czwartek, 31 marca 2016
Sałatka z buraczkami i papryką

No wiadomo , że na Świątecznym stole znajdą się i sałatki, moja jest wykombinowana smakowo wyszła smaczna, a to najważniejsze .

Składniki:

buraczki marynowane 5 łyżek

kukurydza 60 g

seler marynowany 140 g

papryka marynowana 100 g

szynka konserwowa 200 g

ananas z puszki pokroić w części 

jajka ugotowane na twardo 4 szt

ser żółty 200 g

Sos:

Majonez Kielecki 5 łyżek

jogurt naturalny 3 łyżki

sok z ananasa 5 łyżek

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na sam dół miseczki kładziemy marynowane buraczki, na to idzie kukurydza i pokrojony seler.Polewamy połową sosu składniki.Marynowaną paprykę starałam się pokroić w kostkę, wyszło jak wyszło. Na paprykę pokroiłam tostową szynkę. Odsączyłam ananasa i pokroiłam go w mniejsze części ,położyłam na szynkę. Jaja pokroiłam drobno i położyłam na ananasa. Teraz zalałam drugą częścią sosu i posypałam żółtym serem. Sałatka wyszła wyśmienita pełna harmonii i smaku.

IMG_5338

 

IMG_53391

 IMG_5329

środa, 30 marca 2016
Czekoladowe jajeczka- grzybki

Tak się spodobały jajeczka na Święta Wielkanocne, że żyć mi nie dają więc upiekłam znowu. Tym razem udekorowałam je posypkami kolorowymi i białą czekoladą.

Oto mój deser prosto z serca. Te pyszne kolorowe jajeczka grzybki podarowała bym moim dzieciom,kiedy marudzą gdy leżą chore i potrzebują mamusinej miłości i cierpliwości. To właśnie najbardziej kryzysowa sytuacja. Wypróbowałam i wiem,że maluchy są zadowolone i uśmiechnięte. Taki mały nieporadny i kolorowy jajeczko-grzybek działa cuda:)

Składniki:

1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka błonnika kakaowego lub kakao
1/2 szklanki ksylitolu lub  cukru
1 kopiata łyżka majonezu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Dodatkowo:
kuleczki zbożowe w różowej skorupce Decorada
kamyczki czekoladowe Decorada
maczek smak owocowy Decorada
kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada
biała czekolada 150 g
3 łyżki mleka
 
 
 
 
Krok 1
W jajkach  po szerszej stronie,robimy otworek i przelewamy jaja do miski. Wrzątkiem wyparzamy wydmuszki i osuszamy.
Ustawiamy je w blaszce muffinkowej zabezpieczając boki zwiniętą folią aluminiową tak by wydmuszki stały stabilnie podczas pieczenia.
 
Krok 2
Miksujemy jaja z cukrem na puch,dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, majonez i błonnik kakaowy. Całość mieszamy i przelewamy do naszych skorupek, tak do połowy jajka. Pieczemy w 170 stopniach koło 20-25 minut. Po upieczeniu jajka chłodzą się. Po jakiś 20 minutach obieramy jajeczka ze skorupki.
 
Krok 3
Do garnuszka wkładamy czekoladę i wlewamy mleko, na gazie podgrzewamy do rozpuszczenia. W ciepłej lecz nie gorącej czekoladzie maczamy nasze jajka do połowy i dekorujemy kolorowymi posypkami.

IMG_5280
 
 
IMG_52851
 
IMG_5289
 
IMG_5290
 
 
 IMG_5287
 

Piecz... ot tak... prosto z serca!

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 29 marca 2016
Szynka w galarecie

 Kochani Święta Wielkanocne minęły , szynka w galarecie była na stole. Jajeczka ozdobiły i zachwyciły swoim smakiem oraz oryginalnością, dodatkowo były piękną dekoracją Świątecznego  stołu. Przystawka jest bardzo prosta do przygotowania, smaczna i zdrowa.

Składniki:

15 wydmuszek

szynka  z kurczaka 100 g

groszek marynowany 50 g

marchewka ugotowana 50 g

kukurydza konserwowa 50 g

Dodatkowo:

500 ml bulionu drobiowego

żelatyna 4 łyżeczki

Krok 1

 Wydmuszki powinny mieć otwór koło 2 cm po szerszej stronie jajka. Wydmuszki należy wyparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Marchew gotujemy na miękko ale tak by nam się nie rozpadała podczas krojenia.Po ugotowaniu marchewkę pokroić w kostkę i włożyć do wydmuszek. Kukurydze i groszek odcedzamy i wkładamy do wydmuszek. Szynkę kroimy w kosteczkę lub paseczki ,jak macie ochotę, również władamy do wydmuszek.

Krok 2

Do szklanki wsypujemy żelatynę, zalewamy ją zimną wodą 2-3 łyżki, mieszamy ( żelatyna gęstnieje). Wkładamy szklankę z żelatyną do mikrofali na 30 sekund, rozpuści nam się. Do gorącego buliony przelewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy by nie zrobiły nam się grudki. Bulion lekko przestygł, więc zalewamy wydmuszki. Zostawiamy na około 3 godziny w lodówce i gotowe :)

IMG_5325

 

IMG_53241

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 marca 2016
Babka gotowana 2016

Tradycyjnie co roku na  stole Wielkanocnym zagości gotowana babka, zmieniłam troszkę składniki i mam wrażenie że wyszła jeszcze lepsza niż w tamtym roku.

 

Składniki
- 5 jaj L
- 1 szklanka ksylitolu( cukier brzozowy) Kłos- Pol
- 250 g  masła
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy

 

Dodatkowo:

- biała czekolada 100 g

- mleczna czekolada 100 g

- kuleczki czekoladowe do dekoracji

Krok 1

 Miksujemy jaja na puch z ksylitolem( masa potroi swoją objętość).Dodajemy miękkie masło do zmiksowanej masy jajecznej. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Miksujemy na małych obrotach dodając aromat waniliowy.

Krok 2

Formę do gotowanej baby smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,wlewamy ciasto.Do  wysokiego garnka wlewamy wodę ciepłą . Wstawiamy formę z babką i przyciskamy ją by nam nie pływała. Nie zapomnijcie o tym by wody było 1 cm od góry babki.Od chwili kiedy woda się zagotuje, zmieszamy gaz i gotujemy 75 minut tak aby woda leciutko pyrkotała.

Krok 3

Babka ugotowała się, wyjęłam ją z wody, poczekałam, aż ostygnie i wyjęłam ją na sitko. Czekoladę białą i mleczną rozrobiłam z mlekiem( na gazie trzymałam do rozpuszczenia). Poczekałam, aż czekolada lekko ostygnie i polałam ostudzoną babkę . Udekorowałam ją i ozdobiłam bukszpanem. Pięknie się prezentuje na stole Wielkanocnym.

IMG_5303

 

IMG_5309

 

IMG_5299

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 27 marca 2016
Gotowany sernik

Proponuje zrobić sernik gotowany na Wielkanoc. Dekorujemy tak jak chcemy. Rodzina zadowolona,czego chcieć więcej.

Składniki:

ser 1.1/2 wiaderka

cukier 1.1/2 szklanki

6 jaj

masło 250 g

3 budynie waniliowe po 40 g

rodzynki 75 g

żurawina 75 g

aromat waniliowy 1

mleko 3/4 szklanki

Dodatkowo:

czekolada 200 g

mleko 3-5 łyżek

bakalie 

Krok 1

Do misy wkładam ser z wiaderka, dodaje jaja,aromat waniliowy i żurawinę z rodzynkami. Miksuje na małych obrotach do połączenia składników.

Krok 2

Do garnka dużego wkładam masło i wsypuje cukier, mieszam do rozpuszczenia. Dodaje zmiksowany ser z jajami i mieszam aż zacznie lekko wrzeć.

Krok 3 

Rozrabiam w mleku budynie i wlewam do sera, mieszam do momentu aż zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wykładam ciasteczkami korzennymi i na to przelewam masę serową. Zostawiam do ostygnięcia, następnie wkładam już zimne do lodówki na 12 godzin.

Krok 4

Następnego dnia wyjmuje sernik z lodówki. Czekoladę rozpuszczam z 3 łyżkami mleka i polewam sernik. Na wierzchu dekoruje go jak mi się podoba. Idealnie pasuje na Wielkanoc.

IMG_5314

 

IMG_5310

 

IMG_5317

 

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 marca 2016
Koszyczek drożdżowy do święconki 2016

Mamy kochani Sobotę, a więc dziś święcimy nasze śniadanie Wielkanocne-powiedzmy. Taki oto koszyczek upiekłam, właściwie dwa mi wyszły. Jeden większy i jeden mniejszy.Każdego zachęcam do zrobienia,potem zjadamy go na śniadanie.

 

Składniki:


5 łyżek cukru

500 gr mąki pszennej tym 500 Kłos Pol

100 g masła

jajko 

sól 1 łyżeczka 

Rozczyn:

1.1/2  szklanki mleka

35 g drożdży świeżych

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:


rozbełtane żółtko do posmarowania koszyka
wykałaczki do połączenia rączki

Krok 1

Do szklanki wlewamy mleko( ciepłe) dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i sól, robimy dołek i wlewamy do niego rozpuszczone drożdże,lekko mieszamy z mąką aby powstała zawiesina i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.Po 15 minutach drożdże wyrosły, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto które zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Krok 3

Ciasto wyrosło, wałkujemy je i wycinamy paseczki równe. Miseczki 18 cm i 20 cm wykładamy folią aluminiowa i smarujemy olejem. Kładziemy paseczki przez miskę i tak po kolei,potem w poprzek i powstaje koszyczek. Rozbełtanym jajem smarujemy koszyczki  Dorabiamy jeszcze rączki które pieczemy na miseczkach.Pieczemy je koło 25 minut w 170 stopniach Mamy piękne koszyczki do święconki.

IMG_5245

 

IMG_5246

IMG_5240

piątek, 25 marca 2016
Peklowana i zapiekana karkówka-Idealna na Wielkanoc

No moi kochani postarałam się i na święta zapeklowałam karkówkę,wstawiłam ją w środę i zapiekłam w czwartek no to mamy tydzień czasu.Wyszła wyśmienita, na gorąco idealna, a na kanapki po prostu w dziesiątkę.Zachęcam was do peklowania mięsa. Można potem spożyć na gorąco jak i na zimno np jako wędlinę na kanapki.

Składniki na 1.1/2 litra wody

woda 1.1/2 lita

sól peklowa 90 g ( na 1 wody dajemy 60 g )

czosnek 5 ząbków

ziele angielskie 5 szt

liść laurowy 3 szt

pieprz ziołowy 2 łyżeczki

karkówka 1.1/2 kg

Dodatkowo:

majeranek 2 łyżki

czosnek 3 ząbki

czerwona mielona papryka 1 łyżka

Krok 1

Najpierw odmierzam wodę 1.1/2 litra, dodaje listek laurowy i ziele angielskie oraz pieprz ziołowy. Zalewę zagotowuję ,dodaję czosnek pokrojony w plasterki i sól peklową mieszam do rozpuszczenia. Zalewa jest już chłodna,teraz wkładam karkówkę( zalewa musi zakrywać całe mięso-mięso musi być dość ciasno włożone). Garnek zakrywam i wkładam do lodówki na 7 dni,codziennie przekładam mięso" do góry nogami" by równomiernie się peklowało.

Krok 2

Po siedmiu dniach wyjmuje karkówkę z solanki, doprawiam majerankiem czosnkiem sprasowanym i papryka czerwona mieloną( nacieram mięso). Natarte mięso wkładam do naczynia żaroodpornego z pokrywką( jeśli nie macie to włóżcie do rękawa do pieczenia).Karkówkę pieczemy w 180 stopniach godzinę czasu,jeśli jednak chcecie by było bardzo miękkie to czas pieczenia należy przedłożyć do 1.1/2 godziny. Karkówka się upiekła,wyjmuje z pieca i zostawiam ja jeszcze na 30 minut pod przykryciem( dzięki temu karkówka będzie soczysta).Idealna na zimno do kanapek ,pieczywa czy sałatki.

IMG_52151

 

IMG_52141

 IMG_5213

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 marca 2016
Wielkanocna Pisanka warstwowa

Mazurek jak najbardziej musi być,tym razem będzie to warstwowy z nadzieniem i kolorową dekoracją 

Składniki na 4 pisanki

mąką

Mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 300 g

mąka krupczatka 300 g

żółtka 4 szt

masło 300 g

ksylitol Kłos-Pol 100 g

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo:

nadzienie o smaku kukułki 300 g

nadzienie o smaku kiwi 200 g

nadzienie dwie porzeczki 100 g

czekolada dekoracyjna biała i ciemna

kolorowa posypka

kolorowe kuleczki

 

Krok 1

Do misy wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę( pszenną i krupczatkę) w raz z proszkiem do pieczenia. Wbijamy cztery żółtka, wsypujemy ksylitol( cukier brzozowy który możemy zastąpić cukrem).Masło rozpuszczamy i schłodzone dodajemy do składników. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godz do schłodzenia.

Krok 2

Ciasto schłodzone dzielimy na cztery części i wałkujemy.Przykładamy szablon i wycinamy pisanki( wyjdą cztery szt).Pieczemy po 2 szt w 170 stopniach koło 15-20 minut.Po upieczeniu nasze pisanki chłodzą się.1 blat przekładamy nadzieniem z kukułki 2 blat nadzienie dwie porzeczki 3 blat nadzieniem z kiwi ,boki smarujemy nadzieniem pomarańczowym.

IMG_51861

 

IMG_5193

 

IMG_5198

00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 marca 2016
Wielkanocna sałatka z ananasem i szynką

Dziś sałatka która znajdzie się na Wielkanocnym stole. Pyszna polecam zrobić.

Składniki:

szynka z indyka 300 g

ser gouda 300 g

seler marynowany Develey 150 g

kukurydza z puszki Develey większa połowa

jaja ugotowane na twardo 6 szt

ananas z puszki cały po odsączeniu 

majonez 8 łyżek

jogurt naturalny 6 łyżek

sól i pieprz do smaku

Krok 1

Zaczęłam od szynki indyczej, pokroiłam ja drobno.Ser też pokroiłam w drobna kosteczkę, jednak polecam zetrzeć ser na grubych oczkach, będzie delikatniejszy.Odsączyłam kukurydzę i ananasa  pokroiłam drobno. Ugotowałam jaja na twardo i starłam je na tarce na grubych oczkach.

Krok 2

Potrzebujemy miseczkę szklana taka średniej wielkości. Na sam dół wkładamy odciśnięty seler marynowany( pokrojony). Na seler kładziemy szynkę, kukurydze. Zalewamy sosem tak połowę. Teraz kładziemy na sos ananasa,stare jaja,szynkę i resztę kukurydzy. Zalewamy sosem i na to kładziemy ser. Dekorujemy zielonym lub czerwonym dodatkiem.

 Krok 3 Sos do sałatki:

Do miseczki przekładamy majonez i jogurt naturalny, wlewamy z 5 łyżek soku z ananasa. Całość mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

IMG_5077

 

IMG_5068

 

IMG_5079

IMG_5070

00:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (2) »
wtorek, 22 marca 2016
Żurek z chrzanem i białą kiełbasą

Polecam na Wielkanocny obiad żurek z chrzanem i białą kiełbasą. Pyszne danie, zawsze robię na pierwszy dzień świąt .

Dziś nawet nie miałam czasu by zrobić foteczki krok po kroku :(

Składniki:

włoszczyzna( marchewka , seler , pietruszka, por po 100 g każdego)

 boczek 300 g

 0,5 litra zakwasu na żur

 liść laurowy 3 szt

 ziele angielskie 3 szt

majeranek 1-2 łyżki

6 łyżek  kwaśnej śmietany 18%

3 łyżki chrzanu luksusowego

sól i pieprz do smaku

3 ząbki czosnku sprasowanego

biała kiełbasa ( sama robię) 4 pętka

ziemniaki 4 duże

Wykonanie:

Do garnka wkładam włoszczyznę umytą, listek i ziele angielskie i boczek. Ziemniaki obieram i kroje w kosteczkę dodaje do włoszczyzny.Zalewam wodą( 2 litry)i gotuje na małym ogniu, w między czasie doprawiam solą i pieprzem . Boczek zmiękł, ziemniaki doszły. Wlewam żur dobrze wymieszany,wsypuje majeranek , dodaje czosnek i chrzan. Gotuje jeszcze trochę. Wlewam śmietanę 1-2 minut i już gotowe. Podaje z wkładką- biała kiełbasa na talerz. Wychodzą 4 porcję.

IMG_5105

 

IMG_5103

 IMG_48161

IMG_5110

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 marca 2016
Wielkanocne jaja- galaretka drobiowa

Ostatnio robiłam jajeczka, drobiowe galaretki. Moja rodzina zaskoczona i rozradowana. Pomysł przypadł do gustu. Smak wyrazisty,taki jak powinien być.

Składniki:

10 wydmuszek

szynka 100 g

kukurydza Develey 10 ziarenek na wydmuszkę

szczypiorek 1 pęczek

białko ugotowane z 3 jaj

bulion drobiowy 500 ml

Wykonanie:

Najpierw zrobiłam wydmuszki ( nożykiem zrobiłam dziurkę z szerszej strony jajka i przelałam zawartość do miski, tak samo zrobiłam z pozostałymi 9 jajami. Wyparzyłam skorupki i osuszyłam, włożyłam je do pojemnika od jaj)Przygotowałam bulion do którego dodałam 4 łyżeczki żelatyny. Rozmieszałam i zostawiłam do przestygnięcia. Szynkę w plasterkach położyłam na deskę i mała foremką zaczęłam wycinać kształt.Szynkę wykrojoną po 6 szt wkładałam do każdej wydmuszki. Kukurydze odsączyłam i wkładałam do wydmuszek.Ugotowałam 3 jaja i same białko pokroiłam drobno w kosteczkę i też włożyłam do wydmuszek. Na końcu pokroiłam szczypiorek i wsypałam go do wydmuszek. Teraz zalałam jeszcze ciepłym bulionem do samego otworu. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny i jajeczka były już gotowe.

Ps...    Świetnie się prezentują na stole.

 

IMG_5089

 

IMG_5097

 

IMG_5092

sobota, 19 marca 2016
Muffiny z dodatkiem kawy

Dziś będzie nowość kulinarna, tego jeszcze nie robiłam.Trzeba było się odważyć i smakowo doświadczyć. Muffiny wyszły rewelacyjne o doskonałym smaku .

Składniki:

120 g miękkiego masła

120 g ksylitolu

2 jaja

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka błonnika kakaowego

2 łyżki cykoria-dy instant klasycznej

4 łyżki mleka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy składniki sypkie, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypujemy błonnik kakaowy, cykoria-de i cukier. Rozpuszczamy masło, wlewamy do niego mleko i przelewamy do misy ze składnikami sypkimi, na końcu dodajemy roztrzepane jaja. Mieszamy łyżką do połączenia składników.Ciasto przekładam w papilotki do muffin i wkładamy do blaszki. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Opinia:

Wyczuwalny jest smak kawy instant, przyjemnie się je. 

IMG_50061

 

IMG_4998

IMG_5002

 

IMG_4985

 

IMG_4996

 

IMG_4989

 

IMG_5014

Taka mała informacja dla was o cykoriadzie, muszę przyznać , że przyjemnie się piję. Ma cenne składniki dla naszego organizmu. Niżej macie informację bezcenne .

 cyk1

piątek, 18 marca 2016
Kurczak w panierce z płatków owsianych

 

Dziś bardzo prosty obiadek, kasza owsiana, sałatka z pomidora i pałki z kurczaka w płatkach kukurydzianych. Sycące i smaczne.

Składniki:

kasza owsiana 3 torebki

pomidory 4 szt

cebula 1 mała

śmietana 18% 200 g

pałki z kurczaka 6 szt

Dodatkowo:

płatki kukurydziane 100 g 

sól

pieprz ziołowy

papryka czerwona słodka i ostra mielona tak po pół łyżeczki

krok 1

Pałki myjemy i zostawiamy by odciekły. Płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka i tłuczkiem rozdrabiamy. Przesypujemy rozdrobnione płatki do miseczki, dodajemy sól pieprz i obydwie papryki. Obtaczamy w tej panierce pałki z kurczaka,kładziemy je do blaszki włożonej folią aluminiowa i zapiekamy w piecu koło godziny w 200 stopniach.

Krok 2 

Pomidory sparzmy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę, cebule tez kroimy w kostkę. Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. 

Krok 3 

Gotujemy kaszę owsianą, na każdy talerz jeden woreczek. Podajemy z kurczakiem i sałatką z pomidora. Przepyszny obiad .

 

 

IMG_4802

 

IMG_4804

Musze przyznać, że kasza ma bardzo fajny smak. Je się z przyjemnością, ale nie dlatego jest taka dobra.  Można śmiało powiedzieć,że jest cennym źródłem białka, doskonałym dodatkiem do wszystkich rodzajów mięsa. Można ją jadać na słodko, ugotowaną na mleku z dodatkami świeżych owoców. Świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów czy naleśników tworząc doskonałe połączenie smakowe.  Dlatego polecam wam jeść kaszę, dla waszego zdrowia i po prostu z przyjemności.

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 marca 2016
Wielkanocny keks

Taki słodki, taki nieporadny,a jednak bardzo go lubię. Kiedy patrze  na niego napływa mi ślinka do ust. Czy już wiecie o czym mówię??Tak to keks z mnóstwem bakalii,polany białą czekolada i udekorowany kolorowymi skórkami kandyzowanymi.

Składniki:

mąka pszenna typ 500

cukier brzozowy 1 szklanka

białka 1 szklanka

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

olej 1 szklanka

Dodatkowo:

żurawina suszona 2 garście

 rodzynki 2 garście

skórka pomarańczowa 2 garście

morele suszone 10 szt

skórka pomarańczowa, cytrynowa  kandyzowana na udekorowanie

Polewa:

biała czekolada 150 g

mleko 2-3 łyżki

 

Krok 1

Do misy wlewamy białka( temp pokojowa), dodajemy cukier brzozowy( ksylitol) i miksujemy do potrojenia masy. Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek z cukrem, delikatnie mieszamy. Wlewamy olej, nadal mieszamy.

Krok 2

Do miseczki wsypujemy żurawinę, rodzynki, skórkę kandyzowana i morele drobno pokrojone. Zasypujemy dwiema lub trzema łyżkami mąki. Przygotowany miks bakaliowy dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 170 stopniach.

Krok 3

Keks nam się upiekł i ostygł. Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem,polewamy keks, dekorujemy miksem skórek kandyzowanych. Tak podany prezentuje się doskonale na Wielkanocnym stole.

 

IMG_4969

 

IMG_4964

 

IMG_4974

 

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (1) »
środa, 16 marca 2016
Śledzie z masłem

Postanowiłam wypróbować przepis mojej babci,czyli masło zmieszane z solą jako dodatek do smażonego śledzia. Rybka świetna i delikatna.

Składniki:

śledzie małe 2 kg ( po obcięciu głów i wyczyszczeniu jest koło 1400 g)

 masło 200 g

sól pól łyżeczki

Dodatkowo:

ole do smażenia

mąka do obtoczenia

Wykonanie:

Śledzie myjemy, obcinamy głowy i czyścimy z wnętrzności. Masło musi być miękkie, dodajemy do niego sól i mieszamy do połączenia. Każdego śledzie umytego obsuszamy ręcznikiem papierowym.Łyżeczka nabieramy miękkie masło i do środka do śledzia wkładamy i rozprowadzamy po całości.Śledzia obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzana patelnie z tłuszczem. Smażymy po 3 minut z każdej strony( smażyłam dłużej bo chciałam by były rumiane).Śledź jest niezwykle delikatny, a masełko z solą nadało im wyrazistości :)

IMG_4937

 

00:00, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 marca 2016
Wielkanoc- czekoladowe jajeczka

Taki właśnie pyszny smakołyk możecie zrobić na Wielkanoc. Wyglądają cudnie na talerzu. Smakują rewelacyjnie. Prawdziwy szał  na stole.

 

Składniki na 12 szt

 

 

 

Dodatkowo:

Czekolada biała 150 g

posypka kolorowa ( biało czarna) 1 szt

 

Krok 1

Potrzebne nam są "foremki " ze skorupek jaj. nożem tłuczemy skorupkę po szerszej stronie jajka i delikatnie usuwamy skorupki. Przelewamy jaja po kolei do miseczki. Myjemy dokładnie i osuszamy. Skorupki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwile by obciekły. Do każdej skorupki wlewamy odrobinę oleju ,następnie do góry nogami by nadmiar odciekł.Skorupki mamy już natłuszczone.Każde jajko obwijamy folią aluminiową i wkładamy do formy na muffiny.

Kok 2

Do misy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy ubite jaja z cukrem i mlekiem. Dodajemy kakao i rozpuszczone masło, mieszamy. Łyżką przelewamy ciasto do skorupek z jajek. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu lekko tłuczemy jajka i obieramy nasze jajeczka.

Krok 3 

Rozpuszczamy czekoladę, maczamy w niej jajeczka tak do połowy i obsypujemy posypką ( kuleczki białe i czarne).

IMG_4949

 

IMG_4933

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 marca 2016
Mazurek klasyczny

No to dziś ostatni mazurek,no chyba że coś mi jeszcze do głowy wpadnie ciekawego to zrobię.

Składniki:

mąka tortowa 200 g

mąka krupczatka 100 g

masło 250 g

żółtka 3 szt

cukier 4 łyżki

Dodatkowo:

masa orzechowa z kawałkami orzechów ( na cały mazurek)

polewa dekoracyjna biała i ciemna do dekoracji mazurka( naokoło)

Lukier zrobiony z cukru pudru i soku z cytryny do dekoracji jako pączki bazi

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę, żółtka i cukier. Wyrabiamy szybciutko ciasto, a potem do lodówki aby się schłodziło- zostawiamy na godzinę. Minęła godzina teraz wałkujemy prostokąt. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i tak pieczemy spód mazurkowy.Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masą orzechową z kawałkami orzeszków. Roztapiamy gorzka czekoladę i robimy gałązki. Z lukru robimy małe pączki bazi. Na około dekorujemy polewą dekoracyjną ciemna i białą. Mazurek wyszedł pyszny.Tak wygląda w całości , a tak pokrojony :)

IMG_4925

 

IMG_48961

 

IMG_4924

 

IMG_4890

 

IMG_4897

13:18, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (1) »
niedziela, 13 marca 2016
Pasztet Wielkanocny

Dziś na wytrawnie, zamiast ciasta czy mazurka będzie pasztet z podrobów i drobiu.

Składniki:

bulion warzywny 1 szklanka

wątróbka drobiowa 300 g

pierś z kurczaka 300 g

czosnek 4 ząbki

pieprz  biały mielony

sól do smaku

majeranek 1 łyżka

Dodatkowo:

marchew 4 szt

seler 100 g

por 100 g

pietruszka 100 g

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Wątróbkę drobiową czyścimy, myjemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z odrobią soli i pieprzu. Dodajemy majeranek 1 łyżkę i czosnek sprasowany. Chwile mieszamy tak z 15-20 minut do usmażenia. Pierś z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy drobno i smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną soli i pieprzu.Mięso mielimy razem z podrobami i  ugotowaną marchewką . Dolewamy szklankę wywaru warzywnego( jak nadal za suche to dodajemy odrobinę jeszcze wywaru). Foremkę możemy wyłożyć folią spożywczą i wkładamy pasztet. Do lodówki trafia na całą noc. Teraz możemy śmiało na kanapki smarować.

Bulion warzywny:

Do garnka wlewamy litr wody ,dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Wkładamy kawałek selera, por, marchew,pietruszkę,doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, aż powstanie wywar warzywny.

IMG_4907

 

IMG_4911

IMG_4922

00:00, rozowakuchnia , Pasztet
Link Dodaj komentarz »
sobota, 12 marca 2016
Mazurek - jajo

Mazurek -pisanka - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 250 g margaryny (miękkiej)
  • 125 gram cukru
  • 4 żółtka
  • 1 duża cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)
  • 2 szk mąki krupczatki
  • 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • kajmak 200 gram
  • pianki z 15 szt
  • dmuchane chrupki w mlecznej czekoladzie z 2 garście
  • morele suszone z garść
  • posypka kolorowa do posypania

Mazurek -pisanka - PRZYGOTOWANIE:

Na stół wsypuję mąkę krupczatkę , robię dołek . Dodaję cukier i proszek do pieczenia. Margarynę siekam i dodaje . Żółtka wbijam i zagniatam ciasto. Robię to szybkimi ruchami , zawijam w folię spożywczą i do lodówki na godzinkę. Wałkuje ciasto na około pół centymetra . Kładę szablon i wycinam pisankę. . Widelcem szybki nakłuwam ciasto dosyć gęsto. Piekę 20 minut w 170 stopniach. Otwieram puszkę i wyjmuje łyżką kajmak , smaruje na całej pisance. Nożyczkami tnę pianki na małe kawałeczki i na około pisanki kładę jeden obok drugiego. Kawałek dalej robię następny okrąg pianka i dmuchany chrupek w czekoladzie mlecznej Na środku kładę pokrojone suszone morele. Posypuje posypką kolorowa całą już pisankę i gotowe . Mazurek zrobiony .

 

00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Dodaj komentarz »
piątek, 11 marca 2016
Mazurek Wielkanocny - kurczak

Inwencja Wielkanocna nadal trwa. Dziś będzie to kurczak. Fajnie wygląda i pysznie smakuje, dzieci mają radość a dorośli robotę.

 

 

Składniki:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 140 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 70 g cukru pudu
  • 1 surowe żółtko

Dodatkowo: 

galaretka niebieska 1 łyżka + 1 łyżka cukru

galaretka czerwona 1 łyżka + 1 łyżka cukru

galaretka cytrynowa 5 łyżek+ 5 łyżek cukru

kuleczki czekoladowe i truskawkowe

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesiana mąkę, dodajemy do niej posiekane masło cukier puder i żółtko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę . Po godzinie wyjmujemy i wałkujemy. Przykładamy szablon kurczaka i nożem kroimy. Pieczemy 10-15 minut w 170 stopniach. Ostudzonego kurczaka dekorujemy.

Lukier:

mielimy galaretkę i cukier dodajemy odrobinę goręcej wody, mieszamy i mamy lukier żółty. Całego kurczaka nim dekorujemy . Robimy identycznie z niebieska i truskawkową galaretką dekorujemy dalej kurczaka.

 IMG_4752

 

IMG_47581

 IMG_4748

00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (6) »
czwartek, 10 marca 2016
Biała kiełbasa-idealna na Wielkanoc
Jak Wielkanoc to i biała kiełbasa musi być. Zrobiłam zapas będzie akurat do żurku
 
Składniki
  • szynka wieprzowa 1,5 kg 
  • karkówka 1,5 kg
  • sól - 50 g
  • pieprz - 1 płaska łyżeczka, mielony
  • czosnek - 5 ząbków
  • woda - 300 ml wody zimnej
  • majeranek - 4 łyżki, suszony Tradismak
  • jelita 
  • Turbo Smak przyprawa do białej kiełbasy 1 łyżka Tradismak
Krok 1

Mięso umyłam osuszyłam i pokroiłam do mielenia .Zmieliłam na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełożyłam do dużej miski, wsypałam majeranek,sól,pieprz i przyprawę do białej kiełbasy. Dodałam zimną wodę,sprasowany czosnek i wyrobiłam farsz. Odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce.Flaki wymoczyłam ( 3 godziny). Przy użyciu maszynki do mielenia, odpowiedniej nakładki, naturalnych flaków (wcześniej wymoczonych) zrobiłam pętka.   Kiełbaski oddzielaj od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku.

Krok 2

Gotową białą kiełbasę włóż do wrzącej wody. Skręć gaz, woda po włożeniu mięsa nie może wrzeć ma tylko pozostać bardzo gorąca. W tak przygotowanej kąpieli trzymaj kiełbaski przez 20 minut. Po tym czasie podawaj lub ostudź i zamroź.

 

IMG_4825
IMG_4814

IMG_4830

 

IMG_4823

00:00, rozowakuchnia
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 marca 2016
Mazurek pisanka Wielkanoc tuż tuż

No kochani nadal trwa wena mazurkowa , dziś Pisanki wielkość idealna nie za duża nie za mała 

Składniki:

350 g mąki pszennej typ 500

200 g masła

125 g śmietany 18%

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru 

3 żółtka

 

Dodatkowo:

foremki papierowe papilart 10 szt

masa orzechowa z kawałkami orzeszków

polewa dekoracyjna biała i czekoladowa

kuleczki w białej czekoladzie i mlecznej

migdały płatki

posypka kolorowa

lukier kolorowy

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło śmietanę, żółtka i cukier.Zagniatamy ciasto i do lodówki na godzinę do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy 10 jaj . Dociskamy formę do ciasta wycinamy i wkładamy do foremki papierowej. Pieczemy 7-10 minut w 170 stopniach. Ostudzone mazurki pisanki dekorujemy.

 

 IMG_4851

 

IMG_4847

 

IMG_4866

 

IMG_4845

 IMG_4869

Forma papilart nadaje się do pieczenia. Po upieczeniu wyrzucasz papierek i masz czyściutko bez mycia,od razu gotowe:)

Papilart ma również inne foremki w których możemy piec ciasta jak i  pasztet oto niektóre zobaczcie sami :

 IMG_48731

00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (1) »
wtorek, 08 marca 2016
PIXBOOK.pl-Najwspanialsze wspomnienia życia 18-nastka Pauliny :)

Moja córcia kończy dziś 18 lat,wkracza w dorosłe życie. Dla mnie zawsze będzie małym dzieckiem,bobaskiem z brudnym dzióbkiem i łapkami w kwiatkach.Tak szybko ucieka czas,chwilę i już nie ma.Postanowiłam uwiecznić fragmenty życia tu właśnie ,aby kiedyś moja córka mogła wejść i zobaczyć, przemyślenia i wspomnienia mamy.

Kochamy cię córeczko najbardziej na świecie. Jesteś naszym światłem i życiem.

IMG_48343

 IMG_48431

IMG_4836

IMG_4844

IMG_4835

Nasz skarbie najdroższy, jesteś naszym światełkiem na niebie. Pamiętaj , że zawsze możesz na nas liczyć.Kiedy będziesz potrzebować naszej pomocy, zawsze tu będziemy. Nadal jesteś naszym małym dzieckiem i pozostaniesz na zawsze.

IMG_48411

 

IMG_4839

 

IMG_4838

 

IMG_4842

 

IMG_48401

 

IMG_48371

 

Zapraszam serdecznie do 

 

 

PIXBOOK.PL Tu uwiecznisz na stronicach foto książki najpiękniejsze momenty z życia. Stworzysz chwilę z  roczku,18- nastki czy ślubu. Kiedyś moje wnuki spojrzą i powiedzą : Jaka ta babcia była super, marzenia każdej babci.

Tak na poważnie to zapraszam wszystkich serdecznie do tworzenia foto książek. Piękna sprawa, twarda oprawka , każda strona pięknie ozdobiona. Papier się nie drze, jest trwały. Sami tworzycie od tła strony po różne ramki opisy czy zdjęcia. Nie jest to zbyt drogie . Już za 30 zł możecie mieć taką foto-książkę. Serdecznie jeszcze raz zapraszam i polecam.

 

Ja swoją foto-książkę już mam a ty???

06:52, rozowakuchnia , Rodzina
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 marca 2016
Mazurki Wielkanocne mini

Wielkanoc się zbliża to czas na Mini Mazurki, fajna sprawa ,radość dla dzieci i dorosłych.

Składniki:

mąka pszenna 300 g

margaryna 200 g

cukier 100 g

żółtko 1 szt

śmietana 18% 2 łyżki 

Dodatkowo:

masa orzechowa z kawałkami orzeszków  Helio

kuleczki czekoladowe

polewa i dekoracja biała Helio

polewa i dekoracja deserowa Helio

gwiazdki żółte

kolorowy lukier 

 

Ciasto:

Do misy wsypujemy mąkę pszenną( przesiana), dodajemy cukier,margarynę i żółtko ze śmietaną. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy. Wycinamy szklanką koła. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze mini mazurki .Pieczemy w temp 170 stopni koło 15 minut( każdy piekarnik inaczej piecze więc sprawdzajcie najlepiej) .Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masa orzechową i lukrem, dodajemy dmuchane kuleczki w czekoladzie ememesy i co tam macie.

Lukier:

W młynku mielimy 3 łyżki niebieskiej galaretki i 3 łyżki cukru. Zalewamy odrobiną gorącej wody, mieszamy i powstaje lukier niebieski. To samo robimy z galaretką czerwona i zieloną.

IMG_4764

 

IMG_4769

16:44, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 marca 2016
Mazurek Wielkanocny zając
 
 

Wielkanoc to tradycja która jest pięknym świętem i dlatego co roku piekę mazurki, dziś będzie to zając :)
Mazurek wielkanocny zając:

Składniki na trzy zające
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 4 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 200 g  l margaryny
  • 5 żółtek
dodatki:
  • rodzynki królowej Helio
  • płatki migdałowe Helio
  • masa orzechowa z kawałkami orzeszków  Helio
  • galaretka niebieska+ tyle samo cukru
  • galaretka czerwona + tyle samo cukru
  • galaretka różowa+ tyle samo cukru
  • czekoladowe kuleczki
  • kółeczka kolorowe
 Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, dodajemy cukier puder, żółtka i margarynę.Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkujemy, przykładamy szablon i wycinamy nożem 3 zające. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na niego zające .Pieczemy w 170 stopniach koło 15-20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masą orzechową cały środek. Ob-ramówkę królika zaznaczamy kuleczkami czekoladowymi. wąsy robimy z rodzynek a  ogonek z płatków migdałowych. Niżej robimy pisanki kolorowe.
Krok 2
galaretkę wsypujemy do młynka i tyle samo cukru miksujemy, Przekładamy do miseczki i dodajemy odrobinę gorącej wody. Mieszamy i mamy lukier niebieski i tak z każdym kolorem identycznie.
 
IMG_4774
 

 IMG_47292

 

IMG_4731

 

IMG_4730

 

00:00, rozowakuchnia
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel