czwartek, 30 marca 2017
Deser truskawkowy z kiwi

Pyszny ten deser wyszedł, choć był wyczuwalny kwaskowy smak kiwi i truskawkowy-słodko kwaskowy. Zwyciężyła śmietana z odrobiną cukru która pasowała idealnie.

Składniki:

truskawki ( mrożone 300 g)

kiwi 4 szt+ 100 ml śmietanki 30%

śmietana 30%  300 ml

cukier 2 łyżki

 

Wykonanie:

Truskawki lekko zmrożone zmiksowałam i przełożyłam do szklaneczek.To co zostało w blenderze nie wyrzuciłam tylko dodałam pokrojone kiwi i 100 ml śmietanki Zmiksowałam i przelałam jako następną warstwę do szklaneczek. Na końcu ubiłam śmietankę z cukrem i dokończyłam dekorowanie deseru pysznymi gwiazdkami z białej i mlecznej czekolady.

IMG_5316

IMG_5328

środa, 29 marca 2017
Hot dog domowy

Dziś zachciało nam się czegoś kalorycznego czego unikamy jak ognia hihi  domowy fast-slow-food. Domyślacie się już co to ?? no tak to parówka i bułka .

Składniki:

mąką pszenna typ 500 -500 g

drożdże świeże 30 g

masło 40 g

olej 3 łyżki

woda ciepła 350 ml

sól 2 łyżeczki

cukier 1 łyżeczka

mleko pół szklanki

jajka 2 szt

Dodatkowo:

ser 400 g

keczup 

bazylia

oregano

Wykonanie:

Odmierzamy 500 g mąki i przesiewamy ją aby nam nic nieproszonego nie wpadło.Wsypujemy mąkę do misy i dodajemy jaja,cukier,sól,wodę i rozpuszczone letnie masło. W szklance rozpuszczamy drożdże rozmieszane mleku i wlewamy do naszych pozostałych składników.Wyrabiamy ciasto przez 15 minut( robot cykl 3 razy wałek). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 minut.Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i wałkujemy je na prostokąt tak jak długa jest parówka.Ciasto smarujemy keczupem i posypujemy bazylią,oregano i startym serem.Kładziemy parówkę i ciasno zwijamy na półtora raza. Hot dog kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach bo ciasto jeszcze wyrośnie. Zostawiamy je przykryte ściereczką na jakieś 20 minut. Po 20 minutach smarujemy rozbełtanym jajem i do pieca na 20 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu podajemy od razu choć i na zimno są smaczne.

 IMG_5560

wtorek, 28 marca 2017
Batoniki kinder country

Dziś coś bardzo prostego i smacznego. Łakocie domowej roboty,rodzina i znajomi zachwyceni :) Myślę, że częściej będę robić takie batoniki :) 

Składniki:
200 g czekolady mlecznej
45 g margaryny lub masła
2 łyżki miodu
4 łyżki mleka 3,2%
80 g mix zbóż ekspandowanych - żyto,gryka i amarantus
35 g wiórków kokosowych

 

Dekoracja:


150 g białej czekolady
40 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Potrzebny nam garnuszek średni,do którego wkładamy: czekoladę mleczną,margarynę,mleko,miód.Rozpuszczamy do połączenia składników. Składniki nam się rozpuściły więc dodajemy kokos i mix zbóż. Mieszamy,blaszkę od babki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na dno foremki,równomiernie rozprowadzamy i do lodówki do schłodzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy na wierzch na całej powierzchni i znowu do lodówki do zastygnięcia. Rozpuszczamy czekoladę mleczną również w kąpieli wodnej i polewamy w zygzaki nasz baton do zastygnięcia. Następnego dnia wyjęłam i pokroiłam na kwadraciki. Podałam schodzone.

 IMG_54772
IMG_5478

IMG_5474

 

IMG_54861

poniedziałek, 27 marca 2017
Jajka po szkocku
Mam propozycję na Świąteczny Wielkanocny obiad czyli jaja po szkocku. Całkiem smaczne danie które szybko przygotujemy.
 
 
Składniki:
 
jaja ugotowane na twardo 6 szt
mięso wieprzowe 600 g
sól i pieprz do smaku
suszone pomidory z czosnkiem do smaku- 2 łyżki dałam
czosnek sprasowany 4 szt
bułka tarta namoczona 2 łyżki 
jajko
 
Panierka :
 
mąka pszenna 1 szklanka
 bułka tarta 1 szklanka
jaja 2 szt
 
Przygotowanie:
 
Jajka gotujemy na średnim gazie jakieś 5 minut ( za długo nie gotujcie bo sinieją).Obieramy jaja ze skorupek.Mięso wymaczamy w zimnej wodzie,osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy na średnich oczkach.Dodajemy sól,pieprz ,suszone pomidory z czosnkiem,czosnek prasowany,jajo i,namoczoną bułkę tartą.Wyrabiamy składniki.Bierzemy w dłoń 100 gram mięsa i obtaczamy w nim jajko.Tak przygotowane mięsko obtaczamy w mące,w,jaju i na końcu w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiani ale bardziej rumiano kto jak woli.Podawałam same i z ziemniakami z wody.
 
 
 IMG_5530
 
IMG_5528
 
12:31, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 24 marca 2017
Chlebki pszenne z otrębami pszennymi

Zamiast jednego chlebka mam dwa.Zrobiłam w mniejszych foremkach, nawet fajnie się prezentował.Lepiej się kroiło choć może to tylko moja wyobraźnia .

Składniki:

mąka pszenna typ 650 500 g

 otręby pszenne 10 łyżek

drożdże suche 16 g

woda ciepła 450 ml

sól 1 łyżeczka

Wykonanie:

Najpierw odmierzamy mąkę, przesiewamy ją.Dopiero wtedy dodajemy drożdże i otręby pszenne,sól. Składniki przekładamy do misy i dodajemy ciepłą wodę, wyrabiamy ciasto 3 razy po 5 minut ( robot klikamy na wałek). Kiedy mamy ciasto dobrze wyrobione, przykrywamy je kloszem i zostawiamy do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość  odgazowujemy je,dzielimy na dwie części  i przekładamy do małych foremek wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut i 30 minut w 180 stopniach. Piekłam w parowym piekarniku. Jeśli nie macie takiego, wystarczy naczynie z woda postawić na dno piekarnika .


IMG_5370 

IMG_53662

IMG_5355

czwartek, 23 marca 2017
Babka na kwaśnej śmietanie

Boli mnie bark i ramię po same paluchy wrr. Tak się zastanawiam co tu zrobić pysznego, gdzie nie musiała bym praktycznie nic robić.Zaglądam do szafki, zaglądam do lodówki i mam już właśnie w tej chwili wpada mi genialny pomysł.Stoi samotnie śmietana kwaśna już wiem co idę robić.

Składniki na babkę z kwaśną śmietaną :

śmietana 18% 200 g ( taka jaką kupujecie do zupy)

jaja 3 szt

mąką 2 i 1/2 kubeczka

cukier 1 kubeczek

olej prawie cały kubeczek

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

cukier waniliowy 16 g

cukier 1 łyżka

Wykonanie:

Do misy wbijam całe jaj temp pokojowa, dodaję śmietanę,cukier i mieszam do połączenia składników. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam nad wymieszanymi składnikami ( mieszam łyżką) Na końcu dodaję olej i mieszam już tylko do połączenia składników. Formę tortową smaruje masłem i obsypuje mąką. Przekładam ciasto do formy.Piekę 50 minut w 180 stopniach ( sprawdzałam patyczkiem po 30 minutach ale było jeszcze surowe trochę wiec dopiekłam do 50 minut).Po upieczeniu wyjmuje z formy i stawiam na kratce aby ostygło.Posypuje cukrem pudrem zmielonym z cukrem waniliowym.

Ps.... Do odmierzenia składników wykorzystałam pojemniczek po śmietanie. 

IMG_5352

 

IMG_5350

 

IMG_5348

 

 

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 marca 2017
Deser z poziomkami i mix zbóż ekspandowanych jęczmień i jagły

Pyszny lekki deser z poziomkami i mix zbóż ekspandowanych jęczmień i jagły

Składniki:

 

2 szklanki jęczmień i jagły ekspandowanego Cenos Inspiruje

1 szklanka poziomek

1 łyżka ksylitolu zmielonego

300 g jogurtu naturalnego

poziomki i wiśnia w syropie do dekoracji

Sposób przygotowania:
Poziomki miksujemy z ksylitolem i przekładamy do czterech słoiczków .Na zmiksowane poziomki wsypuje połowę ziarna i mieszam z musem poziomkowym. Łyżką nakładam jogurt naturalny. Na jogurt  sypię ekspandowane ziarna  .Dekoruje poziomkami  i wiśniami w syropie i podaję. 

IMG_5394

 

IMG_5392

wtorek, 21 marca 2017
Jaja faszerowane dorszem wędzonym

Dziś jajeczka faszerowane pastą z dorsza wędzonego i innych składników,jakich- dowiecie się w trakcie.

Składniki:

dorsz wędzony 100 g

jajka  6 szt

majonez kremowy Folwark 4 łyżki

szczypiorek 1 pęczek

sól pieprz do smaku

Wykonanie:

Gotujemy jajka koło 5 minut, wyjmujemy studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w poprzek jajko i wyjmujemy żółtka.Do żółtek dodajemy majonez dorsza,szczypiorek i doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem.Zagniatamy składniki widelcem do momentu , aż pasta zrobi się gładka i lśniąca. Pastę wkładamy łyżką do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka i dekorujemy nasze jajeczka.Może do środka włożyć rzeżuchę lub drobno pokrojony szczypiorek.

 IMG_5279

 

IMG_5277

IMG_52901

 

Do pasty jajecznej użyłam majonezu kremowego Folwark -Majonez – legendarny, podstawowy sos w każdej kuchni na całym świecie.

IMG_53711

00:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 18 marca 2017
Chleb pszenny z żurawiną i otrębami pszennymi

 

 Pyszny ,smaczny,rewelacyjny no chyba już wszystko powiedziałam o chlebku z żurawiną. Warto zrobić ,posmakować i powiedzieć samemu jak smakuje. 

 

Składniki:

 

 

 

    Wykonanie:
    Odmierzamy 500 g mąki i przesiewamy do misy, dodajemy po kolei składniki sypkie czyli drożdże,sól,cukier,otręby pszenne, żurawinę. Zalewamy to ciepłą wodą i mieszamy łyżką.Przykrywamy misę kloszem szklanym i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak jest ciepło to szybciej wyrasta ciasto,wystarczy by podwoiło swoją objętość . Blaszkę obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte ciasto, zostawiamy na 20 minut do ponownego  wyrośnięcia i do pieca. Piec parowy nastawiamy na 200 stopni i pieczemy 15 minut potem zmniejszamy do 180 i pieczemy 30 minut.Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę niech stygnie.Chlebek rewelacja ,smaczny słodki pycha.
IMG_5211IMG_5212IMG_52131
 
IMG_5200
 
IMG_5199
piątek, 17 marca 2017
Jajeczka faszerowane ze śledziem i ogórkiem kiszonym

Jajeczka faszerowane ze śledzikiem, idealne na śniadanko. Nasycą i zaspokoją głód. Mało kaloryczne.

Składniki:

Jajka 5 szt

matias solony 3 płaty

ogórek kiszony 3 szt

majonez 3 łyżki

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Jajka gotowałam 5 minut na twardo. Po ugotowaniu obrałam i przekroiłam na połowę. Wyjęłam żółtka do których dodałam majonez,sól i pieprz ziołowy. Widelcem moment rozdrobiłam i powstała pasta. Łyżeczką nakładałam do jajeczka pasty.Śledzia wymoczyłam i odcisnęłam z wody,pokroiłam w drobną kosteczkę. Ogórki opłukałam i pokroiłam w kosteczkę. Kładłam na jajeczka z pastą śledzik i ogóreczek, smacznego.

 

IMG_51782

 

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 marca 2017
Jaja faszerowane pastą z plastrami piersi i buraczkami

Jajeczka faszerowane przeważnie robię na Wielkanoc, bo to praktycznie same jajka, dziś też chce wam pokazać jak zrobiłam jajeczka które urozmaiciłam  plastrami z piersi z kurczaka i do tego podsmażane buraczki z czosnkiem.

Składniki na 4 porcję;

jaja 6 szt

masło 70 g

musztarda sarepska 2 łyżki

sól i pieprz do smaku 

pierś z kurczaka ugotowana w rosole

burak 1 szt

sol i  pieprz do smaku 

czosnek 3 ząbki

Wykonanie:

 

Pierś gotujemy w rosole najlepiej.Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy na cienkie plastry. Burak jeden ścieramy na tarce i podsmażamy( dusimy na patelni z sola pieprzem odrobiną cukru i czosnkiem sprasowanym.Jajka gotujemy na twardo, kroimy w poprzek i wyjmujemy żółtka. Miękkie masło, musztarda sarepska sól ,pieprz i żółtka zagniatamy widelcem-robimy pastę. Wkładamy pastę do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka i wyciskamy pastę na jajeczka. Dekorujemy korniszonem.Na talerz kładziemy po dwa plastry piersi na nią kładziemy podsmażonego i podduszonego buraczka z czosnkiem i obok po 3 połówki faszerowanych jajeczek.

IMG_5160

IMG_51552

IMG_5151

 

IMG_5152

 

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 marca 2017
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką

Dziś będzie mięsko troszkę w innej postaci, ach jak ja lubię te paszteciki jeść hi hi. Karkówka wyszła pyszna, po przerobieniu jest jeszcze lepsza .

 

Składniki na ciasto:

 Dodatkowo na farsz:

  • karkówka 600 g
  • pieczarki 200 g
  • pomidor 1 szt
  • marchew 3 szt
  • pietruszka 3 szt
  • bułka tarta 3 łyżki
  • wywar z rosołu 1.1/2 szklanki

 

 

Wykonanie ciasta drożdżowego:

Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże,sól i cukier. Wlewamy ciepłe mleko,olej i wbijamy jajo.Wyrabiamy przez 15 minut( cykl 3 x 5 minut wałek klikamy ).Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę albo więcej ( zależy jak ciepło mamy w domu).

Farsz:

Karkówkę doprawiamy solą i pieprzem, podpiekamy w piekarniku przez około 45 minut w 200 stopniach.Po 45 minutach przekładamy do garnka,dodajemy pietruszek marchew, pokrojone pieczarki  i pomidora, zalewamy wodą tyle tylko by nam zakryło składniki. Gotujemy na małym ogniu koło godzinki do powstania rosołu .Mięsko nam się ugotowało więc wyjmujemy niech ostygnie, marchew i pietruszkę też wyjmujemy.Przekładamy mięsko do misy razem z pieczarkami  z marchewką i pietruszką.Miksujemy do rozdrobnienia.Dodajemy bułkę tartą i wywar rosołowy ostudzony. Mieszamy.

Zakończenie:

Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt, farsz przekładamy na środek i zwijamy w rulon. Kroimy na 2-3 centymetrowe porcję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy paszteciki niech wyrosną jeszcze. Po wyrośnięciu smarujemy je rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

 

 IMG_48981

 

IMG_4910

 

 

 

wtorek, 14 marca 2017
Koktajl z kiwi

Dziś od rana uraczę was pysznym koktajlem orzeźwiającym i smacznym.

 Składniki:

  • 6 dojrzałych kiwi
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 kostki lodu
  • miód płynny 3 łyżki
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mleka 0,5 %

Wykonanie:

Kiwi obrałam, pokroiłam w plasterki,włożyłam do misy. Wlałam jogurt naturalny mleko, miód. Dodałam odrobinę lodu i zmiksowałam. Przelałam do czterech szklaneczek i udekorowałam plasterkiem kiwi. Podawałam od razu po przygotowaniu.

Polecam wam szczególnie kiwi przy odchudzaniu, zawiera dużo witaminy C która spala tłuszcz . Małe pesteczki pomagają na perystaltykę jelit ważne także dla osób, które mają problemy z przemianą materii.Taki koktajl to pełnowartościowy i smaczny posiłek.

 IMG_50671

IMG_50701

poniedziałek, 13 marca 2017
Sernik na krakersach

Sernik na krakersach wyszedł bardzo smaczny. Jest to sposób kiedy nie mamy herbatników.

 

Składniki na sernik:

 

  • 5 jajek
  • 2 opakowania krakersów solonych po 150 g Cukry Nyskie
  • 1 kg mielonego twarogu zmielonego trzykrotnie ( Tłusty)
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna 200 g
  • mleko 3 łyżki
  • wiórka kokosowa 50 gram

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym  na puch.Twaróg mielimy 3 razy( mieliłam 5 razy) i dodajemy do ubitych jaj. Masło rozpuszczamy i kiedy będzie zimnie dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną( wymieszać dokładnie by mąka się rozpuściła)i dajemy do reszty składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno krakersy( nie kruszyłam ich dałam prosto z opakowania, z drugiego dałam połowę). Przekładamy masę serową na krakersy.Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut( na dno formy wstawiamy naczynie z wodą, sernik będzie taki delikatny). Po 15 minutach zmieszamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.Po upieczeniu polewamy sernik czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi

 

 IMG_3390

 

 

W grudniu dostałam od Cukry Nyskie paczuszkę ze słodyczami

IMG_3283cukry_nyskie

Postanowiliśmy wspólnie z rodziną, że paczuszkę oddamy dla ubogiej rodziny by cieszyli się Świętami TAK JAK I MY. Cukry Nyskie dziękuje w imieniu swoim ,mojej rodziny i rodziny która dostała słodycze.Dla was w podziękowaniu oto ten pyszny serniczek z waszym pysznym produktem czyli krakersami solonymi. Będzie wam smakował:) 

 

10:45, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
piątek, 10 marca 2017
Bułki pszennożytnie

 

Wpadłam przypadkiem do Pieguskowej Kuchni i zobaczyłam pyszne bułeczki, nie mogąc się oprzeć poleciałam do kuchni wyrabiać ciasto.Tak powstały bułeczki z otrębami żytnimi. Pyszne no i domowej roboty.

 

Ciasto na bułki pszennożytnie 

  • 650 gram mąki pszennej
  • 16 g drożdży sypanych
  • 250 gram ciepłej wody
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • otręby żytnie 10 łyżek

 

Wykonanie:

Najpierw odmierzamy i przesiewamy mąkę nad miską, wsypujemy drożdże,cukier i sól .Dodajemy otręby żytnie.Wlewamy ciepłą wodę i ciepłe mleko i olej . Wyrabiamy ciasto przez 15 minut( cykl 5 minutowy klikamy na wałek i czynność powtarzamy 3 razy).Po wyrobieniu ciasto przekładamy na stolnice silikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny. Ciasto wyrośnięte teraz dziele je 12 części, robię kuleczkę i lekko spłaszczam, zostawiam je do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jakieś 30 minut. Wstawiam do pieca razem z naczyniem z wodą. Piekę 30 minut w 180 stopniach ( piec parowy )Wy macie wodę w naczyniu dzięki temu skórka na bułce będzie chrupiąca.

 

IMG_5055

 

IMG_5057

 

IMG_5062

 

IMG_5059

 

 

czwartek, 09 marca 2017
Chleb foremkowy, pszenny z otrębami

Dziś następny chlebek, jakoś mam sentyment do domowego i tak piekę codziennie albo co drugi dzień, zależy ile zjemy.Rodzinka zadowolona, a oto przecież chodzi.

 

Składniki:

 

Wykonanie:
 
 Mąkę przesiewamy nad misą( będzie spulchniona i będzie się miało wrażenie,  że jest jej więcej.Dodajemy suszone drożdże. Wsypujemy odmierzone otręby żytnie,sól i cukier. Na końcu wlewamy ciepłą wodę i klikamy na wałek i powtarzamy serię 3 razy po 5 minut( wyrabianie ciasta chlebowego). Ciasto mamy pięknie wyrobione więc teraz przekładamy je na matę sylikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny.Ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy od babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką . Nacinamy na skos ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 35 minut. Ciasto wyrosło, aż za foremkę, takie ma być. Pieczemy chleb w 220 stopniach przez 20 minut,nie zapomnijcie o naczyniu z wodą na dno piekarnika wstawić . Skórka będzie chrupiąca dzięki temu. Po 20 minutach zmniejszamy piec do 180 i pieczemy dalej przez 25 minut. Po wyjęciu z pieca przekładamy na kratkę niech ostygnie chleb.
 
 
IMG_49801
 
 
IMG_49831
 
 
IMG_4984
środa, 08 marca 2017
Matcha - prawdziwy hit wśród zielonych herbat

  Matcha -cóż to takiego?? zadacie pytanie - to nic innego jak zielona herbata tylko , że w proszku.

 

IMG_5040

Po zaparzeniu przypomina kawę( chodzi o zawiesinę) Liście herbaty to najbardziej wartościowa część rośliny, zmielone i zaparzone łykamy pijąc matchę

IMG_5036

 

Stężenie przeciwutleniaczy  jest tak duże, że do przygotowania jednej porcji napoju wystarczy pół łyżeczki proszku zalanego filiżanką gorącej, ale nie wrzącej wody.W matchy znajdziemy niewielkie ilości minerałów i witamin ale za to bardzo dużo antyoksydantów   zwanych polifenolami, które dzięki swoim właściwościom są wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu chorób serca,cukrzycy i nadciśnieniu oraz zatrzymywaniu procesów starzenia skóry. Pijąc matchę, dostarczamy dawkę kofeiny  porównywalną z tą zawartą w jednej filiżance czarnej kawy . Miłośnicy tej herbaty twierdzą jednak, że daje ona zupełnie inne, zdrowsze pobudzenie niż mała czarna. W przeciwieństwie do kawy, stopniowo dodaje organizmowi energii i równie powoli jest wydalana. Herbata matcha ma bardzo charakterystyczny, silny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu.

IMG_5038

 

Przypomina smak młodego jęczmienia zmieszanego z rozdrobnionymi liśćmi szpinaku . Możemy go poprawić, dodając łyżeczkę cukru lub miodu, które nie zaburzą zdrowotnych właściwości. Dodana do warzywnych koktajli czy zupy kremu nada im intensywny, zielony kolor. Równie efektownie będą wyglądać przekąski z herbatą matcha oraz słodkie muffin ki i makaroniki.

 

Herbata Matcha a odchudzanie

Ciekawostką dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy może być to, że zielona herbata Matcha przyśpiesza przemianę materii i aż czterokrotnie zwiększa efektywność spalania kalorii przez ludzki organizm, bez jednoczesnego podnoszenia ciśnienia tętniczego krwi, czy zwiększania częstotliwości tętna.Ze względu na wysoką zawartość chlorofili  w liściach, co można zawdzięczać specyficznym sposobem uprawy i przygotowywania produktu końcowego, zielona herbata Matcha posiada niesamowite właściwości odtruwające ludzki organizm. Żadna inna zielona herbata nie wykazuje tak dobroczynnego efektu gdy chodzi o detoksykację całego ciała.

 

16:53, rozowakuchnia , Artykuły
Link Komentarze (3) »
wtorek, 07 marca 2017
Śledzik ze szczypiorkiem i śliwką suszoną #SEKO

Dziś pyszna przystawka, świetnie wygląda i przyjemnie smakuję.Polecam wam spróbować zrobić i posmakować. Nie stawiajcie od razu krzyżyka bo śledź bo śliwka . Całość komponuję się idealnie, a wasze kubki smakowe  polubią ten mały rarytas.

Składniki na 4 porcję( słoiczki po deserkach z biedronki)

Filety śledziowe lekko solone a'la Matjas 250 g #SEKO

cebula czerwona

cebula biała

śliwka suszona wędzona 10 szt

szczypiorek pęczek

sól i pierz ziołowy do smaku

Wykonanie:

 

Wykonanie jest bardzo proste i przy tym cudnie wygląda,a goście pytają się co to jest? Śledzia odsączamy z oleju i kroimy drobno. Cebulę czerwoną obieramy z łupinki i kroimy w drobna kosteczkę. Cebulę białą również obieramy i kroimy drobniutko . Śliwkę można pokroić w cieniutkie paseczki , a szczypiorek jak zazwyczaj kroimy. Na dno słoiczka wkładamy najpierw czerwoną cebulkę którą solimy i pieprzymy,śledź,śliwka ,biała cebula i szczypiorek. Całość komponuję się idealnie, a składniki się przegryzają . 

IMG_4936

 

IMG_4944
IMG_49511

 

IMG_49481

 

IMG_49451



00:00, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 06 marca 2017
Karkówka ze serem z suszonymi borowikami-Ser Koryciński

Sztuka mięsa dziś na obiad i to w nie codziennym stylu zapewniam, że równie będzie smaczne co przygotowane w tradycyjny sposób.

Składniki:

karkówka 1.1/2 kg

pieczarki 6 szt

ser suszonymi borowikami Koryciński 12 plasterków

ser wędzony Koryciński 12 plasterków

pomidor bez skórki 12 plasterków

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

folia aluminiowa

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, jeśli ma więcej tłuszczyku niż chcemy to odcinamy nożem. Mięsko kroimy w plastry 1.1/2 cm prawie do końca . Doprawiamy solą i pieprzem. W każdy nacięty kawałek mięsa wkładamy ser z suszonymi borowikami ,pomidor,pieczarkę i ser wędzony ,tak na przemian. Kiedy dojdziemy do końca to zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w foremce na ciasto kolo 2 godzin w 200 stopniach by mięsko nam się dopiekło jak i było miękkie, ma pływać w ustach hihi.

 


IMG_48021

 

IMG_48051

IMG_48191

 

IMG_4824

 

                                                                              Zapraszam was do sklepu 

serrr

Serowar Podlaski

Prawdziwe sery korycińskie wytwarzane na miejscu, z naturalnych i świeżych składników, według tradycyjnej receptury. Bez konserwantów i wzbogaca-czy smaków.Każdy znajdzie coś dla siebie i pod swój smak. Ja znalazłam i zachęcam was na smaczne sery.

08:39, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 04 marca 2017
Babka pomarańczowa

Co ta Joanna dziś majstruje w tej kuchni, zadajecie sobie pytanie, a odpowiedź jest bardzo prosta.Ta oto Joanna piecze dziś babeczkę pomarańczową dla swojej rodzinki , ma łasuchów w domu więc robi to z przyjemnością.Wszak jest łasa na komplementy jak to kobieta a na takie  które przemawiają przez żołądek do serca jak najbardziej .

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gęstej śmietany

lukier:

 

  • cukier puder 1 szklanka
  • mleko 4 łyżki 
  • kuleczki czekoladowe dmuchane do dekoracji

Wykonanie:

 Do misy wbijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy 4 minuty obroty 3.Do ubitych jaj dodajemy miękkie masło,śmietanę i sok z cytryny. Ucieramy teraz 2 minuty obroty 3. Dodajemy  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(łyżką wsypujemy partiami) ucieramy z 2 minuty obroty 3. Na samym końcu dodajemy startą skórę z pomarańcza i delikatnie mieszamy już łopatką. Formę okrągłą do babki( z rowkami) smarujemy masłem, obsypujemy mąką i przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu  robimy lukier cukier puder mieszamy z mlekiem.Polewamy babkę lukrem i obsypujemy kuleczkami z czekolady.

 IMG_48581

 

IMG_4855

piątek, 03 marca 2017
Chałka

Mimo, że pogoda brzydka, szarówka i znowu zrobiło się zimno, w domu pachnie słodko i kusząco. Cieplutko i milutko, czego chcieć więcej........... tak jeszcze coś kocyk, herbatka lub gorące mleczko, dobry film lub książka i mamy już wszystko co nam potrzeba :)

 

 

Składniki na 5 mniejszych chałek:

  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 170 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 15 g drożdży sypkich 

 

Dodatkowo:

jajko

Przygotowanie chałki:

 

Do misy włożyłam miękkie masło,cukier,cukier waniliowy,mleko,jaja,żółtka. Miksowałam 3 minuty w 50 stopniach obroty 4. Kiedy przestało miksować dodałam przesianą mąkę i drożdże. Klikamy oznaczenie wałek i 3 razy po 5 minut wyrabiamy ciasto. Zostawiamy w tej misie co było wyrabiane, niech sobie spokojnie wyrośnie( godzinka starczy).Po godzinie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych kawałków. Każdy kawałek rękoma rolujemy wałek( ależ mi się zrymowało).Dzielimy wałeczki na 5 chałek i zwijamy warkocze. Każdy warkocz układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut i smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut.Taką chałkę można jeść sama lub posmarować dżemem.

 

 IMG_48432

 

IMG_48471

 

IMG_4848

 

czwartek, 02 marca 2017
Szynka z szynkowara

Dziś tylko szyneczka albo, aż szyneczka z szynkowara . Robiona domowym sposobem, nawet galaretkę ma pyszną.

Składniki:

szynka 800 g

łopatka 300 g

peklosól 18 g

pieprz biały pół łyżeczki

woda 100 ml

żelatyna 2 łyżeczki

 

Wykonanie :

Mięsko umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je na mniejsze kawałki 5 cm( wykroiłam błonki i tłuszcz) i tłuczkiem rozbiłam,przełożyłam do misy.Posypałam pekolosą. Do szklanki wlałam gorącą wodę wsypałam , żelatynę i pieprz. Wlałam do mięsa. Całość wyrobiłam i wstawiłam do lodówki na 48 godzin. W tym czasie przewracałam mięsko z 4 razy by równomiernie się zapeklowało. Po 48 godzinach mięso przełożyłam do woreczka, a woreczek wstawiłam do szynko-wara. Zamknęłam i przełożyłam do garnka z zimną wodą i wstawiłam na gaz. Temp w wewnątrz mięsa 65 stopni, a na zewnątrz 80. Parzyłam 2.1/2 godziny po czym wyjęłam szynkowar z wody i wstawiłam do miski z zimną wodą na 10 minut.Potem do lodówki i stała do rana. Rano pokroiłam na kanapki :)

IMG_4771

 

IMG_4773

 

IMG_47622

Po szynkowar zapraszam niżej do sklepu

 

swojskiewyrobylogo1440774430

 

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel