poniedziałek, 28 maja 2018
Karkówka zapiekana w winie

Zaraz ktoś powie upał, a ona picze mięso. Fakt gorąco jak diabli dziś dlatego mięsko zapeklowałam wieczorem a dziś o 5 rano wstawiłam. Piekło się spokojnie półtorej godziny w 200 stopniach,przykryte folia aluminiową. Pod koniec odchyliłam i dopiekłam

 

Składniki :

Karkówka podłużny kawałek 1.5 kg ( można dociąć jeśli nie podoba się kształt )

 sól

pieprz mielony ziołowy

papryka czerwona słodka

majeranek

suszone pomidorki z czosnkiem

czosnek 4 ząbki

wino czerwone wytrawne

Przygotowanie:

Formę prostokątną wykładamy folią aluminiową. Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem papryką mieloną,majerankiem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Nacinamy w poprzek paski i wkładamy czosnek pokrojony w plasterki. Zalewamy winem i zakrywamy folia aluminiową i do lodówki. Rano wstawiamy do pieca i pieczemy w 200 stopniach półtorej godziny, Pod koniec pieczenia odkrywamy mięsko i dopiekamy je. Podajemy z ziemniaczkami i sałatką.

 

 

20180527_143051h1

20180527_143220c

 

20180527_143515v

15:16, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 maja 2018
Dzień Mamy -Tort... śmietana i mascarpone

 

Dziś mamy dzień mamy my nasze mamy kochamy jeśli na dzień mamy ten torcik damy to pięknie wyznamy że mamę uwielbiamy! Tak jakoś mi się zrymowało :) Jak wiadomo mi i wszystkim , dzień Mamy JEST raz w roku i pragniemy aby nasza rodzicielka był w tym dniu szczęśliwa i i by ten dzień był inny niż wszystkie. Zrobiłam torcik może niej jest najpiękniejszy i najwytworniejszy ale jest zrobiony własnoręcznie specjalnie na tę okazję.  Chciała bym by każda mama czytając ten wpis pomyślała , że tort jest dla niej by ucieszyło się jej serduszko :)


Biszkopt:

jaja 5 szt

mąka tortowa 7 łyżek

cukier 2 łyżki

Dodatkowo:

śmietana 30% 500 ml

mascarpone 500 g

cukier 2 łyżki

wiórka z czekolady zielone 100 g

wiórka z czekolady różowe 50 g

kajmak 2 łyżki

masło 1 łyżka

Poncz:

sok z cytryny

przegotowana woda ciepła

cukier 2 łyżki 

Najpierw robimy biszkopt:

Jaja ubijamy z cukrem( masa podwaja swoją objętość) dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia. Biszkopt kroimy na połowę  i następnie w poprzek. Wychodzą nam cztery kawałki ciasta.

Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia. Dodajemy cukier aby nam osłodzić troszkę masę. 

Biszkopt nasączamy ponczem każdy kawałek.Przekładamy naszą masą i dekorujemy . Obsypujemy czekolada kolorowa i robimy napis z rozpuszczonego kajmaku z masłem .

 20180525_102741qq

20180525_102656w1

18:11, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 maja 2018
POLITYKA PRYWATNOŚCI

Polityka Prywatności 

Jak administrujemy Twoimi danymi osobowymi na naszym blogu  ?

Administratorami tej strony ;

Osoby administrujące na tej stronie są autorki bloga - Joanna Gralik i Paulina Gralik. Wszelkie pytania dot. polityki prywatności naszej strony kieruj na: reksio740@wp.pl 
 

Poufność danych

Zapewniam, że każde dane przekazywane mailowo bądź przez formularz kontaktowy mediów społecznościowych bloga, są chronione w należyty sposób. Nie będę ich nikomu przekazywać, sprzedawać, bądź używać w sposób niezgodny z ich przeznaczeniem. 
Chcąc dbać o większe bezpieczeństwo podczas korzystania z bloga, aktywny jest antywirus który ma na celu ochronę danych poprzez ich szyfrowanie.
 

Pliki cookies

 

  • „cookies” identyfikują dane komputera i przeglądarki używanych do przeglądania stron internetowych – pozwalają np. dowiedzieć się czy dany komputer już odwiedzał stronę;
  • dane pozyskane z „cookies” nie są w żaden sposób łączone z danymi osobowymi użytkowników pozyskanymi np. podczas rejestracji w serwisach;
  • nie są szkodliwe ani dla nas ani dla naszych komputerów, czy smartfonów – nie wpływają na sposób ich działania;
Będąc na mojej stronie pliki cookies gromadzone są przez:
  • mojego bloga http://rozowakuchnia.blox.pl/html
  • Facebooka
  • Google - wszystkie usługi
Pliki cookies obecne na moim blogu, wykorzystuję do lepszej obsługi strony i jej udogodnień dla czytelnika.
 
 

Zgoda na pliki cookies oraz możliwość rezygnacji 

Odwiedzając mojego bloga możesz zobaczyć informację o plikach cookies wraz z linkiem do tej polityki prywatności, którą aktualnie czytasz. W każdej chwili masz prawo zmienić ustawienia dotyczące zapisywanych plików cookies. Masz możliwość zablokowania wszystkich lub wybranych plików.

W zależności z jakiej przeglądarki korzystasz - zmiana ustawień dot. plików cookie może być różna.
 

 Statystyka

Korzystam z narzędzi analitycznych, takich jak Google Analytics, które zbierają anonimowe informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak wyświetlane podstrony, czas spędzony na nich czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. Wiąże się to z wykorzystaniem plików cookies firmy Google.

Funkcje społecznościowe

Zapewniam możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak polubienie, udostępnianie treści w serwisach społecznościowych, zobaczenie moich profilów społecznościowych oraz subskrypcja profilów społecznościowych. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów wymienionych serwisów społecznościowych.

Dostęp do usług stron trzecich

Prowadzę fanpage na Facebooku
, wiąże się to z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów Facebook oraz z akceptacją polityki prywatności Facebooka.

Komentarze

Instagram Coments - zapewniając Ci możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, daję Ci również możliwość komentowania moich postów na Instagramie, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Facebook oraz akceptacji polityki prywatności Instagramu. Pamiętaj, że każdy użytkownik jest odpowiedzialny za swoje komentarze.

Komentarze blox.pl - daję Ci możliwość komentowania wpisów na blogu, za pomocą internetowej platformy blox.pl, w której użytkownicy mogą się logować i tworzyć  profile, użytkownik rozumie i akceptuje warunki serwisu i akceptuje polityki prywatności blox.pl. Pamiętaj, że każdy użytkownik jest odpowiedzialny za swoje komentarze.

wtorek, 08 maja 2018
Tort ze śmietany, mascarpone,ponczu

Kocham torty,najbardziej lubię je robić.Można za każdym razem zrobić inny smak i kolor nie zapominając o ponczu.

Biszkopt:

jaja 6 szt L

mąka pszenna 9 łyżek

cukier 2 łyżki

Masa :

mascarpone 600 g

śmietana  30% 600 g

cukier 3 łyżki

kakao 3 łyżki

Poncz:

sok wyciśnięty  z dwóch pomarańczy 

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, masa podwaja swoją objętość.Mąkę przesiewam nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam w jedną stronę. Formę tortową wykładam papierem do pieczenia dno i boki . Przekładam ciasto. Piekę w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu biszkopt kroje na trzy blaty.Każdy blat nasączam sokiem z pomarańczy (Dzięki temu będzie dwa w jednym).

Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem  i dodaje po łyżce mascarpone, delikatnie mieszam. Masę dziele na połowę. Do jednej masy dodaje kakao i delikatnie mieszam aby zabarwić. Nie będzie to, aż takie ciemne ale kolorem będzie się różnic i delikatnie smakiem też.Blaty tortu przekładamy ciemniejsza masą.Boki i góra będzie z jasnej masy, a dekoracja z ciemnej wiec zostawcie sobie troszkę do dekoracji.Tort trafia do lodówki stoi w niej całą noc. Dzięki ponczowi będzie wilgotny i smaczny :)

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 maja 2018
Ciacho z kokosem i krówką

Te ciasto jest przepyszne i nadaję się na Dzień mamy :) Polecam wam zrobić.Pyszności i jeszcze raz pyszności.

 

Biszkopt:

jaja 5 szt

mąka tortowa 7 łyżek

cukier 2 łyżki

kakao 2 łyżki

Masa 1

wiórka kokosowe 200 g

mleko 500 ml

cukier 2 łyżki

budyń śmietankowy 1 szt (40 g)

margaryna 125 g

Masa 2

krówka, kajmak mała puszka ( smak jaki chcecie)

margaryna 3 łyżki

orzechy jakie lubicie 300 g

odrobinka soli

Wykonanie:

Ubijamy jaja na puch z cukrem. Mąkę i kakao przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Tortownice 24 cm wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przekładamy ciacho biszkoptowe. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek aby powstały dwa krążki. Tortownice wykładamy folią spożywczą i wkładamy jeden krążek biszkoptu, nasączamy go sokiem z pomarańcza .

Do garnka wlewamy szklankę mleka,wsypujemy cukier i dodajemy kokos.Gotujemy na małym ogniu ( kokos nam tak jakby nabrzmiewa , tak ma być). Teraz dodajemy margarynę. Kiedy margaryna nam się rozpuści dodajemy resztę mleka z rozmieszanym budyniem. Mieszamy do momentu kiedy składniki nam się połączą. Jeszcze ciepłe przekładamy na nasączony biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.

Krówkę przekładamy do garnka i dodajemy margarynę .Rozpuszczamy do połączenia. Jeszcze gorące wylewamy na biszkopt,trochę wsiąknie, tak ma być.Orzechy podpiekamy na suchej patelni z odrobinką soli i przekładamy na gorącą krówkę . Dociskamy porządnie i wkładamy na noc do lodówki. Ciacho śmiało może stać nawet 4 dni i nic mu nie będzie dolegać, zachowuje świeżość i jest bardzo smaczne.

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

15:23, rozowakuchnia
Link Komentarze (2) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel