sobota, 31 sierpnia 2013
Botwinka z makaronem

                            Botwinka z domowym makaronem

Ależ miałam dzisiaj fajny dzień w dodatku botwinka była przepyszna makaron wpasował się idealnie . Uwielbiam wymyślać obiadki choć czasem są nieziemskie ha ha jak to mówi mój mąż ale zawsze mu smakują .


udko z kurczaka 1 szt

pęczek botwinki

200 gram buraczków ze słoika ( z cukrem ,octem i odrobiną soli)

czosnek 4 ząbki sprasowany

ziele angielskie 3 szt Kamis

liść laurowy 3 szt Kamis

śmietana 30% 200 ml

Do wody dodajemy listek , ziele angielskie udko z kurczaka .

Gotujemy na małym ogniu , dodajemy odrobinę soli do smaku .

Po ugotowaniu uda wyjmujemy je.

Dodajemy słoiczek buraczków gotujemy z 20 minut .

Teraz dajemy pęczek botwinki posiekanej drobno  15 minut jeszcze się pyrkocze i dodajemy śmietanę . Podajemy ze swojskim makaronem.

Zamieszać 2 minuty i gotowe.

Ciasto na makaron:

300 gr mąki tortowej

3 jaja

trochę letniej wody gdy za gęste



Ciasto:

wsypujemy mąkę na stół , do zagłębienia w mące wbijamy jaja.

Wyrabiamy ciasto , jeśli za gęste dodajemy letniej wody .

Wałkujemy cienko , kroimy w paski i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu.

Obsypujemy makaron mąką by nie skleił się .

Gotujemy wodę i wrzucamy makaron gotujemy z odrobina oleju wtedy nie sklei się na pewno .

Wyjmujemy przemywamy wodą i odcedzamy.

 


 




07:46, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 30 sierpnia 2013
Domowy makaron smażony z jajem

Domowy makaron nitki smażony z jajem i parmezanem :)

Swojski makaron lubię , moja rodzina też a dzięki maszynce do makaronu robi się go szybciej .

Ciasto na makaron:

300 gr mąki tortowej

3 jaja

trochę letniej wody gdy za gęste

Składniki do smażenia :

olej rzepakowy 2 łyżki

jaja 3 szt

 starty parmezan 150 gram

odrobina papryki mielonej węgierskiej

szczypta soli do smaku

 

Ciasto:

wsypujemy mąkę na stół , do zagłębienia w mące wbijamy jaja.

Wyrabiamy ciasto , jeśli za gęste dodajemy letniej wody .

Wałkujemy cienko , kroimy w paski i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu.

Obsypujemy makaron mąką by nie skleił się .

Gotujemy wodę i wrzucamy makaron gotujemy z odrobina oleju wtedy nie sklei się na pewno .

Wyjmujemy przemywamy wodą i odcedzamy.

Rozgrzewamy patelnie dodajemy odrobinę oleju rzepakowego. Smażymy makaron doprawiamy lekko solą , wbijamy jaja i posypujemy parmezanem i odrobina papryki czerwonej mielonej . Smacznego

 

06:05, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 sierpnia 2013
Domowy keczup na zimę

                                               Domowy keczup na pizze

Jest pracochłonny i najlepiej go robić kiedy chłodno na dworze bo będzie gorąco . Sporo czasu potrzeba by zgęstniał do pożądanej konsystencji . Sos nie jest tak gęsty i gładki jak ten kupny (którego główną bazą jest cukier), ale na pewno dużo zdrowszy i naturalny. 

 

4 wielkie obrane cukinie ( po obraniu i wydrążeniu środka ma być 2,5 kg)
20 ząbków czosnku

3 kg pomidory

papryka czerwona i zielona po 4 sztuki  każdego koloru

3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis

1 szklanka cukru
150 ml czerwonego  octu winnego Jamar
3 łyżeczki papryki węgierskiej Royal Brand
1 łyżeczka pieprzu kolorowego Kamis

2 łyżki soli


1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru 

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 

1/2 łyżeczki Curry indyjskie - Specjalite Kamis

 



1. Umytą cukinię obierz ze skórki wykrój miąższ ze środka , a resztę pokrój w kostkę Przełóż do miski i zasyp 2 łyżkami soli.

2. Zamieszaj i odstaw na godzinę , aż puszczą sok, nie odciskaj.

3. Pomidory myje i kroje w kostkę nie sparzam ich .

4. Będą potrzebne dwa garnki 5 litrowe .

5. Blenderm zmiksowałam pomidory , przełożyłam je do dwóch garnków . Zmiksowałam cukinię , przełożyłam do dwóch garnków.

6.Paprykę czerwoną i zieloną pokroiłam drobno i zmiksowałam blenderem też przełożyłam do dwóch garnków .

7. Gotowałam na małym ogniu mieszając .

8. Po godzinie trochę się wygotowało , a po 4 godzinach wyłączyłam gaz . Zmiksowałam składniki jeszcze raz  już ugotowane .

9. Przełożyłam teraz wszystko do jednego garnka 5 litrowego .

10. Zmieściło się wszystko czosnek obrałam i pokroiłam, do keczupu dopiero teraz dodałam(pieprz, cukier ,paprykę, ocet winny , cynamon, imbir, ziele angielskie )

11. Gotowałam teraz 3 godziny i znowu zmniejszyło się o połowę. Na samym końcu dodałam  suszone pomidorki z czosnkiem i  bazylią ,czosnek posiekany , gotowałam  godzinę .

12. Gorący keczup  wkładałam w słoiczki i pasteryzuje 15 minut . Teraz mam zapas na zimę będzie idealny do pizzy :)

 

środa, 28 sierpnia 2013
Naleśniki z malinami

                                     Naleśniki na łonie natury .

litr mleka

200 gram cukru

600 gram mąki tortowej

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

woda mineralna gazowana 150 ml

Maliny 400 gram

żelatyna na 300 gram wody

Miksujemy jaja z cukrem na puch dodajemy mleko,mąkę , proszek do pieczenia i wodę mineralną . Smażymy na oleju rzepakowym .

Maliny miksujemy.Żelatynę zalewamy chodna woda 100 ml a potem rozpuszczamy. Dodajemy do zmiksowanych malin . chłodzimy z 45 minut . Kiedy zobaczymy że robi się gęsty mus rozprowadzamy na naleśnikach jeszcze ciepłych i podajemy do skosztowania .

 

wtorek, 27 sierpnia 2013
Pikle w zalewie octowej

                                                                     Pikle

Postanowiłam zrobić pikle oj a ile nowości w nich umieściłam :) Sami zobaczcie co ta Asia wykombinowała

Przywiozłam ogórki oj a jakie wyrośnięte , rany a ile odpadło no ale coś za coś

Dwa worki  ogórków miałam w workach takich od ziemniaków co kupowałam po 30 kg

Po obraniu wykrojeniu  pestek miałam 4 miski oj spore te miski.

Ogórki na wieczór obrałam, wykroiłam ziarnka wyszły cztery spore miski zasypałam je solą aby zmiękły i zostawiłam na 12 godzin .

Składniki na zalewę: Robiłam ja cztery razy by starczyło na 40 słoików )

ocet 10% Jamar 225 gram

woda 2 litry gotowana

cukier 225 gram

Dodatkowo:

przyprawa do konserwowania ogórków Marsyl 4 opakowania ( 40 słoików 750 gram)

 

Rano zlałam wodę z ogórków bo sól zrobiła swoje ,zmiękczyła ogórki i puściły wodę.

Przygotowałam 40 słoików , Wsypałam do każdego łyżkę przyprawy do konserwowania ogórków ( Polecam ,naprawdę wygoda jak ja to mówię 3w1 Wszystkie potrzebne składniki  gorczyca, ziele ,czosnek ,marchewka ,koper , wrzucasz tylko i gotowe )

Wkładałam ogórki dosyć ciasno lekko dociskając .

Zrobiłam zalewę , zagotowałam wodę dodałam do niej cukier i ocet , wymieszałam i zalewałam ogórki, po sam brzeg .

Zakręciłam i gotowałam 10 minut ( od zagotowania wody )

Otworzyłam jeden słoik po ostudzeniu musiałam zobaczyć moja nowość i muszę powiedzieć , że teraz będę tylko używać gotowej przyprawy bo jest rewelacyjna  , a smak pikli przepyszny .

 

 

poniedziałek, 26 sierpnia 2013
Tartaletki z budyniem i owocami

                                             Tartaletki z niespodziankami 

Ciasto:

300 gram mąki tortowej

150 gram margaryny

150 gram cukru

2 żółtka

śmietana 2 łyżki 18%

cukier z wanilią Kamis

 

Składniki przekładamy do miski ( mąkę, margaryną cukier i cukier waniliowy , żółtka, śmietanę)

Zagniatamy składniki szybko i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.

Po godzinie wałkujemy ciasto na 0,5 cm i wylepiamy foremki.Pieczemy 10 minut na środkowym poziomie piekarnika w 170 stopniach . Po upieczeniu przekładamy na talerz

Masa:

budyń ulubiony o smaku czekoladowym  1 szt
mleko
2 galaretki agrestowe
borówki 200 gram

arbuz 200 gram

Robimy budyń według instrukcji na opakowaniu . Zalewamy ostudzone tartaletki tak do połowy  , teraz układamy borówki i arbuza  i zalewamy galaretką tężejącą i do lodówki n godzinkę teraz można się zajadać .

 

niedziela, 25 sierpnia 2013
Babka ze śliwkami

Ciasto jak inne ,  nie wiedziałam jak je nazwać więc wymyśliłam że to babka ze śliwkami 

Bardzo prosto się je robi .

3 jaja

400 gram mąki

cukier 200 gram

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

kakao 2 łyżki

tarte migdały 50 gram BackMit

cola 50ml

śliwki 300 gram

olej rzepakowy 150 ml

cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu

Miksujemy jaja na puch z cukrem  , dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia , cole i olej .

Dzielimy ciasto na połowę , do jednej części dodajemy kakao i miksujemy .

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciemne ciasto na nie bardzo cienko wykładamy jasne ciasto. Posypujemy migdałami tartymi i układamy wypestkowane śliwki. Na śliwki wykładamy jasne ciasto i rozprowadzamy  na całej powierzchni .

Pieczemy 45 minut w 170 stopniach . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

 

 

Tagi: babka
13:30, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 24 sierpnia 2013
Pierś z dodatkiem wina półwytrawnego białego

Polecam pierś z kurczaka w winie Francuskim półwytrawnym białym Celebro

Możecie je dostać Tu

Polecam prosty przepis na pierś z kurczaka  :

Pierś z kurczaka 1kg

wino półwytrawne 500 ml

czosnek 4 ząbki

szczypta soli i pieprzu

papryka czerwona mielona szczypta do zmiany kolorku

ocet balsamiczny 2 łyżki

Piersi z kurczaka nacieramy czosnkiem sprasowanym , zamaczamy w półwytrawnym winie na 3 godziny.

Pierś kroimy w kawałki grubsze i smażymy na patelni z obu stron  doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy papryką czerwona mieloną. Przekładamy do garnka dodajemy wino  w którym leżały piersi . Dusimy koło 40 minut dodajemy ocet balsamiczny . Podajemy z ziemniakami .

 

piątek, 23 sierpnia 2013
Lody z maszyny -Clatronic ICM 3225 biała (Maszyna do lodów)

Maszyna do robienia lodów od Reccon.pl

Znajdziecie ją tu

 

Przepis na lody śmietankowe :)

 3 żółtka
80 gram cukru
200 ml śmietany 30%
200 ml mleka

Żółtka utrzeć z cukrem na biało.
Mleko i śmietanę zagotować, wyłączyć palnik, wlać łyżkę płynu do żółtek i szybko wymieszać.
Po chwili dodać resztę.
Całość ponownie przelać do garnuszka, włączyć palnik i mieszać aż zgęstnieje.
Przestudzoną masę schowaj do lodówki.
Zimną masę przelej do maszynki do robienia lodów. - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/przepis-na-lody-smietankowe.html#sthash.3hNGcT5N.dpuf

4 żółtka

150 gram cukru

śmietana 250 gram 30%

mleko 200 gram

Ubiłam żółtka z cukrem na puch  dodałam mleko . Osobno ubiłam śmietanę . Połączyłam składniki i wstawiłam do lodówki na godzinę do schłodzenia. Przełozyłam do maszyny i 30 minut kręciłam. Przełozyłam do pojemnika i wstawiłam do zamrażalki na 2 godzinki .

Lody wyszły bardzo smaczne , podałam je z  borówkami.

 3 żółtka
80 gram cukru
200 ml śmietany 30%
200 ml mleka

Żółtka utrzeć z cukrem na biało.
Mleko i śmietanę zagotować, wyłączyć palnik, wlać łyżkę płynu do żółtek i szybko wymieszać.
Po chwili dodać resztę.
Całość ponownie przelać do garnuszka, włączyć palnik i mieszać aż zgęstnieje.
Przestudzoną masę schowaj do lodówki.
Zimną masę przelej do maszynki do robienia lodów. - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/przepis-na-lody-smietankowe.html#sthash.3hNGcT5N.dpuf



 3 żółtka
80 gram cukru
200 ml śmietany 30%
200 ml mleka

Żółtka utrzeć z cukrem na biało.
Mleko i śmietanę zagotować, wyłączyć palnik, wlać łyżkę płynu do żółtek i szybko wymieszać.
Po chwili dodać resztę.
Całość ponownie przelać do garnuszka, włączyć palnik i mieszać aż zgęstnieje.
Przestudzoną masę schowaj do lodówki.
Zimną masę przelej do maszynki do robienia lodów. - See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/przepis-na-lody-smietankowe.html#sthash.3hNGcT5N.dpuf



 

 

Lody wychodzą idealne to nie to co trzeba mikserem robić a potem co godzinę zmiksować i tak nie wyjdą takie jak z maszyny do lodów . Dlatego polecam mieć taką maszynę do lodów  w domu .

Ciasto ze śliwkami

 

                         Ciasto przepyszne ze śliwkami tegorocznymi

 

3 szklanki mąki

4 jaja

1 szklanka cukru

150 ml oleju rzepakowego

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

300 gram śliwek węgierek bez pestek

Zmiksowałam jaja z cukrem  na puch dodałam olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wysmarowałam blaszkę margaryną i posypałam mąką.

Przełożyłam zmiksowane ciasto do foremki.

Śliwki umyłam i wyjęłam pestki kładłam na ciasto .

Piekłam 45 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem .

 

07:43, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 22 sierpnia 2013
Tartaletki z budyniem i owocami

Jakiś deser by się przydał :) Mam arbuza borówki i brzoskwinie budyń i galaretkę

Powstanie pyszny deser

                                                 Tartaletki owocowe

Ciasto na tartaletki :

400 gram mąki

200 gram margaryny

150 gram cukru truskawkowego Royal Brand

50 gram tartych migdałów BackMit

3 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:

budyń śmietankowy 1 szt

2 galaretki cytrynowe

borówki 200 gram

arbuz 300 gram

brzoskwinia 1 szt

 

 

Ciasto na tartaletki:

Mąkę wsypujemy do miski dodajemy zimna margarynę pokrojoną cukier , proszek do pieczenia i  żółtka . Zagniatamy ciasto.

Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Trzymamy dwie godzinki.

Gotujemy budyń tak jak pisze na opakowaniu.

Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody.

Owoce( brzoskwinie kroimy w plastry, arbuza w kostkę)

Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto wałkujemy , wycinamy kwadraty i wkładamy w foremki wysmarowanej margaryną , odcinamy nadmiar.

Dociskamy lekko i pieczemy 10 minut w 170 stopniach

Budyń ugotowany wlewamy w ostudzone tartaletki tak do połowy i układamy owoce , zalewamy tężejącą galaretką .

Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

 

 

 

poniedziałek, 19 sierpnia 2013
Żeberka duszone w winie czerwonym

 Żeberka w winie-potrwa najlepiej smakuje z winem np. Celebro Argentina ZAPRASZAM NA ICH STRONKĘ
www.facebook.com/KlubCelebro

 

  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 1 pora część biała ( 100 gram )
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • tymianek szczypta
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz i sól do smaku
  • woda 2 szklanki
  • ziemniaki 1 kg

 

  1. W dużej misce wymieszać wino z cebulą, czosnkiem, tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem. Dodać żeberka i dobrze wymieszać, aby pokryły się marynatą. Wstawić do lodówki na  całą noc.
  2. Żeberka wyjąć z marynaty, przełożyć na patelnię i zrumienić na oliwie na dużym ogniu, smażąc przez kilka minut. Dodać marynatę przecedzoną w której leżały żeberka .
  3.  Dodać ocet. Zalać wodą i dusić do miękkości .
  4. Podawać z ziemniaczkami i z czerwonym wytrawnym winem .



Pizza na grubym spodzie

Moja siostra wpadła do mnie  i poprosiła  o pizze na grubym cieście nie mogłam odmówić :)

                                 Pizza na grubym spodzie

500 gram maki tortowej

50 gram drożdży

2 szklanki mleka sojowego

2 łyżki cukru

szczypta soli

2 łyżki oleju rzepakowego

lutenica połowę słoiczka

bazylia 2 łyżki Kamis

oregano 2 łyżki Kamis

zioła prowansalskie  2 łyżki Kamis

pomidor 1 szt

pieczarki 300 gram

papryka żółta czerwona po 1/2 sztuki

ser guda 400 gram starty na tarce

 

 

Bardzo prosty przepis na blaszkę od pieca .

Do miski wsypujemy mąkę robimy w nim zagłębienie .

Do zagłębienia w mące wlewamy letnie mleko.

Wkruszamy drożdże dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.

Dopiero wtedy mieszamy z mąką aby powstała zawiesina.

Zostawiamy pod ściereczką na 30 minut , czekamy aż drożdże zaczną pracować.

Dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego i resztę ciepłego mleka wyrabiamy ciasto zostawiamy na 1 godzinę pod ściereczką.

Wyrobione ,wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę wysmarowana olejem i palcami

rozprowadzamy ciasto na blaszce .

Lutenice rozprowadzamy łyżką po cieście posypujemy ziołami dosyć gęsto .

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki posypujemy na całym cieście.

Paprykę myjemy kroimy w drobne paseczki i posypujemy na pieczarki.

Pomidora umytego kroimy w plastry i kładziemy na paprykę tyle ile chcemy .

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach .Kiedy prawie jest upieczona pizza posypujemy startym serem . Trzymamy do rozpuszczenia .

 

07:32, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (2) »
niedziela, 18 sierpnia 2013
Drożdżówki z marmoladą

                                 Drożdżówki z marmoladką

No to dalej eksperymentuje z drożdżówkami 

Składniki na ciasto drożdżowe :

500 gram mąki tortowej

200 ml mleka

50 gram drożdży świeżych

5 łyżek cukru do ciasta

1 łyżka cukru waniliowego Kamis

margaryna 125 gram roztopiona

Farsz drożdżówko wy :

marmolada 150 gram

 

Kruszonka:

masło 50 gram

mąka 50 gram

cukier 50 gram

 Jajko 1 do posmarowania drożdżówek  i

Z tego przepisu wyjdzie 12 sztuk :)

Kruszonka:

Margarynę ,cukier i mąkę zagniotłam i na czas  wyrobienia ciasta włożyłam do lodówki.

Ciasto:

Do miski wyspałam mąkę  zrobiłam zagłębienie .

Do szklanki wlałam 100 mil mleka ,dodałam rozkruszone drożdże i łyżkę cukru , rozmieszałam, dodałam 3 łyżki mąki. Zostawiłam pod ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przelałam do zagłębienia w mące. Resztę mleka jajo rozpuszczoną margarynę Kasię i cukier dodałam do pozostałych składników. Wymieszałam i zagniotłam ciasto , zostawiłam na godzinę pod ściereczką .

Wykonanie:


Ciasto podzieliłam na 12 części robiłam placuszki.

Marmoladę  przełożyłam na placuszki zawijałam je do środka i kładłam do formy  wyłożonej papierem . Jedna koło drugiej . Posmarowałam je rozbełtanym jajkiem , posypałam kruszonka startą na tarce i o pieca poszły.

Piekłam 25 minut w 170 stopniach.

 

 

sobota, 17 sierpnia 2013
Leczo warzwne z makaronem

Macie tak czasem , że nie wiecie co zrobić na obiad . Ja właśnie mam taki dzień .Normalnie nie wiem co tu wykombinować . Wpadłam na pomysł zrobienia swojskiego makaronu , dobrze że mam maszynkę do makaronu  poszło mi szybciej niż myślałam .

Makaron domowy:

3 jaja

400 gram mąki

letnia woda 1 szklanka

sól do smaku

Jajka rozbełtać z wodą.

Dodać do mąki i posypać szczyptą soli.

Wyrobić ciasto.

Rozwałkować podsypując mąką.

Pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę .

Makaron podsypać mąką by się nie sklejał i wrzucać na wrzątek .

Dodać 2 łyżki oleju rzepakowego , makaron się nie skleja podczas gotowania.

Ugotowany makaron przełożyć do zimnej wody przepłukać.

Leczo warzywne:

Cukinia 800 gram

pieczarki 400 gram

papryka żółta, czerwona ,zielona po połowie z każdej

pomidory 6 sztuk sparzone obrane ze skórki pokroić w kostkę

pieprz biały mielony 1 łyżeczka Kamis

sól cytrynowa w płatkach 1 łyżeczka Royal Brand

czosnek ząbki 6 sztuk

papryka mielona węgierska  2 łyżeczki Royal Brand

 

Pokroić warzywa czyli cukinię pieczarki, pomidory,paprykę . Wrzucić na patelnię doprawić przyprawami i czosnkiem pokrojonym w plasterki . Smażymy na oleju rzepakowym . Warzywa podduszone dają sos wyparowują trochę robi się gęstsze i mamy leczo warzywne prosto z patelni podajemy z makaronem swojskim.

 

 


10:02, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 sierpnia 2013
Chłodnik z jajem

Chłodniki robię rzadko ale jak już zrobię to znika migiem . Ja lubię jeść zaraz po ugotowaniu córką i mąż chłodny :) Można dogodzić jednym i drugim :)

                                               Chłodnik z jajkiem

Lekka zupka na upalne dni

Składniki:

3 Buraki ugotowane osobno i z miksowane

4 jaja ugotowane na twardo

śmietana 30% 200 ml

czosnek 4 ząbki sprasowany

posiekany pęczek botwinki

sól cytrynowa do smaku Royal Brand

pieprz biały mielony Kamis do smaku

ziele angielskie 3 szt Kamis

listek laurowy 3 szt Kamis

Ugotowałam buraczki zmiksowane  z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego . W trakcie gotowania dodałam sprasowany czosnek i szczyptę soli cytrynowej .Botwinkę włożyłam posiekaną drobno .Gotowałam na małym ogniu z 15 minut i zalałam śmietaną . Zamieszałam i gotowe . Ugotowałam jaja . Pokroiłam je i wkładałam do miseczki zalewałam i podawałam.

Tagi: Chłodik
07:47, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 sierpnia 2013
Rolada owocowa

Owocowe ciacho z galaretką typowo letnie borówki i porzeczki główne składniki lata.

Biszkopt:

3 jaja

4 łyżki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

100 cukru

1 łyżka margaryny

3 galaretki gruszkowe

150 gram borówek

100 gram porzeczek czerwonych

Galaretki gruszkowe zalewamy litrem wody i rozpuszczamy a potem stygnie.

Miksujemy jaja z cukrem dodajemy rozpuszczoną łyżkę margaryny i mąki obydwie przesiane.

Zmiksowane ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy na papierze 15 minut w 180 stopniach.

Wyjmujemy biszkopt wycinamy wymiarowo do formy od babki .Biszkopt zwijamy w ściereczkę aby nam się nie złamał .

Biszkopt wkładamy do formy od babki . wkładamy do środka borówki i porzeczki.

Zalewamy tężejącą galaretką .

Wstawiamy do lodówki na 4 godzinki.

Kiedy za szybko wlejesz galaretkę wsiąknie ci w biszkopt i będzie mokry potem ale też jadalny .

 

14:30, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 sierpnia 2013
Naleśniki czekoladowe

 

                          Naleśniki o smaku czekolady

 Jest na nie sposób bez łamania czekolady czy dodatku kakao.

20 naleśników:

500  ml mleka czekoladowego Alpro

200 ml wody mineralnej gazowanej

150 gram cukru

2 łyżki cukru waniliowego Kamis

2 jaja

400 gram mąki tortowej ( jak za rzadkie dodać więcej mąki )

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

8 jabłek słodkich

śmietana 30 % 400 ml

olej rzepakowy Rapso 100 ml do ciasta naleśnikowego

Nadzienie do naleśników z jabłek :

Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy gniazdka z nasionkami . Ścieramy na tarce na wiórka . wrzucamy do garnka i przesmażamy je z odrobiną cukru . mi to zajęło 40 minut z obraniem ścieraniem i przesmażeniem .

Jaja zmiksować z cukrem  i cukrem waniliowym na puch dodać mąkę z proszkiem do pieczenia , miksować . Mleko z wodą mineralna dodawać stopniowo najlepiej trochę płynu trochę mąki . Na koniec dodajemy olej rzepakowy polecam Rapso . Teraz wystarczy zamieszać i smażyćna oleju.

Na ostudzony naleśnik kładziemy przesmażone ostudzone jabłuszka . Zwijamy w rulonik albo w kopertę jak chcecie . Ubiłam śmietanę wcześniej z odrobina cukru i udekorowałam naleśniki .

 

 

Tagi: naleśniki
06:46, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 sierpnia 2013
EMAKO.PL.-WYNIKI

No i mamy wyniki na które czekaliście

Przepraszam za zwłokę ale  Pani Kasia ZOSTAŁA mamą;)  .Więc sami rozumiecie co to znaczy .


Pani Kasiu gratuluję nowego członka rodziny i na pewno wszyscy rozumieją  :)


Co do konkursu, to nasze propozycje są następujące ( WYBRAŁO EMAKO NAGRODZONYCH ŻEBY NIE BYŁO NIEJASNOŚCI ):
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201585918831656&set=o.234297279996950&type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200496648323493&set=o.234297279996950&type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=668704359823823&set=o.234297279996950&type=1&theater

Dziękuję za cierpliwość i przepraszam za to oczekiwanie,
Katarzyna Niedzielska.

Proszę podać dane na mejla reksio740@wp.pl to jeszcze dzisiaj był odesłała do emako i numer dla kuriera .

05:18, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
Buraczki z chrzanem

                    To jest ten czas kiedy robię zapasy na zimę dzisiaj buraczki

 

Buraczki z chrzanem:

4 kg buraczków czerwonych

chrzan świeży 4 korzonki ( 100 gram :)

cukier 1 . 1/2szklanki

ocet 200 ml

1/2 łyżeczki soli

Buraki gotujemy w garnku w skórce . Po ugotowaniu najlepiej gorące obieramy ( Ja to gorące wrzucam do zlewu zalewam zimną wodą i w rękawicach gumowych szybko obieram bo to gorące mocno ale za to skórka schodzi lekko). Po obraniu ze skórki kroimy w cwiartki buraczki . Mielę przez maszynkę na dużych oczkach  . Przekładam do dużej miski metalowej , dodaje cukier ocet i sól mieszam składniki gorące jeszcze . Obieram chrzan miele go na drobnych oczkach dodaje do buraczków mieszam wkładam w słoiki i gotuje 10 minut od zagotowania wody . Potem stawiam do góry dnem  na 30 minut i do piwnicy zapasy na zimę.

 

 

piątek, 09 sierpnia 2013
Botwinka z ziemniakami

Upały upały i przy garach nie chcę się stać wiem to po sobie i robię szybkie letnie zupy wtedy . Taka dzisiaj jest .

 

Botwinka z ziemniakami

Botwinka 2 pęczki

Buraczki 3 duże ( Ugotować wcześniej i zmielić)

czosnek 3 ząbki sprasowany

udka z kurczaka 2 szt

ziele angielskie 2 szt Kamis

liść laurowy 2 szt Kamis

sól do smaku

 

Do garnka wkładamy udka umyte i pokrojone do tego ziele i listek . Buraczki gotujemy szybciej obieramy mielimy i takie dodajemy do zupy oraz 3 ząbki czosnku  sprasowanego. Gotujemy aż mięso zmięknie . Dopiero wtedy dodajemy botwinkę chwile gotujemy i zalewamy śmietaną 30 %. W tym samym czasie gotujemy ziemniaki osobno . Po ugotowaniu ugniatamy z odrobina masełka i łyżką do lodów robimy kulki na talerz trzy i zalewamy botwinką . Smacznego .

07:12, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 08 sierpnia 2013
Makaron domowy ze szpinakiem

Robiliście kiedyś makaron domowy jak ja to mówię . Ja czasami robię jak mam za dużo czasu . Dzisiaj właśnie mam taki dzień.

Mój makaron to witaminki  dwie porcję :)

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami z bazylią i czosnkiem .

Składniki:

szklanka mąki tortowej

100 gram szpinaku świeżego

olej 1 łyżeczka

jajko

sól

pieprz biały mielony Kamis

pomidorki suszone z bazylią i czosnkiem 3 łyżeczki Kamis

Dodatkowo :

pomidory 4 szt

czosnek 4 ząbki sprasowany

sól do smaku

 

Szpinak na patelnię z suszonymi pomidorkami z bazylią i czosnkiem poddusiłam to razem na papkę , woda też odparowała .Zostawiłam do ostygnięcia.

Na stół wsypałam mąkę zrobiłam w niej zagłębienie . Dodałam jajo , sól i szpinak i trochę letniej wody . Wyrobiłam ciasto na koniec dodałam olej  dzięki temu super się rozwałkowało ciasto.

Rozwałkowałam na cienki placek i złożyłam je . Kroiłam na paski 1 centymetrowe . Makaron obsypywałam  mąką a potem do gotującej wody wkładałam. Gotowałam z 20 minut   a potem wyjmowałam i pod  wodę przepłukiwałam zostawiłam na sitku.

Pomidory umyłam pokroiłam w kostkę i na patelnie posoliłam popieprzyłam dodałam czosnek sprasowany  i mieszałam kiedy pomidory zaczęły się " rozpuszczać" dodałam makaron , chwilę razem trzymała i podawałam . Smacznego.

 



06:40, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
środa, 07 sierpnia 2013
Pierś zapiekana ze szpinakiem salami i serem

 Polecam pierś z kurczaka ze szpinakiem salami serem  Jako postać kotleta w panierce okrągłego

 

Pierś z kurczaka  1kg ( 5 porcji )

szpinak 4 listki na 1 porcję

salami i plaster na 1 porcje

ser 2 plastry na 1 porcje

przyprawy

pieprz biały mielony Kamis

papryka czerwona mielona słodka Kamis

sól prowansalska Kamis

Panierka:

jajka 2 sztuki

bułka tarta 200 gram wymieszana z 3 łyżeczkami czerwonej mielonej papryki

olej Rapso rzepakowy do smażenia

Pierś myjemy kroimy na plastry lekko je rozbijamy wychodzi 10 plastrów . Doprawiamy je pieprzem sola i czerwona papryką .

Na plaster piersi kładziemy plaster sera na to szpinak świeże listki , na listki kładziemy plaster salami i przykrywamy serem  . Na ser kładziemy plaster rozbitej piersi dociskamy, Wykrawamy kółko . Takie kotlety maczamy w rozbełtanym jaju . Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z czerwoną mieloną papryką. Smażymy na oleju na rumiany kolor będzie lekko czerwony dzięki czerwonej papryce . Podajemy z ziemniaczkami i pomidorkiem .

07:59, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 sierpnia 2013
Smażona flądra

Smażona flądra 

Flądrę najlepiej kupować jak największą taką z 20 centymetr może być i najlepiej świeżą.  Kupiłam 6 sztuk :)

flądra 6 szt

pieprz biały mielony Kamis  do smaku

płatki soli morskiej cytrynowej Royal Brand

sok z cytryny najlepiej z dwóch

mąka tortowa do flądry

olej rzepakowy do smażenia Rapso

 

Flądrę myjemy, odcinamy głowę i czyścimy, ja to jeszcze skrobię a potem moczę z 2 godziny . Potem susze rybkę. Skrapiam cytryną porządnie , a potem posypuje solą cytrynową i pieprzem białym mielonym  , Przed smażeniem trosze osuszam z nadmiaru soku z cytryny . Obsypuję mąką flądrę i smażę na oleju rzepakowy teraz skórka będzie chrupiąca  . Podawałam z ziemniaczkami .

10:03, rozowakuchnia , Ryby
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 05 sierpnia 2013
Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką

 

Lato Lato jak tu oprzeć się urokowi kiedy natura daje nam tyle pyszności  . Tak właśnie dzisiaj było  w mojej kuchni kolorowo i z lekką nutą porzeczek .

Pyszne drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką jak zwykle nie mogłam się oprzeć. Inspiracją były drożdżówki   Margarytki  

Zobaczyłam pyszne drożdżówki  i jak tu takich nie zrobić minimalnie zmodyfikowałam przepis :) Dzięki Takim blogom właśnie można coś pysznego upiec.

Składniki na ciasto drożdżowe :

500 gram mąki tortowej

200 ml mleka

50 gram drożdży świeżych

5 łyżek cukru do ciasta

1 łyżka cukru waniliowego Kamis

margaryna 125 gram roztopiona

Farsz drożdżówko wy :

300 gram porzeczek czerwonych

cukier 2 łyżki

mąka ziemniaczana 1 łyżka

 

Kruszonka:

masło 50 gram

mąka 50 gram

cukier 50 gram

 

Jajko 1 do posmarowania drożdżówek  i porzeczki 24 kuleczki 2 na drożdżówkę.

Z tego przepisu wyjdzie 12 sztuk :)

Kruszonka:

Margarynę ,cukier i mąkę zagniotłam i na czas  wyrobienia ciasta włożyłam do lodówki.

Ciasto:

Do miski wyspałam mąkę  zrobiłam zagłębienie .

Do szklanki wlałam 100 mil mleka ,dodałam rozkruszone drożdże i łyżkę cukru , rozmieszałam, dodałam 3 łyżki mąki. Zostawiłam pod ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przelałam do zagłębienia w mące. Resztę mleka jajo rozpuszczoną margarynę Kasię i cukier dodałam do pozostałych składników. Wymieszałam i zagniotłam ciasto , zostawiłam na godzinę pod ściereczką .

Wykonanie:

Porzeczki obrałam z szypułek .

Ciasto podzieliłam na 12 części robiłam placuszki.

Do miseczki wsypałam porzeczki dodałam 2 łyżki cukru i łyżkę maki ziemniaczanej zamieszałam.

Porzeczki przełożyłam na placuszki zawijałam je do środka i kładłam do formy  wyłożonej papierem . Jedna koło drugiej . Posmarowałam je rozbełtanym jajkiem , posypałam kruszonka startą na tarce i położyłam po dwie porzeczki na każdą bułeczkę.

 

 




 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel