piątek, 18 sierpnia 2017
Karkówka z pieca z serem i ogórkiem

 Dziś zapraszam was na pyszną karkówkę z pieca z pysznym serem MSM Mońki. Wino, miód i sos sojowy idealnie pasuję do karkówki. Wspomnę skromnie, biorę udział w konkursie Pokonaj Szefa Kuchni! Zróbcie spróbujcie i oceńcie czy warto......

 Składniki:

karkówka 600 g

ser Morski Mońki 3 plastry

wino czerwone wytrawne 1 szklanka

sól i pieprz do smaku

miód płynny 1 łyżka

sos sojowy 2 łyżeczki

ogórek małosolny 3 szt

 Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy w 2 centymetrowe plastry i rozbijamy lekko tłuczkiem. Każdy plaster karkówki nacieramy miodem i sosem sojowym.Doprawiamy solą i pieprzem.Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy na niej mięsko.Ogórek małosolny kroimy w plastry i kładziemy na mięsie.Podlewamy winem i wkładamy do pieca.Pieczemy koło 30 minut w 200 stopniach, ogórek puści sok który nam się połączy z wytworzonym sosem podczas pieczenia.Mięsko nie ma być suche lecz soczyste.Po półgodzinie wyjmujemy z pieca mięsko ,kładziemy po plastrze sera na całej powierzchni i do pieca na chwilkę do rozpuszczenia. Po wyjecie kładziemy dodatkowo po dwa plasterki ogórka i podajemy zaraz ,wszak rozpuszczony serek z mięskiem jest najlepszy.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

07:41, rozowakuchnia
Link Komentarze (1) »
niedziela, 06 sierpnia 2017
Cukinia i brokuł smażony podany młodymi ziemniaczkami

Sezon na cukinie jeszcze trwa więc dziś będzie smażona w talarkach.Każdy taką lubi więc zachęcam do zrobienia.

Składniki:

cukinia 2 szt( takie mniejsze)

brokuł 1 szt

młode ziemniaczki 1 k

Dodatkowo:

bułka tarta

 jajka 2 szt

sól i pieprz do smaku

 Wykonanie:

Ziemniaki obieramy kroimy w łódeczki i gotujemy w osolonej wodzie jakieś 35 minut od zagotowania.Cukinię myjemy,osuszamy i kroimy w talarki. Maczamy w jajku,bułce tartej i smażymy na oleju.W trakcie smażenia posypujemy sola i pieprzem. Brokuł obgotowujemy odcinamy różyczki obtaczamy w jaju i bułce tartej również smażymy na oleju posypując sola i pieprzem. Podajemy zaraz po usmażeniu( takie jest najlepsze).

 

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
sobota, 05 sierpnia 2017
Jednogrankowy miszmasz cukiniowo pomidorowy

Dziś polecam wam szybkie danie smaczne zdrowe i niezdrowe różnie to każdy rozumuję. Sezonowo i smacznie .

Składniki:

cukinia 400 g

pomidory malinowe 600 g

marchew 300 g

schab 200 g

mielone 200 g

czosnek 4 ząbki

makaron jaki lubicie 250 g

sól i pieprz ziołowy do smaku

papryka czerwona ostra do smaku

rosół 500 ml ( z dnia poprzedniego miałam)

Wykonanie:

Cukinie kroimy w kosteczkę pomidora obieramy ze skórki i tez kroimy drobno i na patelnie, smażymy do miękkości.Na drugiej patelni smażymy schab pokrojony w kostkę oraz mielone podlewając rosołem .Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną marchew i nadal dusimy.Teraz przekładamy je do cukinii i pomidorów.Dusimy razem,doprawiamy zmielonym czosnkiem oraz solą,pieprze,papryką  mieloną do smaku.Pomidory i cukinii nam się rozgotują i tak ma być,mamy gotowy sos z mięskiem.Makaron gotujemy al-dente i przekładamy go do naszego sosu z warzywami i mięskiem ,mieszamy i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem.Gotowe można jeść.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 sierpnia 2017
Szejk śmietanowo-borówkowy

Ależ mnie nabrała ochota na coś zimnego przy takim upale co teraz mamy to obowiązkowo. Schładza nas, a przy okazji jaka to przyjemność kosztować płynne lody :) lub szejk jak kto woli .

Składniki:

borówki 500 g

śmietana 30% 500 g

opcjonalnie cukier brzozowy( mniej kaloryczny i zdrowszy) z 2 łyżki

Przygotowanie:

Śmietanę schłodzoną ubijamy na sztywno przy końcu dodajemy cukier. Borówki myjemy, a  potem miksujemy i dodajemy do ubitej śmietany . Delikatnie mieszamy i przekładamy do pojemnika. Zamrażamy jakieś 3 godziny i co 30 minut mieszamy. Kiedy się nam lody zmrożą wyjmujemy i przekładamy do blendera kielichowego,miksujemy.Teraz mamy płynne lody lub szejk jak kto woli . Rewelacja uwielbiammm. Przelewamy do takich fajnych kubeczków z grubą rurką.

Image and video hosting by TinyPic

09:26, rozowakuchnia
Link Komentarze (1) »
czwartek, 03 sierpnia 2017
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Komu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki drożdżowe ze śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie.

Składniki:

mąka pszenna typ 500 500 g

jaja 2 szt

śmietana 18% 4 łyżki

masło pół kostki

mleko 2 szklanki

drożdże świeże pół kostki

cukier pół szklanki

szczypta soli

Dodatkowo:

śliwki węgierki  12 szt

Lukier:

cukier puder 1 szklanka

sok pomarańczowy 4 łyżki

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do misy( przesiewamy ją najpierw) robimy dołek i wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem.Dodajemy 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże( mieszały łyżką by powstała zawiesina)Wsypujemy resztę cukru dodajemy jaja i wlewamy pozostałe mleko.Wyrabiamy ciasto jakieś 15 minut. Po wyrobieniu przykrywamy ciasto kloszem( Jak nie macie wystarczy zwykła ścierką) Po jakiś 40  minutach wyrabiamy ciasto ponownie robimy wałek i dzielimy je na 12 części.Każdą część rozpłaszczamy jak placuszka i kładziemy po 1 śliwce wypestkowanej.Robimy wałeczek i zlepieniem do dołu kładziemy bułeczki na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem i zostawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce polewamy je lukrem z cukru pudru i soku pomarańczowego.

IMG_7177

 

IMG_7179

środa, 02 sierpnia 2017
Zupa krem z cukinii

Dziś wam prezentuję zupę krem z warzyw i cukinii.Zupa o kremowej konsystencji pełna aromatu i smaku. Wyraźnie czuć smak cukinii czosnku i przypraw.Dodatek prażone pestki dyni idealnie pasują do kremu, tu nie ma grama śmietany za to mnóstwo warzyw .

Składniki:

cukinia 500 g ( już po odkrojeniu końcówek)

ziemniaki 4 szt

marchew 4 szt

natka pietruszki pęczek

czosnek 4 ząbki

seler 100 g

pestki dyni 2 garście

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę 2 litry, wkładamy obraną marchew natkę pietruszki,pokrojone ziemniaczki w kostkę.Doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy na małym ogniu. Powstanie wywar warzywny. Cukinie myjemy odcinamy końcówki i kroimy w kostkę( razem ze skórką) Smażymy na odrobinie oleju jakieś 20 minut i przekładamy do naszego wywaru z warzywami i gotujemy razem. Czosnek obieramy ścieramy na tarce i taki podsmażamy, dodajemy do zupy.Można dodać troszkę papryki mielonej ostrej.Kiedy nam się warzywa ugotują i zupa nabierze smaku zostawiamy do studzenia.Kiedy nam się już ostudzi blender-ujemy.Powstaje pyszny gęsty krem.Pestki podsmażamy na suchej patelni i posypujemy gorący krem( na talerzu) i podajemy.

IMG_7096

 

10:50, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel