poniedziałek, 17 grudnia 2012
Święta z Kotanyi

Uwielbiam święta Bożego Narodzenia . Zapachy korzenne   pieczonego ciasta Karpia smażonego na masełku galarety z ryby robię z pstrąga Kocham dostawać upominki ale lubię tez je dawać.

Dzisiaj miła niespodzianka mnie spotkała  dostałam bardzo miły upominek od firmy Kotanyi . Już szykuje z nimi przysmaki jeden już jutro na blogu się ukarzę :)

 

Tak od siebie chciałam firmie Kotanyi  złożyć podziękowania za upominek i również życzyć  Wesołych Świąt!

20:38, rozowakuchnia , Kotanyi
Link Komentarze (2) »
środa, 12 grudnia 2012
Konkurs z Kenwood

 

     Konkurs dla was moi drodzy czytelnicy 

Moi drodzy mam dzisiaj dla was coś co wam się przyda do pysznej zupy krem rolady mięsnej czy pysznego deseru.  Czy już wiecie co to takiego?

     Blender Kenwood HBM 711 Triblade

 

Regulamin Konkursu

Mój konkurs będzie polegał na dodaniu dania wigilijnego przy którym ma być karteczka z tematem Wigilia 2012
zdjęcie i przepis z karteczką umieszczamy na Rózowa kuchnia na fb

Regulamin konkursu

1.0 Sponsorem konkursu jest Kenwood Polska
1.1 Organizatorem konkursu jest Joanna Gralik, właściciel bloga
http://rozowakuchnia.blox.pl/html
1.2 Konkurs organizowany jest w dniach od 13.12.2012 do 5.01.2013 na wyniki do 4 dni poczekacie
1.3 Danie ma być dodane ze zdjęciem i przepisem ,nie uwzględniam plagiatów
1.4 Przy daniu ma być karteczka z tematem Wigilia 2012 
1.5. Regulamin określa zasady przeprowadzenia konkursu, polegającego na wstawieniu przepisu wraz ze zdjęciem i karteczką
Różowa Kuchnia
1.6 Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga
http://rozowakuchnia.blox.pl/html w ciągu 5 dni roboczych od dnia
zakończenia konkursu.
1.7 Zwycięzcy konkursu nie mogą przenieść prawa do nagrody na osoby trzecie.
1.8 Kochani Uczestnicy konkursu będzie nam niezmiernie miło jeśli polubicie nasze profile 
Różowa Kuchnia 
oraz Kenwood Polska na Facebooku oraz wstawienie przepisu i zdjęcia i karteczki,
odzwierciedlającego hasło: Wigilia 2012
1.9 W konkursie nagrodzona zostanie 1 osoba

Postanowienia końcowe
1.1Niniejszy Regulamin dostępny jest na stronie bloga
http://rozowakuchnia.blox.pl/html

1.2 Niniejszy Regulamin stanowi jedyny dokument, określający zasady
konkursu.

1.3. Organizator zastrzega sobie prawo zmiany treści niniejszego

20:08, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 11 grudnia 2012
Świąteczne pierniczki

             Mam dla was coś pysznego robiłam z moją córcią

                Świąteczne pierniczki 



 

Mąkę wsyp do miski Przesiewaj przez sito to samo zrób z kakao i sodą .Ważne przyprawa do piernika dodać tak jak pisze na opakowaniu .

Dodaj żółtka do mąki i przyprawy dwie do piernika wymieszaj dodaj też śmietanę kwaśną nadal mieszaj . Margarynę rozpuść w rondlu dodaj do niego cukier cały czas mieszaj na samym końcu dodaj miód ja miałam gęsty ale możesz dodać lejący Kiedy będzie płynna masa zostaw do ostudzenia.Wystudzony tłuszcz z cukrem i miodem dodaj do mąki i teraz zagniataj ciasto .Rozwałkuj ciasto 5 mm.Wykrawaj foremką pierniczki gwiazdki.Wychodzi sporo pierniczków .Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Piecz 10-15 minut w 180 stopniach .Wystudź po upieczeniu .Dekoruj pisakami cukrowymi są takie gotowe w sklepach .Gotowe można nimi udekorować choinkę albo trzymać do zjedzenia :)

 


 

Gofry

                Gofry całkiem inne niż dotychczas robiłam .



 

Około 10 porcji wyjdzie.

Jajka ubiłam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym . Obydwie maki wymieszałam z proszkiem do pieczenia przesiałam przez sito i dodałam stopniowo do masy jajecznej .Rozpuściłam margarynę na gazie i ostudziłam dodałam do mąki na przemian z wodą . Ciasto ma być trochę gęstsze niż na naleśniki .
Odstawiam zmiksowane ciasto. Pędzelek maczam w oleju i smaruje gofrownice.
Wlewam ciasto do gofrownicy.Po ostudzeniu ,a studzę je na sitku. Ubijam śmietanę 30% nakładam na gofry oraz konfiturę malinową i tak podaję .


* Ciasto nie może być za gęste bo gofry będą zbyt zbite sprawdźcie po pierwszym gofrze jak zbite to dodajcie jeszcze wody .

 


Żeberka na ostro

             A teraz coś na pikantnie ale też bardzo smaczne rarytas mojego męża czyli żeberka na ostro :)



 

Przygotowałam miskę wsypałam do niej paprykę czerwoną pieloną ostrą ,imbir z paczuszki w proszku rozmieszałam łyżeczką, sól, pieprz tak na oko wsypałam .Od paru lat robię takie smakołyki więc wiem ile trzeba dać by nie było za słone ani za pikantne  . Czosnek sprasowałam i natarłam żeberka dopiero wtedy włożyłam je do miski i obtoczyłam w marynacie mięso.Wkładałam tak obtoczone żeberka na patelnie polaną oliwą .Do miski w której leżały żeberka wlałam wodę szklankę ręka wymieszałam z grubsza i wlałam do patelni . Przykryłam i dusiłam mięso 45 minut pod pokrywką. Po tym czasie zdjęłam pokrywkę i czekałam, aż odparuje trochę i podpieka się żeberka aby skórka się zarumieniła podpiekła była taka chrupka. Podawałam z ziemniaczkami polałam je tym sosikiem co powstał z żeberek .

 

09:49, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 03 grudnia 2012
Pizza z pieczarkami i papryką

                          Teraz coś pysznego kalorycznego i dla każdego

Pizza z pieczarkami i papryką

Pizza z pieczarkami i papryką - SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki
  • 30 gram drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • bazylia 1 łyżeczka Kamis
  • oregano1 łyżeczka Kamis
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • pieczarki 10 sztuk
  • papryka czerwona 1 sztuka

Pizza z pieczarkami i papryką - PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę robimy zagłębienie Do szklanki wlewamy mleko tak do połowy ciepłe dodajemy drożdże mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Rozczyn wlewam do wgłębienia do maki i mieszam z maka ale tak by nie było za geste ani za rzadkie. Zostawiam na 25 minut przykrywam ściereczką, aż zacznie pracować ./ Dopiero wtedy wyrabiam ciasto dodaje na końcu łyżkę oleju Tak wyrobione ciasto zostawiam pod przykryciem na 30 minut . Rozwałkowałam ciasto i wyłożyłam na blachę polałam keczupem posypałam ziołami . Pokroiłam czerwona paprykę w cienkie paseczki. Pieczarki pokroiłam w drobne talarki posypałam na paprykę piekłam około 20 minut w 170 stopniach po czym wyjęłam posypałam startym serem i do pieca na chwile do rozpuszczenia sera Po wyjęciu polałam keczupem pycha . 


14:32, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (1) »
Dekoracja ciast- Ciasteczka korzenne

                      Coś pysznego i lekkiego

                    Ciasteczka korzenne

Jakiś czas temu dostałam od dekoracja ciast foremki z pismem .Jak wiecie do każdego zeszytu są dołączane różne dodatki związane z przygotowaniem i dekorowaniem ciast.Oto jedne z nich które chce wam zaprezentować .

Sama byłam ciekawa czy naprawdę są dobre wykorzystałam je do ciastek korzennych i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolona . Jeśli chcecie poznać je bliżej zapraszam na Dekoracja Ciast



Ciastka korzenne - SKŁADNIKI:

  • margaryna 250 gram
  • maka tortowa 2 szklanki ( 340gram)
  • mąka ziemniaczana 1 szklanka ( 200 gram)
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 1 szklanka
  • cukier z prawdziwa wanilia 1 opakowanie Kamis
  • przyprawa do ciasteczek korzenna 1 opakowanie Kamis
  • jaja 2 szt

Ciastka korzenne - PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski wsypałam make tortową i mąkę ziemniaczaną dodałam cukier proszek do pieczenia jaja i margarynę nożem skrojoną na wiórka . Zmiksowałam wszystko mikserem . 2.Dodałam cukier waniliowy z prawdziwa wanilia i przyprawę do ciastek korzenną . 3.Ciasto przełożyłam na pospany mąką stół i zagniotłam ciasto . 4.Włożyłam do lodówki na 1 godzinę. 5.Wyjęłam ciasto po godzinie akurat było już stężałe i robiłam z niego kulki rozwałkowałam i wycinałam foremka serduszka a w nim gwiazdki . 6.Ciastka wyłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piekłam 30 minut w 170 stopniach wyszły pyszne polecam . 


 

Potrawy rozgrzewające

Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel