ostra - 290 g
5) Sól Morska ziołowa - młynek 

3. Moje domowe kucharzenie Pomysł na kurczaka w marynacie czosnkowo szczypiorkowej-nagroda

Fiskars 858169 Functional Form (Zestaw do obierania owoców, 2 części)



Oto rarytasy mojej córeczki niejadka

1 .Aleksandra Misiuk Chlebek domowy moja córeczka bardzo go lubi więc się  nie dziwie że go wybrała-nagroda  zestaw Kamis 5 produktów

1) Kamis Specialite - Szafran nitki
2) Kulinarne inspiracje - Kurczak ze śliwką
3) Kamis Specialite - curry indyjskie (słoik)
4) Musztarda chrzanowa - lekko ostra - 290 g
5) Sól Morska ziołowa - młynek 

2. Renata Pelc  Pyszne fale Dunaju  wybór córki nagroda -

Fiskars 857116 Functional Form (Nóż do skrobania zagięty, 7 cm)



3. Kamila Jasek Zwykła najzwyklejsza zebra córka bardzo ja lubi  I robi więc wybór uzasadniony w 100 % -nagroda Fiskars 838030 Kitchen Smart (Obieraczka do warzyw, 17 cm)

 

 

Wszystkie nagrodzone osoby proszę o dane  NA reksio740@wp.pl

W temat wiadomości proszę wpisać Urodziny Różowej Kuchni I CO ZOSTAŁO ZROBIONE

Dane przekaże sponsorom które prześlą wam nagrody

12:01, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (1) »
Deser owocowy

 Chcąc sobie polepszyć humorek zrobiłam deser który pewnie każdy lubi . Mieszanina różnych smaków lekki smaczny i szybki .

Głębia smaków w tym pucharku zawitała , wyszło mi 6 porcji .

petitki 200 gram

deser sojowy o smaku waniliowym  3 szt Alpro

deser sojowy o smaku czekoladowym 3 szt  Alpro

śliwki węgierki 100 gram

pomarańcz 1 sztuka

śmietana 30% 600 ml

cukier 2 łyżki ( do śmietany )

 

Wykonanie:

1.Zmiksować blenderem petitki .

2. przełożyć zmiksowane petitki do 6 pucharków po 2 łyżki

3. Na ciastka polewamy deserkiem sojowym czekoladowym ( 1 ma starczyć na dwa pucharki )

4. Posypujemy znowu po 2 łyżki ciastek.

5. Teraz polewamy waniliowym  deserkiem .

6 . Ubijamy śmietanę z dwoma łyżkami cukru i kładziemy na sam koniec .

7. Dekorujemy śliwkami pokrojonym w plasterki i pomarańczem .

 

poniedziałek, 04 listopada 2013
Marchewkowiec z żurawiną i orzechami

Pyszne delikatne ciasto polecam każdemu . Zapach doleciał do sąsiadki i zeszła na kawkę.

  • Składniki na ciasto:
  • 3 jajka
  • 190 g cukru
  • 20 gram cukru z cynamonem
  • 120 ml olej  rzepakowy
  • 200 g mąki tortowe
  • żurawina 150 gram
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru sproszkowanego Kamis
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów tartych włoskich
  • 200 g marchewki startej na grubej tarce 

1. Zmiksowałam jaja na puch z cukrem i cukrem z cynamonem.

2. Mąkę z proszkiem do pieczenia ,cynamonem, imbirem i sodą dodaję do zmiksowanych jaj.

3. Marchew obieram i ścieram na grubych oczkach  dodaję do ciasta .

4 .Dodaje orzechy tarte i żurawinę suszoną .

5. Mieszam składniki łyżką na koniec. przekładam do formy prostokątnej wysmarowaną bułką tartą i posypaną mąką.

6. Piekę w 180 stopniach 50 minut.

Olej rzepakowy dostaniecie  na zdrowy-olej.pl

Ciekawostka dla was

Olej rzepakowy  nie nadaje się do smażenia. Ewentualnie może być używany do bardzo krótkiego smażenia bądź duszenia.    Można upiec  ciacho tak jak ja zrobiłam :) Z powodzeniem może być wykorzystany do wyrobu majonezu, jako dodatek do dressingów sałatkowych, surówek, sałatek. Ochroni zawartą w pożywieniu witaminę C oraz witaminy z grupy B przed działaniem światła i powietrza.

10:45, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
Pizza pieczona na kamieniu do pizzy

Chciałam się pochwalić moją pierwsza pizzą pieczoną na kamieniu do pizzy. Dostałam go od Emako.pl

Moje wrażenia są mieszane  . Zauważyłam , ze pizza pieczona na kamieniu jest inna to na pewno bardziej delikatniejsza to też  bardzo zauważalne . Trochę się zezłościłam kiedy nie mogłam jej ściągnąć z kamienia , przykleiła się , może to ja coś zle zrobiłam ,nie mam pojęcia .

Uchwyty ważna rzecz są bardzo przydatne . Kiedy wyjmowałam trzymając ściereczka za uchwyty bardzo sprytnie wyjęłam z pieca . Pokroiłam nożem do pizzy.

Pizza:

mąka tortowa 300 gram

drożdże 30 gram

cukier 1 łyżeczka

szczypta soli

woda letnia ( dałam na oko aby ciasto nie było  klejące)

Dodatkowo:

pieczarki 100 gram

papryka czerwona połowę

przyprawa do pizzy ( bazylia, oregano , zioła prowansalskie)

keczup

ser 100 gram

1. Do miski wsypałam mąkę , zrobiłam dołek .

2. Do szklanki wlałam wodę letnia dodałam rozkruszone drożdże cukier i mąkę rozmieszałam.

3. Do miseczkę z mąką tam gdzie zrobiłam zagłębienie wlałam właśnie ten rozczyn z mąki i zostawiłam pod ściereczką na 30 minut .

4. Wyrobiłam ciasto i znowu zostawiłam na 30 minut.

5. W tym czasie wstawiłam kamień do pizzy do pieca na 30 minut w 200 stopniach leżał.

6. Rozwałkowałam ciasto , położyłam je na kartonik i rozwałkowałam.

7. Rozprowadziłam keczup na cieście  , posypałam przyprawą do pizzy położyłam pieczarki i paprykę.

8. Po 30 minutach ciasto przełożyłam z kartonika na kamień do pizzy , poczekałam 10 minut i wyjęłam  gotowe do zjedzenia.

9. Pizza była bez sera .

Szok ale zapomniałam z wrażenia o serze  . Jedliśmy jak by nigdy nic , a kiedy była prawie cala zjedzona to przypomniałam sobie o serze  ha ha dobre co.

 

 


09:16, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 03 listopada 2013
Bułeczki drożdżowe z żurawiną

Zapraszam na pyszne pachnące drożdżówki z żurawiną suszoną

mąka tortowa 500 gram

mleko sojowe waniliowe 200 ml

drożdże 50 gram

cukier 150 gram

jajko

cukier waniliowy 15 gram

olej rzepakowy 1 łyżka

żurawina suszona 100 gram

szczypta cynamonu

Kruszonka:

mąka tortowa 50 gram

margaryna 50 gram

cukier 50 gram

jajko do posmarowania drożdżówek

 

 Kruszonka:

Margarynę ,cukier i mąkę zanieść i na czas  wyrobienia ciasta włożyć do lodówki.
Ciasto na bułeczki:
1.Do miski wsypać mąkę.
2 . Zrobić zagłębienie i wlać mleko z rozpuszczonym drożdżami, wymieszać lekko z maka aby było takie lekko geste i zostawić pod ściereczką na 30 minut.
3. Resztę składników dodać ( jajko cukier i margarynę rozpuszczoną ) i zagnieść ciasto ,zostawić na 30 minut pod ściereczką.
4. Ciasto podzielić na 12 bułeczek.
5. Po łyżce żurawiny włożyć do środka i zawinąć bułeczkę.
6. Do formy wyłożonej folia aluminiowa wkładamy bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
7. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

 

 

 

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel