sobota, 31 marca 2012
Roladki ze schabu

 

                                    Ze schabu można stworzyć fajne roladki .Zwykle schabowe się znudziły  :) Dodałam czubryce zieloną z sklepu AleDobre.pl

 

SKŁADNIKI:

  • schab 8 plastrów
  • ser 8 plastrów
  • rukola 150 gram
  • czubryca zielona tyle ile na się che ja posypałam na cały plaster schabu
  • przyprawa do mięsa
  • sól , pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Schab myjemy i kroimy w plastry mi wyszło 8 miałam kg schabu Każdy schab rozbiłam posypałam czubryca zieloną. Położyłam plaster sera i na to rukole sporo aby było ja czuć potem choć troszkę . Posypałam przyprawa do mięsa posoliłam i popieprzyłam trochę . Zawinęłam w roladki wykałaczkami spięłam by się nie rozwaliły podczas pieczenia. smażyłam z obu stron potem dusiłam około 1,20 minut mi to zajęło :) Na koniec wyjęłam i pokroiłam w plasterki wyszły fajne roladki plasterki .

Tagi: danie
17:05, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
piątek, 30 marca 2012
Nowość Serek Książę

           Dzisiejsza nowość  Sałatka z serkiem Książę Dostałam go  wygrałam go w konkursie i takim oto sposobem  mogłam zrobić sałatkę z niego . Uwielbiam proste sałatki niezbyt tuczące  i lekkie :) Nie było grama majonezu .

SKŁADNIKI:

  • rukola 100 gram
  • serek 100 gram
  • pomidorki suszone 4 sztuki
  • sos sałatkowy koperkowo ziołowy
  • oliwa z oliwek do polania

PRZYGOTOWANIE:

Rukole włożyłam do miseczki.Serek Książę obrałam ze skórki tak mówię na ta otoczkę i pokroiłam w kosteczki jest niezwykle smaczny i delikatny . Pomidorki pokroiłam w paseczki wymieszałam składniki dodałam troszkę oliwy i posypałam sosem sałatkowym koperkowo ziołowym wymieszałam i zjadłam do obiadu ) 

czwartek, 29 marca 2012
Zielono na talerzu

             Sałatka wiosenna z oliwkami

                  Kiedy te ciepło przyjdzie u mnie dzisiaj 5 stopni tylko i wieje za to sałatkę można zrobić smaczna i od razu lepszy humor

SKŁADNIKI:

  • sałata lodowa
  • sr Diuk 50 gram
  • oliwki czarne 4 sztuki
  • oliwki zielone 4 sztuki
  • papryka marynowana pomarańczowa 100 gram
  • sos sałatkowy koperkowo ziołowy 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki , wkładamy do szklanej miseczki. Ser Diuk trzemy na tarce na wiórki. Oliwki kroimy na połowę . Paprykę marynowaną pomarańczową kroimy w małe kawałki dodajemy do sałatki. Posypujemy sosem sałatkowym koperkowo ziołowym i polewamy oliwą z oliwek mieszamy aby składniki się połączyły z sosem sałatkowym wychodzi pyszna sałatka . 

Specjał na Wielkanoc jajka nadziewane

                                                       Akcja Wielkanocna

               Zrobiłam nadziewane jajka często robię je właśnie na Wielkanoc 

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • ser Diuk 50 gram
  • szczypiorek pęczek
  • oliwki czarne i zielone po 4 sztuki
  • musztarda roll eska 2 łyżki
  • sól pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotowałam obcięłam górę i dól i wyjęłam żółtka. Włożyłam do miseczki .Szczypiorek umyłam i pokroiłam drobno. Oliwki pokroiłam w plasterki cieniutkie.Ser starłam na tarce do parmezanu .Dodałam sól i pieprz do smaku oraz musztardę wymieszałam wideem zgniotłam i taki farsz włożyłam w jajka nadziałam je .Zrobiłam na spróbowanie dla każdego po jednym jajeczku zasmakowało teraz będę częściej robiła .


Tagi: przystawki
15:24, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 marca 2012
Serek Diuk przekąska

 

   Ostatnio brałam udział w konkursie Robico-Smukła Linia i wygrałam nagrodę ręcznik i dwa serki 

1 Diuk

2 Mały Książę

Zrobiłam z nimi sałatki i nadziewane jaja , o to jeden z moich przepisów

 

                               Przekąski z sera Diuk

  • 3 jajka
  • ser Diuk 10 plasterków
  • szczypiorek pęczek
  • oliwki czarne i zielone po 3 sztuki
  • musztarda 2 łyżki
  • sól pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotowałam obcięłam górę i dól i wyjęłam żółtka. Włożyłam do miseczki .Szczypiorek umyłam i pokroiłam drobno. Oliwki pokroiłam w plasterki cieniutkie.Dodałam sól i pieprz do smaku oraz musztardę wymieszałam widelcem zgniotłam i powstała pasta. Ser Diuk pokroiłam w plasterki , położyłam obok drugiego i nakładałam pastę zwijałam w ruloniki.Smaczna przekąska wyszła. 

 

poniedziałek, 26 marca 2012
Cytrynowiec

                                   Akcja Wielkanocna  

Szukałam w internecie inspiracji i znalazłam  .  Oto stronka skąd wzięłam przepis troszkę go zmieniłam nie dałam ananasa i gotowej polewy ani nie zamoczyłam herbatników  .Oczywiście ciasto bo jak by mogło być inaczej mam w domu dwóch łasuchów  ,chciałam ich czymś zaskoczyć .  Znalazłam ciasto Cytrynowiec idealne na na Święto Wielkanocne

SKŁADNIKI:

  • 200 g margaryny Kasia
  • sok z 3 cytryn
  • 3 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 ½ szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklance wody)
  • 3 paczki zwykłych herbatników
  • polewa czekoladowa zrobiłam z czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Wycisnęłam sok z trzech cytryn, przelałam do garnka, dolałam 2 szklanki wody i cukier, wszystko razem zagotowałam W osobnym garnku wymieszałam żółtka z ½ szklanką wody, dodałam budynie, obie mąki i lekko zmiksowałam do połączenia się całości. Całość wlałam do gotującej się cytryny z cukrem, zagotowałam, tak jak budyń”. Wystudziłam do zimnego, następnie utarłam z masłem, pamiętajmy, że najpierw masło ucieramy na biały puch, a następnie dodajemy po łyżce masy cytrynowej, ucierać na krem.Śmietanę dobrze schłodzić, najlepiej dać na ok. 20 minut do zamrażalnika, lepiej się ubija !:). Do ubitej śmietany dodać cukier puder, a pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną i lekko ochłodzoną żelatynę.Upiec biszkopt z 5 jajek do blaszki o wymiarach ok. 25 x 36 cm Na upieczony biszkopt, wykładamy cytrynowy krem na to dajemy ubitą śmietanę, następnie układamy herbatniki, całość polać polewą czekoladową. Włożyłam do lodówki na 3 godziny i starczyło :) 

Tagi: ciasto
17:28, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (8) »
Panna Cotta

                                    Dzisiaj coś innego bardzo prostego i z paczki można powiedzieć .Powiem jednak , że mimo tak prostego przepisu wyszedł smaczny deser trochę go zmieniłam.

SKŁADNIKI:

  • 1 Panna Cotta z Winiar
  • śmietanka 30% 250 ml
  • mleko 250ml
  • Truskawki z 15 sztuk
  • szczypta żelatyny do sosu

PRZYGOTOWANIE:

Panna Cottę zrobiłam według tego co pisało na opakowaniu. Czyli mleko zagotowałam i dodałam do niego śmietankę 30% z proszkiem wymieszanym.Do małych kubeczków włożyłam pokrojone truskawki na drobno.Zalałam je zagotowanym Panna Cotta i ostudziłam następnie włożyłam na 4 godziny do lodówki.Wyjęłam przyozdobiłam truskawkami i polałam sosem który zagęściłam leciutko żelatyną aby było gęściejsze . 

Tagi: deser
11:29, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 22 marca 2012
Biała zupa

                                Moja córka nie je mięsa mam tu duży problem bo muszę oddzielne  obiady robić albo dodatkowo coś gotować innego dzisiaj jest taki dzień leniuchowania więc ekspresowa zupa dzisiaj  była na  obiad . Oczywiście bez mięsa nie chciało mi się dzisiaj robić Musze przyznać , że nawet smaczna wyszła choć dla jednych może nawet wydać się że to nie był wcale obiad :) Moje córce smakowało to najważniejsze Mąż zapewne mięso będzie wolał więc na wieczór coś się upiecze :)

  • bulionetkka drobiowa 2 sztuki
  • marchew z groszkiem na wagę 300 gram
  • ziemniaki 4 sztuki
  • śmietana 18% 2 duże łyżki

PRZYGOTOWANIE:

Do Garnka wlałam wodę dodałam groszek z marchewka i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotowałam na małym ogniu w międzyczasie dodałam 2 bulionetki .Gotowałam około godziny do miejskości marchewki groszki i ziemniaków . Jak się ugotowało wzięłam śmietanę dwie duże łyżki włożyłam do słoiczka i wlałam wywar z upy i rozmieszałam porządnie i dopiero dodałam do zupy jakąś minutkę trzymałam na gazie i wyłączyłam wyszła pyszna biała kolorowa wiosenna zupka 

Oto słynna Bulionetka Drobiowa której dzisiaj użyłam.

Tagi: zupa
15:32, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (4) »
środa, 21 marca 2012
Agrest -Ciasto pyszności

                        Wiosna dzisiaj zawitała do domu zrobiłam ciasto z agrestem ,zapachniało wiosną :) Jak tu nie kochać słońca jak chce się żyć normalnie gdy słoneczko świeci za oknem :) Buzia uśmiecha się od ucha do ucha

SKŁADNIKI:

  • 1 kostka margaryny (Kasia)
  • śmietana 18% 200 gram
  • 5 jaj
  • 500gram mąki
  • proszek do pieczenia na pół kilo mąki pisze na opakowaniu
  • cukier waniliowy 2 sztuki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 morelowy albo brzoskwiniowy kisiel (proszek)
  • agrest z kompotu ja wzięłam z dwóch słoików takich po 700 ml

PRZYGOTOWANIE:

Margarynę Kasię posiekałam nożem , żółtka, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy zagniotłam razem dodałam śmietanę . Podzieliłam je na 2 części. Jedną rozłożyłam na blaszce drugą część włożyłam w woreczku do zamrażalnika na 1 godz. Agrest przecedziłam z kompotu wyłożyłam na ciasto Białko ubiłam na sztywno, delikatnie ubijając wsypałam cukier i kisiel. Pianę wyłożyłam na owoce. Wyjęłam z zamrażalnika ciasto i tarłam je na tarce (grube oczka) na warstwę piany. Piec ok 45min w temp.170 st. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto wyszło wyśmienite pyszne polecam .

Tagi: ciasto
11:24, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (3) »
Żurek z makaronem

                  Coś innego na pewno moja teściowa tak nie gotuje a ja postanowiłam zmienić troszkę coś w kuchni . Dzisiaj żurek inaczej .

SKŁADNIKI:

  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw ( wywar zrobiłam na korpusie i marchewce ,pietruszce ,seler)
  • 1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki)
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • makaron 200 gram

PRZYGOTOWANIE:

Wywar z mięsa wlałam do garnka, dodałam , liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotowałam pół godziny, wlałam zakwas i gotowałam na wolnym ogniu przez 20 min. Dodałam chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.Makaron ugotowałam osobno. Wkładałam do miseczek i zalewałam żurkiem .

Tagi: zupa
11:12, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 20 marca 2012
Placki z rukolą

                       Rukola i jej zastosowanie bywa naprawdę różne i smaczne

SKŁADNIKI:

  • kg ziemniaków
  • 200 gram rukoli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • majonez 3 łyżki
  • keczup 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki zmieliłam w maszynce na średnich oczkach. Rukole pokroiłam nożem. Z ziemniaków odcisnęłam wodę dodałam jajka i rukole rozmieszałam . Mąkę dodałam i tez rozmieszałam na koniec dodałam sól i pieprz . Kładłam na patelnie łyżką i smażyłam z obu stron na rumiany kolor podałam z dipem zrobionym z majonezu keczupu i czosnku . 

Tagi: śniadanie
13:49, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (3) »
Babeczki cytrynowe

              Babeczki z lukrem cytrynowym

SKŁADNIKI:

  • 3szklanki mąki
  • 3 jaja
  • mleko 150 gram
  • olej 150 gram
  • sok z połowy cytryny
  • cukier 200 gram
  • lukier
  • 200 gram cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • dekoracje
  • stokrotki Dr . Oetker
  • perełki cukrowe
  • serduszka z masy cukrowej

PRZYGOTOWANIE:

Do miski włożyłam 3 jaka i cukier . Miksowałam , aż podwoiło objętość . Do ubitych jajek z cukrem dodałam sok z cytryny i olej, miksowałam . Mleko letnie dodałam nadal miksowałam na koniec dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Jeśli wyjdzie za rzadkie dodajemy trochę mąki. Piekłam 25 minut w 180 stopniach . Po upieczeniu ostudziłam babeczki i polałam lukrem z cytryny i cukru pudru. przyozdobiłam stokrotkami Dr .Oetker perełkami i serduszkami z masy cukrowej :) 

poniedziałek, 12 marca 2012
Schab zapiekany z serem i rukolą

                                         Schab zapiekany z serem i rukolą 

SKŁADNIKI:

  • 8 plastrów schabowego
  • 8 plastrów sera zółtego
  • rukola 140 gram
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 2 jajka
  • buka tarta
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Schab wymoczyłam pokroiłam na 8 plastrów miałam kg schabu :) Przyprawa posypałam schab z 2 stron . Jajka roztrzepujemy i maczamy w nim schab a potem w bułce tartej .Plasterek sera położyłam na plastrze schabu o panierowanego i rukole na serze .Schab zgięłam na połowę smażyłam na patelni z obu strona na rumiany kolor , a potem dusiłam chwile pod pokrywką . 

 

Tagi: danie
13:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Czas na wiosnę na talerzu :)

                                      Wiosenna sałatka

             Jak to bywa czas eksperymentów . Mąż przywiózł w Piątek oscypka, bardzo smaczny zresztą postanowiłam go dodać do sałatki i zobaczyć jak to będzie smakować :) Powiem że wyszła bardzo smaczna i będę częściej  ja robić

 

SKŁADNIKI:

  • rukola 140 gram
  • kosteczka czosnku
  • fasolka czerwona z puszki 100 gram
  • 4 jajka ugotowane
  • cebulka marynowana
  • ser oscypek 5 plasterków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowałam jajka na twardo potem pokroiłam drobno. Rukole włożyłam o półmiska posypałam kostką czosnkowa pokruszyłam ja w palcach i posypałam. Jajka posypałam na rukole . Dodałam cebulkę marynowana około 20 sztuk. Fasolkę czerwoną dodałam prawie na końcu . Oscypek pokroić w grubszą kostkę ,plasterków i posypać sałatkę .Oliwa z oliwek delikatnie polewamy sałatkę .teraz mieszamy. Wszystkie składniki przejdą kostka czosnkowa bardzo smaczne oryginalny smak . 

 

 

Sałatka warzywna

                                                  Sałatka warzywna

Córka postanowiła się uczyć dalej  więc sałatka była bardzo prosta  to do działa powiedziałam .

Zakupiłam składniki usiadłam i po kole mówiłam co ma robić . Jaka była zadowolona kiedy skończyła i powiedziała , że jej smakuje.

SKŁADNIKI:

  • 7 jajek
  • 5 ziemniaków
  • ogórek kiszony 4 średnie ogórki
  • fasolka czerwona 150 gram
  • marchewka 2 sztuki
  • groszek konserwowy 150 gram
  • majonez 150 ml
  • 3 łyżki musztardy delikatnej
  • sól
  • pieprz kolorowy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotować pokroić drobno. Ziemniaki ugotować pokroić w kostkę. Marchew gotujemy i tez kroimy w kostkę.Przekładamy do miski. ogórek kiszony myjemy i kroimy w kostkę odsączamy na sitku razem z groszkiem konserwowym. Fasolkę przemywamy pod woda i dodajemy w całości. sól i pieprz kolorowy do smaku. Majone i musztardę na samym końcu dodajemy .Teraz wystarczy wymieszać i poczekać , aż przejdzie smakiem . 

 

 

Deser lodowy

                                   Deser  lody z bitą śmietaną:)

Nie bardzo wiem co wymyślać moim milusińskim wiec zrobiłam taki oto prosty deserek .

SKŁADNIKI:

  • Lody śmietankowo truskawkowe 500 ml
  • śmietanka śnieżka
  • mleko niepełna szklanka
  • brzoskwinie 6 połówek
  • posypka kolorowa

PRZYGOTOWANIE:

Śnieżkę ubijamy z mlekiem około 4-5 minut do ubicia na sztywno. Przekładamy do 3 miseczek śnieżkę . Lody można kłaść łyżką do lodów albo zwykła kto co ma .Lody kładziemy na ubitą śmietanę na to brzoskwinie pokrojone w kosteczkę razem z sokiem z puszki po 1 łyżce polewamy na to posypka kolorowa uuu m jakie dobre było.

 

 

Tagi: deser
10:54, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 marca 2012
Tort motylek

                                  Tort  jabłkowo  śmietanowy

                        Moja córka ma dzisiaj urodziny  .Więc z tej okazji zrobiłyśmy tort "Motylek" Właściwie moja córka go robiła , ja  pomagałam jej tylko .Więc tort wyszedł trochę nie poradnie .Dzieło Paulinki .Niech się uczy w końcu każda kobietka nawet ta co ma 14 lat musi się uczyć.

 

 

 

BISZKOPT:
6 jajek
20 dkg cukru
2 łyżki kakao- uzupełnić do 100g mąką tortową
100g mąki ziemiaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANOWA:
800 ml 30% lub 36%  ale lepiej 30%
6 łyżek cukru pudru
3 płaskie łyżki żelatyny
sok malinowy 150 ml
Masa jabłkowa
przesmażone konfitury z żel fiks  500 ml
DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
100 ml TRADITIONAL CREAM LIQUEUR 
100 ml wody niegazowane



BISZKOPT:

oddzieliłam  żółtka od białek, białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam cukier, następnie stopniowo żółtka. Do masy  dodałam przesiana mąkę wraz z proszkiem, bardzo delikatnie wymieszałam łyżką . Przełożyłam do dobrze wysmarowanej torownicy  i posypanej mąką średnica ok. 24cm. Biszkopt wychodzi dosyć wysoki . Piekłam 30 minut w 180 stopniach
MASA:
 Żelatynę namoczyć w 1/4 szk zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać na gazie i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając.  Śmietanę dzielimy na 2 części do jednej dodajemy sok malinowy gotowe.

Biszkopt pokroić na 3 części,każdy krążek nasączyć likierem z wodą przed nałożeniem masy.

Najpierw nałożyłam śmietanę potem jabłka i na koniec śmietanę z sokiem malinowym

Brzoskwinie z puszki pokroić drobno .Skrzydełka motyla udekorować brzoskwiniami na brzegach w środku położyć plasterki truskawek . Torcik wyszedł fajnie  zobaczymy jak będzie smakował .Jutro impreza :)  Zaznaczam że torcik robiła moja córka :)

 

 

 

 

 

 

Tagi: tort
17:31, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (2) »
środa, 07 marca 2012
Wołowina w sosie Hoi Sin z Czosnkiem

                                      Wołowina w sosie Hoi Sin z Czosnkiem 

Postanowiłam wypróbować sos.

Makaron penne 250 gram

polędwica wołowa 500 gram

oliwki czarne 15 sztuk

czubryca zielona 2 łyżeczki

papryka czerwona 1 łyżeczka

2 saszetki sosu Hoi Sin z Czosnkiem

Makaron ugotowałam na półtwardo odcedziłam. Na rozgrzanym oleju usmażyłam wołowinę pokrojoną w paski  dodałam czubryce zielona i paprykę mieloną, wymieszałam . Dodałam oliwki i smażyłam jakieś 10 minut jeszcze . Około 45 minut smażyłam wszystko. Na koniec dodałam sos wymieszałam i gotowe . Wyszło bardzo smaczne.

 

 

 

 

Tagi: danie
18:42, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (2) »
Tajski rarytas

                           Dzisiaj posmakujemy Kuchni Tajskiej głównym składnikiem będzie makaron i sos .Przejadło się mięso więc czas na inne specjały.

Blue Dragon Gniazda Makaronowe Pełnoziarniste  2 sztuki Zakupiłam go tu   

papryka żółta 1 sztuka

4 parówki z fileta cienkie

Sweet Sour  czyli sos słodko-kwaśny na patelnie lub woka 1 saszetka jest w niej 120 gram

 

 

Najpierw ugotowałam gniazda makaronowe , gotowałam je trzy minuty od zagotowania wody . Odcedziłam i odłożyłam . Paprykę żółtą pokroiłam w paseczki potem na połowę jeszcze. Paprykę smażyłam i dusiłam pod pokrywka jakieś 20 minut. Filety z kurczaka cienkie parówki pokroiłam w plasterki grubsze i wrzuciłam do papryki ,podsmażyłam razem. Na koniec dodałam makaron ,chwile razem smażyłam i dodałam sos , wyłączyłam po 30 sekundach. Gotowe, pyszne wyszło sos był genialny pasował idealnie do tego dania .

 

 

Tagi: danie
13:02, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 marca 2012
Makaron po Tajsku

 

                                         Gniazda makaronowe na słodko kwaśno

 

  Postanowiłam zrobić lekkie danie z makaronu napatrzyłam się w w telewizji i wpadł mi do głowy pomysł na zrobienie dzisiejszego obiadu. Wzięłam się za kuchnie Tajską

                                               

Przygotować składniki

Blue Dragon Gniazda Makaronowe Pełnoziarniste  2 sztuki

Pomarańcza 1 sztuka

Kiwi 2 sztuki

Jabłko jedno duże słodko-winne

400 ml bulionu rosołowego

Miód pszczeli z orzechami laskowymi

 

 

Nowość w mojej kuchni

Gniazdka makaronowe ugotowałam w bulionie czyli 2 bulionetki na 400 gram wody rozpuściłam i w tym ugotowałam dodałam łyżeczkę oliwy z oliwek .  Makaron potem jest lepszy .Po ugotowaniu odcedziłam . Jabłko obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Kiwi obrałam ze skórki i tez pokroiłam w grubsza kostkę.  Pomarańcza obrałam i tez pokroiłam w większą kostkę. Makaron wyłożyłam na talerze , dodałam owoce wymieszałam . Miód z orzechami laskowymi polałam po owocach i makaronie wymieszałam powstał słodko kwaśny przysmak. Teraz moja córka  będzie mnie męczyć bardzo jej smakowała mi zresztą też jak i reszcie rodzinie  .

 

 

 

 

 

Tagi: makaron
17:30, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (2) »
sobota, 03 marca 2012
Sernik różowy

                                       Dzisiaj sernik pyszny z lekka różowy

 

 

  • Składniki

 

  • 2 - 3 paczki herbatników typu "petitki" - na spód
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 8 jaj
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 150 g margaryny Kasi rozpuszczonej letniej
  • 2 budynie waniliowe
  • 1.1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki soku z buraczków

PRZYGOTOWANIE: 

Całe jajka zmiksowałam z cukrem na puch. Dodałam 2 budynie waniliowe i mleko, zmiksowałam. Masę serową delikatnie szpatułką wymieszać z masą jajeczną , dodać rozpuszczona margarynę Kasie. Na koniec dodajemy sok z buraczków Wyłożyć na spód z herbatników. Blaszkę 25 x 30 cm , wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180°C. Po studzeniu posypałam cukrem pudrem Smacznego :) 

 

 

 

 

Tagi: sernik
20:27, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
Drobiowa galareta

                                   Dzisiaj przy sobocie mężowi zachciało się galarety . Jako kochana żonka ugotowałam galaretę .

Składniki:
  • Bulion Babuni Drobiowy 4 sztuki
  • marchewka z groszkiem 250 gram mrożone
  • udka z kurczaka 4 sztuki duże
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • liść laurowy 3 sztuki
  • pieprz w ziarnkach 6 sztuk
  • 3 litry wody
  • żelatyna na 3 litry wody

Do garnka wlewamy wodę .Dodajemy umyte udka z kurczaka ziele angielskie ,liść laurowy ,pieprz w ziarnkach. Gotujemy na małym ogniu.Dodajemy bulion drobiowy Babuni Winiar w opakowaniu są dwie sztuki więc  trzeba mieć dwa opakowania i dać 4 sztuki . Gotujemy do miękkości mięsa jakąś godzinkę ,Wyjmujemy udka obieramy z mięska na kawałki kroimy. Wkładamy z powrotem do Garnka i dodajemy marchewkę z groszkiem , marchewka jest w kostkę pokrojona .Gotujemy z 20 minut .Żelatynę zalewamy pół szklanki zimnej przegotowanej wody zostawiamy na 20 minut, w tym czasie pęcznieje . Żelatynę wkładamy do garnka i mieszamy do rozpuszczenia nie gotujemy już . Przelewamy galaretę w słoiki albo szklaneczki kto co woli .Jak ostygnie możemy wstawić do lodówki szybciej nam zgęstnieje . 

 

16:47, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
Cos na deser :)

             Deser deser tak marudzili mi wczoraj :) nie chciało mi się robić więc postanowiłam coś zrobić smacznego i szybkiego

SKŁADNIKI:

  • 2 duże truskawki
  • jedna kiwi
  • 2 połówki brzoskwiń
  • śmietana 30% 200 gram

PRZYGOTOWANIE:

Ubiłam śmietanę 30% włożyłam do miseczki ,jaka puszysta i smaczna wyszła , ale całkiem inna niż bita śmietana . Kiwi obrałam ze skórki i pokroiłam w plastry , możecie pokroić w kostkę albo zmiksować i zrobić mus . Truskawki umyłam obrałam z szypułek  i pokroiłam w plastry. Brzoskwinie pokroiłam w kawałki ale można i w kostkę . Śmietanę przełożyłam owocami na przemian aby wyszło bajecznie  i kolorowo . Ale pyszota:) 

Tagi: deser
09:31, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Komentarze (1) »
czwartek, 01 marca 2012
Pyszna tortilla

                        Dzisiaj na obiad pyszne tortille z warzywkami i kurczakiem

  • 2 udka z kurczaka
  • sos er 1 łyżka
  • papryka żółta 1 sztuka
  • pomidor 2 sztuka
  • ogórek świeży 1 duży
  • majonez 100 ml
  • keczup 100 ml
  • 6 placków tortilla

PRZYGOTOWANIE:

Udka z kurczaka posypujemy soserem ,smażymy go na patelni i dusimy kolo 40 minut . Po czym podsmażamy . Obieramy mięso z udek i kroimy na małe kawałki. Tortilla 6 placków każdy z osobna smarujemy sosem. Sos zrobiłam z majonezu i keczupu zmieszałam razem . Pomidor kroimy w kostkę paprykę żółtą kroimy w kostkę , ogórek świeży ścieramy na tarce na tych oczkach z boku na wióry. Na koniec dodajemy mięso z kurczaka .Zawijamy placki i wykałaczkami przekuwamy je lepiej wtedy bo nie rozwalają się :) .Podgrzewam każdą tortille w mikrofali minutę wtedy jest gorąca pyszna sos się rozpływa pycha .

 

 

16:58, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel