piątek, 31 maja 2013
Faszerowane udka z kurczaka

Faszerowany kurczak z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką

składniki:

3 udka

pieczarki 300 gram

ser gouda 100 gram

masło 70 gram

pietruszka pęczek ( listki)

czosnek niedzwiedzi 4 łyżki

pomidorki suszone w słońcu 8 sztuk

szynka  wędzona 200 gram

sól morska cytrynowa szczypta ( do smaku )

pieprz biały Kamis ( do smaku )

przyprawa do kurczaka

kardamon Kamis szczypta ( do smaku )

ziemniaki 1 kg

Udka myjemy wycinamy kość  posypujemy przyprawą do kurczaka w środek i na wierzchu . Pieczarki myjemy kroimy drobno, ser tarkujemy , szynkę kroimy w kostkę  dodajemy masło pokrojone w plasterki doprawiamy sola pieprzem pietruszka czosnkiem niedzwiedzim i pomidorkami suszonymi pokrojonym drobno i kardamonem mielonym mieszamy zostawiamy na 1 godzinkę farsz. Teraz nadziewamy kurczaka i składamy go jakby na połowę. Do żaroodpornego naczynia wlewamy oliwę  z oliwek układamy w nim udka i skrapiamy oliwa . Wstawiamy do pieca na 180 stopni i pieczemy koło 1 godziny podlewając sosem który nam sie utworzy od pieczonych udek.

Pieczone ziemniaczki:

obieramy ziemniaczki kroimy na cztery części i wkładamy na patelnie smażymy na oliwie z oliwek pod koniec pieczenia solimy i dodajemy szczyptę mielonej czerwonej papryki .

składniki na sałatkę:

miks sałat

rzodkiewka pęczek

pomidorki koktajlowe z 20 szt

morele 3 sztuki

sos winegret :

1,2 szalotki

1 łyżeczka musztardy

miód lipowy 1 łyżka

ocet winny 1 łyżka

6 łyżek oliwy z oliwek

1 szczypta soli do smaku

tymianek Kamis 1 łyżeczka

bazylia Kamis 1 łyżeczka

oregano Kamis 1 łyżeczka

pietruszka świeża

Szalotkę  kroimy w kostkę i posypujemy solą zostawiamy na 10 minut. Teraz dodajemy ocet winny i mieszamy , zostawiamy na godzinę czasu . Po godzinie zalewamy oliwą z oliwek i dodajemy miód i musztardę mieszamy składniki . Na samym końcu dodajemy zioła i posiekaną pietruszkę.  Mieszamy i odstawiamy na 3 godziny aby składniki przegryzły się razem.  Miks sałat wsypujemy do miski dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w plasterki i pomidorki koktajlowe, morele pokrojone  w kostkę i polewamy sosem winegret smacznego. Podałam z kurczakiem i pieczonym ziemniaczkami .



 

 

 

09:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 30 maja 2013
Babka gotowana z bakaliami

Zrobiłam babeczkę  gotowaną trochę z nudów  trochę z ciekawości jak będzie smakowała z bakaliami .

Składniki:

- 1 szk cukru

- 1 szk mąki pszennej tortowej
- 1 szk mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- 7 jajek
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią Kamis
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- suszona żurawina Royal Brand 1 gaść

złote jagody inków ( rodzynki ) 50 gram  możecie ja zakupić w sklepie - MAJĄ BARDZO CIEKAWY I UNIKATOWY SŁODKO KWAŚNY SMAK, POSIADAJĄ MNÓSTWO SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

-

Więc najpierw pokroiłam margaryną wrzuciłam do  misy i włączyłam mikser w międzyczasie dosypywałam cukier nadal miksując . Kiedy już ubiła się margaryna z cukrem dodawałam żółtka tak co pół minuty i nadal miksowałam. Teraz wsypuje mąkę ziemniaczana i tortową z proszkiem do pieczenia na przemian. Ubiłam białka osobno i dodałam do ciasta . Teraz już mieszam tylko łopatką . Przelałam połowę ciasta do formy wysmarowanej margaryną i posypanej bułka tartą . Żurawinę  posypałam na ciasto przelałam drugą partie ciasta nie wszystko i wsypałam następne bakalie czyli złote jagody inków przykryłam je końcówką ciasta . Gotowałam babkę godzinę czasu .

Po ugotowaniu polałam na nią lukier z robiony z cukru pudru soku z pomarańcza i 1 łyżki kakao . Migdałami -płatki posypałam na babkę smacznego.

 

 

 

09:26, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 29 maja 2013
Konkurs kulinarny -Kupiec

Dla was moi kochani czytelnicy Konkurs kulinarny . Dla tych co lubią gotować i nie tylko.



Czekam na wasze kulinarne inspirację z produktem

Kupca .

Może to być deser, danie obiadowe ,  lub  ciasto

Przepis waz ze zdjęciem  wstawiamy na Różowej Kuchni przy której ma być karteczka  " Gotujemy z Różową Kuchnią " Abym była pewna , że gotujecie specjalnie dla mnie :)

- Każdy Uczestnik może zgłosić jedną pracę.

- Koszt przesyłki nagród ponosi Sponsor.

Pięć najlepszych propozycji kulinarnych zostanie nagrodzonych produktami Kupca

-mąka kukurydziana,  
-Wafle Ryżowe wieloziarniste
-Wafelki Ryżowe w deserowej czekoladzie,  
-Kaszka kukurydziana,
-kasza jaglana,  
-Groch łuskany
-Maca z ziołami prowansalskimi
-Płatki ryżowe błyskawiczne

Konkurs trwa od 30.05  - 15.06.  

Wyniki zostaną ogłoszone do 5 dni roboczych.

17:03, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (2) »
Szparagowa zupa

Witam czas na szparagi Dzisiaj zupa ze szparagami

500 gram szparagi jasne

sól morska cytrynowa Royal Brand

jarzynka do smaku

olej Rapso do smażenia

śmietana 30% 200 gram

Zacierki:

jajko

mąka tortowa 150 gram

 Szparagi obrałam i pokroiłam w 2 centymetrowe kawałeczki. Podsmażyłam na patelni posypując je płatkami soli morskiej cytrynowej . Do garnka wlałam 1/5 litra wody włożyłam podsmażone szparagi  dodałam jarzynki do smaku. Gotowałam 20 minut szparagi zrobiły się miękkie . Do miseczki wbiłam jajko i dodałam mąkę , widelcem rozbełtałam . Łyżeczka wrzucałam małe kluseczki ( zacierki) i mieszałam. Na sam koniec dodałam śmietanę zamieszałam i po 10 minutach wyłączyłam . Zupa gotowa smacznego.

07:36, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 maja 2013
Roladki z piersi z kurczaka

Nie ma to jak pierś z kurczaka z serem i rukolą

Do tych roladek będzie potrzebne nam

pierś z kurczaka podwójna koło 800 gram

ser gouda plaster na jeden plaster piersi ( 8 mi wyszło )

sól morska cytrynowa do smaku Royal Brand

rukola 100 gram

kardamon 1 łyżeczka Kamis

pieprz biały mielony do smaku Kamis

olej do smażenia Rapso

Pierś pokroiłam w plastry leciutko roztłukłam  doprawiłam solą i pieprzem i odrobiną kardamonu mielonego . Położyłam po plasterku sera na to rukola i zawinęłam . Obtaczałam w jajku i bułce tartej smażyłam na oleju Rapso

 

10:46, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 27 maja 2013
Zupa owocowa z makaronem

Zupa na śmietanie i śliwkach suszonych :)

 

3 litry wody

200 gram śliwek kalifornijskich suszonych

1 kisiel ( dałam truskawkowy)

cukier do smaku

śmietana do zabielenia zupki najlepiej 30% daje na oko tyle aby zabielić ( 200 gram na pewno )

makaron wstążki 200 gram

Przygotowanie zupy:

Do garnka wlewam 2 litry wody dodaję śliwki i gotuje na małym ogniu aż spęcznieją .Kisiel mieszam osobno z wodą ( mała ilość tej wody ) i dodaje do mojej zupki mieszam delikatnie doprawiam cukrem do smaku . Zupa gęstnieje lekko, dodaje śmietanę i gotowe. Podaje z makaronem .

09:43, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 maja 2013
Pączki na dzień mamy

Jest to przepis na  32 pączki nigdy nie robię ich mniej , bo się nie opłaca .moja rodzina lubi pączusie . Postanowiłam je zrobić na Dzień Mamy . Drobnostka ale jaka smaczna.

 

  100 g świeżych drożdży
  2 szklanki ciepłego mleka Alpro waniliowe

  2 łyżeczki cukru

  8 żółtek
  4 jajka
  4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis 

  200 gram cukru

  1 kg mąki
  1 łyżeczka soli
  140 g masła
  olej do smażenia

Lukier :

białko właściwie połowę białka i 150 gram cukru pudru rozmieszałam i dodałam do niego skórkę pomarańczową którą dostałam od świadomego odżywiania .

Rozczyn do pączków:

  •  drożdże skruszam do miseczki , dodałam 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Mieszam i zostawiam do wyrośnięcia na 15 - 20 minut.
  • Jajka i żółtka ucieram z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym
  • Mąkę przesiewam do dużej miski i mieszam z solą. Do mąki dodaję wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mieszam, na koniec dodając ubite jajka. Wyrabiam przez 15 minut, dodaję stopione masło i wyrabiam jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 2 godzinach) wałkuję go na gruby placek (można podsypać lekko mąką). Z ciasta wycinam krążki szklanką i odkładam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  •  Pączki smażę na oleju. Wyjmuję na ręcznik papierowy.
  • W lekko ostudzone szprycuje dżem truskawkowy
  • Polewam lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową dostałam ja od świadomego odżywiania i się przydała jak znalazł  .

 

 



 

 

Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

Makowiec-japoński z jabłkami -Dzień Mamy

                          Makowiec-japoński z jabłkami -Dzień Mamy

Postanowiłam zrobić ciacho inne niż wszystkie. Wyszło  przepyszne polecam . Właściwie Zrobiłam je na Dzień Mamy Więc polecam Dla wszystkich Mam z okazji Ich Święta:)

200 g maku  mielonego BackMit

280 ml mleka

100 gram kaszy manny

130 g margaryny

2 szklanki cukru

2 łyżki miodu płynnego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 olejek migdałowy

2 duże jabłka

6 jajek

1 łyżeczka cukier waniliowy z prawdziwa wanilią Kamis

50 g suszonej żurawiny  Royal Brand

100 g orzechy laskowe tarte BackMit

50 g migdały płatki

50 g morwa biała suszona możecie zakupić ją w www.gojishop.pl 

Jagody goji w czarnej czekoladzie  możecie kupić je w www.gojishop.pl 

 

Najpierw zacznijmy od najłatwiejszego czyli- Do garnka wlewamy 250 gram mleka ( 1 szklanka) i wsypujemy suchy zmielony mak oraz miód płynny. Mieszamy do napęcznienia maku czyli koło 8 minut

Teraz miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym . Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ostudzony mak z olejkiem migdałowym , nadal miksujemy, dodajemy rozpuszczoną margarynę . Teraz dodajemy żurawinę orzechy laskowe , migdały płatki oraz morwę białą suszoną ( wcześniej pocięłam ją na połówki ) i mieszamy składniki łyżką. Na końcu dodajemy jabłka starte na tarce na grubych oczkach .Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w 170 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta polewamy je czekoladą mleczną na niej robimy napis Dla Mamy listkami zielonymi płatkami dekorujemy ciasto na nie kładziemy na około jagody goji w czarnej czekoladzie .Posypką posypujemy boki ciasta . Gotowe smacznego.Makowiec jest pyszny, wilgotny z delikatnym aromatem jabłka i bakali o różnych smakach 

 

 

 



Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

17:46, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
piątek, 24 maja 2013
Pomidorowa z nutą kardamonu i gozdzików

Nie ma to jak zupa lekko strawna pyszna i Pomidorowa za którą u mnie przepadają :). Tym razem postanowiłam dodać trochę innych przypraw niż dotychczas . Zupa wyszła inna ale tez bardzo smaczna .

 

Nic prostszego gotujemy rosół na pałkach z kurczaka dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, sól pieprz kardamon i gozdziki . Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy nasze przyprawy albo i nie to zależy od was . Dodajemy pomidory z puszki gotowałam , aż się rozgotowały ( Jednak kiedy widać kawałki pomidora fajniej wygląda) . Podawałam z makaronem .

  • kurczak pałki 4 szt
  • woda 3 litry ( po ugotowaniu będzie wywar 2,5 litra)
  • 4 goździki
  • 2 ziarenka kardamonu
  • listek laurowy Kamis 3 szt
  • ziele angielskie Kamis 3 szt
  • 2 puszki całych pomidorków bez skórki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej
  • szczypta kardamonu w proszku Kamis
  • sól prowansalska Kamis do smaku
  •  pieprz biały Kamis do smaku



05:50, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 maja 2013
Kurczak w marynacie

Pyszne mięsko drobiowe pałki z kurczaka dobrze doprawione i usmażone na oleju Rapso

 

12 pałek z kurczaka

sól prowansalska młynek Kamis

papryka czerwona mielona 3 łyżeczki

pieprz kolorowy młynek Kamis

czosnek 6 ząbków

wino czerwone półwytrawne 200 gram

olej Rapso 4 łyżki

Składniki wsypujemy do miseczki i kręcimy młynkiem po 6 razy  czosnek należy sprasować i dodać do przypraw  wlewamy olej i mieszamy . Nacieramy pałki z kurczaka a potem smażymy na oleju Rapso . Dusimy podlewając winem czerwonym półwytrawnym ,  aż mięsko zmięknie . Podajemy z sałatką albo z ziemniakami .

 

 

06:06, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 maja 2013
Turecki Bajgel

Coś innego ale też pysznego

Simit czyli turecki bajgel


Składniki:

  • 50 gram drożdży świeżych
  • 220 g letniej wody
  • 100 ml mleka Alpro sojowego  Rice drink
  • 2 łyżki oliwy Dałam olej Rapso
  • 2 łyżki cukru
  • 650 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki sezamu  Kresto
  • 1/3 szklanki pekmezu lub melasy (Ja nie miałam więc dałam miód  )



Do miski wsypałam mąkę . Do szklanki wlałam mleko i rozrobiłam w nich drożdże z cukrem . Wlałam go do mąki do zagłębienia i zamieszałam zrobiło się lekko gęstawe.poczekałam 20 minut kiedy zaczęło pracować i dodałam jajo wodę sól i olej wyrobiłam ciasto  . Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia
Kiedy ciasto urosło  podzieliłam  na 10 kawałków. Zrobiłam z każdego kawałka ciasta takie wałeczki o długości mniej więcej 70 cm. Złożyłam w pół i skręciłam delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymałam  świderek.  Złączyłam  jego końce i ułożyłam na  blacie posypaną mąką .
Tak przygotowane bajgle zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.  Miód przelałam ze słoika do miseczki . Podrośnięte bajgle zanurzałam miodzie z obu stron, lekko odsączałam je nad miską, a następnie obtoczyłam w sezamie. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.





wtorek, 21 maja 2013
Gulasz z warzyw

Zaszalałam zrobiłam warzywa z patelni czyli taki gulasz warzywny

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 l wody
  • 1 pora
  • sól prowansalska do smaku Kamis młynek
  • parę suszonych grzybków do smaku
  • 3 pomidory
  • przyprawa ognista młynek  Kamis
  • pieprz młynek kolorowy Kamis
  • Liść laurowy kamis 3 szt
  • zielea ngielskie Kamis 3 szt
  • Olej Rapso

 

  • Ziemniaczki umyłam pokroiłam w kostkę  to samo zrobiłam z kapustą i pomidorami . Patelnię  podgrzałam wlałam olej włożyłam warzywa .Dusiłam pod przykryciem koło 10 minut mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliły . Dodałam listek laurowy,  ziele angielskie  ,sól prowansalską trochę przyprawy ognistej płynek i pieprzu kolorowego też z młynka . Całość duszenia smażenia trwała 40 minut pyszny wyszedł gulasz warzywny polecam



 

 

 

08:05, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 maja 2013
Pstrong smażony w dzwonka

Pyszna rybka uwielbiam pstrąga w każdej postaci czy to w galarecie czy to smażonego czy pieczonego z pieca. Akurat dzisiaj miałam chęć na smażonego.

Poszłam do lidla bo tam najszybciej go dostanę zawsze świeża rybka wzięłam dwa i przyszłam umyłam pokroiłam  w dzwonka. Posoliłam skropiłam cytrynką . smażyłam na oleju Rapso wykorzystałam go do smażenia . Jestem zadowolona :). Rybka wyszła przepyszna .

 

08:39, rozowakuchnia , Ryby
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 maja 2013
Makowo-Miodowe ciasto -Światowy dzień pieczenia

Dzisiaj Światowy Dzień Pieczenia!.  Postanowiłam wziąć w nim udział i upiec ciasto z tej stronki   www.swiatowydzienpieczenia.pl   upiekłam ciasto

     Makowo -Miodowe numer ciasta 46 #BAKEBRAVE

 

Składniki

  • 2 kawałki miodowego biszkoptu:
  • 1 jajo
  • 50 g margaryny KASIA
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 220 g mąki
  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • ¼ opakowania proszku do pieczenia (3 g)
  • 170 g mąki
  • 100 g maku (bez mielenia!)
  • Nadzienie:
  • 0,6 l mleka  wykorzystałam sojowe Alpro Rice drink
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (20 g)
  • 2 żółtka jaj
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (20 g)
  • 250 g margaryny KASIA
  • 200 g cukru pudru
  • 30 ml rumu
  • Dekoracja:
  • 200 g cukru
  • 50 g orzechów włoskich ( użyłam tartych orzechów włoskich BackMit )

Ciasto makowo - miodowe

1. Rozgrzać piekarnik do 175°C. Do przygotowania biszkoptu w rondlu na ogniu zmieszać jajo, margarynę, cukier, miód i śmietanę, następnie zostawić do ostygnięcia. Kiedy krem będzie gotowy, zmieszać sodę z mąką i dodać je do kremu. Masa musi być gładka. Podzielić masę na 2 okrągłe blachy / brytfanny do pieczenia (25-26 cm) i piec w piekarniku przez 7-8 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a w tym czasie przygotować ciasto.

2. Rozgrzać piekarnik do 175°C. Do przygotowania ciasta wymieszać żółtka jaj i połowę cukru. W oddzielnej misce ubić białka jaj z wodą i pozostałym cukrem. Zmieszać obydwie masy, dodać mąkę, proszek do pieczenia i mak, po czym mieszać , aż do połączenia składników. Piec przez 25-30 minut.

3. Do przygotowania nadzienia zmieszać budyń w proszku z 0,1 l (100 ml) mleka i żółtkami jaj aż do uzyskania gładkiej masy. Ugotować resztę mleka (500 ml) z cukrem wanilinowym, dodać budyń w proszku i gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać margarynę z cukrem pudrem, następnie dodać je do zimnego budyniu wraz z rumem.

4. Wylać jedną trzecią nadzienia na jeden biszkopt miodowy, umieścić na nim makowe ciasto, wylać ponownie jedną trzecią nadzienia na makowe ciasto i umieścić na nim drugi biszkopt miodowy. Pokryć całe ciasto pozostałym nadzieniem.

5. Do przygotowania dekoracji umieścić 100 g cukru w rondlu i gotować, aż pojawią się duże bąble, a cukier zacznie nabierać karmelowego koloru, dodać grubo siekane orzechy włoskie, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokruszyć i posypać mieszanką wierzch ciasta.





09:17, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
sobota, 18 maja 2013
Kolorowa pianka

Deser piankowy

4 galaretki

truskawkowa

cytrynowa

agrestowa

wiśniowa

 mleko waniliowe Alpro

 

Rozgrabiamy galaretki w 200 gramach wrzątku  każdy kolor osobno . Kiedy przestygnie dodajemy po 200 gram mleka waniliowego sojowego Alpro miksujemy przez 5 minut do uzyskania pianki

Do miski przekładamy na przemian kolorowe pianki ( miskę wysmarowałam olejem łatwo odchodzi pianka ) . Wkładamy do lodówki na godzinkę potem wyjmujemy ,kroimy i podajemy .

piątek, 17 maja 2013
Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Jest to najłatwiejsza babka na świecie wystarczy połączyć składniki i upiec.

2 kg ziemniaków
2 cebule
35 dag wędzonego boczku
2 czubate łyżki mąki pszennej
3 jaja
sól prowansalska Kamis młynek

pieprz biały mielony Kamis

 majeranek 1 łyżeczka Kamis

Starłam ziemniaki na tarce o drobnych oczkach
  do startych ziemniaków dodałam  mąkę i wymieszałam
boczek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam , dodałam posiekaną cebulę i zarumieniłam
boczek z cebulą dodałam do masy ziemniaczanej i  jajka, wymieszałam
doprawiłam solą, pieprzem i majerankiem
Przygotowaną masę przełożyłam do posmarowanej masłem długiej, wąskiej blaszki.

Piekłam przez pół godziny w 200 stopniach, a potem przez godzinę w 150 stopniach.



10:20, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 maja 2013
Schab z serem

Dzisiaj zrobiłam ze schabu kotlety schabowe z żółtym serem 

70 gram schabu bez kości

20 dag sera żółtego

2 jaja

 sól prowansalska Kamis

bułka tarta 200 gram

keczup

 pół łyżeczki gałki muszkatołowej Kamis

pół łyżeczki lubczyku Kamis

 

Schab pokroić w plastry cieniutkie doprawić solą ,pieprzem, gałką muszkatołową  i lubczykiem. Na schab kładziemy plaster sera przykrywamy drugim plastrem schabu maczamy w jajku ,bułce tartej i smażymy na oleju . Wykorzystałam olej Rapso jest smaczny i nie pryska w czasie smażenia .

 

15:19, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Szarlotka -Pychotka

Przepyszne ciasto:)

Szarlotka -Pychotka  -Specjały Siostry Anastazji str 157

Biszkopt:

11 jajek

1 szklanka cukru kryształu

14 łyżek maki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki wody

3 łyżeczki octu

Masa jabłkowa:

1 1/2 kg jabłek

2 galaretki kolorowe (dałam pomarańczową )

Masa budyniowa:

1i1/2 szklanki mleka ( dałam ryżowe sojowe Alpro)

3/4 szklanki cukru kryształu

1 budyń śmietankowy

1łyżka maki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

25 dag masła ( dałam Kasię )

Ubiłam pianę z białek z cukrem  , dodałam żółtko wymieszane  z wodą , mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam , przelałam do prostokątnej formy . Piekłam W 170 stopniach koło 40 minut. Upieczony biszkopt przekroiłam na trzy części .

Jabłka obrałam starłam na tarce na wiórka smażyłam koło 10 minut. Dodałam suche galaretki wymieszałam i jeszcze chwile smażyłam .

Z mleka budyniu i mąki  , cukru ugotowałam  budyń. Dodałam margarynę i zmiksowałam wyszła masa budyniowa

Teraz przekładamy ciasto

Biszkopt - masa jabłkowa-masa budyniowa albo biszkopt masa budyniowa i masa jabłkowa

Udekorowałam bitą śmietaną. 30% 300 gram

 

 

07:54, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 13 maja 2013
Francuskie ślimaczki

Ciasteczka z konfiturą malinowa

Naprawdę nie ma w tym żadnej filozofii takie ciasteczka może zrobić dziecko . Kiedy jestem leniwa właśnie robię na szybko takie ciasteczka

1 opakowanie ciasta francuskiego

konfitura 50 gram malinowa

 Ciasto wystarczy rozłożyć posmarować konfitura na całej powierzchni i zrolować . Pokroić w centymetrowe krążki. Piekłam 15 minut w 200 stopniach wyszły pyszne .

niedziela, 12 maja 2013
Zupa koperkowa z kaszą perłową

Zupa koperkowa z kaszą perłową

żeberka trójkąty 400 gram

marchew 2 szt

ziemniaki 6 szt

kasza perłowa Lestello 2 łyżki

koperek 2 pęczki spore

jarzynka do smaku

liść laurowy Kamis 3 szt

ziele angielskie Kamis 3 szt

 

Wymoczyłam żeberka , zalałam wodą dodałam ziele angielskie liść laurowy i gotowałam na małym ogniu. Kiedy ugotowało się mięso obrałam je i dodałam do zupy. Dopiero wtedy dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchew na wiórka . Dodałam jarzynkę do smaku i kaszę perłową mieszałam co jakiś czas .Kiedy warzywa zmiękły dodałam koperek pokrojony drobno . Gotowałam jeszcze z 20 minut i podawałam . Zupa wyszła przepyszna .

 

11:21, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 11 maja 2013
Gofry czekoladowe

Pyszne gofry z mleka czekoladowego bitej śmietany i cukru waniliowego .To jest to :)

 

  • 3 szklanki mąki
  • 3  szklanki mleka czekoladowego Alpro
  • 2 jaja
  • 6 łyżek oleju
  • 1.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier z prawdziwa wanilią Kamis
  • szczypta soli
  • śmietana 30%

Żółtka oddzieliłam od jaj. Zmiksowałam żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól na jednolitą masę. Białka ubiłam na sztywno z cukrem z prawdziwą wanilią i wymieszałam z ciastem. Piekłam w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru 2-3 minuty i podawałam ze śmietana 30% ubitą z 2 łyżkami cukru .

 


piątek, 10 maja 2013
Warzywna zupa

 Zupę robię zupę nawet nie wiecie jaka to zupa. No dobra powiem wam wymyśliłam ją na poczekaniu.  Dostałam produkty od Jamar i postanowiłam zrobić z nich sycąca zupkę

2 udka

ziele angielskie 3 szt Kamis

liść laurowy 3 szt  Kamis

słoiczek marchewki z groszkiem ten średni taki Jamar

fasolka czerwona puszka Jamar

kasza jęczmienna perłowa 1 woreczek Lestello

jarzynka do smaku

kefir do zabielenia zupy tak aby aby będziecie widzieć zresztą .

Do garnka włożyłam uda, marchew, ziele angielskie , liść laurowy . Zalałam 3 litrami wody. Gotowałam na małym ogniu aby udka i marchewka doszły . Włożyłam przepłukany woreczek kaszy i wsypałam jarzynki do smaku na oko to robiłam smakując czy jest okej . Kiedy kasza spęczniała ugotowała się przecięłam woreczek i włożyłam do garnka dopiero wtedy dodałam groszek z marchewką i fasolkę czerwona z puszki ( przepłukałam ją pod  wodą i wtedy włożyłam do garnka) Gotowałam jeszcze z 25 minut i zabieliłam lekko kefirem i podawałam :)

 

 

 

12:04, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 maja 2013
Babeczka z dodatkiem czekolady :)

 

Postanowiłam zrobić żółtą babkę inaczej- z kawałkami czekolady .Miał być taki piegusek zobaczcie co wyszło.

Składniki:

- 5 jaj
- 360g cukru
- 1 kostka margaryny Kasi
- 360g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- mleko waniliowe 150 gram ( Alpro dałam )
- olejek migdałowy
- cukier puder do posypania

-starte wiórka czekolady 100 gram

Sposób wykonania:

Wymieszałam jaja z cukrem, na puch ubiłam mikserem . Następnie dodałam po kawałku margarynę Kasię ( Kasia ma być w temp pokojowej ) i dobrze zmiksowałam. Do masy wsypałam mąkę . Gdy masa była już dość gęsta, dodałam po trochu mleka waniliowego i zmiksowałam  na końcu dodałam mąkę ziemniaczaną i wiórka czekolady . Przelałam do  formy silikonowej okragłej we wzorki . Posmarowałam ja Kasią i obsypałam bułką tartą
Piekarnik nagrzałam do temperatury 200°C i wstawiłam ciasto. Piekłam je 45 minut.  Na koniec posypałam ją cukrem pudrem.

 


 


11:28, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 08 maja 2013
Drożdżówka z mlekiem waniliowym

Polecam na dzisiaj drożdżówkę z waniliowym mlekiem Alpro

5 jaj

szczypta soli

kostka drożdży 100 gram

szklanka cukru

1 szklanka mleka sojowego Alpro waniliowego

3/4 szklanki oleju

5 szklanek mąki tortowej

Ciasto:

Do dużej miski wbijamy jaja . Roztrzepujemy je widelcem dodajemy szczyptę soli . Kruszymy drożdże i posypujemy na jaja. Polewamy szklanką mleka na to olej i posypujemy mąką. Zostawiamy tak na trzy godziny przykryte ściereczką. Po tym czasie zdejmujemy ściereczkę i mieszały całość. Przekładamy do formy prostokątnej standard . Smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą i przekładamy drożdżowe ciacho .

Kruszonka:

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Zagnieść składniki i posypać na ciasto drożdżowe . Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach .

 

 


08:36, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 maja 2013
Majówka z karkówką z grilla

Grillowa majówka

Są takie miejsca gdzie "diabeł mówi dobranoc". Właśnie tu jest jak za dawnych czasów robi się wszystko ręcznie jak by postępu wcale nie było .Sadzimy ziemniaki córka takim oto narzędziem wyznacza "trasę ziemniakom". Jest tyle radości  śmiechu , że za nic nie zamieniła bym  tego miejsca na inne bardziej nowocześniejsze :). Nawet studnia stoi koło domu i czerpię się z niej wodę :)

Mąż oto takim narzędziem pogłębia "trasę ziemniakom" nawet nie wiem jak to nazwać wymyślił sam :) To nasza odskocznia od miasta kiedy mamy choć trochę wolnego jedziemy do Nowego Targu i tam udajemy rolników :)

 

Oto i nasza karkówka zalałam ja oliwą z oliwek odrobina wody i przyprawą do grilla gotową . Pewnie mnie zaraz skrytykujecie ale co tam była bardzo smaczna. Uważam jednak jak wy , że własna marynata jest inna na pewno i robi się ja według swego uznania:) Też takie robię ale chciałam spróbować czegoś innego nowego i przekonać się jak będzie mi smakować .

08:16, rozowakuchnia , Grillowane
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel