środa, 30 maja 2012
Barszcz ukraiński

        A teraz nowość  Barszcz Ukraiński Zupa Babci Zosi http://www.sklep-sys.pl/  rewelacja ta zupa jest idealna dla mojej córki która nie che jeść mięsa i właściwie ma odruch wymiotny na zapach widok czy smak. Robiłam wczoraj trochę z niedowierzaniem czy faktycznie będzie smakować Powiem , że wole sama robić zupy przynajmniej je urozmaicam tak też było i w tym przypadku

Zupa Babci Zosi

2 rosołki drobiowe

marchewka2 sztuki

ziemniaki 5 sztuk

W jednym garnuszku wstawiłam ziemniaki pokrojone w kostkę z marchewką około w litrze wody i 2 kostki drobiowe Gotowałam na małym ogniu.

W drugim garnku wstawiłam Zupę Babci Zosi Gotowałam według tego co pisało na opakowaniu czyli około 20 minut . Po czym przelałam do garnka z ziemniakami i wywarem z rosołków  Ugotowało sie około godziny gotowałam wszystko . Wiecie co postanowiłam wypróbować najpierw na córce czy zje pyta sie mnie co to jest ja na to hi hi  "Zupa " córka stwierdziła że jakaś dziwna więc jej tłumacze ze w środku sa buraczki marchew i groszek Posmakowała i zjadła cała miseczkę twierdząc że nie była gotowana na mięsie i to będzie jej ulubiona zupa :) Przecież dałam rosołki drobiowe myślałam, że znowu będzie problem i że nie zje nic byłam zaskoczona i zadowolona mam problem z głowy  .Niby z paczki zupa ale ma swoje zalety które przekonały mnie i teraz zupa Babci Zosi będzie częstym gościem na moim stole

:-) świeże warzywa z których została odparowana tylko woda
:-) tylko naturalne składniki
:-) zawsze pod ręką
:-) warzywa z naszego gospodarstwa
:-) ..z Zielonego Podkarpacia


Sernik zdodatkiem kaszy manny

       Napatrzyła się na smakołyki w internecie nie mogłam wytrzymać i musiałam upiec też coś więc wieczorem zrobiłam Sernik na spodzie z tarty .Robiłam pierwszy raz na tak małej blaszce nie byłam pewna czy mi wyjdzie , ale wyszedł znakomity sernik

Spód tarty na blaszkę 26 cm zmierzyłam centymetrem sama byłam ciekawa jaka jest duża

Ciasto

2 żółtka

125 gram margaryna Maesta do ciasta kruchego

cukier  125  gram

proszek do pieczeni 1/2 łyżeczki

mąka dałam szklankę ale podsypywałam sobie bo sie kleiło

Zagniotłam ciasto ze składników zawinęłam na wałek i położyłam na blaszkę nawet jej nie smarowałam żadnym tłuszczem nic widelcem porobiłam dziurki i wstawiłam na 20 minut do lodówki. W tym czasie włączyłam piekarnik nastawiłam na 180 stopni .

MASA

twaróg z wiaderka 500 gram

2 jajka

kasza manna łyżka

budyń śmietankowy połowę z torebki

proszek do pieczenia  łyżeczka

cukier pół szklanki

 

Twaróg z wiaderka kilogramowego akurat kupiłam takie wzięłam połowę przełożyłam do miski dodałam 2 jajka cukier łyżkę kaszy manny oraz połowę budyniu śmietankowego i proszek do pieczenia łyżeczkę . Składniki wymieszałam właśnie nie miksowałam tylko wymieszałam .Przelałam do formy na ciasto nie piekłam jego wcześniej i włożyłam do pieca na 10 minut po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni i piekłam około 1 godziny. Uważam , że lepiej piec w niższej temp wtedy sie nie przypala :)

Tagi: sernik
07:28, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 28 maja 2012
Ciasteczka korzenne na dzień mamy

     Ten dzień mamy  zapamiętam na zawsze . Nie spodziewałam się. Liczyłam na kwiatka i życzenia a tu taka niespodzianka . Moja córcia specjalnie na dzień mamy  upiekła ciasteczka korzenne w kształcie serduszek .Łzy mi stanęły w oczach kiedy podeszła do mnie  z ciasteczkami i różyczkami i złożyła mi życzenia. To najpiękniejszy prezent jaki od niej dostałam zrobiła je sama  dla mnie :) Piękna chwila Ja siedziałam w pokoju a ona pichciła w kuchni mąż zrobił fotorelację zamierzam ja wstawić aby móc patrzeć i przypominać sobie ten piękny dzień dla mnie .

SKŁADNIKI:

  • Margaryna Kasia 250 gram
  • 400 gram mąki
  • 2 żółtka
  • 150 gram cukru pudru
  • 1 przyprawa do ciasteczek korzennych

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy margarynę pociętą jak najdrobniej. Do tego 2 żółtka cukier puder oraz przyprawę do ciastek korzennych . Zagniatamy ciasto podsypując mąką i wałkujemy ciasto na pół centymetra i wycinamy serduszka. Pieczemy w 210 stopniach kolo 10 minut :) 

 

Żeberka w marynacie

 

                          Wczorajsze przepyszne żeberka :)

  W mojej wymyślonej marynacie wyszły rewelacyjne .Mój kunszt kulinarny sie rozwija :)

  • Żeberka 1.1/2 kg
  • Marynata
  • miód płynny miałam lipowy 2 łyżeczki
  • pieprz mielony
  • papryka czerwona słodka 4 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 5 łyżek
  • pietruszka suszona 1 łyżeczka
  • landrynka miętowa rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Żeberka umyłam. do miski wlałam oliwę z oliwek dodałam paprykę mieloną czerwoną , pietruszkę ,sól, pieprz, rozpuszczoną miętową landrynkę i miód. Wymieszałam wszystko razem i tak natarłam żeberka . Zostawiłam pod przykryciem na godzinę. Włożyłam do rękawa i dodałam 2 łyżki oliwy z oliwek do środka piekłam półtorej godziny w 200 stopniach . po godzinie i 15 minutach prześciełam rękaw i podpiekłam mięso w taki sposób w piekarniku .

16:22, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
Spaghetti

                                             Dzisiaj zrobiłam spaghetti

Zmieliłam szynkę (WEDŁUG UZNANIA), 500g
czosnek,10 ząbków marynowanych
przecier pomidorowy, 2 duże łyżki
bazylia, oregano, papryka słodka,
sól i pieprz,
oliwa z oliwek , do smażenia
makaron, ja użyłam dzisiaj LUBELLA 400g Makaron wstążka długa

sos słodko- kwaśny 1 saszetka ( BLUE DRAGON)

Na oliwię z oliwek podsmażyłam mięso, do mięsa dodałam posiekany czosnek   dusiłam na małym ogniu . Potem dodałam trochę bazylii, oregano, papryki słodkiej, sól i pieprz oraz przecier pomidorowy.Na koniec dodałam sos słodko- kwaśny.



Tagi: makaron
15:17, rozowakuchnia , Makarony
Link Komentarze (2) »
Makaron w sosie serowym

             Kiedy nie masz czasu , ani chwili wytchnienia polecam szybki obiad powiedzmy że to obiad ja zrobiłam na kolację córce.

                                          Makaron w sosie serowym

SKŁADNIKI:

  • makaron penne 100 gram
  • sos serowy 1 paczka
  • szczypiorek 1 pęczek
  • kostka mini pietruszka 1 sztuka
  • sól szczypta i pieprz szczypta

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotowałam osobno na półtwardo odcedziłam . Sos zrobiłam z wody i proszku. Dodałam do ugotowanego makaron penne i wymieszałam . Dodałam pęczek szczypiorku pokrojonego oraz doprawiłam solą pieprzem i posypałam kostką mini pietruszką. Nawet wyszło bardzo smaczne :) Można dodać sera startego drobno na tarce i posypać gorący sos z makaronem pycha ser się będzie rozpływał .

12:31, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Ciasto z truskawkami

 Lato idzie jest tuż tuż wszędzie widać już truskawki które zachęcają nas do zjedzenia , albo zrobienia jakiegoś smakołyku z nimi i też nabrałam ochoty zrobiłam pyszne ciasto :)

                                            Ciasto z truskawkami

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 4 szklanki mąki
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki oranżady
  • truskawki świeże pół kilo

PRZYGOTOWANIE:

Jajka zmiksowałam z cukrem na puch. Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia .Miksowałam dalej wlewając na przemian oranżadę z olejem .Zmiksowane ciasto wylałam na blachę połowę ,na to położyłam pokrojone truskawki i zalałam pozostałym ciastem . Wstawiłam do pieca piekłam w 170 stopniach w piekarniku elektrycznym 50 minut . Można posypać cukrem pudrem ale nie koniecznie . 

12:26, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (3) »
Lody dla ochłody

     Piękna pogoda ciepło chciał by się coś zimnego skosztować co ochłodzi umysł i ciało :) No to mam idealny pomysł na :

                                Deser lodowy z morelami i żurawiną.

SKŁADNIKI:

  • Lody śmietankowe
  • Lody toffi
  • morela z puszki
  • żurawina z 2 deko
  • sok malinowy

PRZYGOTOWANIE:

Lody wyjęłam z pojemnika. Potrzebujemy 2 gałki śmietankowych i jedna gałkę toffi . Włożyłam do miseczki . Morele wyjęłam z puszki pokroiłam drobno włożyłam do miseczki położyłam na lody. Żurawi wyjęłam z opakowania posypałam nią lody. Wyjęłam sok malinowy z lodówki i polałam lody. Pyszny deser polecam szybko i smacznie .

środa, 23 maja 2012
Pyszna pizza paluch

                                        Dzisiaj pyszna pizza

Wykorzystałam do niej przyprawy Kamis

500 gram mąki

1 szklanka mleka

50 gram drożdży

łyżka cukru

czubryca zielona

oregano Kamis

bazylia Kamis

zioła prowansalskie Kamis

keczup

ser 10 plastrów

pieczarki 8 sztuk

szynka 4 plastry

Mąkę wsypałam do miski , zrobiłam wgłębienie  , Mleko zagrzałam dodałam do niego drożdże i łyżkę cukru rozmieszałam. Dodałam do maki do tego wgłębienia wlałam delikatnie zakręciłam z mąką i przykryłam ściereczką zostawiłam na 20 minut . Dodałam czubryce zieloną zagniotłam ciasto zostawiłam na 30 minut by wyrosło. Rozwałkowałam ciasto na prostokąt Polałam keczupem ,posypałam ziołami. Pieczarki i szynkę pokroiłam drobno posypałam na keczup i zioła  płożyłam ser zwinęłam w rulon i przecięłam go na połowę i wstawiłam do pieca.

Piekłam 25 minut w 170 stopniach upiekło się znakomicie.

 

 



Dania Babci Zosi - Robiłam pierwszy raz

    Jakiś czas temu dostałam parę produktów od firmy Sys na wypróbowanie.


 

"Firma Sys  założona została  w 1990 roku. Od tego czasu zajmują się uprawą i suszeniem warzyw. Surowce przetwarzają bez żadnych dodatków chemicznych, konserwantów i barwników."

                            Oto co dzisiaj zrobiłam

                           Danie Babci Zosi -Ryż z jabłkami i rodzynkami

Oczywiście jak to ja musiałam coś zmienić i urozmaicić

  Więc zacznijmy od tego , że wypłukałam z  woreczka ryż z jabłkami  . Do garnka wlałam 300 ml wody i wsypałam zawartość woreczka. Gotowałam na małym ogniu mieszając co jakiś czas dodałam łyżeczkę masła i 1 cukier waniliowy . Po ugotowaniu przełożyłam do kokilek dodałam truskawki i żurawinę aby było smaczniejsze . Moja córka jest bardzo zadowolona mimo że z paczki danie ale wyszło smaczne Musze powiedzieć , że jak by nie  smakowało napisała bym o tym. Koniecznie dodajcie owoce inne do ryżu będzie lepsze to moja osobista rada. Z jednej paczki wyszło mi na trzy kokilki:)



wtorek, 22 maja 2012
Leczo na szybko z makaronem :)

                 Dzisiaj  na szybko leczo z makaronem właśnie skończyłam robić . Pyszne wyszło :)

SKŁADNIKI:

  • Przecier pomidorowy 5 dużych łyżek
  • papryka czerwona połowę
  • papryka zielona połowę
  • pieczarki marynowane 10 sztuk
  • ogórek korniszon 3 sztuki
  • Pietruszka korzeń pocięty w paseczki drobne
  • makaron drobniutki kolanko 100 gram
  • czosnek 1 ząbek sprasowany
  • pieprz mielony szczypta
  • odrobina kukurydzy konserwowej

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę czerwoną i zieloną wzięłam z każdej po połowie umyłam i pokroiłam w kostkę Wrzuciłam na patelnie dodałam koncentrat pomidorowy paprykę czerwoną mieloną słodką łyżeczkę cukru i czosnek sprasowany .Dodałam pietruszkę pociętą w paseczki i dusiłam tak ze szklanka wody Jak papryka i pietruszka zmiękły dodałam pieczarki marynowane z ogórkiem konserwowym pociętym w mniejsze kawałki i łyżkę kukurydzy . Dusiłam razem. Ugotowałam makaron osobno , przecedziłam dodałam go do leczo wymieszałam i gotowe Wyszło bardzo smaczne słodkawe z odrobina pikanterii :) 

11:49, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z makaronem i fetą

                     Oto i druga sałatka z makaronem :)

SKŁADNIKI:

  • 100 gram makaronu drobnego kolanka
  • pora 1 sztuka 100 gram
  • ser fetta 100 gra
  • kostka 1 czosnkowa
  • pieczarki marynowane 100 gram
  • papryka czerwona marynowana 50 gram
  • ogórek konserwowy 4 sztuki
  • cebulka marynowana 50 gram

PRZYGOTOWANIE:

Por myjemy i kroimy w talarki rozsypujemy na talerzu . Makaron gotujemy odcedzamy i rozrzucamy na por.Dodajemy pieczarki marynowane najlepsze są malutkie w całości. Paprykę czerwoną wyjmujemy ze słoika i kroimy w kwadraciki .Cebulkę marynowana odcedzamy i dodajemy do sałatki. Ogórki kroimy na kawałki mniejsze .Ser fetta kroimy w kosteczkę Całość mieszamy na koniec posypujemy kostka czosnkową delikatnie mieszamy i gotowe smacznego. .

 

Sałatka z makrelą

             Nie chciało mi się robić wczoraj obiadu więc zrobiłam dwie sałatki oto jedna z nich.

                Sałatka z makrelą wędzoną

SKŁADNIKI:

  • kolorowy makaron w serduszka 100 gram
  • 1 makrela wędzona
  • oliwki zielone 100 gram
  • szczypior pęczek
  • sos sałatkowy paprykowo- ziołowy 1 sztuka
  • łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy według tego co pisze na opakowaniu ,odcedzamy . Makrele obieramy z ości na większe kawałki. Szczypior myjemy i kroimy drobno. Oliwki odcedzamy z zalewy i dodajemy do makaronu i ryby. Sos sałatkowy wsypujemy do miseczki dodajemy sos sałatkowy mieszamy i polewamy sałatkę . Lekko mieszamy i sałatka gotowa :) 

 

Bułeczki drożdżowe

              Postanowiłam sama upiec bułeczki drożdżowe aby moja córcia jako śniadanie nosiła do szkoły. Te akurat robiłam pierwszy raz , następne na pewno wyjdą mi lepiej :) Ważne że wyszły smaczne.

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem , mus jabłkowy i konfitury ze śliwek :)

                                        

SKŁADNIKI:

  • maka 500 gram
  • cukier100 gram
  • drożdże 30 gram
  • mleko 1 szklanka jak trzeba to troszkę więcej
  • 2 żółtka
  • 100 gram masła
  • 1,2 łyżeczki soli
  • mus jabłkowy
  • konfitury śliwkowe

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, cukier wsypałam do miski,na środku zrobiłam dołek i wlałam ciepłe mleko i wkruszyłam drożdże.Odstawiłam aż drożdże zaczną bąbelkować.Teraz dodałam sól i żółtka,dobrze wyrobiłam,kiedy ciasto odstawało od miski dodałam po trochę roztopionego masła. Dalej wyrabiałam aż całe masło połączyło się z ciastem.Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozwałkowałam ciasto i kroiłam kwadraty 10x10 Nakładałam konfitury i mus jabłkowy . Zlepiam środki i kładłam na wysmarowana blachę masłem środkiem zlepionym pod spód . Rozpuszczonym tłuszczem smarowałam każdą bułeczkę Piekłam w 180 stopniach 20-25 minut 

 

 

 

 

Muffiny śmietanowe

     Muffiny śmietanowe  Pojechaliśmy nad wodę i nie mogliśmy się obyć bez muffin :)

             Muffiny śmietankowe

SKŁADNIKI:

  • 4szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • olejek śmietankowy

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszać składniki suche, osobno czyli mąkę sodę  oraz sól. W osobnej misce wymieszać składniki mokre. Jajka ubić z cukrem dodać do nich olej i mleko . Łączymy składniki , miksujemy i dodajemy olejek śmietankowy. Napełniamy foremki do 2/3 wysokości i pieczemy 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.





poniedziałek, 21 maja 2012
Schab z musztardą saperską

                                  Smak inny  zachęca do skosztowania 

SKŁADNIKI:

  • Schab 600 gram
  • musztarda sarepska
  • bułka tarta 200 gram
  • jajka 2 sztuki
  • olej do smażenia
  • ryż 1 woreczek
  • papryka czerwona słodka mielona

PRZYGOTOWANIE:

Schab umyłam pokroiłam w plastry  i rozbiłam. Musztardę otworzyłam, na każdy kawałek schabu położyłam jedna łyżeczkę i rozsmarowałam z obu stron,  posypałam papryka czerwona słodką. Maczałam w jajku i bułce tartej i smażyłam z obu stron na złoty kolorek . Ryż ugotowałam i odcedziłam ,podzieliłam na dwa talerze.  

07:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (3) »
Kapuśniak z młodej kapusty :)

                Kapuśniak z młodej kapusty :)

SKŁADNIKI:

  • 1 młoda kapusta miała z 500 gram
  • 3 marchewki
  • ziele angielskie2
  • liść laurowy 2
  • ziemniaki 5 dużych
  • bulionetki rosół warzywny 2 sztuki
  • 4 skrzydełka



PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrałam pokroiłam w kostkę . Włożyłam do garnka , zalałam wodą dodałam ziele angielskie i liść laurowy oraz skrzydełka z kurczaka . Wstawiłam na gaz . Obrałam marchew i starłam na tarce na wiórka włożyłam do garnka .Pokroiłam kapustę i włożyłam do garnka Gotowałam na małym ogniu az kapusta zrobiła się mięciutka wtedy dodałam bulionetke warzywną . Gotowałam około godziny zupa doszła wtedy wyłączyłam i podawałam.



06:56, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Szynka w bulionetce pieczeniowej

          Szynka w bulionetce pieczeniowej

SKŁADNIKI:

  • Szynka 800 gram
  • bulionetka pieczeniowa 2 sztuki
  • śmietana 12% 4 łyżki
  • szczypior 1 pęczek

PRZYGOTOWANIE:

Szynkę umyłam pokroiłam w paski .Włożyłam na patelnie podsmażyłam . Dodałam 2 bulionetki pieczeniowe oraz pół litra wody . Dusiłam około godziny. Przełożyłam do garnka małego dolałam wody aby było koło litra żeby nie było za słone . Zagotowałam dodałam pokrojony szczypior oraz na koniec śmietanę 12% zamieszałam zaczęło lekko bulgotać i wyłączyłam sos gotowy mięsku mięciutkie. Podałam z ryżem .

06:53, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Schab z sosem sojowym ciemnym

           Schab z sosem sojowym ciemnym

SKŁADNIKI:

  • schab 500 gram
  • sos sojowy ciemny
  • bułka tarta 200 gram
  • jajka 2 sztuki
  • przyprawa do mięsa

PRZYGOTOWANIE:

Schab umyłam pokroiłam w plastry. Każdy kawałek schabu rozbiłam , skropiłam sosem sojowym. Posypałam przyprawą do mięsa. Jajka roztrzepałam . Schab skropiony sosem i doprawiony przyprawą do mięsa wkładałam do miseczki z jajkiem a potem w bułce tartej . Kładłam na rozgrzany tłuszcz i smażyłam z obu stron na rumiany kolor :) 

06:49, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 maja 2012
Sałatka ze śmietaną

 

               Sałatka ze śmietaną



SKŁADNIKI:

  • Sałata
  • ogórek zielony świeży
  • pomidory 2 sztuki
  • kostka pietruszki
  • śmietana 12% 200 mili

PRZYGOTOWANIE:

Sałatę dokładnie  myjemy, a potem rwiemy ją  na małe kawałki wkładamy do miski. Ogórka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy albo sparzamy jak kto woli i tez kroimy w kostkę . Kostkę Pietruszki skruszamy do śmietany .Wymieszać porządnie i polać sałatkę delikatnie łyżką mieszamy i gotowe można podawać .

Pomidorowe inspiracje

Szybka sałatka

 

                  Szybka wiosenna sałatka.

SKŁADNIKI:

  • serek feta 15 deko
  • 2 pomidory
  • roszpunka 5 deko
  • ogórek świeży połowę
  • kostka czosnkowa jedna
  • łyżeczka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory umyłam pokroiłam w kostkę. Roszpunkę umyłam i porozrzucałam na talerzu ,pomidory położyłam na nią .Pokroiłam ogórka świeżego w kostkę dodałam do reszty Na koniec pokroiłam serek feta posypałam na wierzch .Kostkę czosnkową rozkruszyłam posypałam i polałam oliwą z oliwek wymieszałam i gotowe. Można zjeść . 

Pomidorowe inspiracje

Schab w panierce z płatków owsianych

           Schab w panierce z płatków owsianych

                           Zabrakło mi bułki tartej więc skorzystałam z tego, że miałam płatki owsiane . Włożyłam je do woreczka potem w ściereczkę i rozbiłam na mak .

SKŁADNIKI:

  • Schab 500 gram - 5 plastrów
  • jajka 2 sztuki
  • pieprz i sól
  • papryka czerwona słodka
  • płatki owsiane z 150 gram

PRZYGOTOWANIE:

Schab umyłam pokroiłam na 5 plastrów. Włożyłam w woreczek i rozbiłam trochę . Doprawiłam solą i pieprzem posypałam szczyptę papryki czerwonej słodkiej. Płatki owsiane włożyłam do woreczka potem w ściereczkę i zrobiłam tłuczkiem drobno . Jajka roztrzepałam i maczałam w nich schab a potem w panierce z płatków owsianych .Podgrzałam patelnie , wlałam oliwę z oliwek i włożyłam schab piekłam z obu stron na rumiany kolor . 

 

18:16, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 maja 2012
Przepyszne gołabki

                                                 Gołąbki w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI:

  • 700 g mielonego mięsa
  • główka kapusty
  • 200 g ryżu
  • 1 jajko
  • pomidory 2 szt
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • bulionetka drobiowa
  • 150 mili koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • ząbek czosnku

 

PRZYGOTOWANIE:

Z kapusty wycięłam głąb. Do dużego garnka włożyłam kapustę gotowałam 15 minut i ścigałam liście które co zmiękły wyciągałam z garnka i z powrotem wkładałam Po 10 min. znowu ją wyjmuje i obieram z wierzchnich liści. Ryż gotuje 15 minut .Gdy wystygnie dodaje go do mięsa, wbijamy jajko, przyprawiam i wyrabiam masę. Farsz nakładam na liście kapusty i formuje gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki. Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka .Gotuje je ok 40 min. na małym ogniu. w bulionetce drobiowej i pomidorach pokrojonych drobno Po czym wyjmuje i dodaje przecier pomidorowy i ząbek czosnku sprasowanego Gotuje jeszcze z 25 minut i gotowe:) .

Pomidorowe inspiracje

18:35, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
Leczo z pieczarek

 

 

                                          Dzisiaj na obiad pyszne leczo z pieczarkami

SKŁADNIKI:

  • Pieczarki 500 gram
  • papryka 1 czerwona
  • papryka jedna żółta
  • sos pomidorowy Chilli cooking sauce- ze słodkim chilli 425 gram

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki umyłam ,usunęłam ogonki i pokroiłam w grubsze plastry . Na patelnie wlałam odrobinę oliwy z oliwek .Włożyłam pokrojone pieczarki nie doprawiałam je niczym . Paprykę czerwoną i zółtą umyłam pokroiłam w paski i dodałam do pieczarek . Dusiłam pod pokrywka jakieś 40 minut aż papryka zrobiła się miękka. Dodałam sos chiński z chilli mieszałam jakieś z 15 minut i zostawiłam pod przykryciem jeszcze na 10 minut . Podawałam z ryżem .

Pomidorowe inspiracje

12:36, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
Test kawy Arabica Mocha i Santos

                                Dzisiaj niespodzianka pełna aromatycznego zapachu  :) Dostałam od firmy Coffea Arabica paczuszkę w której  była kawa    do przetestowania

1.  Arabica Mocha Etopia- kawa ziarnista-    Średnio mocna arabika o bardzo intensywnym aromacie, o głębokim smaku, z czekoladowym akcentem. Dzięki tym właściwościom doskonale nadaje się do sporządzania klasycznej Mokki z dodatkiem czekolady. 

2.Arabica Santos Brazylia- kawa ziarnista- Arabica Brazylia Santos to doskonała kawa o szczególnym, miodowym smaku wzmocnionym słodką nutą. Odmiana ta charakteryzuje się niską kwasowością, łagodnością i powabem intensywnego aromatu. Szczególnie warto polecić ją tym, którzy preferują picie kawy bez dodawania mleka. 

3.Arabica Santos Brazylia - kawa mielona  Tu wystarczy zaparzyć  aromat unosi się długo

Jest jedna niespodzianka dla  kupujących Każdy kto kupi kawę w sklepie Coffea dostanie gratis filiżankę, Myślę że to zachęcająca wiadomość Kawa zniewala aromatem i zapachem warto ja mięć 

 

Kawa ma głębie smaku jest taka aromatyczna i mocna  Dzisiaj zrobiłam sobie Kawę Arabica Santos Brazylia mieloną i dolałam śmietanki :) Pyszna


 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel