wtorek, 13 września 2011
Rolada miesna w sałacie lodowe z sose-erem

                     Rolada mięsna z paprykami i ryżem główny składnik to sos-er Winiary

3 papryki czerwona zielona żółta

łopatka 500 gram zmielona

ryż 1 woreczek

sos-er 2 łyżki

papryka czerwona mielona 2 łyżeczki

sól , pieprz

sałata lodowa 12 listków

sos salsa Winiar 3 łyżki

jajko

Zrobiona rolada wyszła znakomicie a jaki ma smak super ostra z dodatkiem sos -era oraz sosu bolońskiego Winiar

Myjemy sałatę lodową rozkładamy na stole tak aby zachodziły listki na siebie 

Mięso doprawiamy porządnie papryką mieloną sosem salsa Winiar sola pieprzem dodajemy jajko i pozostałe składniki

 

 

Na sałatę kładziemy Farsz przygotowany z trzech papryk żółtej czerwonej zielonej papryki mielone sos-era  Winiar soli pieprzu  sosu salsa  Winiar i torebki ryżu

na Farsz kładziemy sałatę lodową 6 listków i zawijamy ściśle

Tak powstaje nam rolada z sałatą lodową smakuje wybornie pełna smaków i różnorodności

 

Teraz roladę zawijamy w folię aluminiową i do pieca pieczemy w 200 stopniach jakieś 1,5 godzinki

Powstała pyszna rolada

 

Z sos-erem można zdziałać cuda :)

Tagi: Soser
09:14, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 września 2011
Zieleono mi smaczny batoton szynka i fasolka szparagowa

                                 Postanowiłam przekombinować szynkę na baton mięsny i wyczarować nowe danie zaskoczyłam moich  milusińskich :)

Szynkowy baton z fasolka szparagową

-szynka wieprzowa 500 gram

- fasolka szparagowa ugotowana 300 gram

- jajko

- papryka czerwona mielona 3 łyżeczki

- sól czosnkowa 1 łyżeczka

- bulion wołowy babuni Winiar 1 sztuka

- folia aluminiowa

  1 Szynkękroimy w mniejsze kawałki

2 Wkładamy do blendera i miksujemy na papkę dodajemy jedno jako w trakcie miksowania

4 Po zmiksowaniu przekładamy do miski mięso

5 Miksujemy ugotowana fasolkę szparagową

6 Fasolkę i mięso łączymy doprawiamy przyprawami porządnie

7 Folię aluminiową kładziemy na stół dobre 40 centymetrów na to wykładamy nasz farsz doprawiony i formujemy baton zakręcamy jak cukierka Będziemy mieli pewność ze równo nam sie uformuje

8 Baton wstawiamy do garnka z wodą tak aby zakrywała woda do połowy go dodajemy bulion wołowy babuni Winiar i gotujemy około godzinki dla pewności w tym bulionie. Podałam jako danie obiadowe z ziemniakami z dodatkiem podpieczonej marchewki w paseczki oraz fasolki szparagowej dusiłam razem w bulionie wołowym babuni Winiar Pomysł wzięłam ze spotkania Ostatniego Gdzie gotował sam szef Jerzy Pasikowski i wyszło super jak to mój maż mówi palce lizać :)

 

Tagi: winiary
07:42, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
środa, 07 września 2011
Zupa krem z barszczu czerwonego

           Zainspirowana Kremem z barszczu Jerzego Pasikowskiego postanowiłam , ze sama spróbuje zrobić też takie cudo

Zupa krem barszcz czerwony

  • 4 duże ziemniaki
  • 4 duże marchewki
  • słoiczek 250 gram buraczków zawekowanych na zimę jeśli nie macie wtedy 4 średnie buraczki
  • czosnek 2 ząbki
  • ziele angielskie 2 szt
  • liść laurowy 2 szt
  • bulion drobiowy babuni Winiary 3 szt
  • śmietana 30% 150 gram
  • pieprz mielony
  • 4 litry wody
  • 2 łyżki barszczu czerwonego Winiary     

 

 

 

4 litry wody wlewamy do garnka dodajemy 2 listki laurowe i 2 ziela angielskie . wkładamy do garnka 4 ziemniaki przekrojone w ćwiartki oraz 4 marchewki przekrojone na połowę .wkładamy 2 ząbki czosnku . Dodajemy szczyptę pieprzu mielonego oraz buliony drobiowe. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie . Buraczki ze słoika dodajemy na samym końcu gotujemy jakieś 10 minut . Wyciągamy warzywa zupy i wkładamy do blendera i miksujemy na papkę która wraca z powrotem do zupy w ten sposób powstaje zupa krem . Po zmiksowaniu warzyw gotujemy w wywarze nasz krem jakieś 10-15 minut i dodajemy 2 łyżki barszczu czerwonego Winiary zmienia kolor i smak zaostrza dodajemy śmietankę 30% zamieszać 5 minut i gotowe .

Marchew i ziemniaki maja być po 4 sztuki

Gotujemy na rosołkach babuni drobiowych Winiary na małym ogniu buraczki na samym końcu oraz dwie łyżki barszczu Winiary

Ugotowane Warzywa przekładamy do miski aby przestygły a następnie do blendera wkładamy i miksujemy

Roztarte warzywa wkładamy z powrotem do wywaru dodajemy śmietanę 5 minut zagotować i gotowe smacznego wyszło pyszne zostało mi jeszcze na dzisiaj :)

Tagi: winiary
09:05, rozowakuchnia , Zupy
Link Komentarze (2) »
Pyszne bułeczki z serem i jabłuszkiem

                        Jak tu nie kochać słodkości jak one same się proszą aby je robić i jeść

Teraz to słodkie bułeczki mówią zjedzcie nas tak moja córcia mówiła kiedy je zrobiłam

Smakowite bułeczki serowe z jabłuszkiem

  • mąka 200 gram
  • mleko 50 ml
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kasia 100 gram
  • cukier 50 gram
  • twaróg 150gram-200
  • 1 roztrzepane jajko
  • nadzienie
  • 1 jabłko
  • lukier
  • cukier puder 140 gram
  • pół białka

Kasię wkładamy do garnuszka i rozpuszczamy w mleku . Do miski wsypujemy make z proszkiem do pieczenia i cukier. Składniki miksujemy wlewając rozpuszczona margarynę z mlekiem. Masę przekładamy na stół dodajemy twaróg i energicznie zagniatamy ciasto tak aby zrobiło nam się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na kilka milimetrów i kroimy w kwadraty 8 centymetrowe mi akurat wyszło 12. Na każdym kawałku ciasta kładziemy kawałek jabłka składamy na pół i sklejamy miejsce zlepienia roztrzepanym jajkiem . Bułeczki układamy na blaszce pokrytej pergaminem posmarować resztą jajka i piec 20 minut w 180 stopniach .Z cukru pudru i białka robimy lukier kręcimy, kręcimy i powstaje lukier polewamy przestudzone bułeczki smacznego 

 

Robiłam z podwójnej porcji aby wyszło nie 12 a 24 sztuki bo u mnie to idzie migiem :)

 

Szybko sie robi polecam są bardzo smaczne .

Ciacho z brzoskwiniami z puszki

                                   Natchniona pieczeniem ostatni tydzień piekłam same słodkości codziennie co innego

Ciasto Brzoskwiniowe wyszło udane nie przechwalam się spytajcie się mojej rodzinki :)

  • Kasia 250 gram
  • jajka 5 sztuk
  • mąka 2 szklanki
  • cukier 150 gram
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • brzoskwinie z puszki 500 gram
  • konfitura
  • cukier puder



 Kasię rozpuszczamy w garnku i zostawiamy do ostudzenia.  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem po czym dodajemy żółtka do piany . Następnie ciągle mieszając dodajemy na przemian make z proszkiem do pieczenia i rozpuszczona margarynę. Będzie potrzebna nam forma 22x27 smarujemy ja kasią i posypujemy mąką potem wylewamy ciasto do formy. Na cieście układamy polówki brzoskwiń. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez  godzinę. Upieczone ciasto udekorowałam konfiturą i posypałam cukrem pudrem .

Ciasto marchewkowe

                                         Postanowiłam trochę popisać ostatnio jakoś nie miałam czasu

Ciasto Marchewkowe bardzo pyszne polecam szybkie kurcze i szybko się je zjada wczoraj zrobiłam a dzisiaj prawie nie ma

  • Kasia 250 gram
  • mąka 2 szklanki
  • cukier 1,1/2 szklanki
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 gram marchewki startej



 

Obie maki mieszamy z proszkiem do pieczenia sodą i cynamonem.  Marchew zetrzeć na tarce i jeśli trzeba odciskamy sok.  Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę  Nadal ucierając dodajemy marchew i rozpuszczona Kasię. Na koniec dodajemy make wymieszana z dodatkami sypkimi . Wymieszane ciasto wylewamy na blaszkę którą najpierw smarujemy Kasią i posypujemy bułka tartą . Pieczemy godzinne w 180 stopniach smacznego .

08:20, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 06 września 2011
To już trzecie spotkanie z marką Winiary - Temat przewodni grzyby

                                    To już 3 spotkanie na które zostałam zaproszona mówię o wspólnym gotowaniu Winiar które odbyło się  w siedzibie Nestle. Produkty polecam MAJĄ DOBRE NAWET BARDZO DOBRE . Tym razem tematem przewodnim gotowania były grzyby :)

                         Przywitała nas niespodzianka na samym wstępie spotkania Sam

Jerzy Pasikowski szef kuchni hotelu Polonia Palace w Warszawie uraczył nas swoimi popisowymi daniami . Niestety nie było czasu by robić zdjęcia ale jedno danie zrobiłam ciekawe czy zgadniecie co to  za danie :)

Bardzo było smaczne każda/dy z  nas dostało takie super danie wyśmienite :)

Tutaj Jerzy Pasikowski robi zupę krem z barszczu czerwonego, nie pamiętam szczegółów dokładnie ale dowiem się i zrobię w domu taki krem bo był bardzo smaczny i co najważniejsze bez żadnych zagęszcza-ców

Nie mogłam oprzeć się pokusie i zrobiłam sobie fotkę na pamiątkę z szefem :)

                                             Wracając do spotkania potrawy były przeróżne od zup po zapiekane pieczone duszone  potrawy borowiki boczniaki kurki  było z czego wybierać

Oto jedno z moich dwóch dań które wykonałam

Kurki w śmietanie z rukolą i makaronem

  • 500 gram kurek
  • sos sałatkowy czosnkowo ziołowy Winiar 1 sztuka
  • 30% śmietana (około 300-400 ml)
  • 2 garście rukoli
  • natka pietruszki
  • masło, sól, pieprz
  • makaron penne  300 gram
  • pomidorki koktajlowe 6 szt

 

Kurki dokładnie umyć, Większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 2- 6 łyżki masła i następnie dorzucić kurki i smażyć przez kilka minut dodać sos sałatkowy czosnkowo ziołowy . Po ich podsmażeniu wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dusić grzyby, aż do zgęstnienia sosu. dodać pokrojone pomidorki na ćwiartki Na koniec pospać natką pietruszki. Tak przygotowane kurki podaję z makaronem i rukolą. Ugotowany makaron i odcedzony na sam koniec dodaje do sosu i posypuje rukolą



 

 Oraz 2 danie

Nadziewane pieczarki
20 szt dużych pieczarek
ryż 2 woreczki
ser  żółty starty  30 deko
rukola 2 garście
sos sałatkowy wiosenny ze szczypiorkiem 2 szt
pieprz sól
pomidory z puszki


Pieczarki umyć ze środka wszystko wyskubać ryż ugotować odcedzić ogonki i resztę co wyskubaliśmy us marzyc na patelni .ale nie do końca ,dorzucamy pomidory z puszki i dusimy z pieczarkami dorzucamy sos sałatkowy do smaku pieprz i sól teraz wrzucamy ser kiedy zaczyna się rozpuszczać wrzucamy ryż i pieczarki  na oko  sobie  mieszamy razem z ryżem następnie na koniec wyłączamy patelnie dodajemy rukole nadziewamy pieczarki  i wykładamy na blachę prostokątną  folią aluminiową wykładamy blachę układamy pieczarki przykrywamy folia i wkładamy  do pieca na pół godziny w 180-200 stopni aby nam sie szybko przypiekło w zasadzie tylko pieczarki maja nam dojść szybko bo farsz mamy prawie zrobiony

Bardzo podobało mi się to spotkanie  Rewelacja Poznałam Ciekawe osoby oraz nowe dania fascynujące potrawy :)

                       Jestem w trakcie duszenia farszu przeglądam sosy który dodać jak widać :) Wybrałam czosnkowo-ziołowy

Udało mi się zrobić nawet jedną fotkę z poznaną nową koleżanką Beatą która uwielbia gotować tak jak i ja mam nadzieję , że się nie pogniewa  nie mogłam oprzeć się pokusie :)


 

                                       Bardzo mi się podobało wspólne gotowanie potrawy były przepyszne i przemili ludzie Na koniec pamiątkowa fotka dań które robili wszyscy było ich tak dużo , że nie ma na pewno wszystkich ale większość jest.


Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel