poniedziałek, 30 kwietnia 2012
Tiramisu z syropem wiśniowym

                                   Tiramisu z sokiem malinowym

-biszkopty podłużne z cukrem kupiłam w Kauflandzie

-syrop wiśniowy PREMIUM ROSSA

-jajka,
-cukier,
-espresso,
-alkohol -wódka
-kakao, 

- 500 gram serka mascarpone

 

3 żółtka zmiksowałam z 15 dag cukru i 500 g serka mascarpone. 3 białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do masy delikatnie, ale całkowicie łącząc składniki. Biszkopty maczałam w 200 ml espresso z alkoholem (dowolnym) i układamy w pucharku najpierw namoczone biszkopty na to polewałam sokiem wiśniowym premium rossa. Na każdą warstwę biszkoptów polanych sokiem wykładamy białą masę i znowu sokiem polewamy . Odstawiłam  do lodówki jeszcze stoi ale musiałam posmakować czy dobre kurcze ale pyszne zrobiłam że szok :) Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony.


Pizza z brokułami

                                  Pizza z brokułami i serem

 

Brokuły 300 gram ugotowanych

Ketchup ziołowy do pizzy

przyprawa do pizzy

2 szklanki mąki

drożdże 25 gram

mleko 1/4 szklanki

łyżeczka cukru

 

Wyrobiłam ciasto z mąki drożdży mleka i odrobinę cukru. Poczekałam aż urośnie 25 minut i rozwałkowałam włożyłam do formy ciasto , polałam ketchupem , dodałam trochę przyprawy  do pizzy .Ugotowane brokuły odcedziłam położyłam na ciasto i wstawiłam do pieca na 15 minut .Wyjęłam położyłam ser i trzymałam w  piecu do rozpuszczenia .

13:11, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (1) »
Spaghetti

                 Pyszny obiadek wyszedł :)  niby to tylko spaghetti ale smakowała mojej rodzinie .

 

makaron do spaghetti 150 gram

 Sos spaghetti pomidorowo - śmietanowy dałam cały słoiczek 550 gram

pieczarki 300 gram

pomidorki 2

bulionetka bulion domowy knorr 1 sztuka tylko i szklanka wody

Pieczarki umyłam  pokroiłam w grubsze plastry i poddusiłam na patelni . Pomidorki pokroiłam drobno dodałam do pieczarek oraz szklankę wodyi 1 bulionetke bulion domowy . I gotowałam w tym pieczarki z pomidorami. po 30 minutach dodałam gotowy sos do spaghetti jeszcze 10 minut i było gotowe. Makaron ugotowałam według tego co było na opakowaniu odcedziłam i polałam sosem :)

 

Pomidorowe inspiracje

piątek, 27 kwietnia 2012
Test produktów Granex

    

                 Firma Granex Wyslała mi produkty do przetestowania - dzisiaj testuje Zdrowy Błonnik

Wypróbowałam dzisiaj zbożowy Błonnik GRANEX  .Zagrzałam mleko i wsypałam do miseczki,  fajny kształt ma ,moja córka nazwała je robaczki i stwierdziła , że bardziej jej smakują z zimnym mlekiem. Nie są słodkie ale to wcale nie przeszkadza można je jeść jak chrupki lub z mlekiem jak kto woli . Zdrowy Błonnik to jest to właśnie czego potrzebuje ja :) jak i większość z nas .Do jogurtu   dodałam  smakował mi :) Nawet dodałam  do sałatki :)

Kwadraciki Granex - zbożowa przekąska wypełniona czekoladowym nadzieniem. Pyszne można je jeść z jogurtem lub mlekiem .Jednak dla mnie smakują najlepiej na sucho do schrupania .Zbożowa otoczka jest sycąca, a czekoladowe nadzienie zaspokaja chęć na słodycze :)

 

 

Zapraszam do polubienia strony Granex na fb

wtorek, 24 kwietnia 2012
Pyszności na wiosnę

      Szukałam inspiracji .Moja córcia mi ją dała i tak powstała sałatka z ryżu

Ryż Dziki 1 woreczek

mandarynki 4 sztuki obrane ze skórki i błonki

orzechy laskowe w miodzie każdy daje tyle ile che ja dałam tak aby było nie przesłodzone :) 1 łyżkę oraz orzechów laskowe  z 20

sałata z 6 listków pokrojona drobno

rzodkiewki 4 sztuki podłużne

Ugotowałam ryż około 35 minut gotowałam odcedziłam dodałam łyżkę miodu, wymieszałam włożyłam do miseczki lekko ugniotłam i wyłożyłam na talerz .  Sałatę drobno pokroiłam .Mandarynki obrałam ze skóry i błonki, rzodkiewkę umyłam pokroiłam w talarki

Składniki wymieszałam wszystkie i tak powstała sałatka z ryżem  . Muszę powiedzieć , że byłam zaskoczona ryz jest lekko słodki a to duży plus  jeśli chcesz zrobić sałatkę z niego to idealny pomysł :) Jest lekka i bardzo smaczna i wcale nie kaloryczna jak inne sałatki .Polecam na wiosnę i na rożne okazję :)

poniedziałek, 23 kwietnia 2012
Błękitne ciasto

 

                                 Zachciało mi się  wypróbować jabłuszka ze słoika. Moja córcia wpadła na pomysł zrobienia ciasta z jabłuszkami i śmietaną , mnie nie trzeba namawiać uwielbiam piec więc szybko rachu ciachu i było ciasto. Moja siostra ma komunie 13 maja pomyślałam że może upiekę właśnie taki placuszek do spróbowania :)

SKŁADNIKI:

  • 6jaj
  • pół szklanki cukru
  • maka pół szklanki tortowej
  • mąka pół szklanki ziemniaczanej
  • 30g ram margaryna Kasia
  • jabłka Dawtona- mus jabłkowy 720 gram
  • Śmietana 30% -400 mili
  • galaretka niebieska na 500 mili wody
  • truskawki 5 sztuk

PRZYGOTOWANIE: Jajka ubiłam z cukrem dodałam mąkę tortową przesianą oraz make ziemniaczaną przesianą Wymieszałam delikatnie na koniec dodałam rozpuszczona margarynę Kasię . Piekłam 25 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu Wyłożyłam jabłka ze słoika posmarowałam nim biszkopt . Ubiłam śmietanę i dodałam rozpuszczona i ostudzoną galaretkę w połowie szklanki wody . Zmiksowałam i wyłożyłam na ciasto a potem do lodówki . Potrzymałam godzinę wyjęłam znowu i pokroiłam truskawki w plastry . 

 

15:52, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (8) »
niedziela, 22 kwietnia 2012
Roladki faszerowane pieczarkami

                         Przepyszne roladki z  serem pieczarkami i marynowaną papryką

Pierś z kurczaka 500 gram

ser 6 plastrów

papryka marynowania Dawtona

pieczarki w plastrach usmażone   takie podduszone z 300 gram

przyprawa do kurczaka

sól pieprz do smaku

olej do smażenia

wykałaczki

 

Piersi pokroiłam na 6 plastrów lekko rozbiłam posypałam przyprawą do kurczaka. Plaster sera kładłam na każdy plaster piersi  na to papryka marynowana plasterek i pieczarki w plastrach.Zawijałam w rulonik i spinałam wykałaczkami . Smażyłam na patelni na rumiany kolorek pod przykryciem . Wyszły pyszne roladki :) przepis dodaje do dwóch akcji :)

piątek, 20 kwietnia 2012
Konkurs Kupiec

     Zapraszam do udziału w konkursie, w którym możecie wygrać 5 zestawów  od firmy Kupiec

Oto wymogi konkursu

Mój konkurs będzie polegał na dodaniu dania z produktem marki Kupiec  , przy którym ma być produkt widoczny który został użyty do dania, ma być widoczna marka produktu .
Zdjęcie i przepis  umieszczamy  na stronie Różowa Kuchnia

1.1 Organizatorem konkursu jest Joanna Gralik, właściciel bloga
http://rozowakuchnia.blox.pl/html
1.2 Konkurs organizowany jest w dniach od 20.04.2012 r. do 02.05.2012 r.
1.3 Danie ma być dodane z produktem marki Kupiec

1.4  Regulamin określa zasady przeprowadzenia konkursu, polegającego na wstawieniu przepisu wraz z produktem marki Kupiec na stronie
Różowa Kuchnia
1.5 Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga
http://rozowakuchnia.blox.pl/html w ciągu 5 dni roboczych od dnia
zakończenia konkursu.


1.6 Zwycięzcy konkursu nie mogą przenieść prawa do nagrody na osoby trzecie.


1.7 Zadaniem Uczestników konkursu jest polubienie profilu
Różowa Kuchnia 

1.8 W konkursie nagrodzonych zostanie 5 uczestników.
1.9 Nagrodami będzie 5 zestawów w których skład wchodzi:

Ryż do Sushi

Kaszka Kuskus

Wafelki ryżowe w deserowej czekoladzie

Wafelki ryżowe w mlecznej czekoladzie

Fasola Piękny Jaś Tyczny

Maca z czosnkiem

 



06:34, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (1) »
czwartek, 19 kwietnia 2012
Pieczarki w roli głównej

                         Zachciało mi się mięska dzisiaj. Poszłam do sklepu i Kupiłam piersi z kurczaka. Uwaga promocja w  Carrefour 12.99 kg i do tego rosołek drobiowy :) Od razu kupiłam pieczarki :)

Więc dzisiaj pierś z patelni w marynacie z rosołku drobiowego

Pierś z kurczaka jedna połówka

pieczarki 500 gram

rosołek drobiowy 1 kostka

oliwa z oliwek 2 łyżki

pomidory krojone z czosnkiem Dawtona 1 puszka

sałatka z pory i białej kapusty 150 gram

Pierś umyłam. Kostkę rosołową drobiową rozkruszyłam do miseczki dodałam oliwę z oliwek i rozmieszałam do rozpuszczenia. Wymoczyłam w tej marynacie pierś i na patelnie usmażyłam z obu stron na rumiany kolorek  i poddusiłam pod pokrywką aby była soczysta w środku.

Pieczarki umyłam pokroiłam w grubsze plastry i na patelni podsmażyłam i dodałam puszkę pomidorów  .Dusiłam to razem na samym końcu dodałam trochę soli  Poczekałam aż odparuje woda i przełożyłam na talerz do tego pierś i sałatka pyszne danie na obiadek zrobiłam dla siebie. Dla córki co innego ale to już w następnym poście .

 

 

Pizza z pieczarkami i dodatkami

                 Pizza z pieczarkami i szynką oraz pomidorkami suszonymi  moja ulubiona :)

Przygotowujemy ciasto do pizzy starcza na dwie pizze

3 szklanki mąki

50 gram drożdży

mleko 1 szklanka

cukier 1 łyżka

szczypta soli



Z mleka drożdży i cukru robimy taki zaczyn jak ja to mówię mieszamy aż do rozpuszczenia i przelewamy do miski z mąka .Robimy zagłębienie   i wlewamy nasze mleko z drożdżami,

delikatnie łączymy z mąka i zostawiamy pod ściereczką na 30 minut.Zaczyna pracować , łączymy  z mąką i wyrabiamy ciasto w trakcie dodajemy łyżeczkę oleju Ciasto nie klei się wtedy tak do rąk . Wyrobione ciasto na 20 minut zostawiamy pod ściereczką . Dzielimy na połowę i teraz wałkujemy na 1 pizze .



Ketchup ziołowy do pizzy 450g + 50g

przyprawa do pizzy

pieczarki 3 sztuki

szynka 4 duże plastry

pomidorki suszone z 4 sztuki

ser 4 plastry

Ciasto przekładamy do formy do pieczenia tarty,ketchupem polewamy na dno i posypujemy przyprawa do pizzy , dodajemy pieczarki w plastrach szynkę pokrojoną drobno i pomidorki suszone pokrojone .Wkładam do pieca na 15 minut ja piekę na oko pod koniec pieczenia układam ser plastrami i wkładam do pieca do rozpuszczenia potem wyjmuje polewam ketchupem  i gotowa do jedzenia.

Polecam każdemu ketchup jest wyśmienity :)






Pizza z pieczarkami i brokułami

                        Dzisiaj pizza z brokułami i pieczarkami   . Dla mojej córci czego to to się nie zrobi dla dziecka :) Zamiast mięsa pyszne brokuły na które moja córka mówi nieeeeeeeeeeee           Chciałam  coś wyjaśnić . Wszystkie przetwory Dawtony to bogactwo dojrzałych warzyw i owoców oraz dobranych przypraw aromatyczno-smakowych i ziół połączonych według tradycyjnych, sprawdzonych receptur, tworzących niepowtarzalne  kompozycje smakowe i zapachowe. Produkt który dzisiaj wypróbowałam to jest Ketchup ziołowy do pizzy 450g + 50g

Przygotowujemy ciasto do pizzy

3 szklanki mąki

50 gram drożdży

mleko 1 szklanka

cukier 1 łyżka

szczypta soli

Z mleka drożdży i cukru robimy taki zaczyn jak ja to mówię mieszamy aż do rozpuszczenia i przelewamy do miski z mąka .Robimy zagłębienie   i wlewamy nasze mleko z drożdżami,

delikatnie łączymy z mąka i zostawiamy pod ściereczką na 30 minut.Zaczyna pracować , łączymy  z mąką i wyrabiamy ciasto w trakcie dodajemy łyżeczkę oleju Ciasto nie klei się wtedy tak do rąk . Wyrobione ciasto na 20 minut zostawiamy pod ściereczką . Dzielimy na połowę i teraz wałkujemy na 1 pizze .

 

Ketchup ziołowy do pizzy 450g + 50g

przyprawa do pizzy

brokuły

pieczarki 2 sztuki

szczypiorek

Ciasto przekładamy do naczynia  ,ketchupem polewamy na dno i posypujemy przyprawa do pizzy układamy ugotowane różyczki brokułów i posypujemy pieczarkami pociętymi w plasterki i szczypiorkiem .Wkładam do pieca na 15 minut ja piekę na oko pod koniec pieczenia układam ser plastrami i wkładam do pieca do rozpuszczenia potem wyjmuje polewam ketchupem  i gotowa do jedzenia

1 Przed pieczeniem

2 Po upieczeniu

09:44, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (2) »
środa, 18 kwietnia 2012
Ryż Parboiled z brokułami

                             Coś lekkiego zdrowego i smacznego

Ryż Parboiled  2 woreczki

brokuły 500 gram świeże 

ogórek świeży 100 gram

sos pieczeniowy ze śliwką Winiar

 

Ryz ugotowałam według tego co pisało na opakowaniu odcedziłam. Ryż włożyłam do miseczki docisnęłam i wyłożyłam na talerz taka półkula wyszła. Brokuły ugotowałam w lekko osolonej wodzie same różyczki , wyłożyłam na talerz. Sos ugotowałam w 1 szklance wody na dwie osoby akurat :) Sos polałam obok ryżu z ogórka zrobiłam uszka jeszcze buzia była ale córcia zjadła ją :)

08:02, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Jajka

                                  Szybko smacznie w sam raz na śniadanie wchodzimy do akcji przez ten wpis

  • jaka 6 sztuk
  • ogórek świeży ze 100 gram
  • pomidor jeden
  • pieczarki marynowane 5 sztuk
  • serek Robico 5 deko starte na wiórki
  • 6 żółtek z jaj
  • majonez 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowałam jajka. przecięłam w poprzek i wyjęłam żółtka Włożyłam je do miseczki dodałam pokrojony drobno pomidor serek Robiko starty na tarce do parmezanu ogórek świeży drobniutko pokrojony , łyżka majonezu sól i pieprz do smaku . Wymieszałam i zaczęłam faszerować jajka. 

 

07:02, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (9) »
wtorek, 17 kwietnia 2012
Smaczne naleśniki ze szpinakiem

                            Nie ma to jak naleśniki z szpinakiem

SKŁADNIKI:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 500 litr mleka
  • 2 jajka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Składniki na farsz:
  • 60 deko mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 sztuki sos sałatkowy czosnkowo ziołowy
  • sól, pieprz
  • odrobina tłuszczu
  • Składniki na sos czosnkowy:
  • 2 jogurt naturalny 200 ml
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 4ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Jajka mleko proszek do pieczenia oraz olej miksujemy na jednolita masę nie za gęstą jeśli wyjdzie gęsta dolewamy troszkę mleka .Ciasto wlewamy na rozgrzana patelnie i pieczemy z obu stron na rumiany kolor. Szpinak odmrozić, wrzucić na patelnię. Dodać odrobinę oleju dusić na ogniu, aż woda odparuje. Wbić jajka, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonej masy dodać 2 sosy czosnkowe czosnkowo ziołowe , doprawić solą i pieprzem. Smarować naleśniki farszem szpinak-owym, zawijać ja robię jak na krokiety czyli boki do środka i zawijam. Przygotować sos czosnkowy. zetrzeć czosnek, dodać majonez i jogurt, doprawić, dokładnie wymieszać. Naleśniki podawać polane sosem czosnkowym. 

Tagi: naleśniki
09:04, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
Zieleono mi -Obiad w żartobliwym stylu

                                  Mam niejadka w domu więc często i gęsto muszę wymyślać  różne potrawki a to śniadanko dziwne a to przekąska czy obiad . Dzisiaj obiad ślimaczki :)

SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • Farsz ślimakowy
  • Pasztet Sokołów 250
  • pierś z kurczaka 500 gram
  • czubryca zielona 4 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona
  • czosnek 3 ząbki
  • bulion drobiowy 1 szklanka
  • sałatka
  • pora 25 deko
  • sałata główka
  • rzodkiewka pęczek
  • suszone pomidorki z 5 sztuk
  • sos sałatkowy koperkowo ziołowy
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Ciasto ślimakowe
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • drożdże 50 gram
  • cukier 1 łyżka
  • przyprawa do pizzy 1 łyżka
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  Pierś z kurczaka gotuję na bulionie drobiowym z zielem angielskim i liściem laurowym sprawdzając czy jest gotowa do jedzenia. Wyjmuje z rosołku pierś i miele ją na średnich oczkach .Miele również pasztet sokołów i mieszam z piersią dodaje czubryce zielona pieprz sól i czosnek starty na tarce . Mieszam składniki dodaje bulion rosołowy około 1 szklanki żeby nie było za suche po upieczeniu. 

Ciasto ślimakowe

Do miski wsypuje mąkę dodaje ciepłe mleko drożdże wkruszam i wsypuje łyżkę cukru taki rozczyn zostawiam pod ściereczką aż urośnie na 20 minut .Dodaje przyprawę do pizzy .Wyrabiam ciasto na gładka masę zostawiam pod przykryciem na 30 minut. Wałkuje na placek kładę farsz ślimakowy i rozprowadzam po całym placku .Zwijam jak roladę ,kroje na małe kawałeczki 1.5 centymetrowe rozbełtanym żółtkiem smaruje używając pędzelka aby ślimaczki miały kolorek .Zapiekam w piekarniku jakieś 15-20 minut Po wyjęciu robię główkę z rzodkiewki oraz małe różki ze szczypiorku

 

Sałatka ślimakowa

Sałatę rwę rękoma .porę kroje w talarki dodaje do sałaty rzodkiewki tez kroje w plasterki dodaje do składników Pomidorki suszone układam na na sałacie posypuje sosem sałatkowym koperkowo ziołowym dodaje oliwę z oliwek mieszam.  Na talerzu kładę liście salaty na tym układam ślimaczki w pozycji pionowej i kładę sałatkę do każdego ślimaczka porcja sałatki. 

08:23, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 kwietnia 2012
Ciasto kokosowo makowe

 

                               Pyszne ciasto makowo-kokosowe w 30 minut :)

SKŁADNIKI:

  • Składniki
  • mak suchy 1 szklanka
  • wiórki kokosowe 225 g
  • alkohol 1 łyżka wódki
  • 50 gram soku malinowego
  • biszkopty okrągłe 1 paczka
  • cukier 1/2 szklanki
  • jajka 6 szt
  • śmietana 30% 400 gram
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • konfitury śliwkowe
  • rodzynki jeden na biszkopt
 

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie mak i kokos. Piec ok. 20 min w temp 180 stopni. Ostudzone ciasto przeciąć na połowę.Następnie konfitury ze słoiczka wyjąc i posmarować wierzch na całym placku .Ubijamy śmietanę dodajemy żelatynę rozpuszczona i zagotowana ostudzoną miksujemy wykładamy na konfitury i przykrywamy drugim plackiem . Na wierzch tez dajemy śmietanę na to biszkopty zamoczone w soku malinowym z wódka . Na biszkopty kładziemy śmietanę i wkładamy po 1 rodzynce wygląda jak sutek hi hi



Tagi: ciasto
17:47, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (6) »
Śniadanko

     Śniadanko dzisiejsze wafle ryżowe Kupiec  jak znalazł lekkie i smaczne . Zrobiłam je z twarożkiem wiejskim i szczypiorkiem pycha.

Tłuszcze

2.00 g (na 100 g)

Węglowodany

81.00 g (na 100 g)

Białko

8.00 g (na 100 g)

Kcal

390.00 kcal (na 100 g)



sobota, 14 kwietnia 2012
Senik Wielkanocny :)

                  Sernik był robiony na Wielkanoc na wierzchu miały być pisanki no ale nie wyszło , zamiast pisanek powstały oczka i usta :)

SKŁADNIKI:

  • Wiadro twarogu 1 kg
  • 6 żółtek
  • 4 ubite białka
  • szklanka cukru pudru
  • budyń śmietankowy Winiar 1
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • spód sernika
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • 170 gram masła
  • buźki z oczkami
  • szklanka mąki
  • cukier 3 łyżki
  • masło 100 gram i kakao łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Zmiksowałam żółtka z cukrem pudrem , dodałam twaróg z wiaderka, budyń mąkę i proszek do pieczenia zmiksowałam. Na koniec dodałam ubite białka i delikatnie wymieszałam

Spód sernika :

Do miski wsypałam mąkę dodałam cukier i masła oraz żółtka zagniotłam wyłożyłam formę prostokątną i na pół godziny do lodówki wstawiłam. po czym wyjęłam i wstawiłam do pieca na 15 minut .Podpiekłam i dopiero wylałam masę sernikową .Buzki zagniotłam szklanką mąki z cukrem i masłem .Wałkowałam cienko i foremką do pisanek wykrajałam te buźki z tego co zostało dodałam kakao i palcami robiłam małe kuleczki jako oczy i usta :) 

Tagi: sernik
12:16, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 kwietnia 2012
Pomidorowa z makaronem

             Pomidorowa dzisiaj z makaronem .Musze powiedzieć ze  dostałam  produkty do przetestowania  . Makaron MIĘDZYBRODZKI 4 jajeczny dzisiaj testuje .

" Produkty Firmy charakteryzują się tym, że podczas gotowania zwiększają ponad dwukrotnie swoją objętość, dzięki zawartości w swoim składzie świeżych jaj oraz mąki z pszenicy durum.Surowce użyte do produkcji pochodzą od dostawców  starannie wyselekcjonowanych na przestrzeni wielu lat. Tradycyjna receptura, która pozostaje niezmienna od początku powstania zakładu  powoduje, że makaron posiada wyśmienity smak, złocistą barwę, jest sprężysty i nie skleja się. "

udka z kurczaka 2 sztuki

przecier pomidorowy 150 ml

ziele angielskie3

liść laurowy 3 listki

Bulion Babuni drobiowy  2 pojemniczki

makaron 150 gram

Do garnka wlałam wodę włożyłam udka z kurczaka pokrojone na połowę , ziele angielskie i liść laurowy .Dodałam bulion Drobiowy i gotowałam na małym ogniu . Mięsko zrobiło się miękkie dopiero wtedy dodałam przecier pomidorowy .Gotowałam jakieś 15 minut jeszcze i gotowe.

Makaron gotowałam jakieś 5 minut w lekko osolonej wodzie . Zupa wyszła pyszna. Co do makaronu faktycznie nie dałam dużo go ale podwoił swoja objętość .

środa, 11 kwietnia 2012
Sakiewki z ryżem i kapustą

                     Na dzisiejszy obiad zrobiłam sakiewki z kapustą kiszoną ryżem mięskiem i przecierem pomidorowym :)

 

kapusta kiszona 300 gram

szynka  wieprzowa 300 gram

przecier pomidorowy 150 gram

bulionetka drobiowa 1 sztuka

liść laurowy 3

ziele angielskie 3

ryż pełnoziarnisty Kupiec 50 gram

curry 1 łyżeczka

Kapustę umyłam i dusiłam na patelni w bulionetce drobiowej z listkami laurowymi i zielem angielskim do miękkości .Szynkę pokroiłam w drobne kawałki ,podsmażyłam i dodałam do kapusty .Razem sie dusiło powstał fajny smak. Na koniec dodała przecier pomidorowy  potrawa doszła razem do końcowego efektu . Ryz ugotowałam w garnku dodając łyżeczkę curry zmienił kolor i oto chodziło :)

Kapustę dusiłam potem zdjęłam pokrywkę i czekałam aż odparuje Przełożyłam na talerz  dodałam ryz i wy mieszałam razem

Ciasto na sakiewki:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki wrzątku

4 łyżki zimnej wody

1 łyżka oleju

Wsypała mąkę do miski dodałam wrzątek i wymieszałam za pomocą łyżki   na koniec dodałam zimna wodę i olej . Rękoma wyrobiłam ciasto na jednolitą masę . Trochę się kleiło to posypałam mąką Wałkowałam i wycinałam kwadraty około 6 centymetrów . Nakładałam farsz i zawijałam je na przemian tworząc sakiewki . Gotowałam w lekko osolonej wodzie , jak wypływały na górę to wyjmowałam . Życzę smacznego 

Oto końcowy efekt

 

Tagi: danie
13:36, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Pieczywo Maca -test produktów Kupiec

                            Dzisiaj śniadanko niezwykle lekkie i smaczne.

pieczywo maca

konfitury śliwkowe własnej roboty

  Bardzo pyszne ,zjadłam na śniadanie, lekko mi jest nic nie ciąży w żołądku :)

wtorek, 10 kwietnia 2012
Babka majonezowa

                         To moja babka która ,została   pierwszy raz zrobiona na Wielkanoc

 

SKŁADNIKI:

 

  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • 4 łyżki majonezu
  • 1.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 gram cukru
  • aromat rumowy

PRZYGOTOWANIE:

Jajka  całe zmiksowałam z cukrem na jednolita masę która podwoiła się . Dodałam  proszek do pieczenia z dwoma mąkami wymieszałam i zmiksowałam . Na koniec dodajemy majonez nakładałam łyżką  i aromat  który zmienia zapach babki .Pieczemy 45 minut w 180 stopniach Polecam babkę jest smaczna i wilgotna nie czuć smaku majonezu .

 


Tagi: ciasto
17:42, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
Ryż z curry

                         Dalsze testowanie zaczęło się Teraz testuje ryż pełnoziarnisty  . Nie było trudne nawet mogę powiedzieć , że prosto i szybko :)

SKŁADNIKI:

  • ryz pełnoziarnisty Kupiec 2 woreczki
  • curry 2 łyżeczki
  • karkówka 6 plastrów
  • Soser 3 łyżki
  • bulionetka pieczeniowa 1 sztuka
  • pomidor :)

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw smażę karkówkę na patelni z obu stron.Wkładam do garnka z wodą tak aby zakryło mięso. Dodaje bulionetke pieczeniową i gotuje do miękkości . Na koniec zagęszczam soserem . Sos gotowy :) Ryz pełnoziarnisty 2 woreczki gotuje w średnim garnku dodaje curry 2 łyżeczki ,sole odrobinę i mieszam . Gotuje pod pokrywką aż podwoi swoja objętość i napęcznieje. wyjmuje z woreczków przepłukuje pod bieżącą wodą i formuje małe kokilki Polewam sosem i wykładam karkówkę dodaje pomidorka pyszne polecam .

Tagi: danie
14:25, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Konkurs "Makaron Rządzi Zdrowo"- Wyniki

Dziękuję wszystkim za udział w konkursie ‘Makaron rządzi zdrowo’ :-) Nadszedł czas na ogłoszenie wyników

Poniżej lista nagrodzonych osób:)

1) 3 Super zestawy, w skład którego wchodzi: Durszlak i magnesiki na lodówkę dostaną 

Magdalena Kaczmarek  za Tagliatelle ze szpinakiem bekonem na ostro
Ewa Czyż-Banasiak  za Pikantne muszle nadziewane tuńczykiem w sosie pomidorowym
Agata Waksmundzka za Pikanto Makarono Spaghetto

Gratulacje!

Zwycięzców proszę o przesłanie pełnych danych adresowych do wysyłki nagród – e-mailem na adres reksio740@wp.pl 







Tagi: wyniki
11:34, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
Pieczywo Maca Razowa-test produktów Kupiec

                        No to od rana zdrowe  śniadanko .Pieczywo Maca Razowa Wholemeal Matzoh Zrobiłam śniadanie z pieczywa serka tostowego pomidorka i szczypiorku.

Potrzebne nam będzie :)

pieczywo Maca

pomidor

serek tostowy

szczypiorek

Można zrobić  prosto i smacznie .

 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel