piątek, 01 lipca 2016
Truskawkowy sok z sokownika

Musze powiedzieć, że w tym roku sokownik króluje ,byłam w paru sklepach AGD i w każdym widziałam sokownik.Nie wiem czy są dobre bo tego powiedzieć nie mogę o tych sklepowych.Za to mój który zamówiłam w sklepie garneczki.pl JEST IDEALNY.

MIAŁAM DOPIERO OKAZJE JEDEN RAZ UŻYĆ SOKOWNIKA ,dziś wiem że jest idealnym sprzętem który będę używać dosyć często.Nie tylko zrobicie z  niego sok ale również dżemy.

Nie wiem czy wiecie ale sok można zrobić z dowolnych owoców

-truskawka

-jagoda

-malina

-wiśnia czy jeżyna

Dosyć klepania chcę wam pokazać jak to robiłam sok i co z tego wynikło.

Najpierw  składamy sokownik, garnek gidzie na sam dół do którego wlewamy 1/3 wody na niego nakładamy drugą część z wężykiem. Na samą górę nakładamy sito i nie zapominamy o pokrywce.

 

IMG_8825

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek I WKŁADAMY DO NASZEGO SITA, miałam 4 kg truskawek mrożonych i co pewnie wyda wam się dziwne skoro są świeże. Jednak mam większą ilość pomrożonych na zimę. Model w którym robiłam sok to jest TEN zajrzyjcie koniecznie. Moja kuchenka jest ceramiczna, sokownik pasuje do niej jak i do indukcyjnej kuchenki  czy elektrycznej.Co ciekawego to , że ma Akutermiczne dno. Sokownik nie paruję więc nawet nie włączamy okapu .

Specyfikacja

Sokownik FRUIT SUMMER
 
Wykonany ze stali nierdzewnej polerowanej na połysk
Pokrywka z hartowanego szkła z dziurką 
Uchwyty ze stali nierdzewnej rolowane
Wężyk z tworzywa sztucznego
 
Garnek do wody: 25,0 cm x 11,0 cm
Garnek do zbierania soku z wężykiem: 25,0 cm x 16,5 cm
Garnek do owoców z pokrywką: 24,5 cm x 17,0 cm
Pojemność całości: 8 litrów
Grubość ścianki około: 0,6 mm
Dno typu kapsel z wkładem aluminiowym, grubość około 3,2 mm
Wysokość całości bez pokrywki: 33,0 cm
Wysokość całości z pokrywką: 41,0 cm
 
Waga ok.: 3,050 kg

 IMG_88371

 Więc po włożeniu truskawek nastawiłam gaz i czekałam na sok, oczywiście co jakiś czas zamieszałam bo bez tego ani rusz, jestem niecierpliwa hihi.

IMG_8845

 Woda się gotowała, wydzielała parę ,a owoce puszczały sok. Środkowa część sokownika zbierała sok ,a rurka była umieszczona niżej gdzie do garnka ściekał sok. Na  pierwszy sok czekałam 40 minut, a garnek który postawiłam miał 4 litry więc spokojnie sok ściekał. Całość trwała nie więcej niż 1.1/2 godziny.

 

IMG_8853

 

Spuszczony sok przelewałam od razu do słoiczków wyparzonych 400 ml wyszło mi 6 szt . Wyszło mi razem 2,4 l soku

IMG_8869

 

Po zakręceniu słoiczków postawiłam je do góry dnem bez pasteryzowania.

IMG_8896

 

IMG_8891

 

Z tego co mi zostało zrobiłam dżem. Z dolnego garnka wylałam wodę i przełożyłam to co zostało z truskawek. Zagotowałam z cukrem żelującym, dawałam na oko, aż uznałam że jest wystarczająco dużo. Dżem przełożyłam do słoiczków ,wyszło mi 6 x 180 ml

IMG_8889

 

 

Sokownik pochodzi ze sklepu garneczki.pl  konkretny model TO TEN

*Wpis zawiera lokowanie produktu

 

POLECAM SZCZEGÓLNIE DLA MŁODYCH I STARSZYCH,SOK TO SAMO ZDROWIE ZWŁASZCZA SAMEMU ZROBIONY.

czwartek, 30 czerwca 2016
Domowy makaron ze szpinakiem

No to dziś obiadek na szybko, mało roboty dużo pyszności.Wielbiciele makaronu zapraszam, bo to coś dla was.

Składniki na makaron:

100 gram mąki

jajo

szczypta soli

 

Składniki na farsz:

szpinak brykiet 6 szt

ser biały z pomidorkami suszonymi 300 g

czosnek 6 ząbków

sól do smaku

pieprz do smaku

jogurt naturalny do smaku 300 g

Makaron:

Na stolicę silikonową wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajo oraz wsypujemy szczyptę soli. Raz dwa wyrabiamy ciasto, wałkujemy je cieniutko,podsypując mąką.Kroimy na paseczki koło 5 mm. Zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju( nie będzie nam się sklejał).Wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy,kiedy wypłynie znaczy , że już gotowy.Wyjmujemy,przepłukujemy pod wodą  i zostawiamy na chwilę.

Farsz:

Na patelnie wkładamy ser z pomidorkami suszonymi i podsmażamy( rozpuści nam się).Dodajemy szpinak i mieszamy chwile, zostawiamy aby się rozmroził.Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do szpinaku, doprawiamy sola i pieprzem.Jeszcze chwilę niech się dusi. Dodajemy jogurt nadal mieszamy.Do gotowego farszu dodajemy makaron, mieszamy i zostawiamy by nam trochę wsiąkł w ten farsz, podajemy na gorąco.

 

IMG_7880

 

IMG_7886

 

IMG_7882

00:00, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
środa, 29 czerwca 2016
Naleśniki z poziomkami

Poziomki ach poziomki, pachnące i pyszne.Naleśniki z nimi to rarytas więc nawet zachęcać niejadka nie trzeba by zjadł.

Składniki na koło 16 naleśników:

4 jajka

500 g mąki pszennej typ 500 Kłos -Pol

6 łyżek ksylitolu (cukier brzozowy) Kłos-Pol

2 szklanki wody gazowanej

2 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju

poziomki 400 g

Wykonanie:

Do michy wbijamy jaja,wsypujemy ksylitol i miksujemy.Dodajemy mleko i wodę gazowaną, miksujemy na najmniejszych obrotach.Wsypujemy przesianą mękę z proszkiem do pieczenia i miksujemy nadal,aż ciasto będzie idealne . Na końcu dodajemy olej, mieszamy i gotowe.Nagrzewamy patelnie,ciasto jeszcze raz mieszamy i wsypujemy poziomki chwilę przed smażeniem.Smażymy z obu stron na rumiany kolor.Po usmażeniu składamy naleśnika i podsypujemy go jeszcze poziomkami.


IMG_86921

 

IMG_8695

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
wtorek, 28 czerwca 2016
Pierożki z kapustą i pieczarkami

Zachciało się pierożków oj zachciało.Mimo upału wzięłam się do roboty od samego rana bo wiadomo , że kapusta potrzebuje trochę czasu by dojść do siebie.

Składniki:

kapusta kiszona 600 g BIOLINIE firmy PRO-BIO.

pieczarki 300 g

marchew 2 szt

kiełbaska jaką chcecie 300 g

sól do smaku

pieprz do smaku

ziele angielskie 3 szt

liść laurowy 3 szt

2 szklanki Bulion z kurczaka - kostki 6 x 0,5l BIOLINIE PRO-BIO.  

 

Składniki na ciasto pierogowe:

mąka pszenna biała typ 550 luksusowa BIOHARMONIE PRO-BIO 2 szklanki

sól 1 szczypta

woda ciepła 1 szklanka

olej 2 łyżki

 

 Krok 1

Pieczarki opłukałam pokroiłam drobno ,podsmażyłam na patelni i przełożyłam je do wolnowara z kiełbaska zrobiłam to samo , dodałam startą marchew i nastawiłam na stopień 2

Krok 2

Kapustę przepłukałam pod wodą i pokroiłam drobno, dodałam do pieczarek z marchewką. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie,zalałam bulionem (rozpuściłam w 2  szklankach wrzątku 2 kosteczki bulionu)  . Po 4 godzinach kapusta była miękka.

Krok 3

Na stolnicę wyspałam przesianą mąkę, walam ciepłą wodę,oliwę z oliwek i odrobinę soli.Wyrobiłam ciasto( jest bardzo mięciutkie i elastyczne). Rozwałkowałam na stolnicy silikonowej i szklanką wykrawałam kółka. Nakładałam łyżeczką kapustę z pieczarkami i zlepiałam pierożki pomagając sobie widelcem.

Krok 4

Do gotującej wody z odrobiną soli i oleju wkładałam pierożki i gotowałam. Po ugotowaniu odcedziłam i podsmażyłam z kiełbaską, pododawałam jeszcze gorące.

IMG_8666

 

IMG_8660

 

IMG_8655

 

IMG_8675IMG_8682

 

IMG_8678

Produkty ekologiczne  możecie zakupić w e-sklepie bez wychodzenia z domu.

 

- www.batom.pl

- www.biotomix.pl

- www.margita-bezglutenowo.pl

- www.samozdrowie24.pl

- www.ekoidea.sklep.pl

- www.macrobios24h.pl

- www.smaknatury.pl

- www.visvitalis.com.pl

- www.singluten.pl

- www.rajnatury.com.pl

BIO -Wysoka jakość produktu "Produkty żywnościowe oznaczone w ten sposób pochodzą z gospodarstw ekologicznych i podczas całego procesu produkcji rolnej poddawane są wielu kontrolom."

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 27 czerwca 2016
Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami- Kto pokona Mistrza ??

Zostałam zaproszona do wyzwania "Blogerzy kontra Szef Kuchni - kto pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je.Postanowiłam spróbować i zaskoczyć szefa kuchni moim pomysłem :) Kompozycja smakowa idealnie pasuje do wyzwania.

Składniki:

schab bez kości 4 porcję (800 g)

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

ogórek konserwowy 300 g

fasolka szparagowa żółta 100 g

fasolka szparagowa zielona 100 g

Dodatkowo:

ziemniaczki młode 1 kg

korniszony 4 szt

koperek do posypania ziemniaczków

sól do ziemniaków 1 łyżeczka

ser morki ( pełnotłusty) 200 g MSM MOŃKI-" Morski to idealna propozycja dla smakoszy, ceniących sobie przede wszystkim wyjątkowy smak i aromat serów. Charakteryzuje się lekko pikantnym smakiem i wspaniałą, miękką konsystencją. Jego unikalna receptura sprawia, że idealnie jest idealnym komponentem wykwintnych dań, jak i prostych, zimnych przekąsek.

Do nabycia w plasterkach: 150 g i w blokach: 3 kg."

 

 

Krok 1

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 4 równe części.Nacinamy każdą porcję schabu w środku tworząc kieszonkę.Posypujemy solą i pieprzem( nacieramy zewnątrz i wewnątrz ).

Krok 2

Fasolkę szparagową myjemy obcinamy końcówki i kroimy w  kostkę,smażymy na patelni z odrobiną soli. Korniszony kroimy w kosteczkę ( odcinamy również końcówki) i dodajemy do podsmażonej fasolki. Dusimy razem do miękkości. Ser ścieramy na wiórka i dodajemy do naszej fasolki z ogórkiem, chwile jeszcze mieszamy i gotowe, farsz przygotowany.

Krok 3

Mamy schab już doprawiony i nacięty. Teraz faszerujemy go,wkładamy do środka naszą fasolkę z ogórkiem i serem. Końcówkę schabu możemy spiąć wykałaczkami choć ja nie miałam takiej potrzeby.

Krok 4

Sakiewkę obsypujemy mąką, maczamy w jaju i obsypujemy bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron,a następnie dusimy przez chwilę i dalej smażymy na rumiany kolor.

Krok 5

Ziemniaki obieramy, kroimy w pół księżyce i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Koperek myjemy i kroimy drobno, dodajemy do ziemniaków( wystarczy wstrząsnąć i ziemniaczki mamy w koperku). Korniszony kroimy na cztery części i podajemy z naszą sakiewką ze schabu. Pyszny obiadek zachęcam do zrobienia.

 

IMG_8752

 

 

IMG_8756

 

IMG_8765

 

IMG_8774

 

IMG_8763

IMG_8787

 

IMG_8786

 

IMG_8759

Oto i wyzwanie w którym wzięłam udział

IMG_8527

15:05, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Koktajl z banana i mango

Przy upale najlepsze są koktajle i to robione samemu w dodatku jeszcze schłodzone.Chcę wam pokazać jaki dziś zrobiłam odchudzony koktajl  z owoców i maślanki .

Składniki:

  • mango bardzo dojrzałe 2 szt
  • 4 banany
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 4 szklanki maślanki
  • 4 łyżeczki miodu płynnego

Wykonanie:

Banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.Mango kroimy na połowę i  wyjmujemy ze skórki łyżką, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do banów.Teraz dodajemy maślankę i miód płynny. Całość miksujemy na jednolitą masę( dodałam jeszcze trochę maślanki bo chciałam mieć rzadsze .Przelewamy do słoiczków,zakręcamy wkładamy słomkę i do lodówki do schłodzenia. Taki koktajl jest idealny na upały i po treningach .

13499984_1237125462994352_836169474_o

Opinia:

Takie słoiczki do koktajli z uchwytem  możecie zakupić na garneczki .pl Są wysokiej jakości i na pewno będziecie zadowoleni :)

Pojemność: 400 ml
Wysokość z rurką: 24,0 cm
Wysokość słoika: 13,5 cm
Średnica górna: 7,0 cm
Średnica dolna: 6,5 cm
 
Kolor: przezroczysty
Kolor i wzór nakrętki : biało-zielona krata
Kolor i wzór rurki: biało-zielone pasy
Napis: Ice Cold Drink
 
Waga jednego słoika ok.: 0,424 kg
 

 IMG_8632

 

niedziela, 26 czerwca 2016
Pasta z jaja szczypiorku i sera na kanapki

Koleżanka dała mi bardzo fajny pomysł na zrobienie pasty na kanapki, ja jadłam jako sałatkę ale kanapeczka też była rewelacyjna.

Składniki:

jaja 10 szt

szczypiorek 2 pęczki

ser w kawałku jakiś żółciutki 300 g

majonez 6 łyżek

musztarda miodowa 2 łyżki

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

Krok 1

Jaja gotujemy na twardo( w moim przypadku 7 minut od momentu zagotowania), ostudzone kroimy w kosteczkę.

Krok 2

Szczypior myjemy i kroimy drobno.

Krok 3

Ser ścieramy na średnich oczkach na wiórka.

Krok 4

Wszystkie składniki przekładamy do miski , dodajemy majonez, musztardę , sól i pieprz do smaku. Dekorujemy na wierzchu szczypiorkiem.

13472138_1103627146376464_423742985_n

13459527_1104746162931229_1990338579_n

00:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 25 czerwca 2016
Gofry z owocami i musem truskawkowym

No to dziś na deser gofry na mleku kokosowym ze śmietaną, owocami i musem truskawkowym. Smaki lata zapraszają .

Składniki:

jaja 2 szt

mąka pszenna 2 szklanki

mleko kokosowe 2 szklanki

cukier brzozowy 1/3 szklanki

proszek do pieczenia pół łyżeczki

soda 1 szczypta

olej rzepakowy 4 łyżki

Dodatki:

śmietana 30% 500 ml

cukier brzozowy 2 łyżki 

czereśnie drylowane 300 g

melon 200 g

Mus truskawkowy:

truskawki 300 g

śmietana 30% 300 g 

Krok 1

Do misy wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i sodą.Nadal miksujemy na jednolite ciasto ( trochę gęstsze niż na naleśniki). Gofry smażymy koło 7 minut na rumiany kolorek.

Krok 2

Truskawki myjemy , odsączamy z wody i wkładamy do blendera, wlewamy zimną śmietanę i blender-ujemy.Wkładamy do lodówki do schłodzenia .

Krok 3

Czereśnie myjemy i drylujemy ,a melona kroimy w kostkę

Krok 4

Ubijamy śmietanę z cukrem brzozowym na sztywno, wkładamy do rękawa cukierniczego ( końcówka gwiazdka) i dekorujemy nasze gofry. Kładziemy owoce i polewamy schłodzonym musem truskawkowym.

 

IMG_8512

 

IMG_85171

piątek, 24 czerwca 2016
Pierogi z mięskiem okraszone smażonym boczkiem

Lubię nie planować tylko tak chop siup co przyjdzie do głowy.Dziś też tak było, właśnie w ten sposób powstały pierożki z mięsem.Pycha, ten smak smażonego boczku .

Składniki na ciasto pierogowe:

mąka pszenna 2 szklanki

sól szczypta

ciepła woda 1 szklanka( gdyby zabrakło dodajcie jeszcze odrobinę) 

olej rzepakowy 2 łyżki

Farsz:

szynka 400 g( zmielić)

czosnek 4 ząbki ( sprasować go)

sól do smaku

pieprz biały mielony do smaku

Dodatkowo:

boczek wędzony 300 g

Krok 1

Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz  i czosnek sprasowany lub starty. Całość mieszamy i zostawiamy na pół godziny aby mięso przeszło.

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy sól i wlewamy ciepłą wodę  i olej. Wyrabiamy ciasto) jest delikatne mięciutkie i elastyczne) Najlepiej mieć stolnicę silikonową wtedy nie trzeba podsypywać mąki. Wałkujemy ciasto i szklanka wycinamy kółeczka. Nakładamy na każde kółeczko mięsko najlepiej łyżeczką i sklejamy pierożki.Wrzucamy do gorącej osolonej wody z odrobina oleju wtedy nie będą nam się sklejały.

Krok 3

Boczek kroimy drobno i smażymy skraweczki, do których wkładamy pierożki i leciutko razem podsmażamy , podajemy na ciepło.

IMG_84931

 

IMG_8501

 

IMG_8498

 

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 czerwca 2016
Kruche z jabłkami o egzotycznym smaku

Na dziś proponuje te pyszne ciasto z jabłkami, jest niezwykłe w smaku delikatnie i bardzo  smaczne. 

Składniki:

mąka pszenna typ 500 - 500 g

żółtka 5 szt

ksylitol( cukier brzozowy) 1/3 szklanki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masło rozpuszczone lub bardzo miękkie 1 kostka

śmietana 18% 4 łyżki

Dodatkowo:

Jabłka 1.1/2 kg kwaskowych

ksylitol( cukier brzozowy) 1 szklanka

herbata Citrus Tea&Green tea w puszcze w 1 łyżka na 100 ml wrzątku

 

Krok 1

Jabłka obieramy ze skórki , ścieramy na tarce na średnich oczkach i odciskamy sok. Wkładamy do garnka i dodajemy zaparzoną herbatę ( smak jest bardzo intensywny więc nasze jabłuszka będą smakowały egzotycznie  i niepowtarzalnie, będzie trudno zapomnieć ten smak) przesmażamy z ksylitolem( ma mniej w sobie cukru i jest zdrowszy), zostawiamy do przestudzenia.( Herbata nam wyparuje ale smak pozostanie)

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę, ksylitol, rozpuszczone masło i zagniatamy składniki. Formę silikonową okrągłą 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy nasze ciacho 2/3 do formy na to kładziemy jabłka przesmażone.

Krok 3

Reszta ciasta która nam została przyda się na górę, zrobimy z niej kratkę.Ciasto lekko podsypujemy mąką , wałkujemy i kroimy w równe paseczki, kładziemy na wierzch na jabłuszka , robimy karakę. Pieczemy w 170 stopniach 45 minut.

 

 

IMG_8626

 

IMG_8615

 

IMG_8627

 

IMG_8618

 

Opinia :

Pierwsze co to zwróciłam uwagę na puszkę, wpada w oko . Widać zdecydowanie, że  w Puszce górnej mamy zieloną herbatę cejlońską, wysokogórską, liściastą z delikatną mieszanką owoców ananasa, papai, płatkami róży i nagietka oraz nutą cytryny.
W puszce dolnej mamy zieloną herbatę cejlońską, wysokogórską, liściastą bez dodatków. Pobudzającą i intensywną w smaku. Jeśli lubicie herbaciane kompozycje to ta herbata jest dla was idealna. Po otwarciu czuć intensywny zapach, widać rozsypane listki na dłoni .

IMG_86301

Firma Basilur uraczyła mnie wspaniałymi herbatami o intensywnym aromacie i smaku. Przede wszystkim wydajna i niespotykana u nas. Dziś wykorzystałam do ciasta z jabłkami Citrus tea&green tea w puszcze 125 g 

Waga netto: 125g

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Gatunek: YH (Young Hyson

 Parzenie górnej herbaty :łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze pomiędzy 70 st. C a 80 st. C. Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut. Liście zielonej herbaty można parzyć dwu- lub trzykrotnie. Pierwsze parzenie powinno trwać ok. 3 min, a każde następne wydłużamy o 1 min.

Parzenie dolnej herbaty: Temperatura parzenia waha się pomiędzy 70 st. C a 80 st. C.  Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut. Liście zielonej herbaty można parzyć dwu- lub trzykrotnie. Pierwsze parzenie powinno trwać ok. 3 min, a każde następne wydłużamy o 1 min.

IMG_8600

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 czerwca 2016
Koktajl truskawkowy do obiadu

Obiad na stole i jak zwykle wrzask matki ( czyli mnie)

-Co chcecie do picia do obiadu????????????????????? 

- Coś zimnego najlepiej z lodem

Weź tu człowieku wymyśl coś"CO" by każdemu pasowało.Wiem truskawki ,mleko trochę miodu i mamy koktajl :)

Składniki:

truskawki 600 g

mleka( tyle by zakryło truskawki w blenderze)

miód płynny odrobinę jeśli ktoś lubi słodki  koktajl

Wykonanie:

Truskawki ( zerwane z pola hi hi w piachu i z szypułkami) umyte i bez szypułek przekładamy do blendera kielichowego. Zalewamy zimnym mlekiem, tyle aby zakryło truskawki i blender-ujemy. Moja rodzinka lubi słodki więc dodałam miody płynnego 2 łyżki. Przelewamy do wysokich szklaneczek i podajemy do obiadu lub po prostu  jako deser.

IMG_8433

 

IMG_8436

 

wtorek, 21 czerwca 2016
Biszkopt z czereśniami,morelami i galaretką

Jak ugasić pragnienie kiedy upal na dworze, bardzo prosta odpowiedz...... Coś chłodnego i orzeźwiającego. Taki właśnie jest biszkopt z owocami i galaretką.

Składniki:

jaja 6 szt

proszek do pieczenia i szczypta

mąka pszenna 1 szklanka

cukier 1/3 szklanki 

Dodatkowo:

czereśnie wydrylowane 400 g

morele 6 szt z puszki ( odsączone połówki)

Krok 1

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, kiedy przestygną wstawiamy je do lodówki by nam stężały lekko.

Krok 2

Ubijamy na puch jaja z cukrem temperatura pokojowa( masa potraja objętość, tak ma być).Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia nad zmiksowanymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką.Formę prostokątną smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę  biszkoptową do formy. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.

Krok 3

Czereśnie myjemy i drylujemy.Morele odsączamy z soku i kroimy w kostkę.

Krok 4

Formę prostokątną wykładamy folią spożywczą, wkładamy biszkopt na który kładziemy owoce( biszkopt lekko odchodzi od formy więc na około lekko wciskamy folie aluminiową by nam galaretka nie wypłynęła.) Zalewamy tężejącą galaretką i do lodówki do zastygnięcia.

IMG_8463

 

IMG_8473

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 20 czerwca 2016
Sernik na zimno z morelami

No to i u mnie coś nowego, mianowicie nie pamiętam już kiedy robiłam sernik na zimno z owocami.No to mamy dziś smakołyk na talerzu.

 

Składniki:

Krok 1

Do misy wkładamy serek mascarpone, serki waniliowe, cukier puder i sok z cytryny. Składniki miksujemy na jednolitą masę.

Krok 2

Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy dosłownie 6 łyżkami  zimnej wody, mieszamy aż zgęstnieje.Teraz wstawiamy do mikrofali na około 45 sekund-rozpuści się. Czekamy aż będzie letnia-wa i zmieszamy ja z 4 łyżkami naszego serka i dopiero wtedy dodajemy do reszty sera.

Krok 3

Morele odsączamy z soku i kroimy w kosteczkę, dodajemy do sernika, całość mieszamy już łopatką i wykładamy do formy okrągłej wyłożonej biszkoptami  ( w moim przypadku jest to forma sylikonowa 22 cm ale może być też i tortownica).Rozprowadzamy równo masę serową i przykrywamy folią aluminiową i do lodówki na około 4 godzinki i mamy pyszny sernik.

 

IMG_8445

 

IMG_8456

 

 

IMG_84441

 

10:41, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 19 czerwca 2016
Owocowy deser z sorbetem truskawkowym

 Uwielbiam owocowe desery, wy pewnie też.Dlatego poleciałam kupić melona,arbuza i truskawki. Deser szybki, tylko najpierw trzeba lekko zmrozić sorbet truskawkowy.

 

Składniki:

truskawki 400 g

śmietana 30% 600 ml

arbuz 400 g

melon 400 g

Krok 1

Do kielicha blendera wkładamy umyte truskawki i miksujemy,po zmiksowaniu truskawek wlewamy śmietanę, miksujemy aż zrobi się geste. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zmrożenia( co 30 minut mieszamy aby równo się zmroziło ) na około 4 godzin.

Krok 2

Miąższ melona odkrajmy od skórki i kroimy w kostkę. Arbuz odkrawamy od skórki ,wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. Do szklaneczek ( ja mam po musztardzie)  wkładamy pokrojonego melona, a na niego pokrojonego arbuza i znowu melon. Łyżką do lodów nakładamy na wierzch sorbet truskawkowy i zboku wkładamy kawałeczek melona do dekoracji. Deser smakuje wybornie i szybko się go robi tylko najpierw trzeba mieć zrobiony sorbet.

 

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISYwww.layman.pl/bitwa-na-przepisy

 

IMG_8288

 

 

IMG_8292

 

IMG_8300

sobota, 18 czerwca 2016
Ciasto cytrynowe z truskawkami

Pierwszy raz zobaczyłam jogurt cytrynowy i już wiedziałam, że powstanie ciasto z niego. Jak pomyślałam tak też i zrobiłam. Biorę udział w pieczeniu Ciasto na Niedzielę. 

Składniki:

mąka pszenna 500 g Kłos-Pol

ksylitol ( cukier brzozowy) 1 szklanka Kłos-Pol

jaja 4 szt

jogurt cytrynowy 350 g

proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki

truskawki 400 g

olej 1 szklanka

Krok 1

Truskawki myjemy i kroimy na połowę, zostawiamy na sicie i zabieramy się za robienie ciasta.

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąk w raz z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy ksylitol i wbijamy jaja temp pokojowa.Dodajemy jogurt cytrynowy i wlewamy olej. Całość mieszamy łopatką( Ciasto jest dosyć geste, takie ma być nie przejmujcie się tym). Formę okrągłą silikonową smarujemy masłem, obsypujemy maka i przekładamy ciasto.

Krok 3

Truskawki wcześniej przygotowane kładziemy na ciasto i lekko je wciskamy.Pieczemy 55 minut  w 170 stopniach. Można po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Jednak uważam że to zbyteczne.

 Wypiekały ze mną:

Katarzyna; Czarrna od kuchni
Angelika; Życie zaczyna się w kuchni
Joanna; Sama słodycz u Asi
Asia; Sama słodycz u Asi
Marzena; Kulinarna Maniusia
Dorota; Moje małe czarowanie
Małgosia; Marcepanowy kącik
Angelika; Życie zaczyna się w kuchni
Dagmara; Na ciasteczkowych papierach
Małgorzata; Kuchnia i podróże
Joanna; Grunt to przepis
Bożena; Moje domowe kucharzenie
Aneta; Piekielna kuchnia Anety
Iwona; Izioni pyszne smaki
Edyta; Kuchenne zapiski Edyty
Danusia; Moje wypieki i nie tylko
Dorota; EsmeraldaZeSmakiem

Agnieszka Smak mojego domu

 

IMG_8310

 

IMG_8314

 

IMG_8309

 

Piekły ze mną :

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (6) »
piątek, 17 czerwca 2016
Botwinka na wywarze z wołowiny

Botwinka pyszna zupa warzywna, którą bardzo lubimy.Tym razem robię ją na wołowinie,a właściwie na wywarze z wołowiny.

 

Składniki:

 

  • 2 pęczki botwiny (buraczki będą do zupy)
  • 2 marchewki
  • 100 g pietruszki ( korzeń)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szczypty suszonego tymianku
  • 1500 ml zimnej wody
  • sól
  • pieprz biały mielony szczypta ( do wołowiny )
  • sok z cytryny ( do smaku)
  • śmietana 30% 200 ml
  • wołowina 400 g (chuda najlepsza)

Wykonanie:

Wołowinę myjemy i kroimy na małe kawałki i osuszamy. Polewamy ją olejem ,posypujemy solą pieprzem i nacieramy czosnkiem ( 2 żabki sprasowane) zostawiamy  na godzinkę  w lodówce. Po godzinie podsmażamy wołowinę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy marchew,,pietruszkę startą na wiórka  i gotujemy na małym ogniu koło 30 minut do powstania wywaru. Wyjmujemy mięsko( podsmażam je aby tylko złapało troszkę gorąca i podaje osobno z ziemniaczkami ) i dodajemy buraczki z botwinki starte na wiórka oraz botwinkę pokrojoną drobno. Gotujemy do momentu gdy wszystko  będzie miękkie. Skrapiamy sokiem z cytryny do smaku i dodajemy jeszcze dwa ząbki czosnku sprasowane . Kiedy botwinka jest już gotowa tak 5 minut przed końcem dodajemy suszony tymianek, mieszamy i po chwili już mamy skończoną botwinkę. Wyłączam gaz i wlewam śmietanę, łyżką ze dwa razy zamieszam i gotowe. Smacznego.

 

IMG_8220

 

IMG_8223

13:12, rozowakuchnia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 czerwca 2016
Pierogi z poziomkami i musem poziomkowym

No to dziś nadal mamy nadal poziomkowo, lekki obiadek bo pierożki z poziomkami uważam że są lekkie .

Ciasto:

mąka 2 szklanki

woda ciepła( na oko szklankę wlałam)

oliwa z oliwek 1 łyżka

miód 2 łyżki do musu poziomkowego

Wykonanie:

Do misy wsypuje przesianą mąkę, wlewam ciepła wodę i wyrabiam ciasto. Przy końcu wyrabiania dodaję łyżkę oliwy z oliwek. Ciasto jest delikatne , elastyczne. Wałkujemy  na silikonowej macie bez podsypywania mąki.Wycinamy małe kółeczka szklanką i nakładamy poziomki ( ja to robię łyżeczką).Gotuję z dodatkiem oleju( nie będą się sklejać po wyjęciu).

Mus poziomkowy:

Poziomki 2 szklanki blender-uje z dodatkiem miodu lipowego i polewam jeszcze gorące pierożki.

IMG_8255

 

 

00:00, rozowakuchnia , Pierogi
Link Komentarze (2) »
środa, 15 czerwca 2016
Tort czekoladowo waniliowy

 Macie czasem tak , że byście chcieli pokazać się jak z najlepszej strony , zaskoczyć czymś swoja rodzinkę. Ja mam tak często lubię ich zaskakiwać i robić smakołyki , potem słyszę ach och hihi i wszyscy są zadowoleni.

Składniki na biszkopt:

jaja 6 szt

maka pszenna 1 szklanka

szczypta proszku do pieczenia

ksylitol 3/4 szklanki

 

Masa czekoladowa i waniliowa:

 

- 4 jajka 

- 1,5 szklanki ksylitolu
-1,1/2 kostki masła      
- 1 duży cukier waniliowy (30 g.)     
- 100 g. czekolady gorzkiej

-100 g czekolady białej

Biszkopt:

Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem na puch( masa potraja objętość). Dodajemy mąkę przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy w jedna stronę.Ciasto biszkoptowe przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopnicach.Ostudzony biszkopt kroje w poprzek a potem na pół, wychodzą mi cztery części. Tort będzie wyższy i mniejszy :)

Krem czekoladowy i waniliowy:

Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem ( czyli garnek z wodą wstawiamy na gaz na to idzie miseczka ale tak aby nie dotykała wody i miksujemy do momentu, aż zrobi się masa jajeczna bialutka i wtedy stop).Masa będzie gorąca i wtedy ściągamy ja z ognia i miksujemy nadal, aż przestygnie ( całość trwa około 15 minut)Obydwie czekolady rozpuszczamy osobno i zostawiamy do przestudzenia.Masło ucieramy na puch, dzielmy je na połowę, do jednej dodajemy czekoladę ciemną do drugiej jasną i zmiksowany cukier waniliowy nadal miksujemy. Masę jajeczną dzielimy na połowę i dodajemy do naszych kremów nadal miksując.Masy są po miksowaniu dosyć rzadkie więc wstawiamy ja na chwile do lodówki by nam zgęstniały.

Zakończenie:

Biszkopt przekładamy masą czekoladową 

biszkopt

masa

biszkopt

masa

biszkopt

Górę i boki smarujemy masa waniliową , teraz wkładamy do rękawa masę czekoladową która nam zostanie i dekorujemy tort. Masa czekoladowa się skończyła więc wkładamy waniliową i teraz dekorujemy( fajne jest to ze dekoracja jest biało czekoladowa to taki fajny właśnie trik ).

IMG_8184

 

IMG_82051

 

IMG_8192

 

IMG_8197

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 14 czerwca 2016
Biszkopt z poziomkami i galaretką

Jestem chwalipięta, no muszę po prostu muszę się pochwalić. Byłam na poziomkach zebraliśmy 8 litrów .Szok normalnie trudno uwierzyć, pole pełne poziomek. Nigdy nie widziałam tylu poziomek  w jednym miejscu. Przeżywam jak mrówka okres hi hi tak by powiedziała moja córka. Poniżej fotka z poziomkami w tle :P

Składniki na biszkopt:

jaja 6 szt

mąka pszenna typ 500 1 szklanka

cukier 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1 szczypta

Dodatkowo:

poziomki 1 litr

Krok 1

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 900 ml wody i czekamy , aż nam lekko stężeje

Krok 2

Ubijamy jaja w temp pokojowej  z cukrem( masa potraja swoją objętość ). Mąkę w raz z proszkiem do pieczenia przesiewamy nad misa z ubitymi jajami i delikatnie mieszamy( w jedna stronę), aż do ostatniej mąki. Formę prostokątną smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia( wiemy , że teraz nam się papier przyklei do formy).Przekładamy ciasto biszkoptowe do przygotowanej formy, pieczemy w 170 stopniach koło 20-25 minut.

Krok 3

Wystudzony biszkopt wkładamy do prostokątnej formy, wyłożonej folią spożywczą, kładziemy poziomki i zalewamy cytrynową galaretką( lekko tężejąca ma być galaretka).Po 3 godzinach można już wyjąc z lodówki ciacho i jeść.

IMG_8215

 

IMG_82131

 13413127_1228884267151805_3383226579172431027_n13319770_1228884533818445_5680267456570716276_n

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 11 czerwca 2016
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Dziś konfrontacja owocowa czyli truskawki i rabarbar kontra słodko-kwaśne. Takie przełamanie smaku fajnie czuć na języku :)

Składniki:

mąka pszenna typ 500 Kłos Pol

ksylitol ( cukier brzozowy) niepełna szklanka Kłos Pol

masło kostka

żółtka 5 szt

proszek do pieczenia 2 niepełne łyżeczki

Dodatkowo:

truskawki 500 g

rabarbar 300 g

białka 5 szt

ksylitol 1 szklanka Kłos Pol

bułka tarta 3 łyżki

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodajemy pokrojone masło, żółtka i ksylitol.  Mieszamy składniki i przekładamy na stolnice silikonową gdzie zagniatamy.

Krok 2

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia dół i boki( smaruje masłem spód i boki, łatwiej przytwierdza się papier do pieczenia.Wałkujemy ciasto kruche( tyle ile damy rade , bo dosyć ciężko to idzie) i kładziemy do środka blaszki na papier do pieczenia spód i boki oblepiamy. Podpiekamy w 180 stopniach koło 15 minut.

Krok 3

Wyjmujemy podpieczony spód i  posypujemy go bułką tartą, mamy pewność że sok zostanie wchłonięty przez bułkę podczas pieczenia .Kładziemy na niego pokrojone truskawki i rabarbar, wstawiamy do pieca na około 25 minut i pieczemy w 170 stopniach.

Krok 4

Białka ubijamy z ksylitolem na sztywno, przekładamy je do rękawa cukierniczego lub szprycy i robimy esy floresy na podpieczonych owocach. Wstawiamy do pieca i suszymy beze w 140 stopniach, aż nam się osuszy lekko.

Krok 5

Ostudzone ciasto kroimy i podajemy , rewelacja beza przełamuje kwaskowatość rabarbaru.

IMG_8153

 

IMG_8154

 

IMG_8157

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 09 czerwca 2016
Sorbet truskawkowy z herbatnikami i wiórkami z czekolady

Dziś pomimo deszczyku było gorąco i miło było coś zimnego wypić czy polizać. Mamy sezon truskawkowy więc wpadłam na pomysł by zrobić sorbet truskawkowy.

Składniki:

truskawki 600 g

śmietana 30% 400 ml

ksylitol ( cukier brzozowy ) 4 łyżki

Dodatkowo:

Herbatniki Kacperki z witaminami Cukry Nyskie

wiórka czekoladowe zielone

truskawki całe

Krok 1

Truskawki myjemy odrywamy szypułki i wkładamy do kielicha. Wlewamy lekko zmrożoną śmietanę i wsypujemy ksylitol. Miksujemy, masa robi nam się gęstawa. Zmiksowane truskawki przekładamy do plastikowego pojemnika wkładamy do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmujemy i mieszamy aby nie powstały nam gródki. Po 4 godzinach sorbet jest już gotowy.

Krok 2

Truskawki 4 szt kroimy na połowę i wkładamy do pucharka szklanego. Łyżką do lodów nakładamy sorbet cztery kuleczki. Dekorujemy herbatnikami i wiórkami z czekolady zielonymi.Tak podany deser zachwyci dzieci jak i dorosłych.

IMG_8113

 

środa, 08 czerwca 2016
Truskawkowy deser z pysznymi wiórkami z czekolady w kolorze zielonym

Och te małe kształtne smakowite czerwone truskaweczki, nie mogę się bez nich obejść. Po prostu musiałam zrobić deserek.

Składniki :

truskawki 600 g

jogurt grecki 400 g

miód płynny 4 łyżki

Dodatkowo:

śmietana 30% 300 ml

cukier 2 łyżki

wiórki zielone z czekolady znajdziecie ja  cukieteria,pl

Krok 1

Truskawki myjemy,obieramy z szypułek i miksujemy z jogurtem greckim, dodajemy do tego miód płynny. Przelewamy do 6 szklaneczek takich 200 ml.

Krok 2

Śmietanę ubijamy cukrem na sztywno i nakładamy łyżką na nasze deserki truskawkowe.

Krok 3

Posypujemy wiórkami czekolady w kolorze zielonym, całość jest przepyszna i wygląda egzotycznie.

 

IMG_7931

IMG_7925

 

IMG_7921

 

 

wtorek, 07 czerwca 2016
Zamek Karnity- gotowanie dla gości

Musze się pochwalić w maju dokładnie 27 miałam przyjemność  gotować razem z Mariuszem, Dominikiem, Jankiem oraz innymi osobami w Zamku Karnity. Malownicze miejsce i do odpoczynku jak i do zjedzenia pysznego obiadku czy deserku. 

Chciałam wam pokazać jaki deserek robiłam. Zaznaczam , że jest mojego autorstwa jak i wykonania . Premiera filmu już niedługo.

Składniki na 30 osób 

śmietana 30 %  3 litry

cukier 6 łyżek

miód płynny lipowy 30 łyżeczek

pestki dyni 200 g

słonecznik  łuskany 200 g

truskawki 1 kg

kiwi 1 kg

herbatniki biszkoptowe 30 szt Cukry Nyskie

 

Wykonanie:

Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem , po 2 łyżki wkładamy do każdego pucharka.Słonecznik i pestki dyni wcześniej prażymy na suchej patelni i ostudzone posypujemy śmietanę , dosłownie po łyżeczce. Kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę i  kładziemy na pestki dyni( po cztery kosteczki). Polewamy miodem, jedna łyżeczka na pucharek.Kładziemy teraz śmietanę, truskawki pokrojone w kostkę znowu słonecznik i pestki dyni, z boku wkładamy po herbatniku biszkoptowym.

- śmietana

-słonecznik i pestki dyni

-kiwi

-miód

-śmietana

- truskawki

-pestki dyni i słonecznika

-herbatnik biszkoptowy

IMG_7632

IMG_7653

 

IMG_7649

Sponsorzy  chętnie dali produkty do wykonanych w tym dniu dań jak i deseru.

Pucharek śmietanowo- owocowy

Plince z pomoćką

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Karmuszka

Deser okazał się strzałem w dziesiątkę, truskawki,kiwi z miodem i prażonymi pestkami z pyszną śmietaną, smakowały gościom.

Placuszki  ziemniaczane inaczej (Plince z pomoćką ) były robione z  produktu firmy SYS -DANIA BABCI ZOSI z przepysznym serkiem zieleniną i śmietaną doprawioną solą i pieprzem, palce lizać.Idealne danie dla zapracowanych, jak wiemy często wtedy potrzebujemy zrobić coś na szybko i to jest idealne danie, polecam.

Pierożki robiłam z młodymi pomocnikami, frajda była przy tym dla dorosłych i dzieci (Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami) Tutaj tez został użyty produkt firmy SYS -KASZA GRYCZANA Z GRZYBAMI-DANIA BABCI ZOSI- Przepyszne pierożki z kasza ,gotowanym jajem i smażonym wędzonym boczkiem polane skwarkami z cebulką,danie idealne w smaku wygląd i smak powalał. Goście byli zachwyceni delikatnym ciastem i farszem zaskakująco  intrygującym w smaku.

Karmuszka- tradycyjna zupa regionalna,mieszanka wpływów kuchni polskiej i niemieckiej. Dominujące potrawy niemieckie w postaci kapusty, fasoli, mięs oraz akcenty polskie, jak obecność domowej śmietany, ziół i tradycyjnego wywaru rosołowego.

Oto parę fotek fot.: Luc Chives FotoSlad.pl oraz Joanna Gralik

IMG_2016_05_27_15_36_42_0897w

IMG_2016_05_27_15_36_20_0892w

IMG_2016_05_27_15_36_31_0896w

IMG_2016_05_27_15_36_57_0902w

IMG_2016_05_27_15_37_26_0906w

IMG_2016_05_27_15_11_18_0786w

IMG_2016_05_27_16_41_03_0998

 

IMG_2016_05_27_17_50_54_1114

IMG_2016_05_27_17_05_53_1064

IMG_2016_05_27_18_05_46_1117

 

IMG_7578

13324336_596452490522072_1280930109_o

IMG_2016_05_27_15_06_13_0752

IMG_2016_05_27_15_09_26_0776

IMG_2016_05_27_15_06_43_0758

IMG_2016_05_27_15_09_29_0777

20:45, rozowakuchnia
Link Dodaj komentarz »
Szynka zapiekana w sosie

Kupiłam szynkę w sklepie"kulkę" tak ja nazwali i żeby tej kulki nie rozdzielać  zapiekłam ją w piecu. Tym razem troszkę inaczej jak zawsze:)

Składniki:

szynka( kulka) 1500 g

majeranek 4 garście roztarte

chili do smaku

czosnek sprasowany(starty) 6 ząbków

Listek laurowy 3 szt

ziele angielskie z 3 szt

woda tak z 200 ml

przecier pomidorowy 3 łyżeczki

sól 1 łyżeczka

pieprz ziołowy mielony 1 łyżeczka

Krok 1

Szynkę myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.

 

Krok 2

Czosnek obieramy z łupinki i  ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Nacieramy nim szynkę, majeranek ścieramy w dłoniach i nacieramy mięso, delikatnie posypujemy solą i pieprzem i chili

Krok 3

Siekaczem do zmiękczania  mięsa lekko uderzamy stopką o powierzchnię szynki tak, aby ostrza nacinały mięso na całej powierzchni. Czynność powtarzamy obracając mięso z obu stron. Nasza szynka szybciej wchłonie przyprawy i prędzej nam się upiecze.

Krok 4

Do naczynia żaroodpornego wlewamy ciepłą wodę i dodajemy do niej przecier pomidorowy, mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy listki laurowe i ziele angielskie, teraz dopiero wkładamy szynkę.

Krok 5

Zapiekamy w 200 stopniach koło 120 minut, przewracamy w tym czasie mięso ze dwa razy aby nam się równomiernie upiekło.

 

 

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  
Ostro  i pysznie

 

IMG_7994

 

IMG_8004IMG_8011

IMG_7991

 

 Dostałam od Tradismak Siekacz do zmiękczania mięsa." MOŻNA POWIEDZIEĆ ZE MAM TŁUCZEK I SIEKACZ W JEDNYM" Jenak muszę wam powiedzieć, że od kiedy go używam moje mięsko jest bardziej kruche,przyprawy dochodzą głębiej i szybciej się piecze. Siekacz jest idealny do np: karkówki grillowanej, jest bardziej krucha i wyrazista w smaku.Jak widać poniżej siekacz doskonale radzi sobie z mięsem ,ostrze noża wprowadzają przyprawy równomiernie do środka.

page57

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 06 czerwca 2016
Ciasto z rabarbarem i kokosem

Sezon rabarbarowy trwa,a ja nie miałam okazji jeszcze robić w tym roku nic słodkiego z nim.No to słodko i kwaśno będzie.

Składniki :

mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 350 g

kokos 100 g

ksylitol (cukier brzozowy) Kłos-Pol 200 g

jaja 5 szt

masło 200 g

cukier waniliowy 30 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

rabarbar obrany 900 g

cukier do zasypania rabarbaru( na oko aby obsypać wszystko)

Krok 1

Rabarbar myjemy, ścinamy skórkę nożem i kroimy w kosteczkę , zasypujemy cukrem( puści sok który trzeba odsączyć )

Krok 2

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy miękkie masło i mieszamy. Odmierzamy mąką z proszkiem do pieczenia i przesiewamy, dodajemy do jaj.Dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy.

Krok 3

Formę prostokątną smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i kładziemy odsączony rabarbar.Pieczemy w 17- stopniach 45 minut.

Po wyjecie z pieca tak wygląda, stygnie teraz.

IMG_8059

 

IMG_8064

 

IMG_8065

 

IMG_80721

 

IMG_8068

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel