środa, 26 września 2012
Jabłecznik ze skórką pomarańczową

                 Kiedy chce się coś słodkiego to do głowy przychodzi przychodzi tylko jedna myśl ciasto.

Jabłecznik najładniesze ciasto świata tak tak tak :)

SKŁADNIKI:

  • konfitura z jabłek pół litra
  • 3 szklanki mąki
  • 200 gram masła rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier 150 gram do ciasta
  • 4 żółtka
  • 4 białka cukier do białek 150 gram
  • skórka pomarańczowa 1 łyżeczka Kotanyi
  • barwnik żółty

PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypałam na stół z proszkiem do pieczenia zrobiłam zagłębienie i dałam 4 żółtka posypałam cukrem , dodałam rozpuszczoną margarynę i zagniotłam ciasto. Włożyłam do okrągłej formy wysmarowanej masłem ciasto nakłułam widelcem i wyłożyłam z słoika konfiturę z jabłek posypałam skórka pomarańczową . Białka ubiłam z cukrem dodałam barwnik żółty i wyłożyłam na ciasto piekłam w 160 stopniach godzinę . 

 

 

Słodkie jabłuszka

18:29, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
Kebab domowy

                      Chcę wam coś dzisiaj pokazać . Na pewno będzie smacznie i ciekawie :)

Jakiś czas temu dostałam produkty  z " Czarny wyszczupla "  Więc dzisiaj na Obiad kebaby

Użyłam produkty

  • mix sałat
  • pieczywo na kebab 5 sztuk
  • pomidory 3 sztuki
  • ogórek korniszon 5 sztuk
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • majonez 100 gram
  • keczup 100 gram
  • czosnek 2 ząbki sprasowane
  • pierś z kurczaka 1 podwójna
  • przyprawa do sałatek kamis  młynek  pzrekręciłam 3 razy :)

PRZYGOTOWANIE:

 

Pierś smażymy pokrojoną w kostkę maczamy w bułce tartej i jajku . Mix sałat Fit & Easy wkładamy do miski dodajemy pokrojone pomidory ogórki cebule i suszone pomidorki pokrojone dodajemy majonez keczup i czosnek sprasowany mieszamy dodajemy troszkę soli i pieprzu nadziewamy pieczywo do kebabu i smacznego. Bardzo smaczne polecam. 

Wywaliłam opakowanie ,a szkoda chciałam wam pokazać jak wygląda w opakowaniu pieczywo na Kebab .

 

Tagi: kebab
18:11, rozowakuchnia , Przystawki
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 24 września 2012
konfitury z jabłek

   Od rana wzięłam się za jabłka to właśnie ten czas na robienie przetworów z jabłek . Postanowilam zrobic konfitury którę będe miała jako dodatek do ciasta albo na kanapke jako dżem .

Nie trzeba nam wiele do zrobienia konfitur wystarczy

SKŁADNIKI:

  • 5 kg jabłek
  • 5 paczek cukier zelujący 3:1

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka umyłam obrałam ze skórki pokroiłam w ćwiartki powycinałam gniazda z nasionami . Starłam na wiórka ,maszynką robiłam szybko poszło. Odcisnęłam sok z jabłek i włozyłam do garnka połowę czyli 2.5 kg jabłek gotowałam 10 minut i dopiero wtedy dodałam 2.5 paczki cukru żelującego 3:1 Gotowałam razem i mieszałam 5 minut wkładałam w słoiki pół litrowe i stawiałam do góry dnem na 5 minut potem do piwnicy wyniosłam. Najbardziej zmudna praca to obieranie jabłek palce bolą hi hi narobiłam sobie odciski . Fakt mogłam wcześniej zdjąc obrączke i pierścionek było by znacznie lepiej .





 

 

Słodkie jabłuszka

Torcik śmietanowy

 Bez deseru nie może być tak moje dziecko powiedziało wychodząc do szkoły. Więc kochana mamusia wzięła sie do dzieła i zrobiła córci pyszny deser , a dokładnie

 

Torcik biszkoptowy .

Jest to szybkie ciasto lekkie w dodatku każdy lubi tak myślę bo jak tu nie lubić bitej śmietany

SKŁADNIKI:

  • 4 jaja
  • 6 łyżek maki tortowe
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka margaryny rozpuszczonej
  • 160 gram cukru
  • śmietana 400 gram 30%
  • konfitura malinowa Premium Rossa słoiczek
  • winogron czerwony 10 sztuk

PRZYGOTOWANIE: Zmiksowałam jajka z cukrem na puch razem Dopiero w wtedy dodałam mąkę przesianą na końcu dodałam łyżkę margaryny roztopioną. Wlałam do tortownicy masę i wstawiłam do pieca piekłam 25 minut w 150 stopniach wyszedł jasny i taki delikatny . Śmietanę ubiłam z odrobina cukru pudru dodałam 1 śmietan fix Przekładałam śmietaną i konfiturą malinową na wierzch dałam tylko śmietanę i winogron i gdzieniegdzie konfiturę malinową. 

 

 

 

Tagi: tort
14:10, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
Coś innego smacznego na obiad :)

Jak codzień pytanie

Co dzisiaj na obiad?

Słysze to codziennie, normalnie  nie wiem juz co robić aby umilić  czas przy obiedzie mojej rodzine wiadomo jedzienie sie powtarza , a chciało by się czegoś innego zjeść .

Gulasz z żołądków w sosie marchewkowym :)

SKŁADNIKI:

  • żołądki drobiowe 500 gram
  • marchew 5 średnich 300 gram
  • śmietana 18% 150 gram
  • rosołek drobiowy 1 sztuka
  • ziele angielskie 2 szt
  • liść laurowy 2 szt

PRZYGOTOWANIE: Umyłam żołądki wyczyściłam i włozyłam do garnka dodała ziele angielskie liść laurowy i rosołek drobiowy gotowałam na małym ogniu 40 minut. Marchew umyłam pokroiłam w kostkę dodałam po 40 minutach do żołądków gotowałam razem około 1 godzinki marchew zrobiła się miękka i zaczęła rozgotowywać się dopiero wtedy dodałam śmietanę 18% a zrobiłam to w ten sposób do szklanki wlałam z garnka trochę wywaru i dodałam śmietanę łyżką mieszałam do gładkiej masy i wtedy dodałam do garnka wyszedł pyszny gulasz z marchewka i żołądkami. Podawałam z ziemniakami





 

czwartek, 20 września 2012
Racuchy z jablkami i konfiturą malinową

                       

                               Przepyszne śniadanko

Racuchy z jabłkami i konfiturą malinową

SKŁADNIKI:

  • 400 gram mąki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jabłka 4 obrane i starte na tarce na wiórki
  • mleko 1 szklanka
  • oranżada biała i szklanka
  • cukier 200 gram
  • jajka 2 sztuki
  • konfitura malinowa 100 gram
  • olej

PRZYGOTOWANIE: Jajka zmiksowałam z cukrem dodałam mleko i oranżadę delikatnie rozmieszałam .Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksowałam. Jabłka obrałam ze skórki starłam na tarce na wiórka i dodałam do ciasta wymieszałam. Smażyłam na oleju z obu stron przewracając. Podawałam z konfiturą malinową do maczania racuchów .

Lubuję się w takich śniadaniach :)

                                        

 

 

 

Słodkie jabłuszka

Tagi: racuchy
17:03, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 września 2012
Muffiny śmietankowe zielone

    Zrobiłam jedne muffiny czerwone tak mi się spodobały , że wzięłam się i zrobiłam następne tym razem zielone. Głowa przestała boleć humor powrócił i nabrałam chęci do pitraszenia :)

Muffiny śmietanowe zielone

SKŁADNIKI:

  • jajka 3szt
  • mąka 1.1/2 szklanki
  • mleko 100 gram
  • budyń śmietankowy 1 sztuka
  • cukier 200 gram
  • margaryna rozpuszczona 200 gram
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • barwnik niebieski spożywczy

PRZYGOTOWANIE: Zmiksowałam jaja z cukrem na puch.Dodałam barwnik do miksującego się mleka .Budyń delikatnie wsypywałam na przemian z mąką i proszkiem do pieczenia . Margarynę rozpuszczoną i ostudzoną wlewałam strużką .Mleko dodałam na sam koniec. Ciasto starcza na 12 sztuk muffin. Kiedy wlewałam do blaszki to był kolor niebieski .Po upieczeniu zrobił sie zielony piekłam 25 minut w 170 stopniach .

Wypieki idealne

Muffiny czerwone z kokosem

 

        Na zły humor na ból głowy najlepsza rada sprawdzona upiecz coś słodkiego i zostań doceniona  przez rodzinę .Wypróbowałam radę  upiekłam i to kolorowe :)

Muffiny czerwone z kokosem

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 2.1/2 szklanki mąki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kokos 150 gram
  • cukier 200 gram
  • margaryna 200 gram
  • barwnik czerwony
  • mleko 100 gram

PRZYGOTOWANIE: Zmiksowalam cukier z jajkami na puch, dodałam do nich mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczona margarynę i mleko zmiksowałam , na sam koniec dodałam kokos i barwnik spożywczy .Ciasto nabrało czerwonego koloru ale po upieczeniu z wierzchu jest jakby pomarańczowe pomimo to wyszły naprawdę smaczne . 

 

Wypieki idealne

piątek, 14 września 2012
Penne carbonara z czerwoną papryką

Penne carbonara z czerwoną papryką

Nabrałam ochoty na coś lekkiego dzisiaj zrobić na obiad no i zrobiłam :)

 

SKŁADNIKI:

  • 2 papryki czerwone
  • kukurydza 100 gram
  • czosnek niedźwiedzi 2 -3 łyżeczki Royal Brand
  • sól pieprz do smaku
  • serek topiony 200 gram
  • śmietana 100 gram 18% kwaśna
  • makaron penne 200 gram

PRZYGOTOWANIE: Makaron penne ugotowałam i odcedziłam . Paprykę czerwoną umyłam i pokroiłam w kosteczkę . Na patelnie dodałam oliwę z oliwek i wtedy dałam paprykę czerwoną i kukurydze podsmażyłam potem zalałam woda dusiłam tak 30 minut. Dopiero wtedy dodałam przyprawy sól pieprz czosnek niedźwiedzi do smaku wymiesza lam pokroiłam serek topiony i wrzuciłam na patelnie rozpuścił się ,nabrał lekko pomarańczowego koloru . Na koniec dodałam śmietanę rozmieszaną w 3 łyżkach wody . Wszystkie składniki wymieszałam i dodałam makaron . Znowu wymieszałam i podawałam na gorąco . 

Czosnek niedźwiedzi

Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega miażdżycy.
Można dodawać do zup, sałatek i marynować w oliwie.



 

Tagi: penne
18:06, rozowakuchnia , Royal Brand
Link Komentarze (2) »
Muffiny z kawą

     No mój dzisiejszy dzień polega na pieczeniu gotowaniu i dogadzaniu mojej chorej córcę złapala ja grypa więc kochana mamusia dogadza córecce :)  Choć nie wiem czy zasmakuja jej mufiiny z kawą mi na pewno :)

Muffiny z kawą rozpuszczalna Prima

SKŁADNIKI:

  • szklanka mleka
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Prima
  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao rozpuszczalne jest jaśniejsze niż normalne :)
  • 200 gram cukru
  • 2 jajka
  • 250g margaryny

PRZYGOTOWANIE: Jaja z miksowałam z cukrem, dodałam na przemian rozpuszczoną margarynę i mleko oraz łyżkę rozpuszczalnej kawy mieszałam do rozpuszczenia wymieszałam . Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowałam na koniec dodałam rozpuszczalne kakao . Ciasto wkładałam łyżką wyszło mi 12 sztuk. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach . 

Primę znalazłam też na fb https://www.facebook.com/HistoriePrzyKawie?sk=wall   

Więc zapraszam na ich profil :)

 

 

16:02, rozowakuchnia , Prima
Link Komentarze (1) »
Muffiny marmurkowe

                 No to teraz ja bore udział w konkursie .Upiekłam specjalnie na te okazję  muffinki według przepisu Dusi

 

Muffiny marmurkowe- babeczka dla Dusi

 

 

280 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
115 gram cukru
2 jajka
6 łyżek oleju  lub 85 gram roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki kakao

Zmiksowałam jaja z cukrem i cukrem waniliowym na puch dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z tłuszczem. Podzieliłam ciasto na dwie części do jednej dodałam kakao i rozmieszałam. Wlewałam partiami ciasto raz jasne raz ciemnie piekłam 20 minut na środkowym poziomie w 170 stopniach 12 sztuk mi wyszło :) 

 

czwartek, 13 września 2012
Tiramisu

    Jaka niespodzianka kurier puka do drzwi otwieram ,a tam paczuszka z Primy no to naprawdę miłe zaskoczenie  Z tej okazji Tiramisu dzisiaj .Wykorzystałam kawkę rozpuszczalną z Primy zachęcam do odwiedzenia stronki  Cafe Prima  Finezja do niego :) Zachęcam również do odwiedzenia profilu https://www.facebook.com/HistoriePrzyKawie?sk=wall

Harmonijny smak, aromat przecudowny i do posmakowania oraz do deserów znakomita.

SKŁADNIKI:

4 x serek mascarpone

1 śmietana 30%

500 gram6 żółtek

8 łyżek cukru

3 paczki biszkoptów okrągłych 600 gram

3-4 łyżeczki żelatyny

kawa rozpuszczalna Prima 

maliny 300 gram

Żółtka ucieram z cukrem na puch Dodaje serki marszczone i miksuje . Śmietanę ubijam osobno na puch i dodaję do masy z serka i żółtek miksuje. Żelatynę zalewam paroma łyżkami letniej wody tak 150 gram pęcznieje potem wstawiam na gaz i rozpuszczam i ostudzoną dodaje do masy . Do formy dużej prostokątnej wkładam odrobinę masła smaruje a potem wkładam papier do pieczenia . Teraz okładam okrągłe biszkopty na dno wylewam polowe masy na nie i znowu układam biszkopty ale już zamoczone w kawie i kładłam na masie jeden obok drugiego. Znowu masa wyrównuje teraz na gładką masę i układam dość gęsto maliny polewam sosem malinowym i smacznego Ważne te ciasto musi stać 12 godzin najlepiej w lodówce a sosem polać przed podaniem .

Tagi: Tiramisu
13:33, rozowakuchnia , Prima
Link Komentarze (5) »

    Właściwie nigdy nie używalam mąki żytniej, aż do teraz i wcale tego nie żałuję :)

Pierogi wydają mi się lekkie i chrupiące fajnie smakują ,inaczej wyglądają są po prostu smaczne.

  • CIASTO:
  • 350g mąki żytniej Młyny Stoisław typ 2000
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • żółtko jajka
  • drożdże świeże 1/4 kostki
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska ziołowa 1 szczypta Kamis
  • kolorowe zioła do sałatek 1 łyżeczka Kamis
  • czubrica mielona 1/2 łyżeczki Royal Brand
  • Farsz
  • 500 gram pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • lutenica 2 łyżki ostra

PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypałam mąkę . Do szklanki wlałam ciepłe mleko dodałam drożdże i łyżeczkę cukru rozmieszałam dodałam do tego mleko i wlałam do mąki wymieszałam dodałam zioła i przyprawy i zostawiłam pod ściereczka na 15 minut kiedy zobaczyłam bąbelki wiedziałam że rośnie dodałam oliwę z oliwek i zagniotłam ciasto i zostawiłam pod ściereczka na 20 minut. W tym czasie pokroiłam drobno paprykę czerwona i pieczarki w cienkie plasterki i tak osmażyłam na koniec dodałam lutenice i trochę soli . Ciasto rozwałkowałam i wycinałam szklanką większą kółka i nakładałam na nie farsz składałam na połowę i widelcem zamykałam . Piekłam 25 minut w 180 stopniach smacznego .


Użyłam ciekawej przyprawy i chciałam wam o niej coś powiedzieć . Może najpierw odemnie pare słów Czubrica  ma specyficzny smak na pewno jestem o tym przekonana jak również o walorach samkowych pasuja mi idealnie dodałam do ciasta pierogowego  i fakt faktem smakowo wyszlo bardzo dobrze .

"Czubrica

Spokrewniona z cząbrem przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej.
Czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów.
Pod nazwą "trapezna" w Bułgarii można kupić tę przyprawę jako tradycyjną mieszankę składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki i czubricy. Popularna również w krajach byłej Jugosławii.
"



 

 

 

wtorek, 11 września 2012

 

    Kiedyś wam pisałam , że dostałam niespodziewanie paczuszkę a w niej mąkę do chleba 4 różne rodzaje dzisiaj wypróbuje  do pizzy mąkę i zobaczę co z tego wyniknie :) Mówią , że pizza z mąki żytniej jest zdrowsza więc to się okaże .

Pizza na cieście z żytniej mąki

SKŁADNIKI:

  • 200 gram mąki żytniej razowej typ 2000 Młyny Stoislaw
  • 200 gram mąki pszennej chlebowej typ 720 Młyny Stoisław
  • jajko
  • drożdże suche 7 gram
  • sól morska ziołowa szczypta Kamis
  • ognista mieszanka przypraw szczypta Kamis
  • bazylia 1 łyżeczka Kamis
  • oregano 1 łyżeczka Kamis
  • lutenica ostra 4 łyżki
  • jajka 3 gotowane
  • karkówka 200 gram usmażona
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • parmezan 100 gram
  • czosnek 3 ząbki
  • jogurt naturalny 25 ml
  • majonez 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto dwie mąki wsypujemy do miski dodajemy drożdże suche mieszamy na sucho potem jajko sól przyprawy i zioła troch letniej wody tyle by starczyło do wyrobienia ciasta .Zostawiamy pod ściereczką na 30 minut w tym czasie wyrośnie. Po 30 minutach wałkujemy ciasto i wkładamy do naczynia ja akurat miałam do zapiekania wiec upiekłam w tym . Na do ciasta wkładamy lutenice i łyzką na całym cieście smarujemy . Ugotowane jajka kroimy w krążki i kładziemy na ciasto potem karkówkę osmażoną wcześniej kroimy w paseczki i kładziemy na jajko teraz startym serem posypujemy i kładziemy na niego paprykę czerwona pokrojoną w paseczki i znowu posypujemy serem polewamy sosem czosnkowymi wkładamy do pieca na 15-30 minut aby nam się upiekła. sos czosnkowy sama wykonałam jogurt naturalny 125 ml 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sprasowanego.

Wykorzystałam makę z Młyny Stoisław

Warto było pizza wyszła wyśmienicie :)



 

 

 

 

 

 

Tagi: Pizza
21:09, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 10 września 2012
Szarlotka

               Jak to bywa bez słodkości sie nie obeszło w domu tylko szukają  gdzie coś jest jak skonczy się ciasto to wteedy lament , że już nie ma .Na szybkiego zrobilam im z jabłuszek ciasto. Załuje ejdna , że nie dałam trochę wiecej musu jabłkowego ale mimo to i tak jest pyszne :)

Szarlotka :)

  • 250 g margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • cukier puder 150 gram do ciasta
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 sztuka Kotanyi
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • 3 żółtka do ciasta
  • 3 białka do bezy
  • 150 gram cukru pudru do bezy
  • skórka cytrynowa  Kotanyi do bezy
  • mus jabłkowy 1 litr domowy można też kupić w skleinie gotowy
  • lukier
  • 150 gram cukru pudru
  • 3 łyżki kakao rozpuszczalne
  • 1 łyżka-2 wody

Do miski wsypujemy mąkę dodajemy 3 żółtka i cukier puder z proszkiem do pieczenia .Margarynę kroimy w wiórka i zagniatamy ciasto. Włożyłam do ceramicznego naczynia do zapiekania wysmarowanego margaryna i posypanego mąką i nakłułam widelcem dosyć gęsto . Na ciasto wyłożyłam mus jabłkowy .Białka ubiłam z cukrem pudrem i wsypałam 2 łyżeczki skórki cytrynowej .Wyłożyłam na mus jabłkowy. Piekłam 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu polałam lukrem kakaowym. 

 

 

Słodkie jabłuszka

Tagi: szarlotka
08:52, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »

 Weekend minoł  ,a wraz z nim pyszne jedzonko leniuchwaniu nie było końca :)

Faszerowane ziemniaczki



  • 8 ziemniaków
  • Papryka czerwona 2 sztuki
  • cukinia 1 sztuka 200 gram
  • sól morska ziołowa do smaku
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 3 łyżeczki Kamis
  • kozieradka pół łyżeczki Royal Brand
  • pieprz kolorowy zmielony pół łyżeczki
  • parmezan starty 100 gram

Ziemniaki umyłam , przekroiłam na połowę lekko posoliłam zawinęłam w folie aluminiowa i osobno zawinęłam każdego ziemniaka i tak upiekłam trwało to około 1 godziny :) Piekłam w 200 stopniach :). Paprykę umyłam pokroiłam w paseczki i na patelnie cukinie umyłam pokroiłam ją w słupki 4 centymetrowe .Dusiłam na małym ogniu dodając przyprawy . Ziemniaki po upieczeniu wyjęłam z folii i środki wykroiłam dodałam do papryki z cukinia i razem tak poddusiłam i nakładałam do ziemniaków i posypałam serem startym . Zapiekałam około 10 minut i podawałam na gorąco Polecam jestem zadowolona wyszło naprawdę smaczne :) 

 

 

 

 

 

sobota, 08 września 2012
Przekładaniec ze śmietaną

               Coś smacznego wyszło  jestem bardzo zadowolona szybko i smacznie to moja dewiza na weekend .Wygląda jak zwykła babka ale wcale tak nie jest.

3 jajka

2 szklanki mąki

proszek do pieczenia 1 łyżczeka

cukier 150 gram

kakao 2 łyżki

margaryna 200 gram

konfitura z malin Premium Rossa 250 gram

śmietana 30% 400 gram

smietan fix 2 opakowania

 

 

Żółtka miksujemy z cukrem  dodajemy ubite białka . Mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy nadal miksując Margarynę rozpuszczamy i dodajemy letnią nadal miksujemy na koniec dodajmy kakao . Formę do babki smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą . Wlewamy ciasto do formy pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Ciasto się upiekło i wystudziło teraz ścinam górę bo trochę się zaokrągliło .Przecinam na równe trzy placki babkę  smarujemy konfiturą z malin, a następnie ubitą śmietaną i tak po kolei każdy placek. Na samej górze kładziemy tylko śmietanę i posypujemy rozpuszczalnym kakao .  Wyszło pyszne naprawie wczoraj zrobiłam dzisiaj nie ma :).

 

 

 

 

 

12:36, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 07 września 2012
Pyszny chleb razowy ze słonecznikiem i siemię lniane

   Dzisiaj spotkała mnie miła niespodzianka dostałam od firmy ‘Młyny Stoisław’ paczuszkę z czterema rodzajami mąki typowej do chleba i paczuszkę kaszy gryczanej  . Bardzo się ucieszyłam zwłaszcza z mąki .Będę mogła teraz wypróbować do pieczenia chleba to mój pierwszy pomysł na wykorzystanie mąki . Potem to zobaczymy na co przyjdzie mi ochota :)


Dzisiaj wypróbuję dwie mąki które  dostałam , a będzie to

Mąka Żytnia Typ 2000 Chlebowa 900 g. 

Mąka żytnia typ 2000 razowa z Młynów ze Stoisławia znakomicie nadaje się do przygotowania zakwasu, żuru, wypieku pierników i domowego chleba Ma gwarantowaną wysoką jakość oraz znakomite walory wypiekowe.


Mąka Pszenna Typ 750 Chlebowa 1 kg

Mąka pszenna typ 750 CHLEBOWA jest najlepsza do domowego wypieku chleba, można stosować ją również do zagęszczania sosów, przyrządzania zasmażek. Ma gwarantowaną wysoką jakość oraz znakomite walory wypiekowe.


 Razowy chleb ze słonecznikiem i siemię lniane

250ml wody
400g maki pszennej chlebowej typ 750

100g mąki  żytniej razowej  chlebowej typ 2000
2 łyżeczki soli

słonecznik 120 gram

siemię lniane 2 łyżeczki

suchych drożdży lub 7g
Składniki suche wsypujemy do maszyny do pieczenia i słonecznik z siemię lniane  . Na koniec wlewamy wodę i wstawiamy etap 3 godzinny .


Wpis że został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". 

Upiecz Smakowity Chleb!

środa, 05 września 2012
Bułeczki śniadaniowe

Śniadanie z pysznych świeżych jeszcze ciepłych bułeczek  .Córka do szkoły zabrała na drugie śniadanie

  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej Kotanyi
  • 750 ml mąki
  • 1 łyżka cukru do drożdży
  • 3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Kotanyi

Do miski wsypałam mąkę zrobiłam zagłębienie i tak zostawiłam . Do małego garnka wlałam pól szklanki mleka i masło mieszałam do rozpuszczenia . Drugą połowę mleka czyli pół szklanki podgrzałam lekko i rozpuściłam w nim drożdże . Mleko z rozpuszczonymi drożdżami i łyżką cukru wlałam do wgłębienia w misce z mąką delikatnie rozmieszałam  . Mleko z masłem przelałam z garnuszka do miski , posypałam skórką pomarańczową krojoną i szczyptą soli dodałam cukier z prawdziwa wanilią .Teraz wyrobiłam ciasto i zostawiłam pod ściereczką na godzinę ,żeby ciasto dobrze wyrosło. Po godzinie wyrobiłam jeszcze raz ciasto podzieliłam na połowę rozwałkowałam na około 1,5 centymetra i wykrawałam serduszka i kwadraciki moja córcia przepada za tymi bułeczkami zwłaszcza kiedy może je  jeść z konfiturą. Piekłam koło 25 minut  w 180 stopniach . Bułeczki wyszły z pyszną chrupiącą skórką i bardzo mięciutkie w środku. Bułeczki smakują też z majonezem i pomidorkiem ,tak moja córcia lubi jeść .



Wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". 



Upiecz Smakowity Chleb!

Tagi: bułeczki
12:59, rozowakuchnia , Sniadania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 04 września 2012
Chleb domowy ziołowo-pomidorowy

          Dzisiaj zaprezentuje wam domowy chleb pomidorowo -ziołowy ,który dopiero co upiekłam. Po wczorajszym pieczeniu nabrałam ochoty na chrupiący chleb własnej roboty . Wczorajszy już zjedzony . Wpis przygotowałam w ramach zabawy „Upiecz Smakowity Chleb!”, której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny „Smakowita”.

2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli

2 łyżeczki suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis

1 łyżeczka kozieradka Royal

1/3 paczki drożdży piekarskich lub 1 paczka suchych
3 łyżki słonecznika
250 ml wody

 Tym razem zrobiłam trochę inaczej ,do miski wsypałam mąkę, drożdże .Wymieszałam dodałam zioła suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią ,sól, łyżeczkę kozieradka i znowu wymieszałam aby składniki się połączyły .Dopiero wtedy wsypałam składniki do pojemnika opiekacza wlałam szklankę wody zamknęłam i ustawiłam na jasną skórkę  etap 3 godzinny . Ale zapachy się rozchodziły po kuchni, zerkałam co jakiś czas jak piecze się chlebek . Jestem bardzo zadowolona chleb po upieczeniu smakuje wyśmienicie .Pachnie w całym domu jakby zapiekankami . Idealne połączenie z Lutenicą którą nie omieszkałam wypróbować  akurat na świeżo upieczonym chlebku posypałam startym serem .

Upiecz Smakowity Chleb!

Penne z cukinią i pieczarkami

 

                Penne z cukinią i pieczarkami



  • Cukinia 300 gram
  • pieczarki 5 sztuk
  • papryka czerwona połowę jednej sztuki
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2 łyżeczki Kamis
  • czosnek 3 ząbki
  • sol
  • pieprz kolorowy  zmielony szczypta
  • penne Lubella 250 gram

Penne ugotowałam w lekko osolonej wodzie odcedziłam przełożyłam do miski . Cukinie starłam na wiórka i zaczęłam smażyć , dodałam czosnek w plasterkach i suszone pomidory z bazylia i oregano wymieszałam , posoliłam i popieprzyłam.. Pieczarki i paprykę czerwona pokroiłam drobno w plastry cieniutkie i przesmażyłam z cukinią . Dodałam z zalewy suszone pomidory pokroiłam je drobniej . Wymieszałam z makaronem i podawałam na gorąco .

poniedziałek, 03 września 2012
Domowy chleb ze słonecznikiem

   Dzisiaj zaprezentuje wam domowy chlebek ze słonecznikiem który dopiero co upiekłam. Musze jednak przyznać wpis przygotowałam w ramach zabawy „Upiecz Smakowity Chleb!”, której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny „Smakowita”.

2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
1/3 paczki drożdży piekarskich lub 1 paczka suchych
3 łyżki słonecznika
250 ml wody

Do miski dodałam składniki suche wymieszałam . Wsypałam składniki do pojemnika dodałam wodę letnią i tak pracowało potem rosło i znowu pracowało ciasto i w końcu upiekło się Robiłam chlebek w opiekaczu do chleba. Po wyjęciu zostawiłam na 30 minut do ostygnięcia  . Pokroiłam w kromki posmarowałam smakowitą i posmarowałam powidłami ze śliwek  Musiałam zjeść kawałek tak pysznie wyglądał chlebek ze słonecznikiem a jak smakował :)


Upiecz Smakowity Chleb!

Tagi: chleb
19:30, rozowakuchnia , Sniadania
Link Komentarze (1) »
Pierś z kurczaka na szybko

Drugie danie to będzie cos szybkiego dzisiaj .

Pierś z kurczaka z marchewką

  • Pierś z kurczaka 1.1/2 kg
  • marchewka prosto z ogródka 8 sztuk takich mniejszych dałam w całości
  • Przyprawa do kurczaka
  • ziemniaczki
  • koperek lub pietruszka do posypania na ziemniaczki

Pierś umyłam pokroiłam w kostkę taka większą kostkę obtoczyłam je w przyprawie do kurczaka. Na patelnie wlałam oliwę z oliwek i na tym podsmażyłam pierś ze wszystkich stron . Dodałam marchewkę tez posypałam przyprawą do kurczaka podpiekłam i zalałam wodą by wszystko się poddusiło po jakieś 30 minutach zdjęłam pokrywkę i mieszałam do odparowania . Ugotowałam ziemniaczki i podawałam z upieczoną piersią i marchewka posypałam pietruszka świeżą i koperkiem . 

Biała zupa z warzywami

                 Co na obiad oto jest pytanie nie chce mi się iść na zakupy w domu nie ma nic z czego można było by coś zrobić w takim razie robię zupę z tego co mam .

  • 300 gram kości ze schabu
  • marchew 4 sztuki
  • ziemniaki 6 szt
  • śmietana dałam 150 mili takiej du zupy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 rosołki drobiowe
  • łyżeczka majeranku
  • ocet do smaku chodzi o kwaskowatość

 Ugotowałam wywar na kościach ze schabu dodałam ziele angielskie lisic laurowy i majeranek . Obrałam ziemniaki i pokroiłam w kostkę marchewki małe dałam w całości gotowałam na małym ogniu Kiedy warzywa były już miękkie wtedy do szklanki wlałam trochę wywaru dodałam do niego mąkę ziemniaczana wymieszałam i wtedy dodałam śmietanę delikatnie wymieszałam i dodałam do zupy . Za nim zaczniecie mnie potępiać za make ziemniaczana i ocet który dodaje do smaku . Wypróbuje i zróbcie zupę:) Ocet daje na końcu :) 

Nawet jeśli komuś nie psuje jak zrobiłam zupę i z tego co dodałam  to nic każdy ma prawo sie wypowiedzieć kiedyś nasze mamy miały mniejsze pole do popisu i dawały sobie radę .



Tagi: żurek
15:27, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
Kompot z gruszek

 Przywiozłam karton gruszek  z działki około 20 kg Od rana obieranie upychanie i gotowanie ale opłacało sie teraz mam kompoty na zimę z gruszek

  • 4 kg gruszek ( mogą być miękkie i twarde)
  • 2 łyżki na słoik cukru
  • woda
  • goździki ( po 2-3 na słoik)

Gruszki umyłam obrałam ze skórki i wycięłam środki pokroiłam w ćwiartki. Słoiki wyparzyłam .Do każdego słoika wsypałam goździki i 2 łyżki cukru wlałam po 100 mili wody i rozmieszałam cukier . Zalałam do pełna zimna wodą. Do garnka na spód włożyłam ściereczkę i na niej ustawiałam słoiki w letniej wodzie. Gotowałam 25 minut od zagotowania po wyjęciu stawiałam do góry dnem .

 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel