środa, 31 lipca 2013
Letnie ciasto porzeczkowe

 

                                     Porzeczkowe ciasto

Ciasto:

  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  •  jaka
  • aromat pomarańczowy

Na wierzch i środek ciasta

  • 500 g czerwonych porzeczek

Na kruszonkę:

  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 75 g zimnej margaryny

Kruszonka :

Cukier margarynę i mąkę zagniatam i wkładam do lodówki

Ciasto:

Zmiksować jaja z cukrem na puch , dodać rozpuszczoną margarynę  , mąkę z proszkiem do pieczenia i olejek pomarańczowy . Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypana mąką  . Wylewamy połowę ciasta i posypujemy 300 gram porzeczkami. Na porzeczki wylewamy pozostałe ciasto posypujemy porzeczkami i kruszonka wyjętą z lodówki .Pieczemy 45 minut w 170 stopniach . Po wyjęciu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

 

08:15, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
wtorek, 30 lipca 2013
Kopytka na ostro

Zostały mi ziemniaki z wczorajszego obiadu szkoda było wyrzucać więc kopytka na obiad :)

 

Ziemniaczki 1 kg ugotowanych dnia poprzedniego

1 jajko

2 łyżki przyprawę suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis

ognista mieszanka przypraw Kamis 4 razy młynkiem przekręcić

sól morska Royal Brand  do smaku

mąka tortowa 2 szklanki

Sos:

pomidory 5 sztuk bez skórki

sól do smaku prowansalska Kamis

czosnek 8 ząbków sprasowany

pieprz biały mielony Kamis

 

Zmieliłam ziemniaki , dodałam jajko sól pieprz i suszone pomidory oraz mąkę . Wyrobiłam ciasto. Robiłam wałeczki i kroiłam  na skos . Gotowałam w lekko osolonej wodzie.

Sparzyłam i pokroiłam pomidory dodałam sprasowany czosnek,  sól prowansalską pieprz biały mielony  i gotowałam ,dusiłam na patelni do rozpuszczenia się pomidorów. Sos wyszedł przepyszny.

 

 

 

13:05, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 29 lipca 2013
Ciacho dwukolorowe z migdałami i śliwkami

Pojechałam na zakupy . Kupiłam śliwki, winogron, jagody nektarynki,  banany  i maliny . Myślę jakie by tu ciacho zrobić i padło na śliwki .

  • margaryna 200 gram rozpuszczona
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4  jajka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mleka czekoladowego Alpro
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kakao 2 łyżki
  • migdały tarte BackMit  posypujemy śliwki 4 łyżki

Dodatkowo:

         

  • ok. 300 g  śliwek bez pestek
  •  cukier puder do udekorowania ciasta
  • cukier malinowy Royal Brand  4 łyżki do posypania śliwek

 

 

Zmiksowałam jaja z cukrem na puch. Rozpuściłam margarynę i dodałam do zmiksowanych jaj. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodawałam partiami i miksowałam . Dodałam ocet balsamiczny na końcu.

Podzieliłam ciasto na połowę. Jedną cześć przelałam do formy wysmarowanej margaryną i posypana mąką .

Śliwki umyłam przekroiłam na połowę i wyjęłam pestki . Układałam na jasnym cieście  na całej powierzchni ( śliwki były kwaśne posypałam je cukrem truskawkowym i tartymi migdałami.

Do drugiej części ciasta dolałam mleko czekoladowe i 2 łyżki kakao wymieszałam i wylałam ciasto na śliwki. Piekłam 60 minut w 170 stopniach .

 

 

 




08:42, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
niedziela, 28 lipca 2013
Torcik z malinami i serkiem marscapone

Coś lekkiego i na czasie maliny królują

- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki margaryna Kasia
-5 łyżek mąki tortowej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Jaja zmiksować z cukrem na puch wlać rozpuszczona Kasię ,dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Zamieszać, wyłożyć na blaszkę z pieca tą czarną wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu przekroić na połowę i ostudzić

Krem:

- 500 ml śmietany 36%
-8 łyżek cukru pudru
- 300 g mascarpone
- 500 g malin
2 x śmietan fix

Serek mascarpone ubić z cukrem ,dodać ubitą śmietanę ze smietan fix i wymieszać. Masą posmarować biszkopt, ułożyć maliny, lekko dociskając, przełożyć drugą warstwą kremu. Przykryć drugim biszkoptem, na wierzchu rozsmarować resztę masy i ponownie ułożyć maliny. Wstawić do lodówki. Po dwóch godzinach można jeść schłodzone smakuje lepiej
.

 

 

 

 


10:08, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 27 lipca 2013
Pyszne ślimaczki z jabłuszkiem

           Ciasteczka z jabłuszkiem pieczonym  i suszoną morelą

Ciasto francuskie 1 opakowanie

jabłka 500 gram

cukier truskawkowy 2 łyżki

morele suszone 20 sztuk

Jabłka obieramy trzemy na tarce , wkładamy do garnuszka i dodajemy cukier truskawkowy.

Smażymy , aż jabłuszka pozbędą się soku i zrobią się brązowe , dzięki cukrowi lekko zgęstnieją i nabiorą smaku.

Ciasto francuskie rozkładamy  . Wykładamy na nie ostudzone jabłuszka i posypujemy morelą pokrojona w paseczki .

Zawijamy teraz ciasto jak batona . Kroimy w paseczki . Wychodzi 12 szt.

Układamy na papierze w tym co było zawinięte ciasto i pieczemy 20 minut w 200 stopniach .


piątek, 26 lipca 2013
Lato na talerzu

Zupa warzywna z zacierkami

fasolka szparagowa żółta 100 gram

fasolka szparagowa zielona 150 gram

marchew 10 szt mała

skrzydełka 4 szt

ziele angielskie 3 szt Kamis

liść laurowy 3 szt Kamis

bukiet smaku do smaku Kamis

Zacierki :

jajko 1 szt

mąka do zagęszczenia 6 łyżek

troszkę mleka  sojowego tak aby ciasto było lejące


Do garnka wkładamy dwa rodzaje fasolki szparagowej marchew skrzydełka ziele i listek laurowy. Gotujemy wywar rosołowy dodajemy do smaku bukiet smaku .

Kiedy warzywa zmiękną a mięsko się ugotuje, robimy zacierki. Rozrabiamy jajko z mlekiem dodajemy odrobinę soli i pieprzu białego. Do rozbełtanego jaja dodajemy mąkę i rozrabiamy ciasto tak aby było lejące . Wrzucamy łyżką zacierki do zupy i mieszamy dosłownie chwila i gotowa zupa .



07:44, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 25 lipca 2013
Penne z warzywami

Penne z cukinią  pomidorkiem ,czosnkiem, i ogórkiem koszonym . Taki miszmasz ale bardzo pyszny i zdrowy .

Cukinia jedna duża 400 gram

pomidory malinowe 2 duże 300 gram

czosnek 5 ząbków pokrojonych w plasterki albo sprasowanych

ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę 4 szt

sos gotowy ze słoiczka Sos Arrabbiata Jamar pikantny  połowę

sól prowansalska do smaku Kamis

pieprz biały mielony do smaku Kamis

olej rzepakowy do smażenia

Cukinie myjemy odcinamy końcówki i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnie smażymy na oleju rzepakowym. Dodaje sprasowany czosnek i pomidory malinowe umyte pokrojone drobno . Smażę razem doprawiam teraz solą i pieprzem . Na końcu dodaje sos połowę słoiczka i troszkę wody dusze razem. Makaron penne gotuje na półtwardo . Przekładam do sosu z warzywami i dusze razem mieszając z 4 minutki . Przekładam do miski i podaje :).

 

13:30, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
Deser z nektarynki , śliwki i śmietany

                              Smaczny ,lekki bez cukru deser owocowy

                    Deser z powidłami śliwkowymi krokus

 

śliwki węgierki 200 gram
powidła śliwkowe KROKUS 2 łyżki
śmietana 30% 400 gram
winogron 6 szt
nektarynki 4 szt


Umyłam wyjęłam pestki i zmiksowałam nektarynki.
Końcówką do ubijania ubiłam śmietanę 30% i wyłożyłam na zmiksowane nektarynki.
Zmiksowałam śliwki i dodałam do nich powidła śliwkowe KRAKUS, wyłożyłam je na śmietanę.
Na śliwki wyłożyłam śmietanę i udekorowałam winogronem obranym ze skórki .
Deser wyszedł wyśmienity bez grama cukru.

 


środa, 24 lipca 2013
Krem z kalafiora, fasolki i marchewki

                              Zupa krem dzisiaj na obiad na udzie z kurczaka

fasolka szparagowa zielona i żółta 200 gram

kalafior mała główka 350 gram

marchewka 300 gram

udko z kurczaka 1 sztuka

liść laurowy 3 szt Kamis

ziele angielskie  3 szt Kamis

jarzynka do smaku

 

Do garnka włożyłam warzywa( kalafior umyty pokrojony w różyczki, marchewkę obraną i fasolkę szparagowa żółtą i zieloną umyta i oczyszczoną ).

Do warzyw dodałam przyprawy ziele angielskie i listek laurowy.

Na końcu dodałam udo z kurczaka i doprawiłam warzywkiem .

Gotowałam na małym ogniu , aż warzywa zmiękły .

Przełożyłam do pojemnika warzywa i zmiksowałam je blenderem .dodając wywar rosołowy.

Wyszła pyszna zupa krem.

10:11, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 lipca 2013
Babeczki waniliowe i test urządzenia Pie & Cupcake

Podjęłam współprace Blogerską  z Redcoon.pl 

 

Dostałam do przetestowania urządzenie Pie & Cupcake

  • urządzenie Pie & Cupcake
  • termiczne uchwyty
  • lampka zakończenia pieczenia
  • zużycie mocy: 1400 W



Cena jest odpowiednia dla tak fachowego sprzętu 163 zł

Mogę śmiało wam go polecić :)

Postanowiłam wypróbować i upiekłam babeczki waniliowe z płatkami czekolady .

Porcje na 24 szt

2 szklanki mąki tortowej

3/4 szklanki  cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka

pół szklanki oleju rzepakowego

płatki czekolady ( starłam 100 gram czekolady i zamroziłam taką wsypałam do ciasta )

Zmiksowałam składniki mokre i dodałam składniki suche wymieszałam. Na koniec dodałam olej , zamieszałam łyżką i przekładałam w papilotki .

 
Ciasto nalewałam łyżką do Bestron DKP 2828 urządzenie szybko się nagrzewa co ma duży plus u mnie.

Piekłam  babeczki dosłownie chwilkę 9-10 minut i były gotowe. Nie pieką się równomiernie ale to nie przeszkadza w niczym . Potrzymacie chwilkę dłużej i będą wyglądały identycznie .

 

Co do mycia to muszę powiedzieć , że wytarłam urządzenie wilgotną ściereczką . Bez problemu lekko i delikatnie wystarczy musnąć i odchodzi co się przylepiło .

Polecam urządzenie Bestron DKP 2828

plusy:

szybko się nagrzewa

- Piecze się szybciej niż w piecu

- nie przypalają się babeczki

- Kiedy się upieką zapala się dioda sygnalizując że już upieczone są

- uchwyt który zawsze jest chłodny

Z całą odpowiedzialnością polecam ten produkt jest wart swojej ceny 163 zł .Pieczesz szybko i sprawnie i mniej zużywasz prądu bo w piekarniku pieczesz z 25 minut a tu wystarczy 10 minut.

Minusy:

Instrukcja urządzenia nie jest po polsku - tak poza tym jest wszystko super.

poniedziałek, 22 lipca 2013
Babeczki z migdałami

                                     

               Babeczki z migdałami uwielbiane przez moją rodzinę

2 szklanki mąki tortowej

3 jaja

cukier 150 gram

proszek do pieczenia pół łyżeczki

margaryna 150 gram

migdały w płatkach 20 gram

 

Zmiksować jaja z cukrem dodać rozpuszczona margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia . Wymieszać na koniec dodać kakao . Zmiksowane ciasto przelewamy do papilotek posypujemy płatkami migdałowymi.

Zapiekamy 25 minut w 170 stopniach.

12 szt wychodzi .

 

piątek, 19 lipca 2013
Placki ziemniaczane z cukinią i szczypiorkiem

Pyszne placuszki z cukinią  ziemniakami  i szczypiorkiem 

3 cukinie spore

6 dużych ziemniaków

5 łyżek mąki tortowej

szczypiorek pęczek

czosnek 4 ząbki sprasowany

sól morska cytrynowa do smaku Royal Brand

pieprz biały mielony do smaku Kamis

papryka ostra mielona węgierska do smaku Royal Brand

olej rzepakowy do smażenia 

 

Zmieliłam ziemniaki na papkę.

Cukinie starłam na tarce ze skórką , odcięłam końcówki  .

Odsączyłam z wody.

Dodałam szczypior pokrojony .

Czosnek sprasowałam dodałam do warzyw.

Doprawiłam sola pieprzem papryka mieloną.

Mieszałam wszystko , aż powstała jednolita masa.

Smażyłam na oleju rzepakowym z obu stron na rumiany kolor .

 


06:19, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 lipca 2013
Zapraszam do konkursu z Emako
Nagrody do wygrania w konkursie to:
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/06/konkurs-z-emako.html#sthash.5gFXtRsf.4HpB0yuh.dpuf

Konkurs z Emako

Sponsorem nagród jest firma EMAKO



Sponsorem nagród jest firma EMAKO

Sponsorem nagród jest Firma Emako.pl


Nagrody do wygrania w konkursie to:
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/06/konkurs-z-emako.html#sthash.5gFXtRsf.4HpB0yuh.dpuf

                                              Nagrody do  wygrania w  konkursie to:

                                  1.Miejsce -Kamień do pieczenia pizzy- Dania Włoskie

                  


3.Miejsce-Ceramiczny komplet do fondue kociołek i widelczyki - Dania Japońskie

2.Miejsce -Ceramiczna dipówka, sosjerka, naczynie do zapiekania -Dania Greckie

                       

Nagrody do wygrania w konkursie to:
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/06/konkurs-z-emako.html#sthash.5gFXtRsf.4HpB0yuh.dpuf



1.1 Konkurs  polega na dodaniu  dowolnego dania - zdjęcia  kuchni Włoskiej Greckiej lub Japońskiej  .Pokaż do czego użyła byś wygraną nagrodę- powyżej zdjęcia do wybrania.

  Umieść DANIA wraz z karteczką  "Dla Różowej Kuchni " na stronie Różowa Kuchnia 

 

1.2 Organizatorem konkursu jest Joanna Gralik, właściciel bloga
http://rozowakuchnia.blox.pl/html
1.3 Konkurs organizowany jest w dniach od 20.07.2013 do 04.08.2013
1.4 Można zgłosić trzy prace maksymalnie.

1.5 Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga.

http://rozowakuchnia.blox.pl/html w ciągu 5 dni roboczych od dnia
zakończenia konkursu.

 1.6 Zwycięzcy konkursu nie mogą przenieść prawa do nagrody na osoby trzecie.

 1.7 W konkursie nagrodzonych zostanie 3 uczestników których dania BĘDĄ  najbardziej fascynujące .



 

Pamiętajcie także o trwającej promocji na stronie emako.pl. - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/search/label/konkurs#sthash.Evon9Gxd.dpuf

                                 Pamiętajcie o promocji Emako.pl Aby każdy mógł poczuć LATO - Emako.pl wprowadza program PROMOCYJNY który potrwa aż cały miesiąc!

 

Pamiętajcie także o trwającej promocji na stronie emako.pl. - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/search/label/konkurs#sthash.Evon9Gxd.dpuf



Pamiętajcie także o trwającej promocji na stronie emako.pl. - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/search/label/konkurs#sthash.Evon9Gxd.dpuf



11:52, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
Wyniki Konkursu Kamis

Bardzo dziękuję Pani Magdalenie za wybranie zwycięzcy w konkursie organizowanym przez firmę Kamis na moim blogu a jest nim Pani Mariola Grzęnda która otrzymuje nagrodę główną stoliczek Kamis

Zwycięzce prosimy o adres Reksio740@wp.pl do jutra do 15 w przypadku nie podania adresu nagroda przepada .

10:17, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
Kurczak w marynacie czosnkowo szczypiorkowej

              Pyszny kurczak w marynacie czosnkowo szczypiorkowej

Pałki z kurczaka 15 szt

4 łyżki oleju rzepakowego

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka ostu balsamicznego

10 ząbków czosnku

pęczek szczypiorku

koperku pęczek 

2 łyżeczki miodu kwiatowego

 

1.Do szklanki wlewam 50 mil wrzątku.

2. Dodaje miód i mieszam do rozpuszczenia.

3.Dodaję olej rzepakowy  ,sos sojowy,ocet balsamiczny , mieszam.

4.Czosnek obieram i przeciskam przez praskę dodaje do marynaty.

5 .Pałki z kurczaka myje osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram marynatą mięso.

6. Wkładam mięso do rękawa polewam marynatą i posypuje szczypiorkiem i koperkiem świeżym dosyć sporo tego dodaję.

7 .Piekę w 200 stopniach 70 minut.

8. Podaje z ziemniakami i surówką .



07:43, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 lipca 2013
Pierogi z kapustą i grzybami

 

              Pierogi z kiszonej kapusty i grzybków suszonych

 Pierogi ostatnio dosyć często są na moim stole :)

 

Ciasto na pierogi:

maka tortowa 500 gram

woda gorąca 1 szklanka

1 jajko

sól do smaku

Farsz:

500 gram kapusty kiszonej

przecier pomidorowy 3 łyżki

ziele angielskie 2 szt Kamis

listek laurowy 3 szt Kamis

suszone grzybki garść

sól prowansalska do smaku  Kamis

1. Na stolnicę wsypujemy mąkę tortową.

2. Dodajemy  wodę wymieszaną z jajkiem.

3. Dodałam odrobinę soli i wyrobiłam ciasto.

4.Grzyby zalałam wrzątkiem zostawiłam na godzinę i odsączyłam dodałam do kapusty którą dusiłam na patelni .

5 .Dorzuciłam listek i ziele oraz przecier pomidorowy .

6.Po godzinie duszenia miałam gotowy farsz .

 7.Rozwałkowałam ciasto i szklanką wycinałam kółka lepiłam pierożki i wrzucałam je do gotującej osolonej wody .

8 Po 5 minutach wyjmowałam .

 

08:17, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 lipca 2013
Sernik z polewą i bakaliami

                                        Pyszny delikatny Sernik z polewą

Farsz sernikowy:

1 twarogu z wiaderka akurat pisze na nim do sernika

4 jajka

1 szklanka cukru

waniliowy cukier z prawdziwą wanilią z nutą kardamonu Kamis

zapach do ciasta waniliowy

2 łyżki kaszy manny Kupiec

10 dag Kasi

100 gram rodzynki

mąka ziemniaczana 2 łyżki Kupiec

Polewa:

2 tabliczki czekolady czarnej

4 łyżki mleka sojowego Alpro

sok z cytryny 1 łyżka

Spód sernika:

petitki 300 gram

margaryna 125 gram rozpuszczoną

Spód:

Zmiksowałam blenderem petitki. Rozpuściłam margarynę i wsypałam petitki . Wymieszałam ,lekko przestygło. Tortownice 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciastka zagniotłam i wyłożyłam dno tortownicy . Wstawiłam do lodówki na czas z miksowania składników do sernika .

Sernik:

Ubiłam żółtka z cukrem i cukrem waniliowym .

Ubiłam pianę z białek.

Do ubitych żółtek wkładamy na przemian twaróg łyżką i miksujemy .

Mąkę mieszamy z kaszą i proszkiem do pieczenia .

Dodajemy do ubitego twarogu i miksujemy .

Polewamy margaryną rozpuszczoną i aromatem waniliowym .

Na koniec dodajemy pianę z białek ubitą i mieszamy łyżką.

Przekładamy do formy z ciastkami, pieczemy 170 stopniach 80 minut.

Polewa:

Do garnuszka wlałam mleko sojowe 4 łyżki  , dodałam 2 tabliczki czekolady czarnej i wkropiłam sok z cytryny . Kiedy czekolada sie rozpuściła i lekko przestudziła polałam nią ostudzony sernik i udekorowałam według uznania

 

.

 



Tagi: sernik
06:18, rozowakuchnia , Sernik
Link Komentarze (1) »
niedziela, 14 lipca 2013
Pierogi z wątróbki

Chcę się pochwalić .

                  Moje pierwsze pierogi z podrobów czyli z wątróbki z indyka.

Farsz:
30 dag wątróbek z indyka
czosnek niedźwiedzi 2 łyżki
sól cypryjska w płatkach do smaku
pieprz kolorowy z młynka
olej do smażenia rzepakowy

olej rzepakowy do pierogów do wody 1 łyżka

kasza manna 1 łyżka

mleko sojowe 200 mil



Ciasto:
50 dag mąki
jajko
sól 1 łyżeczka

mleko sojowe 1 szklanka

 

1 Wątróbkę umyłam wykroiłam błonki i osuszyłam i pokroiłam w mniejsze kawałki.

2 . Do miski wlałam mleko i zamoczyłam w nim na 30 minut wątróbkę.

3. Smażyłam na oleju pod przykryciem 7-10minut.

4. Ostudziłam włożyłam do pojemnika od blendera .

5. Dodałam jedno jajo ,pierz kolorowy z młynka, sól cypryjską i czosnek niedźwiedzi .

6. Zmiksowałam składniki.

7. Z mleka ciepłego ,jajka,mąki i soli wyrobiłam ciasto.

8. Rozwałkowałam ciasto ,wycinałam kółka szklanką i kładłam na nie wątróbkę zmiksowaną .

9 . Zlepiałam pierożki i wrzucałam na wrzątek z dodatkiem oleju , by pierogi się nie sklejały podczas gotowania trzymamy je koło 5 minut nie dłużej .

 


08:24, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
sobota, 13 lipca 2013
Młode ziemniaczki z kotletem

                                         Młode ziemniaki z patelni

1,5 kg ziemniaki młode

pierś z kurczaka 1 kg

ser gouda 200 gram

szczypiorek pęczek

sól prowansalska Kamis do smaku

pieprz biały Kamis do smaku

papryka czerwona słodka mielona ( do ziemniaków szczypta)

jajka 2 szt

 bułka tarta 200 gram

1.Pierś kroimy w plastry (tłuczemy lekko każdy kawałek).

2.Doprawiamy pierś solą i pieprzem.

3.Kładziemy plaster piersi na to ser i posiekany drobniutko koperek bardzo drobniutko.

4.Przykrywamy plastrem piersi dociskając lekko.

5.Maczamy nasz kotlet w jaku i bułce tartej smażymy z obu stron do zarumienienia .

6 Na drugiej patelni smażymy ziemniaki w plasterkach posypujemy solą i papryką czerwoną mieloną słodką .Ziemniaki mają  lekko czerwonawy kolorek fajnie to wygląda .

7. Na talerz kładziemy usmażone ziemniaki i na to kotlet posypujemy szczypiorkiem .

 

06:46, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
piątek, 12 lipca 2013
Sezonowy czereśniowiec

                             Odwrócony biszkopt z czereśniami

3 jaja

3 łyżki mąki tortowej

3 łyżki maki ziemniaczanej

150 gram cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

kakao 2 łyżki

czereśnie 800 gram (po wydrylowaniu jest trochę mniej)

galaretki 3 cytrynowe ( na litr wody )

 

1.Miksujemy jaja z cukrem.

2. Dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao ( wymieszane składniki ).

3. Mieszamy składniki łyżką.

4. Przekładamy do formy prostokątnej.

5. Pieczemy na papierze do pieczenia.

6. Po upieczeniu ścigamy papier i przekładamy biszkopt do formy na babkę.

7. Drylujemy czereśnie umyte i przekładamy na biszkopt do formy na babkę.

8. Galaretki rozrabiamy w litrze wrzątku , mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.

9. Stężałą galaretkę przelewamy na czereśnie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

10. Wyjmujemy zastygnięte ciasto odwrotnie już na talerz kroimy i podajemy .

 

08:46, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (3) »
czwartek, 11 lipca 2013
Pyszna szczawiowa zupa

                                    Pyszna zupa szczawiowa

Szczaw 2 pęczki

rosołki drobiowe 3 szt

młoda marchewka z 6 szt

ziele angielskie 3 szt Kamis

liść laurowy 3 szt Kamis

śmietana 30% 200 gram

jajka 4 szt

 

1.Wlewamy do garnka wodę.

2.Dodajemy młodą marchewkę oskrobaną.

3. wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy.

4. Kostki drobiowe trzy sztuki .

5. Dodajemy szczaw kiedy marchewka się ugotuje.

6.Szczaw gotujemy z 15 minut i dodajemy śmietanę , wystarczy zamieszać i gotowe.

7. Jaja gotujemy osobno kroimy w ćwiartki i wkładamy na talerz i zalewamy szczawiówką.

 

06:51, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 lipca 2013
Babeczki z Jagodami Goji i orzechami mielonymi

Babeczki z Jagodami Goji i orzechami mielonymi

25 dag mąki tortowej
150 dag cukru
3 łyżki ciemnego kakao
1 opakowanie Kamis cukru z prawdziwą wanilią i nuta kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml coca coli
70 ml mleka Alpro  Soja Orginalny
orzechy tarte włoskie 100 gram
jagody goji 4 garście
2 duże jajka
25 dag Kasi margaryny

Ubiłam jaja z cukrem i cukrem z prawdziwa wanilią .
Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia zmiksowałam.
Orzechy dodałam zmieszane z kakao.
Tłuszcz rozpuściłam i dodałam do składników .
Mleko dodałam i wymieszałam. Na samym końcu dodałam cole.
Nasiona goi kładłam na wierzch muffin .
piekłam 25 minut w 170 stopniach
wyszło 24 sztuki.



 

 

06:17, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 09 lipca 2013
Rolada z truskawkami i galaretką

                                 Pyszne ciasto z truskawkami i galaretką

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka margaryny

 

  • truskawki 200 gram
  • 3 opakowania galaretki pomarańczowej  Winiary ( litr wody)
  • czekolada truskawkowa
  • mleko Orginalne Arplo



Miksujemy jaja z cukrem na puch, dodajemy rozpuszczona margarynę . Mieszamy łyżką. Mąki z proszkiem do pieczenia mieszamy , dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką .Blaszkę od pieca smarujemy margaryną kładziemy papier do pieczenia i przelewamy ciasto.

pieczemy 20 minut w 170 stopniach.

Przekładamy upieczone na ściereczkę ściągamy papier i wkładamy do do formy na babkę odcinając to co nam nie potrzebne . . Truskawki umyte i odsączone kroimy w plastry i kładziemy na dno biszkoptu dosyć sporo ma ich być.

3 galaretki pomarańczowe zalewamy litrem wrzątku mieszamy do rozpuszczenia i włożyłam w zimna wodę by szybciej ostygła. Zalewamy tężejącą galaretką biszkopt z truskawkami.Wstawiamy do lodówki na 2 godzinki .  Przekładamy na talerz odwracając ciasto.

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem Alpro i polewamy roladę i dekorujemy kuleczkami cukierniczymi smacznego .

 

 

 

07:00, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 08 lipca 2013
Deser z tuskawkami i ciasteczkami

Deser na upalne dni

petitki 100 gram

śmietana 30% 400 gram

cukier puder 4 łyżki

truskawki 400 gram

cukier do truskawek 2 łyżki

Ciastka blederujemy.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.

Truskawki miksujemy z cukrem.

Do czterech szklaneczek wsypujemy ciasteczka . Śmietanę wyciskamy z rękawa. Miksujemy truskawki .Truskawki-mus z nich polewamy śmietanę. Następna warstwa ciastek śmietany i na wierzchu dekorujemy truskawkami w plasterkach .

czwartek, 04 lipca 2013
Rolada ze śmietaną i galaretką

Rolada z bitą śmietaną i galaretkami .

 

Ubiłam  jaja  z cukrem na puch . Białka ubiłam tak , że nie wypadało z miseczki .

Połączyłam razem białka i żółtka ubite.

Dodałam obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.

Delikatnie wymieszałam łopatką.

Blachę z pieca wyjęłam posmarowałam margaryną i położyłam papier do pieczenia na to wyłożyłam ciasto biszkoptowe .

Piekłam 25 minut 1 70 stopniach.

Przełożyłam upieczone ciasto na ściereczkę , ściągnęłam papier i zawinęłam je w ściereczkę .

Kiedy ostygło ciasto ubiłam śmietanę z śmietan fix.

Wyłożyłam na roladę i posypałam pokrojonym galaretkami .

Zawinęłam i wstawiłam do lodówki po godzinie można już jeść


Składniki na 15 porcji: na dużą blachę czarną od pieca

  • margaryna 1 łyżka do posmarowania blaszki
  • 6 jajek
  • 175 g cukru
  • 6 łyżek  mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • śmietana 30% 500 gram
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka agrestowa
  • 2 sztuki śmietan fix
  • 50 g cukru pudru

 



 

 

Tagi: rolada
07:02, rozowakuchnia , Rolady
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel