poniedziałek, 28 sierpnia 2017
Rolada z patisona,szpinaku jaj,szynki i makreli

Dostałam pyszne produkty rybne od SEKO na fali smaku i dziś przygotowałam z nimi pyszną przekąskę Parę składników ale jaka pyszna wyszła.Akcja kulinarna "JEDYNE TAKIE WAKACJE Z SEKO”.

Składniki:

patison 2 szt ( po starciu na tarce 200 g)

szpinak świeży 2 garście(posiekać drobno)

jaja 4 szt

sól morska do smaku

pieprz ziołowy do smaku

czosnek 4 ząbki do smaku

Dodatkowo:

szynka konserwowa ( plastry tyle by zakryć)

makrela dzwonka w oleju 190 g SEKO na fali smaku

serek topiony ze szczypiorkiem 1 opakowanie

 

Wykonanie:

Patisona myjemy i ścieramy na tarce razem ze skórką uważając by nam pestki nie wpadły .Szpinak świeży myjemy i kroimy drobniutko, dodajemy do startego patisona,wbijamy jaja i łączymy.Dodajemy sól,pieprz do smaku i starty czosnek. mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasz farsz. Pieczemy w 180 stopniach koło 20 minut. Po upieczeniu, wystudzeniu smarujemy serkiem topionym ze szczypiorkiem na to makrela i szynka konserwowa. Zwijamy w rulonik i zawijamy w folie spożywczą i na jakąś godzinkę do lodówki by przeszła smakami. Podajemy jako przystawkę.

Ps.Polecam produkty SEKO na fali smaku

bardzo smaczne i zdrowe.

 IMG_8002

 

 

wakacje_z_SEKO_2017

Image and video hosting by TinyPic

15:14, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (1) »
piątek, 25 sierpnia 2017
Borówkowo poziomkowa pokusa

Smaki lata jeszcze są, więc i korzystam z tego.Pyszne owoce,bita śmietana i bezy to  coś nowego w mojej kuchni. Rodzinka zachwycona a i miło na serduchu , że mogę im nadal dogadzać :)

Składniki na biszkopt:

jaja 6 szt

cukier 2 łyżki

mąka pszenna 6 łyżek

Dodatkowo:

śmietana 30% 600 g

serek mascarpone 400 g

cukier 2 łyżki

borówki 300 g

poziomki 300 g

bezy najlepiej swoje upieczone tyle by starczyło na biszkopt w środek i na górę

Biszkopt:

Jaja ubijamy z cukrem na puch i dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy w jedna stronę do połączenia składników.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Wstawiamy do pieca i pieczemy 25 minut w170 stopniach. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek i zabieramy się za przygotowanie masy.

Masa:

Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy ubitą śmietanę.Przekładamy masą biszkopt ,posypujemy pokruszonymi bezami  i borówkami z poziomkami.Przykrywamy biszkoptem i kładziemy masę, bezy, owoce i do lodówki do schłodzenia.Po godzinie jemy bo bezy nam się rozpuszczą.

 

 

 

 

 

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic<

08:39, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 24 sierpnia 2017
Zapiekanka warzywna z serem

Lubicie zapiekanki?? bo ja bardzo, zawsze wybieram składnikami które najbardziej lubię i tak powstaje zapiekanka.Tym razem postawiłam na brokuł i ser jako główny składnik i nie zawiodłam się. Wyszło rewelacyjnie.Wspomnę skromnie, że biorę udział w konkursie Pokonaj Szefa Kuchni!!

Składniki:

brokuł 1 szt

papryka czerwona pół

pomidor bez skórki 2 szt

pieczarki 10 szt

makaron piórka 150 g

bulion drobiowy 500 ml

ser Edamski pełnotłusty Mońki

 

Wykonanie:

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki ,przekładamy  do naczynia żaroodpornego,  zalewamy bulionem drobiowym.Pomidory sparzyć i pokroić drobno,dodać do pieczarki.Paprykę czerwoną połowę kroimy w drobne paseczki i dodajemy do składników. Brokuła podgotowujemy na pól twardo i dodajemy do składników.Jaja roztrzepujemy(zmieszają się z bulionem i warzywkami) i polewamy nasze warzywka.Kidy wymieszamy wszystko razem dodajemy suszone pomidory z czosnkiem 2 łyżki oraz doprawiamy sola i pieprzem. Makaron gotujemy al-dente i dodajemy na końcu.Wstawiamy do pieca,pieczemy w 200 stopniach 30 minut.Wyjmujemy i kładziemy plastry serka aby zakryć wszystko i trzymamy do rozpłynięcia. Podajemy zaraz na gorąco.

 

IMG_7535

IMG_7531

13:33, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
środa, 23 sierpnia 2017
Ciasto z patiosna i bakali

Patison mi zalegał, robiłam już leczo, smażonego i nadal było go w ciąż za dużo.Postanowiłam zrobić ciasto wszak z cukinii,marchewki buraczka i fasoli  były pyszne to i z tego warzywka na pewno wyjdzie. Tak tez zrobiłam i oto jest pyszne w smaku przypominające murzynka .Dla wiadomości patison ma smak neutralny, a w cieście nie wyczuwalny w ogóle. Improwizacja się udała bakalie kakao i patison rewelacja.

 

Składniki:

mąka pszenna typ 500 3 szklanki

jaja 4 szt

olej 3/4 szklanki

kakao 2 łyżki

proszek do pieczenia łyżeczka płaska

soda oczyszczona mniej niż pół łyżeczki

cukier 1 szklanka

cukier waniliowy 16 g

rodzynki pół szklanki

migdały płatki pół szklanki

orzechy fistaszki pól szklanki

patison starty i odciśnięty 4 garście

Dodatkowo:

czekolada pomarańczowa 200 g

mleko 4 łyżki

 

Wykonanie:

Jaja ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodałam olej ( strumyczkiem lałam i miksowałam). Mąkę przesiałam i dodałam do ubitych jaj mieszałam już. Wsypałam kakao rodzynki migdały i orzechy. Patisona obrałam ze skórki,pestki wyrzuciłam i starłam  na wiórka, odcisnęłam 4 garście i dodałam do reszty składników. Delikatnie wymieszałam. Blaszkę okrągła 26 cm wysmarowałam masłem i obsypałam mąką,przełożyłam ciasto i wstawiłam do pieca. Piekłam 55 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z pieca i formy zostawiłam na sicie do wystudzenia.Rozpuściłam pomarańczową czekoladę z mlekiem i polałam nią ciacho. Wyborne,szybkie i przede wszystkim smaczne.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

17:47, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 sierpnia 2017
Metrowiec ze śmietaną i marscapone .

Tego ciasta dawno nie robiłam, tak jakoś zapomniane zostało, aż do dzisiaj .Wspominałam stare czasy kiedy to byłam dzieckiem i babcia robiła  metr-owca i tak oto powstał .

 

Składniki:

 

  • 6 jajek (w temp. pokojowej)
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka cukru
  • 18 łyżek oleju
  • 14 łyżek ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Dodatkowo:

  • 400 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • cukier 2 łyżki

Polewa:

  • czekolada pomarańczowa 200 g
  •  mleko 3 łyżki

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy wodę z olejem nadal miksując( wlewamy ciurkiem). Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Dzielimy ciacho na połowę i do jednej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Foremki jednakowe do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą i przelewamy ciasto. Pieczemy razem w 180 stopniach przez 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 1 centymetrowe kawałki.

Krem:

Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę.Mieszamy i przekładamy naszego metrowa aż do końca. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i lekko przestudzoną polewamy metr-owca i do lodówki  na około 2 godzinki wstawiamy.

 

Image and video hosting by TinyPic

13:41, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 sierpnia 2017
Karkówka z pieca z serem i ogórkiem

 Dziś zapraszam was na pyszną karkówkę z pieca z pysznym serem MSM Mońki. Wino, miód i sos sojowy idealnie pasuję do karkówki. Wspomnę skromnie, biorę udział w konkursie Pokonaj Szefa Kuchni! Zróbcie spróbujcie i oceńcie czy warto......

 Składniki:

karkówka 600 g

ser Morski Mońki 3 plastry

wino czerwone wytrawne 1 szklanka

sól i pieprz do smaku

miód płynny 1 łyżka

sos sojowy 2 łyżeczki

ogórek małosolny 3 szt

 Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy w 2 centymetrowe plastry i rozbijamy lekko tłuczkiem. Każdy plaster karkówki nacieramy miodem i sosem sojowym.Doprawiamy solą i pieprzem.Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy na niej mięsko.Ogórek małosolny kroimy w plastry i kładziemy na mięsie.Podlewamy winem i wkładamy do pieca.Pieczemy koło 30 minut w 200 stopniach, ogórek puści sok który nam się połączy z wytworzonym sosem podczas pieczenia.Mięsko nie ma być suche lecz soczyste.Po półgodzinie wyjmujemy z pieca mięsko ,kładziemy po plastrze sera na całej powierzchni i do pieca na chwilkę do rozpuszczenia. Po wyjecie kładziemy dodatkowo po dwa plasterki ogórka i podajemy zaraz ,wszak rozpuszczony serek z mięskiem jest najlepszy.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

07:41, rozowakuchnia
Link Komentarze (3) »
niedziela, 06 sierpnia 2017
Cukinia i brokuł smażony podany młodymi ziemniaczkami

Sezon na cukinie jeszcze trwa więc dziś będzie smażona w talarkach.Każdy taką lubi więc zachęcam do zrobienia.

Składniki:

cukinia 2 szt( takie mniejsze)

brokuł 1 szt

młode ziemniaczki 1 k

Dodatkowo:

bułka tarta

 jajka 2 szt

sól i pieprz do smaku

 Wykonanie:

Ziemniaki obieramy kroimy w łódeczki i gotujemy w osolonej wodzie jakieś 35 minut od zagotowania.Cukinię myjemy,osuszamy i kroimy w talarki. Maczamy w jajku,bułce tartej i smażymy na oleju.W trakcie smażenia posypujemy sola i pieprzem. Brokuł obgotowujemy odcinamy różyczki obtaczamy w jaju i bułce tartej również smażymy na oleju posypując sola i pieprzem. Podajemy zaraz po usmażeniu( takie jest najlepsze).

 

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
sobota, 05 sierpnia 2017
Jednogrankowy miszmasz cukiniowo pomidorowy

Dziś polecam wam szybkie danie smaczne zdrowe i niezdrowe różnie to każdy rozumuję. Sezonowo i smacznie .

Składniki:

cukinia 400 g

pomidory malinowe 600 g

marchew 300 g

schab 200 g

mielone 200 g

czosnek 4 ząbki

makaron jaki lubicie 250 g

sól i pieprz ziołowy do smaku

papryka czerwona ostra do smaku

rosół 500 ml ( z dnia poprzedniego miałam)

Wykonanie:

Cukinie kroimy w kosteczkę pomidora obieramy ze skórki i tez kroimy drobno i na patelnie, smażymy do miękkości.Na drugiej patelni smażymy schab pokrojony w kostkę oraz mielone podlewając rosołem .Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną marchew i nadal dusimy.Teraz przekładamy je do cukinii i pomidorów.Dusimy razem,doprawiamy zmielonym czosnkiem oraz solą,pieprze,papryką  mieloną do smaku.Pomidory i cukinii nam się rozgotują i tak ma być,mamy gotowy sos z mięskiem.Makaron gotujemy al-dente i przekładamy go do naszego sosu z warzywami i mięskiem ,mieszamy i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem.Gotowe można jeść.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 sierpnia 2017
Szejk śmietanowo-borówkowy

Ależ mnie nabrała ochota na coś zimnego przy takim upale co teraz mamy to obowiązkowo. Schładza nas, a przy okazji jaka to przyjemność kosztować płynne lody :) lub szejk jak kto woli .

Składniki:

borówki 500 g

śmietana 30% 500 g

opcjonalnie cukier brzozowy( mniej kaloryczny i zdrowszy) z 2 łyżki

Przygotowanie:

Śmietanę schłodzoną ubijamy na sztywno przy końcu dodajemy cukier. Borówki myjemy, a  potem miksujemy i dodajemy do ubitej śmietany . Delikatnie mieszamy i przekładamy do pojemnika. Zamrażamy jakieś 3 godziny i co 30 minut mieszamy. Kiedy się nam lody zmrożą wyjmujemy i przekładamy do blendera kielichowego,miksujemy.Teraz mamy płynne lody lub szejk jak kto woli . Rewelacja uwielbiammm. Przelewamy do takich fajnych kubeczków z grubą rurką.

Image and video hosting by TinyPic

09:26, rozowakuchnia
Link Komentarze (1) »
czwartek, 03 sierpnia 2017
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Komu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki drożdżowe ze śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie.

Składniki:

mąka pszenna typ 500 500 g

jaja 2 szt

śmietana 18% 4 łyżki

masło pół kostki

mleko 2 szklanki

drożdże świeże pół kostki

cukier pół szklanki

szczypta soli

Dodatkowo:

śliwki węgierki  12 szt

Lukier:

cukier puder 1 szklanka

sok pomarańczowy 4 łyżki

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do misy( przesiewamy ją najpierw) robimy dołek i wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem.Dodajemy 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże( mieszały łyżką by powstała zawiesina)Wsypujemy resztę cukru dodajemy jaja i wlewamy pozostałe mleko.Wyrabiamy ciasto jakieś 15 minut. Po wyrobieniu przykrywamy ciasto kloszem( Jak nie macie wystarczy zwykła ścierką) Po jakiś 40  minutach wyrabiamy ciasto ponownie robimy wałek i dzielimy je na 12 części.Każdą część rozpłaszczamy jak placuszka i kładziemy po 1 śliwce wypestkowanej.Robimy wałeczek i zlepieniem do dołu kładziemy bułeczki na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem i zostawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce polewamy je lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego.

IMG_7177

 

IMG_7179

środa, 02 sierpnia 2017
Zupa krem z cukinii

Dziś wam prezentuję zupę krem z warzyw i cukinii.Zupa o kremowej konsystencji pełna aromatu i smaku. Wyraźnie czuć smak cukinii czosnku i przypraw.Dodatek prażone pestki dyni idealnie pasują do kremu, tu nie ma grama śmietany za to mnóstwo warzyw .

Składniki:

cukinia 500 g ( już po odkrojeniu końcówek)

ziemniaki 4 szt

marchew 4 szt

natka pietruszki pęczek

czosnek 4 ząbki

seler 100 g

pestki dyni 2 garście

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę 2 litry, wkładamy obraną marchew natkę pietruszki,pokrojone ziemniaczki w kostkę.Doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy na małym ogniu. Powstanie wywar warzywny. Cukinie myjemy odcinamy końcówki i kroimy w kostkę( razem ze skórką) Smażymy na odrobinie oleju jakieś 20 minut i przekładamy do naszego wywaru z warzywami i gotujemy razem. Czosnek obieramy ścieramy na tarce i taki podsmażamy, dodajemy do zupy.Można dodać troszkę papryki mielonej ostrej.Kiedy nam się warzywa ugotują i zupa nabierze smaku zostawiamy do studzenia.Kiedy nam się już ostudzi blender-ujemy.Powstaje pyszny gęsty krem.Pestki podsmażamy na suchej patelni i posypujemy gorący krem( na talerzu) i podajemy.

IMG_7096

 

10:50, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel