czwartek, 01 czerwca 2017
Botwinka z kuleczką purre z ziemniaków podana w talerzu Ambition Kubiko

Dziś lekko i smacznie typowo letnia zupka.Do zupki jako dodatek będzie purre z ziemniaków. Jakiś z rok temu jadłam wiec już się nie mogę doczekać by skosztować jeszcze raz.Wy też na pewno macie ochotę,zapraszam.

Składniki:

botwinka 1 pęczek 400 g

buraczek 1 szt

marchewka

pietruszka

wywar rosołowy 2 litry

sól i pieprz do smaku 

śmietana 30% 200 ml

sok z cytryny 2 łyżki 

Dodatkowo:

ziemniaki 1 kg

masło 2 łyżki

sól 1 łyżeczka

Do garnka wlałam wywar rosołowy (wczorajszy rosół), dodałam pietruszkę i marchewkę startą na tarce oraz buraczka startego.Gotowałam koło 15 minut i dopiero wtedy dodałam pokrojoną botwinkę i gotowałam do mi miękkości.Przy końcu wlałam śmietanę i dodałam sok z cytryny i trochę mielonego pieprzu do smaku. Gotowe.

Ziemniaki obrałam i ugotowałam z łyżeczką soli. Kiedy były już miękkie odlałam wodę i jeszcze chwile trzymałam na gazie by odparowały.Tłuczkiem ugniotłam ziemniaki z masłem. Łyżką do lodów kładłam na środek talerza  taką kuleczkę purre i zalewałam botwinką.

IMG_62971

 

IMG_6298

 

Musze się wam pochwalić nowymi talerzami, zamówiłam w sklepie internetowym, podałam w jednym z nich zupkę, cudnie się prezentuję . Podrzucam wam linki gdyby się spodobały wam jak mi :) Zapraszam do sklepu Kuchenne Promocję Oglądając asortyment te naczynia wpadły mi w oko od razu. Kiedy na nie spojrzałam wiedziałam , że będą pasować do moich dań.W tych naczyniach podane smakołyki wyglądają bardzo  fajnie. Zachęcają do zakupu wystarczy na nie spojrzeć.Ta biel i wyrazisty kontrast kwadratu zachęca do prezentacji.Podoba mi się bardzo , że mogę myć je w zmywarce i odgrzewać w mikrofali. Ich odporność zadowala mnie,zachęcam was do sprawienia sobie tekiego kompletu :)

 

 

IMG_6294

 

Talerz do zupy - 20 - Ambition Kubiko

Talerz płaski kwadratowy deserowy - 25 cm Ambition Kubiko

Talerz płaski prostokątny  - 25 - Ambition Kubiko

Oraz filiżankę ze spodkiem do espresso 

IMG_6313

IMG_6308

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 29 maja 2017
Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi.

Dziś ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i ziemnymi. Ciacho pachnie piernikiem ale zapewniam , że jest to marchewko- wiec. Smak zaskakuje ale oto właśnie chodzi w tym cieście

 

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki koło 5 szt a czasem jest to 6 szt
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450-500
  • 5 jaj
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki  orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 1/2 szklanki rodzynek

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z olejem i miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy startą marchew, rodzynki  i orzechy( utłukłam je tłuczkiem w woreczku). Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia ale tylko spód. Ciasto przekładamy do formy  i wstawiamy do nagrzanego pieca . Pieczemy 45 minut w 170  stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać płynną czekoladą .

 IMG_6192

Tutaj widać orzechy, polecam bo pysznie smakuje.

IMG_6201

18:38, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Pyszne kraker-swe kuleczki bez pieczenia

Moja córka która wpadła na fajny pomysł zrobienia krakers-owych kuleczek bo chciała na szybko deserek, znajomi dziś wpadają.Jako kochana mamuśka zabrałam się raz dwa do robienia i muszę przyznać,  że mało czasu zajmuje za to potem sama przyjemność.

Składniki:

czekolada mleczna 200 g

masło 50 g

mleko 50 ml

żurawina suszona 100 g

zmielone orzechy( kupiłam gotowe zmielone) 100 g

migdały płatki 100 g

krakersy słone 300 g

wiórka kokosowe do obsypania kuleczek

Wykonanie:

Rozpuściłam czekoladę z mlekiem i masłem, wsypałam żurawinę zmielone orzechy i migdały. Wymieszałam, na końcu dodałam krakersy i tłuczkiem rozgniatałam w tej masie.Krakersy całkiem nie zostały rozgniecione widać było kawałki k.Kiedy masa była już tylko letnia formowałam kuleczki, robiłam to w rękawiczkach aby sobie nie ubrudzić rączek( nie znoszę kiedy wchodzi mi pod paznokcie,).Uformowane kuleczki obtaczałam w kokosie i wkładałam w papilotki .Wstawiłam do lodówki aby się schłodzimy, były w sam raz kiedy przyszła młodzież. Bardzo im smakowały krakers-owe  kuleczki.

IMG_6088

 

IMG_60863

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 maja 2017
Sałatka ze szparagami marynowanymi

Dziś lekka sałatka na kolację z marynowanymi szparagami.Zasmakuje wam na pewno. Smaczna i zdrowa, Dodatki idealnie pasują.

 

 

Składniki na sałatkę:

 

Składniki na sos do sałatki:

  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • miód 1 łyżeczka
  • sól  himalajska do smaku

 

 

Wykonanie:

Mix sałat kładziemy  na przygotowany duży półmisek.Jajka gotujemy na twardo i ostudzone kroimy w ósemki kładziemy na mix sałat.Boczek wędzony zwijamy w ruloniki i kładziemy po między jajeczkami . Szparagi odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałeczki kładziemy koło jajeczek.Składniki do sosu przekładamy do plastikowego pojemnika i miksujemy.Polewamy  przygotowanym sosem naszą sałatkę i za chwilę możemy jeść. Idealna na kolację.

IMG_6183

 

 

IMG_6185

 Ten oto produkt miałam właśnie okazję skosztować w tej pyszne sałatce ,Szparagi są bardzo delikatne i smakują i oto w tym chodzi .

IMG_6190

 

IMG_6186

Te produkty możecie kupić SAMI BEZ WYCHODZENIA Z DOMU.Wystarczy weśc na stronę Kuchnie Śiwata i wybieracie co chcecie :) 

IMG_6164

czwartek, 25 maja 2017
Batoniki bez pieczenia

Dziś będzie słodko i przyjemnie.Poczęstuje was batonikiem bez pieczenia.Robię zawsze wieczorem by na rano były gotowe.Szybko i bez udziwnień za to parę pysznych składników w pysznej oblanej czekoladzie.

Składniki:

ryż preparowany 180 g

słonecznik łuskany 150 g

żurawina suszona 70 g

rodzynki 70 g

czekolada mleczna 200 g

masło 50 g

mleko 4 łyżki

miód płynny 4 łyżki

Dodatkowo:

czekolada mleczna 100 g

czekolada biała 150 g

mleko po 8 łyżek 

Wykonanie:

Do garnuszka wkładamy czekoladę masło,miód i mleko, rozpuszczamy.Wsypujemy słonecznik,rodzynki,żurawinę mieszamy.Na końcu dodajemy ryż preparowany.Wymieszane składniki przekładamy do formy najlepiej do babki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Masa może być ciepła lecz nie gorąca.Rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy do lodówki do ochłodzenia całkowitego( masa zastygnie).Najpierw rozpuszczamy białą czekoladę z  4 łyżkami mleka i polewamy na całej powierzchni do lodówki do zastygnięcia. Kiedy nam zastygnie przygotowujemy drugą czekoladę tym razem mleczną, rozpuszczamy ją z 4 łyżkami mleka .Łyżką polewamy na białą czekoladę zygzakami wtedy fajnie będzie wyglądać po zastygnięciu. Rano kroję batoniki zawijam w sreberka aby do trzymania było,wtedy się nie ubrudzimy:)

IMG_5601

 

IMG_5593

07:46, rozowakuchnia
Link Dodaj komentarz »
środa, 24 maja 2017
Karkówka z serem Korycińkim

Dziś na obiadek proponuję wam karkówkę zapiekaną z dodatkami. Mięsko można doprawić i dodać składniki jakie lubimy.Moje danie będzie z serem Korycińskim z pomidorem, bazylią i  czosnkiem. Mięsko smakuje wybornie, a dodatki pasują idealnie.Takie proste i pyszne danie.

Składniki:

karkówka 1.1/2 kg

ser koryciński z pomidorem,bazylią i czosnkiem 200 g

pomidory suszone 15 plasterków

sól himalajska zmielona do doprawienia karkówki

pieprz ziołowy do smaku

papryka czerwona mielona słodka do natarcia karkówki

Dodatkowo:

ziemniaki z wody

koperek

marynowane pikle  w zalewie korniszonowej ( Tego nie kupicie w sklepie, sama robię wiec można zamiast pikli dać korniszony)

buraczki marynowane

Wykonanie:

Karkówkę wymaczamy w odzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy plastry prawie do końca, moja grubość miała każdego plastra 1.1/2 cm możecie zrobić 1 cm jeśli chcecie cieńsze mieć. Każdy plaster oraz całe mięsko nacieramy solą.pieprzem i papryką czerwoną mieloną słodką.Po między plastry mięsa wkładamy ser koryciński pokrojony w plastry i pomidory suszone.Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową i przekładamy nasze mięsko.Zawijamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 200 stopniach koło półtorej godzinki. Każdy piec piecze inaczej wiec co jakiś czas kontrolujemy mięsko i sprawdzamy czy się nie przypala.Pod koniec pieczenia odkrywamy i dajemy mu się podpiec. Mięsko jest podpieczone i podduszone.Smakuje rewelacyjnie.Podałam z ziemniakami z wody,buraczkami,piklami i  posypałam  koperkiem.

IMG_5343

IMG_5462

IMG_5588

IMG_5581

Opinia:

Ser koryciński jest lekko wilgotny i kremowy. Smakując ser czułam jego łagodność,jest lekko kwaskowaty.  Leżakując zmienia barwę na żółtą,robi się twardszy,bardziej słony i wyrazistość jest większa.Ser możemy dodać do mięsa sałatek czy zapiekanek, nawet jajecznic jest z nim dobra. Ser koryciński możemy kupić wielu smakach.

Oferta smakowa:

  • ser koryciński naturalny
  • ser koryciński z pomidorem, bazylią i  czosnkiem
  • ser koryciński z czosnkiem
  • ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim
  • ser koryciński z czarnuszką
  • ser koryciński z ziołami prowansalskimi
  • ser koryciński z czubrycą i kozieradką
  • ser koryciński z chili i oregano
  • ser koryciński z kminkiem
  • ser koryciński z żurawiną
  • ser koryciński z orzechami włoskimi
  • ser koryciński z bazylią
  • ser koryciński z bazylią z płatkami czosnku
  • ser koryciński z oregano
  • ser koryciński z pieprzem kolorowym

Ser Koryciński Swojski z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec, znajdującej się we wsi Aulakowszczyzna w gminie Korycin. Śmiało mogę polecić, mojej rodzinie  najbardziej zasmakował z pomidorem, bazylią i czosnkiem.Obiad był pyszny i jeszcze nieraz go powtórzę.

 

08:29, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 22 maja 2017
Zupa z młodej kapusty

 

Moi drodzy dziś zapraszam was na zupkę z młodej kapusty.Taka zupa nie wymaga wielu przypraw, bo warzywa są smaczne same w sobie. Wystarczy sól, odrobina pieprzu, świeży koperek, marchewka por,seler i pietruszka. Jak przyjemnie zwłaszcza w dzisiejszy gorący dzień zjeść.

 

 

Składniki na około 4 litrowy garnek

  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 marchewki
  • 200 g selera
  • 8 ziemniaków
  • 6 pałek z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  •  koper z działki lub mrożony
  • 100 g pietruszka korzeń
  • 100 g por
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laurowy 3 szt

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.Dodajemy ziele i listek laurowy oraz włoszczyznę( seler,pietruszka,por).Wkładamy umyte pałki z kurczaka i gotujemy do miękkości. Kiedy mięsko jest miękkie dodajemy pokrojoną młodą kapustę i startą marchew oraz koperek.Gotujemy do momentu aż kapusta będzie mięciutka doprawiamy solą i pieprzem.

 

 IMG_6140

 

 

 

15:54, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 maja 2017
Babka gotowana 2017

Jak co roku na Wielkanoc tak i w tym była babka gotowana ale was zaskoczę bo troszkę inna troszkę smaczek i dekoracja zmieniona rodzinka zadowolona i nadal kochają i uwielbiają moje smakołyki. Wpis spóźniony jednak zachęcam do zrobienia.

Składniki:

  • - masło 200 g
  • - szklanka cukru
  • -6 jajek
  • -sok z połowy cytryny
  •  -szklanka mąki pszennej
  • -szklanka mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - łyżka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • -czekolada pomarańczowa 200 g
  • -mleko 4 łyżki
  • -orzechy laskowe 100 g ( mielone)

 

Wykonanie:

 

Utarłam mikserem masło miękkie z cukrem i cukrem waniliowym, dodawałam po 1 żółtku nadal ucierałam mikserem. Białka ubiłam osobno ze szczyptą soli .Przesiałam obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodawałam do utartej masy na przemian troszkę przesianej mąki i  ubitych białek i  soku z cytryny,   aż do ostatniego składnika. Formę do babki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką. Przełożyłam masę i nastawiłam garnek z wodą i wstawiłam formę z ciastem tak aby mi nie latała forma w garnku ( wlewałam wodę do momentu, aż forma poczuła stabilność). Gotowałam jakieś 90 minut woda leciutko pyrkotala cały czas. Po ugotowaniu wyjęłam i zostawiłam do ostygnięcia. Nożem leciutko podważyłam i i pomogłam sobie wyjąć nożem babeczkę. Rozpuściłam czekoladę z mlekiem w rondelku polałam babeczkę i posypałam zmielonymi orzechami laskowymi .Wyszła pyszna babeczka.

 IMG_5909

00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 maja 2017
Rolada ze szpinaku i łososia

Dziś pyszna rolada którą robię rzadko ze względu na to że łosoś jest drogi :)Dla jednych drogo dla drugich tanio ,wiem wiem że zdania będą podzielone.Do tej rolady użyłam świeżego szpinaku,po zblęderowaniu idealnie się nadaję.

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 4 duże jajka
  • sól, pieprz
  • maka pszenna 1 łyżka 
  • czosnek sprasowany 4 ząbki
  • 200 g łososia wędzonego
  • 250 g serka śmietankowego z czosnkiem
  • 100 g serka typu sałatkowego( słonego)

 

Wykonanie:

Roladę robi się niebanalnie prosto i szybko. Podałam ja jako przystawkę i smakowała wszystkim. Szpinak blenderujemy( będzie szybciej) i przekładamy na gorącą patelnie, dodajemy do niego  czosnek sprasowany i odrobinę masła i pieprzu ziołowego .Dusimy razem do odparowania i zostawiamy do ostygnięcia Ubijamy całe jaja z odrobinką soli na puch, dodajemy podduszony szpinak z czosnkiem i delikatnie mieszamy do połączenia aby nam się zielono zrobiło. Nad masą przesiewamy jedną łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę szpinak -ową. Pieczemy koło 10 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na folie spożywczą. Oba serki mieszamy ze sobą i łyżką lub nożem rozprowadzamy na całej powierzchni szpinak- owej. Łososia również kładziemy na całej powierzchni serka i zwijamy w rulonik.Ten rulonik zawijamy w folie spożywczą jak cukierka i następnie w folie aluminiową i do lodówki.Ja zrobiłam wieczorem i rano była już gotowa rolada.

IMG_6001

 

IMG_6010

 

IMG_6024

00:00, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 16 maja 2017
Galareta z piersią z kurczaka podana w inny sposób

Pyszna galareta wyszła choć w innym kształcie niż zazwyczaj.Pierś z kurczaka i warzywa  idealnie się komponowały. 

Składniki:

pietruszka 100 g

seler 100 g

por 100 g

marchew 4 szt

pierś z kurczaka 400 g

ziele angielskie 4 szt

liść laurowy 4 szt

sól i pieprz ziołowy do smaku 

natka pietruszki do dekoracji

kukurydza z puszki tak mniejsza połowa starczy 

żelatyna spożywcza zwykła Cykoria ( na dwa litry wody)

Wykonanie:

Najpierw wywar rosołowy robimy: Do garnka wlewamy wodę kolo 2 litrów( trochę się wygotuje ale to nic) .Wkładamy włoszczyznę( marchew,por,seler,pietruszkę ), dodajemy ziele i listek laurowy.Wkładamy pierś z kurczaka i 2 skrzydełka drobiowe.Gotujemy na małym ogniu ze 2 godzinki by rosół nie był mętny a powoli dochodził do siebie.Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Kiedy nam się wywar ugotuję to przecedzamy rosół marchew i pierś z kurczaka użyjemy do galarety.Marchew kroimy w drobną kostkę,pierś z kurczaka również drobno kroimy( jak będzie się rozwarstwiać to niczemu nie będzie przeszkadzać).Do wyparzonych wydmuszek wkładamy kukurydzę marchew,pierś z kurczaka i natkę pietruszki.Tak do połowy napełniamy.Do szklanki wsypujemy żelatynę (na 2 litry wody odmierzyć)i zalewamy odrobina zimnej wody by nam spęczniała. Do odcedzonego wywaru z rosołu wkładamy żelatynę( spęczniałą) i mieszamy do rozpuszczenia( nie gotujemy bo żelatyna nam się nie zetnie). Zalewamy teraz nasze wydmuszki do pełna i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy nam zastygną obieramy ze skorupek i podajemy.Może to być śniadanie,kolacja lub przystawka na imprezę. 24 szt wyszły.

IMG_5952
IMG_59621

 

IMG_5968

poniedziałek, 15 maja 2017
Tort o smaku rumu i cytryny

Torcik na szybko.Też pewnie czasem tak macie, że  mało czasu a jednak chce się coś słodkiego zjeść.Bardzo prostym rozwiązaniem są gotowe kremy do tortów. Dziś u mnie taki mini  torcik na szybko tortownica 17 cm. Krem smaczny, oczywiście to nie śmietana ale smakoszy na krem też jest dużo. Musiał smakować skoro zjedli go moi milusińscy.

Składniki na biszkopt :

3 jaja L

mąka pszenna 2 łyżki

mąka ziemniaczana 1.1/2  łyżki

cukier 1 łyżka

Dodatkowo:

krem to tortów rumowy Cykoria 1 szt

mleko ( jest podane na opakowaniu)

czekoladowe dmuchane kuleczki do dekoracji

czekolada rureczki do dekoracji 

rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdka do dekoracji tortu

Poncz cytrynowy:

sok z cytryny

100 ml przegotowanej wody

cukier 2 łyżki 

Wykonanie:

Ubijamy całe jaja z cukrem ( masa potraja się). Jaja ubite więc teraz przesiewamy mąkę i delikatnie dodajemy do jaj, mieszamy łopatką sylikonową .Formę do tortu wykładam papierem do pieczenia,tylko dno. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego pieca.Piekę koło 15-20 minut w 170 stopniach.Biszkopt upieczony i ostudzony kroimy na trzy krążki czasem wychodzą cztery.

Krem:

Do misy wlewamy zimne mleko i wsypujemy gotowy proszek.Ubijamy na parę minut,aż nam masa będzie odpowiadać. Krążki tortu nasączamy wodą przegotowaną z cytryną i cukrem.Nakładamy ubity krem oraz smarujemy boki i górę.Resztę kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.Czekoladowymi dmuchanymi kuleczkami ozdabiamy, a na środku wkładamy trzy rureczki z czekolady.Zaręczam wyszło bardzo smaczne.

 IMG_5926

IMG_5932

09:06, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel