poniedziałek, 22 maja 2017
Zupa z młodej kapusty

 

Moi drodzy dziś zapraszam was na zupkę z młodej kapusty.Taka zupa nie wymaga wielu przypraw, bo warzywa są smaczne same w sobie. Wystarczy sól, odrobina pieprzu, świeży koperek, marchewka por,seler i pietruszka. Jak przyjemnie zwłaszcza w dzisiejszy gorący dzień zjeść.

 

 

Składniki na około 4 litrowy garnek

  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 marchewki
  • 200 g selera
  • 8 ziemniaków
  • 6 pałek z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  •  koper z działki lub mrożony
  • 100 g pietruszka korzeń
  • 100 g por
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laurowy 3 szt

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.Dodajemy ziele i listek laurowy oraz włoszczyznę( seler,pietruszka,por).Wkładamy umyte pałki z kurczaka i gotujemy do miękkości. Kiedy mięsko jest miękkie dodajemy pokrojoną młodą kapustę i startą marchew oraz koperek.Gotujemy do momentu aż kapusta będzie mięciutka doprawiamy solą i pieprzem.

 

 IMG_6140

 

 

 

15:54, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 maja 2017
Babka gotowana 2017

Jak co roku na Wielkanoc tak i w tym była babka gotowana ale was zaskoczę bo troszkę inna troszkę smaczek i dekoracja zmieniona rodzinka zadowolona i nadal kochają i uwielbiają moje smakołyki. Wpis spóźniony jednak zachęcam do zrobienia.

Składniki:

  • - masło 200 g
  • - szklanka cukru
  • -6 jajek
  • -sok z połowy cytryny
  •  -szklanka mąki pszennej
  • -szklanka mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - łyżka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • -czekolada pomarańczowa 200 g
  • -mleko 4 łyżki
  • -orzechy laskowe 100 g ( mielone)

 

Wykonanie:

 

Utarłam mikserem masło miękkie z cukrem i cukrem waniliowym, dodawałam po 1 żółtku nadal ucierałam mikserem. Białka ubiłam osobno ze szczyptą soli .Przesiałam obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodawałam do utartej masy na przemian troszkę przesianej mąki i  ubitych białek i  soku z cytryny,   aż do ostatniego składnika. Formę do babki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Przełożyłam masę i nastawiłam garnek z wodą i wstawiłam formę z ciastem tak aby mi nie latała forma w garnku ( wlewałam wodę do momentu, aż forma poczuła stabilność). Gotowałam jakieś 90 minut woda leciutko pyrkotala cały czas. Po ugotowaniu wyjęłam i zostawiłam do ostygnięcia. Nożem leciutko podważyłam i i pomogłam sobie wyjąć nożem babeczkę. Rozpuściłam czekoladę z mlekiem w rondelku polałam babeczkę i posypałam zmielonymi orzechami laskowymi .Wyszła pyszna babeczka.

 IMG_5909

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 maja 2017
Rolada ze szpinaku i łososia

Dziś pyszna rolada którą robię rzadko ze względu na to że łosoś jest drogi :)Dla jednych drogo dla drugich tanio ,wiem wiem że zdania będą podzielone.Do tej rolady użyłam świeżego szpinaku,po zblęderowaniu idealnie się nadaję.

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 4 duże jajka
  • sól, pieprz
  • maka pszenna 1 łyżka 
  • czosnek sprasowany 4 ząbki
  • 200 g łososia wędzonego
  • 250 g serka śmietankowego z czosnkiem
  • 100 g serka typu sałatkowego( słonego)

 

Wykonanie:

Roladę robi się niebanalnie prosto i szybko. Podałam ja jako przystawkę i smakowała wszystkim. Szpinak blenderujemy( będzie szybciej) i przekładamy na gorącą patelnie, dodajemy do niego  czosnek sprasowany i odrobinę masła i pieprzu ziołowego .Dusimy razem do odparowania i zostawiamy do ostygnięcia Ubijamy całe jaja z odrobinką soli na puch, dodajemy podduszony szpinak z czosnkiem i delikatnie mieszamy do połączenia aby nam się zielono zrobiło. Nad masą przesiewamy jedną łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę szpinak -ową. Pieczemy koło 10 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na folie spożywczą. Oba serki mieszamy ze sobą i łyżką lub nożem rozprowadzamy na całej powierzchni szpinak- owej. Łososia również kładziemy na całej powierzchni serka i zwijamy w rulonik.Ten rulonik zawijamy w folie spożywczą jak cukierka i następnie w folie aluminiową i do lodówki.Ja zrobiłam wieczorem i rano była już gotowa rolada.

IMG_6001

 

IMG_6010

 

IMG_6024

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 16 maja 2017
Galareta z piersią z kurczaka podana w inny sposób

Pyszna galareta wyszła choć w innym kształcie niż zazwyczaj.Pierś z kurczaka i warzywa  idealnie się komponowały. 

Składniki:

pietruszka 100 g

seler 100 g

por 100 g

marchew 4 szt

pierś z kurczaka 400 g

ziele angielskie 4 szt

liść laurowy 4 szt

sól i pieprz ziołowy do smaku 

natka pietruszki do dekoracji

kukurydza z puszki tak mniejsza połowa starczy 

żelatyna spożywcza zwykła Cykoria ( na dwa litry wody)

Wykonanie:

Najpierw wywar rosołowy robimy: Do garnka wlewamy wodę kolo 2 litrów( trochę się wygotuje ale to nic) .Wkładamy włoszczyznę( marchew,por,seler,pietruszkę ), dodajemy ziele i listek laurowy.Wkładamy pierś z kurczaka i 2 skrzydełka drobiowe.Gotujemy na małym ogniu ze 2 godzinki by rosół nie był mętny a powoli dochodził do siebie.Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Kiedy nam się wywar ugotuję to przecedzamy rosół marchew i pierś z kurczaka użyjemy do galarety.Marchew kroimy w drobną kostkę,pierś z kurczaka również drobno kroimy( jak będzie się rozwarstwiać to niczemu nie będzie przeszkadzać).Do wyparzonych wydmuszek wkładamy kukurydzę marchew,pierś z kurczaka i natkę pietruszki.Tak do połowy napełniamy.Do szklanki wsypujemy żelatynę (na 2 litry wody odmierzyć)i zalewamy odrobina zimnej wody by nam spęczniała. Do odcedzonego wywaru z rosołu wkładamy żelatynę( spęczniałą) i mieszamy do rozpuszczenia( nie gotujemy bo żelatyna nam się nie zetnie). Zalewamy teraz nasze wydmuszki do pełna i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy nam zastygną obieramy ze skorupek i podajemy.Może to być śniadanie,kolacja lub przystawka na imprezę. 24 szt wyszły.

IMG_5952
IMG_59621

 

IMG_5968

poniedziałek, 15 maja 2017
Tort o smaku rumu i cytryny

Torcik na szybko.Też pewnie czasem tak macie, że  mało czasu a jednak chce się coś słodkiego zjeść.Bardzo prostym rozwiązaniem są gotowe kremy do tortów. Dziś u mnie taki mini  torcik na szybko tortownica 17 cm. Krem smaczny, oczywiście to nie śmietana ale smakoszy na krem też jest dużo. Musiał smakować skoro zjedli go moi milusińscy.

Składniki na biszkopt :

3 jaja L

mąka pszenna 2 łyżki

mąka ziemniaczana 1.1/2  łyżki

cukier 1 łyżka

Dodatkowo:

krem to tortów rumowy Cykoria 1 szt

mleko ( jest podane na opakowaniu)

czekoladowe dmuchane kuleczki do dekoracji

czekolada rureczki do dekoracji 

rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdka do dekoracji tortu

Poncz cytrynowy:

sok z cytryny

100 ml przegotowanej wody

cukier 2 łyżki 

Wykonanie:

Ubijamy całe jaja z cukrem ( masa potraja się). Jaja ubite więc teraz przesiewamy mąkę i delikatnie dodajemy do jaj, mieszamy łopatką sylikonową .Formę do tortu wykładam papierem do pieczenia,tylko dno. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego pieca.Piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach.Biszkopt upieczony i ostudzony kroimy na trzy krążki czasem wychodzą cztery.

Krem:

Do misy wlewamy zimne mleko i wsypujemy gotowy proszek.Ubijamy na parę minut,aż nam masa będzie odpowiadać. Krążki tortu nasączamy wodą przegotowaną z cytryną i cukrem.Nakładamy ubity krem oraz smarujemy boki i górę.Resztę kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.Czekoladowymi dmuchanymi kuleczkami ozdabiamy, a na środku wkładamy trzy rureczki z czekolady.Zaręczam wyszło bardzo smaczne.

 IMG_5926

IMG_5932

09:06, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel