poniedziałek, 01 maja 2017
Bajaderki wiosenne

Takie bajaderki śmiało możemy zrobić na Święta Wielkanocne będą ozdobą stołu ale też i słodką ozdobą która zniknie szybko , niestety  mają wadę, szybko znikają więc albo zrobimy dwa razy tyle lub poczekamy do najbliższych świąt lub zrobimy je bez okazji. Sposobów mamy wiele okazji bez liku jak i ile to samo tylko chęci i zapału gdzieś tam,  po troszeczku wyjmujemy hihihi. Dosyć tych głupotek słownych czas do działania. Pokaże wam co też w różowej kuchni od rana powstało słodkiego.

 IMG_5873

Składniki na murzynka:

jajka 3 szt

mąka pszenna 2 szklanki

błonnik kakaowy 2 łyżki

 łyżeczka proszku do pieczenia

masło 200 g

cukier 150 g

Dodatkowo:

migdały płatki  KRESTO 150 g

rodzynki KRESTO 200 g

wiórki kokosowe KRESTO  200 g

orzechy nerkowca 200 g( roztłuc w woreczku , jako posypka do bajaderek)

orzechy laskowe 200 g( roztłuc w woreczku , jako posypka do bajaderek)

czekolada mleczna 200 g

masło 50 g

mleko 100 ml

 

 

Specjalnie upiekłam murzynka zwykłego tak jak pieczecie zwykłą babeczkę w domu i postanowiłam zrobić z niego bajaderki .Wcale nie wyszedł mi zakalec jeśli tak myślicie to jesteście w błędzie :)  

Jajka ubiłam z cukrem na puch dodałam miękkie mało i resztę składników. Ucierałam składniki na puszystą masę. Przełożyłam do formy i upiekłam babkę .Piekłam 45 minut w 170 stopniach. Murzynka rozdrobniłam w palcach drobno tak aż do rozkruszenia ( palcami robiłam po ostudzeniu ).Posypałam migdałami w płatkach i rodzynkami.Rozpuściłam czekoladę z masłem i mlekiem polałam na murzynka. Robiłam kuleczki i obtaczałam w przygotowanych posypkach (orzechy nerkowca,orzechy laskowe, kokos,posypki kolorowe) .Bajaderki wyglądały cudnie i na prawdę wam gorąco polecam nie tylko od Święta.

 

Produkty do tych pysznych bajaderek dostałam od firmy Kresto, dziękuje, że mogłam skosztować i podzielić się nimi z rodziną i znajomymi.

 

IMG_5866

 

IMG_5871

IMG_5889

IMG_5883

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 02 kwietnia 2017
Barszcz biały na zakwasie z chrzanem i kiełbasą.

Na obiad proponuję barszcz biały z jajeczkiem i białą kiełbasą. Przedsmak Świąt Wielkanocnych 

Składniki:

  • 3 l wody
  • 300 g wędzonej pachwiny
  •  biała kiełbaska ( sama robiłam) 
  • pół butelki zakwasu na barszcz biały (szklanka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • liść laurowy 3 szt
  •  ziele angielskie 3 szt
  •  majeranek roztarty w dłoniach
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana 18 %( tyle ile mamy ochotę dodać)
  •  jajka ugotowane na twardo-powiedzmy 1 na osobę  

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę,dodajemy ziele listek pieprz i sól oraz pachwinę w całości( do smaku ma być). Gotujemy do momentu, aż pachwina będzie miękka wtedy dodajemy rozmieszany zakwas( jeśli szklanka będzie za mało dajcie więcej) chrzan starty czosnek i chwile gotujemy jeszcze.Wkładam biała kiełbasę gotuję jakieś 20 minut Na końcu dodajemy śmietanę rozbełtaną w słoiczku z małą ilością zupki i majeranek. Chwile jeszcze gotujemy smakując czy barszcz jest gotowy i dobrze doprawiony.Na talerz kładziemy pokrojone jajka w łódeczki i biała kiełbaskę. Akurat podałam z białą  kiełbaską i jajeczkiem.

 

IMG_5259

 

IMG_5260

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 01 kwietnia 2017
Sernik na zimno z mascarpone i serków waniliowych

Przy sobocie zachęcam do zrobienia Sernika na zimno z mascarpone i serków waniliowych , na wierzch mrożone poziomki zalane galaretką. Sernik wyszedł bardzo smaczny.

 

masa serowa

  • 500 g mascarpone
  • czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x 140 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • poziomki mrożone 300 g
  • galaretka 2 szt jaki chcemy kolorek na 600 ml wrzątku
  • biszkopty okrągłe

 

Przygotowanie:

Tortownicę 26 cm wykładam folią aluminiową.Wykładam biszkopty. Serki waniliowe i mascarpone schładzam, następnie przekładam do misy.Dodaje cukier i sok z cytryny i miksuje na gładką masę. Żelatynę zalewam 4 łyżkami zimnej wody,mieszam.Spęczniałą żelatynę rozpuszczam i zostawiam do ostygnięcia.Kiedy żelatyna ostygnie dodaje do niej partiami same serową by nie powstały grudki. Przekładam do tortownicy i wstawiam do lodówki na godzinkę by stężało.Galaretkę rozpuszczam we wrzątku i zostawiam do ostudzenia potem wkładam do lodówki by stężała lekko.Po godzinie wykładam poziomki na masę serową i zalewam galaretką tężejącą i znowu do lodówki . Najlepiej robić wieczorem i następnego dnia można już jeść :)

 

IMG_5552

 

 
IMG_5423



 
11:36, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel