sobota, 30 marca 2013
Mazurek Kajmakowy

Kochani Wielkanoc za pasem dla was i dla mnie

                 Mazurek Kajmakowy


Ciasto:
500 g mąki,
250 g margaryny,
200 g cukru pudru,
5 żółtek,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Cukier w prawdziwą wanilią i nutką kardamonu 1 opakowanie Kamis
Masa na mazurek:
powidła śliwkowe 150 gram
masa krówko-wa kajmakowa,
lukier z cukru pudru soku cytrynowego i barwnika pomarańczowego na ranty Mazurka i środek mazurka,posypka kolorowa na ranty Mazurka i środek mazurka , migdały listki jak ja to mówię na jedną cześć mazurka, masa kajmakowa idzie na druga część mazurka i jeden pisak lukrowy czerwony i zółty do napisu Alleluja smacznego.
Na stolnice wsypujemy mąkę robimy wgłębienie wbijamy żółtka dodajemy cukier i Cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu proszek do pieczenia i margarynę .Zagniatamy szybko ciasto Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia i na to wykładamy ciasto widelcem robimy dziurki aby lepiej upiekło się pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu lukrujemy boki mazurka i środek i posypujemy posypką kolorową jeden bok smarujemy powidłami i posypujemy migdałami płatkami . Drugą część smarujemy kajmakiem gotowym połowę puszki i robimy napis Alleluja na kolorowo.

 


05:39, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (10) »
piątek, 29 marca 2013
Mazurek Wielkanocny z czekoladą miętową

    Następny Mazurek tak mi się spodobało , że mam chęć na zrobienie jeszcze jednego Mazurka.

Mazurek Wielkanocny z czekoladą miętową - SKŁADNIKI:

  • Ciasto :
  • 400 gram mąki
  • 250 gram margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dekoracja mazurka :
  • czekolada miętowa 150 gram ( starta na wiórka na tarce )
  • cukier puder 200 gram
  • białko 1/3
  • sok z cytryny 4 kropelki
  • barwnik pomarańczowy 5 kropelek
  • dekoracyjne kuleczki kolorowe 2 garście wystarczą
  • konfitura żurawinowa 200 gram

Na stół wsypałam mąkę zrobiłam w niej zagłębienie dodałam cukier łyżkę proszku do pieczenia żółtka i margarynę pokrojona w wiórka . Zagniotłam ciasto zawinęłam je w folie spożywczą i włożyłam do lodówki na 20 minut. Starcza na dwa średnie mazurki . Uformowałam prostokąt przygotowałam blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i położyłam ciasto piekłam 25 minut w 170 stopniach. Brzegi mazurka udekorowałam lukrem pomarańczowym, środek wysmarowałam konfiturą różaną. Starłam czekoladę miętową i posypałam brzegi a w środek posypałam kuleczkami ozdobnymi :) 

 


 


11:28, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Pomidorowa z wkladką

 

  Nie ma to jak zupa gorąca w smaku idealna czyli pomidorowa

Pomidorowa z wkładką - SKŁADNIKI:

  • pomidory z puszki krojone 300 gram
  • 2 marchewki
  • pietruszka 100 gram
  • seler 150 gram
  • por 100 gram
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,
  • pieprz zielony w ziarnach 5szt
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy 3 szt
  • udka z kurczaka 2 szt
  • do zabielenia: kefir

Pomidorowa z wkładką - PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewamy wodę 3 litry dodajemy warzywa umyte i pokrojone. Przyprawy ( pieprz listek laurowy , ziele angielskie) Doprowadzamy wrzenia dopiero wtedy wkładamy mięso gotujemy na małym gazie aby aby ( dobry sposób aby nam nie bulgotało tylko się gotowało w trakcie dodajemy zimną wódę mamy pewność ze rosół będzie klarowny) Dodajemy pomidory z puszki . gotujemy do rozgotowania Na koniec zabielamy kefirem .

Polecam makaron Czaniecki jest wyśmienity nie skleja się w smaku doskonały :)

07:25, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 marca 2013
Mazurek Wielkanocny z zajączkiem

                      Mazurek Wielkanocny

Mazurek Wielkanocny z zajączkiem - SKŁADNIKI:

  • Ciasto :
  • 400 gram mąki
  • 250 gram margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • barwnik spożywczy zielony zółty pomarańczowy po 5 kropel
  • cukier puder 500 gram
  • białko 1 sztuka
  • odrobina soku z cytryny
  • em emki 1 paczuszka akurat kupiłam 200 gram

Mazurek Wielkanocny z zajączkiem  - PRZYGOTOWANIE:

Na stół wsypałam mąkę zrobiłam w niej zagłębienie dodałam cukier łyżkę proszku do pieczenia żółtka i margarynę pokrojona w wiórka .Zagniotłam ciasto zawinęłam je w folie spożywczą i włożyłam do lodówki na 20 minut. Starcza na dwa średnie mazurki . Uformowałam jajo nakłułam je widelcem lepiej się piecze i wstawiłam do pieca piekłam na papierze do pieczenia 25 minut w 170 stopniach . W tym czasie co piekł się Mazurek .Wsypałam do trzech miseczek cukier puder dodałam jedno białko na 3 miseczki oraz wkropiłam barwnik do każdej miseczki inny kolor dodałam odrobinkę soku z cytryny do każdej miseczki . Łyżką rozmieszałam musi być dosyć gęsty lukier . Brzegi ostudzonego mazurka udekorowałam na żółto środek na zielono i zrobiłam pomarańczowego królika moje zdolności nie maja granic ha ha ha udekorowałam na około ememkami.

smacznego. 

06:16, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
Jaja faszerowane

 Wielkanoc tuż tuż więc i bez jaj ani rusz

 

jaja faszerowane  - SKŁADNIKI:

  • 10 jajek
  • 50g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • keczup 2 łyżki

Jaja faszerowane - PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotowałam na twardo, obrałam ze skorupek, przecięłam w poprzek i wyjęłam delikatnie żółtka. Soczewicę wypłukałam na sitku, zalałam wodą dwa cm. nad powierzchnię i ugotowałam do miękkości koło 20 minut gotowałam . Odcedziłam i odcisnęłam pozostały nadmiar wody. Przełożyłam do żółtek, dodałam pozostałe przyprawy i zmiksowałam . Przełożyłam gęstą masę do szprycy i wyciskałam w miejsca po żółtku tworząc dekoracyjne kopułki. podawałam na talerzu na wierzchu jajka pokropiłam odrobiną keczupu . 


06:06, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
Pikantny torcik naleśnikowy

 Wymyśliłam na poczekaniu torcik naleśnikowy z farszem

         Pikantny torcik naleśnikowy na śniadanie

Pikantny torcik naleśnikowy - SKŁADNIKI:

  • Ciasto naleśnikowe
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • mąka dwie szklanki
  • Sos
  • Sól morska do smaku Royal Brand
  • olej do smażenia
  • Puszka pomidorów bez skórki
  • młynek czosnek Kotanyi do smaku dosyć sporo go wkręciłam do sosu
  • młynek ognista mieszanka przypraw  Kamis do smaku
  • przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis dwie łyżeczki
  • Karkówka 300 gram
  • ser 300 gram miałam gołdę nadała się doskonale
  • folia aluminiowa

Pikantny torcik naleśnikowy - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt Jajka ubiłam ze szczyptą soli , dodałam mleko i mąkę i odrobinę proszku do pieczenia zmiksowałam ciasto i smażyłam naleśniki Karkówkę umyłam pokroiłam w cienkie paseczki i usmażyłam na patelni posypałam suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią i dalej smażyłam mieszając po 15 minutach podlałam wodą i dusiłam 40 minut . Mięso odcedziłam i wyjęłam na talerzyk , a do tego co zostało na patelni dodałam pomidory z puszki mieszałam do rozpuszczenia dodałam czosnek z młynka sól morską i ognista mieszankę przypraw i tak powstał sos . Przygotowałam blaszkę do pieczenia na nią połozy lam folie aluminiową naleśnik na który wylałam sos pomidorowy na niego ułożyłam karkówkę upieczoną i ser starowany na tarce . przekładałam sosem naleśniki posypywałam karkówką i posypywałam serem przykryłam folia aluminiową i wstawiłam do pieca zapiekłam w 170 stopniach 30 minut .

Przyprawy które użyłam do mojego tortu naleśnikowego .



05:47, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 marca 2013
Swojski makaron

Mój pierwszy swojski makaron który zrobiłam dzięki maszynce do makaronu . Pobawiłam się trochę i są tego efekty mój pierwszy swojski makaron nitki.

Swojski makaron - SKŁADNIKI:

  • Mąka pszenna, 0,5 kg
  • jajka 4 szt
  • sól do smaku
  • woda do ugotowania

Swojski makaron - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wysypałam na stół zrobiłam w nim wgłębienie i wbiłam jaja wsypałam sól i zaczęłam wyrabiać ciasto aż powstała jednolita masa. Dodać odrobinę wody i zagniatać ciasto Pokroiłam na mniejsze kawałki lekko ugniotłam ręka i maszynka do makaronu robiłam makaron . Pierwszy makaron nitki do rosołu jest idealny. Makaron posypywałam mąką aby się nie sklejał. 


06:40, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Koktajl naturalny

  Coś na szybko i sycące czyli koktajl naturalny 

Koktajl bez cukru - SKŁADNIKI:

  • Kiwi 12 sztuk
  • pomarańcz 5 sztuk
  • śmietana 400 gram 30%
  • pokale 6 sztuk

Koktajl bez cukru - PRZYGOTOWANIE:

Kiwi obrałam pokroiłam w talarki i zmiksowałam przelałam do sześciu pucharków miej więcej po równo. Śmietanę zmiksowałam , aż powstała gęsta masa nakładałam do pucharków na kiwi dokładnie aby cały środek zakryć by sok z pomarańczy nie przeszedł . Na koniec obrałam pomarańcze ze skórki i błonki pokroiłam ww mniejsze kawałki i miksowałam . Przelewałam do pucharków starałam się by nie przeleciał przez śmietanę ale się nie udało za bardzo . Za to koktajl wyszedł bardzo smaczny starcza na 6 porcji .

Moim koleżankom i rodzinie bardzo smakowało :)

wtorek, 26 marca 2013
Zapiekane pieczarki z pieca

   Teraz to co każdy z nas lubi czyli pieczarki zapiekane duszone w przyprawach jako dodatek do mięs.

Zapiekane pieczarki - SKŁADNIKI:

  • 1 kg pieczarek
  • curry 3 łyżeczki
  • pieprz biały mielony 1 łyżeczka Kamis
  • chilli szczypta
  • sól morska do smaku Royal Brand
  • czosnek niedźwiedzi 4 łyżki Royal Brand
  • szczypior pęczek

Zapiekane pieczarki - PRZYGOTOWANIE:

Umyłam pieczarki obrałam ze skórki pokroiłam w drobne plasterki . Naczynie nagrzałam dodałam oliwę z oliwek i na to wyłożyłam pieczarki. Piekłam pod pokrywką . Dodałam sól pieprz curry czosnek niedźwiedzi i szczypiorek wszystko razem dusiłam koło 35 minut i gotowe.Piekłam w 180 stopniach troszkę podlewałam wodą.

 

Jeśli chcesz mieć taki super garnuszek , naczynie to możesz je zakupić w Emako.pl


06:01, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Ciasteczka z ciasta francuskiego

   Teraz się pobawimy  nic trudnego ale jaka radocha dla dzieci które pieką z nami  i są takie dumne z siebie. Wiadomo dziecku poświęcamy czas ale maluchowi dłuży się kiedy za długo musi coś robić  .Więc właśnie taki sposób zachęca do zabawy w pieczenie dziecko się przyzwyczaja i bawi przy tym .

Ciasteczka z ciasta francuskiego - SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego te większe 375 gram
  • paczka śliwek suszonych
  • blaszka do pieczenia
  • sprawne dłonie

Ciasteczka z ciasta francuskiego - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie rozwinęłam. Wzięłam ostry nózi jednakowo pocięłam kwadraty . Na każdy kwadrat kładłam po jednej wiekszej suszonej śliwce. Kwadrat ciasta równo układałam rogami do środka zakrywając suszona śliwkę. Piekłam w nagrzanym piekarniku 15 minut w 180 stopniach

 

.

poniedziałek, 25 marca 2013
Kieszonki schabowe z serem i pieczarkami

Mięsko przepadam za nim a jeszcze jak dobrze doprawione i są w nim moje smaki to nie oddała bym za nic :)

Kieszonki schabowe z serem i pieczarkami - SKŁADNIKI:

  • schab 4 większe plastry
  • ser 4 plastry
  • pieczarki 2 sztuki
  • przyprawa ognista w młynku Kamis
  • sól morska Royal Brand
  • szczypta papryki mielonej czerwonej
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kieszonki schabowe z serem i pieczarkami - PRZYGOTOWANIE:

Schab rozbijamy na większe plastry . Doprawiamy każdy plaster przyprawa ognistą z młynka solimy solą morską i posypujemy szczypta papryki mielonej czerwonej . Na każdy plaser schabu kładziemy po dwa lub trzy plasterki umytej pokrojonej pieczarki . Składamy schab na polowe lekko tłoczkiem brzęki tłuczemy by nam się skleiło. Maczamy w rozbełtanym jajku a potem w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu podajemy z czym chcecie . 

Nic nie poradzę uwielbiam mięso bardziej niż słodycze czyli jestem mięso żerna ha ha .

06:52, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Tort urodzinowy

              Miałam  urodziny skończyłam no właśnie jak myślicie  ja stawiam na 18 ha ha lat jaka szkoda że te lata tak szybko uciekają z tej okazji upiekłam tort :)

Tort urodzinowy mój - SKŁADNIKI:

  • 5 jaj
  • 150 gram mąki tortowej
  • cukier 150 gram
  • proszek do pieczenia szczypta
  • margaryna 1 łyżka rozpuszczona
  • krem:
  • śmietana 800 gram30%
  • 2 kremy do śmietany malinowe
  • czekolada 100 gram starta na wiórka
  • serduszka czekoladowe białe i ciemne do dekoracji
  • Poncz:
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 150 gram napoleona
  • cukier 3 łyżki
  • sok z cytryn jednej całej .

Tort urodzinowy mój - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja na puch z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia z mąką przesianą , a na końcu tłuszcz . Delikatnie mieszamy i przelewamy do okrągłej dużej formy pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy krążki .Każdy nasączamy ponczem na pierwszy spód kładziemy dżem porzeczkowy i powidła śliwkowe i na to śmietanę z kremem malinowym i przykrywamy następnym krążkiem nasączonym ponczem i znowu śmietana całość i boki smarujemy śmietaną. Obsypujemy tort boki starta czekolada i ozdabiamy serduszkami białymi . Na wierzch tortu kładziemy serduszka ciemne . 


Tagi: tort
06:52, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (4) »
niedziela, 24 marca 2013
Bigos z kiszonej kapusty na ostro

  Bigos o to właśnie chodzi naszym kubkom smakowym nie tylko słodkie kwaśne ale też wyraziste.

Bigos z kiszonej kapusty na ostro - SKŁADNIKI:

 

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • marchew 3 szt
  • pieczarki 300 gram w plasterkach
  • 25 dag karkówki
  • 3 spore pętka kiełbasy ja dałam zwyczajną
  • 10 ziaren ziela angielskiego KAMIS
  • 5 liści laurowych KAMIS
  • papryka słodka czerwona mielona 2 łyżeczki
  • chili mielone pół łyżeczki
  • pieprz biały mielony KAMIS
  • sól do smaku ROYAL BRAND
  • przecier pomidorowy 4 łyżki

Bigos z kiszonej kapusty na ostro - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę przepłukałam i wstawiłam do garnka dodałam ziele angielskie i liść laurowy oraz marchewkę startą na wiórka zalałam woda i gotowałam pod przykrywką . Pokroiłam w kostkę mięso doprawiłam solą i pieprzem i podsmażyłam na patelni przełożyłam do garnka z kapustą. Kiełbasę pokroiłam drobno i usmażyłam na patelni dodałam do kapusty wszystko razem dusiłam doprawiłam pieprzem papryką i chili Gotowałam 2 godziny dopiero wtedy dodałam pieczarki pokrojone w plasterki i przecier pomidorowy . Gotowałam jeszcze godzinę i gotowię.

Dzięki uprzejmości Emako.pl  mogę dzisiaj was uraczyć tym oto specjalnym garnuszkiem żaroodpornym w którym podałam bigos Pełni on funkcję talerza jak i utrzymuje długo ciepło ma pokrywkę która idealnie pasuje do podanej potrawy .

Jeśli uwielbiasz zapiekanki i inne potrawy z piekarnika to ten garnek jest właśnie dla Ciebie!

Możesz w nim przyrządzić co tylko zechcesz - przystawki, smaczną zupę, grzybki, zapiekankę i słodkie desery. Dzięki pokrywce, która znajduje się w zestawie pieczone potrawy nie będą pryskać, a Twój piekarnik będzie zawsze czysty. Dodatkowo możesz w nim podgrzewać dania w mikrofali, a gdy juz opróżnisz garnek śmiało włóż go do zmywarki.

Garnek wykonany jest z grubej ceramiki, która akumuluje wysoką temperaturę i sprawia, że pieczenie staje się zdrowsze, szybsze i bardziej ekonomiczne.



Najważniejsze cechy produktu:

  • w zestawie znajduje się garnek z pokrywką,
  • komplet wykonany z tradycyjnej ceramiki,
  • pojemność garnka 700 ml,
  • można używać zarówno w piekarniku jak i w mikrofalówce,
  • przystosowany do mycia w zmywarce.





09:41, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Mazurek Wielkanocny

   Pierwszy mój w życiu Mazurek Wielkanocny , zawsze uważałam , że jest trudny do zrobienia jednak muszę stwierdzić że w cale tak nie jest , raczej to najłatwiejsza rzecz do zrobienia.

Mazurek na kruchym spodzie - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki tortowej
  • 250 g margaryny
  • 150 g cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS 1 opakowanie
  • 5 żółtek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • środek :
  • drzem porzeczkowy 300 gram
  • konfitura z wiśnią cały słoiczek 200 gram
  • powidła śliwkowe 300 gram
  • posypka kolorowa opakowanie jedno
  • czekolada biała wiórka 100 gram
  • polewa różowa 1 sztuka
  • kwiatki płatki 12 szt
  • listki płatki 18 szt

Mazurek na kruchym spodzie - PRZYGOTOWANIE:


Rozcieram masło z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią z kardamonem , dodaję żółtka i mieszam z przesianą mąką tortową . Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowałam na cienki placek, około 5 mm grubości. Ciastem wykładam do prostokątnej formy posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą. Z resztek ciasta roluję wałeczki, zwijam i wykładam boki formy na około . Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. Piekę na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut). Na ostudzone ciasto wykładam dżem porzeczkowy rozprowadzam na całej powierzchni . Na to wykładam konfiturę z wiśnią i powidła śliwkowe rozprowadzam na całej powierzchni dekoruje startą białą czekoladą na około układam płatki kwiatków posypuje posypka kolorowa . Brzegi mazurka polewam różowym lukrem i kład listki opłatki polecam. 



09:40, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 22 marca 2013
Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim

   Moje kubki smakowe szaleją.  Postanowiłam zrobić kluski śląskie . Jak wiadomo takie domowe są najlepsze przynajmniej wiem z czego są robione jak i czy będę to jadła . Kluski wyszły wyborne

Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim  - SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól morska do smaku Royal Brand
  • czosnek niedźwiedzi 6 łyżek Royal Brand

Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim  - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedziłam i tłuczkiem zagniotłam nie chciało mi się zmielić . Ostudziła,, a następnie w tym samym garnku wygładziłam ziemniaki podzieliłam na cztery równe część i jedną wyjęłam zamiast ziemniaków wsypałam tyle samo maki ziemniaczanej . Dodałam czwartą cześć ziemniaków oraz czosnek niedźwiedzi i zagniotłam raz dwa ciasto. Formowałam niewielkie kuleczki, spłaszczałam lekko na dłoni i palcem robiłam w nich wgłębienie Kluski wrzucałam partiami do lekko osolonej wody. Po wrzuceniu delikatnie mieszałam łyżką aby kluski nie przykleiły się do dna garnka. Gotowałam od wypłynięcia 2 minuty. Podawałam z gulaszem :) 


05:33, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 marca 2013
Babka cytrynowa na Wielkanoc

    Coś słodkiego może być na Wielkanoc jak i na co dzień . Bardzo prosta babka i ani grama oleju czy margaryny .

Babka cytrynowa - SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru KUPIEC
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 .1/2szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny

Babka cytrynowa - PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzałam do temperatury 170°C. Całe jajka ubiłam z cukrem pudrem zrobił się puch . Nie przerywając ubijania dodałam śmietanę, a następnie stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na koniec dodałam sok z cytryny i wymieszałam łopatką. Ciasto przelałam do okragłej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą Piekłam 50 minut w 170 stopniach .Sprawdzałam patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Rozpuściłam 3 mikołaje lubię z nich czekoladę :) dolałam troszkę mleka i polałam ciasto udekorowałam kuleczkami spożywczymi .

07:38, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej

 

Coś pysznego sycącego i smacznego

Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej - SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej połówki Lestello
  • grzyby leśne ( podgrzybki prawdziwki koźlaki ) ugotowanych 500 gram
  • pierś z indyka 400 gram
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • czosnek 4 ząbki pokrojone w plasterki

Rozgrzewająca zupa z soczewicy czerwonej - PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wsypałam szklankę czerwonej soczewicy . Dodałam ziele angielskie liść laurowy . Pierś z indyka pokroiłam w kawałki ( kostkę paski nie ma znaczenia) i dodałam do zupy gotowałam 40 minut i dodałam rozmrożone ugotowane grzyby leśne i czosnek pokrojony w plasterki zupa nabrała gęstości i smaku. Doprawiłam szczypta kucharka i soli morskiej :) 

Zupa idealna można powiedzieć podałam w garnuszku ceramicznym prawda że bosko wygląda możesz  go zakupić na Emako.pl     Właśnie mam go z tego sklepu i jestem bardzo zadowolona utrzymuje długo ciepło zupy i nie tylko przykryjesz pokrywka i nie ostygnie tak szybko .

07:38, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 marca 2013
Kapusta postna

Nie ma to jak kapusta postna lubię ją przygotowywać i czuć w kuchni zapach grzybów leśnych


Kapusta postna - SKŁADNIKI:

  • 1,1/2 kg kapusty kiszonej
  • 150 gram aromatycznych suszonych grzybów
  • dwie łyżki oleju
  • szczypta kminku
  • liść laurowy 3 szt KAMIS
  • ziele angielskie 3 szt KAMIS
  • pieprz biały mielony KAMIS
  • sól morska do smaku ROYAL BRAND

Kapusta postna - PRZYGOTOWANIE:

Suszone grzyby moje sama suszyłam je są to podgrzybki koźlaki prawdziwki wrzuciłam do rondla i zalałam gorącą wodą, przykryłam talerzem i zostawiłam na godzinę. Przemyłam je ale ładnie pachną :) Kapustę kiszoną odcedziłam z wody i włożyłam do garnka. Zalałam woda tak aby zakryło kapustę dodałam liść laurowy, kminek, ziele angielskie i pieprz. Przykrywka przykryłam ganek gotowałam 2.1/2 godziny aż kapusta zmiękła. Grzyby obmyte pokroiłam na drobniejsze kawałki i dodałam w trakcie gotowania do kapusty . Dodałam 2 łyżki oleju całość gotowałam jeszcze z 30 minut i gotowe.

Podałam w naczyniu od Emako.pl  które dostałam i naprawdę się wspaniale prezentowało.

Zachęcam do zaopatrzenia się w takie naczynko .

04:43, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Rosół z kury

Rosół na chłodne zimowe dni jest idealny  smak aromat i lepiej się poczujesz kiedy męczy cię przeziebienie to wtedy sięgnij po rosół

Rosół z kury - SKŁADNIKI:

  • Pół kury,
  • marchewka, 2-3
  • pietruszka korzeń, 1
  • pietruszka zielona, pęczek
  • cebula, 1
  • seler korzeń, pół
  • pora, biała część
  • ziele angielskie 2 szt
  • liść laurowy, 2 szt
  • sól, vegeta do smaku,
  • łyżeczka cukru,
  • pieprz biały szczypta

Rosół z kury - PRZYGOTOWANIE:

Kurę wkładamy do garnka z dodatkiem odrobiny soli najpierw ją należy obgotować z 15 minut potem odlewamy szumowiny . Zalewamy znowu woda dodajemy marchew cebule opalona nad gazem która nada klarowności rosołowi . Resztę warzyw myje i dodaje do rosołu . Teraz dodaje ziele angielskie liść laurowy i natkę pietruszki . Rosół z kury gotujemy koło 2 godzin na małym ogniu . po dwóch godzinach doprawiamy vegetą dodajemy czosnek i jeszcze gotujemy z pół godziny i gotowe . 

 Dostałam jakiś czas temu paczkę z makaronami Czanieckie makarony  wypróbowałam pierwszy z nich 5 jajeczny idealnie pasuje do rosołu .


04:42, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 19 marca 2013
Koktaj z dodatkiem śliwki z kompotu

       Coś na deser lekkiego

Koktajl z dodatkiem śliwek z kompotu - SKŁADNIKI:

  • Kiwi 1 kg
  • śmietana 30% 600 gram
  • cukier puder do śmietany  Kupiec 3 łyżki
  • śliwki z litrowego kompotu miałam węgierki

 Koktajl z dodatkiem śliwek z kompotu - PRZYGOTOWANIE:

Kiwi obieramy , myjemy kroimy w kawałki i mielimy użyłam do tego blendera . Przelałam w pięć pucharków . Śmietanę 30% ubiłam z cukrem pudrem przełożyłam do pucharków. Śliwki z kompotu przecedziłam zmiksowałam i polałam tym deser owocowy. Podawałam po obiedzie na deser. 

Fasolka po bretońsku

     Chodziła za mną już jakiś czas  więc zrobiłam i jestem zadowolona ze smaku i konsystencji czy już wiecie o czym mówię ? Tak to właśnie Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku - SKŁADNIKI:

  • 50 dag suchej fasoli Jaś Kupiec
  • 600 gram żeberek z mięsem
  • pieczarki 300 gram
  • 150 grami koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • przyprawy:
  • ziele angielskie 3 szt Kamis
  • liść laur 3 szt Kamis
  • sól morska  Royal Brand do smaku
  • pieprz czarny 5 ziarenek Kamis
  • majeranek na samym końcu Kamis
  • słodka i ostra papryka po 1 łyżeczce
  • chilli z pół łyżeczki

Fasolka po bretońsku - PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę namoczyłam dzień wcześniej na noc w zimnej wodzie. Z samego rana wstawiłam ją w 3 litrach wody dodałam ziele angielskie , liść laurowy .pieprz w ziarnkach. Żeberka umyłam odkroiłam od nich mięso tyle ile dałam pokroiłam drobno i wstawiłam na patelnie podsmażyłam z odrobiną soli i papryk mielonych słodkiej i ostrej . Po usmażeniu obrałam mięsko z kości i dodałam do reszty mięsa . Przełozyłam do fasoli . Gotowałam na małym ogniu pod przykryciem 1.1/2 godziny . Pokroiłam pieczarki i dodałam do fasolki , przecier pomidorowy i gotowałam jakieś 30 minut , posmakowałam czy nic nie brakuje brakował mi trochę soli i ostrości to doprawiłam na samym końcu chili . Dodałam wtedy majeranek chwile jeszcze pogotowałam i była gotowa fasolka. Smacznego.




08:11, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 marca 2013
Rolada zielona z sokiem marchewkowym

  Kulinarne inspiracje nie mają granic to moje stwierdzenie . Moja fantazja kulinarna dzisiaj na zielono

Rolada z pomarańczowym nadzieniem - coś na słodko

5 jaj

130 gram mąki

5 łyżek cukru

2 łyżki rozpuszczonej margaryny

szczypta  proszku do pieczenia

barwnik spożywczy 5 kropel

sok marchewkowy z bananem i truskawką 1 litr

żelatyna spożywcza na litr litr

Zmiksowałam jaja z cukrem na puch  - ubiła się pianka urosło że szok .  Dodałam rozpuszczoną margarynę i delikatnie wymieszałam. Przesiałam mąkę i proszek do pieczenia dodawałam stopniowo i mieszałam. Ciasto wylałam na czarną blaszkę z piekarnika . Najpierw wyłożyłam ją papierem do pieczenia i dopiero przełożyłam ciasto na biszkopt . Piekłam koło 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu przełożyłam na ściereczkę i zrolowałam . Zostawiłam do ostygnięcia.  Do garnuszka wsypałam żelatynę  i zalałam 3 łyżkami wody spęczniało , rozpuściłam na gazie i dodałam do soku marchewkowego , wlałam go do podłużnego pojemnika plastikowego , dodałam rozpuszczona żelatynę wymieszałam wstawiłam na chwilkę do zamrażalki nie wiem 20minut i było gotowe . Przełozyłam na biszkopt rozprowadziłam po całości i zrolowałam zostawiłam na blacie kuchennym nawet nie wstawiłam do lodówki . Leżało z 45 minut w foli aluminiowej . Pokroiłam i podałam do kawki pycha:)

 


Zielono mi...

Tagi: rolada
13:19, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (6) »
Zielnonkawy deser z mleka i likieru miętowego

                                                                                 Deser na zielono

likier miętowy idealnie się  wpasował . Nic trudnego super łatwe do wykonania.

Deser z likierem miętowym - SKŁADNIKI:

  • mleko 2% 3 szklanki
  • 3 galaretki agrestowe Winiary + woda 200 gram
  • likier miętowy 200 gram
  • 4 łyżki cukru rozmieszanego w mleku
  • pucharki ceramiczne 4 sztuki

Deser z likierem miętowym - PRZYGOTOWANIE:

Bardzo prosty deser Do szklanego naczynia wlałam mleko dodałam do niego cukier i wymieszałam do rozpuszczenia . Galaretkę agrestową rozpuściłam w 200 gramach wrzątku , dodałam do mleka i wymieszałam . Likier dodałam na samym końcu. Zmiksowałam . Powstała pianka poczekałam aż trochę opadnie i przelałam do pucharków wstawiłam do lodówki na 1.1/2 godziny podawałam bez niczego . Polecam polać czekoladą :) 


Zielono mi...

Gulasz z indyczej piersi

    Gulasz  nawet wyszedł smaczny , trochę się obawiałam bo to jednak pierś mimo to wyszło mięsko miękkie i smaczne.

          Gulasz z indyczej piersi

Gulasz z indyczej piersi - SKŁADNIKI:

  • 1 kg filetu z indyka
  • 4 pomidory bez skórki zblenderowane
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 g mielonej ostrej papryki
  • 20 g mielonej słodkiej papryki
  • 5 sztuk ziela angielskiego Kamis
  • 5 sztuk liści laurowych Kamis
  • świeżo mielony pieprz z młynka Kamis
  • sól morska do smaku Royal Brand
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pietruszka świeże listki

Gulasz z indyczej piersi - PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z 2 łyżkami oliwy, sprasowanymi ząbkami czosnku i paprykami mielonymi. Odstawiłam mięso do lodówki na godzinkę. 2 Do rozgrzanego garnka wrzucam zamarynowane wcześniej mięso i podsmażam mieszając. 3. Gdy mięso jest już podsmażone dodaje zblenderowane pomidory dodaje ziele angielskie, liść laurowy oraz świeżo mielony pieprz kolorowy. 4. Całość dusiłam pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Składniki się połączyły dodałam sól morską na końcu i listki pietruszki . Wyszedł gęsty sos mięso trochę się rozgotowało i połączyło z sosem. 


07:50, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 marca 2013
Rolana z indyczki

    Kupiłam indyczkę czas na smakołyki z niej dzisiaj pokaże wam Roladę z Indyczki.

Rolada z indyczki - SKŁADNIKI:

  • Pierś z indyczki 700 gram
  • ser 10 plastrów
  • szpinak 200 gram świeży
  • jajka 2 sztuki
  • chrzan 3 łyżki
  • pieprz biały mielony Kamis
  • chili szczypta Kamis
  • przyprawa do indyka  Kamis (posypać mięso )
  • sól morska Royal Brand ( posypać od środka i na wierzchu rolady )

Rolada z indyczki - PRZYGOTOWANIE:

Pierś rozbiłam poukładałam równomiernie na foli aluminiowej posypałam sporo przyprawą do indyka na to sól morska i chili Położyłam plastry sera na całej powierzchni. Szpinak umyłam pokroiłam i wrzuciłam na patelnie s masłem kiedy zmalał szpinak dodałam chrzan pieprz trochę soli morskiej i tak dusiłam ,aż zrobiła się prawie papka :). Wyłączyłam gaz i zostawiłam do ostudzenia . Zmiksowałam jaja z odrobina soli morskiej dodałam do przestudzonego szpinaku wymieszałam . Kładłam masę na ser tez na całej powierzchni . Zwinęłam w roladę docisnęłam folią aluminiową jak cukierka wstawiłam do pieca na 90 minut piekłam w 170 stopniach . Co jaki zca odkrywałam mięso i polewałam je rozpuszczonym masełkiem z odrobina soli morskiej . Wyszło pyszne mięsko pokroiłam je w plastry . Podawałam z ziemniakami sałatką .


10:06, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel