wtorek, 30 kwietnia 2013
3 Bit

To teraz postanowiłam spróbować czegoś innego . Ciasto bez pieczenia 3 Bit na pewno jedliście nie jeden raz :) Wyszło pyszne następnym razem zrobię na biszkopcie i zobaczę jak mi wyjdzie .

Składniki:

  • 1 puszka masy krówko wej 510 gram
  • 80 szt herbatników-  wychodzą 4 warstwy
  • 500 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 100g  czekolady miętowej 
  • mleko  Alpro Oryginalny napój -3 szklanki
  • cukier 3 łyżki
  • margaryna 200 gram

 

Robimy budyń:

W 1 szklance rozrobić dwa budynie waniliowe, dwie szklanki mleka  wlać do garnka zagotować i w trakcie dodawać rozrobiony budyń ciągle mieszając  około 1 minuty, aż powstanie masa. Ostudzić.

2. Zmiksować margarynę na puch,  dodając chłodny  budyń (stopniowo dodajemy)

3 Układamy herbatniki , wzdłuż  wyszło mi pięć herbatników wszerz cztery.

4. Na herbatnikach rozsmarować masę budyniową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę krówkową  na nią  warstwę herbatników i budyń teraz czwarta warstwa herbatników i śmietanę ubić śmietanę ze śmietan-fix  wyłożyć na  wierzch .

5. Posypujemy startą czekoladą i do lodówki  przynajmniej na 12 godzin .


 

 

Napój Oryginalny jest doskonałym źródłem białka, wapnia i witamin. I choć być może nie wygląda szczególnie ekscytująco, smak z całą pewnością nie jest nudny. Możesz nim polać płatki lub użyć do gotowania. Zachowa swą gładką, kremową konsystencję, którą znasz i uwielbiasz. Ten napój, naturalne źródło białka i witamin B2 oraz B12, odżywia Twój organizm i sprawia mu przyjemność w nieco inny sposób.

GDA (200ml)

  • kcal
    78 4
  • cukry
    5 6
  • tłuszcz
    3.6 5
  • nasycone
    0.6 3
  • sól
    0.08 3

Informacje żywieniowe

Wartość energetyczna 39Kcal / 163KJ
Białko 3,0g
Węglowodany
2,5g
cukry 2,5g laktoza 0g
tłuszcz
1,8g
nasycony 0,3g jednonienasycone 0,4g wielonienasycone 1,1g
Cholesterol 0mg
Błonnik pokarmowy 0,5g
Sód 0,04g
Wapń 120mg
Witaminy witanina B12 0,38µg witanina D2 0,75µg witanina B2 0,21mg

Składniki

woda, obłuszczone ziarno soi (6%), nierafinowany cukier z trzciny cukrowej, fosforan triwapniowy*, regulator kwasowości (fosforan potasu), sól morska, aromat, stabilizator (guma gellan), witaminy (ryboflawina, B12, D2)*. *substancje wzbogacające





06:14, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 29 kwietnia 2013
Kapuśniak z młodej kapusty

            Dzisiaj Kapuśniak z młodej kapustki

  • połowa małej główki kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • kawałek papryczki chili , jeśli lubimy zupy pikantne
  • kawałek pora i selera
  • 8 małych  ziemniaczków
  • sól
  •  pieprz biały mielony Kamis
  • liść laurowy Kamis
  • ziele angielskie  Kamis
  • 2 skrzydełka z indyka
  • trochę jarzynki do smaku

Ziemniaki obrać pokroić w kosteczkę wrzucić do garnka , marchew zetrzeć na jarzeniówce . Zalać wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy . Seler i por i pietruszkę  korzeń wkładamy w kawałku solimy i dodajemy pieprzu białego . Gotujemy na skrzydełkach z indyka dałam dwa :) . Na samym końcu kiedy ziemniaki są na pół twarde dodajemy pokrojona kapustę . Gotujemy kolo 45 minut i mamy gotowy kapuśniak smacznego .

 


11:37, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 27 kwietnia 2013
Deser owocowo waniliowy

 

         Deser owocowo waniliowy


500 gram mrożonych owoców ( porzeczki czerwone ,czarne, truskawki ,rabarbar )
cukier 2 łyżki
4 pomarańcze
śmietana 30% 400 gram
mleko sojowe o smaku waniliowym  200 gram Alpro


Porzuć wyrzuty sumienia i ciesz się. Napój Alpro o smaku waniliowym łączy bogaty, lecz delikatny smak wanilii z kremową konsystencją napoju sojowego. W rezultacie powstaje pyszne źródło wapnia oraz witamin B2, B12 i D. Soja i wanilia to doprawdy dynamiczny duet. Polecam też sojowe produkty Sante


Miksujemy owoce zmrożone dodajemy do nich 2 łyżki cukru i mleko  sojowe waniliowe . Wychodzi smaczny miks Wlewamy go do 4 szklaneczek. Miksujemy pomarańczę obrane i wlewamy na miks owocowy. Śmietanę ubijamy i wkładamy na górę szklaneczki . Wychodzi bardzo smaczny deser :)


 

 

 

Informacje żywieniowe

Wartość energetyczna 55Kcal / 233KJ
Białko 3.0g
Węglowodany
6.7g
cukry 6.6g laktoza 0g
tłuszcz
1,7g
nasycony 0,3g jednonienasycone 0,4g wielonienasycone 1,0g
Cholesterol 0mg
Błonnik pokarmowy 0.5g
Sód 0.06g
Wapń 120mg
Witaminy witamina B2 0,21mg witamina B12 0.38µg witamina D2 0.75µg

Składniki

woda, obłuszczone ziarno soi (5,8%), cukier, dekstroza, węglan wapnia* (*=subst. wzbogacaj.), aromat, sól morska, regulator kwasowości (fosforan potasu), stabilizator (guma gellan), witaminy*(*=subst. wzbogacaj.) (ryboflawina, B12, D2).



piątek, 26 kwietnia 2013
Spaghetti

              Nie ma to jak spaghetti

500 gram łopatki ( zmieliłam w domu )

jajko

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis 2 łyżki

sól morska młynek  Kamis zakręciłam 5 razy młynkiem

papryka mielona czerwona Kamis  3 łyżeczki

Pieprz biały mielony Kamis

przecier pomidorowy z czosnkiem Jamar 350 gram

makaron 200 gram

Zmieliłam łopatkę , dodałam jajko i przyprawy , wymieszałam składniki . Patelnie rozgrzałam dodałam oliwę z oliwek .Mięso mielone włożyłam na patelnie obsmażyłam. Zalałam szklanką wody dodałam przecier pomidorowy , mieszałam zostawiłam pod przykryciem na 30 minut. Brakowało mi czegoś więc dodałam białego pieprzu mielonego nabrało wyrazu .

06:23, rozowakuchnia , Grillowane
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 25 kwietnia 2013
Graham na zakwasie

Postanowiłam upiec chleb na zakwasie dokładnie Graham 

Wiadomo młody zakwas ma tylko 4 dni im starszy tym mocniejszy ja swój dokarmiałam 2 tygodnie i dzisiaj piekę z niego chleb

1. Zakwas z lodówki:

Wyjęłam zakwas dodałam 125 mili letniej wody i mąki żytniej razowej typ 2000 tyle samo co wody ( zostawiłam pod ściereczką na 3 godziny )

2. Zaczyn:

3 łyżki zakwasu żytniego ( dałam połowę szklanki czyli 125 mili )

1 szk mąki żytniej razowej typ 2000

1 szk mąki pszennej tortowej

500ml letniej przegotowanej wody

 

3. Ciasto chlebowe:

300g mąki graham

200g mąki pszennej tortowej

250ml letniej przegotowanej wody

1 czubata łyżeczka soli

1 łyżka miodu

słonecznik łuskany można kupić w paczuszkach po 100 -200 gram

Otręby pszenne Kupiec 150 gram


1. Wyjęłam mój zakwas z lodówki dodałam do niego połowę szklanki letniej wody i tyle samo mąki żytniej razowej typ 2000 , Wymieszałam i zostawiłam na 3 godziny.

2. Po 3 godzinach 125 mili kwasu przelałam do miski i dodałam mąkę żytnią razową i tortową oraz wodę .Wymieszałam i zostawiłam na noc. ( 8 godzin powinna stać )

3. O 6 rano dodałam mąkę graham i mąkę pszenną tortową oraz letnią wodę, sól i miód przez 15 minut wyrabiać luźne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, wsypać dodatkową niedużą porcję mąki orkiszowej. Zostawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny .

4.  Ciasto przełożyć do keksówki (ok. 25x10cm) wysmarowanych masłem lub oliwą i wysypanych warstwą otrębów. Wyszły dwa bochenki chleba .

5.Surowe ciasto chlebowe umieszczone w formach przykryć czystą lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny, aby podwoiło swą objętość. Posypujemy słonecznikiem wierzch chleba i smarujemy wrzątkiem skórką nie będzie pękała podczas pieczenia . Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 15 minut (ustawienie góra+dół). Następnie zredukować temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 40 minut. Chleb wyrzucić na kratkę do wystudzenia. 

Boski wyszedł chlebek śniadanie było rewelacyjne polecam .

 

 


14:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (1) »
środa, 24 kwietnia 2013
Kotleciki w cieście francuskim

              Mięsne kuleczki w kubraczkach

 

Składniki:

50 dkg łopatki mielonej

3 łyżki bułki tartej

keczup 4 łyżki

sól morska młynek Kamis

pieprz biały mielony  Kamis

czosnek granulowany 2 łyżeczki

imbir 1/2 łyżeczki  Kamis

gotowe ciasto francuskie

jajko do posmarowania kulek

margaryna 150 gram

Wykonanie:

Mięso mielone przełożyć do miski,dodać keczup ,bułkę tartą,przyprawy i dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na równe porcje i formować kulki. Kuleczki obsmażyć na margarynie . Ciasto francuskie pokroić w paseczki i owijać kuleczki mięsne . Piec w 190 stopniach 35 minut . Podawać z sosem czosnkowym .

Czas na ciasto francuskie

07:35, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 kwietnia 2013
Makaronowa uczta

A teraz coś lekkiego ale też smacznego. Zrobiłam na obiad  makaronową ucztę.

Makaron z pieczarkami i wędzoną roladą

Makaron Semolina 100 gram

pieczarki 400 gram

rolada wędzona 100 gram

śmietana 18 % 200 Gram

kiełki rzodkiewki  10 gram

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 4 łyżeczki Kamis

sól morska z pieprzem młynek Kamis

imbir  Kamis 1/2 łyżeczki ( Mocny, nieco cytrynowy zapach i korzenny, palący smak.)

 

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z 8 minut a by był lekko twardawy ma wtedy oryginalny swój smak . Pieczarki myjemy i kroimy w plastry smażymy na oliwie doprawiamy suszonymi pomidorkami z czosnkiem  bazylią solą i imbirem . Wychodzi pyszny smak lekko cytrynowy. i zapach unosi się korzenny w powietrzu . Posypuje startą roladą wędzoną mieszam do rozpuszczenia sera i p[olewam śmietaną mieszam jeszcze jakiś czas i gotowe. Makaron wykładam na talerz i polewam sosem z pieczarkami posypuje kiełkami rzodkiewki smacznego.

 

06:12, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 22 kwietnia 2013
Bigos z kiszonej kapusty

Czas zrobić bigos mój ulubiony z kwaśniej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty - SKŁADNIKI:

  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 500 gram szyjek z indyka
  • 500 gram kiełbasy
  • 5 łyżek oleju 9 do usmażenia kiełbasy )
  • 125 gram koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy 3 szt Kamis
  • ziele angielskie 4 szt Kamis
  • łyżka majeranku Kamis
  • 1/2 łyżki tymianku Kamis
  • łyżeczka papryki słodkiej Kamis
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w słoiczku Kamis
  • sól
  • pieprz do smaku biały Kamis

Bigos z kiszonej kapusty - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę przepłukałam pokroiłam i włożyłam do garnka zalałam wodą tak do połowy i gotowałam około 1 godziny pod przykryciem . Mięso czyli szyjki z indyka włożyłam w kapustę podsmażyłam. kiełbasę i też dodałam . Do kapusty dodałam liść , ziele i pieprz. Całość wymieszałam i dodałam resztę przypraw. Gotować jeszcze 1 godzinę na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając Wyjęłam szyjki obrałam z mięska i i z powrotem włożyłam do garnka . W razie potrzeby przyprawić jeszcze trochę . Koncentrat dodałam na samym końcu pogotowałam 30 minut i gotowe :) Ps Majeranek dałam na samym końcu :) 


15:59, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Żurek na kiełbasie

 Pyszny żurek na kiełbasie miałam grillową więc taką dałam i wyszedł pyszny żurek .

 

ziemniaki 8 sztuk

marchew 3 szt

kiełbasa 3 pętka ( grillowa miałam taką)

3 szklanki żuru

liść laurowy 3 szt Kamis

ziele angielskie 4 szt Kamis

pieprz biały Kamis

majeranek 3 łyżeczki (przed końcem gotowania )

Chrzan  mielony ze słoiczka 3 łyżki

kucharek do smaku

Ziemniaki i marchew pokroiłam w kostkę włożyłam do garnka i zalałam wodą. Dodałam ziele angielskie  i liść laurowy posypałam 2 łyżeczkami kucharka i pieprzem białym mielonym, lekko zamieszałam. Gotowałam na małym ogniu , aż ziemniaczki się ugotowały . Dodała żur chrzan oraz kiełbaskę usmażoną i pokrojoną w kosteczkę . Majeranek dałam na końcu pogotowałam 20 minut i gotowe .

08:22, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 kwietnia 2013
Kremowy biszkopt

            Biszkopt przekładany kremami :)

Macie czasem taką ochotę aby coś zmajstrować zwłaszcza w kuchni, pobawić się i zmieniać proporcje albo składniki :).

Biszkopt:

5 jaj

5 łyżek mąki tortowej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

cukier 150 gram

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Jaja ubiłam z cukrem na puch dodałam przesiane mąki i  proszek do pieczenia delikatnie wymieszałam . Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto . Piekłam w 170 stopniach na środkowym poziomie piekarnika przez 35 minut. Ostudzony biszkopt przekroiłam w poprzek .

Zaczęłam robić kremy do biszkoptu .

Krem truskawkowy:

20 dag  margaryny, w temp. pokojowej
1 szklanka cukru pudru
około 2 szklanek truskawek kupiłam w biedronce
1 galaretka truskawkowa
Galaretkę przyrządziłam z 1/2 szklanki wody wg przepisu na opakowaniu, ostudziłam do konsystencji półpłynnej . W tym czasie margarynę zmiksowałam z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawałam truskawki, na końcu wlałam galaretkę. Posmarowałam biszkopt  przykryłam następnym biszkoptem i do lodówki wstawiłam.W tym czasie robiłam krem rumowy.

Krem rumowy :

5 jajek

8 łyżek cukru

4 masła

1/2szkl rumu

1 łyżka kakao

2 łyżki masła czekoladowego

 

Jajka ubiłam na parze razem z cukrem, ostudziłam. Masło zmiksowałam na puch. Dodałam masę jajeczną porcjami . Powoli wlewałam rum aby się nie zważyło. Posmarowałam na wierzchu biszkopt.  Wstawiłam do lodówki w pojemniku plastikowym specjalnym do ciasta Kupiłam je w sklepie internetowym Emako.pl . Miałam pewność że nic nie wpadnie na nie i nie przejdzie mi wędliną.




15:33, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 20 kwietnia 2013
Galareta z indyka

Postanowiłam zrobić galaretę z mojej indyczki

Składniki:
- udo z indyczki i korpus 
- 4 marchewki
- sól

-pieprz biały mielony Kamis
- żelatyna na 2,5 litra wywaru

-ziele angielskie 4 szt Kamis

- liść laurowy 4 szt Kamis

- pietruszka korzeń 100 gram

-por 100 gram

- seler 100 gram

Do garnka włożyłam mięso z indyczki dodałam ziele angielskie i liść laurowy oraz włoszczyznę Gotowałam na małym gazie aby nie bulgotało . Rosół wyszedł lekko tłustawy ale w smaku wyśmienity . Gotowałam 2 godziny aż mięso rozpadała się wtedy wyjęłam je i oskubałam na małe kawałki dodałam z powrotem do garnka . włoszczyznę wyjęłam pokroiłam drobno marchew i dodałam do garnka. Żelatynę zalałam 150 gram wody zimnej jak spęczniała rozpuściłam ją i dodałam do rosołu z mięsem zamieszałam z 10 minut i wlewałam ja do małych pojemniczków po serku :)




10:46, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 kwietnia 2013
Rosół

Rosół z indyczki to dopiero wyszedł rosół  na maksa tłustawy ale i bardzo dobry :)

 

Składniki:
- udo z indyczki i korpus 
- 4 marchewki
- sól i pieprz

-ziele angielskie 4 szt Kamis

- liść laurowy 4 szt Kamis

- pietruszka korzeń 100 gram

-por 100 gram

- seler 100 gram

trochę kucharka do smaku

Do garnka włożyłam mięso z indyczki dodałam ziele angielskie i liść laurowy oraz włoszczyznę Gotowałam na małym gazie aby nie bulgotało . Rosół wyszedł lekko tłustawy ale w smaku wyśmienity . Gotowałam 2 godziny mięsko było miękkie a rosół klarowny :)Ugotowałam do niego makaron krajankę i było pycha .




13:27, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 kwietnia 2013
Babka ze śmietaną

Tak bardzo zachciało mi się babki no to zrobiłam  nie umiem sobie odmówić zachcianek

Składniki:
    3 jaja
    szklanka śmietany
    2. 1/2 szklanki mąki
    opakowanie cukru waniliowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka cukru
    100g mielonych orzechów laskowych BackMit
    czekolada mleczna 4 kostki
    czekolada biała 4 kostki

Jaja ubijamy z cukrami na puszysto. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Powoli wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Przelewamy do formy okragłej i wysypanej bułką tartą Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu polewamy lukrem czerwonym i posypujemy orzechami laskowymi zmielonymi wymieszanymi z białą i mleczną czekoladą.




06:11, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 kwietnia 2013
Szarlotka

Na dzisiaj wam proponuje przepyszną szarlotkę

Ciasto :

3 szklanki mąki tortowej

5 żółtek

250 gram margaryny

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

cukier 1 szklanka

Masa z jabłek:

2 kg jabłek miałam kwaskowate

150 gram cukru

Beza:

5 żółtek

cukier 150 gram

budyń o smaku toffi 1 sztuka

 

 

Ciasto wyrobiłam mikserem wrzuciłam jaja i cukier zmiksowałam dodałam margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia ( wszystkie składniki wrzuciłam dopiero wtedy włączyłam mikser)  Miksowałam na małych obrotach chwile do złączenia składników . Przełożyłam ciasto na blat dodałam odrobinę maki i wyrobiłam ciasto zagniotłam je i do lodówki na 30 minut jedna część rozwałkowałam i wyłożyłam na dno blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Drugą część włożyłam do zamrażalnika na 1 godzinę. W tym czasie obrałam jabłka starłam na tarce i włożyłam do garnka przesmażyłam je z cukrem i ostudzoną masę wyłożyłam na ciasto . Zmiksowałam białka z cukrem  i na koniec dodałam budyń o smaku toffi i dalej chwilę miksowałam . Wyłożyłam białko na jabłka i  ciastem posypałam na białko skubałam palcami :)

 

Jak widzicie ciasto upiekłam w takiej oto formie  Jestem bardzo z niej zadowolona Specjalnie po to ja kupiłam aby móc przykryć ciasto oto tym pojemnikiem plastikowym w razie wyjazdu i przewiezienia ciasta forma jest idealna . Postanowiłam zostawić ciasto na parapecie w kuchni właśnie w tym pojemniku w kuchni mam chłodno więc się nie popsuje ani nic mi nie wpadnie do środka . Forme mam zakupioną ze sklepu EMAKO.PL Polecam dlatego , że sama wypróbowałam wiem że przyda mi się nie jeden raz i będzie nie tylko do ciasta ale też i do pieczenia mięsa które bez obaw będę mogła przykryć pokrywka plastikowa i nie przejdzie mi ciasto.   Ciasto mi nie przywarło wyjmowałam je bez żadnych problemów  formę myje się bez żadnych problemów . Forma może służyć do pieczenia jak i przewożenia produktów :)

 

14:50, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 16 kwietnia 2013
Grzybowa z warzywami

Zupa wymyślona na poczekaniu z racji z tego że byłam leniwa :) i nie chciało mi  się robić nic specjalnego :)

 słoik 720 gram zawartości groszek marchewka i kukurydza

ziemniaki 8  sztuk

śmietana 18% 4 spore łyżki

smalec 1 łyżka

kucharek do smaku

Grzyby leśne suszone 15 gram ( Połamałam na drobne kawałeczki i dopiero zamoczyłam na godzinę we wrzątku )

 Sami widzicie że to to taka mieszana zupa ale wyszła bardzo smaczna.

Do garnka włożyłam pokrojone i umyte w kostkę ziemniaki . Ze słoika przełożyłam groszek marchewkę i kukurydzę . Dodałam trochę kucharka do smaku i łyżkę smalcu . Kiedy dochodziły warzywa to w tym czasie pokruszone suszone grzyby zalałam wrzątkiem po godzinie umyłam i dodałam do zupy . Gotowałam jeszcze jakieś 15-20 minut i dodałam śmietanę . Wyszła pyszna .


06:52, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 kwietnia 2013
Pizza z oliwkami i pieczarkami

  Nie ma to jak szybka i smaczna pizza

Do miski wsypujemy mąkę robimy w niej zagłębienie. Do szklanki wlewamy 125 gram mleka dodajemy drożdże i cukier mieszamy do rozpuszczenia rozczyn wlewamy do zagłębienia w mące lekko mieszamy z mąką aby nam się połączyło dodajemy szczyptę soli . Przykrywamy ściereczką na 30 minut. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy znowu na 20 minut . Wałkujemy i wykładamy na blaszkę od pieca tą czarną dużą płaską . Polewamy keczupem na całość i dodajemy zioła też posypujemy po całości na to pieczarki  oliwki . Zapiekamy 25 minut i dopiero wtedy posypujemy startym serem trzymamy do rozpuszczenia podajemy polaną keczupem .

08:01, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 kwietnia 2013
Premium Rosa - Konkurs

Moi Kochani postanowiłam zapewnić wam dobrą zabawę kulinarną z przepysznymi produktami Premium Rosa

 

Konkurs będzie polegał na tym , że pod tym postem Napiszecie do czego wykorzystała byś produkt Premium Rosa oto produkty:

Zestaw produktów podanych powyżej dostaną trzy osoby których propozycja najbardziej mi się spodoba .

Konkurs będzie trwał od 15.04.2013 do 30.04.2013 Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 5 dni roboczych od zakończenia konkursu :)

13:03, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (22) »
Fale dunaju

Fale Dunaju  Zrobiłam ciacho witaj uśmiechu :) Nawet pyszne wyszło polecam :)

  • 1 kostka Kasia
  • 2 szklanki mąki (340 g)
  • 120 gram cukru
  • 80 gram cukru waniliowego z prawdziwa wanilią Kamis
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • brzoskwinię z puszki ( wykorzystałam 4 połówki )
  • Krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 ml mleka
  • 150 gramKasia
  • Polewa:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej nadziewanej
  • 3 łyżki mleka

 

Kasia rozpuściłam w rondelku i przestudziłam. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Jajka utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Ciągle ucierając dodałam mąkę i rozpuszczoną kostkę do pieczenia   Kasia. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej z części dodałam kakao i mleko i wymieszałam. Prostokątną formę o wymiarach podstawy 23x30cm. wysmarowałam
kostką do pieczenia   Kasia i obsypłałam bułką tartą . Do formy włożyłam najpierw jasne, a potem ciemne ciasto. Na cieście ułożyłam rzędami morele z puszki pokrojone w ćwiartki .Formę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 35 minut w 180st.C.

Krem:

 Ugotowałam budyń, przestudziłam go i zmiksowałam z miękką kostką do pieczenia   Kasia. Krem wyłożyłam na wystudzone ciasto.

Przygotowałam polewę.

Połamałam dwie tabliczki czekolady nadziewanej mlecznej dodałam do niej 3 łyżki mleka i mieszałam do rozpuszczenia potem wyłączyłam gaz i przestudzoną polewą polałam na górę ciasta na masę budyniową . Wstawiłam do lodówki i oto taki efekt wyszedł .



sobota, 13 kwietnia 2013
Gulasz z szynki z kaszą gryczaną

 Pyszny obiad polecam na dzisiaj Gulasz z szynki z kaszą gryczaną

 

  • 1 kg   szynki wieprzowej
  • sól w płatkach 2 łyżeczki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżeczka majeranku Kamis
  • 1 listek laurowy Kamis
  • ½ łyżeczki pieprzu białego mielonego Kamis
  • oliwa z oliwek
  • płatki soli 1-2 łyżeczki
  • 1 łyżka mąki
  • miód  płynny 1 łyżka
  • ocet winny 3 łyżki
  • czerwone wino  200 gram
  • kasza gryczana 2 woreczki ( starczy na 4 porcję )

Dzień wcześniej  szynkę włożyć w marynatę pokrojona w kostkę robimy ją z miodu ostu winnego papryki słodkiej czerwonej mielonej  soli w płatkach, pieprzu białego mielonego i oliwy z oliwek  oraz czosnku sprasowanego i nacieramy szynkę i zostawiamy w tej marynacie   ja włożyłam ją w rękaw na noc.

 Nagrzać patelnie wlać oliwę z oliwek obsmażyć mięsko na złoty kolor .Dodać wino i ocet winy oraz ziele angielskie i liść laurowy  dodać odrobinę vegety .Dusić koło godziny na koniec dodajemy majeranek chwile dusimy i podajemy z kasza gryczaną.


11:24, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 12 kwietnia 2013
Buraczkowa z kaszą jęczmienną

Pyszna zupa z buraczków z kaszą jęczmienną perłową

Gotowałam na korpusie z kurczaka

8 ziemniaków

1 woreczek kaszy perłowej jęczmiennej Lestello

marchew 3 szt

ziele angielskie Kamis

liść  laurowy Kamis

buraczki 4 duże starte na jarzeniówce

jarzynka do smaku

czosnek 6 ząbków sprasowanych

Zalałam korpus dodałam ziele angielskie liść laurowy trochę jarzynki i marchew pokrojoną w słupki . Podgotowałam trochę i dodałam ziemniaki pokrojone drobno i woreczek kaszy perłowej jęczmiennej, kiedy się ugotowała dodałam buraczki starte na tarce na wiórka surowe oraz czosnek sprasowany gotowałam aż ziemniaki zmiękły i buraczki . Przecięłam woreczek z ugotowana kasza i dodałam ja do zupy zrobiła się gęsta smaczna rozgrzewająca .

06:49, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 11 kwietnia 2013
Lekka i smaczna sałatka

 Postanowiłam trochę zielonych warzyw pojeść dla swojego lepszego samopoczucia :)

Ogórek świeży 1 sztuka

sałata lodowa połowę główki

pomidorki koktajlowe 250 gram

2 łyżki oliwy z oliwek

wykorzystałam przyprawy  młynkowe Kamis

pieprz kolorowy Specialite Kamis młynek dwa razy przekręciłam

bazylia Specialite  Kamis młynek dwa razy przekręciłam młynkiem

sól morska prowansalska młynek Specialite   Kamis też dwa razy przekręciłam młynkiem

przyprawa do sałatek Specjalite Kamis przekręciłam 4 razy młynkiem

Sałatę lodową pokroiłam drobno dodałam pokrojonego umytego świeżego  ogórka oraz umyte pokrojone na pół pomidorki koktajlowe . Do szklanki wlałam oliwę z oliwek dodałam do niej 2 łyżki wody oraz przyprawy z młynka zamieszałam i polałam sałatkę . Wymieszałam i zostawiłam na chwilkę dosłownie na 10 minut . Pyszna była polecam na szybko sałatka jest idealna

 

 

Chmurka Joanny

No i zaszalałam postanowiłam zrobić coś innego no dobra wymyśliłam ciacho nie wiem czy wam się  spodoba ale wyszło pyszne. Nazwałam je Chmurka Joanny

biszkopty 200 gram

jabłka 2 kg

cukier 6 łyżek

cynamon  3 łyżeczki Kamis

żelatyna spożywcza na 1 litr wody

śmietana 400 gram 30%

cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem w torebce Kamis 1 opakowanie

czekolada miętowa 100 gram ( zetrzeć na wiórka i posypać na gorę śmietanki )

Do szklanego naczynia ja mam akurat prostokątne na dno układam okrągłe biszkopty jeden obok drugiego.

Teraz obieram jabłka wycinam gniazda nasienne i kroje je drobno w kostkę . Przekładam do garnka zasypuje cukrem i cynamonem i gotuje bez wody jabłka puszczają sok robią się miękkie wtedy dolewam 300 gram wody i mieszając chwile gotuje, potem ściągam  z  gazu . Teraz w garnuszek wsypuje żelatynę  na litr wody zalewam ja 200 gram wody aby rozmieszać wiadomo stężeje napęcznieje wtedy podgrzewam do rozpuszczenia. Kiedy sie rozpuści dodaje ja do jabłek mieszam i przekładam na biszkopty. Następna partia biszkoptów okrągłych idzie na jabłka . Ubijam śmietankę dodaje cukier z prawdziwa wanilią i kardamonem i miksuje przekładam na biszkopty posypuje wiórkami czekoladowymi  wstawiam do lodówki na 2 godzinki. Ciasto tężeje i nadaje się do jedzenia już.

 



06:01, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (3) »
środa, 10 kwietnia 2013
Chleb "w ciemno" POSTANOWIŁAM UPIEC CHLEB

Wzięłam udział w akcji pieczenia chleba  chleb "w ciemno" Włoski chleb czekoladowy Jest to mój pierwszy chleb robiony na zakwasie więc chwale się nim -wyszedł smaczny ciemny i taki jaki chciałam .

Zapraszam oto lista kto piekł ze mną chlebek http://kucharnia.blogspot.com/ 

A oto i przepis tego chlebka co upiekłam

Pain al Cioccolato wersja na zakwasie

Etap I - przygotowanie zaczynu, czyli tzw. biga

Biga:

28 g aktywnego zakwasu

1/4 szklanki (32g) mąki chlebowej

18 g wody w temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki naturalnego zaczynu (biga) wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły.

Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn).

Etap II - wyrabianie ciasta właściwego

cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej)( mój czekał 12 godzin i był idealny)

3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej

1 1/8 (248 g) wody

4 łyżki (71 g) miodu

1 łyżka ekstraktu waniliowego

4 łyżki (25 g) kakao

1/4 łyżeczki drożdży instant

1 łyżka soli

78 g chipsów czekoladowych (inaczej łezki czekoladowe, dropsiki czekoladowe)

Wszystkie składniki - z wyjątkiem chipsów czekoladowych - zagnieść razem, aby dokładnie się połączyły (używając miksera, wyrabiać na średnich obrotach) i aby gluten się uwolnił. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Odstawić na 5 minut, aby ciasto "odpoczęło", a następnie dodać dropsy czekoladowe i dokładnie zagnieść - ok. 1 minuty.

Przełożyć ciasto do dużej, lekko natłuszczonej misy, nakryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno być ładnie wyrośnięte, czasem zajmie to mniej czasu, czasem trzeba dać ciastu czas i cierpliwie poczekać dłużej).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i podzielić na 2 części (jeśli chcecie więcej mniejszych chlebów, można podzielić inaczej), każda po ok. 454 g. Każdą z części uformować na kształt kuli i odstawić, by odpoczęły na kolejne 30 minut.

Po tym czasie nadać ciastu pożądany kształt - podłużnego lub owalnego bochenka, jak kto woli. Przełożyć do koszyka do pieczenia lub formy - w zależności od tego, w czym chleb będzie pieczony.

Koszyk powinien być wyłożony ściereczką oprószoną mąką, a forma wysmarowana olejem i oprószona - najlepiej otrębami. Odstawić do końcowego wyrastania na 2,5 godz. - 3 godz. Chleby powinny ładnie wyrosnąć. Ponownie, należy dać im na to czas i cierpliwie czekać, jeśli rosną za wolno.

Piekarnik nagrzać do temperatury 205 stopni. Na dnie piekarnika ułożyć żaroodporne naczynie wypełnione szklanką wody - będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu skórka stanie się chrupiąca.

Piec 35-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy chleb jest już gotowy.

Upieczony chleb studzić przynajmniej 1 godzinę

 Upiekłam okrągły chlebek i prostokątny :)

Ja nie czekałam godziny został napoczęty po 25 minutach :) Bardzo mi się podobała akcja z pieczeniem chleba lubię pichcić i jeszcze nieraz coś upiekę pysznego .

 

19:31, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (10) »
Truskawkowy zawrót głowy

No i jak myślicie co można przekąsić po obiedzie no deser oczywiście .Zrobiłam szybki deser taki w 15 minut polecam go dla wszystkich.

Koktajl śmietanowo truskawkowy - SKŁADNIKI:

  • pomarańcza 4 szt
  • śmietana 30% 400 gram
  • truskawki 300 gram
  • cukier puder 2 łyżki

Pomarańcz obieramy ze skórki i błonek i miksujemy przekładamy do pucharków jeden pomarańcz na jeden pucharek .Ubijamy śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem na puch przekładamy do pucharków . Truskawki myjemy kroimy w plasterki przekładamy do pucharków . Na śmietanie wyglądają egzotycznie . Wychodzą cztery porcję

. 

Zakwas żytni chlebowy

Pierwszy raz robiłam zakwas na chleb i udał się wyszedł i o to chodziło pokaż wam teraz etapy robienia zakwasu mojego

2 szklanki maki żytniej typ 720 ( 4x po 1/2 szklanki mąki )

2 szklanki przegotowanej wody ( 4x po 1/2 szklanki  wody )

1 Dzień

1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody przegotowanej rozrobić w litrowym słoiku tak aby nie było grudek ,rozrabiamy najlepiej drewniana łyżką .Przykrywamy ściereczka i stawiamy na grzejnik zakwas pracuje :) Po 12 godzinach zamieszać zakwas i zostawić na 12 godzin.

2 Dzień

Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 12 godzin mieszamy i zostawiamy na dalsze 12 godzin.

 

3 Dzień

Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 12 godzin mieszamy i zostawiamy na dalsze 12 godzin. Zakwas może kipieć mój kipiał bo robiłam go w o,5 litra słoiku przelałam go do litrowego kiedy miałam dodać czwartą część mąki i wody .

4 Dzień

Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 3-6 godzin mieszamy i możemy już robić z młodego zakwasu chlebek .

Gotowy zakwas wstawiamy do lodówki  raz na tydzień dokarmiamy go dodając 1/2 szklanki mąki i tyle samo letniej wody  zostawiamy go  na jakieś 4 godzinki i jeśli nie pieczemy chleba to wstawiamy go z powrotem do lodówki . Po jakimś czasie brzegi słoik będą oblepione suchym zakwasem wtedy najlepiej przelać go do wyparzonego słoika .

Skorzystałam z przepisu od Ewy Zychewicz której bardzo dziękuję oto strona z której go wzięłam  http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2013/01/zakwas-zytni-chlebowy.html

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel