poniedziałek, 30 czerwca 2014
Przekładany czekoladowiec

Chciałam murzynka to mam ale jakiego że ho ho z nadzieniem galaretką pomarańczową . Konsystencja gęsta jakby płynny miód . Zaskoczona jestem mile a murzynek smakuje wybornie . Blasku dodają mu wiórka kokosowe .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Przekładany czekolad owiec - SKŁADNIKI:

  • 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 gram czekolady bąbelkowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe (do posypania)
  • 4 łyżki wody
  • galaretka pomarańczowa ZENTIS 400 GRAM

Przekładany czekolad owiec - PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka włożyłam margarynę , wsypałam cukier dodałam czekoladę i wodę i mieszałam do rozpuszczenia.

2. Dodałam spirytus i kakao. Zamieszałam i zostawiłam do ostudzenia .

3. białka ubiłam z odrobina soli dosłownie szczypta.

4. Żółtka dodałam do ostudzonej masy i zamieszałam.

5. Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i białko mieszałam do połączenia składników

6. piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

7.Poczekałam aż ciasto ostygło, przekroiłam w poprzek.

8. Wyłożyłam 250 gram galaretki pomarańczowej ZENTIS ( KONSYSTENCJA MIODU PŁYNNEGO LECZ LEKKO GĘSTEGO).

9. Na wierzch wyłożyłam 150 gram galaretki pomarańczowej rozprowadziłam na całym cieście i posypałam wiórkami kokosowymi.





 Dzięki firmie ZENTIS miałam okazję wypróbować galaretkę pomarańczową  . Czekolad owiec wyszedł przepyszny .

 

 

 


12:05, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (11) »
sobota, 28 czerwca 2014
Bułki śniadaniowe ze słonecznikiem

Tym razem nie mogłam przepuścić tak smacznych bułek , Nie pierwszy raz piekę bułeczki ale te wyszły naprawdę pyszne , lekko chrupiące . Wydarzenie Wspólne wyrabianie bułek śniadaniowych

zostało zorganizowane przez Agnieszkę

 

Cóż mogę powiedzieć chyba to,  że nie lubię  zbytnio samych bułeczek zawsze muszę mieć jakiś dodatek . Tym razem padło na słonecznik wyszły idealne , a w smaku znakomite.

 

 

 


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 12

Bułki śniadaniowe ze słonecznikiem - SKŁADNIKI:

  • 450g wody
  • drożdże 30g świeże
  • maślanka 50g
  • 650g mąka pszenna typ 650
  • 100g mąka żytnia razowa
  • sól 10g
  • 15g octu balsamicznego Z MODENY KAMIS
  • miód 10g
  • Dodatkowo:
  • jajo
  • słonecznik łuskany 50 gram

Bułki śniadaniowe ze słonecznikiem - PRZYGOTOWANIE:

Do misy wlałam letnia wodę.

Rozrobiłam w niej drożdże , dodałam szczyptę soli i ocet balsaminy .

Od razu zmieniło kolor na ciemniejszy.

Dodałam maślankę.

Dodałam teraz mąkę pszenną i mąkę żytnią.

Zamieszałam ciasto ( jest bardzo klejące , ale takie ma być). Ciasto zostawiłam na 45 minut do wyrośnięcia.

Włożyłam na obsypaną mąką ceratkę i podzieliłam na dwie części. Formowałam bułeczki kładłam na ceratkę i spłaszczałam je .

Rozbełtałam jajo i posmarowałam każdą bułeczkę i posypałam słonecznikiem.

Piekłam w 210 stopniach 15 minut , a potem zmniejszyłam do 190 stopni i piekłam następne 15 minut.



 

 

 

 

 

Dziękuje za wspólne pieczenie:

Agnieszce

Bożenie

                                                                 Darii
                                                               Marzenie
                                                                    Rynn
                                                           Alinie
                                                                 Magdalennie
                                                                   Małgosi

czwartek, 26 czerwca 2014
Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i serem fetą

Nie ma to jak coś nowego pojawi się na stole . Pierwszy zachwyt i pierwszy kęs zawsze pojawia się błogi uśmiech na twarzy . Warto robić i widzieć uśmiechnięte buzie .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 12

Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i serem fetą - SKŁADNIKI:

  • 12 pieczarek
  • Szpinak rozdrobniony Iglotex 450 gram
  • Ser feta 150 gram
  • Czosnek 3 ząbki
  • Ser żółty 100 gram
  • Dodatkowo:
  • ziemniaki młode 1 kg
  • sałatka kolorowa z warzyw

Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i serem fetą - PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myjemy , a potem wycinamy nożykiem aby pieczarka była pusta ( potem włożymy do niej farsz) .

Szpinak wkładamy na patelnie i rozmrażamy.

Dodajemy do rozmrożonego szpinaku pieczarki które wyjęliśmy ( środki pieczarek i ogonki ).

Smażymy razem .

Dodajemy ser feta pokrojony drobno , ma nam się rozpuścić i na końcu sprasowany czosnek.

Mieszamy tak długo na gazie aby nam masa stężała.

Przestudzony farsz wkładamy w pieczarki.

Ser żółty kroimy w paseczki i kładziemy na szpinak .

Zapiekamy z 25 minut w 175 stopniach i gotowe.



 

 

 

 

 

Zaś pyszny szpinak siekany  Iglotex znajdziecie w każdym spożywczym sklepie . Na FB również można ich znaleźć.

 

09:59, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 23 czerwca 2014
Lubella -wyniki konkursu

Czas na wyniki konkursu z Lubella  . Na pewno czekacie z niecierpliwością. Któż to wygrał tym razem .  Na co Marcin miał smaka. Jak myślicie co taki fajny facet lubi zjeść . Oto jest pytanie.

No nie będe was trzymać w niepewności i wstawię nagrodzone dania , wybrane przez Marcina.

 

Myślę , że poznacie swoje dania  czekam na wasze dane z numerem telefonu  przesyłajcie na Joanna.gralik@wp.pl

 

09:42, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (3) »
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

Nie ma to jak warzywna sałatka z tuńczykiem i jajem . Pyszna inna i bardzo smaczna na różne okazję . Dla każdego kto lubi tuńczyka .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 8

Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą - SKŁADNIKI:

  • 6 jajek ( osobno białko i żółtko )
  • 2 puszki tuńczyka TONGOL z grilowaną papryką
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 250 g żółtego sera
  • Pęczek szczypiorku
  • 8 łyżek majonezu

Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą - PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy jaja na twardo. Oddzielamy białko od żółtek. Żółtko drobno kroimy. Białko drobno kroimy. Ser kroimy drobno albo ścieramy na tarce na wiórka.

Układać warstwowo :

1. połowa żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach

2. białko - starte na tarce, na grubych oczkach

3. tuńczyk jedna puszka

4. szczypiorek pokrojony drobno

5. kukurydza odcedzona ¼ puszki

6. majonez 4 łyżki

7. ser

8. białko

9. kukurydza

10. tuńczyk druga puszka

11. majonez

12. żółtko

13. szczypiorek

 

 

Co mogę powiedzieć , tuńczyk jest pyszny chyba lepszego nie jadłam papryka nadaje super smak , mogła bym go jeść codziennie Graal przesłał mi

Idealne polecam i zapraszam do sklepu .

08:58, rozowakuchnia , Graal
Link Komentarze (17) »
niedziela, 22 czerwca 2014
Racuchy z jabłkami

Coś banalnego można powiedzieć. Lecz  smak przypomina dzieciństwo . Tęsknota za dawnymi latami . Racuchy proste , a zarazem delikatne i rozkoszne.

Składniki:

Mąka tortowa 400  gram typ 450

Jaja 3 szt.

Jogurt naturalny 300 ml

Cukier 200  gram

Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Jabłka 2 duże

 

Niby nic takiego jednak składniki muszą być dobrze ubite.

Jaja ubijamy z cukrem na puch, podwaja nam się a nawet potraja masa ale tak ma być.

Teraz dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt naturalny  .

Jabłka myjemy i ścieramy na tarce razem ze skórką  , odciskamy sok .

Dodajemy jabłka starte  do masy i mieszamy łyżką.

Smażymy na oleju rzepakowym. Na rumiany kolor pilnując by się upiekły w środku.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Pyszne są.



 

sobota, 21 czerwca 2014
Biszopt z truskawkami i masą budyniową

Proponuje na dzisiaj biszkopt z masa budyniową na to truskawki i galaretka . Pysznie i na czasie lecz truskawki się kończą i niedługo nie będzie rarytasów .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Biszkopt z truskawkami i masą budyniową - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 3 jaja
  • Mąka tortowa 170 gram typ 450
  • Proszek do pieczenia pół łyżeczki
  • Cukier 150 gram
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • Mleko 700 ml
  • Cukier 4 łyżki
  • Margaryna 100 gram
  • Góra ciasta:
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 300 gram truskawek

Biszkopt z truskawkami i masą budyniową - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

Miksujemy jaja na puch z cukrem.

Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do przesiewacza .

Przesiewamy mąkę nad miską i mieszamy łyżką, aż do ostatniego ” okruszka” .

Wymieszaną masę wkładam do tortownicy wyłożonej folia aluminiową. Piekę 25 minut w 170 stopniach.

Masa budyniowa:

Mleko wlewam do garnka 500 ml.

Dodaje cukier i mieszam do rozpuszczenia.

Wstawiam na gaz i dodaje margarynę mieszam , aż margaryna się rozpuści i mleko się zagotuję .

Budyń mieszam w 200 ml mleku i dodaje do gotującego mleka . Ugotowany budyń przelewam na ostudzony biszkopt .

Truskawki przepołowione no połowę wciskam przy rancie w tortownicy na około , a resztę układam na środku na całej powierzchni .

Wstawiam do lodówki do ostygnięcia.

Rozrabiam galaretkę w 800 ml wody 3 sztuki i wstawiam do wody zimnej by ostygła szybciej.

Wlewam sztywniejąca galaretka na truskawki i do lodówki po 2 godzinach jest gotowe .



 

08:20, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (12) »
piątek, 20 czerwca 2014
Ucierane ciasto z poziomkami

Poziomki w końcu poziomki , jak ja je lubię . Mam dzisiaj okazję robić ciacho ucierane , właśnie z poziomkami w dodatku w formie serduszko będzie smacznie  i słodko.  Lubie wspólne pieczenie z dziewczynami , dzisiaj akurat jest taki dzień , że biorę udział w wydarzeniu  Wspólne pieczenie Kuchniamaryny

przepis pochodzi od KUCHNIAMARYNY

 



Ciasto ucierane z poziomkami


Składniki
200g masła pokrojonego na kawałki
200g cukru
1 op.cukru wanilinowego/lub 1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego
3 jajka
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce ( co kto ma truskawki poziomki morele brzoskwinie z puszki )
cukier puder do posypania

 

Najpierw jaja utarłam  z cukrem i cukrem waniliowym tak aby było lejące.

Teraz dodaję mąkę tortową i mąkę ziemniaczana z proszkiem do pieczenia. ( mąka ma być przesiana) .

Teraz dodaje rozpuszczone masło ( DAŁAM MARGARYNĘ ).

Ciasto utarte i przygotowane.

Formę o średnicy 22cm okrągłą ( miałam serce) wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam połowę ciasta.

Wyłożyłam poziomki i polałam drugą połową ciasta na wierzch .

Piekłam w 170 stopniach 60minu sprawdzając patyczkiem czy się upiekło.

Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem . Wyszło smaczne i lekko wilgotne , pycha .

 


 

Dziękuję  za wspólne pieczenie

 

 

Piekłam wspólnie:

Agnieszka  kuchniamaryny

Dorotka z Moje Małe Czarowanie

Daria z Red and Pale

Magdalena z Czary-gary w kuchni

Daria z Fb

Bożena z Moje domowe kucharzenie

13:37, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (19) »
czwartek, 19 czerwca 2014
Truskawkowiec na kruchym cieście

Nie ma to jak ciepłe dni i to co nam natura daję. Pyszne truskawki zawierające dużo witaminy " C " . Każdemu się przyda dawka energii .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Truskawkowiec na kruchym cieście - SKŁADNIKI:

  • Mąka tortowa 2 szklanki
  • Cukier 150 gram
  • Margaryna 200 gram
  • Żółtka 3 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Dodatkowo :
  • truskawki 300 gram
  • 2 galaretki truskawkowe

Truskawkowiec na kruchym cieście - PRZYGOTOWANIE:

Na ceratkę wsypujemy mąkę tortową. Robimy dołek , dodajemy żółtka. Wsypujemy cukier proszek do pieczenia i pokrojoną margarynę. Wyrabiamy szybko ciasto. Schładzamy godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy i wkładamy do formy z falbanką na papierze do pieczenia dociskamy ranty , jak za dużo okrawamy nożem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Galaretki dwie truskawkowe rozrabiamy w litrze wrzątku . Studzimy. Tryskawki myjemy i kroimy na połowę układamy na kruchym spodzie i zalewamy tężejąca galaretką. Do lodówki na 1-2 godzinki a potem można już jeść .




 

 

 

10:39, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (9) »
środa, 18 czerwca 2014
Muffiny z nadzieniem wisniowym

Takie małe można powiedzieć na jeden kęs , a jakie smaczne . Tyle radości dają wiem to po swoich dzieciach . Lubię robić takie szybkie smakołyki .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 24

Muffiny z nadzieniem wiśniowym 24 szt - SKŁADNIKI:

  • 500 gram mąki tortowej typ 450
  • kefir 300 ml
  • olej 100 ml
  • 4 jaja
  • 200 gram cukru
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Dodatkowo;
  • Nadzienie wiśniowe ZENTIS 200 gram

Muffiny z nadzieniem wiśniowym 24 szt - PRZYGOTOWANIE:

Miksujemy jaja z cukrem na puch – masa potraja objętość wtedy jest już dobra .

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kefir nadal miksując.

Na koniec dodajemy olej.

Można dodać parę kropel aromatu waniliowego .

Przygotowujemy formę na muffiny , wkładamy foremki papierowe . Zalewamy foremki ciastem ja kładę 2 łyżeczki a potem nadzienie wiśniowe.

Zalewam ciastem nadzienie wiśniowe .

Wstawiam do pieca na 25 minut. Piekę w 170 stopniach .

Można posypać cukrem pudrem na koniec jak lubicie.



 

 

Nadzienie wiśniowe

NADZIENIA OWOCOWE Z KAWAŁKAMI OWOCÓW PASUJĄ IDEALNIE DO MUFFIN

wtorek, 17 czerwca 2014
Nadziewany schab –mini rolada

Nie ma to jak połączyć warzywa z mięsem fetą i rybą . Połączenie zdrowia i smaku . Harmonia i smak to jest to.


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 6

Nadziewany schab –mini rolada - SKŁADNIKI:

  • 6 porcji schabu 3 cm
  • Szczypiorek 3 pęczki
  • Sałata 4 liście na jeden schab
  • Ser feta( pokroić kosteczkę albo widelcem rozgnieść nadziewać łyżeczką)
  • Filety z makreli z papryką piri-piri w oleju 90 gram
  • Trochę soli na wierz na mięso

Nadziewany schab –mini rolada - PRZYGOTOWANIE:

Schab najlepiej 2-3 cm był pokrojony. Potrzebny ostry chudy nóż który wbijamy do środka i przecinamy na całej powierzchni mięso nie rozcinając do końca. Szczypior i sałatę kroimy drobno. Ser feta kroimy w kosteczkę albo widelcem rozdrabniamy dodajemy rybkę w oleju ( jest mocno ostraaaaaaa ) wiec uważajcie. Na przemian wkładamy do środka szczypior sałatę fetę i rybę . Maczamy w jaku i bułce tartej smażymy z obu stron na rumiany kolor apotem podlewamy wodą i dusimy żeby mięso nam doszło.



Produkty możecie kupić w sklepie Graal gdzie asortyment pozwoli wam na zakup najlepszych puszek rybnych od koloru do wyboru , a w smakach można przebierać. Dzisiaj prezentuje wam filety z makreli  z papryką piri-piri  ostra jest,  jeśli lubicie ostre klimaty to trafiliście pod dobry adres .

 

07:48, rozowakuchnia , Graal
Link Komentarze (11) »
poniedziałek, 16 czerwca 2014
Truskawkowe niebo

Marzył mi się deser biało czerwony z kruszonką, no i zrobiłam. Wyszedł przepyszny. Mimo , że trzeba było specjalnie upiec ciasto kruche, wcale mi to nie przeszkadzało .


trudność: łatwe
czas: 30-60 min
ilość porcji: 3

Truskawkowe niebo - SKŁADNIKI:

  • Ciasto kruche:
  • 200 gram maki
  • 100 gram margaryny
  • 50 gram cukru
  • Masa serowo - śmietanowa
  • Truskawki 600 gram
  • Śmietana 30% 300 ml
  • Ser marscapone 250 gram
  • Jogurt naturalny 150 ml
  • Cukier 3łyżki do truskawek

Truskawkowe niebo - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto kruche: Na stół wsypuję mąkę , dodaje posiekaną margarynę i cukier .

Szybko zagniatam ciasto , wkładam do foremek i zapiekam .

Wyszły mi cztery tartaletki i cztery zużyłam do deseru .

Masa serowo - śmietanowa: Do blendera kielichowego włożyłam umyte truskawki , posypałam cukrem i wlałam 150 ml jogurtu naturalnego . Zblenderowałam.

Ciasto kruche skruszyłam blenderem.

Ubiłam śmietanę 30% dodałam do niej serek mascarpone i delikatnie zmiksowałam na jednolita masę.

Wyjdą trzy porcję.

Potrzebne są trzy kieliszki .

Na sam dół wsypałam ciasto kruche skruszone , potem masa serowa i mus z truskawek .

Znowu masa serowa truskawka i pokruszone ciasto kruche .

Deser wyszedł przepyszny .

 



sobota, 14 czerwca 2014
Biscotti

Witajcie drodzy czytelnicy

zostałam zaproszona do wspólnego wypiekania z innych blogerami "Wypiekanie na śniadanie" 

Troszkę z nie dowierzaniem robiłam te cudaczne jedzonko , ale kiedy upiekłam moja radość była ogromna . Nie dość , ze szybko to jeszcze i smacznie . Biscotti- podwójnie pieczone.



Przepis Biscotti

150 g mąki pszennej
70 g białego cukru
1 jajko
100 g migdałów w całości ze skórką ( dałam migdały i rodzynki sułtanki )
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Skórka otarta z 1 cytryny( dałam parę kropel aromatu cytrynowego )

 

Wykonanie

 

Do misy wrzuciłam jajko i cukier

Zmiksowałam na puch

Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat cytrynowy parę kropel.

Wyłączyłam mikser.

dodałam migdały i rodzynki wymieszałam łyżką.

Zmoczyłam dłonie i przełożyłam ciasto na blasze wyłożoną papierem do pieczenia zrobiłam batonik.

Batonik ma mieć z 25 cm długości i 6 cm szerokości z 2 wysokości.

Piekłam 20 minut w 170 stopniach .Potem wyjęłam i zostawiłam na 20 minut pokroiłam w placuszki i jeszcze chwilę podpiekłam z  obu stron 15 minut.

 


Dziękuję za wspólne pieczenie.

 





Paweł http://www.chleby.info/2014/06/biscotti.html?showComment=1402852965898#c6144088459633982782

 







piątek, 13 czerwca 2014
Truskawkowy raj

Nie ma to jak mus z truskawek połączony z budyniem i śmietaną . Pokryty truskawkami. Pyszne delikatne i dla każdego chętnego .


trudność: średne
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 25

Truskawkowy raj - SKŁADNIKI:

  • Biszkopty 300 gram ( dwie warstwy)
  • Truskawki 1 kg
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Budyń 3 szt.
  • Mleko 1 litr
  • 4 łyżki cukru
  • Margaryna 120 gram
  • Śmietana 30% 1 litr
  • 4 śmietan fiksy

Truskawkowy raj - PRZYGOTOWANIE:

Mus truskawkowy: Do kubka takiego z 500 ml wsypujemy dwie galaretki truskawkowe .

Zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia.

Do kielicha wkładamy truskawki umyte ( 15 szt. zostawiamy do udekorowania ciasta ) i zalewamy je rozpuszczoną gorącą galaretką. Blenderujemy koło 5 minut .

Bierzemy papier do pieczenia spinamy go zszywaczem –rogi aby nam powstał środek do blaszki .

Wkładamy w blaszkę i układamy biszkopty okrągłe gęsto i ciasno.

Teraz wlewamy na biszkopty mus truskawkowy , tak delikatnie aby nam biszkopty się nie podniosły .( Jak się podniosą to dociskamy je do dna ,nasączą się i osiądą ) Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny ( tyle mi zastygało).

Gotujemy mleko ( ¾ litra wlewamy do garnka) dodajemy margarynę i cukier , mieszamy do rozpuszczenia.

W pozostałym mleku rozrabiamy trzy budynie śmietankowe i dodajemy do gotującego się mleka , mieszamy do zgęstnienia.

Układamy na zastygłym musie truskawkowym biszkopty i zalewamy gorącym budyniem i do lodówki znowu na jakąś godzinę.

Teraz ubijamy śmietanę i dekorujemy dekoratorem ciasto.

Kroimy truskawki na pół i dekorujemy nasze ciacho .znowu do lodówki do schłodzenia najlepiej na noc zostawić .



 

Milion smaków truskawek

10:32, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (6) »
czwartek, 12 czerwca 2014
Pierogi ze szpinakiem i brokułami

Upały ,upały oj czuje je na własnej skórze i wiecie co , wtedy jestem zadowolona ,że w sklepach są gotowe dania mrożonki inne takie podobne.  

Nie che mi się stać przy garach i robić kiedy jest tak gorąco. Nie powiem surówkę zrobię ale stać i piec czy smażyć to ponad moje siły+ . Dzisiaj będzie mrożonka , którą lubimy wszyscy czyli PIEROGI ZE  SZPINAKIEM  I BROKUŁAMI ZUPEŁNA NOWOŚĆ Z IGLOTEXU  , uwielbiam je .Mimo , że kupne to I tak są pyszne.   ( Moje SĄ najsmaczniejsze nie ma co ukryć ) 

 

Sałatka:

Pomidorki 3 szt.

Sałata lodowa połowę

Ogórek zielony ( umyty i  ze skórką )

Dresing :

Oliwa z oliwek 60 ml

sok z cytryny 2 łyżki

Woda 60 ml

Papryka czerwona mielona słodka

Sól prowansalska

Pierogi ze szpinakiem i brołułami  2 paczuszki IGLOTEX

boczek świeży 300 gram

 

Z przygotowanych składników czyli pomidorki sałata lodowa i ogórek zielony zrobiłam sałatkę .

Doprawiłam ją domowym dresingiem zrobionym z wody ,oliwy ,soku z cytryny i przypraw.

Ugotowałam pierożki .

Boczek usmażyłam na skwarki , wyjęłam je i na tym "oleju" podpiekłam pierogi.

Co za smak szpinak brokuł i szpyrka idealne połączenie.

Pyszne produkty Iglotex znajdziecie w każdym spożywczym sklepie . Na FB również można ich znaleźć



07:06, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (12) »
środa, 11 czerwca 2014
Kurczak po Ostródzku

Znudziły mi się przyprawy do kurczaka więc zrobiłam trochę inaczej. Doprawiłam po swojemu . Wyszło smaczne.Danie przygotowałam z wykorzystaniem oleju rzepakowego który,jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ uważam , że jest zdrowy. Tylko taki kupuje. Olej rzepakowy Zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega- 3, które pozytywnie wpływają na pracę serca, mózgu i oczu.


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 10

Kurczak po Ostródzku - SKŁADNIKI:

  • Pałki z kurczaka 10 szt

 

Marynata do kurczaka:

 

  • jeden rosołek drobiowy
  • olej rzepakowy 100 ml
  • papryka mielona czerwona ostra 4 łyżeczki
  • suszona natka pietruszka 2 łyżeczki
  • gałka muszkatowa pól łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • papryka zielona połowę
  • papryka czerwona połowę
  • marchew 2 szt

Kurczak po Ostródzku - PRZYGOTOWANIE:

Rosołek drobiowy rozpuścić w 100 ml wody dodać olej rzepakowy .

Dodać przyprawy( paprykę, natkę pietruszki i gałkę muszkatową) wymieszać.

Nacieramy pałki z kurczaka i wkładamy do rękawa do pieczenia, zalewamy pozostałą marynatą , będzie jej odrobinkę tylko.

Warzywa kroimy w cienkie paseczki i wkładamy do woreczka.

Puszczą sok i będa pasowały do mięsa .

Pieczemy w 200 stopniach koło 60 minut.

Podajemy z ziemniakami z wody i sałatką.



06:05, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (7) »
wtorek, 10 czerwca 2014
Babka z maślanką i olejem rzepakowym

Nie ma to jak maślankowa babka . Jest pyszna wilgotna i nawet dzieciom zasmakuje . Fajnie wygląda z płatkami czekolady .Ciasto  przygotowałam z wykorzystaniem oleju rzepakowego który,jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ uważam , że jest zdrowy. Tylko taki kupuje .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Babka z maślanką - SKŁADNIKI:

  • Maślanka szklanka
  • Mąka tortowa 2 szklanki
  • cukier 200 gram
  • Jaja 4 szt.
  • Olej rzepakowy 120 ml
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Czekolada starta na wiórka 100 gram

Babka z maślanką - PRZYGOTOWANIE:

Do misy wbijamy jaja miksujemy z cukrem na puch. Przesiewam mąkę z sodą . Dodaję mąkę z soda do masy jajecznej. Dodaje maślankę i olej rzepakowy . Czekoladę starta mrożę godzinę wcześniej a potem dodaję do ciasta. Formę silikonowa smaruję margaryna i obsypuję mąką. Przekładam ciasto do formy , piekę 55 minut w 170 stopniach . Po upieczeniu i ostudzeniu posypuje cukrem pudrem



 

10:52, rozowakuchnia , babki
Link Komentarze (13) »
Konkurs z Lubella

 

Mamy upalne dni więc proponuje konkurs na lekkie dania

"W stylu włoskim "

Aby zgłoszenie było prawidłowe należy :

Zdjęcie dania z przepisem   w raz z karteczką "W stylu włoskim " oraz produktem Lubella  Przesłać na mejla joanna.gralik@wp.pl w temacie wpisując KONKURS LUBELLA

Można dodać maksymalnie trzy zgłoszenia do konkursu

Nagrodzonych wybiera sponsor.

Nagroda są produkty LUBELLA ( 14 szt.)

Wygrywają dwa najsmaczniejsze dania .

Konkurs trwa od 13.06.2014-do 20.06.2014  .

Wyniki zostaną podane w ciągu 3 dni roboczych   od zakończenia konkursu.





07:59, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 czerwca 2014
Roladki drobiowe z sałatą lodową

Nowe danie tak stwierdzili w domu. Trochę wystarczy zmienić by się spodobało smakowo. Wypróbowałam sałatę i stwierdzam , że pasuje do piersi drobiowych.Danie przygotowałam z wykorzystaniem oleju rzepakowego który,jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ uważam , że jest zdrowy. Tylko taki kupuje .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 4

Roladki drobiowe z sałatą lodową - SKŁADNIKI:

  • Pierś z kurczaka jedna podwójna wyjdzie 4 spore roladki
  • Sałata lodowa 4 listki
  • Ogórki 2 małosolne
  • Sól
  • Pierz biały mielony
  • Dodatkowo:
  • Bułka tarta 200 gram
  • Jajko
  • Olej rzepakowy  do smażenia

Roladki drobiowe z sałatą lodową - PRZYGOTOWANIE:

Myjemy piersi. Kroimy je w poprzek. Lekko tłuczemy . Kładziemy po liściu sałaty lodowej Oraz kawałek ogórka małosolnego zawijamy , możemy spiąć wykałaczkami .Maczamy w jajku i bułce tartej , smażymy na oleju rzepakowym z obu stron na rumiany kolor. Dusimy jakieś 30 minut i gotowe . Podajemy z ziemniakami z wody.



 

 

08:09, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (10) »
piątek, 06 czerwca 2014
Roladki drobiowe z musztardą boczkiem i serem

Na dzisiaj przygotowałam coś specjalnego PACHNĄCEGO WĘDZONKĄ. Roladki drobiowe z musztardą miodową i francuską z wędzonym boczkiem i plastrem sera. Które podałam z sałatką i kopytami . Polecam pyszne obiad i treściwy .Danie przygotowałam z wykorzystaniem oleju rzepakowego który,jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ uważam , że jest zdrowy. Tylko taki kupuje ..


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 4

Roladki drobiowe z musztardą boczkiem i serem - SKŁADNIKI:

 

  • Pierś z kurczaka podwójna ( 4 sztuki roladek z kurczaka wyjdzie )
  • Ser 4 plastry
  • Boczek 4 plastry
  • Musztarda miodowa Develey
  • Musztard francuska Develey
  • Sól prowansalska do smaku
  • Pieprz biały mielony do smaku
  • Dodatkowo kopytka 2 paczuszki Iglotex
  • Olej rzepakowy do smażenia

Sos serowo śmietanowy:

 

  • Serek topiony śmietankowy 300 gram
  • Śmietana 30% 200 gram
  • Sól i pieprz biały do smaku.

 

Roladki drobiowe z musztardą boczkiem i serem - PRZYGOTOWANIE:

Pierś myjemy kroimy na 4 plastry . Każdy plaster piersi smarujemy musztarda miodową i francuską ( świetne smaki wyjdą). Na pierś kładziemy plaster boczku i plaster sera posypujemy szczypta pieprzu . Zawijamy , spinamy wykałaczkami. Maczamy w jajku i bułce i smażymy na oleju rzepakowym na rumiany kolor. Przykrywamy pokrywką i dusimy z 25 miny , roladki się podduszą i będą bardzo smaczne. Na końcu dopiero solimy . Gotujemy kopytka i podajemy z roladami polewamy sosem serowo – śmietanowym.

 Pyszne produkty :) bez nich nie było by smaku i pysznych rolad drobiowych . Jeśli macie chęć na musztardy to zapraszam do sklepu Develey

 


Zaś pyszne kopytka Iglotex znajdziecie w każdym spożywczym sklepie . Na FB również można ich znaleźć

07:31, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (12) »
czwartek, 05 czerwca 2014
Pierś w ziołach z warzywami i marynatą z oleju rzepakowego

Podajemy pierś z ryżem i warzywami duszonymi na maśle klarowanym i musztardzie . Bardzo smaczne i szybkie danie .Danie przygotowałam z wykorzystaniem oleju rzepakowego który,jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ uważam , że jest zdrowy. Tylko taki kupuje .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 8

Pierś w ziołach z warzywami na maśle klarowanym - SKŁADNIKI:

  • Pierś z kurczaka dwie podwójne dla 4 osób
  • Sól
  • pieprz biały mielony
  • natka pietruszki drobno posiekana bardzo drobno
  • szczypta papryki słodkiej czerwonej
  • olej rzepakowy  100 ml
  • pól kostki rosołku drobiowego
  • 8 woreczków papierowych do pieczenia lub papier do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • Kolorowa papryka dwa rodzaje po jednej sztuce
  • Pietruszka korzeń pokrojona w drobne paseczki
  • Musztarda stołowa 1 łyżka
  • Masło klarowane 2-3 łyżki
  • Ryż basmati 4 woreczki ( dla 4 osób )

Pierś w ziołach z warzywami na maśle klarowanym - PRZYGOTOWANIE:

Do pojemniczka ( szklanka miseczka) wlewamy olej rzepakowy  dodajemy sól pieprz paprykę i rosołek drobiowy rozrabiamy . Dodajemy posiekana pietruszkę bardzo drobno . Ugniatamy moździerzem . Pierś myjemy i każdą połówkę kroimy w poprzek wychodzi nam 8 części. Każdy płat piersi smarujemy przygotowaną oliwą z ziołami i wkładamy do woreczka papierowego lub papieru do pieczenia. Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor , nie potrzebujemy tłuszczu do smażenia. Sos z warzyw: Paprykę zieloną i czerwoną kroimy w bardzo wąskie paseczki , wkładamy do garnka . Pietruszkę korzeń również drobno kroimy w paseczki dodajemy do papryki . Dodajemy masło klarowane i dusimy jakieś 20 minut. Teraz dodajemy musztardę , doprawiamy sola i pieprzem . Dusimy razem z 20 minut ponownie i gotowe.



 

 

07:11, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (9) »
środa, 04 czerwca 2014
Wątróbka na pierzynce z pieczarek

Chciałam żeby ten obiad był wyjątkowy trochę inny niż dotychczas. Stało się popełniłam kulinarny eksperyment i wyszło bardzo smaczne.Danie przygotowałam z wykorzystaniem oleju rzepakowego który,jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ uważam , że jest zdrowy. Tylko taki kupuje .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 4

Wątróbka na pierzynce z pieczarek - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • Wątróbka drobiowa 1kg
  • Sól szczypta do smaku
  • Pieprz biały szczypta do smaku
  • Mąką tortowa 200 gram
  • Olej do smażenia rzepakowy
  • Dodatkowo:
  • Ryż basmati 2 torebki
  • Pieczarki 300 gram
  • Papryka zielona
  • Papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • Białe wino 150 ml
  • Ocet winny 2 łyżeczki
  • sól
  • papryka mielona czerwona ostra do smaku
  • masło klarowane 2-3 łyżki

Wątróbka na pierzynce z pieczarek - PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy pieczarki, myjemy je kroimy w plastry. Smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu .

Paprykę jedną i drugą kroimy w wąskie paseczki , to samo robimy z marchewkami.

Wkładamy do garnuszka i dusimy , smażymy na maśle klarowanym.

Kiedy nam się poddusi podlewamy winem, octem winnym .

Nie ma co się martwić wyparuje nam i powstanie słodkawo - Ostrawy sosik .

Wątróbkę myjemy i obtaczamy w mące smażymy na oleju.

Dusimy ją i podsmażamy dosłownie chwilę bo wątróbka drobiowa szybko się robi .

Gotujemy ryż 2 woreczki starczy dla 4 osób.

Podajemy wątróbkę na pierzynce z pieczarek do tego warzywa słodko ostre i ryż.

Obiad gotowy pycha.

 

 




05:46, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (10) »
wtorek, 03 czerwca 2014
Tarta z truskawkami i mascarpone

To że mamy ciepłe dni i pyszne truskawki wszędzie widzimy . Przynajmniej ja widzę napawa mnie entuzjazmem i chęcią robienia pysznych smakołyków dzisiaj jest to tarta z mascarpone i truskawkami .


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 15

Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone - SKŁADNIKI:

  • Tarta:
  • 500gram mąki tortowej typ 450
  • 3 jajka,
  • Margaryna 250 gram
  • 2 łyżki śmietany 18 % ,
  • 2 łyżki cukru pudru.
  • Blaszka ceramiczna do tarty średnica 30 cm
  • Krem mascarpone:
  • 250 gram serka mascarpone
  • 350 ml śmietanki 30% schłodzonej
  • 16 gram cukru waniliowego,
  • 100 gram cukru.
  • Dodatkowo ;
  • truskawki 300 gram
  • 2 galaretki cytrynowe

Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone - PRZYGOTOWANIE:

Wykonanie ciasta na tarte :

Na stół wsypujemy mąkę.

Dodajemy jaja i margarynę z cukrem .

Śmietanę na końcu.

Zagniatamy ciasto dosyć szybko.

Wałkujemy ciasto.

Smarujemy formę margaryną i obsypujemy mąką .

Przekładamy ciasto dociskamy do brzegów.

Nakłuwamy widelcem. Pieczemy koło 15-20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy zostawiamy do ostudzenia.

Krem mascarpone wykonanie :

Galaretki cytrynowe rozrabiamy w 600 ml wrzątku i zostawiamy do ostudzenia .

Kiedy galaretka zaczyna lekko tężeć robimy krem.

Miksujemy na lekkich obrotach serek z cukrem i cukrem waniliowym . Dodajemy ubitą śmietanę partiami do serka mascarpone .

Krem przekładamy na ostudzona tarte .

Truskawki umyte i pokrojone układamy na serku z mascarpone i zalewamy tężejąca galaretką .

 

Do lodówki na 2 godzinki i można jeść.

 




 

Milion smaków truskawek

06:34, rozowakuchnia , Tarta
Link Komentarze (13) »
poniedziałek, 02 czerwca 2014
Bułeczki ze szpinakiem , kozim serem i sosem czosnkowym

Nie ma to jak bułeczki ze szpinakiem o lekko czosnkowym smaku z dodatkiem sera koziego . Przepyszne i szybkie.


trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
ilość porcji: 12

Bułeczki ze szpinakiem - SKŁADNIKI:

  • Mąka tortowa 500 gram typ 450
  • Drożdże 40 gram
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Mleko 250 ml
  • Masło 75 ml
  • Dodatkowo
  • szpinak rozdrobniony 450 gram Iglotex
  • Sos czosnkowy 200 ml Develey
  • Ser kozi 150 gram
  • Jajo do posmarowania bułek .
  • Rozczyn:
  • 125 ml mleka
  • Drożdże
  • 2 łyżeczki cukru

Bułeczki ze szpinakiem - PRZYGOTOWANIE:

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę .

Robimy dołek.

Rozpuszczamy masło i dodajemy 125 ml mleka .

Rozczyn:

125 ml mleka

Drożdże

2 łyżeczki cukru

Mieszamy do rozpuszczenia drożdży , dodajemy 3 łyżki mąki i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką .

Po 15 minutach dodajemy rozczyn do pozostałych składników.

Wyrabiamy ciasto i zostawiamy pod ściereczką na godzinę.

Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt.

Na ciasto kładziemy farsz szpinak-owy .

Zawijamy wychodzi długi wałek.

Kroimy na 12 części .

Smarujemy rozbełtanym jajem .

Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.

Farsz wykonanie:

Szpinak mrożony wkładamy na patelnie i dusimy do rozpuszczenia. Dodajemy 200 ml sosu czosnkowego Kozi ser kroimy drobno , mieszamy ,aż wyparuje i zostanie tylko geste .

 

 




Pyszne produkty :) bez nich nie było by smaku i bułeczek .

Jeśli macie chęć na sos develey to zapraszam do sklepu Develey

 

Zaś pyszne produkty Iglotex znajdziecie w każdym spożywczym sklepie . Na FB również można ich znaleźć

 

Czas na szpinak 4!

08:06, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (7) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel