wtorek, 01 grudnia 2015
Książka z przepisami Joanny Gralik -czyli stworzona według mojego pomysłu

Nadszedł ten moment by stworzyć pierwszą foto książkę z moimi przepisami. Pamiątka na całe życie. Najpiękniejsze i najcenniejsze myśli i słowa przelałam na papier. W książce znajdują się przepisy na ciasteczka ,piernik............ Książka jest bardzo wyjątkowa, Mianowice jeden jedyny egzemplarz który odziedziczy moja córka.Dzięki sponsorowi empikfoto.pl mam cudne wspomnienia.

 

Sama zadecydowałam jakie przepisy wstawić, wybrałam wzór ( jest duży wybór i naprawdę macie poole do popisu) oraz format. Przysiadłam wieczorem i tworzyłam strona po stronie zdjęcie które bardziej mi pasowało, trzcionka która najbardziej wpadła mi w oko. Dla mnie 2 godziny wystarczyło  do stworzenia kulinarnego arcydzieła, tak nazwała je moja córka. Powiem wam,że książka powstała pod wpływem natchnienia. Następny egzemplarz zrobię dla córki na 18- nastkę. Piękne wspomnienia od narodzin po figlarne lata aż do 18.Na koniec dodam , że książka okazała się wspaniałym prezentem dla mnie. 

Parę zdjęć wam pokażę ,jak to wyglądało .

IMG_2931

 

IMG_2921

 

IMG_2925

 

 

IMG_2922

 

IMG_2923

 

IMG_2924

 

IMG_2926

00:00, rozowakuchnia , Artykuły
Link Komentarze (3) »
niedziela, 29 listopada 2015
Chleb z pestkami dyni

 

Pachnie chlebkiem i pieczonymi pestkami dyni . Tym razem ziarna królują, jest ich sporo. Taki pyszny chleb można zjeść z wędlinką czy powidłami . 

 

 

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 200 g pestek dyni
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 400 ml wody
  • 3  łyżki oleju

 

Wykonanie:

Najpierw odmierzyłam obydwie mąki oraz pestki dyni. Przesypałam składniki do misy i dodałam sól. W 200 ml wody rozpuściłam drożdże z cukrem. Zrobiłam wgłębienie w mące z pestkami dyni wlałam tam rozpuszczone drożdże, delikatnie zamieszałam, tak aby powstała zawiesina i zostawiłam przykryte ściereczką na 20 minut by drożdże wyrosły. Po 20 minutach wlałam resztę ciepłej wody oraz olej. Wyrabiałam ciasto koło 15 minut, następnie włożyłam do misy aby wyrosło. Ciasto wyrastało godzinę przykryte ściereczką. Po godzinie jeszcze raz wyrobiłam ciasto. Formę taką od babki lub keksową obsypujemy lekko mąką i przekładamy ciasto . Zostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy pędzelkiem wodą ( będzie chrupiąca skórka) i wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temp do 190 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Chleb wychodzi pyszny o chrupiącej skórce.

20151126152916IMG_2788

 

20151126152916IMG_2786

 

20151126152917IMG_2797

 


20151126152916IMG_2789

 

sobota, 28 listopada 2015
Pleśniak z owocami, sezamem i pianką kokosową

Mamy weekend , a więc dziś pieczemy Ciasto na niedzielę. Tym razem będzie ciasto zmodyfikowane kompletnie. Bardzo smaczne wyszło i inne niż dotychczas.

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 5 szt.jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g margaryny 
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2-3 łyżki błonnika kakaowego Kłos - Pol ( kakao)

Dodatkowo:

  • wiśnie z kompotu( litrowy słoik)
  • śliwki z kompotu ( litrowy stolik)
  • kokos 2 szklanki
  • cukier pół szklanki 
  • sezam pół szklanki 
 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Mieszamy składniki,wbijamy jaja, margarynę drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Ciasto mamy zagniecione, dzielimy je na trzy części. Do jednej dodajemy błonnik kakaowy, do drugiej dodajemy uprażony sezam, trzecią zostawiamy bez zmian. Wszystkie trzy części wkładamy na 30 minut do zamrażalki. Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia. Po 30 minutach wyjmujemy cześć ciasta z sezamem, ścieramy je na tarce na grubych oczkach prosto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy owoce z kompotu przecedzone na sicie . Najpierw śliwki , potem wiśnie wypestkowane. Wyjmujemy z zamrażalki ciemne ciasto i ścieramy je na owoce. Ubijamy piane  z białek z cukrem na sztywno, dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy i wykładamy na ciemne ciasto. Wyjmujemy z z zamrażalki ostatnią cześć ciasta i ścieramy ja na pianę z kokosem. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Ciasto rewelacja, wielosmakowe jak mówi mój mąż. Pierwszy dopadł ciasto hi hi  zjadł i  stwierdził bardzo dobre .

 

 Wypiekały ze mną :

Angelika

Bożenka

20151126155449IMG_2843

 

20151126155449IMG_2847

20151126155448IMG_2837

 

20151126155448IMG_2835

 

 20151126155448IMG_2839

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (3) »
piątek, 27 listopada 2015
Golonka z zapiekaną kapustą

Takie oto pyszności miałam na obiad. Przepyszna faszerowana golonka z zasmażaną kapustą. Po prostu uwielbiam  takie mięsne rarytasy :)

 

Składniki:

golonki wieprzowe każda po 600 g

szpinak mrożony 300 g

ser kozi ( z  biedronki kupiłam) 200 g

czosnek 3 ząbki ( sprasowane)

sól i pieprz do smaku

kapusta kiszona z marchewką Ogródek Dziadunia 1 słoik 

liść laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

bulion drobiowy 500 ml

olej do smażenia 

 

Wykonanie farszu:

Szpinak zamrożony kładziemy na talerz, niech się rozmrozi. Smażymy go na patelni z serkiem kozim i czosnkiem sprasowanym. Można doprawić solą i pieprzem . Przygotowany farsz zostawiamy do ostygnięcia.Golonki myjemy i wycinamy kość, w miejsce po kości wkładamy farsz szpinak- owy i smażymy golonkę na rumiano z obu stron na patelni.Do wolno-wara wkładamy kapustę ze słoika i zalewamy ją bulionem drobiowym., dodajemy listek laurowy i ziele angielskie . Przekładamy podsmażone golonki do wolno-wara z kapustą. Golonki wkładamy w kapustę tak aby zakrywała prawie całe mięsko. Wolno-war nastawiam wieczorem na 2 stopień, następnego dnia wyjmuje golonki ( miękkie , ze szok) i podsmażam je na patelni. Kapustę też wyjmuję odcedzam i podsmażam . Podaje na ciepło golonkę z kapusta do tego ogórek konserwowy . Można podać z ziemniaczkami lub pieczywem.

 

20151124154306IMG_2739

 

20151124154307IMG_2741

 

20151124154307IMG_2746

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 26 listopada 2015
Chleb pszenny na drożdżach świeżych
środa, 25 listopada 2015
Sernik z budyniem, żurawiną i czekoladą

Ochotka naszła i powstał przepyszny sernik. Żurawina, ser i czekolada wyśmienicie się komponują.

Składniki:

ser z wiaderka 1 kg

jaja 5 szt

cukier 3/4 szklanki 

budyń śmietankowy 2 szt (70-80 g)

żurawina suszona tyle aby starczyło na spód i do środka ( miałam szklankę -starczyło )

herbatniki typu petitki 12 szt tortownica 26 cm

Dodatkowo:

czekolada mleczna 2 szt

woda 2-3 łyżki 

Wykonanie sernika:

Do misy wbijamy jaja temp pokojowa. Miksujemy jaja, w międzyczasie wsypujemy cukier i miksujemy , aż cały się rozpuści i nie będzie grudek czuć.Teraz dodajemy ser z wiaderka, miksujemy na małych obrotach, aż do ostatniego sera. Wsypujemy budyń, nadal miksując na najmniejszych obrotach.  Formę tortowa 26 cm wykładam herbatnikami, to co nie dojdzie to kruszę w palcach i wsypuje między luki. Wsypuje na herbatniki żurawinę, dosyć gęsto by dno zakryło. Wylewam połowę sera i  posypuje żurawiną, na to druga połowa sera i znowu żurawina. Wstawiam do pieca na dno formę z wodą, wstawiam piec na 240 stopni. Wkładam formę z serem do pieca, zmniejszam temp do 220 stopni. Piekę z 10-15 minut po czym zmniejszam temp do 180 stopni i piekę 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewam sernik rozpuszczona czekolada z wodą, czekam , aż zastygnie i szpatułka do dekoracji kremu robię wzorki na wierzchu. Wstawiam do lodówki sernik na 1-2 godziny i można podawać.

 

 


20151123082349IMG_2684

 

20151123082349IMG_26791

 

20151123082349IMG_26811

 

20151123082348IMG_2669

 

20151123082348IMG_2664

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (1) »
wtorek, 24 listopada 2015
Chleb ze słonecznikiem

Tak spodobało się rodzinie, że teraz piekę prawie codziennie pieczywo . Chleb, bułki, chałki . Na dziś przygotowałam chleb ze słonecznikiem .

 

Składniki na jeden bochenek chleba:

500 gram mąki typ 500

drożdże świeże 25 g

sól morska 1.1/2 łyżeczki

cukier 1 łyżeczka

woda 1.1/2 szklanki ciepłej wody

 

Dodatkowo:

słonecznik łuskany 1 szklanka

 

Przygotowanie ciasta na chleb:

 

do szklanki wlewamy ciepłą wodę tak połowę szklanki, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Do misy wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy pozostałą ciepłą wodę i rozpuszczone drożdże, lekko łączymy z mąką aby powstała zawiesina i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po 15 minutach wsypujemy słonecznik i wyrabiamy ciasto na chleb koło 15 minut. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę by wyrosło. Po godzinie do naczynia żaroodpornego wsypujemy trochę mąki i wkładamy ciasto drożdżowe i zostawiamy znowu do wyrośnięcia na około 45 minut. Wkładamy do nagrzanego pieca 230 stopni i pieczemy koło 15 minut , potem zmniejszamy do 190 i pieczemy jeszcze 35 minut. Chleb spryskujemy wodą co jakiś czas by skórka nam się bardziej przyrumieniła i była chrupiąca.

20151123075415IMG_2611

 

20151123075415IMG_2613

 

20151123075415IMG_2619

 

20151123075415IMG_2617

poniedziałek, 23 listopada 2015
Placki ziemniaczane

Normalnie dziś zaszalałam i zrobiłam placki ziemniaczane na śniadanie. To dopiero trzeba mieć zachciankę hi hi . Co na to powiecie??

Składniki:

ziemniaki obrane, umyte, pokrojone w ćwiartki 1 kg

jajko 1 szt

sól do smaku

szczypta chili do smaku

papryka czerwona słodka do zmiany koloru jak i do smaku 

2 ząbki czosnku sprasowane

Dodatkowo:

olej do smażenia 

 

Wykonanie placków :

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Mielimy ziemniaki na najmniejszych oczkach, odsączamy z wody. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajo i mieszamy. Doprawiamy solą, chili i czerwoną mieloną słodką papryką. Czosnek obieramy i ścieramy jeśli nie macie urządzonka do prasowania czosnku. Dodajemy czosnek do ziemniaków, mieszamy . Nakładamy łyżką ziemniaki na gorący olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor .

 

20151113115056IMG_2402

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 listopada 2015
Bułki sezamowe na drożdżach świeżych

Dziś znowu bułeczki ale tym razem do środka wsypałam 3/4 szklanki sezamu. Bardzo pyszne , zjadłam je z serem i pomidorkiem .

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 bułkowa 400 g
  • drożdże świeże 25 g
  • sól 1.1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • 1.1/2 łyżki oleju

 

 

Dodatkowo:

 

  • jajo do posmarowania bułeczek przed pieczeniem 
  • sezam do obsypania bułeczek 

Wykonanie :

 Do misy wsypujemy przesianą mąkę  , robimy w niej dołek, dodajemy sól . Drożdże rozpuszczamy w szklance cieplej wody z cukrem, po rozpuszczeniu cukru i drożdży wlewam do przygotowanego dołka w mące, lekko łyżką mieszamy aby powstała zawiesina, zostawiamy przykryte ściereczka na około 15-20 minut. Drożdże pięknie wyrosły więc wsypujemy sezam. Wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i dalej wyrabiamy ( gdyby jednak wam się zdarzyło , że ciasto będzie zbyt zwarte nie bójcie się dodać odrobinę ciepłej wody.) Ciasto zostawiamy w misce przykryte ściereczką na godzinę, po godzinie ciasto odgazowujemy, dzielimy na 10 części, formujemy kuleczki, kładziemy na przygotowana blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Bułeczki zostawiamy na 30 minut, pięknie wyrastają. Smarujemy bułeczki jajem i posypujemy dodatkowo jeszcze sezamem. Pieczemy 25 minut w 170-180 stopniach.

 

20151120084521IMG_2573

 

20151120084520IMG_2565

 

20151120084521IMG_2569

 

20151120084521IMG_2571

 

20151120084520IMG_2567

sobota, 21 listopada 2015
Pyszna rolada śmietanowa z galaretką

Dziś będzie delikatniej ale za to bardzo smacznie. Rolada wyszła przepyszna, wygląda super. Dziś też biorę udział we wspólnym pieczeniu Ciasto na Niedzielę 

Składniki na biszkopt:

jaja 5 szt

mąka pszenna typ 500  Kłos-Pol 1 szklanka

ksylitol Fiński Kłos - Pol 150 g

błonnik kakaowy Kłos - Pol 2 łyżki

 

Składniki nadzienie:

śmietana 30% 600 ml

ksylitol Fiński Kos- Pol zmielony 2 łyżki 

agar 6 g

galaretka czerwona, zielona,  żółta

 

Wykonanie biszkoptu:

Do misy wbijamy jaja i miksujemy na puch, dodając w międzyczasie ksylitol . Masa nam się potroi. Przesiewamy mąkę i dodajemy do jaj. Mieszamy łopatką drewnianą po dodaniu maki. Na końcu dodajemy błonnik kakaowy( kakao) i dalej mieszamy do połączenia składników. Przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy koło 10-12 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu przekładamy biszkopt na ścierkę i zwijamy w rulon, zostawiamy do ostygnięcia.

Wykonanie nadzienia:

Galaretki wsypujemy do kubków i zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do zastygnięcia. Po zastygnięciu kroimy w kostkę galaretki.Śmietanę ubijamy z ksylitolem, agar zalewamy wrzątkiem (4 łyżki wystarczy ) mieszamy do rozpuszczenia. Do rozpuszczonego agaru dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany, mieszamy aż się połącza składniki i przekładamy dopiero wtedy do śmietany. Chwile mieszamy i przekładamy na biszkopt. Posypujemy pokrojonymi galaretkami i zwijamy. Do lodówki najlepiej 2-3 godzinki, kroimy i zjadamy . Pyszności ..............

Ps. na 1 litr wody 10 g produktu ( agar)

 

 Piekły ze mną:

Asia

Ania

Danusia

20151121084209IMG_2709

 

 

20151121084209IMG_2719

 

 

20151121084209IMG_2700

12:14, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (8) »
piątek, 20 listopada 2015
Rogaliki na śmietanie

 

Dziś zaprezentuje wam rogaliki ze śmietaną. Pyszne, delikatne o fantastycznym smaku z przepysznym nadzieniem konfitury z płatków róż .

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej typ 500
  • drożdże instant 8 g
  • 2 jaja
  •  śmietana 18% 200 g
  • margaryna rozpuszczona letnia 200 g
  • cukier 150 g

Dodatkowo:

Różana mgiełka- konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia 

 

 

Wykonanie: 

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, drożdże instant, mieszamy. Wbijamy jaja, wsypujemy cukier,dodajemy śmietanę i rozpuszczoną letnią margarynę.Miksujemy składniki koło 10 minut. Ciasto odchodzi od ścianek misy-idealna konsystencja. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką. Po godzinie ciasto odgazowujemy dzielimy na połowę. Wałkujemy ciasto na okrąg, dzielimy je na 8 trójkątów, na każdy trójkąt kładziemy łyżeczką konfiturę, zwijamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Rogale wyszły delikatne,  lekko chrupiące po prostu pyszne.

Opinia:

Różana rozkosz dla podniebienia – konfitura z płatków róży, jest doskonałą kompozycją smaku, zapachu i koloru o przepiekanym rubinowym kolorze. Pasuje idealnie do rogalików jak i do deserów. Warta swojej ceny  .

 

 20151118171942IMG_2601

 

20151118171941IMG_2588

 

 20151118171942IMG_2600

 

20151118171942IMG_2595

 

 

czwartek, 19 listopada 2015
Bułki śniadaniowe ze słonecznikiem

Na dziś wam zaprezentuję bułeczki na śniadanie, miękkie, lekko chrupiące i smakowite .

Składniki :

Wykonanie:

Najprostsze na świecie wykonanie bułek. Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę, wsypujemy drożdże instant, cukier, sól. Składniki mieszamy do połączenia, wlewamy wodę letnią i olej . Mikserem wyrabiamy ciasto koło 5 minut . Kiedy ciasto odchodzi od ścianek, wiemy, że to jest właściwa konsystencja. Przykrywamy naszą miskę ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.  Ciasto potroiło swoją objętość. Przekładamy teraz ciasto na oproszoną mąką  stolnice silikonową, wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 8 części, z każdej części formujemy kulę, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem od pieczenia, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.  Smarujemy bułki jajem i popsujemy łuskanym słonecznikiem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach. Bułeczki wychodzą rewelacyjne i pięknie wyrośnięte. 

20151118155934IMG_2541

 

20151118155934IMG_2542

 

 

20151118155934IMG_2545

 

20151118155935IMG_2547

 

20151118155933IMG_2538

 

page54page55

środa, 18 listopada 2015
Zupa z czerwonych buraczków

Nie ma to jak pyszna zupa z czerwonych buraczków z warzywami na cielęcinie . Uwielbiam zupy gorące, letnich nie lubię. 

 

Składniki:

mostek cielęcy 400-500 g

seler 100 g

por 100 g

pietruszka 100 g

marchew 3 szt

ziemniaki 5 szt

buraczki 300 g starte na wiórka

sól do smaku

cukier do smaku

pieprz biały do smaku

 czosnek 3 ząbki z mielony

 

Wykonanie: 

Do garnka wlewamy wodę zimną, mostek obmywamy i odcinamy błonki i wszystko co nam nie pasuję, wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy warzywa ( seler, por,marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę ). Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie mięsko. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem zmielonym. Na końcu dodajemy starte buraczki. Jeśli zbiera się szum to go zbieramy. Gotujemy koło 20 minut po dodaniu buraczków. Zupa gotowa. Podajemy z pasztecikami .

Ps. Jeśli brakuje wam nadal wyrazistości, dodajcie odrobinę kwasku cytrynowego lub octu . 

 

20151116081636IMG_2519

 

20151116081637IMG_2527

 

20151116081636IMG_2526

 

 

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 listopada 2015
Paszteciki ze schabu pieczonego
Czasem zostaje wam z obiadu mięsko i nie wiecie co z im z robić . Tak właśnie powstały paszteciki o lekko chrupiącej skórce .
                                                                                             
                                                             Ciasto drożdżowe
  • mąka pszenna typ 500 500 g
  • margaryna 200 g
  • drożdże instant 1 saszetka
  • szczypta soli
  • śmietana 200 g
  • jajo 1 szt do ciasta drożdżowego
  • jajo 1 szt do posmarowania pasztecików 

Farsz:

  • schab upieczony poprzedniego dnia( zostało mi z obiadu)
  • czosnek 1-2 ząbki sprasowane
  • 1.1/2 szklanki bulionu drobiowego

 

 

Wykonanie ciasta drożdżowego:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy do niej suche drożdże i sól . Mieszamy składniki . Rozpuszczamy margarynę i lekko ciepłą dodajemy do składników suchych . Jajo roztrzepujemy i dodajemy na przemian ze śmietaną. Całość miksujemy kolo 10 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę ( jak masz chłodniej w mieszkaniu to na 2 godziny ). Po wyrośnięciu ciasta odgazowujemy je na macie silikonowej najlepiej, ciasto jest elastyczne i delikatne po prostu idealne.  Ciasto rozwałkuj na prostokąt, farsz nakładaj w po długości i zwijaj w rulonik . Pokrój na mniejsze porcję, zostaw do wyrośnięcia na 30 minut, posmaruj rozbełtanym jajem, wstaw do nagrzanego pieca do 200 st . Zmniejsz temp do 180 i piecz 25 minut, sprawdź patyczkiem czy to już . Czasem szybciej się dopiekają.

 

Wykonanie farszu:

Schab mielimy na średnich oczkach . Czosnek obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do schabu, mieszamy. Wlewamy bulion ciepły i nadal mieszamy, farsz jest elastyczny i wilgotny . 

 

 

 IMG_2523

 

 page53

 

 

poniedziałek, 16 listopada 2015
Schab z czosnkiem i majerankiem

Smaczna propozycja ma obiad. Kawał schabu natartego majerankiem i plasterkami czosnku .

Składniki:

schab 1,1/2 kg

czosnek 3 ząbki

sól  do smaku

pieprz biały mielony do smaku 2 łyżeczki

czerwona mielona słodka papryka 4 łyżeczki

Dodatkowo:

por zielona część 4 listki

Wykonanie:

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Nacieramy schab solą, pieprzem,  majerankiem, papryką mieloną słodką. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Nacinamy schab w poprzek co kawałek i wkładamy w nacięcia plasterki czosnku. Schab  wkładamy do rękawa naokoło schabu wkładamy listki pory. Zostawiamy na godzinę w lodowce w tym rękawie. Po godzinie wkładamy  do naczynia żaroodpornego i do pieca wkładamy, pieczemy 1 .1/2 godziny w 190 stopniach. Podajemy z ziemniakami z wody pokrojony w plastry.

20151115071939IMG_2455

 

20151115071939IMG_2449

 

20151115071940IMG_2461

20151115071939IMG_2457

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 listopada 2015
Murzynek na mleku z powidłami

Przy niedzieli zapraszam was na pysznego murzynka z powidłami. Ciasto kusi wyglądem i zniewala smakiem.

Zapraszam również na:

- murzynka z pianką kokosową

murzynka z bananami i śmietaną 

 

Składniki:

 

Dodatkowo:

  • żurawina 2 garście
  • cukier puder do posypania murzynka

 

Wykonanie:

Proste przygotowanie ciasta powinno was zachęcić .

Do wysokiego garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier . Zagotowujemy, wsypujemy błonnik kakaowy i spirytus ( ewentualnie wódka). Kiedy masa ostygnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z sodą. Mieszamy na gładką masę. Nie zapominamy o powidłach. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Wymieszane dokładnie ciasto przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą ( połowę ciasta). Wsypujemy żurawinę na całej powierzchni i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem podajemy do zjedzenia. 

 



20151115070249IMG_2474

 

20151115070250IMG_24801

 

20151115070249IMG_2479

 

20151115070250IMG_2494

 

20151115070250IMG_2482

 

20151115070250IMG_2490

10:23, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
sobota, 14 listopada 2015
Babka cytrynowa na krupczatce

Zostało mi jeszcze trochę maki krupczatki , więc postanowiłam ją wykorzystać i upiekłam cytrynowa babkę .

 

Składniki:

4 jaja

mąka pszenna tym 500 1 szklanka

mąka krupczatka  1 szklanka

5 łyżek majonezu

skorka otarta z cytryny

sok z połowy cytryny

ksylitol fiński  Kłos -Pol 1 szklanka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

margaryna

bułka tarta do obsypania naczynia

cukier puder 

Wykonanie:

Do misy wbiłam jaja, zaczęłam miksować, wsypywałam partiami cukier i nadal miksowałam. Przesiałam obie mąki pszenną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia . Dodałam do zmiksowanych jaj i mieszałam . Teraz dodajemy majonez nadal mieszamy . Wsypujemy skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny. Teraz wystarczy tylko wymieszać . Naczynie szklane ( żaroodporne) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do naczynia . Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach 50 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem :)

20151113115055IMG_2375

 

20151113115056IMG_2382

 

 20151113115055IMG_23791

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
piątek, 13 listopada 2015
Rogale Świętomarcińskie

Rogale piekłam na 11 listopada, dziś dopiero wam zaprezentuję . Jestem bardzo zadowolona z wykonania  jak i smaku rogali. Miałam okazje w końcu wypróbować biały mak. Akcja Ciasto na niedziele 

 

 

Składniki na ciasto półfrancuskie :

500 g przesianej mąki dałam pszenną typ 500 Kłos- Pol

200 ml ciepłego mleka

10 g świeżych drożdży

2  jajka 

60 g cukru

1 szczypta soli 

60 g masła 

150 g zmrożonego masła do wałkowania 

 

 

Nadzienie z białego maku:

 

250 g białego maku

250 g miodu lipowego Kłos- Pol

 50 g migdałów

40 g żurawiny suszonej 

morele 100 g

orzechy laskowe 50 g

migdały 50 g

40 g masła

2 jaja

 

Lukier:

 

200 g cukru pudru

sok z połowy pomarańcza 

migdały płatki do posypania rogali 100 g

 

Sposób przygotowania nadzienia :

 Do garnka wsypałam 250 g białego maku .Zagotowałam wodę w czajniku i wlałam do maku ( tyle by zakryło go) . Zostawiłam pod przykryciem na 25 minut . Mak doszedł do siebie( sparzył  się ) . Zmieliłam mak trzykrotnie razem z migdałami , orzechami ,morelą i żurawiną  . W garnku rozpuściłam masło i dodałam do niego miód. zalałam przygotowany farsz , wymieszałam . Wbiłam dwa jaja i wymieszałam masę do połączenia składników . Masa powinna być zwarta i elastyczna .

 

Ciasto drożdżowe : 

Do misy wsypujemy mąkę , robimy w niej dołek . Rozpuszczamy drożdże w szklance ciepłego mleka z odrobiną cukru . Wlewamy do dołka w mące , delikatnie mieszamy , tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Resztę cukru rozpuściłam z masłem, dodałam do mąki i wbiłam dwa jaja. Włączyłam mikser ( końcówka hak) wyrabiałam ciasto koło 15 minut. Zostawiłam przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.Zmrożone masło ścieram na tarce na dużych oczka i odstawiam do lodówki.

 Po wyrośnięciu ciasta ubijamy pięścią i  zagniatamy je  .Rozwałkowałam na prostokąt.  Zimne masło  wyłożyam  na ⅔ prostokąta (⅓ ma zostać pusta). Ciasto złożyłam do środka na 3, zaczynając od „pustej”, nie przykrytej masłem części, następnie złożyłam do środka część wyłożoną masłem. W ten sposób powstają 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Docisnełam i  skleiłam boki, rozwałkowałam ponownie na kształt prostokąta. Jeszcze raz złożyłam do środka na 3 (jak poprzednio) .Włożyłam ciasto do lodówki  na 1 godzinę. Wałkowanie i składanie powtórzyłam  jeszcze dwukrotnie, za każdym razem chłodząc ciasto w lodówce. W ten sposób powstaje 81 warstwowe ciasto. Ciasto zostawiamy na 12 godzin w lodówce ( najlepiej wieczorem robić i od razu włożyć do lodówki).

Następnego dnia wyjęłam ciasto  z lodówki , rozwałkowałam je  na prostokąt . Masę wyłożyłam na ciasto i rozprowadziłam równo miernie, pokroiłam na trójkąty ( wyszło mi 8 szt ) .Zwijałam od grubszej części do chudszej  , zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekłam 25 minut w 170 stopniach . Po wyjęciu i ostudzeniu polałam lukrem z cukru pudru i soku z pomarańcza , obsypałam migdałami w płatkach . Wyszły rewelacyjne.

Wypiekały ze mną:

Joanna

Angelika

Szóste niebo 

Iwona

 

 

Inspiracją dla mnie były rogale 


20151113103359IMG_2429

 

20151113103400IMG_2443__Kopia

20151113103400IMG_2433

 

20151113103400IMG_2438

 

pager

pagerr

czwartek, 12 listopada 2015
Galareta drobiowa z agarem

Miał być rosół gorący , aromatyczny i pyszny . Jak to bywa czasami plany się zmieniły w trakcie . Wyszła pyszna drobiowa galareta . Też bardzo dobre i w końcu jakieś urozmaicenie .

Składniki :

udka z kurczaka 6 szt

por 100 g

seler 100 g

pietruszka 100 g

 marchew 3 st

cebula ( upieczona nad gazem ) 

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

 sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku 

agar 3 łyżeczki na 3 litry wywaru 

 

Wykonanie:

Do garnka wkładamy umyte i wyczyszczone udka z kurczaka ( pokroiłam je na pół) . Dodajemy włoszczyznę czyli marchew , seler , por, pietruszka i cebula upieczona  nad gazem . Całość gotujemy do momentu , aż nam zmięknie drobiowe mięsko. Wyjmujemy udka i obieramy ( rwiemy palcami na różnej wielkości kawałki) . Marchew kroimy drobno w plasterki w kostkę jak tam wam się podoba seler i pietruszkę tak samo , resztę warzyw  z wywaru  wyrzucamy  . Ponownie wkładamy drób i pokrojone warzywa do naszego rosołu , mieszamy delikatnie. Agar rozpuszczamy pół szklanki gorącego rosołu i dodajemy do garnka. Jeszcze raz włączamy gaz i koło 10 minut grzejemy . Zostawiamy do ostudzenia i przekładamy w pojemniki . Ja przełożyłam w plastikowy podłużny i wycięłam foremką po zastygnięciu (fajnie wyszło )

 

20151109124820IMG_2365

 

20151109124819IMG_2356

środa, 11 listopada 2015
Paparajote - Designerskie poduszki

Teraz porozmawiamy sobie o poduszkach , kształtach w zasadzie , preferujecie dla swych pociech poduszki w śmiesznych kształtach bajkowych . Jeszcze lepiej może dekoracyjnych takich na kanapę , wersalkę czy sofę . Jeśli jesteście ciekawi to zapraszam was na fajną stronkę gdzie można zobaczyć, obejrzeć i kupić takie cuda https://www.westwing.pl

Każdy z nas ma w sobie radość taką z małego dziecka tylko nie chcemy przyznać się do tego z obawy przed docinakami .

Poduszka hiszpańskiej firmy Paparajote Factory tworzona jest dla dzieci od 1. tygodnia do 99. roku życia! Pomysłowy i zabawny projekt sprawi, że poducha sprawdza się doskonale w każdym pokoju. Do wyboru – do koloru.

 

 

Poduszka " Cloud IV" , 25 x 50 x 10 cm

 

ESPA933WWAXV34ES1newproduct

Kolor

Różowy, czarny
Materiał
Bawełna haftowana
Wymiary
Długość: 50 cm
Szerokość: 25 cm
Grubość: 10 cm
Dodatkowe informacje 
Oferta obejmuje wypełnienie
Poszewka niezdejmowalna

 Zaleca się pranie w pralce w zimnej wodzie

 
 
 
 
 
ESPA933WWAXV2ZES1newproduct

Kolor

Żółty
Materiał
Bawełna haftowana
Wymiary 
Długość: 40 cm
Szerokość: 30 cm
Grubość: 10 cm
Dodatkowe informacje
Oferta obejmuje wypełnienie
Poszewka niezdejmowalna

 Zaleca się pranie w pralce w zimnej wodzie

 
 
 

Kolor

Turkusowy, czarny
Materiał
Bawełna haftowana
Wymiary
Długość: 15 cm
Szerokość: 40 cm
Grubość: 10 cm
Dodatkowe informację
Oferta obejmuje wypełnienie
Poszewka niezdejmowalna

 Zaleca się pranie w pralce w zimnej wodzie

 

 

Jestem ciekawa co myślicie o takich Designerskich poduszkach .     Kupilibyście dziecku ??? Sobie czy komuś bliskiemu ?? Chętnie zobaczę wasze wypowiedzi na ten temat . Zapraszam  https://www.westwing.pl/  . na trwające kampanie i te które dopiero nadejdą . Warto zakupić coś już sprawdzonego . 

00:00, rozowakuchnia , Artykuły
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 listopada 2015
Jabłecznik z bezą

Jesień za oknem czasem słoneczko zaświeci , lecz przeważanie szaro ponuro , pada wrrr pogoda okropna. Postanowiłam troszkę rozweselić moich smakoszy i upiekłam jabłecznik z bezą . Pyszny , wręcz obłędny smak . Rodzina zadowolona , ja z resztą też .

 

Składniki na ciasto kruche:



4 żółtka

1.1/2 szklanki mąki tortowej

1.1/2 szklanki mąki kukurydzianej

szczypta soli

250 g margaryny

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Farsz:

jabłka 1 kg

cukier 100 g

Beza:

4 białka

150 cukru

 

Wykonanie ciasta kruchego :

Do misy wsypujemy składniki suche, mąka tortowa , maka kukurydziana , cukier , proszek do pieczenia i mieszamy . Wbijamy żółtka i dodajemy pokrojoną drobno margarynę . Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia ciasta. Blaszkę 20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia , wykładamy na niego ciasto kruche i oblepiamy dno i boki. Nakłuwamy widelcem ciasto. 

Wykonanie farszu:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i przesmażamy je z cukrem ( 20 minut) . Przekładamy ciepłe jabłuszka na ciasto i rozprowadzamy po całości.

Wykonanie bezy:

Ubijamy białka ze szczypta soli w trakcie ubijania dodajemy cukier. Beza ma być błyszcząca i sztywna . Wykładamy ubitą beze na jabłka ( robimy widelcem esy floresy). Pieczemy w 170 stopniach koło godziny.

 

20151109105323IMG_2307

 

 

20151109105323IMG_2318

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 09 listopada 2015
Fasolka po bretońsku - rozgrzewające danie jesienne

Od jakiegoś czasu chodziła za mną fasolka po bretońsku . Sycące danie , rozgrzewające i pełne smaków . Ostre i wyraziste , to dziś będzie w moim jadłospisie :)  Tym bardziej mi się chce gdyż dostałam produkty do wypróbowania od  PROECO  i jestem ciekawa smaku . 

Fasolka po bretońsku składniki :

  • jaś duży 1 woreczek 
  • papryka zielona 2 szt
  • pieczarki 500 g 
  • pomidory 6 szt
  • marchew 4 szt
  • przecier pomidorowy 2 łyżki 

Dodatkowo:

 oliwa z oliwek

  • sól i pieprz do smaku 
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laurowy 3 szt
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • curry 2 łyżeczki PROECO 
  • 2 łyżki suszonego majeranku

Wykonanie fasolki po bretońsku :

Do misy wsypujemy fasolę , zalewamy ją zimna wodą i zostawiamy na noc . Następnego dnia przelewamy fasole wraz z woda w której stała do garnka. Dodajemy marchew ziele angielskie , liść laurowy , sól i pieprz , gotujemy koło godziny. Pomidory smażymy , zdejmujemy skórkę i kroimy drobno , dodajemy do fasoli , nadal gotujemy. Paprykę zieloną myjemy i kroimy w paseczki , pieczarki myjemy i kroimy w  ćwiartki . Pieczarki i paprykę przesmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do naszego gara z fasolą i pomidorami . Całość dusimy do momentu , aż fasola zmięknie . Dodajemy przecier pomidorowy , curry oregano i majeranek .  Idealne danie jednogarnkowe , polecam .

 

20151109100655IMG_2268

 

20151109100654IMG_2275

 

20151109100654IMG_2287

 

Produkty dostałam od  PROECO   Zostały  wyprodukowane wyłącznie z naturalnych składników i są wolne od wszelkich sztucznych dodatków, wypełniaczy i ulepszaczy.

IMG_2149

 

IMG_2147

 

 

14:46, rozowakuchnia
Link Komentarze (2) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel