poniedziałek, 01 sierpnia 2016
Chlebek idealny na tosty

Zachęcam do przygotowania domowego chleba idealnego na tosty .Pewnie myślicie ,że upieczenie takiego chlebka jest trudne i pracochłonne, więc mówię wam nieeeeeeeeeeeee i zachęcam bo to sama przyjemność i nie ma nic trudnego w przygotowaniu.Wyrabiacie  ciasto i zostawiacie do wyrośnięcia,a potem tylko wystarczy upiec. Wbrew pozorom myślę, że każdy jest z was zdolny by zrobić chlebek.

Składniki na małą kek-sówkę aluminiową:

 

1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (70 g)
1 niepełna szklanka przegotowanej, ostudzonej wody
1 opakowanie drożdży suszonych (7 g)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego Olej Polski
 
 
IMG_9642
 
 
IMG_9641
 
 
 
Krok 1
Najpierw odmierzamy składniki i przesiewamy mąki obydwie.Do misy wsypujemy składniki suche czyli obydwie mąki,drożdże,sól,cukier i przegotowaną ciepłą lecz nie gorącą wodę i olej.
Krok 2
Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem lub ręcznie jak wolicie,powstanie elastyczne ciasto które po wyrobieniu przekładamy do kek-sówki i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny( drożdże suche dłużej wyrastają) przykryte ściereczką.
Krok 3
Kiedy chlebuś wyrośnie spryskujemy go wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( oczywiście nie zapomnijcie o naczyniu z wodą na dno piekarnika) i pieczemy 25 minut w 200 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę chlebek apotem kroimy. Widać , że jest delikatny i mięciutki idealny na tosty.
 
 
 
IMG_9643
 
 
IMG_96511
 
 
 
IMG_9652
 
 
 
IMG_9637
sobota, 30 lipca 2016
Kalafior z czosnkiem i curry

Dziś Kalafior  na obiadek  z curry i czosnkiem smażony na masełku klarowanym wyraźniejszy w smaku niż ten z wody, banalny w przygotowaniu

składniki: 
 - kalafior
- 2 łyżki masła klarowanego
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka curry
- koperek pokrojony i posypany na kalafior

Krok 1

Kalafior różyczki przekładamy do garnka z wodą i wsypujemy 1 łyżeczkę soli gotujemy tak aby był półtwardy czyli al-dente.

Krok 2

Przecedzamy kalafior.Masło wkładamy na patelnie i wsypujemy curry .Wkładamy kalafior i smażymy.Dodajemy starty czosnek i dalej smażymy na rumiany kolorek. Dodajemy starty czosnek, smażymy jeszcze przez chwile i przekładamy na talerz.Posypujemy pokrojonym drobno koperkiem.Kalafior wyśmienicie smakuje.

 

IMG_97891

IMG_9786

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 29 lipca 2016
Grochówa na wędzonych golonkach

Wędzone kości ,skrzydełka golonki czy udka z kurczaka ,wszystko pyszne :) Moja grochówa będzie na wędzonych wieprzowych golonkach.Robię pierwszy raz na nich ,chcę zobaczyć czy będzie smakować :)

Składniki:


woda 2 litry

marchew 3 sztuki pokrojona w plasterki

natka pietruszki mały pęczek

por 2 listki

seler 100 g

listek laurowy 3 szt

ziele angielskie 3 szt

majeranek 2 łyżki

ziemniaki 5 szt pokrojone w kosteczkę

groch połówki 1.1/2 szklanki

cebule 2 szt małe podpieczone nad gazem

golonki wieprzowe wędzone   400 g 

Krok 1

Groch zamaczam na noc w wodzie.

 Krok 2
Do garnka wlewam wodę, dodaje pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchew pokrojona w plasterki. Wkładam włoszczyznę seler,por,pietruszkę.Dodaje groch namoczony i gotuję na małym ogniu.
Krok 3
W trakcie gotowania dodaje ziele,listek i cebule podpieczona nad gazem,nadal gotuję do momentu aż groch będzie miękki. Wkładam golonki wędzone, uwielbiam kiedy są rozgotowane,można wtedy mięsko zjeść:)
 
Krok 4
Kiedy groch nam się rozgotuje,a mięsko odchodzi od kości dodajemy majeranek i nadal gotujemy jeszcze przez chwilę. Grochówa boska mniam.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
IMG_9730
 
IMG_9738
00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 lipca 2016
Sernik jagodowy z białą czekoladą

Jagódki sobie siedziały w miseczce i tak do mnie przemawiały. Asiula no zrób z nami coś pysznego coś co jeszcze nie robiłaś.No to poszłam na układ hihihihi zrobiłam serniczek na herbatnikach z dodatkiem żurawiny i polałam go białą czekolada z odrobiną śmietanki :) . Rodzinka zachwycona i  ja też bo był smaczny i wyjątkowy :)

Składniki na pierwszą warstwę:

serki homogenizowane 300 g waniliowe

śmietana 30% 600 ml

jagody 3 szklanki

ksylitol 4 łyżki

żelatyna ( dałam jedno opakowanie na 2.5 litra wody miało 50 gr)

Herbatniki Regionalne owsiane z żurawiną 62 g 3 opakowania

Składniki na drugą warstwę:

śmietana 30% 400 ml

czekolada białą 100 g

żelatyna 3 łyżeczki

Krok 1

Żelatynę wsypałam do szklanki i zalałam wodą,tyle by zakryło żelatynę i dało się wymieszać.Rozpuściłam ją w mikrofali.

Krok 2

Formę okrągłą dużą wyłożyłam folią spożywczą dno i boki.Na dno wyłożyłam herbatniki z żurawiną.

Krok 3

Jagody wsypałam do blendera kielichowego, dodałam do nich serek waniliowy i zmiksowałam.Wlałam 200 ml śmietanki i znowu zmiksowałam.Do michy wlałam 400 ml śmietanki i zmiksowałam na sztywno z ksylitolem ( 3 łyżki odjęłam do rozpuszczonej żelatyny i wymieszałam) a następnie dodałam zmiksowane jagody.Całość wymieszałam i dodałam żelatynę że śmietaną, znowu wymieszałam i przełożyłam do tortownicy wyłożonej folia spożywczą oraz herbatnikami. Rozprowadziłam równo i wstawiłam do lodówki do zastygnięcia.

Krok 4

Śmietankę wlałam do garnka, wsypałam żelatynę i dodałam czekoladę. Wstawiłam na gaz i mieszałam do momentu, aż żelatyna się rozpuściła.Zostawiłam do przestygnięcia na godzinkę.Po godzinie przelałam już ostudzoną masę na sernik jagodowy. Zostawiłam na noc w lodówce.

Opinia

Sernik rewelacyjnie wygląda,a smakuje jeszcze lepiej.Polecam każdemu :) Co do herbatników z żurawiną to muszę powiedzieć że smakują wybornie w serniku a i jako przekąska też są smaczne.Nie drogie ,smaczne sama zalety. Mają jedną wadę o której bym zapomniała wspomnieć.Za mało ich jest w paczce,przynajmniej po 200 gram powinny być pakowane :)

 

IMG_9759

 

IMG_9748

IMG_9744

 

IMG_9745

 

IMG_9747

 

IMG_97531

 

00:00, rozowakuchnia , Sernik
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 lipca 2016
Korniszony z 6% octem

Zawsze rozcieńczałam ocet aby był 6% teraz już nie muszę tego robić .Idę do sklepu i kupuje i do tego smakowy .

Składniki :

  • Ogórki gruntowe (małe lub średnie) na 7 słoiczków 500 ml
  • marchew 4 szt
  • koper 7 szt ( główka)
  • ziele angielskie  14 szt
  • liście laurowe 7 szt
  • czosnek 7 ząbków
  • świeży chrzan  7 cm ( po 1 cm na słoiczek)
  • ziarenka pieprzu 14 szt
  • gorczyca 31/2 łyżeczki ( po pół na słoiczek) 
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 6% czosnkowy i koperkowy
  • 6 łyżek cukru
  • czubata łyżka soli

Krok 1

Słoiki wyparzam i wycieram do sucha i wkładam po kolei ziele,listek,chrzan,czosnek,pieprz,gorczycę,koperek i marchewkę pokrojoną w słupki.

Krok 2

Umyte ogóreczki wkładam ciasno do słoiczków.

Krok 3

Do garnka wlewam wodę i ocet,Wsypuje cukier i sól i zagotowuje.Zalewam zalewa ogórki i pasteryzuje koło 10 minut od zagotowania.Smakowy ocet dodatkowo wzmacnia smak.

 IMG_9703

IMG_9709

 

IMG_9706

wtorek, 26 lipca 2016
Cukinia w zalewie z curry

Sezon na cukinie trwa więc jak najbardziej zamykamy lato w słoiczkach by potem cieszyć się słonecznymi pysznymi krążkami.

 

Składniki :

ocet 6%  szklanka o smaku czosnku i szklanka o smaku koperku

woda 6 szklanek

ksylitol 2 szklanki

cebula biała  4 mniejsze

sól kamienna jodowana 1.1/2 łyżki

curry 1 łyżka

ziele angielskie 1 szt do każdego słoiczka

gorczyca po pół łyżeczki do każdego słoiczka

pieprz w ziarenkach po 3 szt do każdego słoiczka

cukinia 2 kg mała i już po odcięciu przodu i tyłu

Krok 1

Słoiczki sparzyłam i wytarłam do sucha.Cebulę obrałam i pokroiłam w pół księżyce i powkładałam do słoiczków( talarek przekrojony na pół trafia do słoiczka).Wyspałam gorczycę i ziarenka pieprzu.

Krok 2

Cukinie umyłam poobcinałam przód i tył,pokroiłam w talarki a następnie w pół księżyce. Powkładałam do słoiczków 250 ml dosyć ciasno.

Krok 3

Do garnka wlałam ocet,wodę sól i cukier,wsypałam curry i zagotowałam.Zagotowaną zalewą pozalewałam cukinię.Zakręciłam i pasteryzowałam po 10 minut od zagotowania.

Jak zauważyliście dałam ocet 6 % a do tego smakowy bo z koperkiem i o smaku czosnkowym.Cukinia będzie delikatniejsza wzbogacona o smak czosnku i koperku.

IMG_9714

page60

poniedziałek, 25 lipca 2016
Ciacho Cappuccino

W ostatniej chwili udało mi się zrobić foto, ciasto rozeszło się migiem.To wcale nie oznacza , że było smaczne lecz po prostu wspaniałe powiem nie skromnie.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukry
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • masło 200 g
  • spirytus 2 łyżki 
  • cukier 4 łyżki

 

Składniki na masę cappuccino:

  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 szklanki mleka
  • 7 łyżek kawy cappuccino
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 opakowania śnieżki fiks (do ubijania)
  • woda zimna 6 łyżek
  • spirytus 2 łyżki

Dodatkowo:

  • czekolada 100 g

IMG_96161

Krok 1

Ubijamy jaja z cukrem na puch, mąkę przesiewamy w raz z kakao i proszkiem do pieczenia dodajemy do jaj i delikatnie mieszamy.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.Pieczemy w 170 stopniach koło 25 minut.Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

 
Krok 2
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka i zagotowujemy,dodajemy rozmieszany budyń z cukrem . Zostawiamy do wystygnięcia.Miksujemy budyń z masłem i spirytusem na gładki krem
 
Krok 3
Mleko gotujemy i wsypujemy cappuccino do niego, mieszamy i studzimy.Ostudzone mleko ubić z śmietanami fiks
. Żelatynę  wsypujemy do szklanki zalewamy zimną wodą, a następnie rozpuszczamy w mikrofali i czekamy do ostudzenia następnie łączymy z mlekiem.Kawę rozpuszczalną zaparzamy w 125 ml wody i łączymy z ze spirytusem. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt.
Krok 4
Na biszkopcie rozsmarowujemy masę budyniową, a potem  nakładamy masę cappuccino. Na wierzch posypujemy startą czekoladę i wkładamy do lodówki na około 2 godziny to wystarczy by stężało. 

 

 IMG_9620

 

IMG_9617

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 lipca 2016
Szare kluchy z kiełbaską i twarogiem

Najbardziej lubię spontaniczne obiady,siedzisz i się głowisz co tu zrobić na obiad. Pomysłu brak i raptem wpada ci pierwsza myśl ,a co ja mam w tym domu coś z czego mogła bym coś przyrządzić.Patrze o są ziemniaki, a w  lodówce wędlinka się wala i samotny twarożek i mam to -, szare kluchy , moment i zrobione:)

IMG_91831

Składniki:

ziemniaki młode 1 kg( już po obraniu)

jajo 1 szt

sól do smaku

pieprz do smaku

odrobina kurkumy( do zmiany kolorku jeśli wam przeszkadza szarość)

mąka pszenna( ja dawałam na oko do zgęstnienia)

IMG_91851

Dodatkowo:

żywiecka 300 g

twaróg 1 kostka półtłusty(200 g)

Krok 1

Ziemniaki myjemy, odsączamy z wody i ścieramy na tarce na drobnych oczkach,łyżką odlewamy wodę( mniej dodamy mąki).Dodajemy jajo i przyprawy( sól,pieprz i opcjonalnie kurkumę),mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do naszych startych ziemniaczków.Mieszamy , aż konsystencja zrobi nam się taka ( nie spływa z deseczki)jaka powinna być.

Krok 2

Nastawiamy garnek, wlewamy odrobinę oleju i dosalamy wodę,kiedy zaczyna nam się gotować wrzucamy kluseczki z deseczki,co jakiś czas mieszając łyżką by nam nie przyległy do dna garnka.Kiedy kluseczki wypłyną na górę to znaczy ,że to jest ten moment kiedy je wyjmujemy i przepłukujemy wodą, a następnie kładziemy do miski.

Krok 3

Kiełbaskę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej patelni, razem z tym tłuszczykiem polewamy skraweczki i dodajemy twarożek. Całość smakuje wybornie, polecam zrobić.

 

 IMG_91922

 

IMG_91911

 

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 lipca 2016
Kopytka w sosie kurkowym

Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie kurek jest klasyczny sosik idealny do kopytek, makaronów, ziemniaków czy też różnych mięs. Dzisiejsza wersja sosu będzie wzbogacona o białe wino :)

 IMG_95851

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • cukinia 300 g
  • 3 łyżki masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 mały pęczek koperku 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • białe wino 100 ml

Dodatkowo:

  • ziemniaki 1 kg( po obraniu)
  • koperek posiekany dwie łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko 1 szt
  • mąka koło 3 szklanek wszystkiego

 IMG_95872

Krok 1

Kurki czyścimy i myjemy w zimnej wodzie i patrzymy czy nie ma robaczka,przekładamy na sito i zostawiamy do odsączenia. Małe kurki zostawiłam, a większe pokroiłam na połowę .

Krok 2

Osobno podsmażyłam kurki z koperkiem  koło 5 min, dodałam białe wino i czekałam, aż odparuje. Doprawiłam solą i pieprzem od czasu do czasu mieszałam. Cebule drobno pokroiłam  i zeszkliłam na masełku,  dodałam do usmażonych kurek.Na samym końcu dodałam cukinie pokrojona drobniutko i dusiłam.

Krok 3

Kiedy cukinia rozgotuje się dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 15 minut.Na końcu wlewamy śmietankę, mieszamy i gotowe.

Kopytka

Gotujemy 1 kg ziemniaków zostawiamy do ostygnięcia i mielimy,dodajemy 2 łyżki pokrojonego drobno koperku,trochę soli i pieprzu.Wbijamy jajo i wsypujemy mąkę( dałam dwie szklanki i jeszcze podsypywałam podczas robienia wałeczków).Nastawiamy wodę kiedy zacznie się gotować wkładamy kluseczki.Po wypłynięciu niech jeszcze chwile się gotują i wyjmujemy.Podajemy z sosem kurkowym.

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
piątek, 22 lipca 2016
Ogórki małosolne 2016

Napatrzyłam się na ogóra-ski i nie mogłam przejść obojętnie. Tak mi się się chciało małosolnych ogóreczków. Jestem uparciuch , że hej nie kopiłam hoc jednego na spróbowanie. Musiałam sama zrobić po swojemu tak po domowemu.

IMG_95271

Składniki:

ogóreczki gruntowe 2 kg

koper 3 szt( wyrwałam w ogródku w raz z korzeniami ,potem je tylko odcięłam)

liść chrzanu 3 szt

chrzan korzeń 3 cm

4 łyżki soli kamiennej do przetworów

4 litry wrzątku

ząbek czosnku 5 szt

IMG_95231

Krok 1

Myjemy koper, odcinamy koronki,dwa kopry idą na dno do garnka oraz dwa umyte liście chrzanu.Obieramy czosnek i wkładamy tez między koper i liście chrzanu, dodam obrany korzonek chrzanu taki ze 3 cm starczy.

IMG_95211

Krok 2

Ogórki umyłam i  włożyłam do garnka na koper z chrzanem.Zagotowałam 4 litry wody i zalałam. Rozpuściłam sól i wlałam do garnka.Przykryłam jednym koprem i jednym liściem chrzanu. Położyłam stary talerz i docisnęłam. Tak postały cztery dni i zrobiły się małosolne,po sześciu dniach były lekko kwaszone, a po ośmiu już kiszone :)

 

IMG_9526 

 

 

 

 

czwartek, 21 lipca 2016
Babka jogurtowa Bbbeczka jogurtowa w lukrze malinowym

 Dziś polecam pyszną babeczkę jogurtową o smaku jabłuszka.Szybka,smaczna,  delikatna. Zapamiętasz ten smak na długo.

IMG_92551

Składniki:

Dodatkowo:

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą make wraz z proszkiem do pieczenia.Wbijamy jaja i wlewamy ciepłe mleko. Miękkie masło lub rozpuszczone dodajemy do reszty składników.Teraz na samym końcu dodajemy jogurt i mieszamy wszystkie składniki ręcznie

Krok 2

Formę silikonową okrągłą z rowkami smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego pieca do 200 stopni i zmniejszamy do 170 i pieczemy godzinę.

Krok 3

Maliny blender-ujemy i przecedzamy przez sitko z gazą aby nam pestki nie przeszły, dodajemy zmiksowany ksylitol i mieszamy.Powstał nam lukier malinowy.

IMG_92613 

Krok 4

Babkę wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną babkę polewamy lukrem malinowym.

 

 



00:00, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 lipca 2016
Kaszotto z warzywami i żeberkami

Nie ma to jak pyszny obiad z warzywami, a do tego kasza i  pyszne smażone żeberka.Dwa w jednym.Smacznie i zdrowo.

IMG_93401

Składniki na sos:

Cukinia 400 g

fasolka szparagowa zielona i żółta po 100 g

pomidory 3 szt

koperek pęczek

natka pietruszki

sól i pieprz do smaku

ziele angielskie 3 szt

listek laurowy 3 szt

Dodatkowo:

żeberka 1 kg

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

kasza owsiana 2 woreczki

IMG_93351

Krok 1

Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową myjemy i kroimy drobno.Pomidory spażyć i pokroić drobno. Natkę pietruszki i koperek kroimy drobno. Składniki wkładamy na rozgrzany olej ,smażymy i dusimy do miękkości .Doprawiamy solą i pieprzem dodając listek laurowy i ziele.Wyszedł pyszny sos z warzywami

Krok 2

Żeberka myjemy,doprawiamy solą i pieprzem,posypujemy papryką czerwoną mieloną słodką i smażymy, a następnie dusimy do miękkości.

IMG_93362

Krok 3

Kaszę gotujemy koło 20 minut,odcedzamy i robimy misz masz czyli najpierw kaszana kasze sos z warzyw na sos wykładamy żeberka i możemy jeszcze na wierzchu położyć warzywka.

 

 

 

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
wtorek, 19 lipca 2016
Faszerowane pieczarki z serem

No to mamy dziś troszkę inny obiadek.Pieczarki,mięso i ogórek kwaszony.Połączenie całkiem ciekawa,a jak jeszcze dodamy ser to już wo gule smaczne połączenie wyjdzie. Zostałam zaproszona do wyzwania "Blogerzy kontra Szef Kuchni - kto pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je.

Składniki:

pieczarki 10 sporych szt

Mięsko mielone( szynka wieprzowa którą najlepiej samemu zmielić) 500 g

ogórek kwaszony 3 szt

jajo 1 szt

sól i pieprz do smaku

ser gouda 200 g   do posypania pieczarek)"Charakterystyczny, śmietankowy smak i wyrazisty zapach Goudy posiada wielu zwolenników – ten smakowity ser jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Jego konsystencja i doskonała topliwość sprawia, że z powodzeniem może być wykorzystywany do wyszukanych, ciepłych dań, jak i kanapek i przekąsek na zimno.
Dostępny w opakowaniach o gramaturze 150 i 750 g. Dzięki technologii „otwórz – zamknij”, z jaką zostało zaprojektowane opakowanie, ser na długo zachowa swoją świeżość."( do posypania pieczarek)

Dodatkowo:

ziemniaki młode 1 kg

koperek do posypania ziemniaczków 

Krok 1

Pieczarki myjemy i małym nożykiem wydrążamy środki, delikatnie posypujemy solą.

Krok 2

Szyneczkę opłukujemy pod wodą, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy.Zmielone mięsko przekładamy do miski, wbijamy jajo i dodajemy sól i pieprz.Wsypujemy pokrojone pieczarki ( to co zostało wykrojone z pieczarek).

Krok 3

Ogórki wyjmujemy z gara( miałam małosolne) ogóreczki kwaszone trzy sztuki i kroimy drobniutko, a następnie dodajemy  do reszty składników.

Krok 4

Farsz wkładamy w pieczarki i układamy w formie prostokątnej wyłożonej folią aluminiową, a to co zostanie robimy kotleciki i możemy zapiec razem z pieczarkami.Pieczemy w 200 stopniach koło 40 minut( 5 minut przed wyjęciem posypujemy serem i dopiekamy.Podajemy z ziemniaczkami i ogóreczkiem kwaszonym.Smacznego.

 

 IMG_9538

 IMG_95441

IMG_9549

 

IMG_95471

 

IMG_95541

poniedziałek, 18 lipca 2016
Botwinka z dodatkiem soli i pieprzu

No to dziś nie będzie mięska tylko same warzywka.Bardzo fajna zupka która jest pyszna na ciepło i zimno.

  Składniki na 6 porcji:

          ---2 pęczki botwinki z liśćmi
          ---2 łyżki soku z cytryny
          ---2 litry wody
          ---1 płaska łyżeczka soli
          ---2 płaskie łyżeczki cukru
          ---2 marchewki
          ---pęczek mały natki pietruszki
          ---koperek mały pęczek związany( potem wyjmujemy go i wyrzucamy)
           ---4 ząbki czosnku 
          ---śmietana 30 % 300 ml

Dodatkowo:

                                                                                           ---ziemniaki  1.1/2 kg

Krok 1

Marchew myjemy i obieramy, ścieramy na tarce. Botwinkę myjemy, oczyszczamy z brzydkich liści i odcinamy małe buraczki( które nożykiem obieramy i kroimy na plasterki, wkładamy do garnka).Botwinkę kroimy drobno razem z liśćmi i wkładamy do garnka.

Krok 2

Pietruszkę i koperek związujemy nićmi i wkładamy do garnka.Czosnek ścieramy na tarce i wkładamy do reszty warzyw.Doprawiamy sola,pieprzem i cukrem.

Krok 3

Gotujemy na małym ogniu do miękkości( wyjmujemy koperek i pietruszkę). Na końcu dodajemy śmietanę,wystarczy zamieszać i gotowe.

Krok 4

Gotujemy ziemniaczki pokrojone w ćwiarteczki, ubijamy je i łyżką do lodów nakładamy po 3 kuleczki na talerz.Zalewamy botwinką i jemy.Rewelacja, polecam bo warto zjeść coś przyjemnego.

 

IMG_92971

 

IMG_9298

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 lipca 2016
Rwane bułeczki z poziomkami

Ach zaskoczę dziś was,pyszne maleństwa z poziomkami zrobiłam.Nawet grama cukru nie dałam do poziomek, same w sobie były słodkie.

Składniki:

mąką 500 g typ 500

żółtka 3 szt

jajko 1 szt

ksylitol zmielony 100 g

mleko 1 szklanka

masło 150 g

Krok 1

Do misy wsypuje przesianą mąkę, wbijam ,żółtka i jajo. Do miseczki wlewam cieple mleko, wkruszam drożdże ,dodaje cukier i mieszam do rozpuszczenia.Dodaje rozpuszczone masło i przelewam wszystkie płynne składniki do naszej mąki z żółtkami.Mieszam dokładnie koło 15 minut .Kiedy ciasto odchodzi od reki znaczy , że jest już dobre.

Krok 2

Ciasto jest idealne, zostawiam je w misce i przykrywam ściereczką.Godzina wystarczy na wyrośniecie.

Krok 3

Ciasto wyrosło wyjmuje je z miski i odgazowuje je. Rękoma zwijam rulonik i kroje go w paseczki,a następnie spłaszczam i łyżką nakładam poziomki. Zawijam pod spód ciacho i powstaje bułeczka.

Krok 4

Blaszkę prostokątną wykładam papierem i kładę bułeczki po 4 X 6 sztuki . Zostawiam do ponownego wyrośnięcia na jakieś 20 minut,teraz smaruje rozbełtanym jajem i wstawiam do pieca. Piekę kolo 20-25 minut w 170 stopnicach.Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem.

 IMG_9391

 

IMG_93861

 

 IMG_93811

 

IMG_9382  IMG_9380

sobota, 16 lipca 2016
Szynka z koperkiem z szynkowara

Dziś szyneczka z szynkowara,inna niż ostatnio. Mogę powiedzieć, że nawet lepsza wyszła. Na śniadanko ją wypróbowaliśmy,a resztę zawiozłam do znajomych bo obiecałam im inny smak niż ostatnio.

Składniki:

szynka 700 g

pierś z kurczaka 600 g

koperek 1 pęczek

żelatyna 3 łyżeczki Tradismak

przyprawa John 2 łyżeczki Tradismak

peklosmaczek 1 .1/2 łyżeczki Tradismak

woda zimna  1/3 szklanki

Krok 1

Szynkę umyłam osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w kosteczkę.Pierś z kurczaka umyłam,osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w kosteczkę.Mięso złączyłam i dodałam pokrojony koperek i wlałam wodę.Doprawiłam przyprawami i na końcu dodałam żelatynę.

Krok 2

Porządnie wymieszałam i przełożyłam do woreczka,a woreczek z mięsem włożyłam do syznkowara. Woreczek złożyłam i zapięłam mięsko.

Krok 3

Tak zaprawione mięsko wstawiłam do lodówki na 48 godzin.Po 48 godzinach wyjęłam i wstawiłam je  do garnka z woda.Parzyłam dwie godziny w 70 stopniach.Po 2 godzinach wyjęłam szynkowar,poczekałam aż ostygnie i wstawiłam do lodówki.Rano następnego dnia kosztowałam na śniadanie.Pyszna i jeszcze raz pyszna wyszła.

Zestaw promocyjny dostałam od tradismak

IMG_94041

IMG_94091

IMG_9411

 

IMG_94121

 page59

piątek, 15 lipca 2016
Ciasteczka maślane

 

IMG_94482Dziś pyszne ciasteczka maślane.Szczególne ciasteczka bo z wzorkami .Czasami kiedy nam trudno wydusić dziękuje to wystarczy podarować ciasteczko z tym słowem które wiele znaczy dla każdego z nas :) Ciasto na niedzielę i wspólne wypiekanie ciasteczek :)

Składniki  na 20 szt :

mąka pszenna 200 g

masło 100 g

zmielony ksylitol 70 g

szczypta proszku do pieczenia

jajo 1 szt

Krok 1

Na stolnice sylikonową wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia.Dodajemy jajo, masło miękkie i zmielony ksylitol.

Krok 2

Składniki raz dwa zagniatamy,wstawiamy do lodówki na 30 minut.Schłodzone ciasto wałkujemy i foremką z wzorkiem wykrawamy ciasteczka.

Krok 3

Formę do pieczenia wykładamy papierem i układamy ciasteczka. Pieczemy w 150 stopniach do zarumienienia jakieś 15 minut.Ciasteczka są bardzo smaczne i efektownie wyglądają .Można je zakupić  w sklepie internetowym..logo5

Zachęcam do zakupu, foremki starczą wam na długo za nie wielkie pieniążki. Foremki są z plastiku.

IMG_94511

 

 

IMG_9455

 

IMG_9453 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (7) »
czwartek, 14 lipca 2016
PAVLOVA ze śmietaną i poziomkami

Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Dziś miałam okazję wykorzystać białka które samotnie czekały w lodówce.Beza nad bezami piękna może nie  bialutka ale za to  pyszna.

Składniki:

Dodatkowo:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%  schłodzonej
  • świeże owoce sezonowe  poziomki 300 g

 

Krok 1

Schłodzone białka ubijałam z ksylitolem zmielonym, dodałam w czasie ubijania ocet winny.Kiedy już beza była sztywna dodałam przesiana mąkę ziemniaczaną( Nad ubita bezą przesiewałam delikatnie mieszałam szpatułką).

Krok 2

Przygotowałam papier do pieczenia tyle co na blaszkę i przyłożyłam mały talerzyk,odrysowałam kółka dwa.

Krok 3

Nakładałam beze na odrysowane kółka i delikatnie packą robiłam takie owalne placuszki.Wstawiłam do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 3-4 minuty, a następnie zmniejszyłam do 120 i tak suszyłam dwie godziny.

Krok 4

Po 2 godzinach wyje łam bezy i zostawiłam do ostygnięcia.

Krok 5

Ubiłam śmietanę z 2 łyżkami zmielonego ksylitolu i położyłam na wierzch bezy połowę śmietany na to drugi krążek bezy, śmietana i posypałam poziomkami. Wstawiłam do lodówki do schłodzenia tak na 2 godzinki. Beza zmiękła i było przyjemnie kroić.

 

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

 

IMG_9416

 

IMG_9421

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
środa, 13 lipca 2016
Grillowana pierś z kurczaka w płatkach owsianych

Moja córcia lubi kąski z kurczaka więc i grillowanego też zje takiego "kąska". Nawet fajnie wyszły, a córka zadowolona.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • sól do smaku
  • pieprz biały mielony do smaku
  • papryka czerwona mielona 1 łyżeczka
  • 1 jajko

Krok 1

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w poprzek na cienkie plasterki i takie mniejsze.

Krok 2

Płatki owsiane wkładamy do woreczka i tłuczkiem rozbijamy, przekładamy do miseczki i dodajemy do nich sól,pieprz i paprykę czerwoną mieloną. Mamy panierkę.

Krok 3

Kawałki piersi maczamy w jajku i obtaczamy w naszej panierce, smażymy od razu na grillu z obu stron. Pierś wychodzi przepyszna i lekko chrupiąca.

IMG_89521

 

IMG_89511

00:00, rozowakuchnia , Grillowane
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 lipca 2016
Schabowy z żółtym serem

Troszkę urozmaiciłam smak schabowego, zwykły już nam się znudził. 

Składniki na 4 porcję:

schab cztery plastry

ser żółty gouda 4 plasterki

musztarda miodowa 2 łyżki

sól do smaku

pieprz biały ziołowy do smaku

Panierka:

bułka tarta 

jajo

Wykonanie:

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, tłuczkiem zmiękczamy. Schabowe doprawiamy sola i pieprzem, smarujemy musztardą i kładziemy plaster ser. W rozbełtanym jaju maczamy schabowego i obtaczamy go w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron( sprawdzając czy usmażył się w środku, ja to robię pod przykryciem wtedy wiem że się poddusi i usmaży). Schabowe podajemy z ziemniaczkami lub frytkami , do tego sałatka.

 

IMG_7897

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 lipca 2016
Torcik urodzinowy

Specjalne zadanie, zrobić tort dla babci 67 letniej.Udało mi się powstał,nie dość że smaczny to i nawet ładnie wygląda.

 

Składniki:

jaja L 6 szt

mąka pszenna Kłos-Pol typ 500 1 szklanka

cukier brzozowy( ksylitol 1/3 szklanki) Kłos-Pol

szczypta proszku do pieczenia.

Masa 1

śmietana 30% 700 ml

błonnik kakaowy 1 łyżka Kłos- Pol

cukier brzozowy 4 łyżki Kłos- Pol

Masa 2

śmietana 30% 400 ml

cukier brzozowy 2 łyżki  Kłos-Pol

 

Dodatkowo:

Do dekoracji kuleczki złote i srebrne

oraz co dusza zapragnie 

papier do pieczenia

tortownica 26 cm

 

Krok 1

Jaja ubijamy z cukrem brzozowym na puch. Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia centralnie nad masą jajeczną i mieszamy delikatnie w jedną stronę. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki.Przekładamy ciasto i wstawiamy do pieca. Pieczemy w 170 stopniach 15 minut.

Krok 2

Śmietanę ubijamy z ksylitolem na sztywno i dodajemy błonnik kakaowy, zabarwia nam się delikatnie. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 części i smarujemy dwa blaty oraz boki.

Krok 3

Śmietanę ubijamy z cukrem brzozowym i smarujemy górę dekorujemy dół jak i na około( kwiatuszki jakby ze śmietany).Dodatkowo dekorujemy kuleczkami jadalnymi złotymi i srebrnymi,do tego czekoladowa dekoracja i z płatka dekoracja.

 

IMG_9250

00:00, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 lipca 2016
Rolada drobiowa z podwędzanymi śliwkami i serem

Drobiowa rolada z podwędzanymi śliwkami,serem,pietruszką i majonezem.Jak widzicie smaki, są przeciwieństwem za to  ale idealnie połączenie dla kubków smakowych. Zostałam zaproszona do wyzwania "Blogerzy kontra Szef Kuchni - kto pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je.

Składniki:

pierś z kurczaka ( 2 połówki na dwie roladki )

ser gouda 300 g "Charakterystyczny, śmietankowy smak i wyrazisty zapach Goudy posiada wielu zwolenników – ten smakowity ser jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Jego konsystencja i doskonała topliwość sprawia, że z powodzeniem może być wykorzystywany do wyszukanych, ciepłych dań, jak i kanapek i przekąsek na zimno.
Dostępny w opakowaniach o gramaturze 150 i 750 g. Dzięki technologii „otwórz – zamknij”, z jaką zostało zaprojektowane opakowanie, ser na długo zachowa swoją świeżość."

śliwki podwędzane suszone  12 szt

natka pietruszki 1 pęczek

majonez  4 łyżki

pieprz i sól do smaku

Panierka:

płatki owsiane 100 g( zmielone w blenderze)

jajo

Krok 1

Pierś z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowy, Każdą połówkę rozcinamy tak aby powstała rolada.Posypujemy pierś solą i pieprzem.Ser gouda ścieramy na tarce na wiórka i posypujemy na piersi dosyć grubo.Na ser kładziemy majonez 2 łyżki na każdą połówkę. Natkę pietruszki same listki kładziemy na majonezie. Śliwki kroimy drobno i posypujemy na natce pietruszki.Teraz zwijamy jak roladę dociskając mięsko. Nićmi ( cienka dratwa) związujemy roladkę ( ja to robię tak jak na mięso czyli jak baleron związuje.

Krok 2

Na talerz wsypuje zmielone płatki owsiane. Roladę maczam w jajku, a następnie w płatkach owsianych.Smażę przykryte pokrywką i duszę.ser troszkę wypływa ale to nic nie szkodzi.Polecam roladę bo jest przepyszna. Po usmażeniu i podduszeniu można śmiało ją pokroić :) 

IMG_9099

 

IMG_90941

 

IMG_9117

IMG_9102IMG_9129

sobota, 09 lipca 2016
Smakołyk śmietanowo jagodowy

Będę robić smakołyki z jagodami póki się nie skończą.Po jagodach przerzucę się na następne owoce sezonowe hihi .Dobrze, że robię w różnej postaci bo by się szybko znudziły. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedziele  Piekły ze mną Dorotka Szóste niebo 

Składniki na biszkopt:

jaja 6 szt

mąką pszenna typ 500 1 szklanka

proszek do pieczenia 1 szczypta

ksylitol 1/3 szklanki

Masa śmietanowa:

serek danio 1 kg

żelatyna 5 płaskich łyżeczek

Dodatkowo:

jagody 400 g

galaretka brzoskwiniowa szt na litrowy słoik

Krok 1

Ubijamy jaja na puch z ksylitolem,dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Teraz delikatnie mieszamy w jedną stronę. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wlewam ciasto biszkoptowe.Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Krok 2

Żelatynę  namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody (tyle, aby ją przykryła) przez około 10 minut. Kiedy wchłonie płyn, rozpuszczamy ją w gorącej wodzie (wystarczy ok. 1/4 szklanki na 2-3 łyżeczki żelatyny) lub przez około 10-15 sekund w mikrofalówce ustawionej  na najsłabszą moc. Uwaga - nie należy pozwolić, aby żelatyna się zagotowała, gdyż może wtedy stracić swoje właściwości żelujące. Gdy już całkowicie się rozpuści, pozwalamy, aby lekko przestygła, a następnie dokładnie miksujemy z serkami (można najpierw rozrobić w niewielkiej ilości serka, a później powoli wymieszać z jej resztą).Wykładamy zmiksowany serek na ostudzony biszkopt i kładziemy jagody lekko dociskając w serek.Wkładamy do lodówki.

Krok 3

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczam litrze wrzątku i zostawiam do ostudzenia.Ostudzoną galaretkę wkładam do lodówki do stężenia.Zalewam serek z jagodami i do lodówki z powrotem na około 4 godziny.

IMG_9003

 IMG_9002

 

 

IMG_8994

 

IMG_8985

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (5) »
piątek, 08 lipca 2016
Deser Jagodowo bananowy na śmietanie i mleku

Upał dziś daję się we znaki ,szukamy ochłody więc zrobiłam ten pyszny chłodny deser. Polecam na kolacje :)

Składniki:

jagody 500 g

banany 2 szt

śmietana 30% 300 ml

mleko 2% 300 ml

ksylitol( cukier brzozowy) Kłos Pol

Krok 1

Do blendera wkładamy zmrożone jagody, wlewamy śmietanę i blender -ujemy chwilę.

Krok 2

Banany obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki dodajemy do zmiksowanych jagód i wlewamy mleko. Miksujemy chwilę. Przelewamy do szklaneczek i podajemy.

 

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

 

IMG_9136

IMG_9083

 

IMG_9091

czwartek, 07 lipca 2016
Jagodzianki

Sezon jagodowy trwa.Dziś będą pyszne jagodzianki,jedne z lukrem drugie z cukrem pudrem.

 

Jagodzianki:

4 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol

5 żółtek

 250 ml mleka

6 łyżek cukru brzozowego Kłos-Pol

2  łyżki masła

30 g drożdży świeżych

Dodatkowo :

jagody 20 łyżek opcjonalnie 

Krok 1

Do misy wsypałam przesianą mąkę, wbiłam żółtka,dodałam mało, podgrzałam mleko i rozpuściłam w nim cukier, pokruszyłam drożdże, całość rozmieszałam i dodałam do mąki. Zostawiłam na 15 minut przykryte ściereczką  by drożdże miały czas na wyrośnięcie.

Krok 2

Po 15 minutach wyrobiłam ciasto mikserem ( końcówka hak) tak z 10 minut.Zostawiłam do wyrośnięcia na 50 minut.Po tym czasie odgazowałam ciasto.

Krok 3

Ciasto podzieliłam na 10 równych części, do każdej wkładałam po dwie łyżki jagód i zawijałam bułeczkę tworząc wałeczek. Ułożyłam moje bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i "posmarowałam"mlekiem .Przykryłam ponownie aby wyrosły 20 minut wystarczy spokojnie.

Krok 4

Piekłam 25 minut w 170 stopniach.Ostudzone bułeczki polukrowałam i obsypałam cukrem pudrem.

 

 IMG_9027

 

IMG_9032

 

IMG_90312

 

IMG_9040

 

IMG_9042

 

IMG_9026

 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel