środa, 30 kwietnia 2014
Botwinka z imbirem

Nie ma to jak poczuć zbliżające się lato i zrobić coś co przypomina leniuchowanie.

Tak właśnie tak , na dzisiaj przygotowałam botwinkę z ziemniakami .

  • 2 pęczki botwinki
  • marchewka  2 szt
  • woda 2 litry
  • pietruszka listki parę sztuk
  • do smaku szczypta imbiru pieprzu białego i soli
  • Ziele angielskie 3 szt Kamis
  • liść laurowy 3 szt 
  • skrzydełka  drobiowe 4 szt 

Dodatkowo:

  • ziemniaki 1 kg
  • 4 łyżki masła

Do garnka wkładamy skrzydełka z kurczaka umyte i oczyszczone.

Dodajemy listek laurowy ziele angielskie .

Gotujemy na małym ogniu wywar rosołowy.

Kiedy skrzydełka się ugotują wyjmujemy je i dodajemy pokrojone drobno listki botwinki z łodyżkami .

Doprawiamy  solą cukrem i imbirem.

Smakujemy czy dobrze doprawione.

Jeśli jeszcze jest za delikatny można dodać soku z cytryny .

Na koniec dodałam śmietanę 18% 200 ml .

Ugotowane ziemniaki odcedzamy , tłuczkiem je dociskamy z 4 łyżkami masła aby powstało nam jakby puree ziemniaczane.

Łyżką do lodów nakładamy ziemniaki na talerz głęboki , ja dałam po trzy kulki udekorowałam listkami pietruszki i zalałam gorącą botwinką.

Pyszne i jeszcze raz pyszne .

 

 

 

14:14, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (11) »
wtorek, 29 kwietnia 2014
Pyszne rogale z nadzieniem krówko- wym o smaku adwokata

Wstałam rano i postanowiłam zrobić córce niespodziankę. Upiekłam rogaliki z masa krówko wą o smaku adwokata . Takich to jeszcze nie robiłam. Wyszły pyszne i delikatne,  a smak rewelacyjny . Zresztą produkty HELIO SA BARDZO DOBREJ JAKOŚCI . Więc muszą być pyszne , nie ma wyjścia .

 

Zaczyn:

mleko 125 ml

2 łyżki cukru

50 gram drożdży świeżych

mąką tortowa typ 450 3 łyżki

Wymieszałam wszystko razem i zostawiłam na 15 minut pod ściereczką.

Składniki:

500 gram maki tortowej typ 450

2 łyżki miodu płynnego

125 gram cukru

60 gram margaryny

jajko

100 ml mleka

Dodatkowo:

masa krówko-wa mała puszka HELIO

jajko do posmarowania rogalików

 

Wykonanie:

Do miski z rozczynem dodałam rozpuszczoną margarynę z jajem , mlekiem  i miodem- rozbełtałam to- margaryna ma być ostudzona lekko.

Ciasto wyrobiłam  i zostawiłam do wyrośnięcia na godzinkę.

Ciasto podzieliłam na połowę - z połowy wyszło 8 sztuk więc z całości wyjdzie 16 szt.

Na każdy wycięty trójkąt kładłam łyżeczkę masy krówko wej o smaku adwokata HELIO.

Zwinęłam rogaliki i położyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Posmarowałam każdy rogalik rozbełtanym jajem.

Piekłam 25 minut w 170 stopniach

 

 


poniedziałek, 28 kwietnia 2014
Żurek z chrzanem

Tradycyjnie nie może obejść się bez żurku .Wielkanoc ma swoje prawa.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 100 gram pietruszka korzeń
  • 1 cebula opalona nad gazem
  • 1 00 gram seler
  • pieprz biały  do smaku
  • 0,5 litra żuru śląskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • rosołki drobiowe
  • udko z kurczaka
  • chrzan tarty Develey  4 łyżki

Warzywa myjemy obieramy i wkładamy do garnka. Dodajemy ziele, listek laurowy i odrobię pieprzu. Dodajemy rosołki drobiowe i udko z kurczaka

Kurczak się ugotuje , wyjmujemy udko.

Teraz dodajemy żur  i  chrzan ,chwilę mieszamy  smakujemy czy nie brakuje nic.

Gotujemy jaja wkładamy do talerza i zalewamy  GOTOWYM żurkiem.

 



 

 

 

DEVELEY ma smaczne produkty, jednym  z nich jest właśnie chrzan który użyłam do żurku. Dodaje go też do buraczków .

08:09, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (13) »
niedziela, 27 kwietnia 2014
Mazurek Wielkanocny - Zając

 

Nie ma to jak Święta Wielkanocne , smakołyki pojawiające się na stole  . Coraz to inne smakołyki .

 

Składniki:

  • 400g mąki krupczatki
  • 100g cukru
  • 250g margaryna
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

                                                Dodatkowo:

  • chrupki dmuchane w polewie mlecznej
  • posypka dekoracyjna
  • Nadzienie brzoskwiniowe 400 gram ZENTIS
  • pianki

Zacznijmy od tego że mąka krupczatka jest niezwykle delikatna i taki mazurek różnic się na pewno i w konsystencji po upieczeniu i w smaku .

Na stół wsypujemy mąkę.

Robimy zagłębienie , dodajemy proszek do pieczenia.

Dodajemy rozpuszczoną  przestudzoną margarynę z cukrem i  cukrem waniliowym.

Dodajemy żółtka i mleko.

Szybko zagniatamy ciasto i do lodówki na 30 minut.

Wałkujemy ciasto na około pół centymetra .

Wycinamy szablon zająca i przykładamy do ciasta i wycinamy.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .

Dekorujemy według uznania.

Całego zająca smarujemy nadzieniem brzoskwiniowym z kawałkami owoców Zentis

oczka robimy z pianek ,a źrenice z dmuchanych chrupek w polewie mlecznej .

Uszka,łapki obsypujemy posypką i też dekorujemy dmuchanymi chrupkami w czekoladzie mlecznej .

 

 

 

Nadzienie brzoskwiniowe

NADZIENIA OWOCOWE Z KAWAŁKAMI OWOCÓW PRZED WYPIEKIEM



To wyjątkowe, gotowe do użytku nadzienie brzoskwiniowe z kawałkami owoców. Specjalne technologie produkcyjne gwarantują maksymalną stabilność podczas zamrażania i pieczenia oraz zapewniają produktom trwały smak. Nadzienie idealnie nadaje się do wypieków drożdżowych, pączków, babek piaskowych, strucli czy ciast francuskich...

Składniki: owoce (35% brzoskwinie, 10% Jabłka), woda, cukier, skrobia modyfikowana ziemniaczana, substancje zagęszczające: metyloceluloza, guma guar, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytrynian trisodowy, aromat naturalny, substancja konserwująca: sorbinian potasu, barwnik: beta-karoten.



11:29, rozowakuchnia , Mazurki
Link Komentarze (10) »
sobota, 26 kwietnia 2014
Faszerowane pieczarki sardynkami , papryką i serem

Mam ostatnio problem z córką ,  problem żywieniowy . Muszę ja nauczyć jeść rybkę , a że zraża się bardzo szybko to trzeba sposobem ją wziąć .

Dzięki uprzejmości firmy Graal mogę działać z różnymi rybkami w puszcze w oleju czy  pomidorach jest  spory wybór .

Na dzisiaj przygotowałam coś specjalnego z sardynkami  w pomidorach.

Faszerowane pieczarki papryką czerwoną ogonkami i środkiem od pieczarek na to kawałeczek sardynki w pomidorach zapiekane z serem . Mówię wam wyszło genialne córka zjadła, a mąż się zachwycał . Bardzo mi to pochlebiło . Więc jeszcze nie jeden raz,  ten wymyślony smakołyk zagości na moim stole . Teraz pokaże wam jak go zrobiłam od podstaw.

Składniki:

pieczarki 12 szt

papryka czerwona 3 szt

ogonki i środki z pieczarek

sardynki w pomidorach Graal ( 170 gram)

ser gouda drobno pokrojony najlepiej w kostkę

margaryna pokrojona w wiórka 100 gram

Kasza  2 woreczki

Przyprawy:

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

papryka mielona słodka do smaku

Wykonanie:

Pieczarki umyj i nożykiem wytnij ogonki  środki tak aby jak najwięcej wyciąć wtedy będzie więcej miejsca do farszu .

Paprykę czerwoną umyj wytnij gniazda z nasionkami i pokrój w kosteczkę drobną.

Wymieszam z pieczarkami , dopraw sola pieprzem i papryka czerwoną mieloną.

Usmaż na patelni ( koło 30 minut smażyłam i dusiłam razem , odlałam sok który pomieszał się z olejem .)

Nadziałam pieczarki  ,pokroiłam margarynę wiórka powkładałam między pieczarki . Wstawiłam do piekarnika

Zapiekałam 25 minut  w 200 stopniach, wyjęłam pieczarki położyłam po kawałeczku sardynki w pomidorach i posypałam serem , trzymałam  w piecu do rozpuszczenia sera i podałam z kaszą i sałatką, polałam sosem . Pycha polecam . Eksperyment się udał wyszła fajna potrawa

 Dziękuję Graal za smakołyki rybne

 

 

 

 

 

16:26, rozowakuchnia , Graal
Link Komentarze (18) »
piątek, 25 kwietnia 2014
Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek

Wielkanoc Jutro już i wspaniałe smakołyki na naszym stole zawitają . Jednym z nich będą jajka w skorupach. Zrobiłam galaretę z warzywkami i szynką tym razem na wywarze rosołowym.

Wywar rosołowy:

4 marchewki

1 pietruszka korzeń (100 gram )

1 seler korzeń ( 100 gram)

Cebula upalona nad gazem

ziele angielskie3 szt

listek laurowy 3 szt

3 rosołki drobiowe

pieprz biały  mielony szczypta

 

Farsz galarety:

marchewka z groszkiem z puszki marynowana cała

kukurydza 100 gram marynowana

szynka drobiowa 150 gram

30 wydmuszek od jajek

Dodatkowo żelatyna na 2 litry wody

 Skorupki jajek zalewamy wrzątkiem . Osuszamy .

W każdą skorupkę wkładamy marchew z groszkiem szynkę i kukurydzę.

Gotujemy wywar.

Do garnka wlewamy 2,5 litra wody dodajemy warzywa ( marchew , pietruszkę seler i cebulę) .

Do środka dodajemy ziele i listek troszkę białego pieprzu .

Gotujemy do momentu , aż warzywa zmiękną . Przecedzamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( do szklanki wsypujemy żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody zimnej , kiedy wchłonie wodę wstawiamy na 30 sekund do mikrofali ) .Mieszamy chwile i zalewamy przygotowane skorupki z jajek.

Kiedy ostygną wstawiamy do lodówki na około 3 godziny i można kosztować .

Wyszło mi 26 porcji.

czwartek, 24 kwietnia 2014
Wielkanocne jajko- murzynki :)

No to teraz coś nietypowego ale pasującego na Święta Wielkanocne.

Pyszny murzynek pieczony w skorupkach od jajek . Ciekawiło mnie jak to będzie wyglądać i czy nie wypłynie ciasto ze środka. Nie wypłynęło i upiekło się doskonale:)

 

Składniki:

  • 200 gram margaryny
  • 250 gram cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 50 ml wódki albo octu

 

Rozpuszczamy margarynę z cukrami i wodą w garnku.

Kiedy mamy już rozpuszczone dodajemy kakao i wódkę.

 Studzimy , dodajemy rozbełtane żółtka.

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z kakao i żółtkami.

Ubijamy białka z odrobiną soli i dodajemy do masy naszego murzynka.

Masę przekładamy do miarki z dzióbkiem najlepiej , tak oto tym sposobem przelewamy ciasto do naszych łupinek od jajek tak do połowy jajka  mi wyszło 20 szt.

Piekłam 25 minut 1 70 stopniach . Skorupki od jajek owinęłam folią aluminiową i wstawiłam do formy od muffin i tak piekłam .

 

 




środa, 23 kwietnia 2014
KUPIEC WYNIKI -NAGRODZENI

Oto nadchodzi ta chwila ,kiedy w końcu dowiecie się kto wygrał. Trochę czekaliśmy wszyscy ale w końcu są wyniki ,czas  je ogłosić . Wiec wstawiłam nagrodzone dania myślę , że poznacie swoje smakołyki.

1 miejsce zajęło danie.

2 miejsce zajęło danie.

3 miejsce zajęło danie.

4 miejsce zajęło danie.

5 miejsce zajęło danie.

 

Czekam na wasze adresy z numerem telefonu  reksio740@wp.pl

11:56, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 22 kwietnia 2014
Czarcie chinkali - kołduny gruzińskie ze szpinakiem i mięsem

Chinkali , kołduny gruzińskie ze szpinakiem i mięsem

 

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

Ciasto:

300  gram mąki

1.1/2 szklanki wody ( czasem więcej zależy jaka mąka)

2 łyżeczki soli

łyżka oleju

Farsz:

łopatka wieprzowa 300  gram ( zmielić)

czosnek 4 ząbki sprasowane

sól prowansalska 1 łyżeczka

chili w proszku  dosłownie szczypta bo jest bardzo ostre

pieprz biały mielony 1 szczypta do smaku

jajko

Dodatkowo:

szpinak 300 gram

ser gouda 200 gram start na tarce

pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 3 łyżeczki

 

Ciasto wykonanie:

Mąkę wsypujemy do miski dodajemy wodę i sól zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy łyżkę oleju ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Wałkujemy ciasto i wykrawamy kółka najlepiej szklaneczką do whisky wychodzi 30 szt. pierogów

Farsz wykonanie:

Łopatkę mielimy, dodajemy przyprawy( pieprz , sól , czosnek sprasowany  ). Dodajemy jajko, wymieszać farsz.

Szpinak rozmrażamy smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek dodajemy sprasowany czosnek 1-2 ząbki i przyprawy.. Po ostudzeniu przełożyć do przygotowanego farszu z mięsa . Wymieszać razem dwa farsze i nakładać na przygotowane ciasto na kołduny .

Ciasto sklejamy jakbyśmy robiły harmonijkę z góry . Zlepiamy pośrodku a reszta to już idzie . Podobne do sakiewek wychodzą. Oprószamy mąką by się nie przylepiły. Gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu podajemy z rosołem . Kołduny  szpinak-owo mięsne są ostre ale z rosołem idealnie się komponują.

Przepis bierze udział w konkursie

19:48, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (8) »
Kluchy szare z kiełbaską i boczkiem

Kochani po świętach trzeba zrobić coś smacznego szybkiego i innego bo znudziły się mięsa ciasta pasztety więc i mi też nie zostało do wyboru dużo. Zrobiłam kluchy - szare .

Niebanalne szybkie i syte .

600 gram ziemniaków

jajko

pieprz biały mielony do smaku

sól prowansalska do smaku

mąka tortowa typ 450 ( tyle aby zagęścić ziemniaki , cisto ma się nie rozpadać )

Dodatkowo twaróg z bloku 300 gram

kiełbasa na skwarki albo boczek 300 gram

 

Mielimy ziemniaki , odcedzamy z wody.

Dodajemy jajko sól, pieprz i mieszamy.

Zagęszczamy mąką dałam 6 łyżek i było mało więc dodałam jeszcze trochę.

Wstawiłam wodę w garnku w 5 litrowym i zagotowałam tak do polowy garnka wody żeby było.

Na gotującą wodę wrzucałam kluski łyżką jedna deska to moja miarka na raz.

Mieszamy kluch , kiedy zaczną wypływać na wierzch znaczy , że możemy wyjmować je na miskę.

Po ugotowaniu i wyjęciu wszystkich kluch przecedzamy po zimną wodą kluchy nie będą klejące.

smażymy kiełbaskę albo boczek dodajemy do kluch i posypujemy twarogiem takim na kg kupowanym najlepiej z bloku .Mieszamy kluchy z boczkiem twarogiem lub skwarkami i podajemy na ciepło.

 

 

18:28, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (23) »
niedziela, 20 kwietnia 2014
Babka Wielkanocna CYTRYNOWO-MAJONEZOWA

Przepyszna babka Wielkanocna z majonezem .

125 gram mąki tortowej typ 450

125 mąki ziemniaczanej

4 jaja

4 łyżki majonezu 

200 gram cukru

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

sok z cytryny całej

skórka cytrynowa starta z całej cytryny

parę kropel aromatu cytrynowego

Dodatkowo:

skórka cytrynowa HELIO

Lukier:

szklanka cukru pudru

sok z cytryny

 

Ciasto:

Zmiksowałam jaja na puch z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodałam obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, nadal miksowałam. Dodałam majonez cztery łyżki.

Starłam skórkę z całej cytryny i dodałam do ciasta .

Wycisnęłam sok z cytryny i też dodałam do ciasta .'Delikatnie skropiłam aromatem cytrynowym.

Piekłam 45 minut w 175 stopniach .

Ostudziłam babkę i polałam lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny .

Udekorowałam skórką z cytryny .

 


 


 


Wielkanocne Smaki - edycja IV

07:06, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (11) »
sobota, 19 kwietnia 2014
Sernik Wielkanocny z polewą jogurtową i truskawkami

Ach te święta Wielkanocne ;) Narobisz się tyle różnych pyszności , dwa dni mija szybko a jedzenia sporo zostaje , a potem jesz to tydzień czasu . To jest właśnie urok Świat Wielkanocnych . Sernik trochę nietypowy ale robiłam już go nieraz i naprawdę jest przepyszny. Tym razem dałam polewę jogurtową i truskawki . Nowy pomysł :)

Składniki:

twaróg we wiaderku 1 kg- tym razem w kaufland kupiłam

cukier 200 gram

cukier waniliowy 16 gram

budyń waniliowy 1 szt-40 gram z cukrem

8 jaj

aromat waniliowy

Dodatkowo polewa i dekoracja biała Helio

truskawki 300 gram

 

Wykonanie:

Miksujemy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch.

Dodajemy twaróg łyżką i miksujemy na najmniejszych obrotach .

Dodajemy budyń waniliowy i parę kropel aromatu waniliowego .

Ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno.

Białka ubite dodajemy do twarogu.

Mieszamy teraz już łyżką.

Tortownice o średnicy 26 cm smarujemy margaryna i obsypujemy mąką tortową .

Przekładamy masę serową do formy.

Wkładamy na dno do pieca blachę czarną napełnioną  wodą.

Włączamy piec nastawiamy na 200 stopni góra i dół.

Wkładamy formę ze sernikiem , pieczemy 15 minut w 200 stopniach , potem zmniejszamy do 14-150 i pieczemy godzinę. Jeśli zacznie ciemnieć przykrywamy folia aluminiowa a będzie jasny wtedy :)

 

Upieczony sernik studzi się tak 2 godzinki . Polewę jogurtowa zanurzamy we wrzątku na 5 minut i polewamy sernik .

Truskawki kroimy w plastry i dekorujemy na polewie wystudzonej .

 

 


Polewa  Helio jest idealna , rozprowadza się bez żadnych problemów i znakomita w smaku .

 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

20:17, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (9) »
Koszyczek Wielkanocny

Piękny okazały i jadalny tak moja córka podsumowała upieczony koszyczek .Pięknie się prezentuję .Jest apetyczny  można go postawić na stole jako ozdobę albo po prostu zjeść podczas śniadania wielkanocnego .

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka ( dałam szklankę mleka)
  • 12,5g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • jajko do posmarowania koszyczka przed pieczeniem i "rączki " do koszyczka
  • 2 łyżki oleju do posmarowania foli aluminiowej

Do miski wlewam letnie mleko.

dodaje drożdże , dwie łyżki cukru i 4 łyżki mąki.

Zaczyn mieszam do rozpuszczenia drożdży i zostawiłam na 15 minut.

Dodaje resztę składników i wyrabiam ciasto.

Zostawiam na 60 minut do wyrośnięcia.

kawałek ciasta na uchwyt do koszyczka odrywam od pozostałości

Wałkuje ciasto o grubości  na pół centymetra .

kroje paski.

Miskę o  średnicy 24cm okręcam folią aluminiową i smaruje olejem.

Nakładam  pokrojone paski na miskę pionowe z góry na dół aż do końca.

 Nakładał kółeczko na górę dociskam i mamy dno koszyczka.

 Z wcześniej odłożonego ciasta robię warkocz będzie jako uchwyt do koszyczka .

Zrobiony warkocz kładą na miskę odwróconą i zapiekam w ten sposób na foli aluminiowej. Nie zapomnijcie posmarować rozbełtanym jajem pieczemy 15 minut 1 70 stopniach .

Wkładamy do niego co chcemy ja dzisiaj wkładam jajka malowane :)

 

 


piątek, 18 kwietnia 2014
Wielkanocna sałatka z tuńczykiem

 

Zbliża się Wielkanoc i czas na smakołyki . Taka moja mała propozycja Sałatka z tuńczykiem, lekka i smaczna.

ryż 1 woreczek

ogórek kiszony 3 szt

kukurydza konserwowa3 łyżki

marchewka 4 szt

jajka 6 szt

tuńczyk w sosie własnym 3 puszki Graal

Dodatkowo:

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

majonez tyle aby połączyć składniki

musztarda stołowa z 1 łyżkę

Ugotować ryż , odcedzić i ostudzić.

Wsypać ryz do miski szklanej.

Ugotować jaja ostudzić i pokroić drobno.

Marchew ugotować pokroić w kostkę dodać do ryżu i jajek.

 Kukurydzę odcedzić , dodać do pozostałych składników.

Dodajemy przyprawy , majonez i musztardę , mieszamy .

Kokilki 10 szt smarujemy olejem .

Teraz nakładamy warstwami składniki

Nakładamy do kokilki na dno tuńczyka lekko odciśniętego .

wkładamy łyżką naszą sałatkę prawie do pełna .

Pokrojony ogórek odciśnięty idzie na górę tak z centymetr do zakończenia.

Odwracamy kokilki i wyjmujemy takie oto super fajnie sałaki. Idealne na Wielkanoc i nie tylko smaczne i rewelacyjnie się prezentują na stole .

 

Jajka na WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IV

07:13, rozowakuchnia , Graal
Link Komentarze (14) »
czwartek, 17 kwietnia 2014
Mazurek jajo

Mazurek

Ciasto:
180 gram margaryny
2 szklanki  mąki
150 gram cukru
16 gram cukru waniliowego
4 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany kwaśnej (18%)


Dodatkowo:

Masa krówko-wa kajmak 200 gram

rodzynki sułtańskie

dmuchane gwiazdki w białej czekoladzie

dmuchane chrupki w polewie mlecznej

złote kuleczki dekoracyjne ( do zjedzenia potem )

skórka cytrynowa z jednej cytryny na świeżo skrojona

Zester obieraczka dekoracyjna Cuisipro

możecie ja kupić w sklepie internetowym dowarzyw.pl

Wykonanie:

Na stół wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, robimy zagłębienie.

Wbijamy żółtka dodajemy cukier i cukier waniliowy.

Margarynę siekamy i dodajemy do reszty składników.

Zagniatamy szybko ciasto iw wstawiamy do lodówki na godzinę.

Przygotowujemy papier do pieczenia.

Kładziemy ciasto przykrywamy drugim papierem do pieczenia, wałkujemy ciast ona pół centymetra.

Wycinamy szablon jajka i przykładamy do ciasta , tak wycinamy kształt i pieczemy co nam dusza zapragnie.

Pieczemy koło 20 minut w 170 stopniach .

Po ostudzeniu dekorujemy.

Wykładamy masę krówko-wą i dekorujemy chrupkami ,gwiazdkami ,rodzynkami i skórką cytrynową startą przed dekorowaniem.



 

 

Moja recenzja

Zester obieraczka dekoracyjna Cuisipro

zalety

Pachnie w całym domu kiedy obiera się np cytrynkę

masz świeża skórkę cytrynową która idealnie  nadaje się do dekorowania ciast mazurków czy do pieczenia ciast .

Wady

brak :)

Jestem ciekawa waszych spostrzeżeń na temat tego cacka dekoracyjnego :)

Wielkanocne Smaki - edycja IV

16:38, rozowakuchnia , Mazurki
Link Komentarze (23) »
wtorek, 15 kwietnia 2014
Wyniki konkursu z Lubellą

Kochani mamy wyniki , przed chwilą przyszły . Jak wiecie nagrodzonych wybrał sponsor Lubelli

Oto wybrane propozycje :

 

Adres z danymi w raz z numerem telefonu wysyłamy  na reksio740@wp.pl. Przekaże je sponsorowi.

11:43, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (4) »
piątek, 11 kwietnia 2014
Tortilla mega smaczna

Dzisiaj na obiad mamy tortille . Inaczej niż zwykle , ale co tam każdy czasem chce coś innego zjeść. Tak było i u nas  .

Składniki

schab 400 gram

papryka czerwona mielona do smaku

sól do smaku

pieprz biały do smaku

olej do smażenia

Dodatkowo:

Sałata lodowa 1 szt

pomidory 4

cebula kolorowa albo biała 1 sztuka

Dresing do sałatki

sól czosnkowa odrobinę

koperek suszony odrobinę

2 łyżki soku z cytryny

czosnek sprasowany 3 ząbki

oliwa z  oliwek 2 łyżki

50 ml wody

Wraps  Tortilla 4 szt 25 cm Funtastic

sos hamburgerowy Develey do posmarowania dwóch tortilli

sos czosnkowo-ziołowy Develey do posmarowania dwóch tortilli

Wykonanie:

Schab myjemy moczymy i osuszamy ręcznikiem papierowym

Kroimy w paseczki na na rozgrzana patelnie kładziemy smażymy , doprawiając papryką czerwoną mieloną solą i pieprzem. Po usmażeniu odciskamy z tłuszczu.

Placki tortilli smarujemy sosem czosnkowymi hamburgerowym

Do miski wkładamy sałatę lodowa porwana w rekach , kroimy pomidora i cebulę . Polewamy dresingiem zostawiamy na 10 minut . Po 10 minutach przekładamy na tortille i posypujemy mięskiem . Zwijamy dociskając i zawijając w folie aluminiowa . Która utrzymuje ciepło i nie pozwala się rozwalić tortilli.

Dostałam od Develey


 

 

 

 

Użyte produkty Develey

1- Wrapy Funtastic od Develey to pyszne, pszenne tortille o średnicy 20 lub 25 centymetrów.

2- sos hamburgerowy Develey - skomponowany na bazie majonezu i pomidorów , wzbogacony kompozycja warzyw .


 


3- Sos czosnkowo- ziołowy Develey -Wzbogacony ziołami idealny do sałatek ,kanapek i tortilli .

09:32, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (9) »
wtorek, 08 kwietnia 2014
Wielkanocny Keks z bakaliami

Postanowiłam zrobić keks wiecie , zawsze robię go na Wielkanoc ale teraz teraz akurat zachciało mi się czegoś słodkiego i jest  . Miałam akurat produkty które dostałam od Helio

  • margaryna 250  gram
  • mąka, 250  gram
  • cukier 250  gram
  • proszek do pieczenia, 1 łyżka
  • olejek waniliowy parę kropelek
  • jajka 5 sztuk
  • Mix keksowy 100  Gram Helio
  • skórka pomarańczowa 25  gram Helio
  • skórka cytrynowa 25  gram Helio
  • morele suszone 50  gram
  • rodzynki 50  gram

 

Jaja zmiksowałam z cukrem na puch, masa podwoiła objętość .

Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Morele pokroiłam drobno , rodzynki zalałam wrzątkiem zostawiłam je na 20 minut, odcedziłam  i posypałam 2 łyżkami mąki.

Dodałam bakalie do masy , wymieszałam łyżką.

Rozpuściłam margarynę i ostudzoną dodałam do masy , wymieszałam łyżką

Przełożyłam do dwóch form mniejszych takich jednorazowych wysmarowanych margaryną i posypana mąką i upiekłam dwa keksy.

Piekłam 45 minut w 170 stopniach

Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem .



 

 

 



16:51, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (10) »
niedziela, 06 kwietnia 2014
Wielkanocne babeczki ze śmietaną ,truskawkami i gwiazdkami

WIELKANOCNE BABECZKI Z nuta cytrynową ,truskawkami ,gwiazdkami i śmietaną  -DELEKTA na 1001 sposobów

Ciekawość wzięła gorę , musiałam je zrobić i posmakować . Moje babeczki o lekkiej nucie cytrynowej z truskawkami  , pyszną śmietaną i dmuchanymi słodkimi gwiazdkami. Gwiazdka z nieba to tylko u mnie w cudnej babeczce .

 Ciasto:

1 opakowanie Babeczki na 1001 sposobów o smaku śmietankowym
100 ml mleka
100 ml oleju
2 jajka

sok z całej cytryny

skórka z cytryny starta



Składniki nadzienia:


śmietana 30% 400  gram

2 śmietan fiksy
truskawki 12szt
2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Miksujemy składniki mleko, olej i jajka i sok z cytryny , posypujemy skórką cytrynową. Dodajemy zawartość opakowania Babeczki na 1001 sposobów. 

Do formy na muffiny wkładamy foremki papierowe. Przekładamy zmiksowane ciasto tak do połowy foremki papierowej. Truskawki myjemy i kroimy w małe kawałeczki , wkładamy lekko wciskając w ciasto . Wstawiamy do pieca pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut .

Po ostudzeniu ubijamy śmietanę z cukrem i śmietan fikxem . Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki porządnie aby wyglądała pysznie . Dekorujemy truskawkami i dmuchanymi gwiazdkami . Zapewniam , ze są przepyszne.




 

 

 

sobota, 05 kwietnia 2014
Wołowina na lekko kwaśno

Dzisiaj przygotowałam coś specjalnego. Zdrowe mięsko bardziej wartościowe czyli karczek  wołowy

Będzie smacznie

 

Przygotowanie:

  • 8 plastrów karku wołowego
  • 4 łyżki musztardy
  • 1 ogórki kiszone
  • szczypior pęczek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku

Przyrządzenie:

Mięso rozbiłam cienko, posmarowałam musztardą, posypałam solą i pieprzem.
Na każdym kawałku mięsa rozłożyłam  kawałek ogórka i szczypiorek
Zwinąć w roladki, każdą spięłam wykałaczkami, żeby ogórek i szczypior nie  wypadały ze środka.
Na patelni rozgrzałam olej, włożyłam zrazy i obsmażyłam z każdej strony.
Podlałam niewielką ilością wody, przykryłam i dusiłam przez około 1 godzinę.
Co jakiś czas podczas duszenia zrazy przewracałam  i dolewałam wody.
Kiedy mięso  było już miękkie, wyjęłam i odłożyłam na talerz.
Dwie łyżki mąki wymieszałam z niewielką ilością zimnej wody i wlałam do sosu który powstał z duszenia mięsa , wymieszałam
Doprawiłam papryką w proszku. Włożyłam zrazy i chwile razem trzymałam podawałam z ziemniakami z wody .

 



 

14:58, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (5) »
Wielkanocne jaja faszerowane makrelą

Faszerowane jaja filetem z makreli w oleju

Coraz bardziej przekonuję się do ryb z puszki. Byłam przeciwna dopóki nie spróbowałam ryby firmy Graal . Podoba mi się , że filet jest w całości , nie ma ości , je się z przyjemnością. Powiem też , że jest wart swojej ceny . Mogę każdemu polecić z czystym sumieniem.

Składniki:

jaja 6 szt

1 puszka filety z makreli w oleju Graal

szczypiorek pęczek

sól prowansalska do smaku

Jaja gotujemy , studzimy , obieramy ze skorupki .

Kroimy każde jajko w poprzek.

Wyjmujemy żółtka przekładamy na talerz .

Makrele śmiało wyjmujemy z puszki, przekładamy do żółtek , dodajemy 2 łyżki oleju z puszki , pasuje idealnie do pasty

Dodajemy odrobinę soli prowansalskiej do smaku.

Ugniatamy widelcem , mieszając aby nam się połączyły składniki.

Nakładamy pastę w połówki jajka , dekorujemy szczypiorkiem , który nada fajnego posmaku .

Idealnie pasuje na Wielkanocny stół .

 

 

 

 

 

11:33, rozowakuchnia , Graal
Link Komentarze (8) »
piątek, 04 kwietnia 2014
Dzbanek z garneczki.pl jest idealny

Dostałam na urodziny dzbanek od garneczki.pl . Miło z ich strony , że postanowili mi go podarować.

Jest to  Naczynie firmy DUO 

  • Dzbanek z uchwytem wykonany z porcelany
  • Pojemność: 1,2 litra
  • Wysokość: 19,0 cm
  • Średnica dna: 9,0 cm



Dzbanek nadaję się na różne okazję, prezentuję się na stole idealnie. Można w nim podać napoje schłodzone czy wodę. Śmiało można skompletować z innymi elementami z tym samym motywem.

 


np kubek do herbaty z zaparzaczem  czy filiżanki. Mają ten sam motyw. 

 

czwartek, 03 kwietnia 2014
Konkurs Wielkanocny z Kupcem

Kochani zapraszam was na konkurs z okazji Wielkanocy . Będzie świątecznie . Robimy potrawy na Wielkanoc.

Organizator konkursu


Zadanie konkursowe

- Potrawa świąteczna którą podalibyście na stół - koniecznie foto i przepis oraz produkt kupca którego użyliście w przepisie.

Wasze zgłoszenie do konkursu  przesyłacie na joanna.gralik@wp.pl

Biorąc udział w konkursie zgadzacie się na wykorzystanie swoich dzieł kulinarnych na stronie fb i www Kupiec.


 

Nagród będzie 5

1 miejsce -10 produktów Kupiec

2 miejsce 7 produktów Kupiec

3 miejsce 7 produktów Kupiec

4 miejsce 5 produktów Kupiec

5 miejsce 5 produktów Kupiec

 

Konkurs trwa od 4 kwietnia do 18 kwietnia . Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 5 dni roboczych od zakończenia konkursu.

PRZEPIS NIE MOŻE BYĆ WCZEŚNIEJ PUBLIKOWANY NIGDZIE ?????????

16:48, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (4) »
Piersi z kurczaka- ala zrazy

Pyszne  zrazy z kurczaka

Pierś z kurczaka , a w środku kiełbasa krakowska, ser i listki pietruszki na pierzynce z pieczarek .

 

 

 

Składniki:

3 x podwójna pierś z kurczaka

ser żółty 10 plastrów miałam gouda

pietruszka listki

Pieczarki 800 gram jako pierzynka do piersi

Kiełbasa krakowska z linii Nove - Natura

Przyprawy:

sól prowansalska do smaku Kamis

pieprz biały mielony Kamis

Panierka:

jajka 3 szt

bułka tarta 200 gram

olej do smażenia 150 ml



Wykonanie:

Piersi myjemy osuszamy każdą połówkę piersi kroimy na połowę w poprzek lekko  tłuczkiem tłuczemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy plaster sera kiełbasę krakowska 1-2 plastry i pietruszkę listki.

Zwijamy , spinamy wykałaczkami.

Obtaczamy w jaju i bułce i smażymy na patelni . Najpierw przysmażamy z obu stron potem dusimy pod przykrywką jakieś 30  minut i gotowe.

Smażymy pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu. Przekładamy do naczynia okrągłego i kładziemy usmażone piersi  . Podajemy do ziemniaków albo z frytkami .

13:43, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (7) »
środa, 02 kwietnia 2014
Desery lodowe- pucharki do lodów

Lubicie desery ? Pewnie lubicie, chcę wam pokazać fajne pucharki do deserów dostałam je od Garneczki.pl

Jestem bardzo zadowolona , nie tylko pięknie się prezentują ale też podane desery w nich wyglądają przepysznie

 

 

 

Zestaw pucharków do lodów FREEZY

 

Oto co można podać w pucharkach.

Lody domowe

Mus z owoców

 

 

Lody z bitą śmietaną i poziomkami

Deser z ciasteczkami , śmietaną i truskawkami.

 

Pucharki są lekko wzorzyste , nadają fajny efekt i na stole prezentują się wyjątkowo. Polecam wam moi drodzy czytelnicy . Zapraszam was do sklepu . Garneczki.pl

Wysoka jakość produktu . Wystarczy zakupić i przekonać się samemu . Ja mam teraz kolej na ciebie.

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel