poniedziałek, 01 grudnia 2014
Keks 2014
Muszę powiedzieć , ze keks wyszedł przepyszny . Zbliżające się święta Bożego Narodzenia będą pełne zapachów i kolorów . 
Przy okazji  pieczemy razem Keks  z dziewczętami :) 
http://jejkuchnia.blogspot.com/2014/12/keks.html

Składniki:

Sposób wykonania:


  • Orzechy laskowe wkładamy do woreczka i tłuczemy na mniejsze kawałki 
  • Do misy wkładamy 4 jaja i cukier miksujemy to na gładka masę.
  • Przesiewamy mąką z proszkiem do pieczenia i dodajemy na przemian z rozpuszczoną margaryną , miksując na najmniejszych obrotach miksera.
  • Dodajemy parę kropel aromatu pomarańczowego.
  • Skórkę cytrynową , miks keksowy i orzechy wkładamy razem do miseczki i obsypujemy mąką.
  • Wkładamy do zmiksowanej masy bakalie w mace i mieszamy łyżką.
  • Formę do keksu smarujemy margaryna i obsypujemy mąką .
  • Przekładamy masę keksową i pieczemy 60 minut w 170 stopniach.
  • Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem .

Keks wyszedł smaczny i delikatny 








IMG_2439



IMG_2446





IMG_2443




IMG_2441

Tagi: helio
00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (16) »
niedziela, 30 listopada 2014
Drób z musztardą

Moja córka od jakiegoś czasu uwielbia pierś z kurczaka w musztardzie . Oczywiście jest w panierce :) Dzisiaj podałam piersi  z kluchami szarymi polanymi sosem . Pyszności .

Składniki:
pierś z kurczaka 2 połówki 
sól prowansalska do smaku
pieprz biały do smaku
 musztarda kielecka  pół łyżeczki na plaster piersi ( z dwóch połówek wychodzi mi 6 mniejszych ) 
Panierka:
jajko 2 szt.
bułka tarta z 200 gram

Kopytka:
1 kg ziemniaków ugotowanych
mąka pszenna tym 650 Młyn Kopytowa  ( daje 1-2 szklanki , trzeba patrzeć jak jest geste )
jajko 1 szt
sól prowansalska pół łyżeczki
pieprz biały  pół łyżeczki

Mielimy ziemniaki ugotowane i ostudzone ( Ja zawsze mam z poprzedniego dnia są takie najlepsze do kopytek )
Dodajemy jajo pieprz i sól .
Mieszamy ziemniaki dodając mąkę .
Rękoma wałkujemy wałeczki , lekko spłaszczamy i kroimy w poprzek .
Gotujemy do czasu aż wypłyną na powierzchnię  .

Piersi myjemy i kroimy " w plastry " doprawiamy solą i pieprzem , smarujemy musztardą .
Maczamy pierś w jaju potem bułce tartej i smażymy na oliwie.

 

 

IMG_2180

 

 

 IMG_2173

 

IMG_2176

Tagi: kielecki
00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (8) »
sobota, 29 listopada 2014
Rogaliki Fit&Slim
Dzisiaj  będą rogaliki z dodatkiem herbaty Fit&Slim. Trochę inne ale również bardzo smaczne .
  Składniki :
  • Ciasto:
  • 600 g. mąki pszennej typ 650
  • 40 g świeżych  drożdży
  • 200 ml mleka
  • 150 ml herbaty zaparzonej Fit&Slim Mate TEEKANNE  
  • 130 g cukru
  • 2 jaja
  • 150 g margaryny
Dodatkowo:
1 kg jabłek
pół szklanki cukru
oraz jajo do posmarowania rogali 

Wykonanie:

Jabłuszka obieramy i ścieramy na tarce .
Odciskamy sok i wkładamy do garnka.
Przesmażamy z cukrem i odrobiną cynamonu.
Zostawiamy do ostudzenia. 
Do miski wsypujemy mąkę , robimy dołek.
W szklance mleka rozrabiamy drożdże z łyżka cukru i wlewamy do dołka w mące.
Delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina i zostawiamy na 20 minut.
Po 20 mirunach dodajemy letnią herbatę  oraz cukier .
Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Wałkujemy ciasto  na " koło"i kroimy je na 8 kawałków .
Nakładamy łyżeczka jabłuszka i zawijamy rogaliki.
Smarujemy rozbełtanym jajem .
Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach .


IMG_2340



IMG_23361
piątek, 28 listopada 2014
Pierniczki korzenne

Tym razem pierniczki zrobiłam które można jeść zaraz po upieczeniu . Z każdym kolejnym dniem będą kruchsze . Jest to przepis dla tych co nie lubią czekać .

200 g. margaryny miękkiej

200 g. cukru

2 jaja

1/2 szklanki miodu

1 6 g. cukru waniliowego

700 g. mąki pszennej tym 650 Młyn Kopytowa

starta skórka z cytryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

paczuszka przyprawy do pierników

1 łyżeczka mielonego imbiru
Lukier:
1 szklanka cukru pudru 
1 białko ( gdyby było za rzadkie dodajemy cukier puder na oko )
Dodatkowo:
polewa i dekoracja biała Helio

Margarynę ucieramy z cukrem na krem maślany. 

 Dodajemy jajka, miód, cukier waniliowy  i skórkę  startą z cytryny.  Dodajemy Mąkę zmieszaną  z przyprawami i z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy przyprawę do pierniczków do masy maślanej i mieszamy dokładnie. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na  dwie godziny  , wtedy stwardnieje i będzie takie jakie ma być .  Po dwóch  godzinach nadaję się do wałkowania i wycinania pierników. Ciasto wałkujemy na 4 mm i wycinamy bałwanki .  Piekę od 8 do 15 minut w 180 stopniach ( musicie sprawdzać każdy piec inaczej się nagrzewa )

 Wyszło mi 50 szt.

 Ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem i białą polewą dekoracyjną Helio 

IMG_2401



IMG_2393

IMG_2385

 

 

 

 

IMG_2380

 

 

 

 

 

 

IMG_2382

IMG_1991IMG_1993

Korzenne przysmaki

Tagi: pierniczki
00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (17) »
wtorek, 25 listopada 2014
Pierożki z mięsem wołowym

Natchnęło mnie postanowiłam zrobić rosół,  a do niego pierożki z mięsem zlepiane na mój sposób . Normalne jedzonko się mi nudzi wiec szukam czegoż innego .

Ciasto na pierożki ze śmietaną :

  • 4 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 150 g gęstej, kwaśniej śmietany najlepiej 18%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki letniej lub gorącej wody
  • Wykonanie:

Na stół wsypujemy  przesianą mąkę .

Do szklanki wlewny ciepłą wodę  i oliwę z oliwek .

 Do dołka w mace wbijamy jaja, wlewamy wodę z oliwa i solimy .

Dodajemy śmietanę i zagniatamy luźne ciasto.

Zostawiamy je na 10-15 minut aby doszło do siebie.

Wałkujemy wycinały kółeczka i nakładamy farsz mięsny.

Składamy na połowę pierożka zlepiamy brzegi i rożkami do środka zlepiamy . Taki pierożek będzie idealnie pasował do rosołu .

 

Farsz mięsny:

40 deko wołowiny ( miałam rosołowe , odcięłam kość , usmażyłam i zmieliłam). 

sól prowansalska do smaku

pieprz biały do smaku 

 Doprawiłam podczas smażenia mięsko i  do zmielonego wlałam rosół 3/4 szklanki . Farsz idealny 

Podałam z rosołem  pierożki :)

 

IMG_2284

 

 

 

IMG_2258IMG_2280

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 24 listopada 2014
Jabłecznik z dodatkiem śmietany

Macie czasem tak zbliża się 18 z minutami ,a tu wyskakuje jedne czort i mówi zrób ciasto z jabłuszkami proszeeeeeeeeeeeeeeeee Muszę zawieść do pracy bo chłopaki żyć mi nie dają . Nie wiem śmiać się czy płakać mam zrobić dla kolegów ciacho ?????????????

No w końcu dałam się namówić i po 20 z minutami pachniało ciachem w domu.

Składniki:

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tym 500 Młyn Kopytowa 

4 żółtka

100 g cukru

16 g cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

śmietana 18% 150 g 

margaryna 250 g

Dodatkowo:

jabłka 2 kg

cukier 150 g

cynamon 2 łyżeczki 

cukier puder do obsypania ostudzonego ciasta

Wykonie jabłuszek do ciasta :

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.

Wkładamy do garnka już odciśnięte z soku i przesmażamy z cukrem .

Dodajemy cynamon i mieszamy jabłka zostawiamy do ostudzenia , a w tym czasie zabieram się za zrobienie ciasta .

Na stół wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Robimy dołek i dodajemy pokrojoną margarynę.

Dodajemy żółtka cukier i cukier waniliowy.

Na końcu dodajemy śmietanę.

Zagniatamy ciasto i dzielimy na połowę.

Wałkujemy ciasto i wkładamy na dno formy prostokątnej uprzednio wysmarowanej margaryna i obsypanej mąką.

Widelcem nakłuwamy całe ciacho  .

Wykładamy ostudzone jabłka.

Drugi kawałek ciasta wałkujemy i kładziemy na jabłka lekko dociskając nakłuwamy widelcem.

Pieczemy 55 minut w 170 stopniach.

Po przestygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem 

 

Ciasto dzięki śmietanie jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach.

 IMG_2311

 

IMG_2298

 

 

 

IMG_2304

10:02, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (12) »
niedziela, 23 listopada 2014
Pierniczki z imbirem i miodem

Zbliża się Boże Narodzenie,  a z nim wspaniałe zapachy korzenne . Jednym z ulubionych smakołyków naszych są pierniczki z imbirem i miodem .

margaryna 250 gram

mąka pszenna typ 500 1 kg Młyn Kopytowa

cukier puder 2 szklanki

jaja 2 szt

2 łyżeczki imbiru  mielonego 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

kakao 2 łyżki

szklanka miodu płynnego Orzech 

Lukier :

Do misy wkładamy make z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy miękką margarynę posiekaną .

Posypujemy cukrem pudrem.

Dodajemy jaja,  mielony imbir i kakao.

Na koniec polewamy miodem .

Włączam mikser i na najmniejszych obrotach mieszam do połączenia składników.

Dzielę ciasto na 4 części  i zawijam w folie spożywczą wkładam na 2 godziny do lodówki . 

Dzisiaj tematem będą serduszka na choinkę z dziurka specjalnie robione .

Mam stary sposób na to by ciasto się nie kleiło i byśmy nie dostawały szału podczas robienia:)

Kładziemy ceratę na stół tak aby z jednej i drugiej strony coś na niej stało na by nam się nie ślizgała .

Teraz wałkujemy i wycinamy serduszka  wyszło mi 60 sztuk 

Potrzebna nam będzie słomka najlepiej taka z Macdonald od szejka  robi idealnie dziurki w serduszku .

Dekorujemy jak chcemy u mnie to będzie lukier cytrynowy  czekolada biała w białych krążkach  gwiazdki żółte i wiele innych ...

 

 

 IMG_21071

 

 

 

IMG_2101

 

 

IMG_2089

 

gwka_orzech_strona2

Tagi: pierniczki
00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (17) »
sobota, 22 listopada 2014
Torcik fasolowy z bitą śmietaną

Mój blog został zaproszony do zabawy konkursowej „PrzyGotuj się na
nagrody”. Oprócz mnie wzięło udział jeszcze jedenaście innych blogów .
Przyszła paczka niespodzianka, było to bardzo miłe. Dziękuję Tobie"
Madziu . " Dostałam zadanie do wykonania, aby przygotować danie w
naczyniu żaroodpornym PYREX . W moim daniu miał być użyty co najmniej
jeden produkt z Tesco, który dostałam w paczce . Postanowiłam zrobić
coś, czego nigdy nie było na moim blogu , a od dawna miałam chęć to
zrobić.

Te pyszne ciasto nie ma mąki , jest pełne bakalii , niezbyt słodkie
przełożone bitą śmietaną . Po prostu pyszne!

Moja mała rada : pamiętajcie by naczynie żaroodporne wysmarować
tłuszczem i posypać bułka tartą



Torcik fasolowy z bitą śmietaną :

Użyłam składniki z Tesco

*0,5 g fasoli odsączonej z puszki ( dwie puszki jedna czerwona druga
biała HARICOT TESCO)

* 4 jaja,

* 150 gram cukru trzcinowego TESCO

* 4 łyżki kakao,TESCO

* proszek do pieczenia 2 łyżeczki TESCO

*daktyle bez pestek 75 g TESCO

*tropical mix 80 g TESCO

*oliwa z oliwek ekstra virgin 5 łyżek TESCO

Fasolę odsączamy i mielimy na najmniejszych oczkach jakie macie w
maszynce, lub miksujemy blenderem .

Dodajemy jaja i całość dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy
zmielony cukier trzcinowy przesiany razem z proszkiem do pieczenia i
kakao.

Mieszamy chwilę i dodajemy bakalie ( daktyle i miks) oraz oliwę,
kontynuujemy mieszanie do połączenia się składników. Gotowe ciasto
przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 40 minut w 180
stopniach.

Ciasto nie wyjdzie nam wysokie.

Dodatkowo:

śmietana kremowa TESCO 500 ml

żelatyna 5 łyżeczek

cukier puder 3 łyżki



Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i podgrzewamy w mikrofali
do rozpuszczenia, dodajemy do niej 3 łyżki cukru pudru i 4 łyżki
śmietany ubitej. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną żelatynę przekładamy do śmietany i całość delikatnie
miksujemy do połączenia składników - mamy już pewność , że nie będzie
grudek .

Ciasto kroimy w poprzek i przekładamy śmietaną . Dociskamy i
dekorujemy śmietaną i chrupkami w czekoladzie.

 

 

 

IMG_2068 

 

 

 

IMG_2042

 

IMG_2046

 

IMG_2054

 

 IMG_2059

 

IMG_2070

 

IMG_2078

 

IMG_2080

 

IMG_2040

 

IMG_2038

 

IMG_2021

 

 

IMG_2023IMG_2024

 

 IMG_20111

 

 

 

 

IMG_2010

 

Tagi: tesco
00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (14) »
piątek, 21 listopada 2014
Żeberka w miodzie

Przepadam za żeberkami w miodzie  . Okazja się natrafiła  do zrobienia dostałam do wypróbowania miód  od Orzech i mamy żeberka w miodzie 

Żeberka - 1 kg

miód orzech 4 łyżki

czerwona słodka papryka 

pieprz biały mielony do smaku 

sól prowansalska do smaku

tymianek 3 łyżeczki

oliwa 5 łyżek

rękaw do pieczenia

Żeberka z mięsem myjemy kroimy je w części .

Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek , dodajemy tymianek sól pieprz biały paprykę czerwoną mielona i miód.

Nacieramy żeberka i wkładamy do rękawa do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce by przeszło mięsko.

Następnego dnia wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy 1 godz i 20 minut 

Żeberka intensywnie pachną i smakują wymienicie.

Połączenie soli pieprzu i majeranku z dodatkiem miodu daje smakowity efekt .


IMG_1891

 

IMG_18821

 

gwka_orzech_strona1

Tagi: orzech
00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
czwartek, 20 listopada 2014
Cannelloni z mięsem

 

Na dzisiaj przygotowałam coś na szybko i smacznego Cannelloni. Dzięki uprzejmości IndexFood.pl   mogłam potrawę przygotować Z makaronem   Cannelloni Arrighi   

Cannelloni – włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym,sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem.

Danie dla 4 osób

Cannelloni Arrighi    1 opakowanie

mięso wieprzowe ( karkówka zmielona 500 gram )

jajo

pieprz biały do smaku

sól prowansalska do smaku

2 łyżki bułki tartej

Sos beszamelowy:

margaryna 50 gram

maka 50 gram

mleko 1,5 % 500 ml

sól prowansalska 1 szczypta

gałka muszkatowa 1 szczypta

Pasta pomidorowa :

4 pomidory zmiksowane bez skórki 

 papryka czerwona mielona 1 łyżeczka

przecier pomidorowy 4 łyżki

czosnek 4 ząbki sprasowany

parmezan starty 150 gram  po upieczeniu

 

 

Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną.

Mielimy karkówkę dodajemy sól ,pieprz, jajo i 2  łyżki bułki tartej

Całość mieszamy i nadziewamy makaron.

W szklanym naczyniu układamy piętrowo rurki z mięsem.

Przygotowujemy sos:

Do garnuszka wkładamy pomidory zblebderowane dodajemy sól pieprz i gotujemy .

Dodajemy przecier pomidorowy i czosnek sprasowany -powstaje pasta pomidorowa

Sos beszamelowy:

Rozpuszczamy na patelni margarynę , dodajemy make i mieszamy .

Zalewamy mlekiem nadal mieszając , doprawiamy sola gałką muszkatową i pieprzem .

Dodajemy pastę pomidorową i mieszamy razem .

Powstaje całkiem smaczny sos .

Przygotowanym sosem zalewamy makaron tak by zakryło wszystko.

Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach , makaron dojdzie w tym czasie .

Po zapieczeniu  wyjmujemy i posypujemy startym parmezanem który nam się rozpuści  .

Podajemy zarz po upieczeniu .

 IMG_1849

 

 IMG_1846

 

IMG_18541

 

środa, 19 listopada 2014
Muffiny cytrynowe z majonezem

Kiedy jesteście zabiegani i nie macie czasu praktycznie na nic , a tu goście dzyń dzyń wtedy zjawiam się ja i moje pomysły :) 

Szybkie muffiny z majonezem to jest to co potrzebujecie w danym momencie .

mąka ziemniaczana 1 szklanka

maka pszenna 1.1/2 szklanki

3 jaja

 cukier 150 gram

majonez 4 łyżki  Kielecki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka 

sok z cytryny jednej 

 Dodatkowo :

białko 1 szt

cukier puder 1 szklanka

sok z jednej cytryny 

Miksujemy na puch jaja z cukrem( robi się jakby pianka masa się powiększa jest jak nadmuchana ale taka ma być)

Przesiewamy obydwie maki razem z proszkiem do pieczenia .

Dodajemy do piany z jaj i delikatnie mieszamy .

Na końcu dodajemy majonez, wymieszać dokładnie.

Ciasto przekładamy do foremek silikonowych .

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Białko wkładamy do miski oraz  cukier puder i sok z cytryny  i miksujemy powstaje nam lukier.

Każda muf-finkę  obtaczamy w lukrze i dekorujemy dmuchanymi  kuleczkami z czekolady.

Wyjdzie 15 szt 

IMG_1691

 

 

IMG_1687

 

 

IMG_1717

wtorek, 18 listopada 2014
Sernik o smaku bananów z galaretką i liczi

Macie czasem tak , że ochot NAJDZIE na coś słodkiego ale nie chcecie znowu jeść to co było ostatnio. Ja mam ochotę na nowe ciasta na nowe smaki . Tym razem będzie to Sernik o smaku bananów z galaretką i liczi w syropie .

petitki z 15 sztuk na formę do tortownicy 26 cm

twaróg we wiaderku 1 kg

2 budynie bananowe 

6 jaj

180 gram cukru

Dodatkowo:

liczi w syropie Zentis

galaretka malinowa 1 szt na 300 ml wody

 

Zmiksowałam jaja na puch z cukrem ( masa podwaja się , robi się puch )

Do ubitych jaj dodajemy ser twarogowy z wiaderka , łyżką i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera.

Dodajemy budyń bananowy i nadal miksujemy.

Wkładamy tortownicę petitkami , tak aby zakryło dno.

Przekładamy masę twarogowa do tortownicy.

Otwieramy piec wkładamy na dół formę z wodą sernik wyżej.

Przez 15 minut pieczemy w 220 stopniach . potem zmieszamy do 180 i pieczemy godzinę .

Jeśli zauważycie że góra zbytnio się rumieni przykryjcie folia aluminiową .

Na ostudzony sernik wykładamy liczi z odsączonego syropu.

Rozrobiona galaretka w 300 ml wody wlewamy na sernik  na liczy ( najlepiej aby była już taka gęstawa).

 

Potem do lodówki do stężenia. 

 

IMG_1892

 

 

 

 

IMG_1894

 

 IMG_19671

 

 

 

IMG_197132ZENTIS1

01:14, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 17 listopada 2014
Włoska specjalność czyli Lasagne z warzywami

Lazania (org. Lasagne) to jednocześnie rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów i danie w stylu włoskim przygotowywane na bazie tego makaronu. Przygotowałam danie Włoskie  , akurat  mamy  taką porę gdzie się chce tych warzyw trochę zjeść . Pod postacią lazanii smakują wymienicie .

Kochani biorę udział w konkursie i będzie mi miło jak oddacie na te właśnie danie głosik swój cenny .Głosowanie nastąpi  19.11.14 r. do dnia 07.12.14 r. Będę miała specjalny link do niego :) 

Podam go potem na profilu i kto będzie chciał to zagłosuje . Niespodzianka i dla was firma przewidziała nagrody także dla osób, które będą głosowały. Macie szanse na nagrodę .

Gorąca Lazania o lekko pikantnym smaku i rozpływającym parmezanem  to coś wyjątkowego i oryginalnego. Poznajcie mój smakołyk.

Propozycja dla 4 osób

2 opakowania warzyw na patelnie   (firmy Iglotex)

oliwa  z oliwek  do smażenia 

białe wino 100 ml

czosnek 2 ząbki ( sprasowane )

2 łyżki octu balsamicznego

Sos do lazanii :

50 g masła

50 g  mąki pszennej

500 ml mleka 2%

sól 

pieprz do smaku

2 łyżki przecieru pomidorowego

szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

ser gouda 4 plastry

parmezan starty  150 g

 

Sos do lazanii:

Rozpuszczamy masło.

Wsypujemy make i mieszamy do zespolenia.

Wlewamy mleko stopniowo 500 ml i  mieszamy .

Dodajemy sól , pieprz mielony biały i 2 łyki koncentratu oraz gałkę muszkatołową .

Mieszamy powstaje sos o fajnym lekko pikantnym smaku.

Smażymy warzywa na patelni na oliwie z oliwek .

Dodajemy białe wino i 2 ząbki czosnku i ocet balsamiczny , dusimy koło 20 minut.

Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek.

Kładziemy na spód 3 plastry makaronu lazania .

Wykładamy warzywa z patelni 

Kładziemy 2 plastry makaronu .

Polewamy sosem( dosyć sporo aby zakryło makaron) .

Kładziemy 3 plastry sera gouda na to warzywa z patelni .

Na koniec kładziemy makaron  polewamy sosem i do pieca na 30 minut w 170 stopniach zapiekamy.

Wyjmujemy i posypujemy startym parmezanem , który nam się rozpuści .

 Popatrzcie jak smacznie wyszła Lasagne z warzywami :)

 

 

IMG_1946

 

 

 

IMG_19631

 

 

 

 

IMG_1954

 

 

 

 

 

IMG_19501 

 IMG_19632

 

 

 

IMG_1914

 

 

 

IMG_1929

 

 

 

 

 

 

IMG_1911

 

 

 

IMG_1910

20:42, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (7) »
niedziela, 16 listopada 2014
Praliny kokosowe

Pralinki i czekoladki nie mogłam się oprzeć tej akcji . Mogłam za to zobaczyć jak będą smakowały wiórka kokosowe z Piątnicy 

Kokosowe pralinki to jest to co robię pierwszy raz :) 

 

SKŁADNIKI:

  • 250 g miękkiego masła
  • 300 g herbatników (petitki)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 200 g wiórek kokosowych plus 50 g do obtoczenia Piątnica 
  • aromat pomarańczowy 

PRZYGOTOWANIE:

 

Najpierw blenderem zmiksowałam petitki  , wrzuciłam je do misy .

Dodałam masło miękkie , cukier puder i śmietanę oraz parę kropel aromatu pomarańczowego, zagniotłam składniki .

Kokos dodałam na samym końcu.

Formowałam kuleczki  i obtaczałam je w kokosie.

Wstawiłam na nic do lodówki aby następnego dnia były schłodzone i ścisłe.

Wyszły bardzo smaczne. 

IMG_1760

 

 

 

IMG_1761

 

 

 

IMG_1764

 

 

 

13:05, rozowakuchnia
Link Komentarze (11) »
sobota, 15 listopada 2014
Dewolaj z musztardą ziołową

Dewolaj z musztardą ziołową to prawdziwy rarytas . Połączenie sera z musztardą i pietruszką podnosi walory smakowe.


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 6

Dewolaj z musztardą ziołową- SKŁADNIKI:

  • pierś 3 połówki
  • ser gouda 6 plastrów
  • listki pietruszki
  • musztarda ziołowa Develey 5 łyżek
  • sól i pieprz biały do smaku
  • Dodatkowo:
  • 2 jaja
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Dewolaj z musztardą ziołową- PRZYGOTOWANIE:

Piersi myjemy i kroimy na połowę w poprzek. Tłuczemy lekko tak aby dziur nie porobić. Posypujemy piersi solą , pieprzem posypujemy papryką czerwoną mieloną . Smarujemy każdy płat musztardą. Kładziemy po plastrze sera. Dodajemy listki pietruszki. Zwijamy piersi w rulonik. Zwinięte piersi maczamy w jaju i obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na oleju z obu stron a potem dusimy jakieś 25 minut i gotowe.

 

IMG_05811

 

 

IMG_05841

 

 

IMG_05762

 

 

Beztytuu1

14:31, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (5) »
piątek, 14 listopada 2014
Devolay z serem i powidłami śliwkowymi

Mieszaliście kiedyś smaki , lekko słone i słodkie ?????????? Ja tak i jestem z tego bardzo zadowolona. Pyszne smaki  , moje kubki smakowe są zadowolone .  Dostałam smakołyki od Jamar i je wykorzystałam do mojego dania .

 

Składniki:

pierś z kurczaka  3 połówki ( 6 szt wychodzi )

ser 6 plastrów

powidła śliwkowe Jamar

seler marynowany Jamar

sałatka z czerwonej kapusty marynowana

Dodatkowo:

jaja 2 szt

bułka tarta 200 gram

oliwa z oliwek do smażenia

sól i pieprz do smaku

 

Pierś myjemy kroimy każdą połówkę w poprzek.

Tłuczkiem lekko roztłuc .

Delikatnie solimy  i pieprzymy , kładziemy plaster sera i łyżeczkę powideł śliwkowych.

Zwijamy devolay  maczamy w roztrzepanym jaju i obtaczamy w bułce tartej .

Smażymy na oliwie z oliwek i dusimy koło 30- 40 minut .

Na talerz wykładamy surówkę z czerwonej kapusty na to wykładamy marynowany seler .

Gorące devolay wykładamy na talerz z surówka i podajemy .

 

IMG_1739

 

 

 

IMG_1743

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (8) »
czwartek, 13 listopada 2014
Pyzy z mięsem i wątróbką

Wyzwanie podjęłam i zrobiłam domowe pyzy , muszę przyznać , że te sklepowe to jakieś dziwne. Chyba coś do nich dodają bo po ugotowaniu są białe , a moje były szarawe ale za to jakie smaczne .

Ziemniaki surowe 1 kg

ziemniaki ugotowane chłodne 1  kg

pieprz biały mielony 1/4 łyżeczki

sól do smaku

jajko

Farsz :

300 g karkówki ( zmielić )

400 g wątróbki drobiowej ( usmażyć z dodatkiem soli )

oliwa z oliwek

Dodatkowo:

boczek świeży 400 g

3 cebule białe

oliwa z oliwek

 

Gotujemy ziemniak , najlepiej rano aby ostygły.

Po 3 godzinach obieram ziemniaki i miele przez maszynkę na najmniejszych oczkach.

Do miski wkładam ścierkę lniana i przekładam ziemniaki surowe.

Wyciskam porządnie aby tylko zostało samo "suche"

Mielę ugotowane ostudzone ziemniaki i dodaje do surowych.

Wbijam jajo dodaje sól pieprz i odrobinę mąki ( 1-2 szklanki , dodawać stopniowo)

Robię małe kuleczki i zostawiam.

Farsz:

Smażę wątróbkę z odrobiną soli ostudzoną miele .

Karkówkę smażę osobno z dodatkiem soli i mielę.

Mięsko i wątróbkę mieszam razem dodaje pieprz biały mielony i sól jeśli brakuje jej w smaku .

nakładam farsz w ziemniaczki i formuje kuleczkę .

Gotuję w lekko osolonej wodzie.

Cebule kroje w drobniutką kostkę i smażę .

Boczek kroje cienką kostkę i smażę , następnie dodaje usmażoną cebulę i polewam pyzy .

 

IMG_1384

 

 

 

IMG_1377

 

IMG_13851

środa, 12 listopada 2014
Krokiety z mięsem ,śliwką i sałatką

Chodziło za mną i chodziło , chciałam zjeść coś innego i właśnie nadszedł ten czas. Różne smaki zamknięte w krokiecie :)

Dzięki mące Eko naleśniki są inne ale również smaczne

Ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki pszennej graham 1850 EKO Młyn Kopytowa

2 szklanki mąki

woda 2 -3 szklanki ( patrzymy podczas miksowania na konsystencję )

szczypta soli

Farsz:

karkówka 500 gram ugotowana w rosole

śliwki kalifornijskie 150 gram

Nadwiślicka sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem Orzech 300 gram

 

Dodatkowo:

oliwa z oliwek do smażenia

3 jaja do obtoczenia krokietów

bułka tarta do obtoczenia krokietów

 

 

 

Do misy wlewamy wodę i dodajemy jajko.

Miksujemy wsypując obydwie maki i szczyptę soli.

Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wlewamy ciasto naleśnikowe na rozgrzana oliwę .

Smażymy z obu stron przez 2-3 minuty z każdej strony.

Gotujemy karkówkę tak jak na rosół.

Kroimy w paski mięsko i mielimy.

Dodajemy śliwki suszone kalifornijskie zmielone.

Farsz mieszamy i kładziemy na placki naleśnikowe tak aby można było zwinąć krokieta.

Po łyżce kładziemy sałatki na  farsz i zwijamy.

Maczamy w jaju i bułce tartej krokiety  i smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Podajemy zaraz po upieczeniu- są najlepsze .

 

 

IMG_1671

 

 

 

IMG_1613

 

 

 

IMG_1667

 

 

 

 

 

IMG_1609

 

IMG_16071

 

 IMG_16651

 

 

 

                                gwka_orzech_strona

IMG_16631

wtorek, 11 listopada 2014
Rogale

Postanowiłam wziąć udział w pieczeniu rogali na święto Marcina , jednak to nie będą   rogaliki Marcińskie , nie miałam białego maku ani czasu na zrobienie ciasta . Moje rogale są również pyszne  

 

5 dag  drożdży
60 dag mąki
1/2 szklanki mleka (125 ml)
szczypta soli
25 dag margaryny
1 łyżka cukru
konfitura porzeczkowa Luks pomada 

Wsypujemy mąkę do miski robimy w niej dołek .

W letnim mleku rozpuszczam drożdże z z cukrem .

Rozpuszczone drożdże  wlewam do misy z dołkiem i delikatnie mieszam aby zrobiła się zawiesina.

Po 15 minutach dodaje margarynę rozpuszczoną ostudzoną i wyrabiam ciasto.

Rośnie ciasto koło godziny .

Wałkuje ciacho w kształcie kola i kroje na 8 części.

Nakładam konfiturę i zwijam.

Wychodzi 16 szt takich większych.

Smarujemy rogale rozbełtanym jajem.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Piekły ze mną : 

Marzena

Bożena

Ewa 

 

 

Paszteciki z kapustą i grzybami -Farsz niepodległości 2014

Biorę udział w akcji Farsz niepodległosci  2014 Tak mi się chciało kwaśnego,  szukałam co tu zrobić i wpadłam na pomysł . Paszteciki z kapustą i grzybami och  w końcu coś innego . Zabrałam się do roboty i są  pyszne kwaskowe paszteciki .

Ciasto:
• 2 jaja  (w temperaturze pokojowej)
• 100 g masła, bardzo miękkiego
• 35 g świeżych drożdży
• 1 łyżka cukru
• 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
• 3 szklanki  mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
• 3/4 łyżeczki soli

Na wierzch:
jajo 1 szt

Farsz:

kapusta kiszona 500 gram

grzyby leśne ( suszone 2 garście )

2 łyżki keczupu

papryka czerwona mielona 1 łyżeczka

pieprz biały mielony pol łyżeczki

sól do smaku

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

woda do podduszenia

oliwa z oliwek 4 łyżki

 Do szklanki wlewamy połowę mleka dodajemy cukier drożdże mieszamy i rozpuszczamy , dodajemy 3 łyżki mąki mieszamy i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę  dodajemy roztrzepane jaja , rozpuszczone masło , resztę mleka i zaczyn z drożdży .

Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na godzinę pod przykryciem.

Farsz:

Rozgrzewamy patelnie , wlewamy oliwę i wkładamy pokrojona drobno kapustę kiszoną .

Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i dusimy.

Po 40 minutach dodajemy keczup i paprykę mieloną  nadal dusimy.

Grzyby zalewamy wrzącą woda i zostawiamy na 30 minut.

Myjemy grzyby  i odciskamy z wody dodajemy do kapusty kiszonej  , dalej dusimy .

Kiedy kapusta zrobi nam się mleka dodajemy pieprz  do smaku .

Zakończenie:

Wałkujemy ciasto , kładziemy farsz i zawijamy w rulonik.

Kroimy na skos .

Na blaszkę kładziemy papie do pieczenia i na niego kładziemy paszteciki.

Rozbełtanym jajem smarujemy rogaliki i do pieca nagrzanego wkładamy.

Pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach , podajemy z barszczem .

 

IMG_0957

 

 

IMG_0967

 

 

 

IMG_09341

 

 

 

IMG_0938

 

 

 

IMG_0951

 

 

 IMG_09162

 

W "Farszu Niepodległości" udział wzięli:
Paweł z bloga Chleby.info
Mateusz, bez bloga, zdjęcie TUTAJ
Bożena z Moje Domowe Kucharzenie
Filip, bez bloga, zdjęcie TUTAJ
Marta, bez bloga, zdjęcie TUTAJ
Joanna z Różowej Kuchni
Laura z Cafe Babilon
Iza ze Smaczna Pyza
Raven z Gotuj z Blue Raven
Ulla z Kuchni na Wzgórzu
Danusia z Moje wypieki i nie tylko

Nerds' Kitchen

Dorota z Moje Małe Czarowanie

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 10 listopada 2014
Gulasz z karkówki pieczarek i musztardy

Chodziło za mną i chodziło , szukałam smaku i znalazłam . Jest trochę inny o lekko kwaskowo - słodkim  smaku . Musztarda miodowa  jest z dodatkiem miodu :)

Mięsko lubię pod różnymi postaciami .

Składniki:

karkówka 600 gram

pieczarki 6 dużych starczy

marchewka 3 szt.

Dodatkowo:

ziemniaki , ryż ,kasza

Karkówkę myjemy kroimy w kostkę ( jak nam wyjdzie ). Smażymy na oleju i dusimy pod przykryciem.

Dodajemy umyte pokrojone pieczarki .

Marchew myjemy i kroimy w kostkę dodajemy do mięsa .

Podlewamy wodą i dusimy do miękkości.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy 4 łyżki musztardy miodowej Develey .

Gulasz nabiera smaku i wyrazistości . Walory smakowe pogłębiają i wydobywają  słodycz . Gulasz można podać z ziemniakami jak i kaszą czy ryżem .

IMG_01891

 

 

 

IMG_01902

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (4) »
czwartek, 06 listopada 2014
Piernik 2014

Pyszny piernik , zapach korzenny unosi się w domu , aż miło się robi . Przedsmaki Bożego Narodzenia  zachęcają do przygotowania wcześniej tych pyszności .

 

200 g masła
1 szklanka brązowego cukru( zmieliłam go )
3 łyżki miodu
•6 łyżek powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy  piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki  kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
2 jajka
350 g mąki pszennej

Dodatkowo:

czekolada gorzka 150 gram

cukier trzcinowy zmielony pól szklanki

biała czekolada w postaci  płaskich kuleczek do dekoracjii

 

Przygotowanie :

Do garnka włożyłam masło rozpuściłam je z cukrem trzcinowym ( cukier trzcinowy zmieliłam ).

Dodałam powidła śliwkowe oraz przyprawę do piernika kakao i cynamon .

Poczekałam , aż przestygnie i dodałam sodę i jaja rozbełtane , wymieszałam do połączenia składników  .

Mąkę przesiałam i dodawałam do masy , mieszając cały czas , tak aby nie  powstały grudki.

Wysmarowałam blaszkę margaryna , obsypałam mąką i wtedy przelałam ciasto piernikowe.

Piekłam 50 minut w 180 stopniach.

Po ostudzeniu polałam rozpuszczoną czekoladą z cukrem trzcinowym i udekorowałam białą czekoladą w postaci płaskich kuleczek.

IMG_11921

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_12022

 Miałam przyjemność dostać od Przyjemne gotowanie  2 sztuki talerzy . Bardzo delikatne i wytrzymałe  z motywem kwiatowym .

Szkło ma mleczny kolor jest idealne do mycia i błyszczy się :) Myłam talerze w zmywarce i spokojnie dalej będę myła , ponieważ można śmiało wkładać i nie martwic się , że coś się stanie . Wymiary:  20,5 cm x 30 cm.

Jak widzicie piernik cały wchodzi na talerz i wygląda bardzo gustownie . Talerze świetnie nadają się na różne okazję .

 

 

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (6) »
środa, 05 listopada 2014
Tort jabłkowy z bitą śmietaną

Tez macie czasem ochotę zrobić tort tak z kaprysu ?? Ja mam tak często , a moi milusińscy za to mają pyszności .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Tort jabłkowo -śmietanowy - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 8 łyżek  mąki tortowej
  • 150 gram cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  •   jabłka 1. ½
  • cukier
  • galaretka niebieska 2 sztuki
  •  śmietana 30% 800 ml
  •  śmietan  fix 4 sztuki
  • Mleczne chrupiące kulki w czekoladzie   3 garście Patiserka.pl

 

"Niewielkie chrupiące kulki herbatnik-owe obtoczone w doskonałej mlecznej"   Zachęcam,  każda z nas powinna mieć taki smakołyk w domu .

 

Tort jabłkowo -śmietanowy - PRZYGOTOWANIE:

Ubijamy żółtka z cukrem na puch.

Ubijamy białka ze szczypta soli na sztywno .

Łączymy ze sobą i delikatnie mieszamy .

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy .

Formę okrągłą smarujemy margaryną i obsypujemy bułka tartą i przekładamy ciasto biszkoptowe.

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach .

Ostudzony biszkopt kroimy na trzy krążki .

Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce odciskamy z soku.

Przesmażamy jabłka w garnku , dodajemy cukier – tyle ile uważamy trzeba smakować jabłuszka.

Kiedy jabłka nam się wysmażą wtedy w 200 ml wody rozpuszczamy galaretki i wlewamy do jabłuszek , mieszamy do połączenia .

Do tortownicy wkładamy folię spożywczą , kładziemy pierwszy placek biszkoptowy, wykładamy jabłka z galaretką na to kładziemy ubitą śmietanę ze śmietan fiksem .

Przykładamy drugim plackiem biszkoptowym i znowu jabłka i śmietana . Zakrywamy trzecim plackiem biszkoptowym i na wierzch śmietana ubita . Posypujemy czekoladowymi chrupkami .

 IMG_07791

 

 

 

IMG_07961

 

 

 

IMG_0787

 

 

 

 

 

 

IMG_08041

 

 

 

 

IMG_0784

11:21, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (11) »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel