środa, 11 lipca 2018
Pleśniak z powidłami i bezą

No jak kto ale ja lubię prostotę i łatwe wykonanie. Otworzyłam lodówkę i zajrzałam do środka to co było to zrobiłam z tego ciasto.

Zapraszam na degustację pleśniaka

Składniki :

 mąka pszenna 500 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cukier 150 g

śmietana 18% 200 g

masło kostka

żółtka 4 szt

białka 4 szt + cukier 1 szklanka

powidła mały słoiczek

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtka ,śmietanę ,masło i miksujemy do połączenia składników. Blaszkę prostokątną standardową wykładamy papierem do pieczenia, 1/3 ciasta kładziemy na spód i nakłuwamy widelcem. Smarujemy powidłami i do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Ciasto które nam zostało wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika na 30 minut. Po półgodzinie ubijamy białka z cukrem na beze i kładziemy na powidła. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i trzemy na tarce nad bezą . Wkładamy do pieca i pieczemy koło godziny w 170 stopniach ( termoobieg)

Specjalne zalecenie!!!!!!!!!

Po wyjęciu ciasta z pieca patrzymy jak się studzi oblizując się od ucha do ucha hihih

36957628_2224217360951819_417555788509216768_n

 

37053430_2224217474285141_7034103523910352896_n

14:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 lipca 2018
Tort o smaku śmietany i kremu karpakowego w towarzystwie borówek

Specjalna okazja więc i specjalny tort. Pyszne borówki krem karpatko-wy i śmietana.Tak powstało te moje cudo. Sama nie wiedziałam czy to to będzie smaczne. Jednak miny gości oraz słowa uznania sprawiły, że powtórzę ten pyszny torcik . Nie miałam okazji spróbować lecz myślę , że najważniejsze jest to czy innym smakuje.Wszak smaki i gusta mamy różne, a przecież tak naprawdę chodzi by inni byli zadowoleni :)

Biszkopt:

jaja m 7 szt

cukier 2 łyżki

mąką pszenna 1 szklanka i 2 łyżki

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, przesiewamy nad nią mąki i delikatnie mieszamy łopatka w jedna stronę. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe .Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt w poprzek. Nasączamy biszkopt sokiem pomarańczowym i smarujemy kremem karpatko-wym. Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy śmietaną. górę i boki. Dekoracja u góry jest z masy karpatkowej, a boki są obsypane czekoladowymi  kuleczkami. Cała góra jest obłożona borówkami. Wstawiamy do schłodzenia najlepiej dzień wcześniej robimy tort, zdąży przejść smakiem.

 

 

Masa karpatko-wa:

  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła 
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 żółtka
  • aromat waniliowy 10 kropelek

Mleko z cukrem musimy zagotować ( 2 szklanki). W szklance mleka( tej trzeciej) mieszamy cukier waniliowy, dodajemy aromat i żółtka.Mieszamy do połączenia składników.Teraz dodajemy mąki i mieszamy tak długo by nie było żadnej grudki ( polecam zwykły mały słoik i w tym roztrzepać porządnie, najlepszy domowy sposób) Kiedy mleko nam się zagotuje dodajemy roztrzepane składniki i mieszamy do momentu , aż będzie geste . Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę i dodaje łyżką ostygnięty budyń , aż do ostatniej łyżki.

Masa śmietanowa:

  • śmietana 30% 600 ml
  • cukier 2 łyżki

                                                                                               Dodatkowo:

  • jagody lub borówki  250 g
  • sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu 100 ml
 
 
36490151_2198518256855063_3497657083363328000_n
 
36318997_2198518420188380_5721896504227004416_n
 
36325479_2198518323521723_7954564815588950016_n
09:23, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel