czwartek, 28 grudnia 2017
Marchewkowiec z pomarańczową polewą

Słodko dziś, zapraszam na pysznego marchewko-wca. Ciasto szybko się robi i trudno się domyślić, że akurat to właśnie ciacho jest z warzywkiem. Polewa dodaje fajnego wyrazu.

Składniki:

  • 400 g startej marchewki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • kakao 1 łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • dżem ze śliwek 5 łyżek ( sama zrobiłam dzień wcześniej)
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • orzechy nerkowca 2 garście

Dodatkowo:

  • czekolada pomarańczowa 150 g
  • mleko 2 łyżki

 

Wykonanie:

Marchew umyłam,obrałam ze skórki i starłam na wiórka.Jaja ubiłam z cukrem  i cukrem waniliowym na puch(masa potroiła swoją objętość). Mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą, cynamonem i kakao przesiałam i dodałam do jaj. Delikatnie mieszałam i wlewałam cienkim strumykiem olej.Na końcu dodałam dżem ze śliwek i startą marchew i orzechy .Wymieszałam i przełożyłam do tortownicy 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiłam do pieca i piekłam w 180 stopniach 55 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu polałam czekoladą pomarańczową( rozpuściłam ją z 2 łyżkami mleka).

Image and video hosting by TinyPic

14:22, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 22 grudnia 2017
Pierniczki na szybko

Kochani polecam wam przepis na szybkie i miękkie pierniczki. Niektórzy nie maja czasu i robią je przed samymi świętami.Te są miękkie i pyszne. Można od razu jeść po upieczeniu, są rewelacyjne.

Składniki:

 

  • 7szklanek mąki pszennej typ 450
  • miodu 2 szklanki
  • 200 g masła roślinnego
  • 4 jajka
  • kakao 2 łyżki
  • 2 opakowanie przyprawy do piernika (60g) (Zmieliłam goździki, gałkę muszkatową, cynamon i imbir)
  • 2  łyżeczki sody oczyszczonej
  • mleko odrobinę

 

 

Dekoracja:

  • cukier puder
  • biała czekolada
  • posypki kolorowe
  • wiórka kolorowe z czekolady

 

 Wykonanie:
 
Do garnuszka wsypujemy cukier,wlewamy miód i wkładamy masło.Kiedy nam się rozpuści dodajemy przyprawy ( gotowca lub mielimy tak jak ja zrobiłam). Do misy wsypujemy przesianą mąkę wbijamy jaja i dodajemy kakao oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka i miksujemy. Wlewamy ostudzony miód z garnuszka i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu dajemy mu odpocząć godzinkę w lodówce. Po upływie czasu wałkujemy i wykrawamy pierniczki duże 4 serca. Pieczemy koło 15-25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy i wkładamy w celofan
 

Image and video hosting by TinyPic

00:01, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 grudnia 2017
Piernik na szybko dzień przed Wigilią

Kochani polecam wam ten piernik który możecie zrobić dzień przed Wigilią i będzie smaczny,miękki i rewelacyjny.

Składniki:             

  • 4 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 5 jaj
  • 150 ml miodu
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g powideł 
  • rodzynki 100 g
  • orzechy włoskie 100 g
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki sodki
  • 2 łyżki  kakao
  • goździki 5 szt
  • gałka muszkatowa 1 szt
  • cynamon 2 łyżeczki
  • imbir mielony 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka 200 g
  • mleko 3 łyżki
  • dmuchane kuleczki czekoladowe

Wykonanie:

Margarynę cukier i miód rozpuszczamy kiedy będzie chłodne dodajemy jaja i mieszamy.Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy i kakao oraz masę z garnuszka i mieszamy.Dodajemy mleko z sodą rozpuszczoną powidła,orzechy ,rodzynki. Formę do ciasta prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto piernikowe, rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczona czekoladą i posypujemy kuleczkami z czekolady ( dmuchane kuleczki)

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:01, rozowakuchnia , Piernik
Link Komentarze (1) »
środa, 20 grudnia 2017
Ryba Wigiljna w occie na słodko kwaśno
Specjał rybny czyli ryba w occie zrobiona na słodko-kwaśno . Bardzo smaczna i nie może jej zabraknąć na stole Wigilijnym.
 
Składniki:

 

  • 2 kg pangi
  • mąka pszenna
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej do smażenia

 

Zalewa:

  • 2 litry wody wrzątku
  • 3 cebule
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziela angielskie
  • 1 szklanka octu
  • pierz mielony 1 łyżeczka

Pangę kroimy na mniejsze kawałki ( na pół wystarczy) solimy pieprzymy i skrapiamy z sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące i kładziemy na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiano. Do miski wkładamy cebulę pokrojoną w krążki ziele,listek pieprz mielony.Wsypujemy cukier,sól i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy by nam się rozpuściło wszystko. Na końcu dodajemy ocet. Smakujemy czy odpowiada nam smak. Wkładamy w zalewę kawałki ryb usmażonych i najlepiej niech poleży 3 lub 4 dni to będzie idealna.

Image and video hosting by TinyPic

wtorek, 19 grudnia 2017
Piernik staropolski długodojrzewający

 
Kochani dziś wam zaprezentuje piernik staropolski, nastawiłam go na początku listopada, a dziś piekę.Z tej porcji wychudzą trzy pierniki, a więc i można jeden komuś podarować.
 
Składniki:
  • 500 g miodu
  • 1 szklanki cukru
  • 250 g masła (można zastąpić smalcem)
  • 3 jajka
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (zmielonej)
  • 100 g rodzynek
  • 100 g migdałów
  • 100 g suszonych śliwek

Dodatkowo:

  • krem z toffi
  • nadzienie wiśniowe
  • posypka maczek ciemna
  • dmuchane czekoladowe gwiazdki białe i ciemne

Wykonanie:

 

 Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,Do garnka wkładamy masło cukier i miód.Rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do mąki.Miksujemy składniki. Jaja wbijamy i dalej miksujemy.Dodajemy sól,imbir,gałę muszkatową,goździki i cynamon,miksujemy.Teraz dodajemy bakalie( rodzynki,orzechy, suszone śliwki). Wyrobione ciasto przekładamy do szklanej miski,zawijamy ja w folię spożywczą i do lodówki.( Nastawiłam je na początku listopada). Dziś mamy 19 grudnia więc czas na upieczenie piernika.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto z miski i pieczemy koło godziny w 170 stopniach.Po upieczeniu kroje piernik na 3 równe części( odmierzyłam sobie linijką). Każdą cześć pokroiłam na trzy blaty. Kremem z toffi smaruje  piernik i składam następny smaruje nadzieniem wiśniowym wierzch i boki również, dekoruje akurat tym co mam pod ręką. Po udekorowaniu zawijam w folię spożywczą i tak trzymam do samej Wigilii.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

12:55, rozowakuchnia , Piernik
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 grudnia 2017
Przekąska noworoczna, sylwestrowa lub szybki obiadek

Lubcie robić przekąski na Sylwestra?? Takie na kęs? Ja lubię czymś zaskakiwać jednak  kiedy nie chce mi się zbytnio bo wolę malować paznokcie czy natapirować  fryzurę to  wtedy patrze jak by tu najszybciej zrobić.Wiadomo ma być smacznie i szybko. Dziś chcę wam pokazać takie gotowe rarytas ki gdzie można zaopatrzyć  się w sklepie internetowym. HI hi już widzę morze hejtów jak na mnie siadacie o rany popełniłam przestępstwo hi hi bo wole gotowce :P Polecam wam produkty Hilcona

Uwielbiam ich produkty i lubię mieć na czarną godzinę .Proponuję wam wypróbować kluseczki włoskie które w 5 minut możecie mieć na stole.Nie tylko z okazji jakieś imprezki ale tak na prosty szybki obiadek.Zaserwowałam dziś mojej córce  na obiadek która jest strasznym niejadkiem .

Image and video hosting by TinyPic

Za kluseczkami włoskimi przepada no i jak tu odmówić dziecku.Po prostu idziesz i kupujesz aby mina twojej pociechy wynagradzała ci wszystko. Tak na moje oko jedno opakowanie 250 g córcia zje w mgnieniu oka więc tych pyszności nie jest za dużo.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 Kluseczki włoskie zrobiłam w sosie pomidorowym. Czyli podsmażyłam kluseczki na patelni a potem dodałam przetartego pomidora. Doprawiłam solą i pieprzem i gotowe :)

Jestem ciekawa waszych opinii. Kto próbowałam już produkty Hilcona i mógłby o nich coś powiedzieć więcej ??

 

Image and video hosting by TinyPic

czwartek, 14 grudnia 2017
Śledzik wigilijny z imbirem i oliwkami

Wigilia to tak naprawdę ryby i śledzie które zagoszczą w naszych domach na wspólnej wieczerzy. Dziś proponuję wam pysznego śledzika podanego w kieliszkach od wina. Efekt murowany :) Miłe zaskoczenie na twarzach rodzinki :)

Składniki:

matias 400 g SEKO

cebula 2 szt

ogórek kiszony 6 szt

pomidor 2 szt

jajka  4 szt

imbir w proszku szczypta

pieprz mielony szczypta

oliwki czarne 8 szt

Wykonanie:

Śledzie wymaczamy i kroimy w drobną " kostkę" Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Ogórek kiszony kroimy w kosteczkę. Pomidor sparzamy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę. Oliwki czarne kroimy w krążki . Przygotowujemy 4 kieliszki do wina i wkładamy warstwowo cebula, śledź,ogórek,pomidor jajka,śledź i oliwki. Każdą warstwę doprawiamy pieprzem i imbirem po szczypcie.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

środa, 13 grudnia 2017
Bigos z kiełbaską i grzybkami

Coraz bliżej święta ,coraz bliżej święta........... Bigosik z kapusty kiszonej zrobiony :) Zawekowałam w słoiki i spokojnie do świat może stać.

Składniki:

kapusta kiszona 3kg

 marchewka 400 g

kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g

 boczek wędzony 300 g

szynka 400 g

przecier pomidorowy  100 g

garść suszonych grzybków

ziele angielskie 3 szt

 liść laurowy 3 szt

cukier 1 łyżka

przyprawa do potraw warzywna gosposia 1 łyżka

 

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę. Po godzinie odcedzamy i kroimy drobno,wkładamy do garnka.Kapustę wymaczamy ze dwa razy w zimnej wodzie i kroimy.Przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.Gotujemy jakieś dwie godzinki. Boczek wędzony smażymy drobno pokrojony. Kiełbaskę kroimy w kostkę i smażymy. Szynkę kroimy drobno  podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z kapustą ( niech się dusi razem z kapustą. Kiedy kapusta już będzie miękka dodajemy podsmażony boczek i kiełbaskę. Dodajemy pieprz, przyprawę do potraw oraz przecier pomidorowy i marchew startą. Teraz niech wszystko razem się dusi i przechodzi smakiem. W trakcie gotowania doprawiamy dalej jeśli brakuje czegoś.Bigos wychodzi przepyszny :) Zawekowałam na święta.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

wtorek, 12 grudnia 2017
Kapusta Wigilijna z grzybkami

Kochani oto następna propozycja wigilijna.Kapusta z grzybkami suszonymi.Ach jak pachnie w domu pięknie.Nie mogę już doczekać się wieczerzy wigilijnej, tych pysznych smakołyków w tym dniu.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg

grzyby suszone (koźlaki) 100 g

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

cukier do smaku

marchew 2 szt

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę by się wymoczyły.Kiedy woda nam ostygnie "myjemy grzybki" mogą być troszkę w piasku więc porządnie je tam wytarmoście i kroimy na drobno. Kapustę wymaczamy nawet ze dwa razy jak jest mocno kwaśna. Wyciskamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, odrobinę cukru do smaku i gotujemy  z półtorej godzinki dopiero wtedy dodajemy grzybki i dalej gotujemy. Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy startą marchew i jeszcze dusimy przez jakieś 20 minut.Po zagotowaniu wkładamy w słoiki takie gorące i mamy zapas na Wigilie

Image and video hosting by TinyPic

poniedziałek, 11 grudnia 2017
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku

Tradycyjnie kolejne Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez makowca.Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński .Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre ciasta.Ten makowiec robi furorę i szczerze wam go polecam.

Składniki:

mak z puszki 1 szt

jaja 5 szt

cukier 3/4 szklanki

margaryna cała ( 250 g)

mąka tortowa 6 łyżek

kasza manna 6 łyżek

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

jabłka 4 duże( ze skórką)

rodzynki 150 g

orzechy włoskie 100 g

olejek migdałowy 1 szt

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę ,kasze i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką.Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.Mak wykładamy z puszki, dodajemy orzechy i rodzynki oraz olejek migdałowy.Delikatnie znowu mieszamy łączymy składniki. Dodajemy starte jabłka i wystarczy tylko już zamieszać.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach( termoobieg) godzinę czasu. Po wyjęciu ciasto jest jakby rzadkie ale takie ma być. Pamiętajcie tu jest kasza i potrzebuje ostygnąć by ciasto było takie jak powinno być. Jak widzicie to jest bardzo proste ciasto i smakuje rewelacyjnie. Nie może go zabraknąć w ŚWIĘTA

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

12:59, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
piątek, 08 grudnia 2017
Śledzie w koperku na Wigilie

Wigilia już nie długo, tylko trzy tygodnie nam zostały więc czas przygotować przepyszne rybne i śledziowe specjały. Proponuje śledzika w oleju z koperkiem. Proste smaczne o lekkim posmaku rydza. Biorę udział w Świątecznym konkursie Semco dla Blogerów #konkurs #rozdanie #dlablogerow #Wigilia #bedziepysznie

Śledzie koperkowe w pysznym oleju rydzowym

Składniki:

  • cebula  1 szt
  • koperek mrożony 3 łyżki
  • pieprz mielony ziołowy
  • matiasy 300 g
  • olej rydzowy 150 ml Semco
  • pomidor 1 szt

Wykonanie:

 

Polecam wam  na Wigilię oto tego śledzika. Matyjasa wymaczamy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w centymetrowe kawałeczki.Cebulkę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Pomidor sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Olej wlewamy do miseczki dodajemy koperek rozmrożony i pieprz ziołowy.Mieszamy,do naczynia wkładamy na przemian cebulka,zalewa,śledź,cebulka,zalewa,śledź pomidor,zalewa.Zamykamy i zostawiamy na około jednej doby by się przygryzło.Wygląda i smakuje wyśmienicie.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

środa, 06 grudnia 2017
Babka z kokosem i rodzynkami

Niby zwykła babeczka, a jednak ma to coś w sobie. Częsty bywalec na moim stole. Zachęcam was do zrobienia. Nic prostszego nie ma zapewniam :)

Składniki:

jaja 5 szt

cukier 1 szklanka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 mąka pszenna typ 500 2 szklanki

wiórka kokosowe 1.1/2 szklanki

mleko 1 szklanka

olej 1 szklanka

rodzynki

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórka, olej. Zmiksowane składniki przekładamy do małych foremek do babki wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Do jednej foremki wlewamy ciasto, a do drugiej wlewamy połowę z tego co zostało i posypujemy rodzynkami. Zalewamy reszta ciasta i do pieca. Pieczemy godzinę w 170 stopniach. Babeczki nie trzeba już posypywać cukrem pudrem.

Image and video hosting by TinyPic

08:50, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel