środa, 29 sierpnia 2012
Nuggetsy klasyczne

Nuggetsy klasyczne postanowiłam wypróbować jak smakują zwłaszcza że moja córka się przekonała do piersi z kurczaka nie zje dużo ale to już postęp jest :)

Pierś z kurczaka 500 gram

i opakowanie nuggetsów klasycznych

Rozrobiłam jak pisało na opakowaniu jednak dodałam od siebie trochę przypraw sól pieprz

Maczałam właściwie to jak ciasto naleśnikowe tyle , że gotowe już w proszku ważne jest jednak to że nie widać różnicy w smaku mogą być jednak wole w panierce czosnkowej pierś.

 

Tagi: nuggetsy
07:21, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Pizza z cukinią i papryką

 Cały czas jeszcze mamy sezonowe warzywa więc trzeba to wykorzystać

                Pizza z cukinią papryką i pieczarkami



  • ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 30 gram drożdży
  • szklanka mleka , jak za dużo to podsypać mąką
  • cukier 1 łyżeczka
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylia 1 łyżeczka do ciasta
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • farsz
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cukinia 100 gram
  • pieczarki 10 sztuk
  • bazylia 1 łyżeczka
  • oregano 1łyżeczka
  • keczup
  • ser 200 gram starty

PRZYGOTOWANIE: Najpierw ciasto na pizze :) Do miski wsypujemy mąkę robimy zagłębienie do szklanki wlewamy połowę mleka podgrzewamy skruszamy drożdże i dodajemy cukier mieszamy do rozpuszczenia . Wlewamy rozczyn do wgłębienia w mące i delikatnie mieszamy dodajemy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią łyżeczkę oraz oliwę z oliwek potem przykrywamy ścierką na 20 minut. Wyrabiamy ciasto wałkujemy . Na ciasto polewamy keczupem i posypujemy bazylia i oregano kładziemy paprykę czerwona pieczarki i na sam wierzch cukinie pokrojona w plasterki dosyć cienkie żeby się upiekły . Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut . Gdy jest prawie upieczona wyciągamy i posypujemy startym serem trzymamy do rozpuszczenia . Podajemy na gorąco polewamy keczupem ;) 

Tagi: Pizza
06:57, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (1) »
wtorek, 28 sierpnia 2012
Papryki nadziewane cukinia i makaronem



Papryki nadziewane cukinia i makaronem

Nie ma to jak sezonowe warzywa i chęć ich zjedzenia :)

 



SKŁADNIKI:

  • po 2 strąki papryki żółtej czerwonej
  • cukinia 300 gram
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2 łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki chili
  • 500 ml bulionu warzywnego miałam bulionetki drobiowe domowe dałam to
  • 25 dag makaronu nitki Lubella
  • 20 dag startego łagodnego sera żółtego
  • sól, pieprz
  • Cukinię umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrałam i pociłam w plasterki drobne. Cukinie z czosnkiem mieszałam jakieś 15 minut w trakcie dodałam suszone pomidory z czosnkiem i bazylią cukinia zmieniła kolor i zaczęła smakować pysznie Papryki umyłam, osuszyłam ścięłam wierzchy. Usunęłam pesteczki. Makaron ugotowałam według tego co pisało na opakowaniu. Starłam ser :) Makaron wymieszać z cukinią żółtym serem. Doprawiłam chili, solą, pieprzem.Włożyłam farsz w papryki . Ułożyłam papryki w naczyniu żaroodpornym i do każdej wlałam bulionu tak aby nie wyciekało z nich Piekłam ok. 30 min w temp. 200°C. Podawałam na gorąco.
  • 

 

 

Dzieci robią ciasto

                       Od rana bałagan w kuchni w kuchni córka robi ciacho pod moim czujnym okiem 

Bałagan mąka wszędzie wszystko porozwalane ale moje panny robią ciacho i sa takie rozradowane , że hej . Patrze  na nie z przymrużeniem oka też tak kiedyś sie uczyłam ze swoja mamą teraz przyszła kolej na mnie :)

Ciasto panny same wymyśliły ja musiałam zatroszczyć sie o składniki

Jest to tak prosty przepis dziewczęta sobie poradziły znakomicie.



 

SKŁADNIKI:

  • Biszkopt
  • 3 jaja
  • 6 łyżek mąki
  • łyżeczka masła
  • cukier waniliowy 1
  • Masa
  • 400 gram śmietanki 30%
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka agrestowa
  • barwnik spożywczy zielony
  • Biszkopt Żółtka ubijam z cukrem . Białka ubijam ze szczyptą soli. Mieszam z żółtkami dodaje mąkę i rozpuszczona łyżeczkę masła można dać olej też . Ciasto wlewam do formy tortownicy średniej .Piekę 20 minut w 170 stopniach na środkowym poziomie piekarnika. Masa1 śmietankę ubijam z łyżką cukru dziele na połowę . Do jednej połowy dodaje rozpuszczona ostudzoną galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 180 mili wody . Miksujemy , wylewamy na biszkopt. Wiśnie z kompotu drylujemy odcedzamy i kładziemy na masę truskawkową . Masa 2 Śmietankę ubijamy dodajemy galaretkę agrestową rozpuszczona w 180 mili wody oraz barwnik zielony spożywczy ubijamy wylewamy na masę truskawkową. Do lodówki na godzinę i gotowe smacznego.







17:42, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 sierpnia 2012
Gyros z udek z kurczaka

Gyros z udek z kurczaka

Musiałam zobaczyć jak smakuje gyros z udek z kurczaka zawsze robiłam z piersi albo z wieprzowego mięska dzisiaj trochę inaczej . Wcale nie żałuję wyszło idealnie tak jak chciałam zresztą metodą prób i błędów uczymy się w kuchni pichcić . Trzeba wszystkiego próbować a nie tylko narzekać .

  • 3 udka z kurczaka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • kukurydza puszka
  • majonez 200 gram
  • keczup 10 gram
  • sałata karbowana
  • przyprawa do gyrosa Kamis

PRZYGOTOWANIE:

Udka z kurczaka ugotowałam w rosole akurat robiłam,  wyjęłam obrałam i usmażyłam na patelni dodałam czosnku 4 ząbki sprasowanego czubryce zielona oregano i bazylię sol pieprz i paprykę czerwona pieloną do smaku wszystko razem smazyłam dodałam paprykę czerwoną połowę pokrojoną drobno i tak smazyłam z kurczakiem Posypałam też przyprawą do gyrosa  . Przełożyłam do salaterki szklanej . Potem poszedł w ruch keczup czerwona papryka pokrojona drobno sałata karbowana pokrojona drobno majonez keczup znowu mięsko sałatka majonez keczup kukurydza majonez pycha .



 

 

 

Marchewkowe ciasto z lukrem z pomarańczy

Marchewkowe ciasto z lukrem z pomarańczy Marchewkowe ciast z pól roku temu piekłam więc nic dziwnego , że naszła mnie ochota na ten smakołyk



  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki startej na drobno marchewki (300 g)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru Kupiec
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • mąka do formy
  • lukier:
  • 200 g cukru pudru Kupiec
  • sok z z 1 pomarańczy

Cukier z miksowałam z jakami na puch dodałam rozpuszczoną margarynę . Mąkę wymieszałam z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodałam do masy wymieszałam na koniec dodałam marchewkę starłam ja na jarzeniówce im drobniejsza tym lepsza do ciasta . Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Ciasto wyszło z wierzchu ciemne ale takie ma być . Lukier pomarańczowy z cukru pudru i wyciśniętego soku z pomarańczy z robiłam lukier polałam ciasto najpierw raz zastygło a potem drugi raz ładniejsze się robi :) 

Smakołyk mówi sam za siebie :)

17:22, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
Familijne wafle gofrowe -Wyniki

Nadszedł ten dzień czas ogłosić wyniki :)

Oto wybrane osoby do nagrody :)  proszę podać dane na mejla reksio740@wp.pl

maria9660

  • Pierwsza moja propozycja to puchar lodów waniliowych z ulubionymi owocami i wafle czekoladowe. Wafle zastąpią smaczną łyżeczkę , którą będzie do schrupania. Super propozycja to kawa mrożona i wafle z musem śmietankowym jako przekąska dla niespodziewanych miłych gości. Polecam także przygotować krem do ciasta z kawałkami wafli gofrowych. Proste a smaczne , pieczemy biszkopt, który przekładamy kremem z kawałkami wafli i dekorujemy np. malinami.



peppa84 

Wafle gofrowe do domowych lodów bym wykorzystała,
zamiast łyżeczek pokrojone wafelki dała.
Zamiast ciasteczek i cukierków córeczce bym wręczyła,
żeby je smakowała i się nimi cieszyła.
Uniknęłaby słodyczy i batonów dzięki temu,
na górę nałożyłabym troszkę dżemu!
Dodatkowo powidłami bym je posmarowała,
i przy gościach, że zrobiłam sama- poudawała.
Poza tym wafelki na mniejsze pokroiła,
i bitą śmietaną przełożyła.
Takie mini ciasteczka by też fajnie smakowały,
no i niepozornie wyglądały.
Jeszcze z gorącą czekoladą bym je podała,
aż cała rodzinka by się zajadała.
Do kawy jadła również, w herbatce moczyła,
myślę, że wiele rzeczy bym waflami zastąpiła :) 

karolciaaa1234

  • Ja bym zjadłabym bez żadnych dodatków, jedynie jakiś pyszny nektar do tego i towarzystwo mojej dwu letniej córci.... i jestem w niebie:)

 

 



piątek, 24 sierpnia 2012
Deser lodowy z Alpro

     Obiadek zjedzony no to czas na deser  Alpro przysłało mi deserki sojowe postanowiłam je wykorzystać w prostym deserze lodowym

Pierwszy deser z lodów truskawkowych i owoców

winogrono ciemne

alpro sojowy deser

banan ,nektarynka 

lody truskawkowe

 

Drugi deser zrobiony z lodów śmietankowych.

nektarynki

lody śmietankowe

sok aroniowy

alpro sojowy deser

 

Polecam deser sojowy Alpro jest bardzo smaczny i zdrowy :)

16:02, rozowakuchnia , Alpro
Link Komentarze (1) »
środa, 22 sierpnia 2012
Konkurs Międzybrodzki makaron

              Witam drodzy czytelnicy u mnie gorączka konkursów trwa. Ten konkurs będzie smaczny i łatwy do zrealizowania Organizatorzy Międzybrodzki makaron ufundowali 3 zestawy nagród po 3 makarony różne w zestawie.

Jakie to niech będzie dla was niespodzianką

 

A oto i zasady konkursu.

  Pokaż  jakie danie potrafisz zrobić z makaronu międzybrodzkiego . Danie wraz z karteczką "Międzybrodzki w różowej kuchni " wstaw  na stronę  Różowa Kuchnia  konkurs trwa od 22.08 .2012 - do 31 .08.2012 wyniki pojawia się do 5 dni  od zakończenia konkursu  . Zapraszam na konkurs.  Do wygrania 3 zestawy nagród a sa nimi  3  różne makarony:)

Zupa warzywna z bukietem smaku

 Zupa warzywna z dodatkiem Bukiet Smaku przyprawę dostałam do wypróbowania w smaku i kolorystyce jest podobna do jarzynki.

 

Nowość! Bukiet Smaku KAMIS pełen warzyw i przypraw

 

 

 

KAMIS wprowadza na rynek nową uniwersalną przyprawę warzywną – Bukiet Smaku.

 

Wyróżnia się ona unikalną recepturą z dużą zawartością warzyw oraz nutą starannie dobranych przypraw, jak również wygodnym w użyciu i przyciągającym wzrok opakowaniem. KAMIS Bukiet Smaku jest gwarancją pełnego i bogatego smaku oraz niepowtarzalnego aromatu przygotowywanych potraw.

 

 

 

KAMIS Bukiet Smaku to propozycja dla miłośniczek tradycyjnej kuchni domowej. Duża zawartość i różnorodność warzyw w nowej przyprawie (15,1%) oraz delikatna nuta starannie wyselekcjonowanych, tradycyjnie polskich przypraw (liść laurowy i ziele angielskie), gwarantują wyjątkowe bogactwo i pełnię smaku przygotowywanych dań. Wśród znajdujących się w Bukiecie Smaku warzyw znajdziemy klasyczne składniki dobrej przyprawy uniwersalnej: marchew, pietruszkę, pora, czy cebulę, a także dodatek pomidorów oraz papryki. Wybór preferowanego przez konsumentów stopnia rozdrobnienia warzyw sprawia, że Bukiet Smaku doskonale łączy się ze składnikami potraw. Przyprawa polecana jest do wszystkich dań, w szczególności do zup, sosów, mięs, ryb, sałatek, do potraw duszonych, pieczonych i innych, które wymagają użycia uniwersalnej przyprawy warzywnej. Bukiet Smaku jest bardzo wydajny. W przypadku najpopularniejszego zastosowania – zup i bulionów - wystarczy dodać 1 łyżeczkę Bukietu Smaku (3 g) na 250 ml wywaru.

 

 

 

Marka KAMIS, wchodząc naprzeciw zapotrzebowaniom konsumentów, weszła na rynek uniwersalnych przypraw warzywnych. Dzięki ogromnemu doświadczeniu firmy w segmencie przypraw tradycyjnych i pozycji lidera tego rynku, KAMIS stworzył przyprawę uniwersalną o unikalnej recepturze, wyróżniającą się najwyższą jakością i wyjątkowym smakiem. Zarówno opakowanie, jak i nazwa, a przede wszystkim smak zostały wybrane przez konsumentki w drodze szeroko zakrojonych, dwuetapowych badań marketingowych. Powstał produkt w pełni odzwierciedlający potrzeby konsumentów.

 

W przyprawie KAMIS Bukiet Smaku położono nacisk na wysoką jakość produktu, wyróżniający wygląd opakowania oraz wygodę w użytkowaniu. Opakowania o wadze 200 g i 500 g Bukietu Smaku KAMIS zostały wyposażone w praktyczny system typu: „otwórz/zamknij”, który ułatwia wielokrotne stosowanie przyprawy i daje gwarancję, że przyprawa pozostanie świeża aż do ostatniej szczypty – nie zwietrzeję i nie straci nic ze swej jakości. Zamykana torebka „na strunę” zabezpiecza ponadto przed rozsypywaniem się przyprawy i ułatwia jej przechowywanie. Skraca to czas przygotowywania potrawy, a stojąca torebka, w przypadku większych gramatur, pozwala na bezpieczne odstawienie przyprawy na miejsce.

 

 

 

Wychodząc naprzeciw zainteresowaniu konsumentów kwestiami zdrowotnymi, na opakowaniu zostały umieszczone informacje GDA*, które pozwalają sprawdzić wartość kaloryczną, jak również zawartość tłuszczu, węglowodanów, białka i soli w 100 g oraz 1 łyżeczce (3 g) przyprawy. KAMIS Bukiet Smaku jest pierwszą i jedyną przyprawą uniwersalną na rynku, która zawiera takie informacje na opakowaniu.

 

Trzy pojemności – zróżnicowanie opakowań od najmniejszej 75 g, przez 200 g aż do torebki 500 g, daje możliwość wybrania opcji opakowania dopasowanej do indywidualnych potrzeb konsumentów.

 

 

 

Sugerowana cena na półce:

 

Uniwersalna przyprawa warzywna Bukiet Smaku,

 

gramatura 75 g: 1,65 zł,

 

gramatura 200 g: 3,25 zł,

 

gramatura 500 g: 7,20 zł,

 

 

 

* Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) dla osoby dorosłej. Indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe, zależnie od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej i innych czynników.



SKŁADNIKI:

  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • fasolka szparagowa żółta 2 garście
  • 3 rosołki drobiowe
  • mielona 200 gram
  • ryż 1 łyżka
  • suszone buraczki 2 łyżki
  • pietruszka natka parę listków
  • łyżeczka bukiet smaku Kamis

  • PRZYGOTOWANIE:Obrałam ziemniaki marchew i umyłam fasolkę szparagową. Ziemniaki pokroiłam w kosteczkę włozyłam do garnuszka marchew starłam na talarki i włożyłam na ziemniaki . Fasolkę szparagowa umyłam pokroiłam w kostkę i włożyłam na marchew zalałam wodą. Mielone doprawiłam i posoliłam włozyłam do zupy dodałam liście laurowe i ziele angielskie oraz rosołki bukiet smaku i pietruszkę gotowałam na małym ogniu 30 minut dopiero wtedy dodałam suszone buraczki i ryż pogotowałam wszystko razem koło 1.1/2 godziny i zupa gotowa .



07:57, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Premium Rossa -wyniki

  Premium Rossa !!!!

 

Konkurs zakończony .Wyczekiwane wyniki nadchodzą

Dania są wszystkie pyszne dylemat niesamowity oto wybrane smakołyki czyli coś słodkiego coś mięsnego i coś podobnego do zupy albo sałatki :)


 

Ewa Miller  Bułgarskie kebacze
Aneta Jaworska  Tarator
Elżbieta Pawelec  Ciasto Caprise

 

Dane należy wysłać na reksio740@wp.pl  czekam o wieczora po tym czasie wybiorę następną osobę z listy.







wtorek, 21 sierpnia 2012
Konkurs -Familijne wafle gofrowe

Nowość! Familijne wafle Gofrowe z puszystym musem!

 

 

Kruche wafelki przełożone puszystym musem w dwóch ulubionych smakach to nowe, unikalne słodycze Jutrzenki Colian. Familijne wafle Gofrowe z musem czekoladowym lub o smaku waniliowym są idealne na przekąskę, zwłaszcza latem.

 

Familijne wafle Gofrowe to jedyne na rynku wafle, które zawierają puszysty mus. Oryginalna kompozycja w postaci grubych i jednocześnie niepowtarzalnie kruchych wafli
oraz kremu o konsystencji musu stanowi oryginalną propozycję słodkiej przekąski dla całej rodziny. Puszysty mus w dwóch rodzajach nadzienia do wyboru - czekoladowym oraz
o smaku waniliowym nadaje waflom wyjątkowej lekkości.

 

Nowoczesne opakowanie - metalizowana folia, w którą są zapakowane Familijne wafle Gofrowe ochrania je przed utratą wyjątkowej kruchości. Sprawia, że nowe produkty są nie tylko niezastąpionym poczęstunkiem dla gości, ale świetnie sprawdzają się podczas pikniku czy w czasie podróży. Wafle dobrze smakują w połączeniu z kawą, herbatą i zimnymi napojami.

 

 

 

Producent:     Jutrzenka Colian Sp. z o.o.  

                              

Produkt:        

                    Familijne wafle Gofrowe z musem o smaku waniliowym      150g,    3,44 zł. 

                    Familijne wafle Gofrowe z musem czekoladowym                150g,    3,44 zł.

 

 

 Świat Familijnych wakacji -

promocja konsumencka marki Familijne

 

 

Jutrzenka Colian rozpoczęła promocję konsumencką marki Familijne, pod hasłem Świat Familijnych wakacji. Do wygrania atrakcyjne nagrody dla całej rodziny. Akcja
o zasięgu ogólnopolskim potrwa do 30 września 2012 roku.

 

Aby wziąć udział w promocji wystarczy nabyć dowolny produkt marki Familijne, zachować dowód zakupu i w ciągu tygodnia wysłać śmieszne zdjęcie rodziny z zabawnym opisem. Zgłoszenia do konkursu można wysłać MMS-em, e-mailem  lub za pośrednictwem strony internetowej www.promocjafamilijne.pl.

Co tydzień do wygrania: Xboxy, Tablety Acer lub ramki elektroniczne Agfa.

 

 

 

 Zapraszam na konkurs  słodki i smaczny

Oto zadanie dla was  moi drodzy czytelnicy

Podaj do czego wykorzystała byś wafle gofrowe

Nagrodzonych zostanie aż troje z was zobaczcie jakie super nagrody :)

Konkurs trwa od 21.08 2012- do 25.08.2012  wyniki podam  do 27.08.2012



- słomiana mata plażowa z logotypem Familijne wafle Gofrowe

- 2 opakowania Familijnych wafli Gofrowych z musem o smaku waniliowym

- 2 opakowania Familijnych wafli Gofrowych z musem czekoladowym



to do dzieła kochani :)

 

 

 



15:25, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (15) »
Szynka w ziołach i wytrawnym winie z Kotanyi

 Dzisiaj moja szynka jest prawie zrobiona z przypraw samych Kotanyi . Poszłam do sklepu kupiłam sól do zmiękczania mięsa ,Marynatę czosnkową oraz przyprawę do grilla też Kotanyi

 

Producent wcale nie przechwala swoich przypraw i marynat  naprawdę są doskonałe. Mojemu mężowi bardzo smakowała szynka :)

 

  • szynka1.1/2kg-2 kg
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 200 gram wina wytrawnego
  • sól do zmiękczania mięsa Kotanyi
  • mieszanka przypraw Grill Kotanyi
  • Marynata czosnkowa mieszanka przypraw Kotanyi
  • czubryca zielona 2 łyżeczki
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 szklanki wody
  • papryka czerwona ostra
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laurowy 2 listki

PRZYGOTOWANIE: Szynkę umyłam do naczynia żaroodpornego wlałam oliwę z oliwek wino i wodę. Dodałam czubryce przyprawę do grilla 1 łyżeczkę cała marynatę wsypałam oraz dałam pół łyżeczki soli zmiękczania mięsa włozyłam ziele angielskie i liść laurowy . Czosnek obrałam i po kroiłam 4 żabki drobno w plasterki i 4 ząbki sprasowałam włożyłam do marynaty plasterki czosnku i ten sprasowany wymieszałam . Natarłam szynkę porządnie i na noc w tej marynacie wstawiłam do lodówki szczelnie zamykając. Na drugi dzień wstawiłam do pieca piekłam około 1-2 godziny w 200 stopniach polewając marynatą mięso i przewracając je co jakiś czas szynka wyszła doskonała i miękka dzięki soli do zmiękczania mięsa Kotanyi. 

 

Szynka wygląda wyśmienicie soczysta  :) a sos jaki wyszedł smaczny. Wino zmieszało się ze składnikami . Podczas pieczenia wyparowało .

Natarłam szynkę i włozyłam w tą marynatę na calutką noc stała sobie w lodówce .

13:29, rozowakuchnia , Kotanyi
Link Dodaj komentarz »
Lutenica - balkański przysmak recenzja

 Dzisiaj wam opowiem o produkcie który zdobywa furorę  w śród produktów a jest nim  LUTENICA gdzie możecie sami ją zobaczyć  na stronie Premium Rossa


Lutenica jest bardzo zdrowa, nie zawiera żadnej chemii, żadnych konserwantów, tylko zdrowe naturalne składniki.

Lutenica produkowana jest w Bułgarii z najlepszych warzyw i ziół. Pomidor, paprykę i bakłażan grilluje się, obiera ze skórki i łączy wraz z ziołami w taki sposób, aby powstał esencjonalny, przepyszny sos. Lutenicę je się z różnymi dodatkami, z serem, mięsem, wędlinami, pieczywem, innymi warzywami, jako dodatek do zup, sosów lub jako dip.
  Nasza firma gwarantuje, że bułgarska Lutenica to produkt najwyższej jakości, stworzony na najlepszym poziomie. Ponadto Lutenica jest bardzo zdrowa, nie zawiera Żadnej chemii, żadnych konserwantów, tylko zdrowe naturalne składniki.

Śmiało możesz Lutenice wykorzystać jako sos do pizzy ja robiłam wykorzystałam i jestem bardzo zadowolona Powiem jeszcze jedno producent ma racje ten produkt jest świetny i doskonały w smaku .

poniedziałek, 20 sierpnia 2012
Piersi z grilla w koperku

Piersi z grilla w koperku

Kiedy jest gorąco nie chce ci się stać przy garach jest na to sposób zrób grilla elektrycznego  . Nie musisz stać męczyć się w gorącym . Wystarczy wrzucić na grill a ty idziesz i pijesz sobie kawkę w tym czasie .

Marynata bardzo łatwa sama ją wymyśliłam wyszła bardzo smaczna więc polecam i wam .

SKŁADNIKI:

  • 2 kostki rosół z kury,
  • łyżeczka chilli ,
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • koperek świeży pokrojony drobno, dosyć sporo
  • oliwa z oliwek 1 szklanka
  • pierś z kurczaka okoł1,1/2 kg

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wlałam oliwę z oliwek . Posypałam chili rozpuściłam kostki z kury rozmieszałam .Przekroiłam na połowę cytrynę i wycisnęłam sok prosto do miseczki z oliwą .Koperek umyłam i pokroiłam drobno wymieszałam w oliwie . Pierś każdą przecinałam tylko na połowę włożyłam do marynaty i trzymałam w je około 2 godzin. Kładłam na grilla elektrycznego i smażyłam z obu stron lubię kiedy widać te paseczki z grilla .

 

16:41, rozowakuchnia , Grillowane
Link Komentarze (2) »
Palaczinki

  Dzisiaj coś ekstra dla mojej córci idealny deserek.  Palacinki czyli naleśniki

Niby zwykłe naleśniki ale przepis  inny

Jak to bywa kiedy jest gorąco nic się nie chce dobrze że ten deser to bardziej na chłodno się je zimna bita śmietana  zabarwiona kakao ech to dopiero życie uu

SKŁADNIKI:

  • 2 szk. mleka
  • 3 szk. mąki
  • 1 jajo
  • 100 gram cukru
  • śnieżka 2 opakowania
  • mleko według opakowania
  • kakao rozpuszczalne 4 łyżki

PRZYGOTOWANIE: Zmiksowałam jajo z cukrem dodałam mąkę i mleko miksowałam na średnio płynną masę . Patelnie skropiłam oliwą z oliwek i lałam ciasto smażyłam z obu stron wykładałam naleśniki na talerz . Śnieżkę ubiłam z mlekiem podzieliłam na dwie części do jednej dodałam kakao rozmieszałam nakładałam na naleśniki na przemian śnieżka i śnieżka z kakao wyszło znakomite. Złożyłam w trójkąt i tak podawałam .

sobota, 18 sierpnia 2012
Torcik nasz :)

Dzisiejszy dzień był dniem moim i córki bawiłyśmy się świetnie razem robiłyśmy torcika i piekłyśmy . Nauka przychodzi z czasem w trakcie zabawy można się więcej nauczyć niż kiedy każemy dziecku uczyć  się gotowania. Moja córka Paulinka bardzo lubi nasze kulinarne zabawy , a ile przy tym jest bałagany ho ho  i sprzątania to już nie powiem :) Co jakiś czas właśnie urządzamy sobie taki dni :)

Robiłyśmy dzisiaj torcik z bitą śmietaną

Ja mówiłam córcia robiła , tez robiłam :)

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej Kupiec
  • 3 łyżki cukru
  • kakao rozpuszczalne 2 łyżki
  • śmietana 400 gram18 %
  • łyżka margaryny
  • Śmietan-fix 2 opakowania
  • stokrotki Dekoracje z opłatka Dr Oetker
  • listki zielone Dekoracje z opłatka Dr Oetker
  • liczi z puszki 100 sztuk
  • śliwki 4 sztuki

PRZYGOTOWANIE:

Białka miksujemy na puch .Żółtka miksujemy z cukrem dodajemy ubite białka mieszamy dodajemy dwie mąki i mieszamy łyżką. Wylewamy masę do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wkładamy do pieca na 25 minut pieczemy w 180 stopniach. Kiedy biszkopt się upiecze i ostygnie przecinamy go na połowę. Miksujemy śmietanę z śmietan -fix .Nakładamy ubitą śmietanę i przykrywamy biszkoptem resztę dajemy na wierzch. Liczi wyjmujemy z puszki odsączamy z soku śliwki kroimy w plastry. Na śmietanę układamy plasterki śliwki i w środek wkładamy liczi przyozdabiamy stokrotkami i listkami smacznego . 

Oto sesja zdjęciowa

 

 

Tagi: tort
17:37, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (1) »
Koktajl na tle przyrody

               Wczorajszy dzień przyniósł wiele swawoli ha ha jak ja to lubię leniuchować i delektować się koktajlem dopiero co zrobionym :)  Moja córka za fotografa tego dnia robiła. Niestety nie chciała się wymienić więc dzisiaj zamiast pyszności będę ja na fotkach :) miłej zabawy

Koktajl Morelowo lodowy  uwaga właśnie miksuję owoce blender jest doskonały jestem zadowolona z niego .

Nakładam lody miałam trzy rodzaje  truskawkowe śmietankowe i karmelowe.

 

 

Na lody daje zmiksowane owoce ani grama cukru :).

Na górę też dałam lody pyszny ten koktajl wyszedł.

Teraz trochę sesji zdjęciowej ze mną w roli głównej jak to się mówi trochę wygłupów nie zaszkodzi  :).

 Propozycja drugiego śniadania w akcji

Tagi: koktajl
08:05, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Dodaj komentarz »
piątek, 17 sierpnia 2012
Konkurs Kotanyi wyniki

Tak jak obiecałam wcześniej  dziś wyniki Z konkursu. Komisja składająca  się z przedstawicieli Kotanyi wybrała następujące osoby.

1 - Anna Loska,

2 Katarzyna Mikołajczyk,

3 Izaschiza Amenda,

4  Sylwia Chmielewska,

5 Elżbieta Sobejko. 

Proszę przesłać dane do wysyłki na mejl  reksio740@wp.pl  Przekaże je Przedstawicielom Kotanyi



12:25, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
Kruche z owocami i powidłami

 

Kruche z owocami i powidłami

5 żółtek
3 szklanki mąki
 150 gram cukru pudru Kupiec do ciasta
250 gram margaryny
agrest z litrowego słoika mówię o kompocie
powidła śliwkowe 20gram
kakao 4 łyżki
Cukier puder Kupiec do posypania ciasta
Do miski wsypuje mąkę do zagłębienia wkładam żółtka i masło i wyrabiam ciasto dodaję cukier i wyrabiam. Po wyrobieniu dzielę na trzy części do dwóch dodaję kakao i wyrabiam. Jasną część na dół kładę na to wykładam odsączony agrest na to trę ciemnie ciasto na wierzch kładę powidła i trę ciemne ciasto na nie Wkładam do pieca na 170 stopni na 55 minut. Po upieczeniu posypuje cukrem pudrem .



                                      Propozycja deseru w akcji

08:13, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
Ogórki w zalewie pomidorowej

 Praca wre jak robić przetwory to robić im szybciej sie zacznie tym szybciej się skończy i więcej czasu mamy na leniuchowanie u mnie leniuchowanie to pieczenie słodkości . Coś się szykuje tylko nie wiem co :) Mam ochotę zrobić coś lekkiego ze śmietaną i liczi ale dobra dosyć o cieście .

Dzisiaj ogórki w zalewie  przecierowej-pomidorowej 

SKŁADNIKI:

  • 4 kg ogórków dużych ale nie największych
  • 6 cebul
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • przecier pomidorowy 300 gram

PRZYGOTOWANIE: Ogórki myjemy obieramy ze skórki kroimy w ćwiartki czyli ogórka na czworo najlepiej takie aby nie miały zbyt dużych pestek w środku .Wkładamy do miski posypujemy solą zostawiamy na 2 godziny . Cebule obieramy i kroimy ja pokroiłam w większą kostkę zresztą kroiłam jak leciało to w niczym nie przeszkadza dodaje do ogórków i mieszam razem. Zalewa Do garnka wlewamy 4 szklanki wody dodajemy przecier pomidorowy ocet olej,cukier gotujemy chwilę i zalewamy ogórki zostawiamy na 2 godziny i wkładamy do słoików gotujemy 15 minut od zagotowania. Gotowe smacznego na zimę jak znalazł . 

czwartek, 16 sierpnia 2012
Ogórki z chilli

                      Obiecane ogórki z chilli.  Zainspirowały mnie .Jadłam je u siostry mojego męża, są naprawdę smaczne , takich jeszcze nie jadłam :)

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 8 łyżek oleju
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki chilli Kotanyi
  • 2 kg ogórków malutkich

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki myjemy dokładnie posypujemy sola i zostawiamy na 6 godzin do zmiękczenia. Zlewamy wodę jeśli będzie . Olej ocet i cukier gotujemy do rozpuszczenia cukru . Czosnek kroimy w kosteczkę dodajemy do zalewy i 2 łyżeczki chilli . Zalewamy ogórki ja robiłam w misce . Zostawiamy na 12 godzin w zalewie. Potem przekładamy do słoików i gotujemy dosłownie 5 minut . Jak znalazł na zimę smak maja słodko ostry bardzo smaczne :)

Oto właśnie główny składnik  ogórków z chilli Nowość  gorąco polecam

Mrożona kawa z napojem ryżowym

      Wczoraj miałam gości chciałam ich uraczyć czymś co do tej pory nawet nie kosztowali i udało mi się zaskoczyć ich .Bardzo prosty rarytas  z napojem ryżowym Alpro  Nie wiem czy słyszeliście ale polecam jak dla mnie jest znakomity zastępuje mi mleko do kawy i nie tylko Po mleku boli mnie żołądek a po napoju ryżowym nie . Napój ryżowy tak się nazywa

 

                        Mrożona kawa

SKŁADNIKI:

  • kawa rozpuszczalne
  • cukier
  • napój ryżowy lekko z mrożony
  • woda wrzątek

PRZYGOTOWANIE:

Do przezroczystej szklaneczki wsypuje 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej akurat taka lubię . Zalewam wrzątkiem tak aby zakryło kawę i mieszam do rozpuszczenia dodaje dwie łyżeczki cukru . Zalewam lekko zmrożonym napojem ryżowym lekko wymieszać i podawać bardzo pyszna jest . Można dodać parę kosteczek lodu pokruszonego jeśli jest upał :) 

 

Tagi: deser
17:05, rozowakuchnia , Desery i koktajle
Link Dodaj komentarz »
sobota, 11 sierpnia 2012
Zupa pomidorowa

                    Moja córka jak zwykle nie jadła leczo bo tam mięso jest ..Więc ugotowałam jej pomidorówkę " bez mięsa" .Na koniec ugotowanej zupki wyjęłam i schowałam by nie widziała a przy obiedzie czekałam na jej reakcję . Uwaga zaczęła jeść i wrzask fujjjjjjjjjj tu jest mięso " NIE będę tego jadła " krzyczała moja córka a ja na to no co ty jakie mięso przecież na rosołkach robiłam ha ha  jakoś jakoś dala się przekonać i nadąsana zjadła obiad .  Morał -Już nie da rady oszukać córki teraz odróżnia już mięso od  rosołków .

SKŁADNIKI:

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 litry wody,
  • liść laurowy 3 z
  • ziele angielskie 3
  • czosnek 3 ząbki
  • śmietana 30% do zabielenia
  • marchew 3 sztuki
  • pietruszka korzeń 1 sztuka
  • 3 rosołki drobiowe
  • przecier pomidorowy ja dałam słoiczek 200 gram
  • makaron kolanka drobniutki

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw do garnka wlałam wodę włozyłam udka z kurczaka marchew pietruszkę i ząbki czosnku . Dodałam ziele angielskie i liść laurowy i rosołki gotowałam na małym ogniu. Jak mięso było już ugotowane dodałam przecier pomidorowy gotowałam jeszcze chwilę czyli 20 minut i dodałam śmietanę . Ugotowałam osobno makaron z łyżeczką tłuszczu i odrobiną soli i podawałam . Mięso schowane potem wyjęłam i usmażyłam mąż zjadł z apetytem :)

Tagi: pomidorowa
07:14, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Leczo na pół ostro :)

 

   Nie no ja chyba się zakochałam w papryce czy co leczo dzisiaj i to z papryką ale też z bardzo smacznym i lekko ostrym  składnikiem .

SKŁADNIKI:

  • 6 papryk czerwonych
  • 3 udka z kurczaka
  • sos chińskie curry 150 gram
  • czosnek 6 ząbków
  • odrobina soli , pieprzu mielonego papryki słodkiej czerwonej
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • rosołek drobiowy 1 sztuka

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę umyłam pokroiłam w paseczki włozyłam na patelnie polałam oliwa z oliwek na górę położyłam udka z kurczaka i przykryłam pokrywką, mieszałam co jakiś czas . Kiedy mięso poddusiło się tak , że można było je obrać , wyjęłam udka obrałam i dodałam z powrotem do już podduszonej papryki . Dodałam ząbki czosnki sól pieprz paprykę słodką i rosołek drobiowy tak dosiałam dalej aż doszło wszyto razem . Na koniec dodałam sos chiński curry i mieszając doprowadziłam do wrzenia wyłączyłam gaz i zostawiłam pod pokrywką . można podawać z ziemniakami. 

07:04, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel