niedziela, 30 lipca 2017
Czekoladowe ciasto z cukinią

Nie ma to jak sezon na cukinię i wytrawne ciasto na słodko.Udowadniamy sobie i wszystkim że takie ciacho smakuje jak wilgotny murzynek i jest bardzo smaczne. Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Składniki:

cukinia 500 g

cukier puder 1 szklanka

mąką pszenna typ 500 400 g

kakao pół szklanki

soda oczyszczona 1 łyżeczka

proszek do pieczenia pół łyżeczki

olej niepełna szklanka

jaja 3 szt

śmietana 18% 150 g

Polewa:

czekolada mleczna 200 g

 mleko 4 łyżki

 

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch.Mąkę odmierzamy ,dodajemy kakao,proszek do pieczenia sodę i przesiewamy przez sito nad ubitymi jajami.Dodajemy olej, Śmietanę i mieszamy łopatką.Startą cukinie dodajemy do ciasta i również mieszamy łopatka. Formę tortową 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,przekładamy masę. Wstawiamy do nagrzanego pieca.Pieczemy 170 stopniach 55 minut.Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą.Schładzamy w lodówce by czekolada zastygła i podajemy.Ten kto pierwszy raz je i następny i jeszcze następny nie rozpozna że to z cukinią.

 Wypiekały ze mną:

Razem ze mną piekły:
Dorota i jej Marchewkowe Muffinki
Bożena i jej Ciasto marchewkowe
Lidi i jej Ciasto z cukinii
Angelika i jej Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
sobota, 29 lipca 2017
Sorbet arbuzowy

Arbuz teraz w promocji to i sorbet można zrobić, na upalne dni jak znalazł , jadłam dziś choć nie ma słoneczka i również mi smakował :)

Składniki:

  • 1 i ½ kg arbuza
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki wody1 łyżka cukru

Wykonanie:

 

Arbuza pokroiłam na kawałki. Wydrążyłam najsłodszy, czerwony miąższ, usunęłam pestki. Zmiksowałam arbuz z sokiem z cytryny i cukrem.Przelałam miąższ do plastikowego pojemnika i zamrażałam przez ok. 3 godz. Aby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję, co 30 min wyciągałam go z zamrażarki i mieszałam.Przepyszny nie za sodki orzeźwiający deser.

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Lody
Link Komentarze (1) »
środa, 26 lipca 2017
Drożdżówki z agrestem

Agrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam drożdżowe z czerwonym agrestem i wyszły rewelacyjne.

Składniki:

drożdże świeże 40 g

mleko cieple 250 ml

masło 100g

mąka pszenna typ 500  500 g

żółtka 4 szt

jako 1 szt

cukier 120 g

Dodatkowo:

agrest czerwony 500 g

cukier 1 szklanka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę,cukier.Wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone letnie masło.Dodajemy żółtka,jajo i pokruszone drożdże.Wyrabiamy ciasto 15 minut ( tyle wystarczy by odchodziło od rąk). Wyrobione ciasto przykrywamy kloszem-szybciej wyrośnie.Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy, zwijamy w cienki rulonik i robimy ślimaczki miej więcej tej samej wielkości.W każdym ślimaczku robimy zagłębienie w które wkładamy przetworzony agrest. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .

Dżem agrestowy:

Agrest czyścimy i myjemy.Wkładamy do garnka i go przesmażamy bez wody,kiedy się rozgotuje dodajemy cukier i mieszamy.Smażymy jakieś z 15 minut jeszcze i gotowe.

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

piątek, 21 lipca 2017
Ciasto jogurtowe z jagodami

Dzisiaj polecam wam pyszne szybkie ciasto jogurtowe z jagodami. Sezon jeszcze trwa więc zapraszam do zrobienia. Dziś miałam uczennicę która robiła ciasto jogurtowe pod moim okiem. Ciasto nie jest trudne gdyż najlepiej uczy się piec właśnie na takich mało składnikowych. Lucyna była zadowolona z efektu i zamierza już za parę dni nauczyć się innego .Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę

Składniki:

1 szklanka jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany 12%

3 szklanki mąki pszennej typ 500

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

3/4 szklanki oleju

cukier puder do posypania

jagody jedna miseczka

Przygotowanie:

Do misy najpierw trafiają składniki mokre czyli jogurt,jaja,cukier i cukier waniliowy,mieszamy do połączenia składników.Wlewamy olej.Mąkę przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników i mieszamy. Formę dużą tortownicę 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą,przekładamy 1/3 ciasta i posypujemy jagodami,następna warstwa ciasta i jagód( trzykrotnie przekładamy )Pieczemy  przez ok 45 min w temp. 180C Ostudzone posypujemy  cukrem pudrem.

 Wypiekały ze mną:

6 Niebo

Angelika

 IMG_6929

IMG_69231

 

IMG_6931

15:53, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
środa, 12 lipca 2017
Muszle faszerowane fenkułem i ricottą

Natchnienie dziś miałam więc na obiad podłam muszle makaronowe nadziewane farszem. Rodzince smakowało jak dla mnie to największa nagroda :) Uśmiech i zadowolenie  to coś najcudowniejszego.

Składniki:

muszle 35 szt

ricotta 500 g

szpinak świeży 20listków

parmezan 100 g

sól i pieprz do smaku

czosnek 3 ząbki sprasowany

szynka wieprzowa 200 g

Dodatkowo:

masło 50 g

mąka 2 łyżki

mleko 2 szklanki

sól i pieprz do smaku

fenkuł ( natka z dwóch bulw)

ser żółty 200 g

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente, przepłukujemy pod zimną wodą by się nie sklejał . Do miseczki wkładamy ricottę, dodajemy sól,  pieprz i czosnek sprasowany do smaku. Szpinak myjemy i kroimy drobno. Szynkę kroimy drobno, łączymy razem z ricottą i wyrabiamy farsz.

Beszamel:

Masło 50 g rozpuszczamy na patelni, dodajemy make 2 łyżki i mieszamy. Kiedy nam się "rozpuści mąka" wlewamy mleko 2 szklanki i mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy natkę fenkułu.Gotowy beszamel przekładamy do naczynia ceramicznego. Farsz nakładamy łyżeczka w muszlę i układamy na beszamelu na około formy, a potem następna warstwa już od środka. Posypujemy serem startym tyle ile lubicie. Pieczemy jakieś 30 minut w 170 stopniach. Podajemy na gorąco

Ps. Czuć lekko anyż w beszamelu, danie bardzo smaczne wychodzi.

IMG_6893

 

IMG_6885

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
wtorek, 11 lipca 2017
Poziomkowo śmietanowy deser nie tylko na upały

Pachnące poziomki i takie pyszne,choć sezon niedługo się kończy smak pozostanie. Dziś zapraszam do zrobienia pysznego deserku z poziomkami i innymi pysznymi produktami.

Składniki:

poziomki 1 szklanka

brzoskwinie 3 szt

śmietana 30% 400 ml

cukier 2 łyżki

sól jedna szczypta

słonecznik łuskany 150 g

biszkopty  podłużne 5 szt

 

Wykonanie:

Najpierw myjemy brzoskwinie i wypestkujemy, kroimy w drobną kostkę.Słonecznik prażymy na suchej patelni z odrobiną soli . Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i przekładamy do pięciu szklaneczek ( po musztardzie) tak po dwie łyżki. Na śmietanę idzie pokrojona brzoskwinia (tyle aby zakryć śmietanę) i świeże poziomki.Posypujemy uprażonym słonecznikiem( po łyżce na szklankę). Następna warstwa śmietany i poziomek z boku wkładamy po biszkopcie.

IMG_68702

 IMG_68652

poniedziałek, 10 lipca 2017
Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą

Dziś nowość którą wymyśliłam kiedy patrzyłam na owoce znajdujące się w misce. Mój wzrok zatrzymał się na brzoskwiniach które po paru dniach leżenia w domu zmiękły więc postanowiłam je przerobić na dżem brzoskwiniowy który wykorzystałam do ciasta kruchego. Rewelacja mówię wam.

Ciasto kruche:

mąką pszenna typ 450 500 g

żółtka 5 szt

masło 250 g

cukier 100 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dżem brzoskwiniowy:

świeże brzoskwinie 1 kg

cukier brzozowy 800 g

sok z jednej cytryny

Beza:

białka 5 szt

cukier 150 g

Wykonanie:

 

Wsypujemy mąkę do misy z proszkiem do pieczenia( przesiałam ją najpierw). Dodajemy żółtka o temp pokojowej,miękkie masło,cukier i wyrabiamy ciasto kruche.Ciasto dzielimy 1/3 ciasta idzie na spód formy tortowej wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą( wkładamy do lodówki niech się chłodzi w formie sobie), a reszta ciasta trafia do zamrażalnia na 40 minut. Ciepły jeszcze dżem wykładamy na ciasto kruche i rozprowadzamy go równomiernie. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na dżem brzoskwiniowy.Wyjmujemy zamrożone ciasto kruche i ścieramy na tarce i kładziemy na nasza bezę. Wkładamy do pieca  i pieczemy 50 minut w 170 stopniach

Dżem brzoskwiniowy:

Brzoskwinie myjemy pod woda ,obieramy wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki ( jak widać jest dojrzała, tym lepiej dla nas, będzie szybciej dżem). Owoce,cukier i sok z cytryny wkładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy na dużym ogniu, a pojawiająca się pianę usuwamy. Zmniejszamy ogień i mieszamy czekamy do momentu gdzie zostanie nam około połowę i zgęstnieje. Kiedy ostygnie będzie idealny do ciasta kruchego.

 IMG_6540

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 08 lipca 2017
Wątróbka drobiowa z fenkułem i pieczarkami

Wczoraj był schabowy z natka fenkułu, a dziś wątróbka drobiowa z bulwą fenkułu,nie znoszę cebuli więc sobie po prostu zamieniłam składniki.Fenkuł ma posmak ni to selera ni to pietruszki lecz dobrze doprawiony i usmażony z wątróbką jest smaczny i lekko chrupiący.

Składniki:

wątróbka drobiowa 500 g

fenkuł 1-2  szt

pieczarki 10 szt

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo :

 mąka pszenna

olej do smażenia

Wykonanie:

Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błonek i odcinamy to co nie jadalne, moczymy i osuszamy. Wątróbkę obsypujemy mąką i smażymy na oleju z obu stron, aż będzie chrupiąca i pyszna. Fenkuł obieramy ( podobnie jak cebula ma warstwy) odcinamy koniec i początek i kroimy w słupki dosyć cienko jak cebulę by nam się usmażył, dodajemy do wątróbki i smażymy razem. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry, smażymy na drugiej patelni,po podduszeniu i usmażeniu dodajemy do wątróbki i fenkułu,jeszcze chwile smażymy razem i podajemy z chlebkiem.

IMG_6424

 

 

 

 

 

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 07 lipca 2017
Jajecznica ze szpinakiem,szczawiem i szczypiorem

Dziś wam serwuje  na  śniadanko pyszną jajecznice ze szczawiem,szpinakiem i szczypiorkiem.Oczywiście smażone na maśle klarowanym.

Składniki:

pieczarki 4 szt

jaja 4 szt

szczaw 8 listków

szpinak z 8 listków ( taki który rośnie w ogródku- ma większe liście niż kupny)

szczypiorek pęczek

sól i pieprz do smaku

 masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry od razu nad patelnią. Masło klarowane nakładamy na patelnie i smażymy. Kiedy pieczarki nam już się podsmażą dodajemy umyty i posiekany szpinak, szczaw i nadal smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak i szczaw już jest podsmażony i poduszony więc wbijamy jaja,mieszamy . Kiedy nam się zetną posypujemy pokrojonym szczypiorkiem,chwile mieszamy i nakładamy na talerze,smacznego.

 

IMG_6842

00:00, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 lipca 2017
Schab z fenkułem

Fenkuł warzywo przypominające cebulę na pierwszy rzut .Natka przypomina koper jednak w smaku raczej na anyż bym powiedziała.Zatem postanowiłam go wykorzystać do mięsa.

Składniki:

schab 4 plastry

pieczarki 2 szt

4 plastry sera

fenkuł ( natka z 2 fenkułów)

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

jajko

bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

 

Schab umyłam i pokroiłam w plastry,osuszyłam i rozbiłam tłuczkiem.Posoliłam i popieprzyłam.Fenkuł właściwie tylko natkę umyłam i delikatnie pourywałam  ,położyłam na każdym plastrze schabu. Pieczarki oczyściłam pokroiłam w plastry i położyłam na fenkule( natce fenkułu) i na to plaster sera. Wzięłam zrobiłam takie kieszonki położyłam plaster na plaster i tłuczkiem rozbiłam na około.Trochę się skleiło jakby. Zamoczyłam w rozbełtanym jaju z obu stron, a następnie w bułce tartej .Smażyłam na oleju z obu stron, aż się mocno przyrumieniły ( pod pokrywką). Wyszły pyszne i czuć natkę jakby anyż . Coś innego i smacznego.

IMG_6836

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
środa, 05 lipca 2017
Poziomkowo śmietanowy deser

Chce wam pokazać w jak prosty i szybki sposób można zrobić deser i to z paru tylko składników.

Składniki:

pół szklanki poziomek

pół szklanki jagód

mascarpone 200g

 śmietana 100 ml

cukier 1 łyżka

czekoladowe mini salaterki na deser 20 szt

Przygotowanie:

Śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami serek mascarpone i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na końcu dodajemy cukier jeszcze chwile miksując.Poziomki i jagody przepłukujemy by żaden robaczek nam się nie zaplątał i odcedzamy.Do czekoladowych mini salaterek nakładamy łyżką nasz krem śmietanowy z mascarpone tyle by wystawał z miseczki. Dekorujemy świeżymi poziomkami(( zachęcam wybrać się do lasu bo już są i się kończą ) Deser schładzamy i podajemy jak już goście sobie usiądą .

IMG_6461

 

wtorek, 04 lipca 2017
Galareta z żołądków drobiowych

 Musiałam na własne oczy i język się przekonać jak smakuje galareta z drobiowych żołądków. Gulasz jest bardzo smaczny to wiem na pewno, a galarety z drobiowych żołądków nigdy wcześniej nie robiłam więc kiedyś musi być ten pierwszy raz.

Składniki:

żołądki drobiowe 600 g

marchew 4 szt

seler 150 g

pietruszka korzeń 100 g

sól i pieprz do smaku

magii do smaku

bulion drobiowy 2 litry

żelatyna wieprzowa 50 g Cykoria

wywar drobiowy 2 litry

fenkuł ( koper włoski ) do dekoracji

 

Wykonanie:

Żołądki oczyściłam wymoczyłam i umyłam. Pokroiłam w drobne paseczki, włożyłam do garnka wlałam 2 litry wywaru drobiowego  i wstawiłam .Gotowałam godzinę,po cym włożyłam obraną marchew i pokrojoną w paski seler obrany i pokrojony oraz pietruszkę korzeń. Gotowałam do miękkości doprawiając sola pieprzem i maggi.Kiedy warzywa były już miękkie wyjęłam je z garnka i pokroiłam drobniutko. Żołądki gotowałam smakując czy mają smak i czy są już miękkie.Żelatynę wsypałam do szklanki zalałam 100 ml zimnej wody, a kiedy napęczniała włożyłam do garnka z żołądkami i mieszałam aż się rozpuściła( już miałam wyłączony gaz więc nie gotowało się) Do filiżanek ( takie małe do kawy) wkładałam na przemian marchewkę, warzywa, żołądki i zalałam wywarem z warzyw i żołądków.Kiedy ostygło wstawiłam do lodówki do zastygnięcia. Wyłożyłam na talerz i przyozdobiłam fenkułem ( koprem włoskim) Pacnie podobnie jak koper.

Ps. wywaru po ugotowaniu było prawie 2 litry wiec żelatynę użyłam na 2,5 litra bo jeszcze doszły żołądki i warzywa.

 IMG_6769

IMG_6771

IMG_6776

poniedziałek, 03 lipca 2017
Chłodnik z botwinki

Przygotowałam dziś pyszny chłodnik z botwinki wszak mamy sezon to trzeba korzystać.

Składniki :

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 2 pęczki botwinki
  • soku z cytryny do smaku ( około 4 łyżek, radze po każdej łyżce smakować czy pasuje waszym kubkom smakowym)
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 700 ml kefiru

Dodatkowo:

  • 6 jaj na twardo
  • szczypiorek pokrojony drobno

 

 

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy bulion drobiowy ,tak dwa litry powinno wystarczyć.Botwinkę myjemy odcinamy małe buraczki które obieramy ze skórki i kroimy drobno jak tam chcecie kosteczkę plasterki czy słupki.Kroimy drobno łodyżki i listki. Łodyżki i pokrojone buraczki  daję najpierw do bulionu i gotuję troszkę by zmiękły. Kiedy zmiękną dodaje pokrojone listki , chwile jeszcze gotuję i doprawiam solą,pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Kiedy Botwinka jest już gotowa dodaję kefir i mieszam. Chłodnik zrobiony, podałam go z jajeczkiem i pokrojonym szczypiorkiem.

 

IMG_6766

00:00, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 01 lipca 2017
Lody jagodowo czekoladowe

No kochani mamy sezon w pełni jagody,jagódki no kto ich nie lubi :) Zrobiłam lody jagodowe czekoladowe, pycha.

 

Składniki na około 2 L lodów:

  • 150 g cukru brzozowego
  • czekolada mleczna 200 g
  • 500 ml zimnego mleka 3,2%
  • 500 g jagód
  • 600 ml śmietany  30%

Wykonanie:

Do misy wlewamy schłodzoną śmietanę i miksujemy ją na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną dodajemy do śmietany. Mieszamy łopatką delikatnie do uzyskania kolorku. Do blendera kielichowego wsypujemy świeże jagody,cukier oraz zimne mleko.Miksujemy jakieś z 5 minut aby efekt końcowy był zadowalający. Zmiksowane jagody dodajemy do śmietany z czekoladą i delikatnie mieszamy łopatką. Przygotowana masę przekładamy do podłużnego pojemnika  o pojemności 2 litry. Wkładamy do zamrażalki i co 30 minut mieszamy by nie powstały nam gródki. Czynność powtarzamy trzykrotnie i zostawiamy do całkowitego zamrożenia. Podajemy z bitą śmietaną i jagodami lub same na talerzyku :)

IMG_6789

 

IMG_6790

 

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel