niedziela, 01 kwietnia 2018
Mazurek Pisanka


Dziś ciąg dalszy, pieczemy mazurka o kształcie pisanki.Uwielbiam tworzyć jadalne mazurki i nie za słodkie.Ten jest z fajnym nadzieniem i bardzo prosty.


Składniki:


mąką pszenna 300 g
żółtka 2 szt
cukier 4 łyżki
masło 150 g
śmietana 18% 3 łyżki
proszek do pieczenia pół łyżeczki


Dodatkowo:


galaretka agrestowa połowę
woda 1 szklanka
kisiel cytrynowy cały + pół szklanki wody

morele z puszki 4 połówki

Przygotowanie:


Mąkę i proszek do pieczenia odmierzamy, przesiewamy i wsypujemy do miski.Dodajemy cukier, żółtka,śmietanę, masło i szybko zagniatamy.
Wkładamy do lodówki do schłodzenia na jakieś 30 minut( Jeśli ciasto będzie się kleić to podsypcie mąką lub mąką krupczatką .
Po schłodzeniu odrywamy kawałeczek ciasta i robimy z niego sporo malutkich kuleczek,posłużą nam do dekoracji pisanki. Z ciasta formujemy pisankę.
( Pomagam zawsze sobie szerszym nożem i lekko oklepuje na około wtedy nie ma żadnych zagięć).
Kuleczkami na około pisanki dekoruje, gęsto. Piekę w 170 stopniach koło 15-20 minut.Sprawdzam czy już się zarumieniło.Wyjmuje z pieca i zostawiam do ostudzenia.
Gotuje w garnuszku wodę,wrzucam galaretkę ,mieszam do rozpuszczenia i dodaje dodatkowo kisiel rozpuszczony w pół szklanki wody.
Mieszam, aż zacznie wszystko razem lekko pyrkotać i gotowe.Pokroiłam bardzo drobno morele z puszki i dodałam do masy.
Przestudzoną masę kładłam na pisankę i szpatułką rozprowadzałam.Na końcu udekorowałam gwiazdkami cukrowymi.Nadzienie jadalne i nie za słodkie.Polecam dla tych co nie boją się wyzwań i dla tych co pierwszy raz będą piec.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (2) »
sobota, 31 marca 2018
Pasztet Wielkanocny w towarzystwie marchewki i sliwki

Proponuję wam pasztecik drobiowy z marchewką na Wielkanocne śniadanko.
Pyszny wyszedł troszkę się martwię czy do świat wytrzyma .Oby moje żarłoki wcześniej go nie zjadły.

Składniki:


wątróbka drobiowa 600 g


pierś z kurczaka 400 g


udka z kurczaka dwie szt


marchew 200 g


śliwki suszone podwędzane 20szt


rosół drobiowy,bulion czy jak chce z kostki 250 ml


sól do smaku

pieprz mielony

czarny do smaku


suszone pomidorki z czosnkiem do smaku


3 foremki aluminiowe


Wykonanie:


Wątróbkę drobiową wymaczamy w zimnej wodzie i wycinamy wszystko co nam nie pasuje. Smażymy na odrobinie oleju bez mąki .
Doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Koło 20 minut dusimy i starczy, zostawiamy do ostygnięcia.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Mięsko z udek kroimy i dodajemy do piersi. Smażymy jakieś 30 minut,
oczywiście doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Zostawiamy do ostygnięcia. Mięsko i wątróbka zimna więc mielimy na średnich oczkach.
Marchew obieramy i również mielimy. ( Dzień wcześniej miałam rosół )
Dodajemy rosół ciepły i energicznie mieszamy. Konsystencja powinna być miękka i powinna lekko się wiązać.
Foremki aluminiowe smarujemy masłem i przekładamy nasz farsz. Na wierzchu kładziemy śliweczki i do pieca.
Pieczemy jakieś 30 minut w 200 stopniach i gotowe. Mówię wam jaki pyszny wyszedł :).

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Pasztet
Link Komentarze (3) »
piątek, 30 marca 2018
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką

Uwielbiam pierogi domowej roboty,wiem jakie mięsko daje i przyprawy. Niebo w gębie tak mawia mój mąż i wcale mu się nie dziwię bo sama przyznaje mu rację jedząc.

Składniki:

łopatka wieprzowe 400 g

 pierś z kurczaka 300 g

 marchewka 200 g

majeranek 1 łyżka

zioła prowansalskie 2 łyżeczki

sól 1.1/2 łyżeczki

pieprz mielony czarny pół łyżeczki

czosnek 4 ząbki

Ciasto na pierogi:

mąka tortowa 500 g

sól 1łyżeczka

wrzątek 300 lub 400 ml sprawdzamy czy ciasto jest ok

olej słonecznikowy 4 łyżki

cebule trzy do podduszenia i usmażenia

Przygotowanie:

Mięsko z łopatki mielimy na większych oczkach.Pierś z kurczaka mielimy na trochę ,mniejszych oczkach. Marchew mielimy na takich samych oczkach co pierś.Czosnek również obieramy i mielimy. Do przygotowanego farszu dodajemy sól,pieprz czarny mielony, majeranek, zioła prowansalskie.Dokładnie wyrabiamy farsz i zakrywamy folią spożywczą o zostawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Mąkę odmierzamy i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól,olej i wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto. Gładkie i lśniące w dodatku jeszcze ciepłe.Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy najlepiej na stolnicy silikonowej( nie podsypujemy już ani grama maki) Literatką wykrawamy kółka i nakładamy warsz. Zlepione pierożki kładziemy na przygotowaną wcześniej ściereczkę i następnie na gorącą osoloną wodę wrzucamy.Cebule drobno pokrojoną dusimy  i dodajemy do naszych pierożków. Smacznego.

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (1) »
czwartek, 29 marca 2018
Mazurek Wielkanocny

Zabrałam się dziś za robienie mazurka,codziennie coś innego robię. Dzielę sobie smakołyki bo Wielkanoc zaraz nadejdzie :)

Składniki:

mąką tortowa 400 g

maka krupczatka 200 g

masło 300 g

żółtka 3 szt

jajko 1 szt

śmietana 18% 5 łyżek

cukier 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

kajmak

słonecznik 50 g

galaretka pomarańczowa ( połowę)

kwiatki płatki

Wykonanie:

Na stolnice wsypuję mąkę jedną i drugą, dodaje cukier masło żółtka jajo śmietanę. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na godzinkę by się schłodziło. Minęła godzina więc wyjmuję i dziele na połowę. Z jednej połowy formuje prostokąt ( odrywam ręką na oko kawałek ciasta i wałkuje.Wycinam wykrawacz-ką małe kołeczka które będą ozdobą mazurka). Kółeczka nakładam na około mazurka oraz  na skos. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmuję i czekam by ostygł. Dekoruje kajmakiem, słonecznikiem galaretką pomarańczową i kwiatuszkami( opłatek).

Ps z pozostałej części wyjdą jeszcze trzy mniejsze mazurki cd nastąpi...

Image and video hosting by TinyPic

17:21, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 26 marca 2018
Rurki kruche z bitą śmietaną

Nie ma to jak swoje ciasteczko nie ważne jakie by było ale swoje własnoręcznie zrobione. Dziś zapraszam was na pyszne rurki ,uwielbiają je dzieci i dorośli, a nadzienie dajemy jakie chcemy. U mnie będzie dziś bita śmietana.

Składniki:

 mąka tortowa 500 g

 masło 300 g

cukier waniliowy 32 g

 proszek do pieczenia 1 łyżeczka

żółtka 2 szt

jajo 1 szt

Dodatkowo:

śmietana 30% 500 ml

cukier 2 łyżki

cukier 2 łyżki do obsypania rurek

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy na stolnicę sylikonową ( odmierzamy i przesiewamy przez sito), robimy w niej dołek i dodajemy żółtka jajo cukier waniliowy,masło i proszek do pieczenia. Zagniatamy szybciutko ciasto i wkładamy je do lodówki na jakieś 30 minut by  nam się schłodziło. Ciasto dzielimy na dwie cześć, wałkujemy na prostokąt i wykrawamy po długości nożem paski 2 centymetrowe. Rurki smarujemy masłem i nawijamy nasze przygotowane paseczki( zaczynamy od cienkiej strony i kończymy na szerszej.Blaszki wykładamy papierem i układamy na nich nasze rureczki, posypujemy je cukrem. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu delikatnie ściągamy  upieczone rureczki. Kiedy nam ostygną ubijamy śmietanę z odrobiną cukry i rękawem cukierniczym nadziewamy je najlepiej przed samym podaniem. Wyszło mi 28 szt

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

19:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (1) »
wtorek, 20 marca 2018
Baba cytrynowa-pomarańczowa

Ta babeczka jest bardzo prosta i smaczna, pasuje na Wielkanoc i na zwykły dzień. Bez baby nie ma Wielkanocy :)

Składniki:

mąka tortowa 250 g

jaja m 4 szt

masło kostka

cukier 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 sok z połowy pomarańcza i połowę startej skórki

sok z połowy cytry i połowę startej skórki

 

Lukier cytrynowo pomarańczowy:

połowę soku z pomarańcza

połowę soku z cytryny

cukier puder 1 szklanka

Wykonanie:

Cukier  i jaja lądują w misce. Miksujemy na największych obrotach do momentu , aż masa potroi swoja objętość. Mąkę odmierzamy i przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy lub miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy rozpuszczone letnie masło, sok z cytryny i pomarańcza oraz skórkę.Formę do babki smarujemy margaryna i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto. Pieczemy w 17 stopniach 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posypką.

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 19 marca 2018
Chlebek pszenny- Idealny wypiek pasuje na Wielkanoc

Zapraszam was na pyszny wypiek,chlebuś pszenny ze słonecznikiem na mące tortowej.Pięknie wyrósł i smakuje wyśmienicie.Chrupiąca skórka i nie kruszy się podczas krojenia.

Składniki:

mąka tortowa  550 g

woda ciepła 1.1/2 szklanki

drożdże świeże 35 g

 cukier 1 łyżeczka

sól jedna łyżeczka

olej słonecznikowy 2 łyżki

słonecznik jedna szklanka

Wykonanie:

Odmierzamy mąkę i przesiewamy.Wsypujemy do misy i robimy w niej dołek. Do szklanki wlewamy (1/3 szklanki) ciepła wodę i wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.Rozpuszczone drożdże wlewamy w dołek w macę i delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Kiedy drożdże nam pięknie pracują dodajemy resztę ciepłej wody, olej,sól i słonecznik. Wyrabiamy i zostawiamy pod przykryciem na 45 minut by nam wyrosło ciasto. Formę sylikonową obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte i odgazowane ciasto. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nacinamy nożem na skos,a kiedy ciasto wyrośnie spryskujemy wodą. Pieczemy w 200 stopniach na dolnym poziomie piekarnika około 40 minut Spryskujemy woda z 4 razy podczas pieczenia by skórka była chrupiąca.

Image and video hosting by TinyPic

 

Zabawa  Ciasto na niedzielę   Domowe pieczywo wypiekam sam!”. Wypiekały ze mną : ( Dowiecie się po zakończeniu wydarzenia)

czwartek, 01 marca 2018
Galareta drobiowa na udkach z kurczaka i warzywach

Dziś pyszna galareta drobiowa, nie znam nikogo by kto jej nie lubił.Zapomniałam wyjątkiem jest moja córka która nie je mięsa , a więc i rosołu :)

Składniki:

garnek 5 litrowy

woda 3 litry

udka z kurczaka 6 szt

marchew 3 szt

pietruszka korzeń 100 g

natka pietruszki pęczek

por 100 g

seler korzeń 100 g

cebula opalona 1 szt

sól i pieprz do smaku

ziele angielskie 4 szt

liść laurowy 4 szt

 żelatyna-na 5 litrów wody

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy umyte udka, włoszczyznę,sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu jakieś półtorej godziny. Mięsko obieramy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Marchew,pietruszkę seler kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do plastikowych pojemników. Rosół przecedzamy, dodajemy napęczniałą żelatynę i rozpuszczamy w gorącym rosole. Przygotowanym  letnim wywarem zalewamy mięsko w pojemnikach plastikowych. Można przemieszać widelcem mięsko. Zostawiamy do zastygnięcia( ostudzone można do lodówki wstawić szybciej zastygnie).

 

Image and video hosting by TinyPic

08:16, rozowakuchnia
Link Komentarze (4) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel