poniedziałek, 28 grudnia 2015
Sernik waniliowy z polewą w kratkę

 Sernik dobry na każdą okazję. Pysznie waniliowy ,taki jak lubię. Polany czekoladą i polukrowany w kratkę.

Składniki na masę serową:

1 g sera z wiaderka

4 jajka

1 szklanka cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego ( 40 g)

1 laska wanilii

200 g śmietany 18%

Dodatkowo:

150 g czekolady mlecznej

2 łyżki mleka 

Lukier:

pół białka

1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Wszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Całe jaja miksujemy z cukrem ( masa potraja objętość).Dodajemy śmietanę z serem na przemian.Wsypujemy budyń  waniliowy  i wanilię "wyskrobaną" z laski wanilii .Przekładamy masę serową do tortownicy 24 cm. Pieczemy w kąpieli wodnej( dodatkowa blaszka z wodą na dnie piekarnika). Pieczemy w 230 stopniach koło 15 minut,teraz zmniejszamy do 150 i pieczemy jeszcze godzinę.Sernik upieczony zostawiamy w piekarniku już wyłączonym przy lekko uchylonych drzwiczkach na 15 minut potem wyjmujemy . Kiedy ostygnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i do lodówki na 30 minut do zastygnięcia. Z białka i cukru pudru robimy lukier i dekorujemy górę sernika jak chcecie,u mnie wyszła kratka.

 

IMG_3621

 

IMG_36271

 

IMG_36251

11:03, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 grudnia 2015
Ryba w occie - Wigilia 2015

Następna rybka Wigilijna, prosta w wykonaniu i smaczna. Rybę można na wiele sposobów z robić, jednym z nich jest właśnie w occie.

Składniki :

1,5 kg mintaja 

cebula 3 szt

pieprz ziołowy do smaku

sól do smaku 1 łyżeczka 

cukier 7 łyżek

ziele angielskie 4 szt

ocet 10 %, 1 1/2 szklanki

woda 8 szklanek

Dodatkowo:

 oliwa do smażenia

mąka do ryby

sok z cytryny do skropienia ryby 

Wykonanie:

Rybę rozmrażamy, odsączamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z obu stron na rumiany kolor. Kroimy cebule w talarki i kładziemy na do naczynia, dodajemy ziele angielskie i pieprz.

 

Zalewa:

Zagotowałam wodę w czajniku,odmierzyłam 8 szklanek i dałam 1.1/2 szklanki octu. Wsypałam 7 łyżek cukru i 1 łyżeczkę soli,wymieszałam i wlałam połowę do naczynia z cebulą i zielem. Wyłożyłam rybkę i posypałam cebulą w talarkach wlałam resztę zalewy i włożyłam drugą porcje ryby.Wystarczy 2-3 dni i ryba jest już gotowa.

 

PS:nie dodajemy liścia laurowego, inaczej ryba będzie smakować jak wiór , nie zbyt smaczna .

20151223122017IMG_3555

 

20151223122017IMG_3553

piątek, 25 grudnia 2015
Bigos na pierwszy dzień Świąt

Pyszny lekko ostry bigos z kiełbaska i grzybami suszonymi, w moim przypadku są to podgrzybki i koźlaki.

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty

1 kg  kiełbasy

suszone grzyby 2 garście ( koźlaki i podgrzybki miałam)

przecier pomidorowy 1 szt  Develey

liść laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

 

Przyprawy:

sól do smaku

pieprz biały ziołowy do smaku

papryka czerwona słodka 2 łyżeczki 

Wykonanie:

Do garnka wkładam kapustę kiszoną ( nie wymaczałam jej bo była akurat). Dodaje 3 starte marchewki listek laurowy i ziele angielskie.Wlałam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin. Grzyby zalałam wrzątkiem, zostawiłam na 30 minut by rozmiękły i ostygły. Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, wsypałam paprykę czerwona słodką. Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam . Bigos gotował się 3 godziny.

20151223125928IMG_3609

20151223125928IMG_3614

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (1) »
czwartek, 24 grudnia 2015
Ryba po grecku 2015

W tym roku rybki robię przed sama Wigilią. Po grecku dzień wcześniej by rybka przeszła farszem i przyprawami.

 

Składniki:

  • 1 kg miruny płaty
  • marchew 600 g
  • pietruszka korzeń 200 g
  • pietruszka natka
  •  seler korzeń 200 g
  •  koncentrat pomidorowy 200 g
  • kurkuma 1 lyżeczka
  •  sól do smaku
  •  pieprz biały mielony do smaku
  • ziele angielskie 3 szt
  • liście laurowe  3 szt

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  •  mąka do ryby
  • sok z cytryny do ryby

Wykonanie:

Marchew myje obieram i ścieram na tarce na średnich oczkach.Przekładam do garnka i dodaje ziele angielskie, listek laurowy,sól,pieprz i podsmażam. Ścieram na tarce obraną pietruszkę i obrany seler,dodaje do marchewki nadal podsmażam.Dolewam 300 ml wywaru z rosołu. W trakcie duszenia smakuje czy farsz już ma smak taki jaki chciałam.Na końcu dodaje koncentrat pomidorowy porcjami, czasami 200 g jest za dużo. Mirune myję osuszam ręcznikiem papierowym, skrapiam z sokiem z cytryny( wycisnęłam z ok z 2 cytryn i skrapiałam rybę). Rybę panieruje w mące i smażę na rozgrzanym oleju w trakcie posypuje sola i pieprzem. Do naczynia głębszego wkładam warstwę farszu i na to ryba,przykrywam farszem i zamykam. Ryba musi przejść farszem  być wilgotna i smaczna.

20151223132336IMG_3559

 

20151223132335IMG_3560

środa, 23 grudnia 2015
Wigilijny śledź jedna z 12 potraw tego dnia

Na stole zawsze w dniu Wigilii . Śledź z cebulką skropiony octem. Pyszny i najważniejszy tego dnia. Wszak jemy prawie tylko ryby w różnej postaci.

Składniki:

matias solony 6 płatów

cebula 3 szt

ocet do skropienia cebuli

pieprz ziołowy

olej do zakrycia śledzia

 

Wykonanie:

Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroje go drobno w kostkę.Cebule obieram, kroje w kosteczkę, przekładam do miseczki,polewam octem i mieszam. Do szklanej miseczki kładę cebulę z octem i na to śledzia, posypuje go pieprzem ziołowym, następna warstwa śledzia i cebuli.Polewam olejem , dosyć sporo,tak aby dotarł na do i zakrył górę. Na wierzchu dekoruje marynowaną papryką pokrojoną drobno. Śledź jest bardzo smaczny.

 

www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

20151222214725IMG_3524

 

20151222214725IMG_3534  

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 
 
wtorek, 22 grudnia 2015
Krokiety z kapustą i grzybami- Wigilijne

Nie wiem jak u was ale mój mąż przepada za krokietami, ja tez z resztą . Ten zapach suszonego grzybka, cudo.Na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć, do tego czerwony barszczyk. Po prostu pyszota.

Ciasto naleśnikowe:

  • mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol
  • woda 400 ml
  • mleko 500 ml
  • jajka 2 szt
  • pól łyżeczki soli
  • olej 50 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • grzybki suszone 1 garść
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • olej do duszenia
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo:

  • jajka 2 szt
  •  bułka tarta jako panierka

Wykonanie ciasta naleśnikowego :

Do miski wlewamy wodę, mleko dodajemy jaja,proszek do pieczenia. Miksujemy( ciasto ma być lejące ). Smażymy naleśniki dosyć cieniutkie.

Wykonanie farszu:

Kapustkę wymoczoną kroimy drobno i przekładamy na patelnie. Dusimy do miękkości na oleju . Dodaje listek laurowy i ziele i razem duszę. Grzyby zalewam wrzątkiem i po 15 minutach jeszcze raz je myje . Kroje w cieniutkie paseczki i dodaje do kapusty. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaje przecier pomidorowy do smaku. Letni farsz kładę na naleśniki, zwijam. Każdy krokiet maczam w jaju i obtaczam w bułce tartej . Smażę z obu stron na rumiany kolor, podaje z barszczykiem czerwonym. 

20151218155821IMG_3436

 

20151218155821IMG_3439

 

20151218155822IMG_3442

poniedziałek, 21 grudnia 2015
Sernik z czekoladą i wiórkami na kruchym spodzie

Ten pyszny sernik zawita u nas na stole Wigilijnym. Wygląda rewelacyjnie i smakuje wybornie.

Składniki na ciasto kruche:

mąka pszenna 1 szklanka Kłos-Pol

margaryna 150 g

4 żółtka

cukier 100 g

proszek do pieczenia pól łyżeczki 

Składniki na górę:

ser z wiaderka 1 kg

6 żółtek

6 białek

budyń waniliowy 3 x 40 g

mleko 1 szklanka

olej pół szklanki

cukier 1 szklanka

Dodatkowo:

czekolada mleczna 200 g

mleko 3 łyżki 

Wykonanie ciasta kruchego:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną margarynę i wsypujemy cukier. Zagniatamy ciasto, formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto kruche na dno formy. nakłuwamy widelcem.

Wykonanie góry:

Do misy wbijamy żółtka z cukrem 100 g i miksujemy do momentu podwojenia masy.Dodajemy ser, olej, budynie,mleko. Ubijamy białko na sztywno z cukrem i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Wykładamy na ciasto masę . Wstawiamy do pieca i pieczemy w 170 stopniach kolo 90 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Polewa:

Do rondelka wlewamy mleko, wkładamy czekoladę i rozpuszczamy.

Ps......BLASZKA STANDARDOWA TAKA JAKĄ MACIE W DOMU PROSTOKĄTNA

 

 

20151220201755IMG_3505

 

20151220201754IMG_3500

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (2) »
sobota, 19 grudnia 2015
Keks Wigilijny

Taki oto pyszny keks będzie na stole wigilijnym. Pięknie wygląda, smakuje wymienicie, polecam zrobić.

 

Składniki:
6 białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
bakalie- rodzynki, żurawina oraz miks keksowy 1


Dodatkowo:
1 -2 łyżki mąki do oprószenia bakalii


Przygotowanie:

Do miski wlewamy białka i  ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno. W trakcie miksowania wsypujemy cukier puder i nadal miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i ostudzone masło. Mieszamy, formę keksówke wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy połowę ciasta. Bakalie- rodzynki, zurawine i miks keksowy obsypujemy mąką i wykładamy na ciasto, zalewamy drugą połową ciasta, rozprowadzamy równomiernie i do pieca. Pieczemy kolo 45 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu ciasto studzimy na kratce po około 1-2 godzinach polewamy lukrem i dekorujemy bakaliami .

20151218155822IMG_3467

 

20151218155823IMG_3472

 

20151218155822IMG_3468

 

20151218155823IMG_3474

 

20151218155822IMG_3462

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 18 grudnia 2015
Śliżyki Wigilijne

Śliżyki typowo wigilijny przysmak, my może nie wiemy o nim lub nie pamiętamy. Wszak nasze babcie je robiły, małe pyszne smakołyki.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

3 łyżki cukru

3 łyżki masła

mleko pół szklanki 

25 g świeżych drożdży

1 łyżka śmietany 18%

2 żółtka

sól 1 szczypta

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Do szklanki z ciepłym mlekiem dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia. W mące robimy wgłębienie i wlewamy nasze rozpuszczone drożdże, delikatnie mieszamy z mąką i robimy zawiesinę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po 15 minutach dodajemy resztę składników, cukier, śmietanę, żółtka. Mikser wyrabia ciasto ( końcówka hak) jeśli jest zbyt zwarte dodajcie ciepłego mleka odrobinę. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Teraz robimy wałeczki jak na kopytka , lekko spłaszczamy i w poprzek kroimy. Układamy na blaszce i do pieca na 15-20 minut w 170 stopniach stopniach ( sprawdzajcie jak się piecze by wam się nie przypaliło)

20151216151838IMG_3389

czwartek, 17 grudnia 2015
Budyniowe ciasteczka

Na dziś polecam pyszne ciasteczka z dodatkiem budyniu waniliowego w  kolorowym cukrze. Zamierzam je zrobić na Boże Narodzenie jako pyszny dodatek do kawy :) 

 

Składniki:

 

 

  • 220 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
  • 110 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

 

Dodatkowo

  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka galaretki czerwonej
  • 1 łyżka galaretki niebieskiej
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiałam ją najpierw), wsypałam cukier, dodałam budyń waniliowy. Wlałam rozpuszczoną margarynę z mlekiem, wbiłam zółtka. Całość zmiksowałam. Przełożyłam ciasto kruche na stolnice silikonowa. Wyrobiłam jeszcze raz ciasto. Wałkowałam i foremką " ludzik" wycinałam ciasteczka. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia kładłam ludziki. Piekłam 15 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepłe obtaczałam w przygotowanej galaretce z cukrem.

IMG_3419

 

IMG_3417

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 grudnia 2015
Sernik bez pieczenia, idealny na Boże Narodzenie

Dziś wam zaprezentuje sernik bez pieczenia, jest to ciasto jeszcze za czasów mojej babci . Dziś pewnie nikt prawie tak nie robi, jednak postanowiłam przygotować ten smakołyk na Boże Narodzenie. Ciasto pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Mało roboty dużo radości i miny rozanielonych gości :)

 

Sernik bez pieczenia:

20151214093153IMG_3319

20151214093153IMG_3338

 

20151214093154IMG_3340

20151214093153IMG_3312

 

20151214093154IMG_3355

 Składniki :


600 g twarogu tłustego ( kostka po 200 g)

30 g cukru waniliowego ( zmielić w młynku)

2 łyżki cukru pudru

100 g masła (rozpuszczone i ostudzone)

2 łyżki błonnika kakaowego Kłos-Pol

herbatniki jasne lub ciemnie jak wolicie 24 szt


 Dodatkowo:

czekolada mleczna 150 g

2 łyżki mleka

Lukier:

cukier puder 100 g

1 łyżka mleka

Wykonanie: 

 Do misy wkładamy twaróg z kostki, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy zmielony ( może buc i nie mielony jak nie macie jak zrobić) Całość zmiksować lub utrzeć jak tam wolicie. Przygotowałam sobie formę do pieczenia, wyłożyłam w niej fole aluminiową i na tym ułożyłam petitki. Masę dzielimy na połowę,i rozsmarowałam na petitkach. Położyłam druga warstwę na jasnym twarogu i teraz dodałam błonnik kakaowy do drugiej części rozsmarowałam na drugiej warstwie herbatników. Rękoma składałam do środka każdą część. Docisnęłam porządnie folią aluminiowa i wstawiłam do lodówki na 3 godziny. 

Przygotowanie polewy:

Rozpuściłam czekoladę w rondelku z mlekiem lekko przestudzoną polałam ciasto gdy przestygła zrobiłam lukier z cukru pudru i mleka,  udekorowałam na wierzchu dodatkowo. Wstawiłam do lodówki na noc. Następnego dnia była w sam raz, pokroiłam i posmakowałam . Pyszna i jeszcze raz pyszna.

 

IMG_3296

 

IMG_33011IMG_3298IMG_3303

 

 

niedziela, 13 grudnia 2015
Pierniczki Bożonarodzeniowe

Tym razem mam dla was bardzo fajny przepis, bez czekania i chłodzenia ciasta. Pierniczki wychodzą znakomite.

Składniki na około 50 pierniczków:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g  miodu płynnego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • goździki 4 zmielone
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • galaretka niebieska 4 łyżki 
  • galaretka czerwona 4 łyżki
  • Po tyle samo cukru 
  •  mleko 4 łyżki

 

Wykonanie ciasta na pierniczki:

Najprostsze pierniczki jakie można sobie wyobrazić. Do misy wsypujemy mąkę z z sodą( przesiewamy najpierw), dodajemy cynamon,imbir, goździki i kakao. Wsypujemy cukier, wbijamy jaja i dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, wlewamy miód. Wszystkie składniki wyrabia za nas mikser kolo 7-10 minut. Ciasto wystarczy rozwałkować  na grubość 4 mm, podsypując je mąka by ciasto nie kleiło się do stolnicy, wycinamy pierniczki.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut Wyjmujemy i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy.

Dekoracja:

Galaretkę niebieską wsypujemy do młynka i tyle samo cukru, mielimy, przekładamy do miseczki. Dodajemy 1-2 łyżki mleka i mieszamy, wychodzi nam niebieski lukier, dekorujemy dowolnie.Czerwoną galaretkę wsypujemy do młynka i tyle samo cukru, mielimy i przekładamy do miseczki, dodajemy mleko i mieszamy , dekorujemy dowolnie.

 20151212161231IMG_3282

20151212154925IMG_3230

 

20151212154926IMG_3265

20151212154925IMG_3236

20151212154926IMG_3270

Dobrze wypieczone święta

 

https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 

00:00, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
sobota, 12 grudnia 2015
Wigilijna gwiazda z makiem

Tak właśnie pomyślałam przygotuję właśnie na Wigilię taką pyszną gwiazdę z  makiem. Będzie pięknie się prezentowała na stole.Jest przepyszna. Piekę ją razem z innymi babeczkami w akcji Ciasto na Niedzielę .  Zainspirowałam się przepisem TYM

Składniki:

 mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 500 g

jaja 2 szt

mleko 180 ml

cukier 60 g

masło 30 g

drożdże świeże 30 g

Nadzienie:

300 gram masy makowej z puszki

 morele 10 szt

żurawina 50 g

orzechy włoskie 50 gr

migdały płatki 1 garść

olejek migdałowy 5-6 kropel

Dodatkowo:

jajko do posmarowania gwiazdy

 

Wykonanie rozczynu:

Do szklanki tak do połowy wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczamy w nim drożdże z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczka do wyrośnięcia.

Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiewamy,wsypujemy do misy, wlewamy wyrośnięty rozczyn . Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, resztę cukru i jaja i mleko. Wyrabiamy ciasto, zostawiamy je przykryte ściereczką na około 40 minut.Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 4 równe części, wałkujemy cztery równe koła. Blaszkę do tarty lub do tortownicy wykładamy  papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy placek i smarujemy makiem( wcześniej dodałam do niego pokrojone bakalie, żurawinę dałam suszoną oraz parę kropel aromatu migdałowego ), na to drugi placek i znowu smarujemy makiem na to trzeci placek smarujemy makiem i przykrywamy czwartym plackiem.Farsz nakładamy tak aby był z pół centymetra od brzegów ciasta. Zlepiamy ciasto na około, na środku kładziemy szklankę lekko dociskając, teraz już wiemy jak mamy pokroić gwiazdę . Kroimy ja na około 16 części. Każdy kawałek ciasta przekręcamy dwa razy i tak nam powstaje gwiazda.Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Teraz jak wyrosło smarujemy jajem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

 Ps. farsz nakładajcie cienko i tak 1 cm od brzegu.

Izioni Pyszne Smaki
Ewa Szczepińska

Joanna

20151211122853IMG_3260

20151211122853IMG_3241

 

20151211122854IMG_3262

 

20151211122853IMG_3252

 

20151211122853IMG_3257

 

page56

piątek, 11 grudnia 2015
Uszka z grzybami - Danie wigilijne

Nie wiem jak u was będzie ale w tym roku postanowiłam , że w moim barszczyku czerwonym wylądują uszka z grzybkami mianowicie koźlaki suszone. Pyszny aromatyczny farsz :) Już się uśmiecham mniam :)

Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol

200 ml gorącej wody

sól 1 łyżeczka

Dodatkowo:

koźlaki suszone 100 g

pieprz biały mielony  pół łyżeczki

sól morska do smaku

por 200 g ( bardzo drobno posiekana i zeszklona na oleju 

 

Wykonanie ciasta na pierogi :

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z łyżeczka soli. Zalewamy gorącą wodą, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka.

Farsz:

Koźlaki wkładamy do wody do małego garnka i gotujemy koło 15 minut. Przecedzamy, jeszcze raz płuczemy w gorącej wodzie.Drobno kroimy, doprawiamy sola i pieprzem. Por kroimy drobniutko szklimy na oleju przez koło 10 minut i dodajemy do grzybów. Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane ciasto . Zlepiamy boki jak na pierożka i do środka sklejamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do miękkości . Podajemy z barszczem czerwonym.

 

www.layman.pl/bitwa-na-przepisy Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

20151210205957IMG_3183

 

20151210205957IMG_3187

 

20151210205957IMG_3182

20151210205957IMG_3185

 
 
czwartek, 10 grudnia 2015
Uszka z mięsem podane w rosole- Danie Bożonarodzeniowe

W pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia serwuje na obiad uszka z mięsem w gorącym rosole. Bardzo smaczne i lekkie na nasz brzuszek po kolacji wigilijnej.

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna 300 g
  • woda 200 ml
  • sól 1 łyżeczka płaska

 

Dodatkowo:

  • zmielona łopatka 150 g
  • zmielony schab 150 g
  • czosnek 4 ząbki 
  • pieprz biały miliny 1 łyżeczka
  • jajko 1 szt
  • sól do smaku

 

Wykonanie:

 Do misy wsypujemy odmierzoną mąką pszenną (najpierw ją przesiewamy ), wsypujemy sól, mieszamy. Zalewamy dosyć ciepła wodą i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy kółka. Karkówkę i schab płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy. Dodajemy jajo, czosnek sprasowany , sól i pieprz mieszamy. Wlewamy 2 łyżki wody. Formujemy małe kuleczki i kładziemy na każdym kółku na środku. Składamy na połowę jak pierożka i końce zakładamy na siebie. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy z rosołem.

 

20151209191056IMG_3118

 

20151209191057IMG_3128

 

20151209191056IMG_3112

 

20151209191057IMG_3120

środa, 09 grudnia 2015
Piernik Bożonarodzeniowy

Uwaga, jestem pysznym przekładamy piernikiem i polecam się na Boże Narodzenie. Wystarczy upiec mnie w formie od babki, przekroić na blaty i przełożyć czym chcecie, dekoracja do wyboru. Jestem pyszny w polewie czekoladowej przyozdobiony bakaliami lub posypany cukrem pudrem i posypką truskawkową. Możecie mnie przygotować przed samymi świętami, będę pyszny i delikatny.

Składniki:

  •  
  • mąka  pszenna 300 g
  • jaja 3 szt
  • masło 150 g
  • cukier 150 g
  • cukier waniliowy 30 g Delecta
  • miód płynny 200 g
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • soda 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia pół łyżeczki Delecta
  • cynamon 1 łyżeczka
  • imbir mielony pół łyżeczki
  • gózdzki 2 zmielone
  • kakao 2 łyżki

Dodatkowo:

  • powidła lub dżem do przełożenia 300 g
  • cukier puder do obsypania
  • maczek smak truskawkowy Decorada-  posypka na wierzch

 

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wsypujemy przyprawy korzenne i kakao. Dodajemy cukier i cukier waniliowy  oraz śmietanę. Ubijamy osobno jaja i wlewamy do reszty składników.Wlewamy rozpuszczone masło i płynny miód. Mieszamy łopatką do połączenia składników( Ciasto jest lekko lejące, za chwile gęstnieje). Formę od babki lub keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto piernikowe. Pieczemy w 170 stopniach koło 45 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Kroimy w poprzek, przekładamy powidłami lub dżemem. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy posypką truskawkową. Przykryłam  piernik kloszem na ciasto po 2 godzinkach jedliśmy.

20151208080436IMG_3146

 

20151208080436IMG_3159

 

20151208080436IMG_3157

 

20151209141219IMG_3180

 

20151209141544IMG_3174

Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

 

poniedziałek, 07 grudnia 2015
Ciacho Bożonarodzeniowe

W każdym domu prawie to samo będzie w święta. Urozmaiciłam troszkę i piekę od paru lat proste ciasto kruche z owocami. Każdemu smakuje mimo że to nie sernik :) 

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

margaryna 200 g rozpuszczona

żółtka 6 szt

cukier 100 g

cukier waniliowy 30 g

 proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo:

truskawki z kompotu litrowego

wiśnie z kompotu półlitrowego

cukier puder do obsypania ciasta po upieczeniu .

Wykonanie : 

 Na stolnice wsypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobiłam w niej wgłębienie i  dodałam żółtka. Dodałam miękkie masło, wsypałam cukier. Ciasto szybko wyrobiłam. Podzieliłam ciasto na dwie równe części, jedną częścią wykleiłam foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Widelcem nakłułam całe ciasto. Wyłożyłam przecedzone owoce z kompotu( wisienki, truskawki) . Drugą połowę ciasta rozwałkowałam, pokroiłam w paseczki i położyłam na owocach na skos, a potem druga warstwa w drugą stronę na skos. Piekłam 50 minut w 170 stopniach. Ciasto ostygło, dopiero posypałam je cukrem pudrem.

 

20151206174826IMG_3079

 

20151206174825IMG_3065

20151206174827IMG_3086

 

 

20151206174826IMG_3084

 

20151206174826IMG_3070

niedziela, 06 grudnia 2015
Zupa ze śliwek Wigilijna

Ciąg dalszy pysznych smakołyków. Suszone śliwki w Wigilię występują u mnie w postaci  zupki, podaje ją z makaronem przeważnie świderki.

Składniki:

śliwki suszone bez pestek 200 g

woda 2 litry

cynamon szczypta

goździki 3 szt

miód 2 łyżki

śmietana 30% 200 ml

makaron świderki 200 g

Wykonanie:

Do garnka wlewam wodę, śliwki kroje drobno ( w paseczki) i dodaje do wody. Gotuję na małym ogniu około 30 minut, dodaje goździki i cynamon do smaku. Gotuje nadal na małym ogniu, dodaje do smaku również miód płynny, jedna łyżka starczy.Zaprawiam śmietaną. Makaron świderki gotuje przed podaniem zupy.

 

20151205162428IMG_3037

 

20151205162428IMG_3045

sobota, 05 grudnia 2015
Chleb żytni z otrębami
Wiadomo , ze chleb żytni jest zdrowszy od pszennego. Więc czasami i piekę z otrębami. Pysznie smakuje na przykład  rybka marynowaną. 
 
 
 
 
Składniki :
  • 450 g mąki żytniej (typ 720)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • łyżka  oleju 
  • łyżeczka miodu płynnego 
  • 400 ml letniej wody
  • 1.1/2 szklanki otrębów 

 

Wykonanie:

Do misy wsypuje mąkę żytnią ( przesiewam ją najpierw), wsypuje drożdże instant, mieszam. Wlewam letnią wodę i wsypuje otręby żytnie. Wyrabiam ciasto, zostawiam do wyrośnięcia na około 3 godziny. Ciasto mamy lepiące ale to nic , podsypujemy lekko mąką. Formę keksówkę (o wymiarach 12 cm x 22 cm) obsypujemy mąką i przekładamy ciasto które wyrabiamy po 3 godzinach jeszcze raz. Ciasto wyrasta koło godziny teraz. Zwilżamy rękoma ciasto na wierzchu, wstawiamy do pieca, pieczemy w 200 stopniach koło 35-40 minut, smacznego.

 

 

 20151204170906IMG_3001

 

20151204170906IMG_3003

 

20151204170907IMG_3008

piątek, 04 grudnia 2015
Pierniczki świąteczne

Zaczynamy robić pierniczki, pierwsze będą "dojrzewające" po 2 tygodniach będą gotowe do zjedzenia. Ależ pachnie pięknie.

Wszak korzenne przyprawy zawsze pięknie pachną . Ciasteczka na choinkę idealne .

 

Składniki na około 80 sztuk:

Wykonanie:

Do garnka wsypujemy ksylitol ( cukier) i dodajemy masło. Podgrzewamy na  gazie do rozpuszczenia. W trakcie wlewamy płynny miód, płynną masę zostawiamy do ostudzenia.Do misy wsypujemy przesianą mąkę  z sodą oraz przyprawę do piernika i błonnik kakaowy , mieszamy. Dodajemy przestudzony miód,  i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na noc do schłodzenia. Następnego dnia dzielimy ciasto na trzy części i wałkujemy. Tym razem robiłam serduszka takie do zjedzenia i na choinkę , gdzie wystarczy dziurkę zrobić i powiesić . Wałkowałam ciasto dosyć cienko i wykrawałam serduszka , kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach 7-10 minut. Studziłam na kratce, schowałam do pojemnika plastikowego za dwa tygodnie otworze , będą gotowe do zjedzenia.

 Piekły ze mną :

Monika

 20151201164429IMG_2988

 

20151201164429IMG_2980

 

20151201164429IMG_2986

 

20151201164429IMG_2991

czwartek, 03 grudnia 2015
Pasztet Bożonarodzeniowy - Tradycyjny

Mamy dziś początek grudnia,robię próbny pasztet Bożonarodzeniowy. Pasztet na kanapki jest idealny. Rozsmarowuje się go lekko. Taka kanapeczka każdemu zasmakuje :)

Składniki:

wątróbka drobiowa 500 g

pierś z kurczaka 300 g

schab wieprzowy 200 g

1 szklanka bulionu drobiowego

sól do smaku

pieprz biały do smaku

czosnek 8 ząbków ( sprasowanych lub zmielonych)

Wykonanie:

Wątróbka drobiowa zawsze 1-2 godziny leży w zimnej wodzie. Czyszczę z błonek i kroje drobno. Pierś z kurczaka myje i kroje drobno. Schab myje i tez kroje jak najdrobniej. Mięsko i wątróbkę razem smażę na patelni, doprawiam solą i pieprzem. Czosnek sprasowałam i przesmażyłam . Ostudzone składniki przełożyłam do blendera kielichowego. Nie chciał ruszyć skubany, więc wlałam szklankę bulionu drobiowego. Całość miksowałam do momentu , aż powstała gładka masa. Posmakowałam i brakowało mi ostrości , dodałam jeszcze troszkę pieprzu. Przygotowałam dwie foremki aluminiowe , wyłożyłam je folią spożywczą i przełożyłam pasztet. Zawinęłam w folię i do lodówki. Najlepiej wstawić na cała noc, następnego dnia jest idealny do smarowania kanapek.

 

20151201161855IMG_2961

 

20151201161855IMG_2967

 

 

20151201161856IMG_2975

 

 

20151201161856IMG_2973

środa, 02 grudnia 2015
Rybka lubi pływać- między innymi potrawa Wigilijna

Zbliża się wielkimi krokami .............Dziś szłam na spacer wieczorny i co widzę choinka ,a na niej lampki. Dziś 1 grudnia, czy to nie za wcześnie:(  Postawiłam na próbę zrobić rybkę, taką jak zawsze robię na wieczór Wigilijny. Bardzo smaczna, taka jak lubię.

Składniki: 

  • mintaj płaty mrożone 2 kg
  • olej do smażenia
  • 2 litr wody wody
  • 1 szklanka. octu 10%
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laurowy 3 szt
  • pieprz ziołowy biały mielony 1-2 łyżeczki
  • 3  cebule białe

Wykonanie zalewy:

Cebule obieramy i kroimy w talarki,wkładamy do miski ( palcami rozdrabniamy talarki by były pojedyncze) . Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wsypujemy pieprz biały ziołowy. Gotujemy wodę i rozrabiamy w niej cukier i sól,wlewamy do misy i  mieszamy.Na końcu dodajemy ocet ( jeśli za mało kwaśne dodajemy jeszcze octu i smakujemy do skutku ). Rybkę kroimy w kawałki 5 x 4 lub 5 x 5 i smażymy obtoczone w mące na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. Przekładamy do zalewy. Po trzech dniach są już gotowe :)

 

20151130140834IMG_2937

20151130140834IMG_2933

 

20151130140834IMG_2939

 

 20151130140835IMG_2941

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel