wtorek, 24 lipca 2012
Śródziemnomorskie tartaletki warzywne

 

     Śródziemnomorskie tartaletki warzywne  zafascynowały mnie :)

  • cukinia - 200 gramów
  • masło - 150 gramów
  • bakłażan - 300 gramów
  • żółtko - 2 szt.
  • czosnek - 4 ząbki 
  • Sól - 1 szczypta 
  • pieprz - do smaku - 1 szczypta
  • Pomidory pelatti - 1 puszka 250 g
  • pietruszka 2  łyżeczki suszona
  • Papryka czerwona - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • bazylia 2 łyżeczki suszona
  • oregano 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 500 gramów

Śródziemnomorskie tartaletki warzywne - sposób przygotowania:

  1. Wysypałam mąkę do misy oraz sól, zrobiłam wgłębienie do którego wlałam żółtka oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrobiłam ciasto, a następnie włozyłam do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowałam na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie ułożyłam ciasto. Nakłam widelcem. Piekłam na złoto przez 20 minut
  2. Bakłażan pokroiłam w plastry i moczyłam przez 30 minut w osolonej zimnej wodzie. Osuszyłam. Następnie na oliwie z oliwek bakłażana pokrojonego w kostkę podsmażyłam. Po 10 minutach dojadłam pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, pomidory oraz plasterki czosnku.
  3. Dla zwiększenia aromatu dodałam  pietruszkę ,bazylie  oregano  dodałam sól i pieprz wymieszałam wszystko. To dopiero smak polecam wszystkim wyłożyłam farsz do tarta lerek i podawałam do jedzenia.

Nie miałam Lutenicy a ona idealnie pasowała by do mojego dania sos jest znakomity :)

                            Propozycja  obiadu w akcji

 

Bułgarskie ciasto- Caprise

   A oto i nowość  Bułgarskie ciasto-  Caprise . Robiłam pierwszy raz je  i może bym się nie odważyła ale zainspirował mnie konkurs Premium Rossa i oto powstało ciasto specjalnie na te okazje

SKŁADNIKI:

  • 220 g masła
  • 280 s kokosu białego
  • 280 g mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Oprócz tego
  • pół szklanki cukru pudru do kogel mogel

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubiłam z cukrem. Masło utarłam z żółtkami dodałam do tego mąkę proszek do pieczenia i kokos wymieszałam . Dodałam biała ubite z cukrem i delikatnie wymieszałam . Wylałam ciasto do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą . Wstawiłam do pieca na 30 minut piekłam w 170 stopniach wyjęłam i polałam ubitymi żółtkami z cukrem inaczej kogel mogel wstawiłam na chwilkę do wyłączonego pieca na 5 minut wyjechał następnie ostudziło się i włozyłam do lodówki .

12:11, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (5) »
środa, 18 lipca 2012
Naleśniki z curry jagodami i serem

 

          Dzisiaj coś nowego pierwszy raz robiłam a będą to....

                                         Naleśniki z curry z serem i jagodami

  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek extra vergine marki Monini 50 mili

      2 szklanki mąki

  • mleko tyle aby było nie za rzadkie ani za gęste dałam szklankę mleka
  • biała oranżada 4 łyżki
  • curry 1 łyżeczka
  • 150 gram cukru
  • twaróg 250 gram
  • jagody przetworzone ja robiłam w słoiczki zasypywałam cukrem i gotowałam 15 minut to teraz przydały się do naleśników z jagodami

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wlałam mleko dodałam 1 jako. Zmiksowałam dodałam mąkę dalej miksowałam dałam łyżeczkę curry -miksowałam na koniec dodałam oranżadę białą do spulchnienia naleśników. Oliwę z oliwek dodałam do ciasta wymieszałam i piekłam naleśniki na patelnie juz nie potrzebowałam tłuszczu .Twaróg i jagody czyli 250 twarogu i tyle samo jagód połączyłam i kładłam na upieczone naleśniki.

. 

wtorek, 17 lipca 2012
Gołabki w sosie ostrym

                                     Gołąbki w sosie na ostro 



SKŁADNIKI:

  • 1 kg mielone indycze,
  • 3/4 szklanki ryżu,
  • jajko sól,
  • pieprz kolorowy zmielony ,
  • papryka czerwona mielona,
  • 1 łyżeczka zioła prowansalskie i czubrycy zielonej,
  • 200 gram pomidorów z puszki oraz ząbek czosnku sprasowanego
  • chili łyżeczka .
  • Płuczemy ryz a następnie gotujemy 25 minut w szklance wody, można posolić lekko , dodajemy do mięsa zmielonego indyczego oraz jajko sól i pieprz zmielony kolorowy , paprykę czerwona mielona zioła prowansalskie i czubryce zieloną i wyrabiamy farsz . Przekładamy na listki sparzone z młodej kapustki .Robimy sos rozrabiamy czosnek ząbek wkładamy do garnka dodajemy pomidorki z puszki oraz 3 łyżeczki koperku łyżeczkę chili . Gotujemy wkładamy gołąbki i gotujemy na małym ogniu aż do miękkości . Polecam wyszły przepyszne :)
  • 
14:33, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Koktajl porzeczkowy

                                         Koktajl porzeczkowy

Zainspirował mnie upalny dzień :) Dla ochłody i przyjemności zrobiłam koktajle :)



SKŁADNIKI:

  • 200 mili lodów śmietankowych
  • 200mili jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 200 gram porzeczek czarnych
  • Blender
  • Miksujemy porzeczki z jogurtem naturalnym, dodajemy lody śmietankowe i nadal miksujemy na koniec sprawdzamy smak moje trochę było kwaskowe dodałam cukier i zmiksowałam i przelałam do pojemnika i wstawiłam do lodówki na godzinkę . wyszły mi trzy porcję :)   Koktajle robi sie niezwykle łatwo 

Sushi z łososia z oliwkami



                      Sushi z łososia z oliwkami

W mojej kuchni jak zwykle eksperymenty oto jeden z nich jak zrobić sushi w kolorze żółtym 



SKŁADNIKI:
ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się - 500 gramów

oliwki czarne - 15 sztuk

ocet ryżowy - 7 łyżek

sos sojowy ciemny - 100 mililitrów

cukier - 4 łyżki

łosoś norweski - 200 gramów

sól - 1 łyżeczka

pasta wasabi zielona - 1 szczypta

mata bambusowa do rolowania - 1 sztuka

curry - 2 łyżeczki

ostry nóż - 1 sztuka

Rosół z kury - 2 sztuki

nori - prasowane algi - 6 sztuk

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut dodajemy rosół z kury 2 sztuki mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy curry 2 łyżeczki mieszamy do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia . Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek kładziemy oliwki i łososia norweskiego na to szczyptę pasty wasabi i zawijamy. Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .

  • Etapy Przygotowania 
14:18, rozowakuchnia , Sushi
Link Komentarze (11) »
poniedziałek, 16 lipca 2012
Konkurs z Kupcem

                            Oto wyczekiwany konkurs

  Zapraszam do udziału w konkursie, w którym możecie wygrać 5 zestawów  od firmy Kupiec

Oto wymogi konkursu :

produkty które biorą udział w konkursie

-Ryż dziki

-Ryż Pełnoziarnisty Parboiled  Nuralny


Mój konkurs będzie polegał na dodaniu dania z produktem marki Kupiec  , przy którym ma być produkt widoczny który został użyty do dania, ma być widoczna marka produktu oraz karteczka z wpisem" Konkurs z Kupcem "wymagane ,-bez tego nie będzie  wpis brał udziału  w konkursie
Zdjęcie i przepis  umieszczamy  na stronie Różowa Kuchnia

1.1 Organizatorem konkursu jest Joanna Gralik, właściciel bloga
http://rozowakuchnia.blox.pl/html
1.2 Konkurs organizowany jest w dniach od 16.07.2012 r. do 02.08.2012 r.
1.3 Danie ma być dodane z produktem marki Kupiec

1.4  Regulamin określa zasady przeprowadzenia konkursu, polegającego na wstawieniu przepisu wraz z produktem marki Kupiec na stronie
Różowa Kuchnia
1.5 Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga
http://rozowakuchnia.blox.pl/html w ciągu 5 dni roboczych od dnia
zakończenia konkursu.


1.6 Zwycięzcy konkursu nie mogą przenieść prawa do nagrody na osoby trzecie.

1.7 W konkursie nagrodzonych zostanie 5 uczestników.
1.8 Nagrodami będzie 5 zestawów w których skład wchodzi 10 produktów

- Ryż Pełnoziarnisty Parboiled Naturalny

-Wafelki Ryżowe w deserowej czekoladzie
- Wafelki Ryżowe w mlecznej czekoladzie
-Mini Wafelki 3 ziarna (jęczmień, pszenica, ryż)

-Ryż do Sushi

-Groch łuskany połówki

-Fasola Piękny Jaś Tyczny

-Mąka kukurydziana

-Cukier puder
-Mąka ziemniaczana

 

Zapraszam do konkursu :)



14:34, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
Kurczak z dodatkiem coli

              Mój eksperyment kulinarny wypalił , było smaczne a to najbardziej sie liczy



SKŁADNIKI:

  • 10 pałek z kurczaka
  • 1 przyprawa do kurczaka
  • 100 mili coli
  • papryka czerwona mielona
  • Curry łyżeczka
  • Do miseczki większej wlewamy cole dodajemy przyprawę do kurczaka , mieszamy . Paprykę czerwoną i curry mieszamy dodajemy do marynaty zostawiamy na 20 minut. Pałki z kurczaka myjemy i wkładamy do miski z marynatą moczymy w niej z 2 godzinki aby przeszło mięso Pieczemy w rękawie przez godzinę w 200 stopniach potem przecinamy rękaw zmniejszamy na 170 i podpiekamy z obu stron podajemy z ziemniakami i sałatką.



10:46, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Makaron w śmietanie





Nie ma to jak kogel mogel tak moja córcia nazwała makaron przygotowany jako obiad :) Ważne że smakowało

Makaron w śmietanie

200 gram makaronu świderki gotujemy na półtwardo. Osobno w garnku gotujemy śmietankę słodką 30% dodajemy pomidory pokrojone i zagotowujemy . Po zagotowaniu dodajemy makaron posypujemy pęczkiem szczypioru i dodajemy 1 ząbek startego czosnku oraz na sam koniec posypujemy startym parmezanem około 200 gram. Mieszamy i wykładamy na talerze smacznego :)

trudność: łatwe 
czas: 1-30 min 



SKŁADNIKI:

  • 200 gram makaronu świderki lubella
  • pęczek szczypiorku
  • pomidory 2 sztuki
  • śmietana 30% 400gram
  • parmezan 20gram starty na tarce
  • ząbek czosnku 1 sztuka
  • sól ,pieprz mielony

 
Tagi: makaron
10:40, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 lipca 2012
Biszopt z galaretką i porzeczkami

 

                Biszopt z galaretką i porzeczkami

Dzisiaj przy sobocie coś słodkiego i chłodnego , w każdym razie coś innego, nie robiłam jeszcze takiego ciasta, w sam raz do wypróbowania nowego specjału .

SKŁADNIKI:

  • 4 jaja
  • cukier pół szklanki
  • cola 2 łyżki
  • 100 gram margaryny rozpuszczonej
  • 100 gram mąki ziemniaczanej
  • 100 gram mąki tortowej
  • porzeczki czarne 60 deko
  • 3 galaretki agrestowe na litr wody szybciej tężeje zwłaszcza z owocami

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka ubiłam z cukrem dodałam białka i nadal miksowałam aż powstał puch . Dodałam rozpuszczona margarynę i colę . Obydwie mąki zmieszałam i wsypywałam i mieszałam delikatnie łyżką. Piekłam 25 minut w 170 stopniach w formie okrągłej . Porzeczki umyłam i oskubałam położyłam na biszkopt i zalałam tężejącą galaretką wstawiłam do lodówki na 2 godzinki . Galaretkę rozpuściłam 3 w litrze wody . 

14:11, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 lipca 2012
Biszkopt z czereśniami

 Dzisiaj za to na stole króluje Biszkopt z galaretką i czereśniami nie maa to jak słodki tydzień 



SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • 270 gram mąki
  • 3 łyżki oranżady
  • cukier 150gram
  • czereśnie 1 kg
  • 3 galaretki wiśniowe
  • Ubiłam osobno białka ze szczypta soli i żółtka z cukrem połączyłam obie masy i zamieszałam łopatka drewnianą. Mąkę dodawałam przez sitko i mieszałam, oranżadę dodałam na końcu . Dzięki oranżadzie ciasto jest puszyste . Czereśnie wydrylowałam i odcedziłam. Położyłam na upieczony ,wystudzony biszkopt. Rozrobiłam galaretkę w gotowanej wodzie w 1200 litra. Po wystudzeniu galaretki zalałam czereśnie i wstawiłam do lodówki do stężenia.

 

  • 

 

 


18:17, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
Biszkopt z galaretka i wiśniami

            Trochę słodkości . Poniedziałkowe ciasto- Biszkopt z galaretką i wiśniami 

Teraz sezon na wiśnie i czereśnie więc warto skorzystać z tego co daje nam natura :)




SKŁADNIKI:

  • 5jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki coli
  • 1 kg wiśni
  • 3 galaretki truskawkowe
  • Żółtka ubiłam z cukrem na puch. Białka ubiłam ze szczypta soli tak , że jak odwracałam to nie wypadało z miski. białko dodałam do ubitych żółtek i zakręciłam mikserem połączyłam. Dodawałam stopniowo mąkę i mieszałam łyżką. Wylałam na blachę 26/30 i wstawiłam do piekarnika w 170 stopni na 25 minut. Galaretkę rozrobiłam w 1200 mili wody zagotowanej. i wstawiłam do lodówki ostudzona aby szybciej zastygła. Wiśnie wydrylowałam odcisnęłam sok posypałam cukrem zostawiłam na 1.1/2 godziny aż pościło sok i znowu odcisnęłam układałam na wystudzonym biszkopcie a potem zalałam zastygłą galaretką i do lodówki na 3 godziny wstawiłam.
  • 

 

18:07, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 lipca 2012
Konkurs Kamis -Wyniki

                                Oto wyczekiwane wyniki

" Nie brałam udziału w wyborze nagrodzonych "

Wybierały

Renata

Katarzyna

oraz Paulina

Oto wybrane potrawy

1 Polędwiczki wieprzowe wykonane przez Patrycję Gołąbek

2. Grillowane ślimaczki z polędwicy Sylwia Chmielewska

3.Grillowany pstrąg pod pierzynką z kaszy gryczanej z warzywami z musem brokułowym -Kulinarne pyszności Molki

Proszę o dane na mejla reksio740@wp.pl

czekam do jutra do 15 na dane jeśli nie będą w czasie nagroda przechodzi na następną osobę .

16:11, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 lipca 2012
Kaszka dla malucha i nie tylko

                  Teraz coś na ząb czyli pyszne kaszki Kupiec

Zrobiłam je szybko zalałam gorąca wodą i wymieszałam moja 7 miesięczna siostrzenica jadła z apetytem . Zobaczcie sami wygląda nawet smacznie i tak smakuj bo też próbowałam. Bardziej jednak smakuje mi kaszka malinowa :)

poniedziałek, 09 lipca 2012
KOTANYI- Test sosu sałatkowego Cezar - Zaglądajcie bo warto

              Witam dzisiaj pyszności w mojej kuchni .Wczoraj odebrałam paczuszkę z sosami sałatkowymi Kotanyi- Oto one :) Jednego brak- Sosu Cezar -to właśnie on 

dzisiaj króluję na moim stole.

 

Prosta a zarazem pyszna sałatka do obiadu właśnie z sosem Cezar  wybrałam go specjalnie na tą okazję czas wypróbować coś nowego i sie przekonać o egzotycznym smaku.

Sałatka idealnie pasuje do mięsa

3 pomidory

szczypiorek pęczek

sól

pieprz

sałatka Cezar

kefir 300 gram

Pomidory myjemy kroimy w kostkę , szczypiorek myjemy i kroimy drobno doprawiamy sola i pieprzem.  Kefir wlewamy do miseczki dodajemy sos Cezar mieszamy polewamy pomidora oraz do oddzielnej miseczki wlewamy  tak aby każdy mógł skosztować do mięsa  .Polecam orginalny smak.

Trochę o produkcie czyli parę słów

Sałatka Cezara Idealna mieszanka przypraw dla miłośników klasycznych smaków zawierająca: Tylko naturalne składniki Bez substancji wzmacniających smak i zapach Bez konserwantów Proste przygotowanie: tylko 300 ml jogurtu. Polecam kefir mi smakuje bardziej z kefirem :)

 

„Zobacz, kto jeszcze z nami testuje”

http://www.osiakowegotowanie.blogspot.com/

http://mienta.blox.pl/html

http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/

http://www.karmel-itka.blogspot.com/



 

15:08, rozowakuchnia , Kotanyi
Link Dodaj komentarz »
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel