poniedziałek, 30 września 2013
Domowy makaron smażony z jajem

Jeśli jest tak jak dzisiaj brzydko szaro pada a ty nie wiesz co masz zrobić na obiad to mam pomysł zrób tak jak ja makaron domowy .

Ciasto na makaron:

300 gram maki

3 jaja

szczypta soli

 150 ml wody letniej

Dodatki:

jaja 3 szt

ser gouda 200 gram

papryka mielona czerwona

sól,pieprz do smaku

1. Wsypuje na stół mąkę dodaję szczyptę soli.

2. Wodę wlewam letnią i wyrabiam ciasto.

3. wałkuje i podsypuje mąką jeśli trzeba

4. Przepuszczam przez maszynkę do makaronu  .

5. Gotuje w lekko osolonej wodzie ,przecedzam.

6. Makaron smażę na patelni dodaje ser starkowany i jaja

Dosłownie chwila i mamy szybki obiad.

 

 

06:56, rozowakuchnia , Makarony
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 września 2013
Pyszne drobiowe roladki z szynką parmeńską

Pyszny obiad z piersi z dodatkiem szynki parmeńskiej , zaszalałam ale wyszło bardzo smaczne.

-pierś z kurczaka kg -10 plastrów
- szynka parmeńska koło 10 szt
-ser gouda 10 szt
-sól prowansalska do smaku Kamis
-pieprz biały mielony do smaku Kamis
- papryka węgierska mielona do smaku Royal Brand
-kg ziemniaków
-papryka węgierska 2 łyżeczki Royal Brand


-sól cytrynowa do smaku Royal Brand
pieprz mielony kolorowy  do smaku Kamis

 

1. Pierś z kurczaka pokrojona na 10 plastrów.
2. Posypujemy każdy plaster piersi solą pieprzem i papryką mieloną.
3. Teraz kładziemy plaster sera i plaster szynki parmeńskiej .
4. Zawijamy roladki i spinamy wykałaczkami .
5. Smażymy na oleju Rapso i podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami i piklami .


11:05, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (2) »
piątek, 27 września 2013
Konkurs makaronowy

Mam dla was fajny konkurs , trwa kampania makaronowa Makaron Rządzi Zdrowo.

MAMY JESIEŃ więc konkurs będzie w tym kierunku.

1. Przygotuj danie z makaronem w jesiennej aranżacji .

2. Przy daniu ma być karteczka "  Smaczna jesień dla Różowej Kuchni "

3. Maksymalnie 3 dania możesz dodać do konkursu które wstawisz na mojej stronie  stronie Fb

4. Nagrodzonych zostanie 5 osób

5. Nagrodami są (torba+koszulka) od  Makaron Rządzi Zdrowo.

6. Konkurs trwa od 27.09.2013 do 14.10.2013

7. Wyniki zostaną ogłoszone 15.10.2013 

09:49, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 26 września 2013
Pieczarkowa zupa

Pieczarkowa , delikatna smaczna

-300 gram pieczarek

-ziemniaki 6 szt

-korpus 300 gram

-marchewka 3 szt

-olej rzepakowy
-śmietana 30 % 200 ml
-sól do smaku

-pieprz biały mielony

- liść laurowy 3 szt

-ziele angielskie 3 szt

1. Robimy wywar rosołowy,  czyli marchewka , ziele angielskie, liść laurowy  , dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki .

2. Gotujemy na małym ogniu , wyjmujemy korpus , kiedy stwierdzimy że już się ugotował .

3. Pieczarki myjemy kroimy w plasterki i smażymy na oleju rzepakowym

4. Przekładamy pieczarki do wywaru mięsnego.

5. Gotujemy z 30 minut i dodajemy śmietanę, dosłownie chwila i gotowe .

 

 

14:01, rozowakuchnia , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 września 2013
Tort malinowo śmietanowy -(Zestaw do tortów, 3 części)Zenker Tortenboden (2411)

Tort o śmietanowo malinowym smaku z krążkami bezy

Zapraszam na pyszny rarytas :)

 Lubimy kiedy nasze torty wychodzą zgrabne,  równe , mam coś dla was właśnie aby takie były . Wasze oczekiwania zostaną spełnione dzięki Zestawowi do tortu składającego się z 3 części   

 

Zenker Tortenboden (2411)



Mam je ze sklepu internetowego redcoon.pl

Krążki biszkoptu wychodzą równe, nóż jest idealny , a podstawka do tortu pasuje w sam raz.

 

Biszkopt:
5 jaj
5łyżek mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka margaryny Kasia rozpuszczona
cukier 150 gram
Beza 2 krążki:
4 białka
180 gram cukru
1 łyżeczka octu winnego
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
Poncz:
nalewka wiśniowa z wiśniami 100 ml
woda gorąca 100 ml
Krem do środka tortu:
śmietana 500 ml 30%
maliny z rumem 100 gram
śmietan fiks 3 szt
Krem na wierzch tortu:
1/2 litra mleka
budyń waniliowy na (1/2 litra mleka)
2 żółtka
1/2 szk cukru
2 x cukier waniliowy
łyżka maki ziemniaczanej
łyżka maki pszennej
150 gram miękkiej Kasi do masy budyniowej
Posypka na tort:
orzechy tarte włoskie 100 gram

wiśnie z  nalewki do dekoracji


1. Robimy biszkopt z podanych składników.Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. ostudzony kroimy na 3 krążki , nasączamy ponczem wiśniowym.
2 Ubijamy śmietanę dodajemy maliny z rumem i śmietan fix miksujemy przekładamy biszkopt krem beza biszkopt krem beza
3. Przygotować krem budyniowy
Polowe mleka roztrzepać z budyniem, żółtkami, mąkami i cukrami - druga polowe zagotować, wlać mieszankę mocno roztrzepując, aż do zagotowania.
Wystudzić i dodać margarynę miękką Kasia 150 gram zmiksować i nakładać na tort boki i wierzch. Na koniec posypujemy orzechami włoskimi tartymi i dekorujemy wiśniami z nalewki
.

 

 

08:45, rozowakuchnia , Torty
Link Komentarze (2) »
wtorek, 24 września 2013
Udka faszerowane grzybami leśnymi

Propozycja na danie z dodatkiem leśnych grzybów. Jest to typowo jesienne danie rozgrzewające :)

                     Faszerowane udka z kurczaka grzybami leśnymi i mięsem wieprzowowołowym

6 udek z kurczaka

300 gram mięsa wieprzowowołowego

ser gouda 200 gram

300 grzyby leśne podgrzybki kozaki ( po ugotowaniu się z mniejszą trzeba pokroić drobno)

sól ,pieprz, papryka czerwona mielona słodka


1. Myjemy udka kurczaka, wycinamy kości , zostawiamy na samym końcu , tak pół centymetra kosteczkę , aby farsz nie wyszedł .

2. Milimy mięso wołowe i  wieprzowe , łączymy je ze sobą, dodajemy pieprz  , sól , paprykę czerwoną mieloną słodką .

3. Wyrabiamy mięso z przyprawami, dodajemy ugotowane wcześniej grzyby leśne pokrojone w plasterki i usmażone wcześniej na oleju rzepakowym  i ser starkowany  .

4. Faszerujemy udka nadziewamy je farszem i spinamy wykałaczkami .

5. Do szklanego naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki oleju rzepakowego wkładamy duka i posypujemy je odrobina papryki czerwonej mielonej.

6. Pieczemy w 200 stopniach  60 minut od czasu do czasu polewamy je olejem .

7. 1 kg ziemniaków już po obraniu  nacinamy nożem na samej górze  i posypujemy solą i papryką czerwoną mieloną słodką, zapiekamy 60 minut w foli aluminiowej , podajemy z faszerowanym udkiem z kurczaka .

 

 

15:26, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 września 2013
Szarlotka

Szarlotka w sam raz na jesienne dni . Pyszna i delikatna i jaki zapach unosi się w domu.

Spód ciasta:
2 szk mąki
2 żółtka
cukier waniliowy
2 łyżki śmietany
pół szk cukru
pół margaryny
1 kg jabłek

Kruszonka:
2 szk mąki
pół szk cukru
1 łyżeczka cynamonu
pół margaryny
1 żółtko

 

1. Do misy wsypujemy mąkę,  dodajemy rozpuszczoną margarynę.

2. Roztrzepane żółtko z cukrem   i cukrem waniliowym wlewamy do misy , dodajemy śmietanę.

3. Na chwile włączamy mikser 2 minuty .

4. Wyjmujemy ciasto i wykładamy dno tortownicy.

5. Składniki na kruszonkę łączymy razem i zagniatamy wkładamy do zamrażalnika na 30 minut

6. Jabłuszka obieram wycinam gniazdka i ścieram na tarce na wiórka odciskam z soku i posypuje cukrem 3 łyżkami i kładę na ciasto kruche na to ścieram kruszonkę na tarce i posypuje , wkładam do pieca na 50 minut i piekę w 170 stopniach .

 


Tagi: szarlotka
12:09, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (4) »
sobota, 21 września 2013
Pierogi z mięsem i grzybami lesnymi

Pyszne pierogi z mięsem wołowo wieprzowym i grzybami leśnymi .

 

Ciasto na pierogi:

2 szklanki mąki

3/4 szklanki wrzątku

 jajko

sól szczypta

 

1 Do miski wsypuje mąkę.

2. Gotuje wodę  przelewam do szklanki i wlewam do mąki.

3. Dodaje szczyptę soli i żółtko.

4. Miksuję chwile do połączenia składników.

5. Dodaje łyżkę  oleju rzepakowego i wyrabiam ciasto.

6. Wałkuje ciasto i wycinam kołka robię to miseczką szklaną

 

200 gram mięsa wołowego zmielonego

200 gram mięsa wieprzowego zmielonego

400 gram grzybów leśnych ( podgrzybki ,prawdziwki kozaki ) , po ugotowaniu będzie mniej.

czosnek 4 ząbki

sól do smaku

pieprz biały Kamis do smaku

 

1.Mięso wołowe i wieprzowe łączę dodaje sól i pieprz do smaku i jajko.

2. Czosnek sprasowany dodaje do mięsa.

3. Czyszczę grzyby i kroje drobno jak najdrobniej i gotuję.

4. Grzyby przecedzam na durszlaku jest ich o połowę mniej.

5. Grzyby smażę na oleju rzepakowym ostudzone i odsączone dodaje do mięsa, wyrabiam farsz .

6. Nakładam farsz na ciasto zlepiam je i od razu gotuje .

7. Podaje od razu po ugotowaniu są przepyszne .

 

 

10:49, rozowakuchnia , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 września 2013
Pierogi z jabłłkiem i cynamonem

Jesień nasza polska piękna jesień , niesie dla nas pełno bogactw z których możemy zrobić  pyszne ciasta i nie tylko. Dla was i dla mnie dzisiaj

                                            Pierożki z jabłkiem

Ciasto na pierogi :

300 gram mąki tortowej

jajko

szczypta soli

150 ml wrzątku

1. Z mąki jaja ,soli i wody zagniatam ciasto pierogowe.

2. Wałkuje i wycinam kółka.

Farsz do pierogów:

jabłka 4 duże

łyżeczka  cynamonu

 łyżki cukru

1. Jabłka obieramy wycinamy gniazdka nasienne .

2 .Trzemy jabłka na jarzeniówce dodajemy cukier i cynamon.

3. Jabłka smażymy na patelni czekamy aż odparuje sok.

4. Nakładam ostudzone jabłuszka na ciasto na pierożki i zlepiam.

5. Gotuje do wypłynięcia pierożków  , podaje z przesmażonymi  jabłkami.

 

15:31, rozowakuchnia , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 września 2013
Piernik orzechowo-marchewkowy

Coś pysznego i pachnącego  w domu unosi się cudowny zapach imbiru ,orzechów marchewki . Wiecie już co to może być?

Tylko piernik potrafi tak pięknie pachnąc zapach  unosi się  po całym domu.

3  jaja

300 g mąki tortowej

 tarte marchewka  2 szklanek

szczypta imbiru mielonego

2 łyżki kakao

20 g przyprawy do piernika

2 łyżeczki sody

1/2 szklanka cukru jasnego trzcinowego

200 g margaryny Kasia

1 szklanka tartych  orzechów włoskich

Polewa:

szklanka cukru pudru

sok z cytryny 2 łyżki

serduszka czekoladowe do dekoracji

orzechy tarte włoskie do dekoracji

 

1.Zmiksowałam żółtka  z cukrem i rozpuszczoną margaryną

2. Mąkę zmieszałam z sodą i kakao, przyprawa do piernika i szczyptą imbiru  oraz orzechami włoskimi  dodałam do masy żółtkowej.

3. Białka ubiłam osobno z 4 łyżkami cukru i dodałam do ciasta.

4. Marchewkę startą dodałam na samym końcu  , wymieszałam

5. Przełozyłam ciasto do foremki silikonowej na babkę prostokątną wysmarowaną margaryna i posypaną bułką tartą . Posypałam orzechami na całej powierzchni

6. Piekłam 55 minut w 180 stopniach.

7. Z cukru pudru soku z cytryny zrobiłam lukier polałam ostudzony piernik i udekorowałam tartymi orzechami i czekoladowymi serduszkami.



 

 

08:51, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 września 2013
Buraczki tarte do zupy albo zupę

Jak przetwory to przetwory więc tym razem zrobiłam buraczki tarte takie do zupy na barszcz

  • 3 kg średnich ugotowanych w łupinie buraczków
  • 1,5 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mielonego pieprzu białego Kamis
  • 5 łyżek octu 10% Jamar
  • 1/3 szklanki oleju Rapso

 

Bardzo prosto się je robi.

1. Buraki wkładamy do garnka w łupinach i gotujemy do miękkości .

2. Przekładamy gorące do chłodnej wody i obieramy szybko bo parzy ( Obieram je w rękawiczkach bo można paluchy strasznie wybrudzić)

3. Buraki kroje na 4 części a potem ścieram na tarce o grubych oczkach  albo maszynka i sito o grubych oczkach .

4. Do miski wkładam starkowane buraki , dodaje sól cukier pieprz ocet i olej , mieszam składniki.

5. Przekładam buraczki w słoiki i pasteryzuje je koło 15 minut od chwili zagotowania .

 



niedziela, 15 września 2013
Medaliony drobiowe

 Mięso stwierdził mąż kiedy zapytałam się go co chce na obiad.

Pomyślałam sobie no nie znowu mięso  mam już dosyć mięsa

Ale co nie robi się dla tych których kochamy i mięso będzie.

Pierś z kurczaka 12 plastrów

brokuły ugotowane 100 gram i zmiksowane

ser gouda 200 gram starty

Panierka:

jaja 3 szt

bułka tarta 200 gram

papryka mielona czerwona słodka 1 łyżeczka

olej rzepakowy do smażenia

 

Dodatkowo:

Part Dip czosnkowy do mięs ( robimy go według tego co pisze na opakowaniu )

Plastry piersi doprawiamy solą pieprzem i odrobiną mielonej czerwonej papryki .

Gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie , następnie miksujemy.

Ser gouda ścieramy na tarce na średnich oczkach .

Ser i zmiksowane brokuły łączymy ze sobą.

Kładziemy plaster piersi na to plaster sera .

Teraz łyżką nakładamy brokuły ze serem i dociskamy drugim plastrem sera nakładamy  dip czosnkowy.

Na to kładziemy następny plaster piersi , lekko tłuczkiem na około piersi tłuczemy aby nam się piersi skleiły .

Maczamy w jajku i bułce tartej wymieszana z papryką czerwoną , solą czosnkową.

Smażymy na oleju rzepakowym z obu stron pod przykryciem.

Wychodzą fajne medaliony .

 

 

16:47, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
Pyszne ciacho ze śliwkami

No to czas słodkości jeszcze trwa . Zapraszam na moje ciacho .

Pyszne ciacho ze śliwkami mniam

250 gram  mąki krupczatki

250 gram mąki tortowej pszennej

3 jaja

180 gram cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki imbiru

śliwki z litrowego kompotu ;)

olej rzepakowy 150 ml

1. Miksujemy jaja z cukrem na puch

2. Dodajemy olej rzepakowy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia

3. Na samym końcu dodajemy imbir w proszku do smaku.

4. Formę smaruje margaryną posypuje mąką.

5. Przekładam połowę ciasta układam odsączone śliwki z kompotu.

5. Druga połową ciasta zakrywam śliwki.

6. Piekę 50 minut w 170 stopniach.

7. Po upieczeniu i ostudzeniu posypuje cukrem pudrem.


14:04, rozowakuchnia , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 14 września 2013
Chleb z ziarnami

Nie pochwaliłam się jeszcze?

Kupiłam w końcu blender planetarny Kenwood  KM 266 900 VAT

Teraz mam własny wymarzony , robię dzisiaj nim ciasto na chleb drożdżowy

Drei Minuten Brot -  inaczej Szybki chleb z ziarnami

Składniki:

 

  •  40g świeżych drożdży
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu balsamicznego Kamis
  • 50g ziaren słonecznika
  • 50g otręby pszenne  Kupiec
  • 100gmigdały Kresto obrane i posiekane można kupić po 100 gram w małych paczuszkach
  • cukier 2 łyżki
  • woda 500 ml



 

1. Zaczyn :

150 gram wody cukier i drożdże rozmieszać do rozpuszczenia w letniej wodzie , dodajemy 2 łyżki mąki mieszamy . Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.

2. Do miski wlewamy wodę (Użyłam robota )350 ml dodajemy rozczyn delikatnie mieszamy.

3. Dodajemy obydwie mąki , sól  , ocet i włączamy robota na 3-4 minuty aby zamieszał.

4. Wymieszałam słonecznik, migdały i otręby razem , dodałam do ciasta.

5.  Ciasto przełożyłam do keksówki 30 cm wysmarowałam ja margaryna i posypałam mąką , na wierzchu posypałam słonecznikiem  .

6. Piekłam godzinkę w 225 stopniach.

7. Wyszedł bardzo smaczny polecam :)

 

 

piątek, 13 września 2013
Drobiowe roladki z zapiekanymi ziemniaczkami

Jeśli nie wiecie co zrobić na szybko i w dodatku goście idą to wam polecę

Pyszne roladki z piersi z kurczaka .Robi się szybko i są przepyszne.

"Twój przepis na imprezę!"

1 kg piersi z kurczaka

ser gouda 10 plastrów

baleron gotowany 10 plastrów

Sól prowansalska do smaku

czosnek niedzwiedzi do smaku

sos Party Dip Meksykański 2 szt ( robimy według tego co pisze na opakowaniu )

ziemniak malutkie 1 kg

papryka słodka mielona szczypta

sól cytrynowa szczypta

 

1.Piersi kroimy w plastry  doprawiamy solą , pieprzem , papryką, czosnkiem niedzwiedzim .

2. Każdy plaster piersi smarujemy sosem Meksykańskim  zrobionym  specjalnie do roladek z piersi .

3.  Na posmarowaną  sosem pierś kładziemy plaster sera i plaster baleronu.

4. Zwijamy roladkę i spinamy wykałaczkami.

5. Smażymy na oleju rzepakowym z obu stron, dusimy je  aż będą miękkie.

6. Małe ziemniaczki obieramy i w całości wkładamy do rękawa doprawiamy solą pieprzem , papryką czerwoną mieloną .

7. Zapiekamy koło 1 godziny w 180 stopniach , podajemy z roladkami .

 

Konkurs Celebro- Wyniki

Konkurs zakończony . Przejrzałam wasze wpisy konkursowe  i podjęłam decyzje. Moi pomocnicy córcia  i mąż pomogli  mi w wyborze . Trudno było wybrać bo wszystkie dania , desery wpadły nam w oko .

Więc tak Ja wybrałam

Wątróbka duszona w winie z jabłkami -  Uwielbiam wątróbkę a w takim wykonaniu jeszcze jej nie robiłam . Przepis przypadł mi do gustu i to bardzo. Kierowałam się przepisem i wykonaniem foto nie jest najważniejsze :)

Córka wybrała :

Orzeźwiający deser galaretkowy-   Wybór córki jest też bardzo smaczny uwielbia słodkości wiec się jej nie dziwię , że wybrała właśnie ten smakołyk.

Mąż wybrał :

Boczek w winie - Mięsożerny mój luby co tu dużo mówić teraz chce bym mu zrobiła ten boczek chce poznać nowy smak.

Tak oto wybrane osoby swoje dane mają wysłać  na mejla reksio740@wp.pl . Przekaże je sponsorowi :) Czekam do 24 godziny potem wybiorę kogoś innego .

11:13, rozowakuchnia , Konkursy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 września 2013
Boczek w przyprawach z grilla

Piękna pogodna rodzina i grill. To jest właśnie najlepszy sposób spędzenia miłego dnia z rodziną . "Twój przepis na imprezę!"

Wystarczy boczek , karkówka czy kiełbaska i sosik pyszny ,  a właśnie polecam wam sosik który odkryłam niedawno bardzo prosty . Party Dip Meksykański  z Prymatu  zrobiłam jak pisało na opakowaniu i maczałam sobie w nim boczek upieczony na grillu . Bardzo pyszne.

 

Boczek 2kg

sól  prowansalska do przyprawienia boczku

papryka mielona czerwona ostra

pieprz biały mielony

Boczek posypujemy solą ,pieprzem i papryką mieloną czerwoną  i zostawiamy na noc w lodówce aby przeszło przyprawami . Na drugi dzień zabawa na 102 przygotowujemy sos meksykański  , a dużo naprawdę nie trzeba trochę keczupu wody i jupi mam fajny sosik.

Zebrałam z pola pomidorki takie malutkie koktajlowe w miseczkę na jeden kęs wystarczy, pasowały idealnie do boczku z grilla i sosu do tego ogóreczki chlebek i coś do picia idealny dzień na spędzenie czasu an łonie natury :)

 

 

 

 

 

 

Tagi: grill
10:05, rozowakuchnia , Grillowane
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 września 2013
Mini tarty z musem gruszkowym i masą śmietanowo-malinową

Pyszne małe tarty z nadzieniem gruszkowym i kremem malinowym.

Ciasto na małe tarty :

200 gram mąki tortowej

200 gram mąki krupczatki

250 gram margaryny Kasia

100 gram cukru pudru

3 żółtka

Masa:

gruszki 2 kg

cukier waniliowy 2 łyżki

cukier 100 gram

Przyprawa do dań słodkich Kamis młynek ( 20 razy zakręć młynkiem )

 

1.Na stół wsypujemy mąki dwa rodzaje.

2. Dodajemy posiekana margarynę.

3. Cukier puder.

4. Żółtka.

5. Zagniatamy ciasto i dzielimy na połowę wstawiamy do lodówki na godzinę

6.  Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Masa gruszkowa :

2 kg gruszek obieramy wycinamy gniazda i ścieramy na grubych oczkach ( starkowałam maszynką )

Gruszki starkowane i odciśnięte z soku wkładamy do garnka dodajemy oba cukry i przesmażamy je .

Przesmażony mus z gruszek kładziemy w małe tarty zapełniając środek  - musi być ostudzony już .


śmietana 500ML 30 %

100 gram malin z lasu

Miksujemy śmietanę na sztywno dodajemy maliny i miksujemy zmienia się  kolor i smak :)

Szprycą do wyciskania masy dekorujemy nasze tarty na mus gruszkowy wyciskamy różne wzorki dekorujemy serduszkiem czekoladowym .

 

 

 


 

07:55, rozowakuchnia , Tarta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 września 2013
Zrazy ze schabu

Przepyszne zrazy ze schabu wieprzowego . Pewnie ktoś powie " nie szkoda ci schabu na zrazy " Opowiem tak,  kupiłam w promocji po 12 zł więc nie szkoda :)

Porównałam jednak schab z karkówką i wole robić z karkówki myślę ze mięso jest bardziej soczyste . Chciałam się przekonać i się przekonałam jak smakuje w takim wydaniu .  Idealnie pasuje  do konkursu  "Twój przepis na imprezę!"

1kg schabu bez kości

7 plastrów łososiowej surowej

7 plastrów sera gouda

sól prowansalska

pieprz biały mielony

olej rzepakowy do smażenia

sos Party Dip Meksykański 1 sztuka ( Rozrabiamy go jak piszę na opakowaniu  )

wino półwytrawne czerwone 100ml

 

 

1. Schab kroimy w plastry myjemy osuszamy.

2. Doprawiamy solą i pieprzem i odrobiną czosnku z młynka.

3.Na każdy plaster schabu ( lekko rozbitego ) kładziemy plaster surowej łososiowej i plaster sera.

4. Rozrabiamy sos Party Dip Meksykański i łyżeczką nakładamy na ser.

5. Zwijamy zraziki i wykałaczkami spinamy.

6. Smażymy na oleju rzepakowym z obu stron.

7. Przekładamy do garnuszka i zalewamy sosikiem jaki nam się wytworzył z pieczenia .

8. Dolewamy wody aby zakryło mięso i dusimy , robi nam się sos dolewamy wina i dusimy , aż nam się wygotuje połowę wtedy nasz sos jest już idealny :)

 

 

 

 

Tagi: schab
11:21, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 września 2013
Kruche z budyniem ,bananami i galaretką.

Miała być tarta ale boki zjechały i wyszło kruche ciasto.

                Kruche z budyniem ,bananami i galaretką.

CIASTO kruche:

250 g mąki pszennej, użyłam wrocławskiej

50 g cukru

135 g masła

2 żółtka

szczyptę soli

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

1. Wsypujemy na stół mąkę robimy zagłębienie.

2. Dodajemy margarynę pokrojoną na wiórka.

3. Żółtka wbijamy do środka .

4. Wsypujemy cukier i proszek do pieczenia.

5. Wyrabiamy ciasto i zawijamy we folie i do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.

6. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek.

7. Ciasto na wałek i obklejamy formę

Masa:

1 budyń waniliowy

mleko

cukier

125 gram margaryny

 

Dodatkowo:

galaretki malinowe 2 szt

banany 3 szt

 

 Gotujemy mleko 200 ml , dodajemy budyń rozmieszany w 200 ml mleka z cukrem  .

Studzimy budyń i miksujemy z margaryną.

Masę wykładamy na ostudzone ciasto kruche.

Banany kroimy w plasterki i układamy na masie budyniowej .

Galaretkę rozrabiamy w 800 ml wody , czekamy aż stężeje  i zalewamy budyń.

 



Tagi: bananowiec
10:32, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 05 września 2013
Babka drożdżowa

Postanowiłam zrobić drożdżową babkę to mój debiut nigdy nie robiłam takiej . Skorzystałam z przepisu  Kjopka

2,5 szklanki mąki
szklanka cukru
1/2 torebki cukru waniliowego Kamis
20 dag margaryny
3 jajka
5 dag drożdży
1/3 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia ( tego składnika nie dałam wcale)
szczypta soli ( tego składnika nie dałam wcale)
łyżka rodzynek ( tego składnika nie dałam wcale)
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej ( tego składnika nie dałam wcale)

dodałam od siebie migdały tarte 150 gram

 

 

1. Do szklanki wlać 125 gram mleka , dodać drożdże 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. ( ten zaczyn trzymamy 3 godziny tyle trzeba czekać aby się " napracował" )

2. Do miski wsypałam mąkę.

3 . Do garnuszka włożyłam margarynę rozpuściłam .Do ostudzonej dodałam cukry, jaja, wymieszałam i dodałam do mąki .

4. Teraz dodałam rozczyn z drożdży  i bakalie tarte , wymieszałam wszystkie składniki.

5. Formę od babki wysmarowałam margaryna i obsypałam bułką tarta. Przełożyłam ciasto.

6. Piekłam w 170 stopniach 50 minut.

7. Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem .

06:29, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 września 2013
Mini pizza na wodzie

                  Polecam na damski wieczór .

                                                      Mini pizza

Twój przepis na imprezę!"

Postanowiłam wykorzystać sos Prymat  z konkursu z I Etapu Party Dip Meksykański



Są małe akurat do ręki , jako przekąska. Mi wyszło 25 sztuk a było nas 5 wiec akurat .

Ciasto na pizze :)

500 gram mąki tortowej

50 gram drożdży świeżych

letnia woda 2 szklanki

cukier 2 łyżki

sól szczypta

Dodatki

oliwki zielone 150 gram

ser  gouda 300 gram tarty

pieczarki 200 gram ( kładziemy cienkie surowe plasterki na pizze )

bazylia 2 łyżki

oregano 2 łyżki

zioła prowansalskie

szynka 200 gram

4 szt Party Dip Meksykański Prymat ( rozrabiamy tak jak pisze na opakowaniu )

 

1.  Do miski wsypujemy 500 gram mąki

2. Do szklanki wlewamy 125 ml letniej wody , dodajemy pokruszone drożdże i cukier mieszamy do rozpuszczenia.

3. Teraz dodajemy 2 łyżki mąki mieszamy zostawiamy pod ściereczką , aż zacznie pracować 30 minut wystarczy .

4. W misce jest maka , robimy zagłębienie w niej i przelewamy drożdże, dodajemy resztę wody i soli szczyptę wyrabiamy ciasto.

5. Ciasto wyrobione stało godzinę teraz znowu wyrabiam i dziele je na 25 porcji .

6. Każdą porcję wałkuje na placuszek.

7. Rozrabiam sosy meksykańskie i smaruje ciasto na pizze, posypuje  ziołami .

8. Pieczarki myje kroje w plastry układam na placuszkach posypuje szynką i oliwkami.

9. Piekę 20 minut, wyjmuje posypuje serem i do pieca do rozpuszczenia trzymam.

10. Sos który nam pozostał polewam na małe pizze

 

 

 

07:23, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
Konkurs -z Celebro

Kochani ogłaszam dla was konkurs  , bardzo smaczny zresztą bo kulinarny :)

Temat Konkursu -Wino jako składnik dania -do wyboru

-Deser

-Danie mięsne

-Ciasto

- Karteczka przy daniu " Dla różowej kuchni "

- Danie w raz z przepisem i karteczka wstawiacie na Rozowej Kuchni

Pyszne wina maja dla was  fajne nagrody,  a są nimi " Różowe wina"

 

Dla 3 osób których dania najbardziej mi zasmakują :) Pojedzie takie oto winko różowe

 

Różowe wino Celebro słynie ze swej delikatności. Jest jak muśnięcie wiatru, przynoszącego zapach śródziemnomorskiej plaży. Obiecuje chwile odpoczynku, spokoju i harmonii. Orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów ciast i deserów.

 

Konkurs będzie trwał od 04.09.2013- 12.09.2013

Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 4 dniach roboczych od zakończenia konkursu.  Dane po nagrodę wysyłacie na Reksio740@wp.pl

06:53, rozowakuchnia , Konkursy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 03 września 2013
Burgery na patyku

                                          "Twój przepis na imprezę!"

Postanowiłam wykorzystać sos Prymat  z konkursu z I Etapu Party Dip

Zaprosiłam koleżanki na film dosyć barwny podczas oglądani wcinałyśmy sobie takie oto rarytasy. Dziewczyny były zadowolone. Wieczorek się udał .

Nazwałam je burgery na patyku

Potrzebne nam będzie 500 gram mięsa mielonego ( Kupiłam łopatkę i zmieliłam )

jajko

3 łyżki bułki tartej ( Zalewamy 100 gramami wody jak za mało dolewamy odrobinę )

suszone pomidory z bazylia i czosnkiem 4 łyżki

curry pól łyżeczki

papryka czerwona mielona pół łyżeczki

kurki 300 gram już po ugotowaniu ma być

sól prowansalska do smaku

czosnek 4 ząbki sprasowany

odrobina kucharka do smaku do kurek

olej do smażenia -używam rzepakowego

 

1. Mięso umyłam obsuszyłam , pokroiłam w mniejsze kawałki i zmieliłam.

2. Dodałam jajko sól,pieprz paprykę czerwona mielona czosnek sprasowany ,suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i curry.

3 . Bułkę tarta wsypałam do szklanki zalałam woda spęczniała , dodałam wtedy ją do mielonego mięsa.

4. Wyrobiłam farsz , formowałam owalne kotleciki , miały być paluszki no ale i tak dobrze wyszło .

5. Smażyłam na oleju rzepakowym. Po upieczeniu nadziałam je na patyczki.

6. Rozrobiłam  Party Dip w keczupie jak pisało na opakowaniu.

 

 

14:37, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Komentarze (1) »
Tort na zakończenie lata

 

Torcik makowo-migdałowy 

Poncz wyszedł idealny do tortu polecam wykorzystać :) Wino FRANCUSKIE półwytrawne białe CELEBRO.  Polecam te winko  po obiadku można się delektować  i pobudzać kubki smakowe .

Zapraszam wszystkich serdecznie do

Klubu Celebro

 

  • 5 jajek
  • 50 gram margaryny rozpuszczonej
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 łyżki tartych   migdałów ( Kupuje gotowe BackMit)
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 200 gram maku mielonego ( gotowy kupuje BackMit)

Miksujemy osobno żółtka z połową cukru . Białka miksujemy z drugą połowa cukru .

Do masy żółtkowej wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na najmniejszych obrotach delikatnie zamieszać. Teraz dodajemy migdały, rozpuszczona margarynę  i mak wymieszany , delikatnie zamieszać. Białka dodajemy na samym końcu teraz  bierzemy mikser i delikatnie na najmniejszych obrotach 2-3 razy zamieszać. Przekładamy masę makowo migdałową do tortownicy 26 cm pieczemy na papierze do pieczenia 25 minut w 170 stopniach.

Ostudzony biszkopt kroje na trzy blaty. Dwa z nich nasączam pączem  .

Poncz:

 

Wino FRANCUSKIE półwytrawne białe CELEBRO 200 ML

wódka  czysta 50 ml

cola  150 ml

sok z cytryny 2 łyżki

Wymieszać składniki i nasączać nim biszkopt

 Krem:

Śmietana 30 % 800 ml

czekolada  mleczna 100 gram

czekolada biała do dekoracji 100 gram

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i dodajemy do ubitej śmietany . Przekładamy masą  biszkopt makowo migdałowy. Posypujemy startą czekolada białą .



 

Tagi: tort
04:54, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel