czwartek, 28 czerwca 2012
Przetwory z jagód

         Postanowiłam zaprawić jagody by zimową porą cieszyć sie ich smakiem czy to w babeczkach czy pierożkach .



SKŁADNIKI:

  • Jagody 4 litry
  • cukier 48 łyżek 3 na każdy słoik
  • słoiki 16sztuk po 250 mili
  • garnek aluminiowy do gotowania słoików
  • Przygotowanie 
  • Umyte , oczyszczone jagody układamy w słoiku do pełna, następnie zasypujemy cukrem, zakręcamy nakrętką i wstawiam do garnka do gorącej wody ( od chwili zagotowania się wody w garnku).Gotuje 10 minut i zostawiam jeszcze już w wyłączonym Garnku na 30 minut Swoje jagody robię przeważnie w słoikach 0,25 l : do każdego słoika dodaję 3 łyżki cukru.





Mokry biszkopt z jagodami

             Pierwsze jagody nie ma czym się szczycić tylko 4 litry nazbierałam z córka i mężem no ale wypad rodzinny na łono natury się przydał zielono można powiedzieć fioletowo bo jagód jest masa no ale krzyż nie ten wytrzymaliśmy półtorej godziny . Opłacało się  zrobiłam mokry biszkopt tak nazwała go moja córka stwierdziła ze to jej ulubione ciasto .Zwykły biszkopt tylko że zalany płynną galaretką.



SKŁADNIKI:

  • Składniki na blaszkę z kominem
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • białka
  • 3 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jagody z 300 gram
  • galaretki 2 truskawkowe
  • Wykonanie 
  • Utrzeć cukier z żółtkami. Dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Ubić białka i dodać do ciasta. Rozłożyć na cieście jagody .Zalać galaretką rzadką wtedy w siąknie w biszkopt mamy mokry ale bardzo smaczny Piec około 25 minut w temperaturze 180-190 ºC lub do tzw. suchego patyczka.




 

 

 

10:01, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 czerwca 2012
Cukinia z patelni

                Dzisiaj mam smakołyki cukinia smażona no mówię wam pyszna . Nie myślałam że mi zasmakuje w końcu to tylko cukinia jednak się pomyliłam ,cieszę się jak nigdy.

SKŁADNIKI:

  • cukinia 1 średnia
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażeni
  • papryka czerwona ostra w proszku
  • oregano szczypta
 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cukinie umyłam i pokroiłam w plastry ok. 1 cm grubości , ze skórką 2. Każdy plaster z obu stron posypałam papryka i oregano zamoczyłam w rozmąconym jajku o posoliłam a potem obtoczyłam w bułce tartej 3. Cukinie kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.



Tagi: schabowe
11:25, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 czerwca 2012
Pyszności grillowane inspiracja Fit& Easy

Biorę udział w Zabawie kulinarnej dla blogerów pt. "Inspiruje nas Fit&Easy"

Pyszna sałatka warzywno owocowa :)
śliwki kwaszone 10 sztuk
oliwki nadziewane pasta paprykową z 10 sztuk
sałata roszponka Fit Easy 150 gram
kukurydza 2 łyżki
pomidor 2 sztuki
Sos sałatkowy koperkowo - ziołowy 9g 1 paczuszka
oliwa z oliwek 2 łyżki

Marynata do karkówki

piwo 400 mili

miód 1 łyżeczka lipowy

papryka czerwona mielona słodka

chilli szczypta

szczypta soli

przyprawa do mięsa2 łyżeczki

karkówka 1 kg


Warzywa pokroiłam czyli w kostkę pomidora  ,ze śliwek wyciągnęłam pestki  dodałam kukurydzę  oliwki nadziewane pastą paprykową ,roszpunkę  Fit& Easy i wymieszałam z sosem sałatkowym wymieszany w oliwię z oliwek- wyszła pyszna letnia sałatka . Do tego Karkówka z grilla 1 kg w marynacie z piwa ,miodu papryki czerwonej soli i chilli i przyprawy do mięsa. Mięso się marynowało 1 godzinę w lodówce potem upieczone na grillu elektrycznym było co jeść pycha  .Pyszny obiad polecam.




Przepisy na sałatki Fit & Easy

14:13, rozowakuchnia , Grillowane
Link Komentarze (5) »
Ciasto z żurawiną

       To dzisiaj zapraszam na smakołyki Ciasto z bezą Zrobiłam w tortownicy

4 żółtka

margaryna maestra do ciasta kruchego 200 gram

2 szklanki mąki

cukier 3 łyżki

konfitury jabłkowe robiłam sama z cukrem żelującym dałam słoiczek półlitrowy

beza na ciasto

4 białka

150 gram cukru

żurawina garść

Mąkę żółtka i cukier z margaryną zagniotłam podzieliłam na połowę jedną część włozyłam do zamrażalki na 30 minut a drugą rozwałkowałam i położyłam na dno tortownicy wysmarowanej masłem . Wyłożyłam jabłka na ciasto na to położyłam następne ciasto, rozwałkowałam je .Ubiłam białka z cukrem wyłożyłam na ciasto i posypałam żurawiną Piekłam 45 minut w 170 stopniach wyszło pyszne .

12:20, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Herbata Richmont c.d

          Śniadanie dzisiaj zwariowane nie ma to jak wędzona metką  do tego parówki z sosem chilli ale jak wiadomo każdy z nas ma kubki smakowe moje lubią eksperymenty :) Na stolo króluje herbata Richmont dzisiaj o wyjątkowym smaku Grenn Mint  Herbata o wyjątkowym smaku niby zielona o lekko ostrym smaku nigdy nie przepadałam za zieloną ale jeśli miały by właśnie taki smak myślę , że jestem wstanie się przekonać co do smaku do śniadania była znakomita

niedziela, 24 czerwca 2012
Sushi z oliwkami i ogórkiem

        Sushi z oliwkami nadziewanymi masą paprykową Kuchnia Japońska  dzisiaj znowu u mnie króluje już od rana w kuchni grasuje ,dzisiaj mam gości którzy pędzą skosztować pysznego Sushi . Wiadomo trzeba podać różne rodzaje by mogli ocenić , robi się szybko najwięcej czasu potrzebujmy na ugotowanie i ostudzenie ryżu.

 

Produkty do Sushi

  • ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 500 gram
  • ocet ryżowy 7 łyżek
  • cukier 4 łyżki
  • i sól 1 łyżeczka
  • matę bambusową do rolowania
  • ostry nóż
  • nori - prasowane algi 6 sztuk.
  • Oliwki nadziewane masa paprykową
  • sos sojowy ciemny
  • pałeczki
  • szczypiorek pęczek

 

 

 

 

 

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek kładziemy szczypiorek zielony na to oliwki nadziewane  i zawijamy. Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .



Tagi: sushi
08:15, rozowakuchnia , Sushi
Link Dodaj komentarz »
Sushi ze śliwką kwaszoną

         Sushi ze śliwką kwaszoną Kuchnia Japońska  dzisiaj znowu u mnie króluje już od rana w kuchni grasuje ,dzisiaj mam gości którzy pędzą skosztować pysznego Sushi .

To moje początki więc mogą być i niedociągnięcia .

Produkty do Sushi

  • ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 500 gram
  • ocet ryżowy 7 łyżek
  • cukier 4 łyżki
  • i sól 1 łyżeczka
  • matę bambusową do rolowania
  • ostry nóż
  • nori - prasowane algi 6 sztuk.
  • Kwaszone japońskie śliwki UME 150g.
  • sos sojowy ciemny
  • pałeczki
  • Słodki sos Chilli (squeezy)
  • spaghetti Fix Bolognesse- można sos wykorzystać do sushi

 

 Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem

  • Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek smarujemy sos chilli przez długość na to kładziemy śliwki przecięte na połowę i wyjmujemy pestki pamiętajcie o tym  i zawijamy. Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .
  • 


 



 

                                Propozycja kolacji w akcji

 

Tagi: sushi
08:00, rozowakuchnia , Sushi
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 czerwca 2012
Sushi z ogórkiem świeżym

                                Jakiś czas temu dostałam  produkty do sushi z Kuchni Świata. Dzisiaj zademonstruje wam Sushi pierwszy raz robiłam więc nie wyszło może rewelacyjnie za to w smaku genialne.

kuchnia japońska to jest co lubię :)

SKŁADNIKI:

ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 500 gram

ocet ryżowy 7 łyzek

cukier 4 łyżki

i sól 1 łyżeczka

matę bambusową do rolowania

ostry nóż

nori - prasowane algi 6 sztuk.

wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku szczypta

sos sojowy ciemny

pałeczki

ogórek świeży 1 sztuka



Ryż Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem

Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek smarujemy pasta wasabi środek ale bardzo delikatnie boje ostra na to kładziemy ogórek- cały ogórek myjemy przecinamy na 4 części wycinamy pestki - miąższ i tniemy na chudsze paseczki wkładamy w środek ryżu na pastę i zawijamy. Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .

14:41, rozowakuchnia , Sushi
Link Komentarze (4) »
Herbata Richmont c.d

    

Do śniadania  zrobiłam pyszna herbatę- jak wiecie dostałam od dystrybutora   herbaty Richmont Herbata o egzotycznym smaku brzoskwini . Bardzo mi się spodobał kolor a smak to nawet nie ma co porównywać do zwykłej herbaty brzoskwiniowej . Różni się diametralnie . Z takiego dzbanuszka starcza na filiżankę i szklankę herbaty więc śmiało z córką do śniadania mogę robić Suszone owoce pod wpływem gorąca powiększają się. Po zaparzeniu herbaty wyjęłam i patrzyłam co też tam jest w środku :) Polecam bo naprawdę jest dobra i wydajna nie to co zwykł herbaty

 

piątek, 22 czerwca 2012
Gillowy Konkurs KAMIS

                                 Uwaga jest -na to czekaliście konkurs konkurs konkurs konkurs konkurs



Dzięki uprzejmości firmy KAMIS mogę zaprosić Was do konkursu, w którym do wygrania są aromatyczne przyprawy, idealne do przygotowania grillowanych dań.

Dla 3 zwycięzców mamy wspaniałe przyprawy KAMIS. W skład każdego zestawu wchodzi:

  1. Przyprawa grzanek złocistych Kamis
  2. Przyprawa do hamburgera z grilla Kamis
  3. Przyprawa do kurczaka z grilla Kamis
  4. Grill pikantny w tubie Kamis
  5. Grill klasyczny w tubie Kamis
  6. Przyprawa do karkówki z grilla Kamis
  7. Przyprawa do skrzydełek ognistych Kamis
  8. Przyprawa do sosu tzatziki Kamis
  9. Nugetsy z parówek Kamis

10. Przekąska kibica Tosty z narożnika Kamis

11. Przekąska kibica Mięsne kuleczki Kamis

12. Przekąska kibica Ziemniaczki na medal Kamis

 

Co musisz zrobić, aby zdobyć jeden z 3 zestawów KAMIS?

Podaj przepis na swoje ulubione danie grillowe z produktem Kamis.

1.Zdjęcie w raz z przepisem wstaw na moja stronę  polub profil Tu wchodzisz i wstawiasz przepis w raz ze zdjęciem

2.Polub profil sponsora nagród  http://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem

3.Wyniki zostaną ogłoszone do 5 dni od zakończenia konkursu

4.Prześlij swój adres e-mail, na który wyślemy informację o wygranej.

Konkurs trwa do 10 lipca 2012 r.



07:49, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 czerwca 2012
Kruche babeczki z gruszką i budyniem

          Tartaletki -kruche babeczki budyniem dżemem i gruszką

 składniki:



 

 Zagniatam mąkę z cukrem waniliowym, masłem pokrojonym na kawałki oraz z 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij, podziel na 8 części i wyklej dna i boki foremek do tartaletek (o średnicy 10 cm). Z papieru wytnij 8 krążków, przykrywam kruche ciasto w foremkach i obciążam  warstwą suszonego grochu albo fasoli. Tartaletki wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piekę 15-20 minut na złoty kolor.. Przygotowuje nadzienie: Budyń wymieszaj z 1/2 szklanki zimnego mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez chwilę, odłóż do ostygnięcia. Tartaletki napełnij budyniem włóż do szprycy i wyciskaj wzorek na około babeczki do środka włóż 1 łyżeczkę dżemu truskawkowego a na budyń nałóż gruszkę pokrojoną  w kosteczkę .Takie kruche babeczki zasmakują każdemu .

 

 

Zupa na pół krem z brokułów

                      Zupa brokułowa z groszkiem



 

  Zachciało mi się eksperymentować z rosołkami wołowymi od razu mówię nie pasują kolorystycznie do zupy brokułowej lepsze sa drobiowe rosołki :) Kolor wyszedł inny niż chciałam czasem tak bywa.

SKŁADNIKI:

  • kości wieprzowe ja miałam akurat z żeberek 500 gram
  • rosołek wołowy 3 sztuki
  • groszek z puszki całość
  • brokuły 300 gram
  • ziemniaki 5 sztuk

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw ugotowałam wywar z kości i rosołków wołowych .Obrałam ziemniaki i dodałam do wywaru mięsnego i tak gotowałam z 30 minut . Brokuły zmiksowałam blenderem surowe i dodałam do zupy . Otworzyłam groszek z puszki i też dodałam go do zupy gotowałam około 30 minut jeszcze i zupa gotowa :) smacznego :)


08:44, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Przekąska dla każdego

                                  Przekąska z sałaty truskawek i śmietany

SKŁADNIKI:

  • truskawki 15 sztuk
  • sałata 15 sztuk
  • śmietana 30% 200 mili
  • sok malinowy 10o mili

PRZYGOTOWANIE:

Sałatę myjemy składamy każdy listek na połowę , maczamy truskawkę w soku malinowym i zawijamy w sałatę Ubijamy śmietankę 30% dodajemy łyżeczkę cukru przekładamy do szprycy i każda truskawkę dekorujemy . Pyszny smak fajnie się je. Przekąska dla dorosłych i dzieci :) 

 

środa, 20 czerwca 2012
Drozdżówka z serem

 

                  Zachciało sie czegoś słodkiego no to raz dwa i ciacho było zrobione

SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • drożdże 10 deko
  • cukier 1 szklanka
  • olej 3/4 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • 5 szklanek mąki
  • masa serowa
  • twaróg 500 gram
  • cukier 150 gram
  • 1 jako
  • kruszonka
  • 125 gram margaryny Do kruchego ciasta
  • cukier 125 gram
  • mąka 1 szklanka

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski wbijam 5 jaj i szczyptę soli rozbijam to widelcem na to kruszę drożdże posypuję szklanką cukru. Polewam olejem następnie letnie mleko szklankę wylewam na całość posypuje maka 5-cioma szklankami . Przykrywam ściereczka i zostawiam na 3 godziny pod przykryciem. Po trzech godzinach mieszam składniki i wykładam na dużą prostokątna blaszkę .Robię rowki przez cała blachę i wkładam w nie ser zmiksowany z jajkiem i cukrem i tak zapiekam. Posypuje kruszonką  a robię ja z margaryny z cukru i mąki . Wkładam do pieca na godzinę i piekę w 170 stopniach .

08:37, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
Kaszanka domowej roboty z Grilla

                  W zeszły weekend miałam małą imprezkę porobiłam trochę wyrobów na grilla czyli kaszankę i biała kiełbasę . Impreza się udała jedzonko smakowało i pogoda dopisała .

 

Kaszanka domowej roboty z Grilla

SKŁADNIKI:

  • wątróbka wieprzowa 1kg
  • krew 4szklanki
  • mięso okrawki 600 g dałam mięso z karkówki
  • kasza gryczana 2 kg
  • majeranek 2 łyżeczki
  • podgardle 500 g
  • jelita wieprzowe cienkie | 20 szt
  • sól i pieprz do smaku
  • woda
  • liść laurowy 3 szt
  • ziele angielskie 3 szt
  • czosnek 4 ząbki

PRZYGOTOWANIE:

Mięso okrawki (Karkówka ),podgardle majeranek,ziele angielskie , liść laurowy zalać wodą tak aby przykryć i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości. Przed końcem ugotowania wrzucamy wątrobę i chwilkę gotujemy, jakieś z 15 minut Teraz przecedzamy przez sitko . Wywar przyda nam się do kaszy 1 szk.kaszy musi być 2 szk.płynu.Gotuje jakby na parze do garnka wlewam wodę i wstawiam drugi garnek na ten pierwszy z kasza i wywarem rosołowym i gotuje tak . Teraz miele mięso ugotowane i dodaje do ugotowanej kaszy na wywarze rosołowym , dodaje krew i mieszam i czosnek sprasowany Teraz wystarczy nadziewać flaki przez maszynkę do nabijania i skręcać je co kawałek tak powstaje nam kaszanka . Kaszankę włożyć do ciepłej wody, doprowadzić do wrzenia i parzyć około 40 minut i wyłożyć do wystudzenia potem do lodówki na drugi dzień jest gotowa na grilla pycha polecam ja grillowałam w foli aluminiowej .

07:59, rozowakuchnia , Grillowane
Link Komentarze (7) »
wtorek, 19 czerwca 2012
Pyszna herbata Richmont

                           Niespodzianka Herbata Rooibos Sunrise

 

                    Dzisiaj pragnę zaprezentować przepyszną herbatę . Zostałam obdarowana przez    dystrybutora   herbaty Richmont  i testuje herbatę  właśnie z tej serii  . Doszła wyczekiwana paczuszka a oto co w niej było . Zestaw  herbat i dzbanek z  filiżanką do zaparzania herbaty.  Porcelana delikatna  a dzbanuszek do zaparzania rewelacyjny . Oto herbaty do testowania.

Pierwszą zaparzyłam po obiedzie do deseru z panna cotty. Moje zaskoczenie ale to było przyjemne zaskoczenie co do saszetek z herbatą ich wielkość  mnie zdziwiła mile nie są małe jak zwykłe saszetki ale podłużne i długie . Wybrałam herbatę  Rooibos Sunrise- Miodowa słodycz ostrokrzewu afrykańskiego przełamana soczystym ananasem  . Kompozycja kryje w sobie również aromatyczne owoce tropikalne oraz płatki słonecznika, nadające jej jeszcze bardziej wyrazisty smak i aromat. Złocistoczerwony napar świetnie nadaje się do sporządzenia w wersji mrożonej z lodem, w sam raz na ochłodę w upalne dni.



Opakowanie herbaty Richmont w saszetkach jest bardzo funkcjonalne. Wystarczy oderwać pasek na dole pudełka, by swobodnie wyciągać pojedyncze saszetki. Pudełko można postawić na półce, bez konieczności zdejmowania go za każdym razem - wystarczy wyciągnąć jedną saszetkę.
Każda saszetka herbaty Richmont zapakowana jest w folię, dzięki czemu dłużej zachowuje swój niepowtarzalny aromat. Jej wielkość pozwala na zaparzenie herbaty w dzbanku, co daje nam dwie filiżanki smakowitego naparu. Na każdej saszetce umieszczony jest sposób parzenia, zawierający zarówno temperaturę wody, jak i czas potrzebny do uzyskana idealnego smaku. To naprawdę wygodne!

Herbatę najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Muszę  powiedzieć , że kolor mnie zaskoczył taki miodowy wyszedł podobny do bursztynu  Zaparzałam przez 5 minut w temp 95 stopni to najlepszy sposób wtedy ma najlepszy smak i aromat doskonała jakość .

Na dalsze smakowanie następnych herbat zapraszam jutro :)



Domowa biała kiełbasa

              Od piątku rana do wieczora do niedzieli byłam na domkach wczasowych ze znajomymi z tej okazji zrobiłam domowa kaszankę i białą kiełbasę aby na grilla było coś smacznego Trochę roboty było ale to tylko jedne dzień a potem za to jaka uczta :)

SKŁADNIKI:

  • Łopatka 1,5kg
  • 1,5 kg tłuściejszej wieprzowiny (karkówki),
  • sól,
  • pieprz czarny do smaku
  • majeranek do smaku 3 łyżki
  • czosnek 3 sztuki
  • Cienkich jelita wieprzowe na 3 kg mięsa . Można je kupić w sklepie w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
  • 1.1/2 szklanki wody lodowatej

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyłam porządnie , odcedziłam . Wieprzowinę najlepiej chudą pokroić w drobną kostkę. Tłustą- zemleć w maszynce do mięsa. Czosnek obrać, rozetrzeć z łyżką soli,dodać pieprz i majeranek Oba mięsa połączyć, wlać 1,5 szklanki wody lodowatej , wyrabiać, aż mięso wchłonie płyn. Sól z czosnkiem, odstawić na 6-8 godzin w chłodne miejsce. Mięso po tym czasie jeszcze raz starannie wyrobić. Jelita umyć w ciepłej wodzie - ( zostawiam jelita w ciepłej wodzie na 1.1/2 godziny by dobrze się wszystko wypłukało z nich , naciągnąć na specjalną wkładkę w maszynce do mięsa. Masę napychać do jelit za pomocą maszynki.Podczas robienia skręcam jelita i dalej jadę i tak powstaje kiełbaska Kiełbasę zostawiam w lodówce na 24 godziny. Następnie wkładam do przegotowanej wody wrzątku 35 minut, nie gotuje przykrywam pokrywką po tym czasie wyjmuje zostawiam w lodówce przestudzona i szykuje grilla czas na pyszności kiełbasa z grilla biała to pyszność :) Piekę na ruszcie na grillu tym zwykłym małym na dworze z obu stron na rumiany kolor tak aby się upiekła i jemy :) Podałam z sałatką

12:17, rozowakuchnia , Grillowane
Link Dodaj komentarz »
Mój pierwszy chleb

             Jakiś czas temu wygrałam w w konkursie kulinarnym wypiekacz do chleba  firmy Mulinex i oto nadszedł czas wykorzystania go . Pierwszy chleb który upiekłam.

Chlebek biały 900 gram

1.woda 320ml

2.olej 4 łyżki

3.sól1.1/2 łyżeczki

4.cukier 3 łyżki

5.biała mąka chlebowa 525 gram

6.drożdże 1.1/3 łyżeczki ( suche)

Kiedy robimy w opiekaczu chleb musimy przestrzegać zasad jak się robi

Zawsze najpierw dodajemy składniki mokre czyli :

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciekawostka

Przygotowanie chleba w dużym stopniu zależy od temperatury i wilgotności .

W przypadku wysokiej temperatury otoczenia, należy używać chłodniejszych cieczy niż zwykle . Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno  trzeba podgrzać mleko czy inna ciecz do temperatury 35stopni.

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową  i muszą być starannie odmierzone . płyny należy odmierzać  z dołączonego kubka z podziałką . Należy korzystać z dołączonej miarki do mierzenia łyżeczek o herbaty oraz łyżek stołowych.

Aby ciasto wyrosło od razu umieszczamy składniki w pojemniki i nie otwieramy podczas pieczenia .Drożdże nie powinny sie stykać z cieczami , cukrem lub solą.

Właśnie  w ten sposób zrobiłam mój pierwszy chleb , był bardzo smaczny i inny niż w sklepie skórka była chrupiąca ,chleb leżał tydzień i był miękki bez żadnej kwasowości czy nieprzyjemnego zapachu - musiałam wypróbować Polecam wypiekacz jest rewelacyjny można w nim robić powidła czy ciasto na pizzy - słodkie bułeczki .

Warto wiedzieć , że po upieczeniu chleba musi on odstać na sitku najlepiej z godzinkę po tym czasie możemy kroić i jeść  całość trwa 3 godziny jednak samo pieczenie tylko godzinę .

 

piątek, 15 czerwca 2012
Gołąbki z młodej kapusty

         Tak pięknie wygląda młoda kapusta można z niej robić cuda smakuje w każdej postaci  więc oto Gołąbki w sosie pomidorowym :)

SKŁADNIKI:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 60 dag zmielonej chudej wieprzowiny
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa
  • koperek suszony 1 łyżka
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1szklanka kwaśnej śmietany
  • ryż basmati naturalny 100 gram

Kapustę wkładamy do wrzątku uprzednio wycinamy głąb by lepiej liście odchodziły Ugotowałam ryż. Zmieliłam łopatkę dodałam koperek 2 jajka przyprawę do mięsa i ryz wymieszałam Liście z kapusty wyjęłam przestygły i zaczęłam zawijać w nie mięso z ryżem . Do garnuszka wlałam wodę około 1.5 litra dodałam buliony dwa drobiowe ziele angielskie i liść laurowy i przecier pomidorowy zagotowałam dodałam na koniec śmietanę i wymieszałam Do brytfanki przelałam troch sosu pomidorowego wkładałam gołąbki zalałam sosem do pełna i wstawiłam do pieca zapiekałam 1,5 w 170 stopniach godziny w międzyczasie przekładałam je na druga stronę .

08:11, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
Zupa z młodej kapusty bez ziemniaków

 Już od rana na nogach szykuje się dzisiaj trochę roboty .  Nie zapominam jednak  o przyjemnościach dzisiaj was uraczę zupką

Zupa z młodej kapusty bez ziemniaków

 



  • porcja rosołowa - 500 gramów
  • Bulionetka Bulion drobiowy Knorr - 2 sztuki
  • kapusta młoda - 500 gramów
  • pieprz mielony
  • marchewka - 2 sztuki
  • woda - 2 litry
  • koperek suszony - 1 łyżka

Z wody i Bulionetek Knorr przygotuj wywar. Dodaj startą marchewkę, i korpus gotuj przez 15 minut. Kapustę pokrój drobno i dodaj do zupy posyp koperkiem . Gotuj na małym ogniu około godziny. tak żeby od porcji rosołowej odchodziło mięsko. Gotowe szybka i smaczna .

 

Jest to zupa na szybko właściwie to kapustka jakby  w wywarze z rosołu ale bardzo smaczna.

08:01, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 czerwca 2012
Pstrąg z patelni

                 Jak ja kocham ryby nie wszystkie ale mam swoje wyjątki flądra pstrąg karp . Ostatnio robiłam pstrąga wyszedł bardzo smaczny .W dodatku robiłam go u teściowej to było wyzwanie :)

SKŁADNIKI:

  • 2 pstrągi 600 gram
  • mleko 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • maka
  • olej

 PRZYGOTOWANIE:

Pstrąga wyjęłam umyłam i oskrobałam .Głowy odkroiłam i wyrzuciłam pokroiłam w kawałki. Sok z cytryny zmieszałam z mlekiem skropiłam pstrągi . Maczałam pstrągi w mące i na patelnie na rozgrzany olej kładłam, smazyłam z obu stron aż się przyrumieniły posoliłam w trakcie i najlepiej jeść jak jest taki gorący . 

13:51, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (1) »
Drobiowe galaretki

                  Jak to u mnie bywa znowu postanowiłam coś zmienić w drobiowej galarecie  zachciało mi się wtedy robię od razu jak mam zachciankę hi hi

  • 3 korpusy z kurczaka
  • marchewka jedna
  • buliony drobiowe 2 sztuki ( bulionetki w pojemniczkach )
  • koperek suszony 1 łyżka
  • żelatyna na 3 litry wody pisze na opakowaniu ile trzeba użyć

PRZYGOTOWANIE:

Korpusy umyj, podziel na części i ułóż w garnku. Marchewkę obierz i w całości wsadź do garnka,ziarenka pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie oraz łyżkę koperku zalej wszystko zimna woda i gotuj na średnim ogniu. Po zawrzeniu dodaj kostki bulionetki i Gotuj około godziny aż mięso zmięknie, potem wyjmij razem z warzywami, a bulion dopełnij gorącą woda aby było 3 litry wywaru (podczas gotowania nie dolewaj wody) i doprowadź znów do wrzenia, potem wyłącz. Korpusy obierz z kości i posiekaj mięso, wywar przecedz i rozpuść w jeszcze gorącym żelatynę w proszku (ilość na 3 litry płynu). Marchewkę pokrój Dodaj do rosołu wymieszaj wszystko razem i przekładaj do przygotowanych szklaneczek . 

13:35, rozowakuchnia , Przystawki
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 czerwca 2012
Babka wiśniowo - śmietankowa

Babkę robiłam w sobotę dzisiaj dopiero przepis lekki poślizg  wybaczcie

                 Babka wiśniowo - śmietankowa

SKŁADNIKI:

  • 100 g margaryny Kasia
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 budyń wiśniowy
  • szklanka cukru
  • 1.1/2 szklanki maki tortowej
  • 1 i 1/2 szklanki mleko skondensowane niesłodzone
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • polewa
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszałam mąkę z budyniem i z proszkiem do pieczenia. Żółtka utarłam z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania dodałam na przemian rozpuszczona Kasię mleko skondensowane i mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem. Na końcu dodałam ubitą na pianę białka i delikatnie mieszałam całość. Wlałam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej manną blachy i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Po lewe robimy szybko do garnuszka wkładamy margarynę z cukrem rozpuszczamy i dodajemy kakao i po chwili mamy polewę .


17:23, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (2) »
Pyszny sernik na zimno

                   Ostatnio nie miałam czasu by coś popisać wstawić coś smacznego ale obiecuje poprawę :)

Dzisiaj serniczek na zimno w mniejszych pojemniczkach

SKŁADNIKI:

  • 600 g serka mascarpone
  • 500 gram truskawek
  • sok malinowy 150 mili
  • 2x żelatyna fix deserowa dr Oetker
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%, bardzo zimnej
  • cukier puder 150 gram

Zmiksować śmietankę kremową następnie dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednej czubatej łyżce serka mascarpone, wciąż ubijając na gęstą masę. żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody.Zmiksowana masę przełożyć do foremek serduszek i do lodówki do zastygnięcia na około godzinę. Truskawki miksujemy blenderem dodajemy sok malinowy i rozpuszczona żelatynę na 800 gram masy albo czereśniowy nadal miksujemy wykładamy mus do foremek serduszek i do lodówki na godzinę ps żelatynę dodajemy tak aby zgęstniało .

 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel