wtorek, 28 czerwca 2011
BANANOWIEC

                Kupiłam banany w promocji  bardzo dojrzałe i postanowiłam zrobić ciasto bananowe

znalazłam w internecie przepis i zrobiłam według niego ciasto

Masa bananowa
2 galaretki cytrynowe
4 banany
1 żółtko
15 dag masła
cukier waniliowy
15 dkg biszkoptów

Wierzch masy
1 banan
1 galaretka pomarańczowa

Tortownice o srednicy ok 25 cm, wykładamy biszkoptami. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w dwóch szklankach goracej wody i studzimy. Banany obieramy i scieramy na tarce o duzych oczkach. Żółtko ucieramy z masłem i cukrem waniliowym, po czy mieszamy z galaretkami i bananami. Gotowa masę przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki na godzinę, po czym dekorujemy plasterkami i zalewamy galaretką pomarańczową. 

Wyszło super :)

1 Wylana masa na biszkopty już zastygnięta

 

2 Banany musiałam mieć dwa żeby starczyło mi na całą tortownice

 

3 Teraz zalewamy galaretka pomarańczową i do lodówki do zastygnięcia

 

 

Teraz czekam aż zastygnie i pokroje potem to pokaże jak to wygląda :)

Tagi: bananowiec
18:36, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 czerwca 2011
Tarta truskawkowa
  Moja córcia wczoraj postanowiła pichcić ze mną w kuchni i wyszło oto takie smaczne cudeńko dzieło w połowie córci :)

 

Tarta truskawkowa ze śmietaną i galaretka pomarańczową
ciasto na tartę:)

2 szklanki mąki
ok. 200 g Kasi
5 łyżek cukru
2 jajka

wierzch tarty:)

200 ml śmietany kremówki 30%
40 deko truskawek
1galaretka pomarańczowa Winiar


Odmierzy mąkę, dodaje cukier waniliowy i cukier puder oraz masło Wtedy wbijamy jajka. Wałkować a potem do foremki Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 15 minut,Na przestudzoną tartę wylewam zmiksowane truskawki
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30 minut.
Studzę i kładę galaretka zastygnięta pokrojona w kosteczkę podaję z bitą śmietaną która wcześniej ubijam

 



 

 

Trochę śmietana się rozpuszcza, ciacho jeszcze ciepłe dlatego najlepiej na całkiem wystudzone dawać śmietankę :)

Tagi: tarta
07:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 16 czerwca 2011
Karpatka kakowa

                                            Moja córcia ma dziś bal szóstoklasistów Uparła się bym upiekła karpatkę ale o dziwo chciała kakaową . Więc wstałam dzisiaj o 6 i upiekłam . Potem nie będzie czasu bo wraca ze szkoły o 12 zwalnia się z lekcji chce wyglądać wystrzałowo :) Więc będzie kręcenie loków i fryzurka .Rany wczoraj wieczorem wymalowała paznokcie na czarno twierdząc , że tak pójdzie na bal bo koleżanki też będą miały :) Ale  zemną nie ma przelewek chwila i paznokcie były zmyte i dzisiaj ładnie poszła do szkoły bez głupot och co w tej małej główce się porobiło :)  Dzisiaj nałoży buty na obcasie no wielkie wydarzenie w końcu .Będzie polonez  potem poczęstunek i na końcu bal już się  nie mogę doczekać kiedy zobaczę moją małą córeczkę taką dużą  to metafora :)  Oto Karpatka jeszcze muszę ja posypać cukrem pudrem :)

Składniki:

Ciasto:
2szklanka wody
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki pszennej
6 jajek
3 łyżki kakao
Krem:
2 budynie śmietankowe z wapniem Winiar
3 szklanki mleka
150 gram margaryny
1 szklanka cukru pudru
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut.
Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Rozsmarować na blasze tej ciemnej od piekarnika ciasto starcza na cała blachę potem Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 25 minut
krem -Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu margarynę ucierać z cukrem pudrem . Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. placek z blachy przekroić na połowę wyłożyć masę budyniowa i do lodówki wstawić

 

 

No to mamy Karpatkę teraz zmykam przygotować córce Sukienkę i ozdobę  we włosy miłego dnia wszystkim życzę :)

Tagi: karpatka
08:46, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 07 czerwca 2011
Warsztaty z Winiarami

                                   Super się bawiłam W Warszawie w bardzo miłym towarzystwie Patrycji Joli  i jej męża Piotrka który był naszym ,Przewodnikiem po stolicy, oj zwiedziłyśy trochę wysłuchałyśmy Piotra który ciekawie opowiadał o Stolicy

Tu jesteśmy w SPHINX  JEDZONKO BYŁO ZNAKOMITE

 

TO JADŁAM JA ALE ZAPOMNIAŁAM JAK BRZMIAŁA NAZWA TEGO DANIA Na pewno był to kurczak z ryżem i surówkami oraz bułeczka była i sosy do tego

 

To danie Patrycji też bardzo smakowite jak widać

Jola i Piotr widać , że byli w znakomitych humorkach ich dania były takie same jak Patrycji

Mikołaj Kopernik musiałyśmy strzelić sobie fotkę na pamiątkę

 

Odpoczywamy z Jolą nogi już nas rozbolały

Tu razem odpoczywamy przed dalszym zwiedzaniem Ja Patrycja Jola i Piotr

Nie mogłyśmy siś oprzeć pokusie by na Starym Mieście zrobić fotkę

 

Była też tam restauracja Magdy Gesler było drogo :)

 

Nie było końca fotkom ale było naprawdę warto

 

Było tak gorąco że przed wyjazdem do domu poszłyśmy z Patrycją pod fontannę się pomoczyć ha ha

 

 

Na koniec powiem ,że bardzo bardzo było super Gotowanie jedzenie ludzie wszystko całość daje 6+  w skali 1-6 :)

Sernik z brzoskwiniami

                            Zachciało mi się robić sernik w taki upał Ale wyszedł wyśmienity

Córka stwierdziła ,że jest pycha czyli wyszło smaczne . Mąż chciał zabrać do pracy ale mu nie dałam ha ha zawsze wynosi z domu twierdząc , że jego koledzy lubią moje ciasta , ale ja nie piekę dla kolegów tylko dla nas wiec tym razem mu nie dałam. Bo pewnie jutro musiała bym piec inne ciacho bo by już nie było tego :)

Sernik z brzoskwiniami i budyniem waniliowym z wapniem Winiar
Masa sernikowa:
3/5 kostki Kasi
1 kg sera białego mielonego
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki rodzynek   1budyń  waniliowy z wapniem Winiar puszka brzoskwiń
Składniki na kruchy spód:
1/2 kostki Kasia
1 szklanka mąki
2/5 szklanki cukru
1 jajko

Kasia ucieramy z cukrem, dodajemy jajko. Na koniec wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na oprószonej mąką stolnicy. Sernik pieczemy w małej, około 23 centymetrowej tortownicy, którą smaruję Kasia i oprószę bułką tartą. Ciasto należy wypiekać w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Kiedy spód ciasta się podpieka, przygotujemy masę serową.
Kasia ucieramy z cukrem, pojedynczo dodajemy poszczególne jajka. Następnie dorzucamy biały ser, rodzynki i budyń waniliowy Całość mieszamy.
Na upieczony spód rozkładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Na owoce wykładamy przygotowaną masę serową.
Ciasto wkładamy do piekarnika w tej samej tortownicy.Ponownie smaruję ją Kasia i oprószam bułką tartą. Sernik pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Ciasto musi się wystudzić.
Po około 2 godzinach, posypujemy je cukrem pudrem.

Temperatura piekarnika : 160oC

Czas pieczenia: 60 minut




Tagi: sernik
08:31, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 02 czerwca 2011
Gryllowanie z Winiarami

                                   Ważny dzień 31 Maj Wspólne gotowanie W Siedzibie Nestle . Było naprawdę super .Z pod naszych rąk powstawały rozmaitości każde danie inne o różnych smakach kolorach barwie  i smaku Prawdziwa Oaza jedzenia i rozpusty Dania były różne od sałatek z krewetkami po melon czy boczek powstawały nowe dzieła kulinarne .Nawet mieliśmy jednego rodzynka w sród gotujących ekspertów był nim Piotr :) Jego dania powstały jak słońce po deszczu z niczego potrafi zrobić coś smacznego :) Prawdziwy smakosz  i kucharz co czyni go wyjątkowym wsród mężczyzn :)

                               Każdy z nas miał swoich menagerów  do pomocy którzy dwoili się i troili żeby nam pomóc w robieniu specjałów . To też byli profesjonaliści w swoim fachu .  W końcu dania zostały zrobione i postawione na stole zasiedliśmy wszyscy do stołu po czym każdy z nas Przedstawił się ,oraz co przygotował na spotkanie z jakich składników i produktów Winiar

Było z czego wybierać każdy z nas miał co innego nie powtarzało się nic Więc nacieszyliśmy nasze kubki smakowe Było tak dużo wspaniałych potraw jednak nie wszystko spróbowałam było tak dużo ,że po prostu nie było tego gdzie zmieścić :)

                             To było spotkanie gryllowe wiec dania byly z grylla :) Zrobiłam 3 dania

Karkówkę z grylla w marynacie Winiar po staropolsku

Kaszankę z grylla

Sałatka z boczkiem z sosem sałatkowym koperkowoziołowym winegret Winiar

 

Karkówka około kg 10 plastrów obtaczamy w marynacie Przyprawa Na grilla Staropolska do woreczka a potem na grylla :)
Płaty karkówki lekko robić posypać marynatą na pól godziny zostawić w lodówce
następnie idzie na grylla :)



kaszanka na grylla -Musi być w małych "serdelkach" (nie mam pojęcia jak to nazwać, grunt ze nie ma to być kawal kaszanki, tylko coś jak kasztankowe kiełbaski, każda w osobnej skorce). Wystarczy każdą kaszankę naciąć do polowy grubości i włożyć tam pokrojoną wcześniej w kostkę cebule. Takie kaszanki, każdą z osobna, zawijamy w folię aluminiowa i pieczemy az cebulka się lekko poddusi. Mniam



Sałatka z boczkiem 

Składniki na 4 porcje:
- 1 sałata masłowa,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 1 pęczek dymki,
- 2 gotowane jajka,
- 8 plasterków boczku wędzonego,
Sos sałatkowy winegret Winiar - połączyć wszystkie składniki
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki oleju,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Sałatę umyć, podzielić, dymkę oddzielić od szczypioru dodać cebulkę , pokroić drobniutko, szczypior trochę grubiej. Rzodkiewki pokroić w plastry, jajka ugotować i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i zalać sosem, a na samym końcu usmażyć boczek pokrojony na mniejsze plasterki.
Czas przygotowania: 20 minut
Bardzo proste i smaczne :)


                                      To moje dzieła kulinarne   choć było naprawdę wszystko pyszne :)

Tagi: winiary
07:30, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel