poniedziałek, 30 kwietnia 2018
Pieczeń rzymska z pieczarkami i jajem :)

Zastanawiałam się co też zrobić z tego kawałka mięsa które kupiłam. Dosyć miałam już pieczonych mięs. Wpadłam na pomysł by zrobić coś innego. Zmieliłam mięsko i tak powstała pieczeń rzymska.

Składniki:

łopatka 800 g

pieczarki 200 g

czosnek 4 ząbki

suszone pomidory 4 sztuki

jajko

sól i pieprz do smaku

bułka tarta 3 łyżki

woda zimna 100 ml

Dodatkowo:

jajka 3 szt

Wykonanie:

Łopatkę myjemy i mielimy na średnich oczkach. Dodajemy starte pieczarki jajo,bułkę tartą ,czosnek zmielony, pomidorki pokrojone drobniutko,sól i pieprz. Zalewamy wodą i wyrabiamy farsz. Farsz przekładamy na folie aluminiową i robimy kwadracik.Ugotowane jaja obieramy ze skorupek i kładziemy na środku przygotowanego farszu. Zwijamy w rulonik i zawijamy w folie i przekładamy do keks-ówki. Pieczemy jakąś godzinkę w 200 stopniach.Odwijamy folię i dopiekamy z 10 minut by się przyrumieniło nam.Kroimy w plastry grubsze i możemy mieć przekąskę na kolację. 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
piątek, 27 kwietnia 2018
Poziomkowy rarytas

Uwielbiam zapach poziomek, jest po prostu cudowny. Ta delikatna woń, zarazem słodka i zniewalająca :) Dziś mam dla was ciasto z poziomkami,myślę ze zachęcę waz do zrobienia,

Składniki na biszkopt:

4 jaja m

6 łyżek mąki tortowej

2 łyżki cukru

Dodatkowo:

600 ml śmietany 30% 

2 łyżki cukru

galaretka wiśniowa 3 szt na 1 litr wody

1 litrowy słoik poziomek

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy do ostudzenia i zgęstnienia.Ubijamy jaja na puch z cukrem, dodajemy przesianą mąkę( przesiewam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam w tym samym czasie). Blaszkę prostokątną smaruje tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.Przekładam masę biszkoptową. Piekę 25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu wyjmuje biszkopt z blaszki i ściągam papier do pieczenia.wkładam folie aluminiowa do blaszki i na to biszkopt.Ubijam śmietanę z cukrem, przekładam na biszkopt na to zmrożone poziomki i zalewam tężejącą galaretką. Wkładam ciasto do lodówki najlepiej na noc robić wtedy  będzie idealne już od samego rana :)

Image and video hosting by TinyPicV

12:41, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 25 kwietnia 2018
Koktajl z kiwi ,ananasa,pomarańcza

Przepyszny aromatyczny koktajl z owoców.Jak wiadomo kiwi ma dużo witaminy C wiec polecam go wam w szczególności. Z rana na śniadanie, rewelacja.

Składniki:

kiwi 4 szt

ananas puszka i sok z puszki

pomarańcza 2 szt

Wykonanie:

Kiwi obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Pomarańcza obieramy ze skórki i błonek.Kroimy w ćwiartki. Ananasa otwieramy i przekładamy do blendera, a sok wzbogaci nam smak. Wszystko blender ujemy,przelewamy w szklaneczki i do lodówki do schłodzenia na jakieś pół godzinki.

Image and video hosting by TinyPic

wtorek, 24 kwietnia 2018
Sałatka letnia z pysznych sezonowych warzywek

No to zapraszam was na pyszną sałatkę. Jadłam ją na kolację i bardzo mi smakowała. Rodzina podziela moje zdanie.Jajeczka to tylko dodatek ale jaki smaczny.

Składniki:

sałata lodowa 1 szt

ogórek zielony 1 szt

rzodkiewka pęczek

szczypiorek pęczek

pomidor sparzony 2 szt

Winegret:

sok z jednej cytryny

woda 4 łyżki

olej 1 łyżka

sól

pieprz mielony

papryka czerwona mielona do smaku

jajka 6 szt

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w łódeczki. Sałatę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i rwiemy palcami na mniejsze kawałki. Ogórka myjemy i kroimy razem ze skórką dosyć cienko w półksiężyce. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w słupki pomidora sparzamy i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek umyty kroimy drobno. Polewamy składniki naszym sosem winegret i kładziemy jaja . Podajemy od razu:)

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

piątek, 20 kwietnia 2018
Koktajl z mrożonych malin i listki mięty

Dziś znowu gorąco, a wiec i następny przepyszny koktajl, tym razem z mrożonych malin,jagód i listki mięty obowiązkowo.Polecam, pamiętajcie ze szklanka koktajlu bez cukru to tylko 100 kalorii.

Składniki:

maliny mrożone 500 g

jagody mrożone 200 g

 jogurt naturalny 300 g

listki mięty 10 szt

Wykonanie:

Maliny mrożone i jagody wsypujemy do blendera, dodajemy jogurt naturalny ( koktajl będzie gęstszy) i listki mięty. Blender ujemy. Gdy nie mamy malin mrożonych do gotowego koktajlu można dodać gałkę lodów malinowych lub śmietankowych.Aby koktajl dłużej zachował zimna temperaturę należy go podawać w schłodzonych szklankach.

 

Image and video hosting by TinyPic

czwartek, 19 kwietnia 2018
Koktajl z kiwi i banana

Dziś piękna pogoda , chce się czegoś innego, coś co ruszy nasze ciałka do mobilizacji. Ten koktajl was ożywi :)

Składniki:

kiwi 10 szt

banany 4 szt

Woda zmrożona 300ml

sok z cytryny

Wykonanie:

Kiwi obieramy,myjemy ,kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera kielichowego. Banany obieramy,kroimy i dodajemy do kiwi. Wyciskamy sok z cytryny dodajemy do owoców i wlewamy zmrożoną wodę. Miksujemy do połączenia składników. Wlewamy do szklaneczek i podajemy. Pycha, czyste orzeźwienie.

Image and video hosting by TinyPic

09:54, rozowakuchnia
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 16 kwietnia 2018
Przepyszny kurczak w marynacie musztardowo keczupowej- test patelni

Kochani chce wam dziś pokazać patelnie które zamierzam używać na co dzień na mojej gazowej kuchni która pokryta jest płytą ceramiczną. Bardzo mi się podoba pomysł, że Patelnie Dea z powłoką nieprzywierającą     są wyposażone w antypoślizgowe uchwyty. Często moje patelnie były zbyt gorące i puszczałam je sycząc z bólu .Tutaj zaś mogę się pochwalić tym , że nie parzą w dłonie, dla mnie to duży plus i wygoda.

Image and video hosting by TinyPic

 

Mimo , że są wykonane z aluminium nadają się. Każda patelnia posiada powłokę nieprzywierającą oraz antypoślizgowy uchwyt.Nadają się do użytkowania na kuchenkach gazowych, ceramicznych, elektrycznych i halogenowych. Można myć w zmywarce z czego chętnie korzystam. Większa patelnia ma 28 cm, a mniejsza 24 cm. Taki zestaw można śmiało zapakować na prezent co też w sklepie Tarka i miarka wysyłkowym wam zrobią bez problemu, wystarczy zaznaczyć opcję, zapakuj na prezent.

 

Nie mogłam się również oprzeć tym morskim kubeczkom co wcale nie oznacza , że nie podobały mi się inne kolory.  Maja naprawdę fajny wybór i wcale niedrogo.Zajrzyjcie i się przekonajcie sami. Ja jestem zadowolona z wyboru. Wszak porcelanowe kubeczki wrzucimy do zmywarki i się umyją a co lepsze maja pojemności 300 ml więc i zmieści nam się kawa,herbata czy aromatyczne kakao.

 

 

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Żeby nie było , że tylko pisze sobie by pisać,pokaże wam jakie smakołyki przygotowałam na tej ślicznej i funkcjonalne patelni . Kurczak w marynacie musztardowo keczupowej  podanej na pysznej sałatce wiosennej.

Przepis:

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,przekładamy do miski. Musztardę stołową 3 łyżki i keczup 3 łyżki mieszamy ze sobą i obtaczamy kurczaka. Zostawiamy przykrytego folia spożywczą na dwie godzinki ( do lodówki). Obsmażamy kurczaka na patelni i dusimy. Na końcu dosmażamy. Podajemy na wiosennej sałatce z sosem winegret.

 

Image and video hosting by TinyPic

Pyszne filety z ryby smażone na oleju z odrobiną soku z cytryny i soli.

Image and video hosting by TinyPic

Zachęcam do zakupu, patelnie se sprawdziły, większa do mięsa mniejsza do jajecznicy na masełku ze szczypiorkiem, pychaa

piątek, 06 kwietnia 2018
Puszysta pyszna babka na oleju

Dziś prosta,smaczna i szybka babeczka na oleju.Polecam każdemu bo tu nie ma nic trudnego :) Odrobina soku z cytryny i skórki doda przyjemnego posmaku.

Składniki:


  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 ml oleju

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • 4 jajka L

  • sok z jednej cytryny

  • skórka otarta z 1 cytryny

Polewa:

  • czekolada ciemna  1 szt
  • mleko 3 łyżki
  • dmuchane czekoladowe kuleczki

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch ( masa podwaja objętość ). Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem i delikatnie mieszamy.Na końcu sok z cytryny i skórka cytrynowa. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy kuleczkami czekoladowymi( dmuchane czekoladowe kuleczki białe i ciemne).

Image and video hosting by TinyPic

14:37, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (5) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel