piątek, 30 maja 2014
Rwane drożdżówki z truskawkami

Sezon na truskawki otwarty coraz więcej będzie smakołyków z tym owocem :) Lubie truskawki jak każdy  z nas .

 

Rwane bułeczki z truskawkami - SKŁADNIKI:

  • 1kg mąki tortowej typ 450
  • Żółtka 6 szt.
  • Cukier 200 gram
  • drożdże 80 gram
  • 2 dodatkowe jaja do posmarowania wierzchu drożdżówek
  • 300 g rozpuszczonego masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • truskawki 30 szt.
  • Kruszonka:
  • mąka tortowa 200 gram typ 450
  • Margaryna 100 gram
  • Cukier 120 gram

Rwane bułeczki z truskawkami - PRZYGOTOWANIE:

Wykonanie ciasta na drożdżówki:

Do misy wsypujemy mąkę.

Dodajemy żółtka i masło rozpuszczone oraz letnie mleko.

Dodajemy rozczyn i włączamy robota miesza nam na najmniejszych obrotach do związania ciasta .

Zostawiamy ciasto na 1.1/2 godziny w dużej misce , niech sobie rożnie. Ciasto dzielimy na 30 porcji.

W każdą porcje ciasta wkładamy truskawkę.

Zawijamy , kładziemy ceratkę do wyrośnięcia zaginięciem w dół.. Zostawiamy znowu na 20 minut.

Teraz przekładamy na blaszkę.

Smarujemy bułeczki jajem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy koło 25 minut w 170 stopniach.

Rozczyn:

Do małej miseczki wlewamy letnie mleko 100 ml.

Dodajemy 50 gram cukru. Dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia.

Teraz dodajemy 4 łyżki mąki, mieszamy do rozpuszczenia – zwarcia całości.

Zostawiamy pod ściereczką ma sobie teraz pracować z 20 minut. Kruszonka:

Wsypujemy mąkę na stół ( ja wsypałam na ceratkę bo najlepiej się wyrabia) Dodałam posiekaną margarynę i cukier. Zagniotłam szybko i pokruszyłam w palcach , kruszonka akurat . Posypałam bułeczki i do pieca wstawiałam .

 




 

 

 

 

 

Musze się wam pochwalić . Dostałam fajną formę do pieczenia od przyjemnegotowanie.

Przetestowałam ją . Upiekłam w niej drożdżówki i muszę przyznać , że wyrosły pięknie ,upiekły się i są pyszne .

Jest to sklep internetowy który ma dobrej jakości asortyment .

FORMA DO PIECZENIA

" Posiada specjalną powłokę o doskonałych właściwościach antyadhezyjnych, dzięki czemu nie przywierają do niej ciasta czy potrawy. Powłoka ponadto odporna jest na bardzo wysokie temperatury, wytrzymała na ścieranie i co bardzo ważne chroni formę przed korozją. Kolejnym atutem jest łatwość mycia po użyciu."

Jest dużą taka jaką chciałam mieć , teraz będę w niej piekła nie tylko ciasta ale też suszyła grzyby czy piekła mięso.

Zapraszam na zakupy każdy znajdzie coś dla siebie ciekawego

Milion smaków truskawek

czwartek, 29 maja 2014
Babka łaciata

Babka  łaciata

Czasem czegoś brak -czegoś ciekawego , szukamy ale nie możemy znaleźć . Ja znalazłam i zamierzam zobaczyć co z tego wyniknie.

Zobaczyłam jakie składniki posiadam w swojej kuchni i zrobiłam babkę wymyśloną. Nazwałam ja łaciata

Składniki:

Mąka tortowa 3 szk.  typ 450

Jaja 5 szt.

Cukier 200  gram

Kefir 200 ml

Olej 150 ml

Kisiel truskawkowy 1 szt.

kisiel cytrynowy 1 szt.

Masa makowa gotowa z  puszki 4 łyżki Helio

Kakao 2 łyżki

 

Wykonanie:

Miksujemy jaja na puch z cukrem. Masa potraja się.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia

Olej  dodajemy do ciasta oraz kefir

Ciasto dzielimy na 4 części , najlepiej do miseczek przelać po równo

1 miseczka dodajemy kisiel cytrynowy

2 miseczka dodajemy kisiel truskawkowy

3 miseczka dodajemy kakao

4 miseczka dodajemy masę makową z puszki

 Formę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką

Wkładamy ciasto łyżką  na przemian aby powstały łatki.

Pieczemy 60 minut w 170 stopniach

Lukier cytrynowy

Cukier puder szklanka

Sok z cytryny , tyle by powstał lukier podczas robienia sprawdzamy sami .

Opinia :

Masa makowa w puszcze Helio idealnie nadaje się do pieczenia . Zapraszam do sklepu


 


 

Zobaczcie jak widać na zdjęciach łatki każda innego koloru i innego składnika .

 

06:06, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (10) »
środa, 28 maja 2014
Sałatka z serkiem pleśniowym Aksamitny CAMEMBERT

Sałatka z serkiem pleśniowym Aksamitny CAMEMBERT

 

Roszpunka 100  gram

Sałata lodowa 70  gram

Sałata rzymska 50  gram

Pomidory 3 szt.

Turek Aksamitny CAMEMBERT z czosnkiem 1 szt

 

Do miski wkładamy roszpunkę umytą dodajemy sałatę lodową i rzymską rwiemy w palcach .

Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę pokroić w kawałki o różnej wielkości , dodać do sałaty. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i dodać do sałaty . Składniki lekko przemieszać.

 

Dressing do sałatki

 Wyciśnięty sok z 5 mandarynek

  3 ząbki czosnku

  2 łyżka miodu lipowego

 4 łyżki oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN

  2 łyżki octu balsamicznego z modeny

  sól cypryjska w płatkach do smaku

 

Potrzebny będzie nam pojemniczek na sos ja użyłam miseczki. Wyciskamy sok prosto do miseczki dodajemy miód oliwę i ocet balsamiczny. Czosnek  drobno siekamy albo przez praskę przeciskamy , dodajemy do sosu i mieszamy aby powstał nam jednolity dressing, dodajemy sól w płatkach do smaku  .

Kiedy już go dobrze wymieszamy polewamy nim sałatkę i od razu podajemy .

 




wtorek, 27 maja 2014
Alfabet w kotlecie - Alphabet boiler

Od kilkunastu lat mam problem z córką . Ona po prostu nie je , mięsa, ryb , twarogu nic dosłownie nic . Wiecie jak to problem dla mnie – ogromny . Gotuj dwa obiady,  stwarzaj dziwne dania aby tylko zjadła i były w tym składniki odżywcze potrzebne organizmowi . Naprawdę bardzo trudno.
Dlatego dzisiaj przygotowałam coś specjalnego , coś co na pewno zje . Dużo różnych składników i bez mięsa
Kotlety z makaronu ,szpinaku i kaszy jaglanej.


Składniki:
Szpinak 200 gram
Makaron literki  Lubella200  gram
Kasza jaglana 1 woreczek
Ser kozi 150  gram
Szczypiorek pęczek
Czosnek 3 ząbki zmielony
Natka pietruszki same listki pęczek bułata tarta 100 gram do farszu makaronowego
2 jaja
Przyprawy:
Sól prowansalska
Pierz biały mielony
Papryka czerwona mielona
1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
2. Kasze gotujemy .
3.Szpinak smażymy na oleju z czosnkiem zmielonym szczypiorkiem i natką pietruszki i serem kozim .
4. Ugotowany makaron myjemy pod bieżącą  woda
5. Kasze myjemy pod  bieżącą wodą .
6.Przecedzone dodajemy do szpinaku.
7. Całość mieszamy doprawiamy przyprawami.
8. Przekładamy do miski dodajemy bułkę tartą , mieszamy i wbijamy jaja.
9. Całość wymieszać.
10.Obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnie , smażymy z obu stron na rumiany kolor.
11.Podałam z trzema różnymi sosami sos czosnkowym ,musztarda i keczup.


 

 

Pokaże wam dzisiaj test patelnie z nieprzywieraną  powłoką którą otrzymałam od  Przyjemnegotowanie

Ciekawostka o patelni

Powłoka szwajcarskiej firmy ILAG - CORFLON.
Pokrywa ze szkła hartowanego z otworem odprowadzającym parę.
Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchni, także indukcyjnych.
Można myć w zmywarce.
Pojemność: 3,6 L
Wymiary: 28 cm x 7 cm


 

 

Przyjemnegotowanie.pl to sklep internetowy , który jest bardzo ciekawym sklepem o różnym asortymencie  . Każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego.

OPINIA:

Dla mnie patelnia była ciekawym wyzwaniem . Wypróbowałam ją i jestem zadowolona. Kotlety z makaronu nie przywierały .

Jeśli się skusicie - Zamówienia można składać na stronie internetowej www.przyjemnegotowanie.pl. Dostawa kurierska to tylko 9,99 zł.

09:48, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 26 maja 2014
Ciasto z rabarbarem

Składniki na formę 35x25 cm

Składniki na ciasto :

  • 1 szklanka kefiru
  • 200 gram cukru
  • 5jaj
  • 400 gram mąki tortowej typ 450
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju (dałam rzepakowy )
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

  •  400 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru

 



Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i odstawić. Sok który puści odlać.

Miksujemy jaja na puch- masa podwaja lub potraja się.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .

Dodajemy kefir- nakładałam łyżką.

Olej dodałam na samym końcu wymieszałam ciasto.

Blaszkę wysmarowałam margaryną i obsypałam mąką.

Przełożyłam prawie całe ciasto.

Położyłam rabarbar odsączony i resztą ciasta leciutko przykryłam go

Piekłam  w temperaturze 170°C, przez 40 minut.

Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem .

Smacznego:-)



Rabarbalove

08:06, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (13) »
piątek, 23 maja 2014
Szejk truskawkowy

Upał ludzie upał ratujmy się pysznymi szejkami z truskawek lodami i lodem skruszonym .

Wysłuchałam waszych modłów i oto jest ten jedyny wyczekiwany pyszny szejk truskawkowy

Składniki:

truskawki 500 gram

lody śmietankowe 300 gram

lud który skruszymy blenderem

cukier 2 łyżki

 

Truskawki  myjemy  obieramy z szypułek wrzucamy do kielicha i miksujemy .

Dodajemy lody nadal miksujemy .

Teraz cukier lód dosłownie 2 minuty i mamy skruszony.

Ależ pyszny deser .Pyszności , lekko się czuję jakbym mogła latać hi hi .

 

 

 

czwartek, 22 maja 2014
Batonik kokosowy w kształcie serca

To na dzisiaj proponuje ciacho Słodkie , delikatne pełne wdzięku . Takie jak ja :P

Potrzebna nam będzie forma w kształcie serca . Na pewno macie taka gdzieś w domu .

Serce dla ukochanego - SKŁADNIKI:

  • 115 g wiórek kokosowych
  • 190 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • skorka cytrynowa w proszku Royal Brand 1 łyżeczka
  • Dodatkowo:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • orzechy włoskie 100 gram



Ciasto wyłącznie robimy ręcznie.

Nie potrzebny nam mikser , wystarczy łyżka.

Żeby było nam łatwiej , najpierw odmierzamy składniki .

Bierzemy średnią miskę i wsypujemy składniki suche- mąkę wiórki ,proszek do pieczenia .

Do mleka dodajemy proszek ze skórki cytrynowej , mieszamy do rozpuszczenia.
Zalewamy teraz składniki suche.
Mieszamy i gotowe masa zrobiona.
Dzielimy ciasto na 3 część , do jednej dodajemy kakao- to będzie góra ciasta.
Formę serce smarujemy margaryną i obsypujemy mąką.

Przekładamy najpierw jasne ciasto ,  dwie część - na wierzch wykładamy ciasto z kakao.

Wstawiamy do piekarnika - środkowa część piekarnika.

Pieczemy w koło 40 minut w 180 stopniach.

Polewa:

Rozpuszczamy czekoladę w rondelku z z mlekiem.

Wsypujemy orzechy - ja kupuje gotowa obrane i posiekane.

Ostudzone ciasto polewamy polewą

Kiedy polewa zastygnie można jeść . Smakuje jak batonik  z kokosem i ma taka sama konsystencję.

 

 

09:32, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (12) »
wtorek, 20 maja 2014
Finezja Dekorator Tupperware - smakołyki

Chcę wam dzisiaj coś pokazać , coś co każda pani domu powinna posiadać . Dzięki uprzejmości firmy Tupperware mam mozliwośc wypróbowania oto 

 Finezja Dekorator firmy Tupperware to bardzo elastyczny pojemnik, z którego z łatwością możemy wycisnąć odpowiednie ilości znajdującego się w środku produktu. W momencie przyciskania dekorator składa się w "harmonijkę" i sam powraca do swojego pierwotnego kształtu. Mamy do wyboru 5 półprzezroczystych końcówek dekorujących, które pomogą pięknie ozdobić nasze wypieki.
Postanowiłam zobaczyć czy naprawdę te urządzenie jest takie dobre jak go opisują. Jak wiecie nienawidzę lizusostwa i pisze to co myślę.
Więc co do dekoratora to jestem zadowolona. Postanowiłam wypróbować go do śmietany 30%. Spełnił moje oczekiwania .
Ubiłam śmietanę 30% z 2 łyżkami cukru pudru.
Włożyłam do pełną do dekoratora śmietanę i zamknęłam go . Oczywiście najpierw sobie wybrałam końcówkę którą chcę dekorować.
Jak widzicie łatwy jest ,pojemny . W dodatku mycie nie sprawia żadnej trudności . Dzięki temu , że ma 5 różnych końcówek możemy dekorować jak chcemy .
Produkt jest wart swojej ceny i zapraszam chętnych do zakupu nie pożałujecie decyzji  .
niedziela, 18 maja 2014
Tartaletki ze śmietaną i arbuzową galaretką

Jedliście pyszne kruche tartaletki z bitą śmietaną delikatnymi chrupkami które są dodatkiem do jogurtów i pyszną arbuzową galaretką. Sądzę , że nie , dlatego dla was  przygotowałam coś specjalnego.

Łatwe  do zrobienia egzotycznie wygląda i też tak smakuję.  Arbuzowy smak galaretki idealnie pasuję do śmietany .

Ciasto na tartaletki:

300 g mąki pszennej
szczypta soli
2 żółtka
6 łyżek cukru pudru
6 łyżek oleju rzepakowego
1/4 szklanki zimnej wody



Na ceratkę wsypujemy mąkę dodajemy cukier, szczyptę soli  , żółtka , wodę i olej

Wyrabiamy ciasto. Na godzinę wkładamy je do lodówki . Foremko do tartaletek smarujemy margaryną. Ciasto wałkujemy i wykładamy foremki . Na ciasto kładziemy folie aluminiowa i wsypujemy groch pieczemy 7 minut w 150 stopniach. Zdejmujemy folię z grochem i dopiekamy następne 15 minut.

Wyjmujemy , studzimy.

Dodatkowo:

śmietana 30% 500 ml

cukier puder 2 łyżki

dmuchane kuleczki w mlecznej czekoladzie od jogurtu wzięłam.

Galaretka arbuzowa Winiary  1 szt.

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.

Wkładamy do dekoratora nakładamy łyżką śmietanę . Dekorujemy tartaletki śmietana wyciskamy wzorki jakie nam pasują i na końcu dekorujemy kuleczkami. Galaretka nam już lekko stężała więc zalewamy teraz śmietanę tak aby było widać" białe wieżyczki "ze śmietany.

 

 

 


Dzięki uprzejmości Durszlak.pl i Winiary otrzymałam pyszne nielimitowane galaretki  chcę wam dzisiaj zaprezentować.

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

piątek, 16 maja 2014
Kulebiak z olejem rzepakowym

Dzisiaj pokaże wam jak się robi kulebiak . Pyszny i w postaci  pieroga. Moja rodzina go uwielbia , ja zresztą  też. Farsz jest duszony i smażony na oleju rzepakowym .

 

Kulebiak z kapustą kiszoną pieczarkami i grzybami leśnymi.

  • 1/2 kg mąki
  • 30  g drożdży
  • 1 szk. mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 dag masła
  • Farsz:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • Pieczarki 400  gram ( starte na tarce na wiórka)
  • Suszone grzyby dwie garście ( zamoczyć na całą noc rano odcisnąć z wody i pokroić drobno )
  • Sól
  • Pieprz biały mielony szczypta
  • Papryka mielona ostra
  • Olej rzepakowy  do smażenia i duszenia ( tak 100 gram )
  • Liść laurowy i ziele angielskie po 3 szt
  • Dodatkowo:
  • Jajko do posmarowania kulebiaków-rogalików

 

Rozczyn:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku ( połowa szklanki) z dodatkiem cukru i trzech łyżek mąki.

Etap1

Rozczyn dodajemy do mąki ( dwadzieścia minut mi pracował ). Dodajemy pozostałe składniki ( czyli jaj roztrzepujemy dodajemy resztę mleka soli rozpuszczone masło ) Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Etap2

Kapustę płuczemy i siekamy ( ja to robię nożyczkami raz dwa tnę ją prosto na patelnie}. Dodajemy kilka łyżek oleju rzepakowego , liście laurowe oraz przyprawy do smaku i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszając.  Dodajemy pieczarki starte na wiórka i odciśnięte z wody jeśli będzie oraz pokrojone gdyby suszone przygotowane z dnia poprzedniego .

Etap3

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy . Wycinamy miseczką kółka dosyć spora  ma być. Na środku układamy farsz i zlepiamy jak pieroga  . Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Smacznego . Można podać z barszczem jednak ja uwielbiam jeść je same zaraz po upieczeniu.



"Olej rzepakowy, który w polskiej kuchni znany jest od lat, przeżywa swoją drugą młodość! Zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega- 3, które pozytywnie wpływają na pracę serca, mózgu i oczu.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego…..”

Dla mnie  jest idealnym olejem do smażenia i jako dodatek do sałatek .

 

 

 

13:01, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (5) »
środa, 14 maja 2014
Sernik z pastą pomarańczową

Jak wiecie lubię wzbogacać ciasta o różne smaki.  Moje kombinację nie mają granic. Ma być słodkie jadalne i ładnie wyglądać  Ciężko dogodzić każdy lubi co innego , jednemu przypasuje drugiemu nie . Większość smakuje i oto właśnie chodzi .

Dzisiaj sernik robię jak wyjdzie zobaczę po przygotowaniu i posmakowaniu .

Składniki:

ser z wiaderka 1 kg kupiłam w w Kauflandzie

cukier 1 szklanka

jaja 6 szt

budyń śmietankowy 77 gram

proszek do pieczenia 1-2 łyżeczki

pasta pomarańczowa 1 czubata łyżka ( zmienia kolor sernik i ma fajny smak )

Dodatkowo:

orzechy włoskie 150 gram ( rozdrobnione najlepiej kupić gotowe w paczce )

migdały płatki 100 gram

czekolada mleczna 200 gram

2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Jaja ubijam na puch z cukrem - masa potraja się

Dodaję ser z wiaderka partiami , nakładam łyżką , to samo robię z pastą pomarańczową , nakładam łyżką - jedna czubata starczy . Mieszam mikserem na najmniejszych obrotach

Budyń i  proszek do pieczenia dodaję na samym końcu.

Tortownicę 26 cm  będzie nam potrzebna , na dno kładziemy herbatniki i wlewamy ser .

Do pieca wkładamy na dno blaszkę z wodą.

Wyżej wstawiamy tortownicę z serem. pieczemy 15 minut w 200 stopniach , potem zmniejszamy do 150 i pieczemy godzinę.

Po upieczeniu sernik stygnie aja robię polewę.

Orzechy prażę na patelni .

Rozpuszczam czekoladę z dwoma łyżkami mleka i dodaje orzechy .

Polewam sernik i posypuje migdałami.

 Dzięki firmie ZENTIS miałam okazję wypróbować niesamowitą pastę pomarańczową  . Sernik wyszedł o wspaniałym smaku . Zapraszam do sklepu tu znajdziecie wspaniałe smakołyki

 

 

10:25, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (11) »
wtorek, 13 maja 2014
Galareta drobiowa-jaja

Macie czasem tak , że nie wiecie co tu zrobić podać na śniadanie. Ja mam tak często - znowu ser - znowu jajko . A co my mamy wymyślać ciągle a niech sami coś wymyślą i zrobią. Zrobisz zle nie zrobisz też le. Normalnie totalna katastrofa z tymi naszymi niejadkami . Wiem, wiem na dzisiaj będą drobiowe jaja i też dobrze :P

Składniki:

20 wydmuszek z jajek

2 udka z kurczaka

 marchew 4 szt

seler100 gram

por 100 gram

pietruszka 100 gram

 cebula 100 gram

żelatyna na 2,5 litra płynu

groszek z puszki 100 gram

Przygotowanie:


Otwór zrobiłam po szerszej stronie jajka. Po wyłożeniu ze skorupki jajko  stoi. Idealne na Wielkanoc.

Wydmuszki z jajek oczyściłam, umyłam i zalałam wrzątkiem,wyparzyłam. Odlałam wodę i zostawiłam do wysuszenia.

Do garnka włożyłam udka z kurczaka. Dodałam warzywa i doprawiłam solą i pieprzem.

Gotowałam na małym ogniu póki mięso nie zmiękło. Wyjęłam ugotowane udka pokroiłam drobno. Marchew i pietruszkę tez pokroiłam drobno

Wkładałam do skorupek marchewkę z groszkiem i mięsko z pietruszka pokrojoną. Włożyłam po 2 listki świeżej natki pietruszki .

Wywar przecedzamy dodajemy rozpuszczoną żelatynę , mieszamy i zalewamy jajka prawie do pełna.

Zostawiamy do ostygnięcia  a potem do lodówki . Po zastygnięciu obieramy jajka ze skorupki- idealnie pasuje na śniadanie.

 

 

poniedziałek, 12 maja 2014
Galaretkowy deser

Tak sobie myślę , za oknem piękny dzień się zapowiada Mam zamiar spędzić go dzisiaj w ruchu , czyli wyruszam na miasto . Nie będę miała dzisiaj czasu na siedzenie w kuchni . Na szybko deser przygotowałam. który już chłodzi się w lodówce . Jedni uznają to za klapę inni za fajny pomysł. Najważniejsze , że mi odpowiada i mojej córce :P

Składniki:

galaretka agrestowa

galaretka brzoskwiniowa

śmietana 30% 400 ml

cukier puder 3 łyżki

truskawki i borówki do dekoracji

 

Galaretki rozrabiamy w dwóch słoikach po 400 ml wody- szybciej stężeje .

do kieliszków a trzeba ich 6 wlewamy ochłodzoną galaretkę brzoskwinią , wkładamy do lodówki do stężenia na skos maja stać .

Kiedy galaretka zastygnie wlewamy agrestową schłodzona i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze kieliszki z galaretkami.

Dekorujemy truskawkami i borówkami, pyszny deser polecam .

 

 

 

sobota, 10 maja 2014
Sushi z łososiem w sosie własnym i sałatą

Dzisiaj coś innego bardziej wykwintnego , coś co wam na pewno się spodoba  może nie wszystkim ale części tak .

Sushi z łososiem w sosie własnym i sałatą lodową

SKŁADNIKI:

ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 1 szklanka

łosoś w sosie własnym 150 gram GRALL

ocet ryżowy 4 łyżki

cukier 1 łyżka

sól 1 łyżeczka

matę bambusową do rolowania

ostry nóż

norii - prasowane algi 6 sztuk.

wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku szczypta

sałata lodowa 6 listków

pałeczki



Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta.

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając.

Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem

Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej .

Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 4 łyżki połączyłam z 1 łyżką cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam  ostudzony ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .

Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Norii przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek, robimy rowek smarujemy pasta wasabi środek ale bardzo delikatnie bo jest ostra na to kładziemy sałatę lodową i łososia w sosie własnym .

Należy złapać brzeg norii wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi norii skrapiamy wodą żeby się z kleiło .

Kroimy na 1 centymetrowe kawałeczki miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .

Podajemy z sosem sojowym .



 

 

 

 

Od siebie dodam , że bardzo mi smakował łosoś w takim podaniu . Koleżanki były zachwycone.

Dziękuje GRALL za smakołyki .

Jeśli chcecie też takie smakołyki to zapraszam do sklepu.

14:16, rozowakuchnia , Graal
Link Komentarze (15) »
piątek, 09 maja 2014
Tarta ze szpinakiem

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, zagląda przez okno i , aż się prosi zrób coś kolorowego i apetycznego. Mnie długo nie można prosić , zbyt kusząca propozycja. Tralalalal i jest oto ona niezwyciężona

Tarta ze szpinakiem.

Składniki na farsz :

 

  • 450 g mrożonego szpinaku siekanego
  • 4 łyżki kremowego serka(koziego kupiłam w biedronce )
  • 4 łyżki fety
  • 4 łyżki Pomidory pelati 
  • pół słoiczka suszonych pomidorów( pokrojonych w paseczki)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Składniki góra:

  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • śmietana gęsta 3 łyżki
  • sól i pieprz
Spód:
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 6 łyżek  zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka śmietany

Zaczynamy !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Spód:

Mąkę przesiewamy, w środku robimy  wgłębienie, wbijamy ,  żółtka.

Dodajemy  zimne masło, solimy.

Szybko zagniatamy ciasto.

Zawijamy w folię, wstawiamy  na godzinę do lodówki.

Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180-200 °C.

Ciasto ponownie zagniatamy  i wylepiamy nim formę do tarty po same brzegi.

Nakłuwamy widelcem całą  ciasto.

Wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy  grochem.

Pieczemy  przez 10 minut, usuwamy papier z grochem i ponownie wstawiamy  do piekarnika na 10 minut.

Wyjmujemy z pieca, tarta przestygnie( koło15) minut

 Farsz szpinak owy

 


Szpinak rozmrozić na patelni, dodać rozgnieciony czosnek i doprawić solą. Dusić , aż odparuje z niego woda.

Dodajemy pomidory pelati ser kozi i ser feta , mieszamy aż składniki się połączą i masa zrobi się gęściejsza .

Farsz przekładamy do ostudzonej tarty.

Jajka wymieszać ze śmietaną, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Przelewamy jajka na szpinak posypujemy papryką zieloną pokrojoną w kostkę oraz pomidorami suszonymi pokrojonymi w paseczki .

Wkładamy do pieca na 20 min (jajka ze śmietaną muszą się ściąć).







07:44, rozowakuchnia , Tarta
Link Komentarze (13) »
czwartek, 08 maja 2014
Sprężynki z marchewki

Pewnie każda z was robi dekorację do dań albo deserów czy przekąsek . Ja też nie jestem wyjątkiem. Lubię robić dekorację zwłaszcza takie jadalne . które podczas obiadu się zjada .

Dzisiaj pokaże wam faje cudeńko temperówkę do warzyw

Fajny gadżet który przyda się każdej pani domu . Temperówka została wykonana ze stali nierdzewnej . Dzięki temu że ma ząbki można śmiało wycinać cienkie spirale , którymi potem możemy dekorować dania albo zrobić warzywa z patelni. Smaczne i fajnie wyglądające kształty każdemu wpadną w oko.  Polecam sklep poniżej  . Asortyment mają wyśmienity każdy znajdzie coś dla siebie.

Mam dla was niespodziankę.   Każdy komu naprawdę zależy na tym cacuszku jak i na innym który wam się spodoba od teraz rabat 10 %  Wystarczy , że wpiszecie  różowakuchnia  na to hasło dostaniecie  na cały asortyment  10 % rabatu na zakupy .

Jak wam się podoba ??????????????

 

 

 


 

 




Konkurs "Natalia Honorota Witalna" dla studentów i absolwentów kierunków dietetycznych

Konkurs "Natalia Honorota Witalna" dla studentów i absolwentów kierunków dietetycznych

 

 

 

Ogólnopolski konkurs żywieniowy Nestlé dla studentów i absolwentów zainteresowanych zdrowym stylem życia jest realizowany w ramach strategii Nestlé Nutrition, Health & Wellness(NHW) popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie.

 

Celem projektu jest wsparcie młodych pasjonatów racjonalnego żywienia w pierwszych krokach ich kariery zawodowej. Zadaniem konkursowym jest zaprojektowanie akcji edukacyjnej promującej zdrowe odżywianie w otoczeniu społecznym uczestników. 
Za pośrednictwem portalu Facebook pomaga im w tym Natalia Honorata Witalna - wirtualna postać, bohaterka I i II edycji projektu.

 

Celem konkursu jest również wsparcie uczelni w realizacji ich projektów dydaktycznych. Ta, której studenci uzyskają łącznie najwięcej punktów z ocen prac konkursowych, otrzyma grant naukowy o wartości 15 tys. zł.

 

Na autorów najlepszych prac czekają:

 

·       3 staże w Nestlé

 

·       udział w ogólnopolskiej konferencji naukowej „Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego” w Rogowie pod opieką Specjalisty ds. Żywienia Nestlé i przedstawienie tam autorskiej prezentacji

 

·       szkolenie z autoprezentacji, przeprowadzone przez agencję Synertime

 


     

Partnerami Projektu są: Eurostudent, Europejskie Forum Studentów AEGEE.

 

Więcej informacji na temat konkursu znajduje się na facebook.com/NestlePolskaNHW.

 



09:45, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
Rogale maślane z miodem

Słodkie maślane rogale , tym razem dodałam do nich miód Który dostałam od ffstore 

delikatesy mają różne produkty serdecznie zapraszam . Dzisiaj zaprezentuje właśnie miód z ogórecznika słodki  i pyszny , idealnie pasuje do ciasta drożdżowego na rogaliki .

Miód o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Jednak  postanowiłam go wypróbować właśnie w cieście.

 

Składniki:

500 gram mąki pszennej
4 łyżki  Miodu z ogórecznika
5 łyżek ciepłej wody
30g drożdży świeżych
100ml mleka
50g masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru
Na wierzch:
1 jajko

1. Wodę letnią wymieszałam z łyżką cukru czterema łyżkami mąki i drożdżami .

2. Masło rozpuściłam  dodałam do niego zimne mleko i jajo , rozmieszałam.

3. Do miski Wsypałam mąkę zrobiłam dołek , wlałam rozczyn z drożdży po 15 minutach ( tyle wyrastały).

4. Dodałam wymieszane masło z mlekiem cukrem i jajem .

5. Wyrobiłam ciasto i zostawiłam je na godzinę przykryte ściereczką.

6. Wyrośnięte i wyrobione ciasto , podzieliłam na dwie części .

7. Rozwałkowałam ( 28 cm średnica).

8. Z jednej części wychodzi 8 rogali.

9. Zwijałam rogale, smarowałam rozbełtanym jajem i piekłam

 20 minut w 170 stopniach .

 

 

 

 

 

 

Miód dodaje też do herbaty - idealnie na przeziębienie

środa, 07 maja 2014
Ciasto " Jajo Sadzone"

Ciasto zrobione trochę inne niż zwykle . Chciałam zrobić coś innego czego jeszcze nie robiłam . Miało też mieć mało kalorii no i wyszło pół na pół .

Składniki:

Biszkopt :

4 jaja

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki mąki tortowej typ 450

120 gram cukru

1 szczypta proszku do pieczenia

Masa:

serek homogenizowany naturalny 400 gram ( kupiłam w Lidlu )

dwie galaretki brzoskwiniowe

przyprawa do dań słodkich Kamis ( zakręć młynkiem 6 razy )

 



Dodatkowo:

brzoskwinie z puszki jena puszka wystarczy powinno być do 12 sztuk w niej małych połówek.



1. Ubijamy całe jaja z cukrem na puch ( Masa się podwoi albo potroi i tak ma być )

Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia

Dodajemy obie maki z proszkiem do jaj i tu już kręcimy wałkiem albo łopatką w jedna stronę.

Ciasto się łączy , przekładamy do formy prostokątnej , wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 25 mi nut w 170 stopniach, zostawiamy w piekarniku wyłączonym i o uchylonych drzwiach .

 2.  Miksujemy serek na najniższych obrotach , dodając przyprawę z młynka do dań słodkich .

Galaretki zalewamy 800 ml wody wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia.

Można słoik postawić w zimna wodę wtedy szybciej się ostudzi.

Lekko tężejącą galaretkę dodajemy do serka .

Przekładamy masę lekko tężejącą na upieczony biszkopt i kładziemy polówki brzoskwiń dociskając w masę aby lekko się zanurzyły .

Wstawiamy do lodówki na około dwie godziny , potem można jeść.

 

 

 

 

 



08:37, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (14) »
wtorek, 06 maja 2014
Sernik z awokado

Coś czuję , że nie spodoba się wszystkim mój nowy smaczny wynalazek, a czemu to już musicie sami znalezć punkt kulminacyjny .

Sernik z awokado

 

  • Tartana 1001 sposobów na słodko
  • 2 duże awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 300 g twarogu ( w kostce )
  • miód płynny1 duża łyżka
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Wierzch sernika

  • 100 g orzeszki ziemne KRESTO
  • 100 migdały płatki KRESTO
  • czekolada mleczna 200 gram
  • mleko 1 łyżka

 

Najpierw Robimy ciasto na tartę według tego co pisze na opakowaniu.

Podpiekamy ją w piecu.

Zaczynamy od awokado ( Owoc ma być dojrzały ) Kroimy awokado na połowę razem z pestką,  oddzielamy miąższ od skórki najlepiej łyżką .

Skrapiamy awokado sokiem z cytryny tak z połowy cytryny sok.

Miksujemy na gładką masę, dodajemy twaróg i nadal miksujemy, aż składniki się połączą .

Masa nabiera zielonkawego koloru ( ależ super to wygląda )

 

Jajka ubijamy z cukrem , dodajemy mąkę ziemniaczaną masę z awokado i twarogu .

Masa jest już jednolita.

Na podpieczona tartę wykładamy masę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach 60 minut.

Ważne??

Na dno pieca wkładamy blaszkę z woda aby  nasz sernik był wilgotny podczas pieczenia.

 

Czekoladę rozpuścić w  kąpieli wodnej . Orzechy i migdały uprażyć na patelni i dodać do czekolady. Wymieszać i wyłożyć na sernik . Po godzinie można śmiało podawać.

 

 

 

 

 





09:34, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (15) »
poniedziałek, 05 maja 2014
Roladki z ryby i szpinaku

Roladki z ryby i szpinaku

6 płatów mrożonych mintaja

szpinak 300 gram

czosnek 2 ząbki

suszone pomidorki z czosnkiem i bazylia 2 łyżki

ser gouda 100 gram pokrojony drobno

sok z cytryny

Przyprawy:

sól prowansalska Kamis

pieprz biały Kamis szczypta

chili w proszku szczypta

papryka czerwona szczypta

Dodatkowo :

pomidory dwa

oliwki czarne z 10 szt

szczypiorek pęczek

Wykonanie:

Mintaja rozmrażamy.

Szpinak mrożony kładziemy na patelnie , rozmrażamy go. Doprawiamy solą pieprzem,dodajemy ser gouda drobno pokrojony.

Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, dodajemy sprasowany czosnek.

Mieszamy do połączenia składników.

Na rozmrożonego mintaja i odciśniętego z wody , lekko osuszonego ręcznikiem papierowym, posypujemy czerwoną  papryką rybę i szczyptą chili  wyciskamy sok z cytryny i skrapiamy rybę , kładziemy farsz ze szpinaku i sera.

Zawijamy roladki i spinamy wykałaczkami  wkładamy do naczynia do zapiekania .

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Podajemy z sałatka i ziemniakami z wody .

 Pamiętajmy ,że ryba puszcza jeszcze wodę i powstanie nam sosik własny , który smakuje rewelacyjnie .

 

 

 

07:59, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (3) »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel