wtorek, 31 grudnia 2013
Cytrynowa pianka z krówką i słonecznikiem z karmelizowana .

 Postanowiłam zrobić ciasto kombinowane . Kurcze jakie smaczne wyszło . Będę  robić częściej  bo udane wyszło.

 

Cytrynowa pianka z krówką i słonecznikiem z karmelizowana .

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
mąka tortowa 200 gram
mąka ziemniaczana 4 łyżki

kakao 2 łyżki czubate


4 łyżki rozpuszczonej margaryny Kasia

150 gram cukru
cukier waniliowy Kotanyi cały
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem cytrynowy :
woda 400 ml
śnieżka 2 szt
galaretka cytrynowa 2 szt
woda do galaretki 400 ml

skórka cytrynowa krojona Kotanyi 2 łyżeczki


 

 Biszkopt:

1. Zmiksowałam jaja z cukrem.

2. Dodałam obydwie mąki  kakao i proszek do pieczenia.

3. Dodałam do mąki zmiksowane jaja.

4 . Masę przełożyłam do blaszki wysmarowanej margaryną i posypaną mąką.

5. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .

6. Ostudzony  biszkopt kroimy   w poprzek .

Krem cytrynowy:

1.Ubijamy śnieżkę z wodą .

2. Galaretkę rozpuszczamy w 400 gramach wody .

3. Ostudzoną dodajemy do zmiksowanej śnieżki   miksując dodajemy skórkę cytrynową.

4. Przekładamy na biszkopt krem i do lodówki .

Góra ciasta:

słonecznik 150 gram Kresto

margaryna  Kasia 50 gram

cukier waniliowy Kotanyi 1 szt

masa krówko wa  mała puszka

 

1. Rozpuszczamy margarynę posypujemy cukrem waniliowym.

2. Dodaje słonecznik i klaruje , wyjdzie pyszny słodki.

3. Przekładam ostudzony słonecznik  na piankę cytrynową i posmarowaną masą krówko wą

 


09:56, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 30 grudnia 2013
Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycja tradycją ale pierogi zawsze były i będą na stole Wigilijnym. Nawet na Sylwestra pasują,  bo kto ich nie lubi :)

Ciasto pierogowe:
4 szklanki mąki

2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oleju rzepakowego
około 2 szklanek wrzącej wody( Jak za mało dolać więcej to zależy od mąki )
Farsz:
  4 garście suszonych grzybów ( prawdziwki , kozlaki  )

  1 kg kiszonej kapusty
   2 marchewki
  listek laurowy  Kamis 3 szt

ziele angielskie Kamis  3 szt

sól i pieprz
3 łyżki oleju rzepakowego

1.  Kapustę moczymy , kroimy drobno i do garnka.

2. Gotujemy i dusimy , dodajemy ziele angielskie , listek laurowy  i drobiowy rosołek .

3. Dusimy na odrobinie oleju , doprawiamy solą i pieprzem .

4. Dodajemy startą marchew.

5. Grzyby zalewamy wrzątkiem zostawiamy na godzinę , kiedy woda ostygnie myjemy grzyby i przekładamy do czystej gorącej wody jeszcze raz płuczemy i dodajemy do kapusty .

6. Grzyby jak są większe to kroimy drobniej,  a jak są małe to wcale nie kroimy.

Ciasto pierogowe:

1. Mąkę wsypujemy do miski robimy wgłębienie w niej , dodajemy sól.

2. Wlewamy wrzątek i mieszamy łopatka drewnianą .

3. Na koniec dodajemy oleju , ciasto zagniatamy jest elastyczne.

4. Wałkujemy wycinamy szklanką kółka i nakładamy farsz kapuściany, zlepiamy brzegi .

5. Wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i oleju . Gotujemy 3-5 minut.

6. Po ugotowaniu i odsączeniu z wody smażymy.

 

 



 

10:25, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (1) »
niedziela, 29 grudnia 2013
Sałatka jarzynowa z porem

Postanowiłam zrobić sałatkę o lekko zaostrzonym smaku , dzięki białej części por nabrała wyrazistości .

 

  • 4 marchewki
  • 100 gram  średniej pietruszki
  • 100 gram małego selera korzeniowego
  • 1 mały por, tylko biała część
  • 2 jabłka
  • 8 jajek
  • kukurydza 3 łyżki
  • ziemniaki 6 sztuk
  • 6 ogórków kiszonych
  • majonez dekoracyjny 200 gram
  • sól
  •  pieprz biały mielony Kamis

 

1.Marchew , pietruszkę i seler gotować 35 minut , czasem dłużej aby były miękkie  , odcedzić ostudzić i pokroić w kostkę .

2. Ziemniaki obmyć i zagotować ostudzić pokroić w kostkę.

3. Jajka gotować koło 6-8 minut ostudzić i pokroić  w kosteczkę .

4. Por przekroić i obmyć pod bieżącą wodą potem pokroić w kostkę.

5. Jabłka obrać ze skórki wyciąć gniazda z nasionkami  i pokroić w kostkę.

6. Warzywa przełożyć do miski , dodać ogórki kiszone pokrojone w kostkę i majonez .

7. Doprawić przyprawami solą i pieprzem i zostawić aby przeszła .

 

 



sobota, 28 grudnia 2013
Bigos z kiszonej kapusty

Pyszny bigos z kiszonej kapusty mięsa i kiełbasy . Pasuje  do Sylwestra .

 

3  kg kiszonej kapusty

400 gram drobiowego mięska ( skrzydełka z kurczaka )

300 gram kiełbasy toruńskiej

marchew 4 sztuki

ziele angielskie 10 szt Kamis

4 liście laurowe Kamis

sól do smaku

pieprz biały mielony Kamis do smaku

przecier pomidorowy 200 gram

Za każdym razem bigos wychodzi mi inaczej . Niby smak ten sam jednak jest inny . Lubie urozmaicać smaki.

1. Kapustę wypłukać  , włożyć do garnka i wstawić  niech się gotuje na małym ogniu .

2. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy .

3. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty kiszonej , pomału zmięknie koło  2 godzin potrzebuje.

4. Po 2 godzinach smażę  kiełbasę pokrojoną w kostkę , niech się trochę wytopi i podsmaży. Przekładam do garnka razem z tłuszczem wytopionym .

5. Gotuje osobno mięs drobiowe( akurat miałam skrzydełka 10 sztuk ) . Gotuje na drobiowym rosołku z dodatkiem  2 marchewek liścia laurowego i ziela angielskiego .

6. Ugotowane skrzydełka studzę i obieram przekładam do gara z kapustą .

7. Gotuje wszystko razem dolewając rosół ze skrzydełek . Na końcu dodaje przecier pomidorowy .

8. Razem gotowanie trwało prawie 4 godziny ale bigos wyszedł rewelacyjny .

 

11:25, rozowakuchnia , Bigos
Link Komentarze (2) »
piątek, 27 grudnia 2013
Pyszna warzywna sałatka Wigilijna

Sałatka warzywna na wigilijny stół gotowa

Nie ma to jak samemu zrobiona sałatka , wyszła pyszna

 

  • ziemniaki 6
  • groszek z marchewka i kukurydzą 300 gram
  • jajka na twardo 6
  • ogórki kiszone 4
  • 1 słoik 320 gram majonezu dekoracyjnego
  • sól-do smaku,
  • pieprz mielony Kamis do smaku,
  • parę łyżek musztardy Kamis

1. Jajka gotujemy na twardo.

2. Ziemniaki gotujemy do miękkości .

3.Ogórki kiszone kroimy drobno i odsączamy.

4. Odsączamy marchewkę z groszkiem i kukurydzą

5. Do salaterki po kolei wkładamy pokrojone jajka , pokrojone ziemniaki, odsączone i pokrojone ogórki kiszone.

6. Teraz wkładamy odsączone warzywa  .

7.Doprawiamy sola i pieprzem dodajemy majonez i musztardę.

8. Mieszamy składniki  i zostawiamy na 2 godzinki niech przejdzie przyprawami i smakiem .

 

 


wtorek, 24 grudnia 2013
Pstrąg mielony w galarecie

Pstrąg w galarecie w postaci klopsików

Idealne danie Wigilijne bez mięsa ryba w dodatku smaczna ryba pod postacią  klopsików .

  • pstrąg 300 gram filet
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • zielona pietruszka (do przybrania)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 pietruszka korzeń 100 gram
  • seler 100 gram
  • ziele angielskie Kamis
  • liść laurowy Kamis
  • pieprz mielony Kamis
  • marchewka z groszkiem i kukurydzą 4 łyżki
  • pietruszka listki pęczek
  • ocet jabłkowy Kamis 3 łyżki
  • drobiowe rosołki 2 szt
  • jajko
  • bułka tarta 3 łyżki
  1.  Filet pstrąga opłukać, osuszyć i oprószyć lekko solą.
  2. Warzywa  i przyprawy włożyć do szerokiego garnka, zalać litrem wody i gotować przez 5 minut , teraz dodajemy ocet jabłkowy.
  3. Pstrąga zmielić dodając do niego natkę pietruszki i też zmielić.
  4. Dodać  do zmielonego pstrąga jajko i 3 łyżki bułki tartej doprawić sokiem z cytryny solą i pieprzem .
  5. Do wywaru warzywnego dodać rosołki drobiowe.
  6. Farsz rybny mieszamy i formujemy  małe kuleczki wrzucamy do wywaru warzywnego 15 minut i zagotowane.
  7. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić aby napęczniała, po czym dodać do wywaru, wymieszać i gotować 5 minut.
  8. Wyjąc klopsiki rybne ułożyć w naczyniu żaroodpornym , posypać marchewką z groszkiem i kukurydzą.
  9. Zalać  wywarem kuleczki rybne. Kiedy ostygnie wstawiamy do lodówki do stężenia.
  10. Idealne danie Wigilijne .





 

 

08:39, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 23 grudnia 2013
Pyszny piernik z żurawiną

 

Na Świątecznym stole nie może zabraknąć piernika z żurawiną . Pachnąca słodycz każdego zachwyci .

 

 

  • 150g margaryny 
  • 100g  cukru 
  • 100g  miodu lipowego
  • 2 łyżki  przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis
  • 3 jaja
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 350g mąki tortowej
  • 2 łyżki  kakao
  • żurawina 

Polewa do piernika

cukier puder trzcinowy Diamant   200 gram

margaryna 50 gram

kakao 3 łyżki

2 łyżki wody

migdały płatki Kresto

1.Masło, cukier, miód,przyprawę do piernika, wkładamy do garnka, podgrzewamy,mieszamy, do rozpuszczenia masła, nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Do wystudzonej masy dodajemy jaja roztrzepane mąkę   z sodą i żurawinę.
3. Wkładamy do foremki okrągłej z kominem wysmarowanej margaryną i posypaną mąką 4. Pieczemy w temperaturze 180st. 45 minut

Polewa:

1. Do garnka włożyłam margarynę rozpuściłam z cukrem trzcinowym dodałam kakao zamieszałam.

2. Polewałam ostudzony piernik i udekorowałam migdałami płatki .

 

 

  

19:18, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
Panga w zalewie octowej

Panga w zalewie octowej smażona na oleju rzepakowym  idealna na wigilijne danie.

Wyszła bardzo smaczna i miała lekko słodkawy smak .

 

Panga płaty 1,5 kg

mąka 200 gram

sól i pieprz do smaku sok  z cytryn do skropienia ryby

olej rzepakowy do smażenia ryby 200 ml

 

Zalewa octowa:
1 szklanka octu spirytusowego 10%
1,5 litra wody
3 liście laurowe Kamis
kilka ziaren czarnego pieprzu Kamis
kilka ziaren ziela angielskiego Kamis
pieprz biały mielony Kamis
cukier 3 łyżki
 sól 2 łyżeczki
3 duże cebule

 

Płaty rybne odsączyć z nadmiaru wody.
Osolić , doprawić sokiem z cytryną i pieprzem  obtoczyć w mące .
Smażyć na oleju rzepakowym z obu stron na rumiany kolor .
Gdy będą rumiane przełożyć je do naczynia, aby ostygły.
Cebulę pokroić w talarki.
W garnku zagotować wodę z octem i przyprawami.
Na koniec dorzucić cebulę i gotować jeszcze chwilę.
Gotową zalewę przelać do naczynia .
Połowę zalewy położyć na dno i przełożyć rybą tak aby na wierzchu też była cebula .

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zamierzam go używać w mojej kuchni , mogę powiedzieć , że jest jednym z najbardziej wartościowych olejów roślinnych . Naje się idealnie do sałatek jak i do smażenia. Usmażyłam na nim żeberka w miodzie i jestem zadowolona ze swojego wyboru.

Dodam jeszcze że olej rzepakowy pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi i pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu .


19:12, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (1) »
niedziela, 22 grudnia 2013
Pyszne żeberka w miodzie

 

Przepyszne żeberka w miodzie usmażone na oleju rzepakowym , przygotowane w wolnowarze

 

kilogram żeberek wieprzowych

olej rzepakowy do smażenia

6 łyżek miodu

 bulion z kostki rosołowej ( 2 kostki rosołowe)

1 łyżeczka suszonej chilli

1 łyżeczka imbiru Kamis

1 łyżeczka soli

pieprzu do smaku biały Kamis

liść laurowy 3 Kamis

ziele angielskie Kamis

marchewka 3 szt

 pieczarki 8 szt

1. Żeberka myjemy osuszamy, posypujemy przyprawami ( solą , pieprzem, chilli ,imbirem )

2. Smażymy na oleju rzepakowym z obu stron .

3. Żeberka przekładamy do wolnowaru

4. Rozrabiamy we wrzątku 2 kostki drobiowe , zalewamy żeberka,dodajemy marchew , miód ,ziele angielskie , liść laurowy i pieczarki pokrojone w plasterki .

5. Ustawiamy na 2 stopień i z zostawiamy na 4 godzinki. Po tym czasie żeberka są gotowe , nie tracą witamin ,a smak zniewala.

6.Podałam z kluskami .

 

 

 

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zamierzam go używać w mojej kuchni , mogę powiedzieć , że jest jednym z najbardziej wartościowych olejów roślinnych . Naje się idealnie do sałatek jak i do smażenia. Usmażyłam na nim żeberka w miodzie i jestem zadowolona ze swojego wyboru.

Dodam jeszcze że olej rzepakowy pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi i pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu .

17:26, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (3) »
sobota, 21 grudnia 2013
Muffiny z orzechami

Nabrałam ochoty na muffiny  i zrobiłam z orzechami tartymi .

Pachniały słodko smakowały jeszcze lepiej .

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 200 gram cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka sojowego Alpro
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego rzepakowego
  • 10 dag orzechów laskowych tartych  BacKmit

1. Zmiksować jaja z cukrem na puch .

2. Wlać mleko letnie.

3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia .

4. Na końcu dodajemy orzechy i olej i wymieszać

5. Pieczemy 10 minut w urządzeniu do babeczek .

 


czwartek, 19 grudnia 2013
Wigilijny marchewkowiec na oleju rzepakowym

Ciasto marchewkowe może być i na wigilię z dużą ilością bakali  i olejem rzepakowym pasuje idealnie.

 

  • 4 jaja
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g tartych orzechów włoskich
  • żurawina suszona 50 gram
  • 3 łyżki owoców kandyzowanych różnych
  • 200 g mąki
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, przyprawy do piernika
  •  sody szczyptę
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Zmiksowałam jaja na puch z cukrem brązowym .

2. Dodałam mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i szczyptę soli .

3. Żurawinę, orzechy i owoce kandyzowane , marchew .

4. Cynamon i przyprawa do piernika na samym końcu .

5 .Wlałam olej i wymieszałam.

6.Wysmarowałam margaryna blaszkę i posypałam bułka tartą.

7. Przełożyłam ciasto , wstawiłam na 50 minut piekłam w 170 stopniach na środkowym poziomie piekarnika.

Polewa:

margaryna 100 gram

cukier 100 gram

kakao 2 łyżki

woda 2 łyżki

1. Do garnka włożyłam margarynę , rozpuściłam ją.

2. Dodałam cukier mieszałam do rozpuszczenia.

3.Dodałam wodę i kakao mieszałam , aż zaczęło robić się gęste, zostawiłam do ostudzenie i letnim polewałam ciasto .

4. Udekorowałam płatkami migdałowymi .

 

 

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego kwasy te muszą być dostarczane z pożywieniem i są nazywane niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi .

Zapobiegają one m. in. rozwojowi miażdżycy poprzez obniżanie poziomu cholesterolu w surowicy oraz zmniejszanie agregacji płytek krwi.

Omega- 3 ujędrniają i ożywiają koloryt skóry, wzmacniają paznokcie i włosy, poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych.

Jest dobry dla zdrowia wiec warto go dodawać do po

Olej rzepakowy jest uznawany za jeden z najbardziej wartościowych olejów roślinnych, ponieważ posiada najkorzystniejszy z żywieniowego punktu widzenia skład kwasów tłuszczowych. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3, których brakuje w naszej diecie. W dodatku idealnie nadaje się zarówno do sałatek jak i smażenia.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/konkursy/news-konkurs-pokochaj-olej-rzepakowy,nId,1071654?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

traw .

 

Olej rzepakowy jest uznawany za jeden z najbardziej wartościowych olejów roślinnych, ponieważ posiada najkorzystniejszy z żywieniowego punktu widzenia skład kwasów tłuszczowych. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3, których brakuje w naszej diecie. W dodatku idealnie nadaje się zarówno do sałatek jak i smażenia.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/konkursy/news-konkurs-pokochaj-olej-rzepakowy,nId,1071654?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

 

Olej rzepakowy jest uznawany za jeden z najbardziej wartościowych olejów roślinnych, ponieważ posiada najkorzystniejszy z żywieniowego punktu widzenia skład kwasów tłuszczowych. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3, których brakuje w naszej diecie. W dodatku idealnie nadaje się zarówno do sałatek jak i smażenia.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/konkursy/news-konkurs-pokochaj-olej-rzepakowy,nId,1071654?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox



12:58, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 18 grudnia 2013
Olej Rzepakowy -Slow Cooker - Golonka wieprzowa

Pokaże wam dzisiaj mój test wolnowaru który dostałam do Redccon.pl

Wolnowaru użyłam  w swojej kuchni chcąc  poznać jego  zalety i wady podczas intensywnego użytkowania. Urządzenie służy to powolnego gotowania w niskiej temperaturze. 

 

Na dzisiaj przygotowałam specjalnie golonkę wieprzową przyrządzoną na oleju rzepakowym  przygotowaną  w Slow Cooker

 

  • 3 małe golonka wieprzowe
  • olej rzepakowy 50 ml
  •  1 kg drobniejszych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 marchewki
  • 4 kostki drobiowe
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • tymianek
  • czosnek 6 ząbków
  • 1,5 szklanki  piwa -Miałam Książęce
  • woda 2 litry



1. Golonki umyłam  nad gazem opaliłam dokładnie a potem nożykiem ostrym dokładnie oskrobałam .

2. Natarłam tymiankiem , solą i pieprzem mielonym. Obsmażyłam na patelni na oleju rzepakowym z obu stron.

3. Do wrzątku 2 litry wrzuciłam kostki drobiowe  i chwile trzymałam do rozpuszczenia .

4. Wlałam bulion do  slow cooker ułożyłam golonki  obsmażone, dodałam obrane ząbki czosnku, cebule , ziele angielskie , liść laurowy.


5.  Dodałam piwo na końcu. 

6. Przykryłam, gotowałam na poziomie 2 przez 6 godzin .

7.Nie podnosiłam pokrywki wcale po 6 godzinach wyjęłam i podałam z marchewka i ziemniakami z wody.

8 .Smak niepowtarzalny piwo dodało pikanterii . Golonki nie jadłam nigdzie lepszej,  jest  delikatna , mięso odchodzi od kości.

9. Każdemu polecam wolnowar  możesz śmiało iść na zakupy i nic nie przywrze i nie przypali się

 

 

 

 

 

Wolnowar jest sterowany elektronicznie ,ma tylko dwa przyciski do sterowania nie ma żadnej filozofii w obsłudze .

 


  Prażenie w wysokiej temperaturze, czyli po prostu smażenie, duszenie w średniej temperaturze - zwartość garnka wtedy bulgocze oraz powolne gotowanie - wtedy zwartość delikatnie "pyrkocze". Po ugotowaniu potrawy mamy jeszcze możliwość podtrzymania ciepła przez 2 godziny.

W wolnowarze możemy przygotować zupy, gulasze, bigos, curry, sosy, ugotować mięso, oraz wszystkie inne potrawy, które gotujemy w garnkach, zapiekamy lub na początku smażymy, a potem dusimy.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zamierzam go używać w mojej kuchni , mogę powiedzieć , że jest jednym z najbardziej wartościowych olejów roślinnych . Naje się idealnie do sałatek jak i do smażenia. Usmażyłam na nim golonkę i jestem zadowolona ze swojego wyboru.

Dodam jeszcze że olej rzepakowy pomaga w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi i pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu .

jeden z najbardziej wartościowych olejów roślinnych, ponieważ posiada najkorzystniejszy z żywieniowego punktu widzenia skład kwasów tłuszczowych. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3, których brakuje w naszej diecie. W dodatku idealnie nadaje się zarówno do sałatek jak i smażenia.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/konkursy/news-konkurs-pokochaj-olej-rzepakowy,nId,1071654?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox



 


wtorek, 17 grudnia 2013
Pierniki Wigilijne

Nie ma to jak atmosfera zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia . Z tej okazji pyszne pierniki .

20 dag miodu płynnego

łyżka przyprawy korzennej

15 dag cukru pudru

50 dag mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki mleka

2 jajka

10 dag kostki do pieczenia Kasia

Dodatkowo:

pisaki lukrowe kolorowe

posypka kolorowa

 

1. Miód rozpuścić z przyprawą korzenną  i cukrem.


2. Do miski wsypać mąkę i sodę.

3.  Wbić jajko, wlać mleko i rozpuszczoną margarynę.

4. Teraz dodajemy letni miód z przyprawa i cukrem.

5. Wyrobić jednolite ciasto, rozwałkować na grubość 1/2 cm na papierze do pieczenia przykrywając drugim papierem  i wycinać różne kształty .

6.Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem piec około 10 minut w 200 stopniach. Ostudzić i ozdobić lukrem ,pisakami kolorowymi i posypką .

 

 

 


 

piątek, 13 grudnia 2013
Świąteczne pierniczki z piwem

Postanowiłam upiec pierniczki z dodatkiem piwa . ależ mąż miał niespodziankę.

 

 

 

  • 75 g margaryny do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 150 ml piwo Książęce czerwony lager o ciepłej nucie karmelu i lekkiej goryczki
  • 200 g miodu lipowego
  • 600 g mąki tortowej
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opakowanie przyprawy do pierników
  • Skórka otarta z połowy pomarańczy

1. Do garnka wkładam margarynę, cukier ,piwo  i miód rozpuszczam wszystko .

2. Do miski wsypuje mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

3. Dodaje przyprawę do pierników całą i skórkę otartą z pomarańczy .

4. Teraz dodaję do sypkich składników letnią margarynę i  jaja roztrzepane zagniatam ciasto.

5. Wkładam do lodówki na noc .

6.  Na drugi dzień wałkuje  ciasto na pół centymetra i wykrawam różne kształty .

7. Pierniczki układam na papierze do pieczenia i piekę 15 minut w 170 stopniach .

8. Po upieczeniu pierniki  są pyszne wzbogacone smakiem piwa Książęcego .

 

 

 

czwartek, 12 grudnia 2013
Rosół niedzielny

Rosół

-korpus 300-400 gram

-jedna duża marchew

-jedna pietruszka

-kawałek selera

-jeden mały por

- cebula opalona nad gazem dla uzyskania lepszego koloru

- pięć ziaren ziela angielskiego Kamis

-pięć ziaren pieprzu czarnego Kamis

-szczypta soli

1. Rosół musi się gotować na wolnym ogniu.

2. Wlewamy do garnka wodę.

3. Dodajemy włoszczyznę ziele i pieprz.

4. Dodajemy korpus i opalona cebulkę nad gazem trochę soli .

5 . Gotuje rosół półtorej godzinki wtedy jest już gotowy .



08:26, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 06 grudnia 2013
Drożdżowy wywijaniec

Postanowiłam zrobić Ciasto drożdżowe z makiem zainspirowałam się  gwiazdą betlejemska Izy

Zrobiłam z makiem  chcąc sprawdzić czy się uda i muszę powiedzieć że jednak inaczej trochę było niż w przepisie pisało. Pewnie dlatego , że go zmodyfikowałam.

 

 

Składniki

2 jajka
100 g cukru kryształ
1/2 szklanki ciepłej wody
500 g mąki pszennej + 1 szklanka mąki dodatkowo
30 g drożdży świeżych
30 g roztopionej margaryny


 1. Do miski wsypuje mąką robię w niej dołek .

 2. Rozrabiam w letniej wodzie drożdże z cukrem i wlewam do dołka w mące.

 3. Mieszam łyżką aby zrobiła się zawiesina , zostawiam na 30 minut.

 4. Teraz dodaje jajka cukier i margarynę letnią zagniatam ciasto i zostawiam na godzinę do wyrośnięcia .

 5. Po godzinie dziele ciasto na 4 porcje i każdą wałkuje na placek 26 cm.

 6. Kładę placek na niego mak gotowy z puszki i tak do ostatniego czwartego placka.

 7. Na środek placka kładę szklankę i nacinam placek na około tak aby było parzyście .

 8. Teraz po 2 kawałki  ciasta  odwracam od wewnątrz do zewnątrz.

9. Piekę 15 minut w 200 stopniach , a potem zmniejszam do 170.

10. Polewam czekolada czarną z dodatkiem cukru ( rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka)



09:43, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 grudnia 2013
Ciastka misie

 

 Zobaczyłam misie u Aliny i postanowiłam też je zrobić z moim dzieckiem . Taka zabawa mamy z córką  w lepienie ciasteczek miśków . Córce bardzo się spodobał pomysł.

 

 50 ciasteczek:
Ciasto:
400 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
200g cukru pudru
2 żółtka
1 armat pomarańczowy
500g mąki tortowej
5 łyżek  ciemnego kakao
Lukier:
100 gram  cukru pudru
woda gorąca 3 łyżki
 
Ciasteczka:
1.  Do miski wsypałam mąkę , dodałam masło , cukier, żółtka.

2. Zagniotłam ciasto , podzieliłam na polowe i do jednej części dodałam kakao zagniotłam jeszcze raz i wstawiłam do lodówki na 2 godziny .

3. Rozkładam folię spożywczą i kładę ciasto najpierw ciemne i przykrywam folia spożywczą , wałkuje i wycinam szklanką kółka ( średnica 6 cm i mniejsze o średnicy 3 cm).

4. Rozkładam folię spożywczą i kładę ciasto jasne przykrywam folia spożywczą , wałkuje i wycinam szklanką kółka ( średnica 6 cm i mniejsze o średnicy 3 cm).

5. Na przemian przyklejam uszka białe to ciemne .

6. Pieczemy na papierze  10 minut w 180 stopniach.

7. Po upieczeniu i ostudzeniu z lukru robię najpierw oczka a potem zabarwiam kakaem i robię buzie .

 

środa, 04 grudnia 2013
Flaki wołowe na bulionie

Flaki wołowe

 

  • 1 kg flaków kupiłam w sklepie już gotowe
  • 1 łyżeczka mielonego  imbiru Kamis
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki  suszonego majeranku
  •   gałka muszkatowa Kamis
  • sól
  •   pieprz biały mielony 1 łyżeczka Kamis
  • bulion:
  • 3 udka z  kurczaka
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki 
  • seler 300 gram
  • por 200 gram
  • ziele angielskie 3 szt Kamis
  • liść laurowy  3 szt Kamis
  • przecier pomidorowy 4 łyżki
  • sól do smaku

Bulion:

1. Do garnka włóż oczyszczone i umyte mięso, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy.

2. Zalałam  wodą, dodałam trochę soli i doprowadziłam  do wrzenia.

3.Przykryj pokrywką i gotowałam na małym ogniu  2 godziny  od czasu do czasu zbierając z powierzchni szumowiny.

4.Flaki opłukam pod bierzącą zimna wodą .

5. Włożyłam  do garnka, zagotowałam i odcedziłam .

6. Ponownie przełożyłam  do garnka i zagotowałam  i znowu odcedziłam.

7. Potworny zapach znika

8. Gotowy bulion odcedziłam, warzywa i mięso wyjęłam .

9. Do garnka przełożyłam flaki, zalałam bulionem pod przykryciem na małym ogniu godzinę .

10 Warzyw ugotowane wcześniej pokroiłam w słupki a mięso obrałam i pokroiłam drobno W razie potrzeby wywar uzupełniaj wrzątkiem.

11. Warzywa dodałam pod koniec gotowania, gdy flaki były już miękkie.

12. Całość doprawiłam imbirem, gałką muszkatołową, słodką papryką, pieprzem, majerankiem i przecierem pomidorowym .

13. Gotowałam jeszcze około 15 min i gotowe  pycha .

 

07:44, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 03 grudnia 2013
Sernik cytrynowy

Pierwszy raz zrobiłam ten sernik muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolona z tego że mi wyszedł . Konsystencja sernika była idealna , smak niepowtarzalny .Jak zwykle musiałam trochę przekombinować

Farsz sernikowy:

wiaderko sera z biedronki 1 kg

4 jaja

budyń śmietankowy 1 sztuka

śmietana 30% 200 ml

Farsz sernikowy:

1. Miksujemy jaja dodając cukier  budyń .

2. Ser dodajemy do zmiksowanych jaj.

3. Dodajemy do sera śmietankę i 3 łyżki masy cytrynowej.

4. Formę prostokątną wykładamy herbatnikami  potem  masą serową.

5. Wstawiamy sernik do pieca na czarna blachę do pieczenia i zalewamy gorąca wodą tak aby trochę blaszki z sernikiem zakrywało.

6. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut potem zmniejszamy do 140 i pieczemy jeszcze  45 minut.

7. Po upieczeniu sernik wyjdzie idealny .

8 .Sernik zostawiamy ostudzony w lodówce najlepiej na noc a rano smarujemy masa cytrynową ( moja była mocno zgęstniała więc wstawiłam ją znowu na gaz dodałam odrobinę wody i mieszałam do rozpuszczenia i jak lekko ostygła posmarowałam sernik.) Pycha Zainspirował mnie przepis Alex 

Krem cytrynowy:

4 jaja

1 szklanka cukru

maka ziemniaczana 1.1/2 łyżki

 

Krem cytrynowy :

1.Ścieram skórkę z czterech cytryn.

2. Wyciskam sok z  czterech cytryn.

3. Miksuje cztery jaja z cukrem na puch i dodaje sok z cytryn i mąkę ziemniaczaną.

4. Zagotowujemy teraz masę cytrynową do zgestnienia .

5. Zostawiamy do ostudzenia

 

spód sernika herbatniki  150 gram



14:18, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 02 grudnia 2013
Naleśniki z dżemem malinowym

                         Naleśniki z dżemem malinowym

Składniki:

- 300g mąki

- 4 jajka

- 500 ml mleka sojowego waniliowego Alpro

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis

- szczypta soli

- proszek do pieczenia 1 łyżeczka

- 6 łyżek roztopionego masła lub oleju

- olej do smażenia

- dżem malinowy 200 ml

1. Miksujemy jaja z cukrem.

2. Dodajemy mleko sojowe połowę.

3. Teraz wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia , miksujemy.

4.Wlewamy ciasto najlepiej łyżką do zupy  na rozgrzana patelnie z odrobiną oleju .

5. Smażymy na oleju najlepiej rzepakowym.

6. Jeszcze ciepłe smarujemy dżemem .


Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel