piątek, 01 maja 2015
Naleśniki z dżemem wieloowocowym

No kochani dzisiaj to idę na łatwiznę . Nic mi się nie chce robić  wiec będą naleśniki fajnie cooooooooooooooo. Zbyt piękna pogoda by siedzieć przy garnkach.

 

Składniki na naleśniki:

  • 3 szklanka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • proszek do pieczenia
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka
  • 200 ml śmietany kremówki

 

Dodatkowo:

dżem wieloowocowy Orzech 

oliwa z oliwek 

 

Wykonanie ciasta na naleśniki:

 

Do miski wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier.
Dodałam jajka i szklankę mleka, zmiksowałam.
Dodałam teraz pozostałe mleko i śmietany resztę. 
Miksowałam , aż uzyskałam gładką kremową konsystencje 
Przygotowane ciasto na naleśniki zostawiłam na  15 min, aby "odpoczęło".
Po 15 minutach wlewałam ciasto  na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.
Smażyłam naleśniki z dwóch stron, na średnim gazie.
Podawałam z dżemem wieloowocowym.
Smakowały pysznie .

 IMG_6012

 

IMG_6014

 

 

IMG_6013

 

 IMG_6009

 

IMG_6015

czwartek, 30 kwietnia 2015
Miniatury drożdżowe- rogaliki z nadzieniem dwie porzeczki

Moje rogale drożdżowe zawsze były duże . Nieważne czy to z marmoladą czy jabłkami czy śniadaniowe . Duże i koniec. Tym razem zrobiłam malutkie takie na 1-2 kęsy.  Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona. 



 


Składniki na 48 małych rogalików:
• 500  g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
• 250 g margaryny ( rozpuszczonej i ostudzonej)
• 150 ml  ciepłego mleka
• 50 g świeżych drożdży 
• 2 jajka
• 6 łyżek cukru 


Dodatkowo:

Nadzienie dwie porzeczki ZENTIS

jajka 2 do posmarowania rogalików

cukier puder do posypania rogalików

 Wykonanie rozczynu:

Do misy wlewamy ciepłe mleko.

Dodajemy pokruszone drożdże i cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia.

Dodajemy mąkę  6 łyżek ( z tego 500 g) , mieszamy i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem ( rozczyn wyrośnie pięknie).

Wykonanie ciasta drożdżowego c.d :

Po 15 minutach do rozczynu dodajemy resztę cukru rozbełtane jaja i rozpuszczona i ostudzoną margarynę .

Teraz dodajemy mąkę przesianą .

Wyrabiam ciasto z 20 minut i zostawiam do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe porcje.

Wałkujemy prostokąt i tniemy trójkąty .

Na każdy trójkąt kładziemy maleńki kawałeczek marmolady i zwijamy.

Pieczemy w 170 stopniach 15-20 minut .

Rogaliki mniejsze szybciej się pieką wiec sprawdzajcie.

Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem .

IMG_6181

 






IMG_61781

00:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (4) »
środa, 29 kwietnia 2015
Szczawiowa na cielęcinie

Moja zupa będzie dzisiaj na cielęcinie . Zwykle robie na drobiu ale można czasem zrobić wyjątek . Ten dzień nadszedł próbujemy wywaru a potem robimy po swojemu :)  Jak wiadomo wszystkim na wywar rosołowy używa się przerośniętego mięska z cielęciny - mamy wtedy mocny bulion . Wybrałam mostek cielęcy . Zupa nabrała wykwintnego smaku .

Składniki wywaru do szczawiówki :

  • 500 g cielęciny( mostek cielęcy )
  • 1 cebula 
  • marchew 3 szt
  • seler 100 g
  • por 100 g
  •  pietruszka korzeń 100 g
  • 500 g ziemniaków
  • sól i pieprz
  • listek laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 3 szt

Dodatkowo:

słoiczek przecieru szczawiowego Develey

śmietana 18% do zup 150 ml

jajka ugotowane na twardo 6 szt

 Wykonanie wywaru z cielęciny :

Do garnka wlewam 3 litry wody.

Obieram warzywa ( seler ,pietruszkę , marchew , cebulę opalona nad gazem  i por ) opłukuje pod bieżącą wodą i wkładam do garnka.

Mostek cielęcy opłukuje pod bieżącą woda i wkładam do garnka z warzywami .

Ziemniaki kroje w kostkę i dodaję do reszty składników

Dodaje listek laurowy ziele angielskie i przykrywam pokrywką i na małym ogniu gotuje 1.1/2 godziny .

Doprawiam sola i pieprzem.

Po półtorej godzinie dodaje szczaw ze słoiczka i gotuje dosłownie chwilę (10 minut).

Teraz do szklanki wlewam 150 ml śmietany i dodaje wywaru z garnka mieszam i patrze czy się nie ważyło , dopiero dodaje do zupy.

Po 2-3 minutach mamy gotowa szczawiówkę.

Jajka gotuje pod koniec ugotowania zupy , zdążę je obrać i pokroić w ćwiartki , a potem dodam do szczawiówki już na talerzu.

IMG_57261

 

 

IMG_5722

 

IMG_57201

00:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (5) »
wtorek, 28 kwietnia 2015
Murzynek z kokosem

Tym razem murzynek z kokosem bedzie inny . Przełożę go ciastem i bedzie bardziej soczysty .

 

Ciasto:
- 1 kostka margaryny
- 1.1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki  wody
- 3 płaskie łyżki kakao
- 4 jajka (białka oddzielnie)
- 2 szklanki mąki tym 500 Młyn Kopytowa

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo :

50 ml wódki lub spirytusu 

Masa kokosowa:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 250 g wiórków kokosowych


Wykonanie ciasta:

Do garnka włożyłam margarynę , wsypałam cukier , wlałam wodę i dodałam kakao.

Garnek trzymałam na średnim gazie i mieszałam do rozpuszczenia i połączenia składników.

Na koniec dodałam 50 ml wódki .

Zostawiłam do ostudzenia ( odlałam pół szklanki masy , potem poleje ciasto -bedzie polewa)

Do ostudzonej masy dodałam 4 żółtka , wymieszałam.

Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do masy mieszałam,  aż do ostatniej mąki.

Ubiłam piane z białek i dodałam , mieszałam łyżką delikatnie.

Do prostokątnej formy wsadziłam papier do pieczenia i na to wyłożyłam większą połowę ciasta.

Wykładamy kokos z białkiem i resztę ciasta kładziemy na kokos.

pieczemy 60 minut 170 stopniach .



Wykonanie masy kokosowej :

Zmiksować białka z cukrem.

Dodać kokos ( mieszać łyżką)


IMG_6092

page15

poniedziałek, 27 kwietnia 2015
Ogórkowa

 

Moi Kochani czas na lekko strawną zupkę . Mam swoje ulubione marki produktów które wykorzystuje w mojej kuchni . Jednym z nich jest przecier z ogórków kwaszonych .

Składniki na zupę z kwaszonych ogórków .

 

  • 6 szt  podudzie  z kurczaka 
  • słoiczek przecieru z   ogórków kwaszonych Develey
  • 1 marchewka( pokrojona w paski)
  • 2 marchewki starte na tarce
  • 100 g pietruszki pietruszki
  • 100 g selera
  • 100 g pory biała cześć
  •  5 ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziele angielskie
  • 1/2 szklanki śmietanki 18 %
  • 3 litry wody

Dodatkowo :

parówki z kurczaka 

Wykonanie zupy :

Do garnka wlewamy 3 litry wody.

Wkładamy włoszczyznę ( pietruszkę ,seler ,por i marchew pokrojona w słupki .

Włożyłam ziele angielskie i liść laurowy .

Obrałam ziemniaki i pokroiłam w kostkę , umyłam i włożyłam do garnka z włoszczyzną .

Umyłam podudzia z kurczaka i dodałam do warzyw. 

Gotowałam koło godziny na małym ogniu ( ziemniaki zmiękły warzywa doszły , a mięso było idealne do zjedzenia).

Po 45 minutach gotowania dodałam marchew startą na tarce .

Po godzinie dodałam przecier z ogórków ( gotowałam 15 minut) .

Dodałam śmietanę ( Do szklanki wlałam pół śmietany i wlałam do niej wywar z upy i wymieszałam nie zważyło się więc dodałam do zupy ).

Dosłownie 2-3 minuty i zupa już gotowa .

Nie mogłam się oprzeć i pod koniec gotowania wrzuciłam do zupy parówkę z kurczaka . 

 

TRUDNOŚĆ: łatwe

                                                                                           CZAS: 

                                                                                               Porcji: 6

 

IMG_6074

 IMG_6080

niedziela, 26 kwietnia 2015
Konkurs z rybkami "Ryby są dla wszystkich "

                                                   

                                 Kochani Pragnę was zaprosić na konkurs z firmą Seko. "Ryby są dla wszystkich " 

 

IMG_15732

Ryby – powszechnie wiadomo, że są zdrowe. Zalecają je lekarze, dietetycy. Głównymi składnikami odżywczymi ryb są woda, tłuszcz i białko. W rybach oprócz kwasów nasyconych, występują również w znacznych ilościach kwasy nienasycone, w tym kwasy omega-3. To właśnie one cieszą się tak dobrą renomą, ponieważ sprzyjają wzmocnieniu odporności i łagodzą procesy zapalne.

Kochani liczę na waszą kreatywność.

ZASADY KONKURSU:

Głównym składnikiem ma być ryba .

Danie wraz z przepisem i zdjęciem przesyłacie na reksio740@wp.pl w tytuł wpisujcie "Ryby są dla wszystkich " 

Będzie album wszystkich biorących udział .

Konkurs trwa od  27.04.2015 - 5.05 2015 do 23:59

Można przesłać  dowolną liczbę propozycji.
Przesłanie propozycji jest równoznaczne ze zgodą na publikację. 

Nagrodami będą  m.in. produkty  "  Jedyne Takie" oraz konserwy i  tuńczyk. 

Wygrywają trzy osoby :)  Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 3 dni roboczych od zakończenia konkursu.

 

14:52, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (2) »
Bułki pszenne ze słonecznikiem

Dzisiaj pyszne bułki na śniadanie. Nie może być znowu nie ma chleba ???? Ależ jest ale bułki smaczniejsze :) .

Składniki na bułki ze słonecznikiem  :

Składniki na 12 szt.

Zaczyn:
4 łyżki  mąki pszennej typ 750
200 ml letniej wody
12 g   suszonych drożdży Babuni 

Ciasto:
550 g mąki pszennej typ 750 Kłos- Pol
1 szklanka letniego mleka
1 łyżeczka soli
szklanka  pestek słonecznika łuskanego Kłos-Pol

Wykończenie:
jajko rozbełtane 
100 g pestek słonecznika

Wykonanie rozczynu:

 Do misy wlewamy ciepłą wodę drożdże suszone i cukier.

Mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy 4 łyżki mąki mieszamy ( powstaje zawiesina).

Zostawiamy na 20 minut do wyrosniecia przykryte ściereczką.

Ciasto właściwe:

Do misy z wyrośniętym rozczynem dodajemy ciepłe mleko i sól ( mieszamy).

Dodajemy mąkę pszenną i włączamy robota ( ciasto musi odchodzić od ścianek misy wtedy jest dobre).

W miedzy czasie wsypujemy szklankę łuskanego słonecznika.

Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 3 godzinki .

Wykładamy formę papierem do pieczenia.

Formujemy rękoma bułeczki ( jeśli lepkie ciasto to maczamy dłonie w wodzie ).

Bułeczki kładziemy w lekkich odstępach bo urosną jeszcze .

Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy słonecznikiem.

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

 

IMG_5758 

 IMG_5760

IMG_5762

sobota, 25 kwietnia 2015
Rogale maślane z makiem

Najlepsze swoje pieczywo , tak już mam jak się uprę to piekę codziennie , aż do znudzenia. Tym razem rogale maślane z makiem idealne na śniadanie czy kolacje .

  •  8 g suszonych drożdży  lub (25 g świeżych drożdży ) drożdże Babuni suszone 
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej klos-pol

 

Dodatkowo:

mak do posypania rogali

jajko rozbełtane do posmarowania rogali 

 

Wykonanie ciasta:

Do szklanki wlewamy połowę mleka i podgrzewamy  aby było ciepłe .

Wsypujemy suszone drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru , mieszamy do rozpuszczenia.

Dodajemy mąkę 3 łyżki ( z tego 500 g co mamy do ciasta)  aby powstała zawiesina i przykrywamy ściereczka na 20 minut do wyrośnięcia .

Do misy wlewamy rozpuszczoną margarynę .

Do reszty ciepłego mleka wbijamy jajo i roztrzepujemy , wlewamy do rozpuszczonej margaryny .

Dodajemy sól i  mieszamy.

Wlewamy rozczyn i wsypujemy mąkę .

Wyrabiamy robotem ( hak) i miksujemy do momentu połączenia w jedna całość .

Zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką  ( jak świeże drożdże to na godzinę ) .

Wykonanie rogali :

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części .

Wałkujemy na stolnicy silikonowej ( miej maki trzeba wtedy podsypywać ).

Mamy " koło" które dzielimy na 4 części i zwijamy.

Rogale kładziemy na papier do pieczenia i zostawiamy na 30 minut do wyrosniecia.

Po 30 minutach smarujemy rogale rozbełtanym jajem i posypujemy makiem.

Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach ( duże rogale potrzebują trochę więcej czasu ) .

Wychodzi nam 8 szt.

 

 IMG_6033

 

 

IMG_6028

 

IMG_6037

 

IMG_6034

 

page14

piątek, 24 kwietnia 2015
Szynka duszona podana w sosie Korycińskim z suszonym borowikiem

Tym razem specjał bedzie mięsny. Przepyszne dodatki wzbogaciły smak mięsa. Jesteście ciekawi co mam w zanadrzu ???

Podpowiem pyszny sos z kawałkami mięsa. 

Składniki sosu:

marchew 200 g ( starta na wiórka)

ser Koryciński z suszonym borowikiem Czesławy Zarzeckiej 300 g

listek laurowy 2 szt

ziele angielskie 2 szt

woda 300 ml

szynka wieprzowa 1 kg

sól prowansalska do smaku

pieprz biały mielony do smaku 

śmietana 18% 3 łyżki

Składniki sałatki:

Miks sałat ( 300 g)

czosnek 3 ząbki ( sprasowany lub starty na tarce)

jogurt naturalny 4 łyżki

majonez 4 łyżki 

sól prowansalska do smaku

pieprz biały do smaku 

cukier z 1 łyżeczka do smaku 

Dodatkowo:

ziemniaki 1 kg

 

Duszone mięsko przygotowanie:

Szynkę wieprzową myjemy osuszamy i kroimy w grubsze paski lub kawałki ( kto jak lubi).

Kawałki mięsa wkładamy na patelnie i podlewamy oliwa z oliwek ( smażymy z obu stron).

Po usmażeniu podlewamy mięso wodą i dodajemy ziele i listek laurowy ( dusimy kolo godziny)

Po godzinie dodajemy startą marchew ( z 15 minut dusimy dalej .

Marchew mamy miękkie mięsko też . więc dodajemy pokrojony w kostkę  Koryciński  ser z suszonym borowikiem Czesławy Zarzeckiej .

Już nie dusimy tylko mieszamy do rozpuszczenia sera .

Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietanę .

Podajemy z ziemniakami z wody oraz z sałatką z sosem czosnkowym .

Przygotowanie sosu czosnkowego :

Do miseczki wlałam jogurt .

Obrałam czosnek i go sprasowałam , dodałam do jogurtu.

Dodałam również 4 łyżki majonezu .

Teraz doprawiamy cukrem sola i pieprzem .

 

  Rada:
"Żeby osiągnąć delikatny aromat czosnkowy, należy wymoczyć  ząbki ( pokrojone w ćwiartki)w oleju."

 

IMG_5927

 

 IMG_5933

 

IMG_5937

IMG_5928

środa, 22 kwietnia 2015
BI FIX PIRAMIDKI SMAKU Z MALINĄ I GRANATEM HERBATKA OWOCOWA EKSPRESOWA

Od rana delektuję się pyszna herbatą. Piję z przyjemnością . Wyczuwalny smak kwiatu  hibiskusa,  maliny, aronii, jabłka oraz skórki granatu.

 

 IMG_5992

Podoba mi się torebka w kształcie piramidki. Nie kruszy się ani nie rozsypuję . Piramidka stacza na zaparzenie jednej herbatki (3-5 minut ) .  Widać piękny czerwony kolor..

IMG_5997

Pasuję idealnie do ciasta. Może być podawana na gorąco jak i w upalne dni schłodzona z kostkami lodu .

BI FIX posiada wiele innych smaków które zachwycą wasze kubki smakowe .

Opakowanie w sobie mieści 20 x 2 g . Cena nie jest wygórowana .

 IMG_5995

 

 

 

09:01, rozowakuchnia
Link Komentarze (3) »
wtorek, 21 kwietnia 2015
Przekładaniec śmietanowo malinowy

Dawno mnie nie było . Jednak wracam do was mimo , że jeszcze nie bardzo mam czas i chęci . Dla was i dla mnie Śmietanowy  - malinowy przekładaniec.

Składniki na biszkopt:

6 jaj ( L)

cukier 150 g

mąka pszenna (3/4 szklanki) typ 500 Młyn Kopytowa

maka ziemniaczana ( 1/4 szklanki)

szczypta proszku do pieczenia 

1 łyżka rozpuszczonego masła ( ostudzonego)

Masa śmietanowa z mascarpone :

ser mascarpone 500 g

śmietana 30% 400 g

2 łyżki cukru

Galaretka malinowa:

agar 2 łyżki 

szklanka wody

maliny deserowe(3 x 200 ml) Nasza Chata 

Dodatkowo:

forma prostokątna do ciasta

papier do pieczenia na dno formy 

 

Wykonanie biszkoptu :

Ubijamy jaja z cukrem na puch ( powiększa nam się i powiększa , prawie biała pianka  )

Przesiewamy maki z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy  mąkę do zmiksowanych jaj z cukrem i wlewamy masło ostudzone i rozpuszczone .

Delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .

Wyjmujemy ostudzony biszkopt i kroimy go w poprzek .

Wykonanie masy śmietanowo  mascarpone :

 

Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno i dodajemy łyżką serek mascarpone.

Miksujemy na jednolita masę.

Smarujemy biszkopt masą przykładamy drugim biszkoptem  , resztę masy idzie na wierzch .

Do miski wlewamy maliny deserowe z owocami.

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy agar mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia ( jak dochodzi do gotowania to już jest rozpuszczony ) .

Dodajemy rozpuszczony agar z woda do m naszych malin deserowych i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Kiedy nam już zaczyna tężeć przekładamy na nasz biszkopt z masa śmietanowo mascarpone.

Ciasto jest lekkie wiosenne i bardzo smaczne . Zapraszam do wypróbowania przepisu .

 

 IMG_5947

 

 IMG_5941

IMG_5939

IMG_5946

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (3) »
sobota, 18 kwietnia 2015
Sałatka z matiasem korzennym

Zacznijmy najpierw od tego , że śledzie to bogate w białko i mikroelementy ryby, a matiasy, czyli młode śledzie, odławiane przed pierwszym tarłem, są bardzo delikatne w smaku. Moja sałatka będzie własnie z matiasem uwaga Korzennym . Tego na pewno jeszcze nie kosztowaliście. Polecam szczególnie smakoszom o wyszukanym podniebieniu .

  • 6 ziemniaków
  • 250 g śledzi (matias korzenny Seko)
  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 1  cebula ( może być i czerwona , ja akurat dałam białą)
  • sól do smaku
  • marchew 3 szt 
  • 2 duże kwaskowate jabłka 
  • 100 g kiszonych ogórków
  • 200 ml majonezu
  • 100 ml chudego jogurtu
  • szczypta białego pieprzu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy

 

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( nakłuwam je patyczkiem do szaszłyków, sprawdzając czy to już )

Jajka gotujemy na twardo koło 5-7 minut od zagotowania wody .

Marchew gotujemy do miękkości już obraną , potem tylko w kostkę pokroić wystarczy.

Ugotowane składniki kroimy w kostkę i wkładamy do miski .

Jabłko również obieramy se skórki i kroimy w kostkę .

Ogórka obieram ze skórki i tez kroje w kostkę ( odsączam go na sicie po pokrojeniu ) i dodajemy do reszty składników.

Cebule i śledzie kroje na końcu ( śledź idzie prosto z pudełka do sałatki )

Do miseczki przekładam jogurt , majonez , musztardę  i sok z cytryny .

Mieszam składniki  doprawiając pieprzem i dodając natkę pietruszki posiekaną  .

Przekładam ( dresing) do sałatki i tylko wymieszać i zostawić na godzinkę by przeszła cała smakiem .

 

 IMG_5564

 IMG_5578

 

IMG_5514

 

00:00, rozowakuchnia
Link Komentarze (3) »
piątek, 17 kwietnia 2015
BI FIX KOMPOZYCJA 9 SMAKÓW HERBATA EKSPRESOWA

Kochani moi dzisiaj pragnę z wami się podzielić się pysznym smakiem  herbatek owocowych o wyjątkowych właściwościach smakowych .   Można się upajać smakiem sącząc ulubiony smak . Delektowanie się ma swoje zalety . Ciało się rozluźnia  , a my raczymy się kompozycją którą wybieramy z 9 różnych smaków . Każdy znajdzie dla siebie odpowiedni dodatek.

Wyobrażacie sobie …………….. skwar z nieba się leje i oto jest Bi fix schłodzona z odrobiną soku z limonki lodem i listkami mięty. Zbawienie dla duszy i ciała .

 

 

  •                        Bi fix Herbata zielona oryginalna - herbata zielona.
  •                        Bi fix Herbata zielona z żeń-szeniem i granatem - herbata zielona, aromaty, korzeń żeń-szenia, trawa cytrynowa, skórka pomarańczy, granat.
  •                        Bi fix Herbata czarna - herbata czarna.
  •                        Bi fix Herbata czarna Earl Grey - herbata czarna, aromat Earl Grey.
  •                        Bi fix Dzika róża z maliną Herbatka owocowa - owoce dzikiej róży, jabłko, owoce aronii, owoce maliny, aromaty, kwas cytrynowy.
  •                        Bi fix Malina Herbatka owocowa - owoce maliny, owoce aronii, owoce czarnego bzu, jabłko, aromat, kwas cytrynowy.
  •                        Bi fix Żurawina Herbatka owocowa - owoce żurawiny, owoce czarnej porzeczki, owoce aronii, jabłko, aromat, kwas cytrynowy.
  •                        Bi fix Mięta Herbatka ziołowa - liść mięty pieprzowej.
  •                        Bi fix Rumianek Herbatka ziołowa - kwiat rumianku.

 

 

„Herbatki polecane osobom w każdym wieku. Szczególnie osobom dbającym o dobrą kondycję serca i układu naczyniowego oraz o osłabionej odporności organizmu. Poprzez picie ich dostarczamy potrzebne nam substancje, dzięki czemu wspomagamy naturalną odporność naszego organizmu. „

 

W pudełeczku znajdziesz 90 ekspresowych herbatek (po 10 z każdego rodzaju). Wszystkie herbatki zamknięte są w hermetyczne kopertki, które pozwalają zachować niepowtarzalne aromatyczne i smakowe właściwości naparu. Napoje te są wyjątkowo smaczne, jak również wywierają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

 

Polecam szczególnie Bi fix Herbata czarna - herbata czarna.

Odrobina barmańskiego syropu limo-nowego, lód i schłodzona Bi fix Herbata czarna. Dodajemy jeszcze 2 plasterki cytryny i gotowe! Orzeźwiające na upalne dni .

 IMG_5906

 

IMG_5904

niedziela, 12 kwietnia 2015
Pieczarki faszerowane Serem Korycińskim z suszonym borowikiem

Kochani dzisiaj bedzie pysznie . Pieczarki faszerowane
Serem Korycińskim z suszonym borowikiem   Czesławy Zarzeckiej . Nie ma nic smaczniejszego niż ten ser . Nie wiem jak wy ale ja za nim przepadam , moja rodzina też. Nie dość że smaczny to jeszcze można wybrać sobie smak i taki zostanie zrobiony na zamówienie.  Więc polecam szczególnie łasuchom i smakoszom .

Składniki :

pieczarki 24 szt

szynka wieprzowa 500 g ( zmielić w domu )

ser Koryciński z suszonym borowikiem  300 gram

jajko

pieprz ziołowe pół łyżeczki

sól morska do smaku

 

Wykonanie:

Pieczarki oczyszczamy i nożykiem wycinamy ogonek i ze środka jak najwięcej ( do miski wycinamy środek pieczarki i ogonek )

Szynkę myjemy i osuszamy i mielimy w maszynce .

Dodajemy do misy z pokrojonymi pieczarkami .

Kroimy ser drobno - u mnie jest to drobna kosteczka .

Dodajemy do mięsa i pieczarek , wyrabiam składniki dodając sól i pieprz .

Wymieszamy farsz i nakładamy w pieczarkę robiąc górkę jakby trochę.

Do formy prostokątnej wkładamy folie aluminiowa i układamy nafaszerowane pieczarki.

Zakrywamy folią i wstawiamy do pieca i pieczemy w 200 stopniach koło 45 minut.

Po upieczeniu podajemy z ziemniakami.

U mnie jednak to nie wypaliło po upieczeniu zaraz dwie zjadłam , no nie mogłam przejść obojętnie musiałam zjeść .

 

Mała ciekawostka

"Ser koryciński wyrabia się ze świeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki i soli, która pełni również funkcję naturalnego konserwantu."

 

 IMG_5743

 

IMG_5739

 

IMG_5627

 

 

page13

sobota, 11 kwietnia 2015
Chleb Pszenno żytni z ziarnami sezamu

No to jak dzisiaj  zapytałam córkę . Jaki chlebuś zrobić ????? . Odpowiedz uzyskałam odrazy jak z torpedy  dynia ja chce dynie i to prażoną w chlebku . Jestem dobra mamuśka i robie chlebuś dla córci .

Składniki:
  • 225 g mąki pszennej
  • 225 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 300 ml letniej wody
  • pestki dyni prażone 1 szklanka
  • dwie garście pestek dyni na wierzch na chlebek 

 

Do misy wsypujemy mąki które najpierw przesiewamy przez sito .

Dodajemy drożdże instant i zalewamy ciepła wodą.

cukier i sól wsypuje do reszty składników.

sezam wsypuje do mąki i miksuje koło 15 minut aby ciasto wyrobiło się dokładnie.

Ciasto odchodzi od misy - wiemy że to znaczy że jest ok .

Zostawiamy ciasto pod ściereczką na dwie godziny do wyrosniecia.

Po 2 godzinach przekładamy ciasto do formy i obsypujemy sezamem.

Pieczemy w 250 stopniach 15 minut i zmniejszamy do 230 i następne 15 minut teraz do 200 i 15 minut i  chlebek upieczony .

IMG_5710

 

IMG_5712

 

 IMG_5715

 

IMG_5717

 

 page12

piątek, 10 kwietnia 2015
Szczawiowa

Minęły święta Wielkanocne chce się czegoś innego . Dosyć słodyczy i ciężkich potraw , które są pyszne . Bardzo lubię tłuste potrawy to co ??????????????? że jestem kobietą lubię i już.

Składniki:

2 udka z kurczaka

5 ziemniaków

3 marchewki starte na tarce 

por 100 gram

pietruszka 100 g

seler 100 g

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 2 szt

3 litry wody

słoiczek siekanego szczawiu Develey 

śmietana 18%  200 g ( do zupy )

6 jaj

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę.

Wkładamy udka z kurczaka liść laurowy ziele angielskie, marchew,  startą  pietruszkę por i seler.

Gotujemy na małym gazie koło godziny.

Mięsko z mięknie wtedy wyjmujemy. i wkładamy siekany szczaw ze słoiczka

Gotujemy razem z 20 minut i dodajemy śmietanę  ( do słoiczka wlewamy gorący wywar z garnka i dodajemy śmietanę mieszamy , aż nie bedzie żadnej grudki i dopiero dodajemy do zupy. mamy pewność że nam się nie zważy ).

2-3 minuty i gotowe 

Gotujemy osobno jaja.

Po ugotowaniu obieramy ze skorupki jaja i kroimy w ćwiartki układamy na 4 talerzach i zalewamy gorącą szczawiówką .

 

IMG_5726

 

IMG_5720

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (2) »
czwartek, 09 kwietnia 2015
chleb żytni ze słonecznikiem na drożdżach instant
Proszę w sam raz na śniadanie chlebek żytni w dodatku ze słonecznikiem  
 
Składniki :
  • 450 g mąki żytniej (typ 720) Młyn Kopytowa
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant ( 8 g)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu płynnego sztucznego  Orzech
  • 300 ml letniej wody
  • słonecznik 1.1/2 szklanki
  • oraz garść na wierzch słonecznika
 
 
Wykonanie chleba jest bardzo proste.
Do misy wsypujemy najpierw mąkę ( przesiałam najpierw) .
Dodajemy drożdże instant i mieszamy.
Wsypujemy łyżeczkę soli , wlewamy letnią wodę miód i słonecznik .
Miksujemy mikserem ( hakiem) ciasto około 10-15 minut , aż nam ładnie się połączy i bedzie odchodziło od ścianek misy.
Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po godzinie wyrabiamy ciasto i znowu zostawiamy na godzinę.
Mamy razem dwie godziny . 
Teraz wyrabiamy ciasto ostatni raz i wkładamy do formy od babki prostokątnej i maczamy ręce w wodzie i wygładzamy chleb.
Posypujemy słonecznikiem i przyciskamy do ciasta by się "przykleiło do niego".
Nacinamy nożem w poprzek " na skos" .
Do pieca wkładamy czarną blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 250 stopni góra i dół .
Woda się gotuję dopiero teraz wstawiamy chleb i pieczemy 45 minut.
 

 131311

 

14111

 
IMG_5647
 
 
 
IMG_5648
 
 
IMG_5635
 
 
 IMG_5650
środa, 08 kwietnia 2015
Wielkanocna galaretka drobiowa - jajka

Wielkanocne śniadanie jadłam te super jaja - galareta drobiowa .

Bardzo fajnie wygląda ,a  i smak ma pyszny.

Składniki na galaretę  drobiową - kształt jaj :

3 ćwiartki z kurczaka

kukurydza puszka

marchew  3 szt

por 100 g

seler 100 g

pietruszka 100 g

2 cebule

sól i pieprz do smaku 

listek laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

Do garnka wlewamy 3 litry wody i wkładamy warzywa oraz mięso.

wkładamy ziele i listek laurowy.

Gotujemy na małym ogniu 2 godziny.

Po ugotowaniu wyjmujemy marchew i kroimy w kosteczkę. 

Resztę wywaru  przecedzamy  .

Do miseczki wsypujemy żelatynę na 2,1/2 litra wody i wlewamy odrobinę zimnej wody mieszamy ( gęstnieje nam ).

Do mikrofali na 1 minutę ( rozpuści się ) i wlewamy do wywaru rosołowego.

Mieszamy chwilę i  gotowy wywar na żelatynie .

Do skorupek od jaj wkładamy marchewkę kukurydze i pokrojone mięsko z ćwiartek .

Połowę farszu i połowę wywaru z żelatyną .

Do lodówki na 2 godziny i gotowe.

 

IMG_5620

wtorek, 07 kwietnia 2015
Kruche ciastka na Wielkanoc

Kochani na Wielkanoc nie tylko robimy baby serniki paschy czy mazurki. Preferowane też są kruche ciasteczka . Skorzystałam i z tego i oto są one wyczekane przez moją córkę ciastka gwiazdki .

 

Składniki na ciastka kruche :

200 g margaryny temp pokojowa

100 g ksylitolu

300 g maki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

śmietana 18% 4 łyżki

3 żółtka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę .

Dodajemy do mąki ksylitol.

Siekamy margarynę w kostkę i dodajemy do mąki .

Oddzielamy żółtka od białek i i dodajemy do składników( białka możemy zamrozić)

Na końcu dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia składników( ciasto ma odchodzić od miski ma być elastyczne)

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę

Wałkujemy ciasto na papierze do pieczenia i foremka wykrawamy gwiazdki .

Pieczemy na papierze do pieczenia 7-10 minut w 170 stopniach.

Ciastka są kruche i bardzo smaczne.

 

IMG_5453

 page10

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 06 kwietnia 2015
Rosół z domowym makaronem krajanka

Bardzo lubię domowy makaron . Przeważnie używam do tego maszynki do makaronu . Jednak tym razem postanowiłam od początku do samego końca zrobić  przy użyciu rąk , wałka i noża .

Gorący rosół jest idealny na przeziębienie , a jeśli ugotujemy go na kurze to już w ogóle będzie idealny.

Składniki na rosół:

pół kury

3  marchewki ( 100 g)
2 pietruszki ( 100 g)
  seler ( 100 g)
natka pietruszki
zielone części pora ( 100 g)

2 opalone cebule

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

sól i pieprz biały do smaku

Makaron krajanka:

300 g maki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa

3 jaja

ciepła woda szklanka- dwie ( zależy od mąki)

szczypta soli

Wykonanie makaronu krajanka :

Na stół wsypujemy mąkę.

Robimy dołek w środku mąki , wsypujemy sól  .

Dodajemy jaja i ciepłą wodę.

Delikatnie rękoma  zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na małe kawałki , każdy kawałek wałkujemy.

Rozwałkowane ciasto posypujemy mąką i składamy w harmonijkę.

Bierzemy ostry nóż i szybko kroimy podsypując mąką.

Gotujemy w osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na wierzch makaronu 5-7 minut.

Rosół :

Do garnka wlewamy wodę dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz włoszczyznę ( marchew, seler, por , pietruszka , cebula) .

Wkładamy pól kury i gotujemy wszystko razem 2-3 godziny na maleńkim ogniu .

Wtedy rosół jest klarowny .

 

IMG_47591

 IMG_47601

 

IMG_47621

 

IMG_4758

 

page21

sobota, 04 kwietnia 2015
Babka gotowana Wielkanoc 2015

Wielkanoc jedne z dwóch Świąt które obchodzimy co roku.  Każdy czeka na ten dzień zwlaszcza dzieci , które liczą na łakocie i smakołyki . My zaś czekamy na spotkanie przy wspólnym stole z rodziną. Proponuje babkę gotowaną która tradycyjnie zagości na moim stole .

 

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 2 kieliszki wódki

                                                                                                    Dodatkowo:

  • 1 czekolada deserowa mleczna 100 g
  • 2 czekolady białe 200 g 

 

Wykonanie babki gotowanej:

Ubijamy osobno żółtka z ksylitolem na puch.

Rozpuszczamy margarynę w mikrofali i zostawiamy do ostudzenia.

Przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych żółtek na przemian z rozpuszczoną ostudzoną margaryną.

Na końcu dodajemy ubite białka na sztywno i mieszamy już tylko łyżką.

Formę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą

Wlewamy ciasto do formy i zamykamy

Zalewamy woda garnek i wstawiamy formę z ciastem ( ma być zakryta forma 3/4 )

Gotujemy 1.1/2 godziny od chwili zagotowania wody .

Przykryłam jeszcze pokrywką aby zbytnio nie uciekała temp.

Po ugotowaniu wyjmuje babkę i zostawiam do ostygnięcia.

Dopiero po ostudzeniu wyjmuje z formy.

Przygotowuje polewę w kąpieli wodnej ,łamie czekoladę mleczną i dodaje 3 łyżki mleka i tak rozpuszczam.

Ciepłą polewą  mleczną polewam babkę , czekam aż zastygnie i polewam białą polewą i dekoruje według uznania .

IMG_5591IMG_5594

 

IMG_5600

 

IMG_5597

piątek, 03 kwietnia 2015
Wielkanocna Babka cytrynowa na oleju i ksylitolicie

Wielkanoc czas radości i zadumy . Każdy z nas na święta robi pyszne smakołyki by dogodzić naszym rodzinom .

Tym razem będzie to babka cytrynowa.

  • 1 szk ksylitolu
  • 3/4 szk oleju rzepakowego Rapso
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 1 szk mąki pszennej typ 500
  •  1 szk mąki ziemniaczanej
  • skóra starta z całej cytryny
  • sok z cytryny

 Dodatkowo:

2 czekolady mleczne

2 łyżki mleka

dekoracyjne gwiazdki żółte

Wykonanie babki cytrynowej:

Miksujemy białka ze szczyptą soli.

Miksujemy żółtka z ksylitolem na puch

Przesiewamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do zmiksowanych żółtek.

Dodajemy olej ( rzepakowy ma neutralny smak, a przy tym zawiera wiele cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych) i teraz mieszamy już tylko łyżką.

Formę do babki okrągłą z rowkami smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.

Przelewamy ciasto do formy ( jest lejące jak widać )

Na koniec łyżką lub widelcem wygładzamy ciasto

Pieczemy 60 minut w 170 stopniach.

Do garnuszka wlewamy wodę i wkładamy miseczkę z czekoladą i mlekiem  ( rozpuszczamy w kąpieli wodnej ).

Ostudzoną babkę polewamy czekoladą i dekorujemy  gwiazdkami żółtymi

Wygląda bosko . super smakuje i na stole Wielkanocnym pięknie się prezentuję .

 

 

IMG_5463

 IMG_5491

 

 

 IMG_54821

IMG_55051

 IMG_54771

 

page9IMG_5477

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (7) »
czwartek, 02 kwietnia 2015
Mazurek migdałowy kwadracik

Jak Wielkanoc to i mazurek . Tym razem spód mazurka bedzie o Orzechowo migdałowym smaku .

Składniki na spód Orzechowo migdałowy  :

 

- 125 g orzechów włoskich tarte

- 125 g migdały tarte

-  200 g mąka pszenna typ 500 Młyn Kopytowa

- margaryna   100 g

- śmietana 18%  4 łyżki

- żółtko  1 szt

- cukier 50 g

 

Dodatkowo:

polewa i dekoracja deserowa Helio

polewa i dekoracja biała Helio

 

 

Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę migdały i orzechy  .

Dodajemy posiekaną margarynę .

Dodajemy żółtko i cukier.

Siekamy składniki i dodajemy śmietanę.

Ciasto trafia do lodówki na godzinę ( lepsze schłodzone).

Wałkujemy schłodzone ciasto ( 3/4) i wycinamy kwadraty.

 Z 1/4 ciasta robimy maleńki kuleczki i na około  kwadrata dociskamy oraz przez środek  .

Pieczemy kwadraty koło 15 minut w 170 stopniach .

Ostudzone mazurki dekorujemy .

Rozpuszczamy polewę dekoracyjna białą i wlewamy w mazurki .

Polewę deserową rozpuszczamy i dekorujemy kuleczki na mazurku .

Całość wygląda smacznie i ładnie.

Mniejsze mazurki można zapakować w folie dekoracyjną bedzie wyglądać jak mały prezent .

 

 

 

IMG_5028

 

IMG_5027

 

 IMG_5024

page8

Tagi: helio Mazurek
00:00, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (5) »
środa, 01 kwietnia 2015
Mazurek Wielkanocny 2015 o smaku migdałowym .

Zbliżają się Święta Wielkanocne , a z nimi mazurki najróżniejsze smaki i kształty . Mój mazurek bedzie okrągły dzisiaj z nadzieniami smakowymi. Mazurek jest tradycyjnym ciastem dekoracyjnym Wielkanocnym . Przepięknie przyozdabiane mają swoje miejsce w śród tradycyjnych innych potraw bab czy serników. Mówi się , że  jest ciasto bardzo wymagające i czasochłonne. Uważam , że jest warte poświęconego czasu :)

Składniki na spody do mazurka:

mąka pszenna typ 500 300 g

migdały tarte 200 g BackMit

masło 200 g

cukier r 150 g

żółtko 3 szt

śmietana 18% 4 łyżki

Ciasto na dekorację:

mąka tortowa 200 g

żółtko 1 szt

śmietana 18%  4 łyżki

cukier puder 3 łyżki

margaryna rozpuszczona 2 łyżki

Dodatkowo:

krem o smaku kukułki

żel dekoracyjny na zimno malinowy

nadzienie czarna porzeczka

migdały tarte 4 łyżki. BackMit

czekolada biała płatki ( kółeczka) ( polewa jest taka )

dmuchane chrupki w czekoladzie do dekoracji 

 

Spody mazurka wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę przesianą.

Dodajemy tarte migdały

kroimy masło w kostkę i dodajemy.

Wsypujemy cukier , dodajemy żółtka i śmietanę.

Włączamy mikser i na najmniejszych obrotach miksujemy do połączenia składników.

Masa ma być elastyczna i odchodzić od miski.

Przekładamy ciasto na mate i od razu wałkujemy .

Bierzemy spód od tortownicy 26 cm przykładamy do ciasta i wycinamy 3 placki.

Każdy placek pieczemy osobno w 170 stopniach kolo 20 minut ( czasem jest to 15 , po prostu sprawdzamy )

Wykonanie dekoracji do mazurka:

Na stolnice wsypujemy mąkę przesianą , dodajemy do niej żółtko cukier puder margarynę rozpuszczoną i śmietanę.

Zagniatamy ciasto .

Wstawiamy do schłodzenia na 30 minut.

Po 30 minutach wyjmujemy wałkujemy i wycinamy co chcecie aby foremka była mała tylko . Wycinałam małe gwiazdki.

Piekłam je w 180 stopniach kolo 10 minut.

Dokończenie mazurka:

Na pierwszy spód mazurka kładziemy nadzienie z czarnej porzeczki ile chcecie to zależy kto jak lubi słodkie .

Na nadzienie posypujemy migdały tarte tak aby zakryć całe nadzienie .

Przykrywamy drugim spodem mazurka i kładziemy krem o smaku kukułki.

Przykrywamy trzecim spodem mazurka i smarujemy żelem dekoracyjnym na zimno malinowym.

Na rancie mazurka kładziemy gwiazdki z ciasta kruchego .

koło gwiazdek kładziemy kuleczki z czekolady .

I robimy dekorację z białej czekolady ( u mnie to kółeczka).

 IMG_5430

 

IMG_5427

 

 IMG_5440

 

IMG_5444

 

 

IMG_5446

 

 page7

 

Wielkanocne Smaki - edycja V

Wielkanocne Wypieki

14:57, rozowakuchnia , Mazurek
Link Komentarze (11) »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel