niedziela, 30 czerwca 2013
Lody śmietankowo limonkowe z poziomkami

                                    Śmietankowo limonkowe  lody  z poziomkami

1.Zmiksowałam śmietanę na sztywno.

2. Zmiksowałam jaja z cukrem na puch i dodałam do nich mleko i sok z limonki.

3. Do miski przełożyłam śmietanę dodałam masę jajeczną i wymieszałam.

4. Na koniec dodałam poziomki, wymieszałam i przełożyłam do pojemnika plastikowego i wstawiłam do zamrażalki .

 



5. Co jakiś czas najlepiej przemieszać wtedy będą bardziej puszyste.


sobota, 29 czerwca 2013
LIMMI 100% SOKU Z LIMONKI I CYTRYNY

Parę dni temu dostałam do przetestowania od http://creativemagazine.pl/ soki z limonki  i cytrynowy LIMMI 100%  Oto one Chciałam wam pokazać do czego można ich użyć

 

Naturalne soki z cytrusów Limmi

Naturalny smak i intensywny zapach soków Limmi wyciśniętych z najlepszych cytryn i limonek przywołują na myśl obraz skąpanej w gorącym słońcu Sycylii. Dzięki praktycznemu opakowaniu możemy cieszyć się świeżym sokiem z cytrusów nawet przez 9 miesięcy i to bez dodawania zbędnych konserwantów. Przez cały ten czas odczuwalny jest wyraźny zapach olejku eterycznego pobranego ze skórki cytryny oraz kwaśny smaki soku wyciśniętego z kilograma cytrusów. Naturalne soki Limmi idealnie nadają się do gorącej herbaty oraz jako uzupełnienie egzotycznych drinków, wszelkiego rodzaju sałatek i potraw z ryb.



Pyszne muffiny czekoladowe z nutą cytrynową i orzechami.

Wychodzi koło 40 sztuk

  • 700g mąki
  • sok LIMMI 100 % CYTRYNY 2 łyżki
  • 2 jajka
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mleka
  • orzechy tarte laskowe BackMit
  • 250 g cukru
  • 30 gram cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
  • cukier puder 50 gram do posypania muffin

1.Do misy o wysokich rantach wsypałam składniki suche.

2. Do suchych składników dodałam składniki mokre.

3. Zmiksowałam składniki.

4. Przełozyłam do papilotek ciasto, pomagałam sobie dwiema łyżkami

5.Piekłam 25 minut w 170 stopniach.

6. Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.



 

 

sok z limonki  idealnie wpasował się do moich lodów

Śmietankowo limonkowe  lody  z poziomkami

1.Zmiksowałam śmietanę na sztywno.

2. Zmiksowałam jaja z cukrem na puch i dodałam do nich mleko i sok z limonki.

3. Do miski przełożyłam śmietanę dodałam masę jajeczną i wymieszałam.

4. Na koniec dodałam poziomki, wymieszałam i przełożyłam do pojemnika plastikowego i wstawiłam do zamrażalki .

 



5. Co jakiś czas najlepiej przemieszać wtedy będą bardziej puszyste.







piątek, 28 czerwca 2013
Tartaletki ze śmietaną i poziomkami

                                        Tartaletki ze śmietaną i poziomkami

 

spód

  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g bardzo zimnego masła
  • 1 żółtko



  1. Masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać pozostałe  składniki  szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią i schłodzić 30 minut w lodówce.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki na tartaletki .
  3. Piec w temp. 180°C przez 20 minut.
  4. Przyrumienione tartaletki wyjąć z pieca,  wystudzić .
  5. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  6. Całkowicie wystudzone trataletki ozdabiać śmietaną i poziomkami .



 

 

 

 

 

czwartek, 27 czerwca 2013
Pierogi z mięsem

Biorę udział w konkursie „BLOGERZY KOCHAJĄ OLEJ RZEPAKOWY” I chciała bym wygrać KULTOWY MIKSER KITCHENAID LUB JEDNĄ ZE 100 PATELNI!

 

Pierogi z mięsem

na farsz
400 g wieprzowej łopatki
1 jajko
sól cypryjska płatki

pieprz biały mielony
2 łyżki bułki tartej

suszone pomidorki z bazylią  i czosnkiem 2 łyżki


na ciasto: 
500 g mąki
1 jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
ok. 1 szklanka wody letniej czasem trzeba więcej

Skwarki:

drobno pokrojona kiełbaska 300 gram albo mięsko mielone usmażone na oleju rzepakowym.

 

Mięso zmieliłam ,dodałam do niego jajko, sól pieprz, bułkę tartą oraz suszone pomidorki z bazylia i czosnkiem. Wyrobiłam ciasto i zostawiłam na godzinkę w lodówce.

Do miski wsypałam mąkę dodałam jajko,olej i wodę letnią wyrobiłam ciasto ,rozwałkowałam i wycinałam szklanką kółka. Nadziewałam farszem i lepiłam pierożki. Zagotowałam wodę wlałam 1 łyżkę oleju i wkładałam pierożki . Koło 5 minut czekałam aż wypłyną i wyciągałam.

Podawałam ze skwarkami .

 

 

07:28, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 26 czerwca 2013
Muffiny smietankowe ze skórką kandyzowaną pomarańczową

Biorę udział w konkursie „BLOGERZY KOCHAJĄ OLEJ RZEPAKOWY” I chciała bym wygrać KULTOWY MIKSER KITCHENAID LUB JEDNĄ ZE 100 PATELNI!

Pyszne muffiny śmietankowe ze skórką kandyzowaną pomarańczową 

500g mąki
150g cukru
150 gram oleju rzepakowego
2 jaja
200ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek śmietankowy

 

Przygotowujemy suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy do nich składniki mokre . Mieszamy i wlewamy do papilotek tak do połowy. Na ciasto posypujemy skórką  pomarańczową  i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach 25 minut.

 

 

 


 



wtorek, 25 czerwca 2013
Muffiny czekoladowe z nutą cytrynową i orzechami


Biorę udział w konkursie „BLOGERZY KOCHAJĄ OLEJ RZEPAKOWY” I chciała bym wygrać KULTOWY MIKSER KITCHENAID LUB JEDNĄ ZE 100 PATELNI!

Pyszne muffiny czekoladowe z nutą cytrynową i orzechami.

Wychodzi koło 40 sztuk

  • 700g mąki
  • sok LIMMI 100 % CYTRYNY 2 łyżki
  • 2 jajka
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mleka
  • orzechy tarte laskowe BackMit
  • 250 g cukru
  • 30 gram cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
  • cukier puder 50 gram do posypania muffin

1.Do misy o wysokich rantach wsypałam składniki suche.

2. Do suchych składników dodałam składniki mokre.

3. Zmiksowałam składniki.

4. Przełozyłam do papilotek ciasto, pomagałam sobie dwiema łyżkami

5.Piekłam 25 minut w 170 stopniach.

6. Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.

 

 

 

Kruche ciastka śmietankowe

Ciastka kruche :)

Składniki:

  • 60 dag mąki
  • 50 dag masła
  • 12 łyżek śmietany 18%
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania
  • żółto do posmarowania ciastek

Do miski wsypujemy mąkę , masło  śmietanę i jajka . Wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinkę. Po wyjęciu ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy , wykrawamy ciastka. Kładłam na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną lekko mąką .Ciastka smarujemy żółtkiem. Pieczemy z 15 minut w 180 stopniach .



poniedziałek, 24 czerwca 2013
Kurczak w marynacie z czerwonego wina

Kurczak w marynacie z czerwonym wytrawnym winem 

  • 1  kg pałek z kurczaka
  •  1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka liści kolendry
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej mielonej Kamis
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 4 ziarenka jałowca
  • 2-3 liście laurowe
  • 150 gram czerwonego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżki przyprawy do kurczaka
  • szk. oleju roślinnego
  • 5 ząbków czosnku

 

Przyprawy najlepiej ugnieść aby taki proszek powstał . Dopiero wtedy dodajemy do nich olej i przyprawę do kurczaka i czosnek sprasowany . Musztardę i wino dodajemy na końcu . Ja to wrzucam w blender i chwilkę miksuje. W taka marynatę wkładam pałki z kurczaka i zostawiam na 2 godziny w lodówce . Po tym czasie zapiekam w piecu w 200  stopniach koło godzinki podlewając marynatą .

05:53, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Torcik na zimno bez pieczenia

Torcik na zimno bez pieczenia .

Czekolada ,śmietana ,herbatniki i żelatyna

Składniki:

  • herbatniki Petit beurre 200 g
  • margaryna 125 g lub masło roślinne 125 g
  • mleczna czekolada 100 g – 1 szt.
  • truskawkowa  czekolada 300 g – 3 szt.
  • śmietana kremówka 600 ml
  • cukier puder 3 łyżki
  • żelatyna 3 łyżki
  • kandyzowane wiśnie do ozdoby
  • tortownica o średnicy 22 cm

Herbatniki zmiksowałam blenderem. Margarynę rozpuściłam w kąpieli wodnej razem z mleczną  czekoladą. Zmiksowane herbatniki wsypałam i wymieszałam w tej wodnej kąpieli . Przełożyłam do tortownicy 22 cm na dno wyłożyłam folię aluminiową i wstawiam do lodówki na godzinę by zastygło.

Masa :

Czekoladę i śmietanę razem mieszałam w kąpieli wodnej do rozpuszczenia dodałam do niej rozpuszczoną żelatynę w 100 gramach wody . Zamieszałam i zostawiłam do stygnięcia.

 

Zmiksowałam śmietanę z cukrem pudrem i dodałam do niej masę z czekolady śmietany i żelatyny . Wymieszałam wyłożyłam na herbatniki i wstawiłam na noc do lodówki by stężało . Udekorowałam wiśniami kandyzowanymi .

 

Tagi: tort
05:17, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (4) »
niedziela, 23 czerwca 2013
Żeberka w sosie musztardowo - szafranowym

Żeberka w sosie musztardowo szafranowym

  • śmietana gęsta 18 % 170 gram
     
  • sok z cytryny  1
    Łyżka
     
  • chili 2
    łyżeczki
     ,papryka czerwona mielona szczypta do smaku
     
  • ocet winny biały  50gram
     
  • szafran 1
    Szczypta
     , musztarda Dijon 2 łyżki
     
  • masło roślinne  10 dag
     
  • wino białe 200 gram



Wino, ocet, sok z cytryny i szafran i doprowadziłam do wrzenia. Gotowałam aż zostanie 1/3 sosu. Dolałam śmietanę, masło, chili, paprykę , musztardę ,gotowałam aż sos zgęstnieje. Do tego sosu przełożyłam usmażone żeberka i podduszone z marchewką na patelni i gotowałam chwile razem. Podawałam z pieczonymi młodymi ziemniaczkami .



15:20, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Botwinkowy chłodnik

Jest tak gorąco ze też postanowiłam zrobić chłodnik właściwie to botwinkę z jajem 

200 ml śmietany 30%

pęczek botwinki
100 ml zmielonych buraczków
szczypta pieprzu białego Kamis
4 ząbki czosnku zmielonego

jaja 4 szt ( jajo na talerz )

Gotujemy botwinkę -kroimy drobno listki łodyżki i maleńkie buraczki,  dodajemy przyprawy i buraczki zmielone z czosnkiem . Gotujemy dosłownie chwilkę z dodatkiem jarzynki .. Na koniec dodajemy śmietanę i gotowe. Jaja gotuje kroje na ćwiartki i zalewam botwinką pycha.

 

 

08:43, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 22 czerwca 2013
Pizzerrinki na wodzie

Pizza właściwie to pizzerin-ki

Ciasto na pizze:

500 gram mąki

szklanka -dwie wody ciepłej ( zależy od tego jak ciasto nam sie zagniata )

drożdże 50 gram

cukier 1 łyżka

szczypta soli

olej 1 łyżka

Robimy rozczyn z wody 150 gram drożdży 50 gram i łyżki cukru w szklane rozrabiamy i zostawiamy aż drożdże zaczną pracować. Resztę mąki wsypujemy do miski dodajemy do niego rozczyn i mieszamy wlewamy olej . Ciasto odchodzi od ręki , zostawiamy je na 30 minut by wyrosło . Wyrobione wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 porcji i robimy małe pizze .

Farsz do pizzy :

keczup

bazylia Kamis

oregano Kamis

zioła prowansalskie Kamis

pieczarki szynka

ser mozzarella

papryka marynowana kolorowa

keczup

Składniki na oko dawałam tyle ile akurat chciałam .

Każdy placek pizzy smarujemy keczupem , posypujemy ziołami ( sypie tyle by lekko zakryło mi keczup ) kładę pieczarki i szynkę piekę z 15 minut i kładę plastry mozzarelli trzymam chwilkę do rozpuszczenia i gotowe.

08:11, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 czerwca 2013
Szczawiowa

Tegoroczna zupa szczawiowa  Nic dodać nic ująć wyszła smaczna co tu dużo mówić

Składniki:

2 udka z kurczaka

ziele angielskie  3 szt.Kamis

liść laurowy 3 szt. Kamis

jarzynka do smaku

marchew 3 szt.

szczaw 2 pęczki prosto z lasu sama zbierałam

śmietana 30% 200 gram

koperek do posypania

3 litry wody

 

Ugotowałam wywar z zielem listkiem i jarzynka na udkach  z kurczaka . Kiedy mięso było miękkie dodałam pokrojony szczaw pomieszałam i zostawiłam na 20 minut. Zalałam śmietaną i gotowe. polałam w talerze i posypałam świeżym koperkiem.

07:29, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 czerwca 2013
Grillowane szaszłyki

Grill uwaga grill pyszne szaszłyki


Szaszłyki z dodatkiem piwa
5 łyżek oliwy z oliwek
150 gram piwa dałam warkę
cebula 1 biała
czosnek 5 ząbków
szczypta kolendry
3 łyżki przyprawy do szaszłyków Kamis
pieczarki 500 gram
karkówka 1 kg
ogórki kiszone 6 dużych
4 średnie cebule
musztarda Dijon 3 łyżki

papryka ostra zmielona Kamis 1 łyżeczka

papryka marynowana kolorowa 300 gram


Wszystkie składniki razem z przyprawami miksujemy blenderem ( cebulę, czosnek kolendrę  . Przekładamy do miseczki i dodajemy oliwę ,paprykę czerwoną ostrą  musztardę i piwo mieszamy . Mięso zanurzamy w marynacie  i zostawiamy je na dwie godzinki w lodówce. Teraz nadziewamy na przemian mięso cebule , paprykę ,ogórek kiszony , pieczarki, Zapiekamy na grillu obracając co jakiś czas trochę sie przypali ale właśnie oto chodzi .

 

17:08, rozowakuchnia , Grillowane
Link Dodaj komentarz »
Deser lodowy z poziomkami i truskawkami

 

Deser lodowy

 

śmietana 30% 400  gram

truskawki 500  gram

lody jakie lubicie smaki dałam waniliowe i truskawkowe 300  gram

cukier puder 2 łyżki do śmietany

cukier 4 łyżki do musu z truskawek

poziomki 100  gram

 

1 Ubiłam śmietanę z cukrem pudrem.

2 Truskawki zmiksowałam z cukrem.

3. Do pucharków włożyłam po 3 łyżki lodów.

4 Zalałam musem truskawkowym.

5 Włożyłam śmietanę i polałam lekko musem udekorowałam poziomkami .



 

 

środa, 19 czerwca 2013
Botwinka

Przepyszna botwinka

 

Składniki :

500  gram  młodziutkich buraczków tak z 2 centymetry buraczki

ziele angielskie 3 szt.

liść laurowy 3 szt.

Kostki rosołowe 3 szt.

szczypta soli do smaku

pieprz w ziarnkach  5 szt.

śmietana 30%  200  gram

ocet 10% do smaku ( dałam 1 łyżkę i było mi mało robiłam w 3 litrowym garnku)

koperek świeży dosłownie parę listków szatkujemy i wrzucamy na talerzu już do botwinki

botwinka:

Do garnka wlałam wodę dodałam ziele listek pieprz i marchewkę z odrobiną soli i kostek rosołowych  i gotowałam do miękkiej marchewki . Dodałam pokrojone buraczki z listkami i łodyżkami chwilkę gotowałam ,  aż zmiękły młode buraczki i wlałam śmietanę zamieszałam i gotowe . Wlałam na talerz i posypałam koperkiem drobno posiekanym J Pyszności a kolor niesamowity.



05:52, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 czerwca 2013
Konkurs Kupiec- Wyniki

W konkursie kulinarnym  Kupiec wzięło  udział 12 potraw oto one . Sponsorowi spodobały się potrawy 1 ,4 ,6 ,7, 10  Proszę o dane oto tych zdjęć wysyłajcie na Reksio740@wp.pl  do19 06.2013 do godz 15  jeśli dane osoby się nie zgłoszą nagrodę dostanie następna osoba .Dane podam sponsorowi :)  Gratuluje wygranym osobom oraz zapraszam do następnego konkursu kulinarnego

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12

12:22, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (2) »
Grillowana Karkówka

Karkówka z grilla

Marynata do karkówki:

oliwa z oliwek 5 łyżek

papryka ostra mielona czerwona 1 łyżeczka


Specialite szafran nitki do  marynaty dosłownie parę sztuk wkładamy do oliwy z oliwek

przyprawa do karkówki z grilla 3 łyżeczki

szczypta soli prowansalskiej

2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem

Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek dodajemy do niej składniki i mieszamy robi nam się najpierw żółta od szafranu następnie dodajemy  suszone pomidorki i sól prowansalską a na samym końcu przyprawę do karkówki i paprykę. Mieszamy zostawiamy na 1 godzinkę w lpdówce . Po tym czasie nacieramy karkówkę i zostawiamy ją w marynacie na 2 godzinki . Pieczemy na grillu do miękkości z obu stronę . Pycha Polecam.

06:38, rozowakuchnia , Grillowane
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 17 czerwca 2013
Grillowana pierś

Pierś grillowana


pierś 1.1/2 kg
4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku startego
szczypta papryki czerwonej ostrej Kamis
1 łyżeczka octu winnego Kamis
3 łyżeczki przyprawy do grilla do kurczaka Kamis


Robimy marynatę:
do miski wlewamy oliwę z oliwek dodajemy czosnek starty paprykę mieloną czerwoną ostrą i ocet winny mieszamy i dodajemy przyprawę  do grilla kurczak  . Pierś nacieramy marynatą i zostawiamy na 1 godzinkę w lodówce najlepiej . Po tym czasie smażymy na grillu . Wcale nie jest sucha za to jak jesz to wydaje się lekko chrupiąca . Fajny smak polecam . Pierś piecze się szybko można podać ją z sałatka wiosenną .

 

13:17, rozowakuchnia , Grillowane
Link Dodaj komentarz »
piątek, 14 czerwca 2013
Pierogi z kaszą i ogórkiem kiszonym

Normalnie już nie wiadomo co robić na te obiady ciągle to samo .

Zrobiłam pierożki z kaszy gryczanej i ogórka  kiszonego 

 Ciasto na pierogi:

500 gram mąki poznańskiej

sól prowansalska 1 łyżeczka Kamis

woda letnia 1-2 szklanki podczas zagniatania sie okaże ile trzeba dodać

Farsz:

kasza gryczana 1 woreczek

pieczarki 400 gram

ogórki kiszone 4 sztuki

suszone pomidory z czosnkiem i bazylia 4 łyżeczki Kamis

papryka ostra czerwona 1 łyżeczka Kamis

sól cytrynowa 1 łyżeczka

czosnek niedzwiedzi 3 łyżki

 Wyrobiłam ciasto z mąki soli i wody wykrawałam kółka i nakładałam farsz składałam na połowę i zawijałam do środka rogi fajne takie wyszły . Gotowałam do wypłynięcia  po odsączeniu wody podpiekłam je na oleju.

Farsz - usmażyłam pokrojone na drobno pieczarki dodałam do nich ogórek kiszony pokrojony drobniutko i kasze ugotowaną . Doprawiłam przyprawami wyszedł ostry smaczny farsz taki jaki miał być pyszności .

 

 

 

09:55, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
Murzynek z bananami i śmietaną

Na dzisiaj polecam wam ciacho

Murzynek ze śmietaną i bananami

Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

170 gram cukru

3 jaja

 proszek do pieczenia 1 łyżeczka

kakao 2 łyżki

margaryna rozpuszczona chłodna 170 gram

banany 3 szt

Poncz:

sok z pomarańczy 50 gram

woda gotowana 50 gram

Brendy 100 gram

Masa:

 śmietana 30% 500 gram

3 śmietan fix

2 łyżki cukru

czekolada starta na wiórka dałam mleczną bo taką lubię ( starłam ją na wiórka godzinę wcześniej przed pieczeniem aby była sztywna jak ja to mówię )

 

Zmiksowałam jaja z cukrem , dodałam mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczona margarynę . Piekłam w formie 24 cm obłożoną papierem do pieczenia  45 minut w 160 stopniach ( piekarnik mi przypala ).  Po upieczeniu i wystudzeniu wyjęłam środek ciasta tak koło 1 centymetra ( wydrążyłam łyżką ) zostawiłam rant .  Ponczem skropiłam środek ciasta .Banany pokroiłam na połowę w poprzek i ułożyłam na dnie ciasta. Zmiksowałam śmietanę i dodałam do niej 3 fixy na końcu dodałam czekoladę ale już wymieszałam łyżką i przełożyłam na banany i pokruszonym ciastem posypałam wierzch wyszło przepyszne ciasto .

 

 

 

09:34, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 czerwca 2013
Pierś z kurczaka z musztardą Dijon

Kiedy nie wiesz co masz zrobić na obiad . Sprawdz co masz w zamrażalce .Tak właśnie zrobiłam i wyjęłam podwójną pierś z kurczaka. w lodówce znalazłam musztardę i już wiedziałam co powstanie na obiad .

Pierś z musztardą Dijon

podwójna pierś z kurczaka

musztarda Dijon 4 łyżki

papryka czerwona mielona ostra

sól prowansalska szczypta

sól cypryjska w płatkach

Panierka:

płatki kukurydziane z 150 gram

3 jaja

oliwa z oliwek

pomidorki

rzodkiewka

szczypiorek

ziemniaczki

 

Pierś umyłam pokroiłam w plastry .Każdy kawałek piersi posypałam szczyptą soli cypryjskiej i prowansalskiej posmarowałam musztardą Dijon .Do miseczki wsypałam płatki kukurydziane które najpierw ugniotłam porządnie aby zrobił się miał. Dodałam do płatków paprykę ostrą czerwoną mieloną. Maczałam pierś w jaju a potem w płatkach kukurydzianych smażyłam na oleju z obu stron na rumiany kolor podawałam z ziemniaczkami rzodkiewką pomidorkiem i szczypiorkiem .

 

12:35, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 12 czerwca 2013
Czernina z kaczki

Czernina z kaczuszki

  • 1 l krwi z kaczki
  • 2 skrzydełka z kaczki
  • 2 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 selera naciowy pokrojony w paseczki
  • 240 ml śmietany 30%
  •  ziele angielskie  4 szt Kamis
  • goździki 3 szt Kamis
  • makaron swojski 200 gram
  • 1 łyżka cukru
  • sól prowansalska do smaku Kamis
  •  pieprz biały Kamis do smaku
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • odrobina octu do smaku
  • 2 łyżki mąki

Do garnka wlałam wodę włożyłam skrzydełka z kaczki obgotowałam je i przecedziłam . Dodałam ziele angielskie i liść laurowy goździki  sól i pieprz . Dodałam seler naciowy pokrojony , kiedy się zagotowało wyjęłam i wyrzuciłam.



06:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 11 czerwca 2013
Pyszna karkówka z grilla

Karkówka z grilla elektrycznego

Robię od czasu do czasu grilla w domu jednak nie jest to co prawdziwy grill na dworze okopcone mięsko . Brakuje dymu i tej frajdy .

Wystarczy 1 kg karkówki

przyprawę do grilla w tubie Kamis

i folia aluminiowa

oliwa z oliwek 4 łyżki

musztarda dijon 2 łyżki

Karkówkę myjemy kroimy w plastry nacieramy oliwą z oliwek wymieszaną z musztardą i posypujemy przyprawą z tuby. Zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 1 godzinkę. Kiedy przejdą smażymy na grillu elektrycznym podajemy z czym chcecie ja podałam z pomidorkami i pomarańczem :)

 

 

 

17:05, rozowakuchnia , Grillowane
Link Komentarze (2) »
Owocowo truskawkowe pyszności

Ciacho z owocami

Biszkopt:

4 jaja

125 gram cukru

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki mąki tortowej

2 łyżki margaryny rozpuszczonej

cukier z prawdziwą wanilia i nutą kardamonu  Kamis 1 opakowanie

Masa na biszkopt:

mrożone owoce ( rabarbar aronia porzeczki śliwki ) 800 gram

truskawki świeże 200 gram

Galaretki truskawkowe 3 szt

cukier truskawkowy Royal Brand

 

 

Jaja ubiłam z cukrem dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczona margarynę. Wymieszałam i przelałam do formy wysmarowanej margaryna i posypana bułka tartą. Piekłam 30 minut w 160 stopniach.. Owoce mrożone włożyłam do garnka i zagotowałam dodałam do nich 3 galaretki i cukier truskawkowy 3 łyżki mieszałam do rozpuszczenia. Truskawki umyłam , pokroiłam i wyłożyłam na biszkopt  Kiedy galaretka  ostygła zalałam ciasto i wstawiłam do lodówki do stężenia .


 

16:54, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel