środa, 28 grudnia 2011
Zapiekane canenoli

                                     Co tu zrobić na obiad głowiłam się dzisiaj . Moja córcia wpadła na pomysł by zrobić " nadziany makaron" hi hi .

Zapiekane can enoli z mięsem mielonym marchewka i sosem barbecue

500 gram mięso na gulasz może być

rurki do nadziewania ja miałam koło 16

jajko

sól

pieprz

sos barbecue

2 kostki rosołowe

marchew starta na małych oczkach około 150 gram

2 szklanki wody to zależy od wielkości naczynia żaroodpornego

Najpierw mielimy mięso dodajemy 1 jajko  2 łyżki bułki tartej sól i pieprz i troch wody Wyrabiamy mięso. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem . Nadziewamy rurki mięsem i układamy najpierw jedna warstwę posypujemy starta marchewka . Tera kładziemy następną warstwę rurek i znowu posypujemy startą marchewką .Teraz robimy sos sos barbecue wyciskamy do szklanej miseczki dodajemy wodę przegotowana 2 szklanki czasem trzeba i 3 dać dodajemy 2 kostki rosołowe i rozrabiamy w naczyniu razem z sosem barbecue . Powstaje sos zalewamy nim nasze rurki i wkładamy do pieca na 1 godzinę polewamy w miedzy czasie rurki sosem aby sie jednakowo przypiekły . Smacznego




Tagi: makaron
17:39, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Schab w ziołach pieczony

                      Pieczony schab z ziołami

składniki:

  • schab - 1.5 kilogramów
  • majeranek - 1 łyżka
  • Sos myśliwski Knorr
  • tymianek - 1 łyżka
  • musztarda sarepska - 2 łyżki
  • rozmaryn - 1 łyżka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • oregano - 1 łyżka
  • czerwone wino - 200 mililitrów
  • pieprz
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • ziarno jałowca - 2 sztuki



Pieczony schab z ziołami - sposób przygotowania:
  1. Schab oczyść z żył, natrzyj Przyprawą do mięs Knorr i odstaw na około 60 minut do lodówki.
  2. Jałowiec i czosnek dokładnie rozetrzyj. Jałowiec połącz z musztardą oraz ziołami, dodaj pieprz i roztarty czosnek. Tak przygotowaną bejcą posmaruj mięso.
  3. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez około 60 minut, polewając od czasu do czasu czerwonym winem.
  4. Po upieczeniu zlej powstały sok do mniejszego garnuszka. Rozprowadź w nim Sos Myśliwski Knorr i wszystko razem zagotuj. Mięso podawaj z kaszą gryczaną, obficie polane sosem.



Tagi: danie
16:57, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Swiateczne jajka w majonezie

                       Pyszne jaka w majonezie pewnie każdy za nimi przepada

SKŁADNIKI:

  • jajka 6szt
  • majonez 200 gram
  • sól
  • natka pietruszki
  • talerzyk jajowaty

PRZYGOTOWANIE:

1- 6 Jaj myje pod bieżącą wodą wkładam do garnka w osolona wodę woda może być ciepła

2- Gotuje jajka 7 minut następnie studzę i obieram ze skorupek

3- Ugotowane jaka kroję na połowę wzdłuż

4 - Talerzyk okrągły opłukam pod wodą wycieram do sucha i układam jajka ugotowane

5- Biorę łyżeczką majonez ze słoika i nakładam na każde jajko

6- Dekoruję natka pietruszki 

Tagi: przystawki
07:10, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
Zupa wigilijna śliwkowa

                         Pyszna zupa śliwkowa tradycyjna na wigilię

SKŁADNIKI:

  • śliwki suszone150 gram
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 30% 3/4 szklanki
  • cukier 125 gram
  • goździki 4 sztuki
  • cynamon szczypta
  • makaron kolanka 150 gram

PRZYGOTOWANIE:

1 Najpierw gotuję śliwki około 15-20 minut dodając cukier i mieszając

2-,Po chwili dodaję cynamon i goździki.

3-Po zagotowaniu, sprawdzam czy śliwki są miękkie,

4- Dodaję śmietanę i mąkę.  Zupę podaje z makaronem

Tagi: zupa
07:07, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 grudnia 2011
Ryba po grecku

                                                      Ryba po grecku

500 g filetów rybnych  z mintaja ,

pół selera, 2 marchewki,

1 pietruszka,

1 cebula,

koncentrat pomidorowy, 150 gram

oliwa z oliwek,

natka pietruszki,

sok z połowy cytryny,

mąka,

sól, pieprz,

cukier,1 łyżka

liście laurowe, 3

ziele angielskie 3

1-Filety obtoczyłam w mące i podsmażyłam na patelni.

2-  Polewamy rybę sokiem z cytryny.

3-Warzywa  obrałam, umyłam i z tarłam na tarce na grubo.

4-Cebulę pokroiłam na drobno i zeszkliłam ją na patelni.

5-Następnie wrzuciłam na patelnię starte warzywa, około dziesięciu  łyżeczek koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, sól pieprz i cukier.

6-Do wszystkiego dolałam odrobinę wody i dusilam przez około 30 minut. 

7-W salaterce układałam warstwami rybę i sos z warzywami i dodałam soku z cytryny.

8- Udekorowałam pietruszka natką :)

Tagi: ryba
13:17, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
Karp na kolacje wigilijną

                                                Pyszny karp wigilijny



Karp Wigilijny - sposób przygotowania:
  1. Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr, następnie pokrój w plastry.
  2. Rozpuść kostkę Bulionu Knorr w szklance wrzątku. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, następnie przetrzyj.
  3. Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką.
  4. Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.
  5. Rozetrzyj masło z Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Posmaruj bułkę, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą.



Tagi: cytryna karp
13:07, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
Barszczyk wigilijny z uszkami

                                              Barszcz wigilijny z uszkami

SKŁADNIKI:

  • 4 suszone podgrzybki
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • 200 gram wekowanych startych buraczków
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • cukier
  • kwasek cytrynowy
  • suszony majeranek

1-    Grzyby namoczyłam na 2 godz następnie odcedziłam .

2- Bulion rozpuściłam w 1,5 l wody,

3-Dodalam grzyby i przyprawy, i buraczki gotowałam ok. 1 godz.

4- Barszcz przecedziłam, , przyprawiłam  do smaku. Podałam z uszkami.



Tagi: buraczki
12:26, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Pyszna sałatka jarzynowa

                                      Sałatka jarzynowa robiłam na wigilie

  • 3 ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 cebula
  • 7 jajka na twardo
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego lub 1 puszka kukurydzy
  • 5 ugotowanych ziemniaków w mundurkach

    Sos: 1 słoik majonezu
  • sól
  • pieprz
  • trochę musztardy
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny

1-Pokroiłam w równą kostkę marchewkę , pietruszkę i, wymieszałam w misce.

2-Dodaj posiekane ogórki, posiekaną cebulę,  jabłko pokrojone w kostkę , pokrojone jajka tez w kostkę   

3- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kosteczkę  oraz groszek z puszki dodałam.

4-Połączyłam  składniki dodałam sól pieprz ząbek czosnku i troche soku z cytryny i majonez z musztarda dokładnie, delikatnie wymieszałam. Postała parę godzin w lodówce  i potem jedliśmy ja na kolacje

piątek, 23 grudnia 2011
Pyszna świateczna drożdżówka

               Ciasto jest smaczne łatwe Drożdżówka z makiem i serem

SKŁADNIKI:

  • jajka 5 sztuk
  • drożdże 10 deko
  • cukier 1 szklanka
  • 3/4 szklanki oleju
  • mleko 1 szklanka
  • mąka 5 szklanek
  • twaróg mielony 450 gram
  • mak mielony gotowy z puszki
  • olejek migdałowy
  • rodzynki 100 gram
  • morele suszone 100 gram

PRZYGOTOWANIE:

1-5jaj całych rozbełtać należy ze szczyptą soli

2-Teraz należy rozkruszyć drożdże na te jajka

3-Teraz posypujemy cukrem 1 szklanką

4-Olejejem polewamy cukier

5- Bierzemy szklankę mleka i polewamy na cukier

6-Na koniec posypujemy mąką 5 szklankami

7- Odstawiamy teraz na 3 godziny i przykrywamy ściereczką

8 - Po 3 godzinach wymieszać ciasto

9- Przekładamy do formy dużej do ciasta

10-Mak należy zmieszać z twarogiem dodajemy rodzynki i morele

11- Masę przekładamy na ciasto drożdżowe i widelcem robimy esy floresy  na wierzch posypujemy kruszonką razem z ciastem Wkładamy do pieca na godzinę pieczemy w 160 stopniach po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem 

Tagi: mak ser
15:35, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
Pyszne kopytka ze szpinakiem

                                        Dzisiaj post więc na obiad kopytka ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1,1/2 szklanki mąki,
  • 350 g mrożony szpinak,
  • 2 łyżeczka masło,
  • do smaku sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1-Obrałam ziemianki i ugotowałam .

2- Następnie odsączamy wodę czyli odcedzamy ziemniaki

3- Najlepiej przemielić je jeszcze 4-Dodajemy odsączony szpinak,pokrojony drobno mąkę, masło, jajka, doprawiamy solą i pieprzem.

5- Zagniatamy ciasto, formujemy wałki kroimy na2 cm kluseczki.

6-. Wrzucamy je na osolony wrzątek, gdy wypłyną wyjmować delikatnie.odcedzić i usmażyć 

 

Strucla świąteczna

                                             Prawie mamy święta czas zacząć wypieki :) 

Strucla makowa

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1 margaryna Kasia
  • 2 cukry waniliowe Dr.Oetker
  • 3 jajka
  • drożdże insstant Dr.Oetker
  • Masa makowa
  • 2 szk maku
  • 2 szk cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki Kasi
  • bakalie-rodzynki , zapach migdałowy Dr.Oetker

Przygotowanie :

1- Zaczniemy od wykonania ciasta, pół kilo mąki wsypujemy do miski

2- Jajka rozbełtane z cukrem waniliowym i drożdżami dodajemy do mąki

3-Kasie kroimy w kostkę dodajemy do ciasta i wszystko razem siekamy nożem

4-Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło na około 2 godziny wstawiam

5- Wałkujemy ciasto na półcentymetrowy placek

Masa makowa

1- Mak sparzyć w gotowanej wodzie odcedzić i zmielić 3 razy

2- jajka ubijamy z cukrem na puch

3-Kasie rozpuszczona dodajemy do maku rodzynki oraz zapach migdałowy

4 -Kładziemy masę makową i zawijamy strucle

5- Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach po wystudzeniu polewamy lukrem i dekorujemy delikatnie makiem albo tym co każdy ma pod ręką 

Tagi: mak
12:34, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (1) »
środa, 21 grudnia 2011
BABKA CYTRYNOWA

                                  Babka cytrynowa  z lukrem cytrynowym

 

 

SKŁADNIKI :

  • CIASTO
  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 25 dag margaryny (może być Kasia)
  • 4 duże jajka
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • LUKIER
  • 7/8 szklanki cukru pudru
  • 1/2 cytryny

Ciasto:

 

Żółtka utrzeć do białości z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. 

 

LUKIER:

Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Lukrować ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. 

Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. 

 

11:20, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
Piernik

 

                                           Piernik świąteczny

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1½ łyżeczki sody z czubkiem
  • 1  łyżka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru
  • 100 mili  mleka
  • 125 g Kasi
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 3 jajka
  • bakalie: orzechy, migdały, rodzynki, daktyle



Wykonanie:

1-Mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika wszystko razem mieszam

2-Miękką  Kasię miksuje  z cukrem, dodaje  po jednym jajku, następnie odrobinę mąki, miksuje , powoli wlewam mleko i dodaję po łyżce powideł, na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników i połączenia się w jednolitą masę. Na koniec dodać bakalie i wymieszać

3-Blaszkę do babki wysmarować tłuszczem,  i posypać mąką  przełożyć ciasto, które jest dość gęste, wyrównać. Wstawić do zimnego piekarnika ! Następnie nastawić temperaturę na 180 st. C i piec ok. 45 minut, .



 

11:12, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 grudnia 2011
Makowiec drożdżowy
                                   Pyszny drożdżowy makowiec piekę go zawsze na Wigilię
SKŁADNIKI:
  • 300 g margaryny Kasia
  • 2 szklanki mąki
  • 25g drożdży
  • 5 jajek
  • 325 gramów cukru
  • 50 gram kwaśnej śmietany
  • 9 łyżek mleka
  • mak 1 szklanka
  • olejek migdałowy
  • 50 mili miodu
  • rodzynki 10 deko
  • sól szczypta
  • migdały 50 gram
  • cukier puder szklanka
  • białko
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
1- Drożdże utrzeć ze śmietaną.
2-Kasię roztopić,
3- Całe 2 jajka ubić z 125 gram cukru, dodać drożdże, Kasię rozpuszczoną i ostudzoną , mąkę, mleko, sól.
4-Ciasto zrobić na noc i wystawić w chłodne miejsce.
Masa makowa:
1-Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin.
2-Odcedzić na sicie, zemleć na maszynce z gęstym sitkiem, do
3- Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm,
4- Nałożyć masę makową, i włożyć go z papierem do pieczenia do tortownicy 26 cen pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut delikatnie widelcem mieszamy aby nam ciasto zmieszało się z makiem .
5-Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni i pieczemy koło 40 minut po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy migdałami 

 

Tagi: drożdże mak
19:09, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 18 grudnia 2011
żeberka na słodko kwaśno

                                      Jak to bywa czasami eksperymenty tez muszą być w kuchni

SKŁADNIKI:

  • żeberka - 1 kilogram
  • keczup pikantny - 5 łyżek
  • cola - 50 gramów
  • musztarda 3 łyżki ostra
  • rękaw do pieczenia albo woreczek

PRZYGOTOWANIE:

1-Żeberka myjemy , kroimy w paski nieduże. Robimy marynatę colę oraz keczup i musztardę łączymy razem i mieszamy

2- Przygotowujemy naczynie żaroodporne okrągłe. Żeberka obtaczamy w marynacie i wkładamy do woreczka na koniec zalewamy końcówką marynaty nasze żeberka

3- Naczynie z żeberkami wkładamy do pieca i pieczemy godzinę w 180 stopniach sprawdzając jak piecze się mięsko

4- Podajemy z ziemniaczkami i surówką 

15:12, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Babka z płatkami czkolady

                                              Moja córcia uwielbia babki jak była malutka z dwa latka miała to już ze mną robiła ,lizała i bałaganiła  i tak do dzisiaj robimy je razem takie słodkie babeczki mamy z córcią 

SKŁADNIKI:

  • 3 jaja
  • szklanka śmietany
  • 2 szklanki mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • płatki czekoladowe 100 gram

PRZYGOTOWANIE:

1-Jajka ubijamy z cukrami i szczyptą soli na puszystą masę.

2-Dodajemy śmietanę do masy i mieszamy.

3- Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy. dodajemy płatki czekoladowe

4- Przelewamy do formy prostokątnej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką.

5- Pieczemy godzinę w 180 stopniach.

6-Polewamy ostudzona babkę polewą czekoladową 

15:07, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
Sałatka kolorowa :)

                                              Smacznie i zdrowo

SKŁADNIKI:

  • kapusta pekińska 300 gram
  • pomidorki 3 sztuki
  • serek sałatkowy 150 gram
  • sos sałatkowy koperkowo ziołowy 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

1- Kapustę pekińską myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paseczki drobno 2- Pomidorki myjemy i sparzamy jak kto woli i kroimy w średnią kostkę

3- Serek sałatkowy kroimy w kostkę

4- Oliwę z oliwek wlewamy do szklanki i wsypujemy sos sałatkowy mieszamy zostawiamy na 5 minut następnie polewamy sałatkę i mieszamy

5- Powstaje kolorowa sałatka o fajnym smaku :) 

Schab z ananasem i serem

                                             Obiad raz dwa trzy

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • schab 4 porcję
  • majonez 4 łyżeczki
  • ananas 4 krążki
  • ser 4 plastry
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1- Schab myjemy i rozbijamy tłuczkiem delikatnie solimy i pieprzymy.

2- Jajko wbijamy do miseczki roztrzepujemy je.

3- Schab maczamy w jaku a następnie w bułce tartej i kładziemy na patelnie na rozgrzany tłuszcz smażymy z obu stron na rumiany kolor .

4- Po upieczeniu schabowych wykładamy na blaszkę a następnie kroimy ananas w kostkę i układamy na schabowych.

5- Majonez po 1 łyżeczce kładziemy na ananasa i rozprowadzamy równomiernie.

6- Ser kładziemy na ananasa i wkładamy do nagrzanego piekarnika dosłownie na chwile aby się ser rozpuścił.

7 - Ja podaje z ziemniaczkami i surówka można podać z ryżem jak kto woli .

 

Tagi: ananas schab
14:54, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 grudnia 2011
Muffiny w lukrze kakaowym i kokosem

                                Pyszne muffiny w lukrze kakaowym i posypce z kokosa

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 gram margaryny
  • sok z cytryny jedna sztuka
  • cukier puder 1 szklanka
  • białko 1 sztuka
  • kakao rozpuszczalne 2 łyżki
  • kokos 150 gram

PRZYGOTOWANIE:

1- Jaja miksujemy z cukrem na pusz czystą masę

2- Dodajemy make z proszkiem do pieczenia

3- Rozpuszczona przestudzoną margarynę wlewamy do ciasta i miksujemy

4- Sok z 1 cytryny dodajemy i nadal miksujemy

5- Pieczemy 20 minut w 175 stopniach

LUKIER:

1-Cukier puder i białko mieszamy dodajemy kakao rozpuszczalne słodkie i nadal mieszamy

2- Muffiny maczamy w lukrze kakaowym a następnie w kokosie 

 

 

sobota, 10 grudnia 2011
Pyszna pizza

                                                Pizza Rodzinna

SKŁADNIKI:

  • mąka 3 szklanki
  • drożdże 40 gram
  • mleko tyle aby nam ciasto się zagniotło
  • cukier 1 łyżka
  • sos salsa
  • przyprawa do pizzy
  • pieczarki 8 sztuk
  • papryka czerwona świeża
  • sól szczypta
  • ser 30 deko w plastrach



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1- Make wsypujemy do miski

2- Do szklanki wlewamy mleko około pól szklanki

3- Wkruszamy drożdże i łyżkę cukru wsypujemy

4-Jak zaczną pracować drożdże dodajemy je do maki i wyrabiamy ciasto

5- Ciasto leży pod ściereczką  aż zacznie rosnąć

6- Wyrabiamy ciasto i wałkujemy je na blaszkę od pieca

7- Wykładamy sos salsa na ciasto posypujemy przyprawa do pizzy

8- Pieczarki umyte i pokrojone posypujemy na ciasto

9- Dodajemy paprykę czerwona umyta i pokrojona w paseczki

10- Pieczemy 15 minut w 200 stopniach potem kładziemy ser i jeszcze z 3 minuty i mamy pyszna pizze.




20:54, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (4) »
Pyszne mufinki z cynamonem

                                      Pyszne mufiny z cynamonem i dla ciebie i dla niego

SKŁADNIKI:

  • mąka 3 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • jajka 3 sztuki
  • mleko 150 gram
  • cynamon 3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżczka
  • białko 1 sztuka
  • cukier puder 1,1/2 szklanki
  • ememęsy 14 sztuk
  • sok z cytryny 2 łyżki



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1- Jaja ubijam z cukrem na puszczystą masę

. 2- Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

3- lentnie mleko dodaje na pzremian z rozpuszczoną Kasią.

4- Zmiksowane ciasto wlewam do pailotek.

5-Piekę 15-20 minut w nagrzanym piecu do 175 stopni

Lukier

1-Białko cukier puder i sok z cytryny mieszam energicznie.

2- Zrobionym lukier polewam mufinki i dekoruje je ememęsami .



Słodkie pierniki w polewie

                                            

                                         Pierniki adwentowe

SKŁADNIKI:
1 kg mąki, 35 dkg cukru, 25 dkg miodu , 15 dkg tłuszczu (10 dkg margaryny, 5 dkg smalcu), 4 całe jajka, 1,5 dkg amoniaku, 0,5 dkg sody oczyszczonej, 1/4 szklanki śmietany, 1 dkg cynamonu i zmielonych goździków. 

WYKONANIE:
1-Tłuszcz, 25 dkg cukru, miód, cynamon i goździki włożyć do dużego garnka i podgrzewać.

2-10 dkg cukru upalić na karmel i wylać do masy.

3-Wszystko zagotować. Następnie odstawić do przestygnięcia.

4-Jajka ubić ze śmietaną i powoli wlewać do przestudzonej masy, cały czas mieszając, żeby się nie zwarzyło.

5- Dodać sodę i amoniak rozpuszczony w gorącym mleku. Mieszać bardzo energicznie, żeby nie wykipiało.

6-Do miski wsypać mąkę. Na mąkę wylać masę i wyrabiać, ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki, układać na blaszce i piec w temp. 200 ºC.

7-Przestudzone ciasteczka można polukrować.ja udekorowałam czekoladą kolorowa posypka i pisakami kolorowymi spożywczymi



piątek, 09 grudnia 2011
Pyszny domowy smalec

                                              Domowy smalczyk

                            Kiedyś robiła smalec moja babcia potem mama a , teraz ja :)

słonina wędzona 600 gram

kiełbasa śląska 3 petka

sól w razie gdyby było za słabe w smaku

1- Słoninę tniemy w paski wąskie

2- Przygotowujemy maszynkę do mielenia akurat ja mam elektryczna wiec szybko idzie

3- Mielimy słoninę na średnich oczkach wkładamy na patelnie i smażymy

4- Kiełbasę śląską mielimy na średnich oczkach dodajemy do wytopionej słoniny i jeszcz chwile gotujemy razem

5-Powytopieniu i podsmażeniu wykładamy lejący się tłuszcz do słoiczków i zakrecamy

Oto pyszny smalczyk domowy naprawdę smakuje wyśmienicie.

czwartek, 08 grudnia 2011
Przepyszne pierożki leniwe

                                                        Pyszne leniwe pierogi

                             Najbardziej lubi je moja córcia która woli wszystko inne niż mięso twierdzi że będzie wegetarianką

SKŁADNIKI:

  • 2 kostki twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszki manny
  • około 2 szklanek mąki pszennej
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • spora szczypta soli i cukru
  • jogurt z dodatkiem

PRZYGOTOWANIE:

1-Twaróg wkładam do miski i rozgniatam drewnianą widelcem.

2-Dodaje jajka nadal ucierając dodaje mąkę kaszkę sól i cukier oraz wodę gazowaną wyrabiam energicznie będa lepsze potem kiedy bede je jadła.

3- Gotuje wodę do której wrzucę pocięte pierożki.

4-Z ciasta formuję wałeczki, podsypuję mąkąwyrabiam i znowu robie wałeczki i i kroję je na małe kawałeczki.

5-Gotuje około 3-4 minut i mam gotowe pierożki  sprawdzam najpierw czy sie ugotowały pzrekrajam pierozka i prubuje nastepnie  polewam je jogurtem i jem .

Tagi: pierogi
18:59, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Pączki z lukrem i posypką

        

                         Pyszne pączki 

Kiedy je robię koleżanki sie zlatują i po pączku dostają  i zachwalają .Pyszny upominek dla grzecznych dziewczynek i nie tylko :)

SKŁADNIKI:

  • 500g mąki
  • 40g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 40g drożdży
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 100g miękkiego masła
  • szczypta cynamonu
  • kolorowa posypka 100 gram
  • 200g konfitury
  • olej do głębokiego smażenia
  • 200g cukru pudru
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1- Najpierw przesiewam do miski mąkę ,mieszam z cukrem, cukrem waniliowym, oraz ze skórką z cytryny.

2-Drożdże kruszę i rozpuszczam w letnim mleku.

3-Dodaję do mąki.

4-Następnie dodaje jaja, żółtko i masło.

5-Wyrobiam elektrycznym mikserem na gładkie ciasto, przykrywam, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

6-Po wyrośnięciu ciasto raz energicznie zagniatam.

7- Formuje około 16 kulek i kładę na papier pergaminowy do wyrośnięcia

8 - Smażę je na głębokim oleju następnie wyciągam i jeszcze gorące nadziewam szprycą konfiturę

LUKIER

1 -Cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny powstaje lukier paczki maczam najlepiej w miseczce żeby był lukier maczam paczki i posypuje kolorowa posypką smacznego 

 

 
1 , 2
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel