czwartek, 01 stycznia 2015
Kaczka pieczona z jabłkami i warzywami

Dzisiaj kaczuszka coś innego hi hi ciekawe czy będę od teraz cały rok jadła kaczuszki. Jestem pewna że od czasu do czasu mogła bym ją jeść .

Składniki:

kaczka 2 kg

jabłuszka małe 4 szt

marchew 3 szt

pietruszka 2 szt

seler 100 gram

cebula 1 szt( plastry cebuli)

 dodatkowo:

sól pieprz i majeranek 

 Kaczkę umyłam i osuszyłam  przełożyłam do brytfanki , w której będzie pieczona. Natarłam porządnie mięso solą i pieprzem oraz majerankiem. Teraz zabrałam się za jabłuszka i warzywa .

Marchew oraz   seler  i pietruszkę obrałam , a jabłuszka umyłam. Do środka kaczki włożyłam małe jabłuszka. a na około kaczki warzywa  i plastry cebuli . Podlałam pół litra rosołu .

 Piekłam  w temperaturze 170° przez 3 godziny.
Podczas pieczenia co jakiś czas podlewałam kaczkę rosołem.


IMG_3222

 

Tagi: kaczka
00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (4) »
wtorek, 30 grudnia 2014
Babka jogurtowa
 
Prosta baka na jogurcie szybka i bardzo smaczna 
 
 
Ciasto:
4 jajka
250 g cukru
150 g miękkiego masła
250 g mąki Młyn Kopytowa 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka likieru pomarańczowego
250 g jogurtu greckiego

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka jogurtu greckiego
 

Zmiksowałam jaja z cukrem ( masa potraja się ) 
Rozpuszczam margarynę i dodaje ostudzoną do masy jajecznej .
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy .
Na końcu dodaję jogurt i likier pomarańczowy .
Zmiksowane składniki , przekradam do formy na babkę uprzednio wysmarowaną margaryną i obsypana mąką .
Piekę godzinę w 170 stopniach 
Sprawdzamy patyczkiem ciasto , jeśli jest suchy znaczy , że babka się upiekła .
Wyjmujemy z pieca zostawiamy na 15 minut , teraz spokojnie wyjmujemy , stawiamy na kartkę i polewamy lukrem 

 


IMG_2657

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 29 grudnia 2014
Konkurs świąteczny z Kupcem - wyniki

Kochani naprawdę miałam ciężki orzech do zgryzienia.  Jednak mogę nagrodzić tylko trzy smakołyki .

Smakołyki zamierzam zrobić i zobaczyć jak mi zasmakują . Wybrałam deser , obiad i kolację :) 

Sernik uwielbiam robić i zjeść , wpadł mi w oko pomarańczowy . Nigdy takiego nie robiłam i jestem ciekawa smaku i koloru . Na pewno go zrobię i tym samym zajmuję on u mnie pierwsze miejsce w konkursie.

Drugi przepis oraz drugie miejsce zdobywa Pierś z kaczki pomarańczowym kuskusem.  Mam kaczuszkę i nie omieszkam jej upiec na Nowy rok i podać z kaszą kuskus .logokupiec

Trzeci przepis i trzecie miejsce zdobywa  pyszna zapiekanka z kaszą kuskus Kupiec, warzywami oraz dorszem zapiekana pod pierzynką z sera żółtego.

 

Czekam na wasze adresy w raz z numerem telefonu wysyłajcie na mejla reksio740@wp.pl Przekaże sponsorowi .

14:28, rozowakuchnia
Link Komentarze (1) »
Babka w łatki Noworoczna

Piaskowa babka w łatki to jest to co nie jadłam już od jakiegoś czasu. Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu .

 

 

  • 250 g margaryny 
  • 250 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 jaja
  • 350 g mąki    Młyn Kopytowa 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka 

 

 

 

 

Miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym na puch .

Dodaje rozpuszczona i ostudzona margarynę. 

Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaje do masy, nadal miksuje.

Do garnka wkładam połamana czekoladę i mleko i mieszam do rozpuszczenia.

Do ostudzonej czekolady dodaję 1/3 część ciasta i mieszam.

Smaruje formę margaryną i obsypuję bułką tartą 

Do formy na przemian nakładam łyżką ciasto jasne i ciemne.

Piekę 60 minut w 170 stopniach.

Po wystudzeniu polewam lukrem .

 

IMG_3188

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
niedziela, 28 grudnia 2014
Świąteczny placek makowy

 

Czasem lubię skorzystać coś nowego gdzie  inni zachwalają. Właśnie zrobiłam ciacho i dziękuje za to , że mogłam skorzystać z twojego  przepisu Kasiu 

ciasto:

  • 4/5 kostki do pieczenia Kasia (200 g)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki (300 g)
  • 2/5 szklanki cukru (100 g)
  • 1 jajko

nadzienie:

  • 1 puszka gotowej masy makowej 
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (125 g)
  • 1/2 szklanki kaszy manny (100 g)
  • 200 g dowolnych bakalii ( dałam żurawinę Kresto  )

 

Na matę do pieczenia wsypuje mąkę przesiana mąkę , dodaję cukier , wbijam jajo i siekam margarynę.

Zagniatam szybko ciasto , zawijam  w folię aluminiową i wkładam do lodówki na 30 minut.

Do tortownicy wkładam papier do pieczenia na spód i boki.

Obklejam ciastem teraz formę dno i boki  nakłuwam widelcem .

Wkładam do zamrażalnika .

Jaja ubiłam na puch i dodałam masę makową oraz kaszę.

Masę przełożyłam do formy ze schłodzonym spodem.

Wstawiłam do pieca i piekłam 50 minut w 180 stopniach.

Resztę ciasta które mi zostało rozwałkowałam wycięłam gwiazdki i położyłam je na masę makową 7 minut przed zakończeniem pieczenia .

Były upieczone i jaśniutkie takie jakie chciałam .

Dopiero na drugi dzień pokroiłam ciasto , miałam pewność , że się nie rozpadnie .

 

IMG_3190

 

IMG_3204

 

 

 

 

 

IMG_3193

 IMG_3209

 

 

00:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (2) »
sobota, 27 grudnia 2014
Piernik z powidłami

Jednym z ciast które robię na Wigilie i Boże Narodzenie jest właśnie Piernik zrobiony w 10 minut  przepis z                Lubisz Ciasta Uwielbiam   Dziękuję za przepis .

3 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 przyprawa do piernika
1 szklanka mleka
powidła śliwkowe  280 g
2 łyżki ciepłego miodu
3/4 szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
bakalie ;

 orzechy laskowe  Kresto 100 gram

żurawina suszona Kresto 100 gram

i rodzynki 100 gram Kresto  
Polewa:
120 ml śmietanki 30%
czekolada mleczna 200 gram

 

Jaja zmiksowałam z cukrem prawie całą micha pianki powstała .

Mąkę przesiałam , na przemian z  mlekiem i olejem dodawałam mąkę  

Dodałam kakao i sodę .

Dodałam zmielone  orzechy żurawinę i rodzynki    oraz  powidła śliwkowe .

Zmiksowałam składniki , blaszkę wysmarowałam margaryna i obsypałam mąką.

Piekłam godzinę w 170 stopniach 

 

Polewa:

śmietankę podgrzać i dodać połamaną czekoladę.

Dalej podgrzewać, aż do zgęstnienia,cały czas mieszając.

 

 

 

IMG_31851

 

 

IMG_3175

 IMG_31721

 

IMG_3163

 

 

 

IMG_3166

 

 

piątek, 26 grudnia 2014
Kruche ciastka z marmoladą

 

Przepyszne ciasteczka kruche z marmoladką . Przepięknie wyglądają na stole zwłaszcza przy kolacji Wigilijnej .

Taka mała smaczna gwiazdeczka . Tym razem mąż robił , no tak wyrobiłam mu ciasto .......resztę sam dopełnił.

Tak oto mój czarnooki wziął się za robienie smakołyków. Kiedyś musi być ten pierwszy raz . To zaczęłam kuć żelazo puki gorące .

Przepis wzięłam z Kasi

  • 3/5 kostki do pieczenia Kasia (150 g)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g)
  • 2/3 szklanki cukru pudru (100 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • twarda marmolada

Przygotowanie ciasta:

Na matę wsypałam mąkę odmierzoną cukier puder też odmierzyłam .

Dodałam proszek do pieczenia jajko oraz margarynę Kasie

Szybko zagniotłam ciasto.

Wstawiłam je do zamrażalnika by szybciej mi " zastygło"

Po godzinie wyjęłam ciasto podsypałam maka i rozwałkowałam.

Teraz czarnooki zaczął foremką odciskać gwiazdki robił to tak jedną odcisnął a w drugiej zrobi mniejszą gwiazdkę.

Poukładał na blaszce wyłożona papierem do pieczenia .

Do pieca i piekła 8 minut w 180 stopniach.

Wystudzone ciasteczka smarował marmoladką i dociskał następnym i tak powstały gwiazdki na Wigilie .

Czarnooki po zrobieniu gwiazdek podszedł do mnie mówiąc to dla ciebie gwiazdka z nieba ...................... No no jakiego mam pomysłowego męża .

 

IMG_3072

 

 

IMG_3065

 

 

 

 

 

 

IMG_3070

 

 

 

IMG_30511

 

 

 

IMG_3064

 

 

IMG_30491

 

 

IMG_3066

 

 

 

IMG_3042

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (1) »
czwartek, 25 grudnia 2014
Wigilijna flądra na słodko- kwaśno

Uwielbiam ryby zwłaszcza na Wigilijnym stole . Tym razem będzie całkiem inna ryba flądra filetowana pierwszy raz robię  , myślę że będzie doskonała , jestem tego pewna .

Składniki:

flądra filetowana 2 kg ( kupiłam mrożoną )

ocet 1.1/2 szklanki

woda gotowana 6 szklanek

cukier 170 gram

sól do smaku

pieprz biały do smaku

liść laurowy 5 szt

ziele angielskie 5 szt

cebula 4 szt.

Rybę rozmrażamy , kroimy na mniejsze kawałki , skrapiamy sokiem z cytryny  , zostawiamy  na 2 godziny .

Osuszamy ręcznikiem papierowym obtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu .

Do naczynia żaroodpornego wkładam pokrojoną cebulę w talarki 2 szt posypuje ziele i listkami laurowymi .

Dodaje pieprz mielony .

Połowę usmażonej ryby kładę na cebule .

Smażę drugą połowę ryby i kładę  na cebulę zakrywam cebulą.

Do miski wlewam zagotowaną wodę dodaje cukier i ocet mieszam.

Zalewam rybę i zostawiam ja na 2 dni . Po dwóch dniach jest gotowa .Pyszna .

IMG_30371

 

 

IMG_30341

 

IMG_3027

Tagi: wigilja
00:00, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 grudnia 2014
KOMPOT Z SZUSZONYCH OWOCÓW CZYLI SUSZ WIGILIJNY

Na naszym stole wigilijnym nie może zabraknąć  kompotu z suszu , tradycja trwa więc tym razem też susz zagości .

Przygotowany z moreli , suszonych śliwek i pomarańcza .

Składniki:

  • 1 i 1/2 l wody
  • śliwki suszone Kresto 8 szt
  • morele suszone 8 szt
  • żurawina suszona cała garść
  • imbir mielony pół łyżeczki
  • kardamon w ziarnach 5 szt
  • pomarańcz świeży  6 plastrów 
  • anyż 1 1 szt
  • laska wanilii
  • śmietana 30% 150 ml

 

 

Do garnka wkładamy suszone śliwki morele i żurawinę zalewamy wodą i zostawiamy  na całą  noc 

Gotujemy  w tej samej wodzie, w której się moczyły koło 20 minut.

Dodajemy laskę wanilii pokrojoną,  anyż  , i imbir mielony i kardamon w ziarnach.

Nadal gotujemy . 

Na koniec dodajemy plastry pomarańcza i zabielamy śmietaną 30 % 

Przekładamy owoce do kieliszków i zalewamy kompotem .

Susz warto pić zwłaszcza przy  kolacji  Wigilijnej .  Jest doskonały na trawienie.

 

 IMG_29791

 

 

 

IMG_29811

 

 

 

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 grudnia 2014
Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

Nie ma to jak tradycja i nasz polski bigos który zawsze jemy w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.

Charakterystyczna potrawa Bożonarodzeniowa

Składniki:

kapusta kiszona 3 kg 

zwyczajna kiełbasa 1 kg

 szynka wieprzowa 600 gram

suszone grzyby 2 garście

liść laurowy 4 szt

ziele angielskie 5 szt

przecier pomidorowy 150 gram

sól i pieprz do smaku 

oliwa  do smażenia mięsa i kiełbasy 

 

Najpierw moczymy  kapustę w garze .

Odciskamy i kroimy  wkładamy do przygotowanego garnka.

Zalewamy wodą tak do połowy i gotujemy . Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie .

Mięso myjemy i kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie do zarumienienia, Przekradamy do garnka z kapustą i dolewamy wody . Gotujemy 3 godziny.

Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 40 minut. Myjemy je ze dwa razy zmieniając wodę i wkładamy do garnka z kapusta.

Kiełbasę smażymy pokrojona w kostkę i dodajemy do kapusty . Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku   i gotujemy kolo 40 minut jeszcze i gotowe .

Na drugi dzień jeszcze raz gotuje  bigos koło godzinki teraz to już jest naprawdę gotowy :) 

 

 IMG_30001

 


IMG_29993

 

 

IMG_2998

 

 

00:00, rozowakuchnia , Bigos
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 22 grudnia 2014
Paszteciki z kapustą , grzybami i żurawiną

Wigilijne paszteciki z Kapustą i grzybami suszonymi z dodatkiem żurawiny . Przepyszne , idealnie pasują do z czerwonego barszczu . 

Ciasto:
• 3 żółtka
• 100 g masła
• 35 g świeżych drożdży
• 1 łyżka cukru
• 250 ml ciepłego  mleka
• 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
• 3/4 łyżeczki soli

Farsz:

• 2 garście suszonych grzybów leśnych 
• 500 g kapusty kiszonej
•  2 łyżki oliwy
• przyprawy: 

sól i świeżo zmielony pieprz

 1 łyżka sosu sojowego 

1 łyżeczka cukru
• 1/2 szklanki domowego bulionu
• 1/4 szklanki wody
• 100 g suszonej żurawiny 

 

Kapustę płuczemy odciskamy i kroimy drobno.

Wkładamy na patelnie i smażymy na oliwie 

Grzyby namaczamy we wrzątku i dwa razy zmieniamy wodę , dodajemy do kapusty.

Podlewamy bulionem i wodą.

Dodajemy sól  i pieprz , wsypujemy żurawinę i dodajemy sos sojowy ( nabierze fajnego smaku ).

Dusimy koło godzinki , odciskamy i zostawiamy do ostygnięcia .

Ciasto:

Na ceratkę wsypujemy mąkę robimy w niej dołek

W szklance ciepłego mela rozrabiamy drożdże z łyżką cukru.

Wlewamy rozrobione drożdże do dołka w mące , lekko mieszamy powstaje zawiesina. Zostawiamy na 15 minut.

Rozpuszczamy masło i ostudzone dodajemy do ciasta oraz żółtka  posypujemy sola

Zagniatamy ciasto i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt. Kładziemy farsz z kapusty i grzybów i zawijamy w rulonik

Kroimy centymetrowe kółeczka . Smarujemy  żółtkiem i do pieca pieczemy 20 minut w 180 stopniach . Podajemy z barszczem

 

 

 

IMG_2631

 

 

 

IMG_2637

 

 

 

 

 

 

 

niedziela, 21 grudnia 2014
Żeberka w miodowo - musztardowej marynacie

W   pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia będą pyszne żeberka w marynacie miodowo musztardowej. Robiłam je już i wiem jakie są przepyszne . Połączenie miodu i musztardy ma swoje zalety . Mięso smakuje wybornie .

Składniki:

żeberka  mięsne 2 kg

Marynata

- 5 łyżek miodu
- 5 łyżek   musztardy bawarskiej  Develey
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu białego

Przygotowanie:
Żeberka myjemy,kroimy  na mniejsze kawałki, osuszamy i solimy.
 W międzyczasie przygotowujemy marynatę.
Miód, musztardę, sok z cytryny, olej i sól dokładnie mieszamy w miseczce.

 Nacieramy żeberka i wkładamy do rękawa. Teraz do naczynia żaroodpornego .

Pieczemy 80 minut w 200 stopniach.

Podajemy z ziemniakami z wody lub z pieczywem .

 Beztytuu2

 

IMG_29571

 

 

IMG_2960

 

 

 

 

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (8) »
sobota, 20 grudnia 2014
Serniczek podany z herbatą

Kochani dzisiaj piłam przepyszną herbatkę  o smaku malinowym. Jadłam do tego pyszne ciasto.

Jeśli chcecie naprawdę smacznej herbatki wystarczy wejść na Biofix    Znajdziecie smaki jakie tylko chcecie.

Powiem wam troszkę o tej herbatce.

W opakowaniu znajduje się 25 x 2 g . Herbata przyjemny smak i delikatny aromat , piłam ją z przyjemnością . Jest doskonała na przeziębienia. " Zawarte w malinach substancje wykazują działanie przeciwgorączkowe i oczyszczające. ".

" Poprzez picie jej dostarczamy potrzebne nam substancje, dzięki czemu wspomagamy naturalną odporność naszego organizmu.

Sposób parzenia: Jedną saszetkę herbaty zalać wrzątkiem. Zaparzać ok. 3-5 minut. "
Od tej pory zawsze będzie gościć w mojej kuchni .
 
 IMG_29491
 

 

 IMG_2950

piątek, 19 grudnia 2014
Konkurs świąteczny z Kupcem

Konkurs świąteczny z firmą Kupiec

 
 KOCHANI ŚWIĘTA TUŻ TUŻ DLATEGO MAM KONKURS DLA WAS  . Sponsorem nagród jest firma Kupiec.



                                                       
Regulamin konkursu:

1. Konkurs  świąteczny od 20 grudnia do 28 grudnia

2. Opisz jakie danie - deser   wykonasz na święta z produktem Kupca i uzasadnij dlaczego POD TYM POSTEM 

3. Nagrodzone  ZOSTANĄ 3 OSOBY

4. Wyniki w ciągu 6 dni od zakończenia konkursu ogłoszę. 

1 MIEJSCE 15 PRODUKTÓW + KSIĄŻKA KUCHARSKA

2 MIEJSCE 14 PRODUKTÓW + KSIĄŻKA KUCHARSKA

3 MIEJSCE 13 PRODUKTÓW + KSIĄŻKA KUCHARSKA


Serdecznie zapraszam :)


Tagi: Kupiec
13:17, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (13) »
Pyszna sałatka Wigilijna

Na dzisiaj przygotowałam pyszną sałatkę którą  zrobię na Wigilię . Dzięki uprzejmości  IndexFood.pl   mogłam przygotować

Pyszną sałatką z tuńczykiem i pomidorami suszonymi w słońcu w oleju słonecznikowym firmy Ponti 

 

Składniki:

ryż  basmati 1 woreczek ( 100 g)

tuńczyk w oleju  200 g

8 jaj

pomidory suszone w słońcu Ponti     10 szt.

ogórek konserwowy 6 szt

kukurydza konserwowa  100 gram

Dodatkowo:

sól i pieprz biały do smaku

Wykonanie:

Ryż gotujemy i studzimy.

Jajka gotujemy studzimy i kroimy w drobna kostkę.

Ogórki kroimy w drobna kostkę

Pomidory suszone kroimy w drobna kostkę  do środka do sałatki oraz parę sztuk do przystrojenia.

Do miski wkładamy ryż , dodajemy jajo w kostkę pokrojone , pomidory suszone .kukurydzę  , ogórka i tuńczyka.

Całość mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem.

Sałatkę wkładamy w kubeczki a potem wyjmujemy na talerz i przystrajamy pokrojonymi pomidorkami suszonymi.

 

IMG_1812

 

 

IMG_1839

 

 

IMG_1816

 

IMG_1831

 

 

IMG_1825

 

 

Wigilia 2014

czwartek, 18 grudnia 2014
Sernik z kaszą manną i galaretką z wiśniami

Sernik specjalnie zrobiony dla córki . Córka ma Wigilie klasową uważam , że sernik będzie idealnie pasował .

 


Sernik z kaszą manną Kupiec
Składniki :
Cukier 200 gram
Cukier waniliowy 16 g
Jajka 6 szt
Kasza manna 2 łyżki Kupiec ( na 1 kg sera daje się tylko 2 łyżki pamiętajcie)
Masło 300 g
twaróg wiaderko 1 kg

Dodatkowo :
wiśnie wypestkowane   mrożone 500 gram Iglotex 
cukier 150 gram do wiśni
agar w proszku ( Najlepiej moczyć go w kieliszku wody aż się rozpuści a potem dodać do gotującej potrawy - 5 minut wystarczy )
UWAGA! Agar-Agar stosuje się w proporcji: na 1 litr wody 10 g produktu, czyli połowę tego, czego wymaga żelatyna klasyczna.
Wykonanie
Masło zmiksowałam cukrem i cukrem waniliowym , dodałam twaróg z wiaderka.
Miksując, dodawałam żółtka.
Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę i połączyłam z masą serową i dodałam kaszę mannę


Masę przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy 26 cm . Piekłam godzinę w 180 st. Upieczony sernik ostudziłam.

Wiśnie wypestkowane 500 gram ( miałam mrożone ) zagotowujemy w 500 gram wody z cukrem . Dodajemy rozpuszczony agar , mieszamy i wykładamy już taki letni na sernik. Ja włożyłam do lodówki po godzinie mogłam już kroić :)

 

IMG_2908

 

 

IMG_2909

 

 

IMG_2913

 

 

 

IMG_29461

IMG_2944

Wigilia 2014

22:10, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (6) »
Naleśniki - pyszne śniadanie

Moja córka ostatnio przeleżała dzień w łóżku przeziębienie dopadło i była strasznie nieznośna. Oczywiście jako Kochana mamusia zrobiłam jej pyszne śniadanko naleśniki z powidłami  z dodatkiem melisy . Podziałało , tak myślę bo była potem taka grzeczna :)  

 

 

Tym razem zaszalałam . Moje naleśniki są oryginale i wyrafinowane i  mają smak niespotykany.

Mąka pszenna 400 g  typ 500 Młyn Kopytowa

napój owsiany naturalny Alpro   500 ml

melisa Posti 4 saszetki zaparzone w 150 ml wody 

jajo 1 szt

cukier 100 gram

oliwa z oliwek 100 ml 

Dodatkowo  :

powidła śliwkowe  200 g

 

Zmiksowałam  jaja z odrobiną soli i cukrem na puch.

Dodałam przesianą mąkę i nadal miksowałam .

Dodałam napój owsiany i przestudzony napar z melisy .

Dodałam oliwę z oliwek , wymieszałam .

Smażyłam na oliwie z  oliwek  naleśniki.

Smarowałam powidłami , zwijałam i kroiłam w rąby .

 

 

IMG_2859

 

 

IMG_2847

 

IMG_2855

Tagi: Alpro Posti
00:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (7) »
środa, 17 grudnia 2014
Makowiec piaskowy

Tradycja tradycją ale jednak lobię tworzyć nowe ciasta .  Dzisiaj makowiec piaskowy  . Bardzo fajne ciasto i szybkie .

mąka pszenna 300 g

maka ziemniaczana 100 g

cukier 200 gram

margaryna 250 g

jaja 4 szt.

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

mak mielony pół szklanki BacKmit 

parę kropel olejku migdałowego.

Lukier:

200 gram cukru pudru

sok z cytryny

dodatkowo:

dmuchane chrupki w mlecznej czekoladzie 2 garście.

Miksujemy jaja z cukrem na puch -masa podwaja objętość robi się jakby nadmuchana piana. 

Rozpuszczamy margarynę i ostudzoną dodajemy do ubitych jaj .

Teraz przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej  .

Na końcu dodajemy mak i miksujemy na najmniejszych obrotach .

Dodajemy parę kropel aromatu migdałowego.

Blaszkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką .

Przekładamy ciasto , pieczemy 50 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy kuleczkami dmuchanymi z czekolady. 

 

IMG_2813

 

 

 

 

IMG_2835

 

 

 

 

IMG_2833

 

 IMG_2817

Wigilia 2014

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (6) »
wtorek, 16 grudnia 2014
Mocno czekoladowy piernik
 
Boże Narodzenie  
 
 
Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości, to czas refleksji i spotkań rodzinnych.  Czasem jest to jedyna okazja w roku aby spotkać się ze swoimi bliskimi . 
Na stole znajdujemy dwanaście podstawowych potraw, których nie powinno zabraknąć oraz inne jakie przygotujemy. Wigilia jest szczególnym dniem w roku, w którym każdy powinien sobie wybaczać i kochać się nawzajem.
Moim szczególnym faworytem    jest Mocno czekoladowy piernik .
 
 
 tortownica 23 cm
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
200 g  cukru trzcinowego 
2 duże jajka
3 płaskie łyżki kakao
sok i starta skórka z pomarańczy
200 g masła
2 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
orzechy włoskie 150  gram
 
 
 
 Do garnka włożyłam masło , roztopiłam je z cukrem trzcinowym .
Czekoladę włożyłam do roztopionego masła palcami połamałam na drobniejsze kawałki dosypałam kakao .
Masę przestudziłam .
Do  misy wsypałam mąkę , dodałam cynamon i gałkę muszkatową .
Ubiłam jaja.
Teraz do maki wlewam ostudzona masę i dodaje ubite jaja.
Ścieram skórkę z pomarańcza i dodaje do piernika razem z sokiem z pomarańcza , mieszam.
Na koniec dodaję śmietanę  i miksuje do połączenia składników .
Formę wysmarowałam margaryna i obsypałam mąką.
Przełożyłam masę , piekłam  w 180 C ok. 50 minut.
Wierzch przestudzonego ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą  z orzechami włoskimi.
 
IMG_26001
 
 
 
IMG_2607
 
 
 
IMG_2608
 
 
 
 
IMG_26131
 
 
 
 
 
 
 
 
IMG_2619

Wigilia 2014

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (18) »
poniedziałek, 15 grudnia 2014
Praliny Orzechowo kakaowe

Lubie takie male smakołyki robić , są podzielne i w dodatku bardzo smaczne . Na dzisiaj przygotowałam praliny z orzechami.

orzechy laskowe bardzo smaczne 

  • 250 g miękkiego masła
  • 300 g herbatników petit Beurre 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao       
  • aromat rumowy
  • orzechy laskowe   łuskane 200 gram orzechy wkładamy w ściereczkę i tłuczkiem uderzamy aby nam się rozkruszyły )
  • posypka czekoladowa do obtoczenia pralin.

 

Zmieliłam petitki ( do blendera wrzuciłam i chwila moment były zmielone).

Przełożyłam do miski zblenderowane petitki ,pokroiłam masło w kostkę i dodałam.

Zmieliłam cukier puder i dodałam do składników.

Orzechy laskowe zawinęłam w ściereczkę roztłukłam i dodałam do składników.

Parę kropel aromatu rumowego i kakao oraz śmietana.

Wyrobiłam składniki i robiłam kuleczki .

Obtaczałam je w posypce czekoladowej.

Wstawiłam na parę godzin do lodówki :)

 

IMG_1776

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1774

 

09:00, rozowakuchnia , Praliny
Link Komentarze (8) »
niedziela, 14 grudnia 2014
Lussekatter (Oczy św. Łucji)

Postanowiłam i tym razem upiec z dziewczynami coś pysznego czyli wypiekanie na śniadanie . Wypadło na bułeczki czyli Lussekatter (Oczy św. Łucji) . Musze przyznać , że wyszły przepyszne kolor jak i smak znakomity.

Przepis pochodzi  stąd 

Polecam produkty Bakalland

"

Rodzynki sułtańskie wykorzystywane są do wypieków, dań wytrawnych, bądź spożywane na surowo.Rodzynki to bogactwo miedzi oraz potasu. Stanowią również znaczące źródło fosforu, żelaza oraz witaminy B6. "

 

 

Lussekatter (Oczy św. Łucji)
Składniki:
300 ml mleka
200 g masła
50 g drożdży
2 jajka
pół łyżeczki soli
150 g cukru
2 g szafranu lub kurkumy
750 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
rodzynki ( sułtańskie 
Bakalland  po 2 sztuki w każde " oczko " )

Do misy wsypujemy mąkę .

W szklance mleka ciepłego rozrabiamy drożdże z łyżką cukru

Wlewamy drożdże rozpuszczone do dołka w mące ( do misy)

. Delikatnie mieszamy by powstała zawiesina , zostawiamy na 15 minut.

Rozpuszczamy margarynie i dodajemy do niej resztce mleka.

Wbijamy jaja do maki , wlewamy margarynę z mlekiem i dodajemy cukier.

Posypujemy kurkumą .

Wyrabiamy ciasto tak aby odchodziło od rąk

Zostawiamy do wyrośnięcia , moje rosło 1.1/2 godziny.

Ciasto podzieliłam na małe części, które rękoma formowałam w wałeczki tak około 20  cm . Zwijałam jak ślimaczka do polowy oraz drugą cześć też do połowy wyszły fajne kształty.

W zawinięte ślimaczki powkładałam po dwa rodzynki . Zostawiłam do wyrośnięcia  na 15 minut  a potem posmarowałam rozbełtanym jajem

Piekłam 20 minut w 170 stopniach wyszły cudne i bardzo smaczne . Polecam  każdemu .

 

Piekły ze mną :

Agata - Happy kitchen
Łucja -Fabryka kulinarnych inspiracji
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Wiosenka - Eksplozja smaku
Kinga - Małe kulinaria
Aguś - Agusiowe gotowanie
Kamila - Ogrody Babilonu 
Marzena - Zacisze kuchenne  
 Iza - Smaczna Pyza 

Magdalena-

 

IMG_2766

 

 

IMG_2775

 

IMG_2760f

wtorek, 09 grudnia 2014
Torcik Makowy na Boże Narodzenie

Postanowiłam w tym roku trochę inne smakołyki zrobić . Zamiast tradycyjnego makowca- Tort Makowy

Ciasto:
4 jajka
szczypta soli
4 łyżki wody
100 g cukru
180 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 
30 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
800 g masy makowej
Masa:
śmietana 30% 1 litr
cukier 4 łyżki
żelatyna na litr śmietany
Czekolada starta na wiórka 100 gram


Ubiłam jaja ze szczyptą soli i dodałam cukier dalej ubijając .
Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia , dodałam do zmiksowanych jaj z cukrem . 
Dodałam wodę i  kakao , nadal miksowałam na najmniejszych obrotach .
Na samym końcu dodałam masę bakaliową  makową gotową .
Wymieszałam składniki .
Formę tortową wysmarowałam margaryną i obsypałam mąką.
Przełożyłam ciasto makowe.
Piekłam 60 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto przekroiłam na 3 blaty.

Masa:
Ubiłam śmietanę z cukrem.
żelatynę zalałam 50 ml wodą zimną i wstawiłam do mikrofali na 30 sekund .
Żelatyna się rozpuściła, poczekałam aż ostygnie i dodałam do niej ubitą śmietanę , tak z 6 łyżek.
Wymieszałam i dopiero dodałam do pozostałe śmietany .
Znowu wymieszałam i zaczęłam przekładać krążki ciasta śmietaną ,oraz na końcu cały tort pokryłam śmietaną i posypałam go wiórkami z czekolady.
Do lodówki na 2 godzinki i można już jeść .






IMG_2510



IMG_2511


IMG_25121

Tagi: makowiec
00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (12) »
niedziela, 07 grudnia 2014
Ciastka na choinkę

Dzisiaj wielki dzień bo czas zabawy w pieczenie ciasteczek na choinkę .   W zabawie biorą udział mam i córka czyli ja i Paulinka . Genialnie uwielbiam pieczenie wspólne . Jest tyle radości śmiechu i bałaganu :P  Ciasteczka na choinkę 
Piekłam  z przyjemnością 

Składniki:

- 4 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatki:
- 5 łyżek  kakao
- 1 łyżeczka cynamonu Owocowy Raj 
- chrupki w czekoladzie 50 gram


Lukier:
cukier puder 1.1/2 szklanka
sok z cytryny 

Ciasteczka na choinkę - sposób przygotowania:

Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia  i odrobina soli i wsypałam do misy.
Margarynę posiekałam i dodałam do mąki 
Dodałam cukier i cukier waniliowy .
Dodałam jaja i żółtko i śmietanę.
Na końcu dodałam cynamon i kakao .
Zagniotłam ciasto i podzieliłam je na części , zawinęłam w folie spożywczą i do lodówki wstawiłam na 2 godziny .
Po 2 godzinach rozwałkowałam ciasto i wycinałam choinki , słomka można robić dziurki jeśli chcemy je powiesić 
 Piekłam  przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, ostudziłam i polałam lukrem , przyozdobiłam chrupkami w czekoladzie .


Lukier:
 Mielimy cukier na cukier puder.
Wsypujemy do miseczki .
Cytrynę wałkujemy aby była miękka i przecinamy na połowę .
Wyciskamy sok do miseczki i mieszamy  , powstaje lukier cytrynowy .



IMG_2548

IMG_2553


IMG_2555

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (11) »
sobota, 06 grudnia 2014
Crusty Hard Rolls

Przepyszne bułeczki  , idealne na śniadanie ,miękkie  po prostu wyborne  . Wzięłam udział w akcji
Tym razem bułki pieczemy wszystkie .
Składniki
mąka pszenna, 390 gram
drożdże suche, 6 gram ( dałam 12 gram świeżych)
letnia woda, 250 ml ( dałam mleko sojowe Alpro napój owsiany  )
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki ( nie dałam cukru_
Dodatkowo:
jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
mak
Bułki robi się szybko i nie ma w nich nic trudnego .
 
Wykonanie:
Rozkładam ceratkę i wsypuje mąkę robię w niej  dołek.
Drożdże rozrabiam w ciepłym mleku , dodaje 3  łyżeczki maki i mieszam .
Przelewam rozczyn do maki czyli do dołka w mace i zostawiam do wyrośnięcia rozczynu.
Zagniatam ciasto po 15 minuta.
Zostawiam na godzinę by wyrosło.
Dziele ciasto na 8 części , wałkuje jakby wałeczki .
Smaruje rozbełtanym jajem i posypuje makiem , nożem przecinam w poprzek bułeczkę tak aby piekąc się pokazał się jasny środek bułki.
Piekłam w 180 stopniach 20 minut

IMG_2556
IMG_25591

IMG_2574

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (15) »
piątek, 05 grudnia 2014
Pizza na średnim cieście
No pomimo diety czasem pozwalam sobie na smakołyki czyli fast food . Pizza jest fast food jakich mało ale jaka smaczna 
Moja pizza dzisiaj jest na średnim cieście bardzo smaczna.
3 szklanki mąki pszennej typ 650 Młyn Kopytowa
woda 150 ml ciepła
szczypta soli.
Dodatkowo :
pieczarki 10 szt
szynka 30 deko
przyprawa do pizzy Owocowy Raj 

dla 4 osób 
W
ykonaie :
Do miski wsypałam mąkę i zrobiłam dołek posypałam szczypta soli .
Do szklanki wlałam ciepłą wodę , lecz nie za-gorącą  , dodajemy pokruszone drożdże.
Mieszamy do rozpuszczenia drożdży , i dodajemy 3 łyżeczki mąki mieszamy do powstania zawiesiny.
Zostawimy do wyrośnięcia drożdży 10-15 minut.
Po 15 minutach rozczyn dodajemy do mąki i zagniatamy ( jak za gęste dodajemy ciepłej wody)
Zagniecione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
Po wyrośnięciu zagniatamy i wałkujemy , ciasto kładziemy na papier do pieczenia wałkujemy
Polewamy keczupem i posypujemy przyprawa do pizzy.
Pieczarki kroimy w plasterki i szynkę drobno.
Posypujemy na przemian szynka i pieczarkami.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach i teraz kładziemy dopiero ser.
Trzymamy do rozpuszczenia sera i polewamy keczupem,  pycha.



IMG_2582



IMG_25882

IMG_25901
00:00, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel