niedziela, 30 marca 2014
Chinkali, kołduny gruzińskie z mięsem

Chinkali , kołduny gruzińskie z mięsem

Ciasto:

400  gram mąki

2 szklanki wody ( czasem więcej zależy jaka mąka)

2 łyżeczki soli

łyżka oleju

Farsz:

Karkówka wieprzowa 400  gram ( zmielić)

czosnek niedźwiedzi 4 łyżki

sól prowansalska 1 łyżeczka

pieprz biały mielony 1 szczypta do smaku

jajko

 

Ciasto wykonanie:

Mąkę wsypujemy do miski dodajemy wodę i sól zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy łyżkę oleju ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Wałkujemy ciasto i wykrawamy kółka najlepiej szklaneczką do whisky wychodzi 30 szt. pierogów

Farsz wykonanie:

Karkówkę mielimy, dodajemy przyprawy( pieprz , sól czosnek niedźwiedzi ). Dodajemy jajko, wymieszać farsz i nakładać na przygotowane kółka z ciasta .

Ciasto sklejamy jakbyśmy robiły harmonijkę z góry . Zlepiamy pośrodku a reszta to już idzie . Podobne do sakiewek wychodzą. Oprószamy mąką by się nie przylepiły. Gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu podajemy na ciepło albo podsmażamy  na patelni .


 

 




10:42, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (7) »
sobota, 29 marca 2014
Schab nadziewany śliwkami

Schab nadziewany śliwką kalifornijską zapiekany w rękawie.


  • 1.5 kg schabu bez kości
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • sól prowansalska do natarcia mięsa
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • 200 g suszonych śliwek kalifornijskich, bez pestek

Mięso umyj. Przekrój w środku nożem prawie na wylot po długości.

Powstały otwór wypełnij suszonymi śliwkami . Z wierzchu mięso natrzyj solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°. Schab włóż do rękawa , przełóż do naczynia żaroodpornego, i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 50 min. Pod koniec pieczenia wyjmij z rękawa podlej 1 szklanką rosołu, piecz jeszcze chwilę aby schab zarumienił się. Wyjmij pieczeń z piekarnika. Schab pokrój w plastry i polewaj sosem własnym , który powstał z pieczonego schabu.
Smak rewelacyjny słodkie śliwki dały efekt słodkiego smaku  i sos powstały ze schabu nadaje się idealnie .


 




07:45, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (6) »
piątek, 28 marca 2014
Wyniki -Konkurs z makaronem Czaniecki

Kochani przed chwilka otrzymałam wyniki konkursu Czanieckiego i od razu spieszę do was by je wam obwieścić oto one

1 miejsce - 18 zgłoszenie Magdalena Kaczmarek

2 miejsce - 21 zgłoszenie Agnieszka Merklinger

3 miejsce - 4 zgłoszenie Barbara Nowacka

Proszę o podanie danych  i numer telefonu na joanna.gralik@wp.pl  

13:19, rozowakuchnia
Link Komentarze (3) »
Pizza z makrelą w pomidorach

Jakiś czas temu firma Graal przysłała mi puszki rybne. Dzisiaj pokaże wam do czego można je wykorzystać .

Pizza z pieczarkami i makrelą w pomidorach

Ciasto:

mąka tortowa 300 gram

woda letnia 1 szklanka ( jak za mało to dodać)

drożdże świeże 25 gram

szczypta soli

łyżeczka cukru

Przyprawy

bazylia , oregano, zioła prowansalskie po 1 łyżeczka

Dodatkowo:

filety z makreli w pomidorach 170g

keczup na spód ciasta

ser 10 plastrów

pieczarki 6 szt

 

Wykonanie

Do miski wsypujemy mąkę , robimy dołek

Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody , dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki.

Zostawiamy na 15 minut pod ściereczką .

Do dołka w mące dodajemy pozostała wodę i rozczyn z drożdży , wyrabiamy ciasto. Wałkujmy okrąg i przekładamy ciasto na blaszkę do pieczenia.

Polewamy keczupem na cały spód i posypujemy ziołami. Kroimy pieczarki i kładziemy na pizze.

Do pieca na 20 minut trafia i piecze się w 170 stopniach .

Wyjmujemy kładziemy ser i chwile trzymamy do rozpuszczenia.

Pizze przekładamy na talerz i na rozpuszczonym serze kładziemy kawałki makreli w pomidorach .

Smakuje przepysznie.

Co do puszki rybnej - Bardzo smakowała nam w postaci podanej na pizzy .



 

 

 

 

07:45, rozowakuchnia , Graal
Link Komentarze (15) »
czwartek, 27 marca 2014
Konkurs Lubella

Kochani obiecałam konkurs  Wiosenny i jest :)

Oto regulamin konkursu:

Zadaniem konkursowym będzie:

Danie wiosenne z produktem Lubella zrobione+ Opakowanie którego użyliście produktu.

Bez karteczki .

Przepis ma być waszego autorstwa i wstawiacie go na stronie Różowa Kuchnia   

Zaś zdjęcie konkursowe  przesyłacie na reksio740@wp.pl

Dodajemy tylko jeden wpis konkursowy więc postarajcie się

Oto nagroda dla dwóch osób wspaniała co???

- Makaron Świdry Pełne Ziarno

- Makaron Uszka Pełne Ziarno

- Makaron Penne Pełne Ziarno

- Makaron Spaghetti Pełne Ziarno

- Makaron Lasagne Inspiracje

- Makaron Pappardelle Inspiracje

- Makaron Conchiglioni Inspiracje

- Makaron Muszelki Morskie

- Makaron Kokardki

- Makaron Pióra

- Makaron Spaghetti

- Makaron Gniazda Wstążki

- Kasza Gryczana

- Kasza Manna

 

Konkurs trwa od 28 marca do 7 kwietnia . Konkurs zostaje przedłużony do 14 kwietnia . Powód zbyt mało zgłoszeń.

wyniki będą 16 kwietnia

Nagrodzonych wybieram ja więc postarajcie się ja jestem wymagająca.

20:01, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (8) »
Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem robiliście kiedyś ? Ja robię pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona.

Pokaże wam gotowe.

 

 

Składniki na   12 drożdżówek:

  • 75 g margaryny lub masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 50 dag mąki pszennej
  • gotowy mak z puszki połowę puszki starczy

Najpierw robię rozczyn :

125 ml mleka podgrzewam aby było letnie

Drożdż rozkruszam i dodaje do mleka mieszam.

Do miski wsypuję mąkę , robię dołek i dodaje rozmieszane drożdże mlekiem i cukrem.

Lekko mieszam aby zrobić zawiesinę , przykrywam ściereczką na 15 minut, rozczyn pracuje już.

Rozpuszczam margarynę dodaje do niej resztę mleka i cukier mieszam do rozpuszczenia i dodaje do mąki z drożdżami.

Zagniatam ciasto , zostawiam je na 1.1/2 godziny pod ściereczką.

Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm.


Posmarować ciasto nadzieniem,

Zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm.


 

Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach.  Łyżką rączki nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka , aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

Przed pieczeniem wyglądają tak:



Wystarczy łyżka aby zrobić przedziałek w drożdżówce

środa, 26 marca 2014
Ciasto kruche z nadzieniami smakowymi ZENTIS

Jak wiecie bardzo lubię robić ciasta . Niekoniecznie jeść ale robić tak.

Dzisiaj ciasto kruche z dwoma nadzieniami różnymi.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • kostka margaryny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

 

Nadzienie rabarbar czerwony 400 gram ZENTIS

Nadzienie brzoskwiniowe 400 gram ZENTIS



Na stolnicę wsypuję mąkę.

Dodaje posiekaną margarynę.

Dodaje proszek do pieczenia , cukier i cukier waniliowy.

Zagniatam ciasto, dosyć szybko, dzielę na 3 części i zawijam w folię spożywczą i do zamrażalnika wkładam  na godzinę.

Wyjmuje po godzinie jedną kule ciasta i ścieram na tarce do formy prostokątnej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.

Na starte ciasto wykładam nadzienie rabarbar czerwony , fajne jest bo widać kawałki owoców .

Ścieram drugą kulę ciasta i wykładam nadzienie pomarańczowe- tu też widać kawałki owoców.

Ubijam białka z cukrem na sztywno i wykładam na nadzienie .

Teraz ścieram ostania kule czyli trzecią .

Wkładam do piekarnika i piekę w 170 stopniach 60 minut . Jeśli zauważycie , że ciasto ciemnieje wtedy przykryjcie je folia aluminiową to pomaga.

 

 

 

 

 

Oto produkt ZENTIS który użyłam w swoim cieście kruchym

Nadzienie brzoskwiniowe

NADZIENIA OWOCOWE Z KAWAŁKAMI OWOCÓW PRZED WYPIEKIEM



To wyjątkowe, gotowe do użytku nadzienie brzoskwiniowe z kawałkami owoców. Specjalne technologie produkcyjne gwarantują maksymalną stabilność podczas zamrażania i pieczenia oraz zapewniają produktom trwały smak. Nadzienie idealnie nadaje się do wypieków drożdżowych, pączków, babek piaskowych, strucli czy ciast francuskich...

Składniki: owoce (35% brzoskwinie, 10% Jabłka), woda, cukier, skrobia modyfikowana ziemniaczana, substancje zagęszczające: metyloceluloza, guma guar, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytrynian trisodowy, aromat naturalny, substancja konserwująca: sorbinian potasu, barwnik: beta-karoten.



08:54, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (6) »
wtorek, 25 marca 2014
Serce pełne bakali

Specjale ciasto dla specjalnych gości czyli moi znajomi przyjdą na ciacho którego jeszcze nie jedli, postanowiłam ich zaskoczyć.

Serce pełne bakali
Składniki:
- 115 g wiórek kokosowych KRESTO
- 190 g mąki pszennej
- 200 g cukru + 2 łyżki cukru waniliowego
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

- migdały płatki 100 gram KRESTO
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka

-orzechy włoskie KRESTO 100 gram

1. Odmierzamy składniki , najlepiej w miseczkach.

2. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do miski.

3. Dodajemy odmierzony kokos i cukier.

4. Zalewamy mlekiem i mieszamy.

5. Przygotowujemy blaszkę , smarujemy ją margaryna i obsypujemy mąką .

6. Przekładamy większą połowę ciasta ( Czyli ciasto dzielimy na 3 części 1/3 części trafia do foremki a do reszty dodajemy kakao )

7. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mieszamy.

8. Teraz przekładamy ciasto z kakao tak aby zakryło górę.

9.Pieczemy 30 minut w temp 180 stopni

10. Forma moja miała 21 cm .

11. Orzechy i migdały prażymy na patelni do zarumienienia.

12. Rozpuszczamy czekoladę dodajemy mleko i bakalie uprażone.

13. Nakładamy czekoladę z bakaliami na ciasto .

14. Pyszne i robi wrażenie polecam .




 

 

07:05, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 24 marca 2014
Kieliszki do czerwonego wina -Recenzja ajmara.pl

Kochani parę dni temu miałam uroczystość w domu , spotkanie koleżeńskie się udało .

Z okazji urodzin dostałam od firmy ajmara.pl Te oto cudne kieliszki do wina czerwonego

 Na stole wyglądają imponująco , zachwycamy się ogarniając  je wzrokiem.



 

Komplet czterech wyjątkowych kieliszków wykonanych z cienkiego i delikatnego szkła kryształowego.
Szkło jest idealnie przeźroczyste co podkreśla kolor wina.
Kieliszki wykonane zostały w hucie szkła Kvetna Bohemia specjalizującej się w ręcznym wytwarzaniu kieliszków.
Wysokość kieliszka to 27 cm,
pojemność około 600-650 ml,
komplet zawiera 4 kieliszki zapakowane w granatowe pudełko. 

 

 

 

 Firma Ajmara ma bogatą ofertę szkła, każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego.

Mamy różne gusta , każdemu pasuje co innego, ale jedno jest pewne , lubimy delektować się winem , a kieliszki idealnie pasują do niego.

 

 

niedziela, 23 marca 2014
Babka z kisielami

Postanowiłam z dziewczynami razem wspólnie upiec babkę z kisielem  . Hasło akcji brzmi "Ciasta na Wielkanoc " Przepisu użyczyła Piernikowa chata

1 kostka margaryny
250 gram cukru
5 jajek
250 gram mąki
250 gram  kisieli truskawkowych ( dałam wiśniowe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia


1. Zmiksuj jaja z cukrem.


2. Dodaj rozpuszczoną margarynę.


3. Mąkę wymieszaj z kisielami i proszkiem do pieczenia.


4. Do ubitych jaj z cukrem dodaj mąkę przesianą z reszt a suchych składników i delikatnie mieszaj .

5. Przełóż do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką.

6. Wstaw do piekarnika piecz w 180 stopniach 40 minut, sprawdz patyczkiem czy się upiekło.

7. Rozpuść dwie białe czekolady 2 łyżkami mleka i kiedy lekko ostygnie pole babkę.

8.Udekoruj według własnego uznania.

 

 

10:52, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (9) »
sobota, 22 marca 2014
Rolada z piersi faszerowana serkiem camembert z czosnkiem i szpinakiem

Rolada z piersi faszerowana serkiem camembert z czosnkiem i szpinakiem

Doskonała harmonia smaków .

 

Pierś z kurczaka 2 połówki

Szpinak mrożony 300  gram

Sól cypryjska w płatkach do smaku

 Papryka czerwona mielona 2 łyżeczki

Migdały płatki 100  gram

Ser Turek camembert z czosnkiem 1 sztuka

jajka 2 szt.

bułka tarta 200  gram

 olej do smażenia 50 ml

 Przygotowanie:

 

Pierś dwie połówki myjemy i osuszamy .

 Robimy nacięcie w środku piersi do prawie samego końca .

 Paprykę wymieszaną z solą nacieram pierś od środka i na zewnątrz.

Szpinak wkładam na nagrzaną patelnie z olejem i smażę do rozmrożenia.

Dodaję migdały i ser camembert  pokrojony w kostkę.

Szpinak łączy się z migdałami i serem , kiedy zostaje farsz zredukowany dodaje sól do smaku.

Zostawiam do ostygnięcia.

 Faszeruje pierś wkładając farsz do samego końca .

Maczam  roladę w jajku i bułce tartej i smażę na patelni z obu stron koło 20 minut i teraz dusze aby nabrało miękkości po następnych 20 minutach zdejmuje pokrywkę i smażę już z obu stron koło 15 minut .

Rolada z piersi gotowa.

Dodatkowo sałata na której zostanie podana rolada

Mix sałat  1 szt.

Pomidory 2 szt.

Serek Turek camembert czosnkowy

Dressing do sałatki

3 łyżki soku z cytryny

6 łyżek oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN

łyżka wody

2 łyżki miodu spadziowego

Sól  morska do smaku

pieprz  biały do smaku

 wino wytrawne białe 2 łyżki

Przygotowanie :

 

Do miseczki wlewam oliwę wino i wodę, dodaje sok z cytryny i miód .

Doprawiam solą i pieprzem.

 

Mix sałat opłukuje bod bieżąca wodą osuszam i wkładam do miski .

Sparzam pomidory i kroje w kostkę , dodaję do sałaty .

Skrapiam dresingiem sałatę i na wierzch kładę pokrojony ser camembert  .

Teraz kładę  roladę na przygotowanej sałacie.

Kroje ją na połowę i podaje .



 

Zielono mi, idzie wiosna

14:43, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (7) »
środa, 19 marca 2014
Udka nadziewane boczkiem i schabem

Udka nadziewane

Kiedyś , gdy nie umiałam , nie wiedziałam jak wyjąć kość z udka z kurczaka. Byłam negatywnie nastawiona . Jednak szkoła nie idzie w las . Postanowiłam i ja tę sztukę pojąć , początki nie były łatwe , rozwalałam udka , ale po jakimś czasie było coraz lepiej .

Kość faktycznie mozolnie się wyjmuje , ale potem faszerowanie i zjadanie naszego smakołyku  jest najfajniejsze.

Więc dzisiaj zastosuje produkty Bella -Bis

sól Himalajska    oraz szczypiorek tylko liofilizowany

4 udka z kurczaka dosyć spore , im większe tym lepsze

schab 100 gram

boczek wędzony 100 gram

szczypior tylko liofilizowany 4 łyżki( miałam Bella Bis)

sól morska do smaku

pieprz biały mielony

jajko

bułka tarta 1 łyżka

papryka czerwona słodka mielona

Udka myjemy, wycinamy kość i staramy się nie przeciąć środka.

Myjemy schab i mielimy na średnich oczkach.

Boczek mielimy na średnich oczkach.

Łączymy zmielony boczek ze schabem.

Dodajemy jajko i bułkę tartą namoczoną w 2 łyżkach wody.

Wymieszałam wszystko dodałam sól pieprz i szczypior .

Nadziałam udka i szczepiłam wykałaczkami.

Na dno żaroodpornego naczynia starłam margarynę i posypałam szczypiorkiem.

Ułożyłam udka na margarynie i obsypałam je czerwoną słodką zmieloną papryką wymieszaną z sola i pieprzem .

Piekłam 60 minut w 200 stopniach , zdjęłam pokrywkę i polewałam sosem który powstał podczas pieczenia i dopiekłam już bez pokrywki . Wyszło pyszne .

 

 

 

09:18, rozowakuchnia
Link Komentarze (10) »
wtorek, 18 marca 2014
Pyszne rolada z piersi z kurczaka

Rolada z  piersi  kurczaka i szynki

Postanowiłam wykorzystać w swoich roladkach szynkę  z zupełnie nowej  , innowacyjnej linii produktów Natura.

 

Potrzebna nam pierś podwójna

ser żółty 8 plastrów

szynka pokrojona w paseczki tak 100 gram starczy

pieprz do smaku

sól do smaku

jajko i bułka tarta do panierki

Pierś podwójną dzielimy na połowę.

Teraz połowę piersi rozcinamy tak aby nam powstała jedna warstwa.

Doprawiamy sola i pieprzem.

Kładziemy ser na całej powierzchni piersi i pokrojoną szynkę.

Zwijamy pierś jak roladę i nićmi związujemy jak szynkę.

Maczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni  przykrytą pokrywką z obu stron na rumiany kolor i dusimy koło 40 minut i gotowe smacznego.

Produkty z linii Natura są:
- bez glutenu
- bez dodatku fosforanów
- bez dodatku glutaminianu sodu
- bez sztucznych przeciwutleniaczy
- bez sztucznych konserwantów
- bez „E” w składzie produktu

produkty z linii bez E są dostępne w :

  • sieci hipermarketów Auchan
  • sieci Alma na terenie Warszawy
  • sieci TESCO Hipermarket
  • sieci MAKRO

NOVE NATURA

 

 

 

 

Co do moich odczuć , na pewno różni się w smaku , zauważyłam , że nie jest taka mokra jak to przeważnie kupuję się w sklepach kiedy odwijasz folie leci woda . Tu tego nie zauważyłam, Co do roladek ze schaby muszę powiedzieć , że pasowała szynka . Było wyborne .

poniedziałek, 17 marca 2014
Galaretka owocowo śmietanowa

Deser prosty , a jaki smaczny i ile może dać frajdy . Dostałam jakiś czas temu  ekologiczne galaretki i budynie od firmy Amylon

która ma produkty ekologiczne

galaretka cytrynowa 40 gram

galaretka wiśniowa 40 gram

śmietana30% 350 ml

cukier puder  1 łyżka

woda 500 ml

Galaretkę  wsypujemy do szklanki i zalewamy 250 ml zimnej wody wody.

Przelewamy do garnka i gotujemy 2 minut.

Przestudzoną wlewamy do trzech pucharków ( kieliszki do wina pasują )

Wkładamy do lodówki - lodówka ma kratkę jakby i zahaczamy  nóżką pucharka i lekko na skos i w tej pozycji zastyga galaretka.

Kiedy galaretka stężeje a szybko to idzie, wtedy robimy to samo z galaretką cytrynową.

Wlewamy do kieliszków i teraz już na stojąco może tężec w lodówce .

Śmietanę 30% ubijamy z 2 łyżkami cukru i szprycą albo woreczkiem z którego ucinamy rożek wyciskamy na zastygniętą galaretkę . Deser pyszny łatwy i smaczny.

 

 

 

 

Moje spostrzeżenia

Szybko tężeje - szybciej niż zwykła galaretka .

Smaczna

Galaretka o smaku cytrynowym - EKO

Waga:
40g

Producent: Amylon, Czechy.

Skład: cukier bio, substancja żelująca: agar bio, kurkuma mielona bio, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat naturalny

Sposób przygotowania: zawartość opakowania wsypać do 250ml zimnej wody i wymieszać. Gotować przez 1-2 minuty cały czas mieszając. Odstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

 Galaretka o smaku wiśniwoym-ECO

Waga: 40g

Producent: Amylon,Czechy.

Składniki:

cukier*, agar*, kwas cytrynowy, aromat naturalny, barwnik - burak czerwony*


* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli KEZ 011043



Galaretki można kupić na freshandeco



piątek, 14 marca 2014
Maki ze szpinakiem

Nie ma to jak sushi . Kiedy sama przygotujesz zostaniesz doceniona.

Dostałam od ffstore Czarny sezam do sushi sałatek, mięs,warzyw i deserów i postanowiłam z nim zrobić Maki ze szpinakiem :)  . Zadowolona jestem bo pierwszy raz użyłam sezamu w ogóle do czegokolwiek i zasmakował mi .

Ziarna czarnego sezamu charakteryzują  się lekko orzechowym smakiem, mocniejszym niż sezam biały Wykorzystywane są w Japonii nie tylko w kuchni, lecz także jako środek lecznicy, posiadający wiele cennych właściwości

Maki ze szpinakiem 

  • ryż do sushi krótko ziarnisty, klejący się
  • ocet ryżowy
  • cukier i sól
  • matę bambusową do rolowania
  • ostry nóż bez ząbków
  • nori - prasowane algi
  • wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku
  • marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
  • sos sojowy
  • pałeczki

 

  • Środek:
  • szpinak liściasty  300 gram
  • pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
  • sól morska do smaku



1 . Ryż opłukałam  pod bieżącą

2. Po wypłukaniu zostawiłam ryż w wodzie na 30 minut.

3. Nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1 (ryż:woda).

4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody.

5. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

Sos do ryżu.
Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.

Szpinak:

Szpinak wkładam na patelnię , podlewam woda i przez 20 minut go odmrażam.

Dodaje łyżkę oleju i smażę , posypuje 2 łyżkami suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią , dodaję sól do smaku .

Zostawiam do ostudzenia.



WYKONANIE:

Matę bambusową rozkładamy .

Nakrywamy ją folią spożywczą.

Nakładam ryż maczając ręką w wodzie wtedy lepiej się rozkłada .

lekko dociskam ryż do folii i miejscami smaruje wasabi  .

Kładę nori .

Na nori kładę rzędem usmażony szpinak.

Zwijam, pomagam sobie matą bambusową.

 

Kroje w 1-2 centymetrowe krążki .

 

Posypuje sezamem czarnym .

 

Podaje z sosem sojowym.



 

 

 

 


07:36, rozowakuchnia , Sushi
Link Komentarze (20) »
czwartek, 13 marca 2014
Zawijańce z ciasta francuskiego - Guma Orbit na deser

Polecam na nie spodziewanych gości . Ciasteczka na szybko.

2 opakowania ciasta francuskiego

dżem truskawkowy.

1. Ciasto francuskie rozwijamy

2. Smarujemy dżemem truskawkowym

3. Zwijamy  w baton i kroimy  co 1,5 cen

4. Układamy na papierze do pieczenia w którym ciasto było zawinięte .

5. To samo robimy z drugim ciastem francuskim.

6. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.

 

Moi drodzy, a teraz wam chcę coś powiedzieć w dobrej wierze :) Jak wiecie od słodyczy psują się zęby tak!!!!! Ano właśnie więc musimy  trzymać się pewnych zasad

- chodzić do dentysty ( ja chodzę często mam problem z pruchnicą ,  a to ciężka sprawa)

- myć zęby oj i to bardzo dokładnie( przynajmniej dwa razy dziennie , nie każe wam myć przecież po każdym posiłku bo i ja nawet tego nie przestrzegam :P

- możecie używać nici dentystycznej choć ja tego nie polecam bo sobie ostatnio blombe  wyciągnęłam

- Jednak najbardziej polecam używać gumę bez cukrową  po jedzeniu i piciu , jest idealna zwłaszcza kiedy jesteśmy poza domem.

Mam taką gumę  bez cukrową której używam Orbit i Orbit White.

parę powodów dla której warto używać gumy bez cukrowe

- zdrowe i czyste zęby

- możemy skorzystać, gdy akurat nie możemy  umyć zębów

- Guma neutralizuje  kwasów zwiększające ryzyko rozwoju próchnicy oraz oczywiście mamy  świeży oddech.

kawosze i coś dla was -Orbit White zapobiega przebarwieniom po kawie i herbacie  (nie jest to sposób na pozbycie się osadu, ale bardzo dobry sposób zapobiegania im

No to teraz zobaczcie jakie produkty kupuje.  Akurat te dostałam do testowania .


środa, 12 marca 2014
Konkurs wiosenny "Różowa kuchnia i makarony CZANIECKIE"

Z okazji pięknej pogody , słońca które przygrzewa i radości która wychodzi z nas  . Wiosna tuż tuż z tej okazji konkursik makaronowy .

Tym razem trochę zmienimy zasady konkursu.

Danie z makaronu i karteczka "Różowa kuchnia i makarony CZANIECKIE"

Przesyłamy na mejla joanna.gralik@wp.pl i wpisujemy się pod tym postem swoim imieniem i mejlem zgłaszając się do konkursu

Konkurs współorganizowany jest z firmą CZANIECKIE MAKARONY która ufundowała zestaw nagród dla zwycięzców. Spośród osób biorących udział w konkursie zostanie wyłonionych trzech zwycięzców 
W zestawy wchodzi:
I miejsce - 15 paczek makaronów
II miejsce - 10 paczek makaronów
III miejsce - 10 paczek makaronów

W temacie maila zgłaszającego należy wpisać: "Różowa kuchnia i makarony CZANIECKIE"

Treść maila powinna zawierać Imię i Nazwisko i przepis  ze zdjęciem w raz z karteczką.

Konkurs trwa od 12.03.2014 do 26.03.2014 do godziny 23:59.
Wyniki zostaną ogłoszone do 5 dni roboczych od zakończenia konkursu.
Po ogłoszeniu wyników i przekazaniu danych zwycięzców firmie Makarony Czanieckie zostaną wysłane paczuszki.

08:13, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (31) »
wtorek, 11 marca 2014
Bułki ze szpinakiem,serem i suszonymi pomidorami pomidorami

Pyszne bułeczki ze szpinakiem i serem topionym z oliwkami do tego suszone pomidorki  z czosnkiem i bazylią w sam raz na śniadanie.

450 g mąki pszennej chlebowej typ 450
200 g mąki żytniej razowej typ 720
230 ml mleka
150 ml wody
Szczypta cukru
2 łyżki masła
1 jajko


drożdże 30 gram

1 łyżeczka soli
Farsz:
400 g szpinaku mrożonego liściastego
Sól morska Kamis
suszone pomidory z czosnkiem i bazylia 2 łyżki Kamis
serek z oliwkami 8 szt( trójkąty)
Olej rzepakowy 1-2 łyżki do smażenia
Do posmarowania:
1 jajko



Rozczyn:

Pół szklanki mleka podgrzewamy aby tylko było takie letnie, dodaję drożdże i   cukier dwie łyżki, mieszam do rozpuszczenia,

Dodaje 3 łyżki mąki , mieszam i zostawiam do wyrośnięcia w misce ( w szklance wykipi więc do miseczki siup).

Ciasto właściwe:

Do miski wsypuje obydwa rodzaje mąki .

Podgrzewam margarynę dodaję resztę mleka i roztrzepane jajko , mieszam to razem .

Dodaje do mąki ( jajko mleko i margarynę) i wyrośnięty rozczyn , posypuję solą i zagniatam ciasto.

Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę.

Wałkuje na prostokąt 40x30 .

Szpinak ląduje na w patelni trzymam go do rozmrożenia , dodaje łyżkę oleju rzepakowego i podsmażam.

Dodaje serki topione trójkąty o smaku oliwek zielonych pomidory suszone z czosnkiem i bazylią.

Mieszam razem do rozpuszczenia serków( około 30 minut razem wszystko przechodzi smakiem ).

Ostudzony farsz kładę na cieście , rozprowadzam łyżką i zwijam w rulonik.

Kroje w paski akurat mi wyszło 20 szt.

Smaruje rozbełtanym jajem i przekładam na blaszkę zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekę na papierze do pieczenia  20 minut w 170 stopniach.

Podaje ciepłe są wtedy najsmaczniejsze , zimne też są smaczne , moja córka zabiera zimne do szkoły na śniadanie .

Efekt taki : Córka nie znosi szpinaku a tu sama się pyta kiedy upiekę następne .

 

 

 


niedziela, 09 marca 2014
Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

Kolejny tydzien i kolejne wspólne pieczenie . Tym razem będą to

Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

Przepis jest Pauliny   z niego piekę .

mąka pszenna, 225 gram
mąka orkiszowa, 150 gram
suche drożdże, 7 gram
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 1 łyżka
letnia woda, 200 mililitrów
tarty parmezan, 2 łyżki
suszone oregano, 1 łyżka

Rozczyn:

woda połowę szklanki drożdże 2 łyżki cukru i mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy .

Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut

 

Obydwie mąki wsypałam do miski.

Dodałam drożdże, sól, cukier  i oliwę z oliwek wymieszałam.

Wlałam resztę wody i rozczyn zagniotłam ciasto.

Wyrabiamy przez 10 minut , zostawiamy na 5 minut i znowu wyrabiamy 10 minut.

Ciasto zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Ciasto dzielimy na 8 porcji robimy jakby kwadraciki i zawijamy do środka czynność powtarzamy dwa razy.

Formujemy bułeczki obtaczamy  w parmezanie wymieszanym z oregano.

Układamy na blaszce do pieczenia  przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia .

Nacinamy noże bułkę na środku posypujemy resztą parmezanu

Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół  i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut.

 

 

 

 

Piekły razem ze mną:

                  Monika - Matka Wariatka

Dobrafka - Bona Apetita!
  Iza - Smaczna Pyza
  Daria - Breakfast
Gabriel -Męski wypas
  Lidia - na fb
  Ewelina - Przy kubku kawy
  Joanna -Różowa kuchnia
  Małgosia - Smaki Alzacji



sobota, 08 marca 2014
Tort z truskawkami i śmietaną

Co tu dużo będę mówić . Mamy dzień Kobiet i w dodatku urodziny mojej córki ,a to już 16 lat kiedy tak je obchodzimy . Z tej okazji zrobiłam tort w kształcie serca przypominający słoneczne dni pełne słodkości i smaku naszej truskawki .

Składniki :

2 szklanki maki tortowej tym 450

łyżeczka proszku do pieczenia

4 jaja

cukier 200 gram

margaryna 250 gram

czekolada gorzka 150 gram

50 ml spirytusu

Dodatkowo:

śmietana 30% 400ml

śmietan fix 3 szt

truskawki 300 gram

nadzienie wieloowocowe 5 łyżek ZENTIS

 

 

Margarynę wkładam do garnka i rozpuszczam z cukrem czekoladą i wodą .

Kiedy się zagotuję dodaję spirytus .

Kiedy ostygnie dodaję żółtka, mąką z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek.

Mieszam i przekładam do wysmarowanej formy margaryną i obsypaną mąką forma 22x21

Piekę w 170 stopniach koło 50 minut.

Ciasto się studzi , kroję je na trzy krążki .

Ubijam śmietanę z 2 łyżkami cukru

Pierwszy krążek śmietana, na to 5 łyżek nadzienia wieloowocowego , przykrywam drugim krążkiem na to śmietana truskawki, zakrywam trzecim krążkiem na to śmietana i truskawki.

Do lodówki na 3-4 godziny .

Tort wyszedł przepyszny .

Nadzienie owocowe możecie kupić oto w tym sklepie ZENTIS

Nadzienie przypomina konsystencję kisielu jest bardzo delikatne , do przełożenia ciasta , biszkoptu  idealne .

09:00, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (14) »
piątek, 07 marca 2014
Test formy serce mykitchen.pl

Jakiś czas temu dostałam do przetestowania od mykitchen.pl Formę serce w którym się piecze ciasta i robi serniki na zimno.

 

"Forma do pieczenia ciasta w kształcie serca. Przygotowane ciasto należy włożyć do formy i piec w niej. Po upieczeniu w prosty sposób można rozłożyć blachę i wyjąć z niej ciasto. Forma nadaje się również do przygotowania sernika na zimno lub innych ciast. Forma posiada powłokę antyadhezyjną o wysokiej odporności na ścieranie co sprawia, że ciasto nie przywiera.

Blachę można używać w piekarniku elektrycznym, gazowym lub z termoobiegiem."

Mycie w zmywarce: tak.
Wymiary: 21x22x8 cm.
Materiał: metal.
Gwarancja: 3 lata.

 Oceniam sklep i formę na w skali 1-6 na  6 +

Bardzo mi się podoba że forma jest dwuczęściowa można po upieczeniu wyjąć ciasto i zostawić na blaszce .

 

A najbardziej mi się podoba to, że spód jest lekko zaokrąglony w górę to znaczy ze nie wykipi nam ciasto podczas pieczenia albo gotowania sernika .

 

Zobaczcie jak wygląda ciasto przygotowane właśnie w tej formie serce . Jest idealne  wręcz doskonałe .

Rosół na cielęcinie

Słyszeliście kiedyś o firmie Bella -Bis i jej produktach . Ja tak, postanowiłam je wypróbować w mojej kuchni

Dzisiaj rosół smaczny i dobry na przeziębienie z jarzynką

 

400 g cielęciny z kością
3 marchewki
100 gram  pietruszki
100 gram selera

100 gram por

1 cebula ( opalona nad gazem )
jarzynka Bella-Bis do smaku

1. Najpierw Zagotowujemy wodę w garnku 3-4 litry.

2. Dodajemy mięso oraz przyprawy - jarzynkę

3. Gotować na małym  ogniu 3 godziny.

4.Po tym czasie dodajemy warzywa- seler,  marchew ,por, pietruszka , cebulę opaloną.

5. Gotowy rosół podajemy z makaronem.

 

07:21, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (5) »
czwartek, 06 marca 2014
Rogale maślane z dżemem Agrest i kiwi

Rogale maślane z dżemem Agrest i kiwi

500g mąki pszennej
2 łyżki miodu
5 łyżek ciepłej wody
30g drożdży świeżych
100ml mleka
50g masła
1 jajko
120 gram cukru

przyprawa do dań słodkich Kamis ( 10 razy młynkiem  przekręcić )

dżem agrest z kiwi "Owocowa Rozkosz"
Na wierzch:
1 jajko
mak

 

1. Wodę letnią wymieszałam z łyżką cukru czterema łyżkami mąki i drożdżami .

2. Masło rozpuściłam  dodałam do niego zimne mleko i jajo , rozmieszałam.

3. Do miski Wsypałam mąkę zrobiłam dołek dodałam przyprawę do dań słodkich , wlałam rozczyn z drożdży po 15 minutach ( tyle wyrastały).

4. Dodałam wymieszane masło z mlekiem cukrem i jajem .

5. Wyrobiłam ciasto i zostawiłam je na godzinę przykryte ściereczką.

6. Wyrośnięte i wyrobione ciasto , podzieliłam na dwie części .

7. Rozwałkowałam ( 28 cm średnica).

8. Z jednej części wychodzi 8 rogali.

9. Kładłam łyżeczkę dżemu " zielonego"

9. Zwijałam rogale, smarowałam rozbełtanym jajem .

10. Piekłam 20 minut w 170 stopniach .

 





środa, 05 marca 2014
Przystawka z serkiem camembert i kiełbasy, bez konserwantów

Chcę wam  pokazać moje koreczki które zrobiłam zupełnie nowej  , innowacyjnej linii produktów Natura.

Produkty z linii Natura są:
- bez glutenu
- bez dodatku fosforanów
- bez dodatku glutaminianu sodu
- bez sztucznych przeciwutleniaczy
- bez sztucznych konserwantów
- bez „E” w składzie produktu

produkty z linii bez E są dostępne w :

  • sieci hipermarketów Auchan
  • sieci Alma na terenie Warszawy
  • sieci TESCO Hipermarket
  • sieci MAKRO



Oto co przygotowałam z Kiełbasy Krótkiej bez E

Koreczki na wieczorne spotkanie z koleżankami.

Kiełbasa krótka 3 sztuki

ser camembert  z czosnkiem 2 sztuki

ogórek kiszony 8 szt

szynka 200 gram

Wszytko pokroiłam w kostkę powbijałam wykałaczki i przekąska zrobiona.

Kiełbasa  jest smaczna , nie czuć w niej chemii .

 

 

 

 

 

wtorek, 04 marca 2014
Ciacho z kokosem bez jaj i tłuszczu

Co tu zrobić szybkiego i smacznego , a przy tym mają to być łakocie??????. Proste jak drut ,najpierw sprawdzamy jakie mamy składniki , a potem kombinujemy ;P

Ciasto wyszło rewelacyjnie nie przypaliło się i odeszło z łatwością od formy . Kształt dość szczególny i ciasto fajnie wygląda SERCE MOŻECIE KUPIĆ W SKLEPIE Mykitchen . Rozsądna cena , starczy ci na lata ,zakup kontrolowany i bardzo przydatny .

Ciacho z kokosem bez jaj i tłuszczu
Składniki:
- 115 g wiórek kokosowych
- 190 g mąki pszennej
- 200 g cukru + ( 2 łyżki cukru waniliowego Dr. Oetker )
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker
- 1 łyżka kakao
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka, orzechy włoskie KRESTO 100 gram


 

 

1. Odmierzamy składniki , najlepiej w miseczkach.

2. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do miski.

3. Dodajemy odmierzony kokos i cukier.

4. Zalewamy mlekiem i mieszamy.

5. Przygotowujemy blaszkę , smarujemy ją margaryna i obsypujemy mąką .

6. Przekładamy większa połowę ciasta .

7. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mieszamy.

8. Teraz przekładamy ciasto z kakao tak aby zakryło górę.

9.Pieczemy 30 minut w temp 180 stopni

10. Forma moja miała 21 cm .

11. Rozpuszczamy czekoladę dodajemy mleko i orzechy 

Forma do pieczenia ciasta w kształcie serca. Przygotowane ciasto należy włożyć do formy i piec w niej. Po upieczeniu w prosty sposób można rozłożyć blachę i wyjąć z niej ciasto. Forma nadaje się również do przygotowania sernika na zimno lub innych ciast. Forma posiada powłokę antyadhezyjną o wysokiej odporności na ścieranie co sprawia, że ciasto nie przywiera.

Blachę można używać w piekarniku elektrycznym, gazowym lub z termoobiegiem.

Mycie w zmywarce: tak.
Wymiary: 21x22x8 cm.
Materiał: metal.
Gwarancja: 3 lata.



Efekt  końcowy wyszedł idealny .

 

 

 

 
1 , 2
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel