czwartek, 01 października 2015
Paluchy na słodko ze śliwkami

Nuda i jeszcze raz nuda , więc zabieram eis za smakołyki  . Tym razem głównym dodatkiem będą śliwki :) 

Składniki na ciasto paluch-owe słodkie:

300 g maki pszennej typ 500

1 opakowanie drożdży instant 

100 g ksylitolu Kłos - Pol

2 żółtka

150 ml letniego mleka 

40 g roztopionego masła

Dodatkowo:

Śliwki żółte ( duże) 2 kg 

ksylitol 200 gram

Lukier:

ksylitol   Kłos - Pol zmielony 150 g

sok z cytryny 2 łyżki 

 

Nadzienie:

Ze śliwek ściągamy skórkę i wkładamy z pestkami do garnka . Mieszamy kolo 40 minut( śliwki w tym czasie pogubią pestki). Dodajemy ksylitol i nadal mieszamy koło 15 minut. Przecedzamy przez sito śliwki aby pestki zostały . Nadzienie mamy gotowe , zostawiamy do ostudzenia .

Wykonanie ciasta:

Do misy wsypujemy mąkę pszenną ,drożdże instant i cukier, mieszamy. Rozpuszczamy masło , wlewamy do mąki. Podgrzewamy mleko aby było cieple i dodajemy do mąki. Wbijamy żółtka do reszty składników i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera koło 10 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia ( 1.1/2 godziny) . Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę i wałkujemy dwa równe prostokąty. Smarujemy jeden prostokąt nadzieniem śliwkowym i przykrywamy drugim prostokątem. Kroimy na 2 cm paski które zwijamy( jak ślimaka w maszynce ). Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy rozbełtanym jajem . Pieczemy w 170 stopniach 15-20 minut ( zależy jak komu piekarnik piecze) .

 

IMG_1700

 

 

IMG_1698

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (10) »
środa, 30 września 2015
Pączki serduszka

Wariacje kulinarne trwają . Na dziś chcę wam pokazać szybkie pączki w kształcie serduszka .  

Składniki pączki serduszka:

500 g mąki pszennej
1/2  łyżeczki soli
30 g drożdży świeżych 
30 g cukru waniliowego 
100 g schłodzonego masła
1 szklanka wody
 1 jajko

Lukier:

cukier puder 200 g

sok z cytryny 2 łyżki 

Dodatkowo :

Olej do smażenia

 

 

Wykonanie:

 

Do misy wsypujemy mąkę pszenną .Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy  do dołka w mące i delikatnie mieszamy z mąką robiąc zawiesinę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Teraz dodajemy jajko i sól , wyrabiamy ciasto . W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy pokrojone drobno masło. Teraz już tylko zagniatamy rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto wałkujemy na 1 cm i wykrawamy foremką w kształcie  serca  pączki ,zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w głębokiej patelni na oleju. Przekładamy pączki na talerz do stygnięcia . Ostudzone pączki polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny . Pyszneeeeeeeeee.

IMG_1650

 

IMG_16591

 

IMG_1648

 

IMG_1652

 

page48

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Komentarze (2) »
wtorek, 29 września 2015
Prawdziwki marynowane w zalewie octowej

Mamy sezon grzybowy jak widać . Praca wre , wróciłam z lasu i zabrałam zaraz się do czyszczenia. Dziś tylko prawdziwki i kozaki więc łebki pójdą do marynowania,  a resztę do sosu :) 

 

Składniki na zalewę:

3 szklanki wody,

1 szklanka octu 10%,

2 łyżeczki soli,

 3 łyżeczki cukru,

10 ziaren pieprzu,
6 ziarenek ziela angielskiego,
4 liście laurowych,
cebula pokrojona w krążki

Wykonanie zalewy:

Do garnka wlewamy wodę , dodajemy ocet i wstawiamy na gaz.Wsypujemy cukier i sól .Obieramy cebule i kroimy w talarki .Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnkach . Zalewę gotujemy 15 minut.

Grzyby:

Grzyby czyścimy , twarde małe łebki idą  na zalewę . Gotujemy grzyby  koło 20 minut ( wsypujemy łyżkę soli , podczas gotowania zbieramy szum ). Ugotowane grzyby przepłukujemy wodą zimną i wkładamy odsączone do małych słoiczków. Zalewamy przygotowana zalewą , aby grzyby były całkiem zakryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.

IMG_1664

 

 

IMG_1660

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 27 września 2015
Tarta z serkiem na zimno i jagodami

Nie ma to jak sezon na jagody i smakołyki  z nimi . Mamy koniec sierpnia jagód brak w lesie za to w zamrażalce są. Dlatego powstał  sernik na zimno.

Składniki na sernik:

serek danio waniliowy 600 g

śmietana 30% 400 ml

żelatyna 2.1/2 łyżki ( rozpuszczamy w 150 ml wody)

Dodatkowo :

galaretka truskawkowa 1 szt ( rozpuszczamy ją w 400 ml wody)

jagody 300 g

Spód kruchy:

400 g mąki pszennej

4 jajka

śmietana  18% 2 łyżki

cukier 150 g 

 

Wykonanie ciasta kruchego :

 

Do misy wsypujemy przesiana mąkę .

Dodajemy pokrojoną margarynę oraz cukier .

Wbijamy jajka i dodajemy śmietanę.

Wyrabiamy ciasto i zawijamy je w folia aluminiową wkładamy do lodówki na godzinkę . 

Wałkujemy ciasto i przekładamy do formy ceramicznej widelcem robimy dziurki by powietrze dochodziło.

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

 

Wykonanie serka:

 

Miksujemy śmietanę na sztywno.

żelatynę rozpuszczamy i studzimy , dodajemy do niej 4 łyżki ubitej śmietany i mieszamy .

Dodajemy rozrobioną żelatynę do śmietany  oraz serki  mieszamy i przekładamy do ostudzonej tarty.

Wkładamy do lodówki na godzinę do zastygnięcia .

Galaretkę rozpuszczamy godzinę wcześniej w 500 ml wody ostudzoną wkładamy do lodówki .

Rozmrożone jagody kładziemy na serek i zalewamy tężejącą galaretka .

Ciasto wyszło przepyszne .

 IMG_9861

 

 

IMG_9839

 

IMG_9842

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 26 września 2015
Muffiny czekoladowe

No to teraz was zaskoczę , takiej czekoladki  na muffinach jeszcze nie robiłam. Dla was to też będzie miła odmiana . Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę 

Składniki na 36  muffin :

4 jajka

350 g ksylitolu ( można zastąpić cukrem) Kłos - Pol

250 g mąki pszennej + 1 łyżka do wymieszania czekolady

3 łyżki  błonnika kakaowego( można zastąpić kakao )

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy 15 g

1 szklanka mleka

300 g masła, roztopionego

240 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałeczki

2 łyżki mąki do obsypania czekolady 

 Polewa :

200 g gorzkiej czekolady

100 g białej czekolady

 

Wykonanie:

Do misy wbijamy jaja , dodajemy ksylitol i miksujemy na puszystą masę ( potroi się ) . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jaj .Dodajemy pozostałe składniki ( błonnik kakaowy wanilie oraz mleko) nadal miksując. Dodajemy roztopione masło i już mieszamy łyżką. Czekoladę kroimy drobno  i obsypujemy 2   łyżkami mąki i dodajemy do reszty składników. Do formy od muffin wkładamy papilotki i napełniamy je ciastem tak do połowy. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut.

Polewa :

Rozpuszczamy czekoladę gorzką  w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone muffinki. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej , polewamy na czekoladę gorzką .

Razem ze mną  muffiny upiekły:
Bożena , Joasia , Lidka , Danusia , MarzenaAsia , Danuta , Iwonka , Kasia, Dorota

 
IMG_1600

 

IMG_15972

 

IMG_16073

piątek, 25 września 2015
Ciastka guziki

Moi drodzy znowu wzięło mnie na ciastka . Tym razem będą to " guziki " , niespotykane za to ciekawe :) Zainspirowała mnie Joasia 

Składniki na ciastka guziki:

100 g masła 

350 g mąki typ 500

180 g ksylitoli Kłos - Pol (cukier brzozowy dietetyczny )

cukier waniliowy 15 g

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 całe jajko + 1 żółtko

 

Wykonanie:

Rozkładamy stolnicę sylikonową , wsypujemy na nią przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy ksylitol i cukier waniliowy.

Schłodzone masło wyjmujemy z lodówki siekamy nożem i dodajemy do składników i teraz razem wszystko siekamy nożem.

W trakcie dodajemy jajo i żółtko i nadal siekamy nożem z 2-3 minuty.

Teraz raz dwa ugniatamy ciasto rękoma.

 Formujemy kule, zawijamy w folie spożywcza i do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na około 5 mm .

Wykrawamy szklanką kółka , teraz kieliszkiem po środku dociskamy ciasto tak aby widać było rant odciśnięty.

Słomką robimy dwie dziurki po środku i mamy kształt guzika .

Przekładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .  

Pieczemy w 180 stopniach  ok 10-15 minut. Studzimy na kratce.

Ciastka najlepsze są na drugi dzień .

Zamierzam je przechować w metalowej puszcze.

Ciastka są pół kruche :) 

 

IMG_1550

 
IMG_1549

 
IMG_1546

 

IMG_1556

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (8) »
czwartek, 24 września 2015
Chleb z twarogiem

Zrobiłam pyszny chlebek , dodałam do niego twaróg i jogurt naturalny . Całkiem smaczny o chrupiącej skórce . Przepis jest Joasi zainspirowała mnie .  

 

Składniki :

350 g mąki pszennej typ 500

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna

2 czubate łyżeczki drożdży suchych (9 g) - lub 20 g drożdży świeżych ( dałam suche)

180 g twarogu

100 g jogurtu naturalnego

150 g ciepłego mleka

50 g roztopionego masła

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli 

Wykonanie :

Najpierw odmierzyłam obydwie mąki do których dodałam suche drożdże, przesypałam do misy .

Dodałam miękkie masło i jogurt.

Dodałam pokruszony twaróg. 

Wsypałam cukier i sól.

Wyrobiłam ciasto( 10 minut wyrabiałam ).

Zostawiłam ciasto do wyrośnięcia przykryte ściereczka na 3 godziny .

Po 3 godzinach odgazowałam ciasto, wyrobiłam ponownie ,uformowałam bochenek i zostawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.

Po 30 minutach zrobiłam nacięcia na wierzchu trzy i wstawiłam  do nagrzanego pieca pieca.

Piekłam 10 minut w 230 stopniach

potem 15 minut w 200 stopniach 

30 minut  w 180 stopniach

Podczas pieczenia parę razy skropiłam chlebek wodą , tak delikatnie.

IMG_1450

 

IMG_1448

 

IMG_1453

 

page47

środa, 23 września 2015
Komfort równa się nowoczesność

 Każdy ma z nas swój styl, jedna lubi nowoczesność, druga klasykę. Zastanawiałaś się kiedyś, co pasuje do ciebie?

Skojarzenia, skojarzeniami, lecz o gustach można dużo by mówić…

Marzysz o nowoczesnym wnętrzu, szukasz inspiracji???  Każdy z nas czegoś szuka.

Większość z nas właśnie dziś stawia na nowoczesność.

Aranżacja wystroju nie jest wcale taka trudna, wystarczy zajrzeć w głąb siebie i użyć trochę wyobraźni. 

Trochę energii wykrzesać i udoskonalić, poczuć w sobie radość, swobodę i wiesz czego chcesz. 

Potrzebujesz eleganckiego oświetlenia, nowoczesnych mebli, barwnych dodatków. Najważniejszy jest komfort, jeśli dobrze się czujesz w tym, masz tą swobodę to dobierzesz właściwe elementy.

kampanianowoczesnydom90082747131md

 

 

                   

Piękna propozycja na https://www.westwing.pl/ która zachęca do aranżacji w pięknej bieli w wersji scandi  - romantyczna i nastrojowa. Biel z dodatkami złota. Widzimy przepiękną kanapę oraz lustro, które przyciąga wzrok. Kryształowy żyrandol pasuje idealnie - wygląda elegancko i ciepło :) 

Harmonijnacaos_c_1

Zainspiruj się nowoczesnym wnętrzem, pomoże ci w tym https://www.westwing.pl/ 

Praktycznie każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Klasyka czy NOWOCZESNOŚĆ? CO WYBIERASZ?

 

14:39, rozowakuchnia , Artykuły
Link Komentarze (4) »
Ciastka sezamowo - orzechowe

Zajrzałam do szafki , przejrzałam co mam, wybrałam produkty i tak powstały ciastka sezamowo orzechowe .

Lubię robić za każdym razem coś innego dzięki temu powstają smakołyki próby i błędy dozwolone :)  

Składniki:
2 białka

3 łyżki  miodu płynnego

6 łyżek mąki pszennej

40 g margaryny

150 g sezamu

150 g orzechów Pini

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Odmierzyłam i  uprażyłam na patelni orzeszki pinii i sezam , zostawiłam do ostygnięcia .

Ubiłam białka ze szczypta soli na sztywno , dodałam do ubitego białka rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.

Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodałam uprażony sezam z orzeszkami pinii 

Wlałam płyny miód tak na oko 3 łyżki .

Całość wymieszałam , kładłam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekłam 12 minut w 170 stopniach .

Ciastka po upieczeniu są klejące i lekka przylegają , dajmy im ostygnąć i lekko podważając ściągamy z papieru .

 

IMG_1493IMG_1497

 

IMG_1494

 

IMG_14951

 

IMG_1492

 

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 września 2015
Rogaliki z dżemem aroniowym

Kochani na dzisiaj proponuje pyszne rogaliki . Pasują do kawy jak i na przekąskę . Delikatne i bardzo smaczne .

 

Składniki na ciasto rogalik-owe na 24 szt:

1/4 szklanki ciepłego mleka

1 szczypta cukru

12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)

250 g mąki tortowej

1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego 

Dodatkowo:

dżem z aronii

Wykonanie:

Najprostszym sposobem dzisiaj wykonamy rogaliki.

Do misy wsypujemy mąkę ( przesiałam najpierw by grudek nie było ).

Robimy dołek w środku mąki i wlewamy  do niego rozpuszczone drożdże w mleku z łyżeczką cukru .

Teraz delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina którą zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia .

Po 15 minutach dodajemy resztę składników czyli miękkie masło cukier puder z waniliowym  i jajo .

Całość wyrabiamy koło 15 minut i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Po godzinie odgazowujemy ciasto ( uderzamy parę razy pięścią ) i dzielimy je na 4 części.  

Każdą część wałkujemy na " koło" i kroimy na 6 części  .

Łyżeczką nakładamy dżem aroniowy i zwijamy.

Rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut, smarujemy je rozbełtanym jajem i pieczemy 25 minut w 170 stopniach .

IMG_1016

 IMG_10201

 

 

IMG_10221

 page46

poniedziałek, 21 września 2015
Chleb pszenny na drożdżach z pestkami dyni

Na dzisiaj proponuje pyszny chlebek z pestkami dyni . Prosty i smaczny chlebek. Skorzystałam z przepisu  ....

Składniki

600 g mąki pszennej typ 650 

350 – 360 g wody o temperaturze pokojowej

5 g suchych drożdży (lub 10-15 g świeżych)

15 g soli

100 g pestek dyni 

pół łyżki miodu  

 

Wykonanie:

 

Do misy wsypujemy mąkę przesianą , dodajemy do niej drożdże .

wsypujemy sól i zalewamy ciepła wodą .

Dodajemy miód i pestki dyni.

Miksujemy ( końcówka hak) na najmniejszych obrotach koło 15 minut.

Wyjmujemy ciasto z miski i rękoma już wyrabiamy ciasto z 10 minut.

Oliwą skrapiamy miskę i wkładamy ciasto , wkładamy miskę z ciastem do woreczka i zostawiamy tak na 3 godziny.

Ciasto wyrośnie i wtedy wyjmujemy z miski robimy jakby prostokąt i zwijamy ciasto jak roladę dosyć ciasno .

Formujemy bochenek i kładziemy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Zostawiamy go do wyrośnięcia na 20 minut, przecinamy na skos  ostrym nożem tak trzy nacięcia starczą.

Pieczemy w 230 stopniach 10 minut , potem skręcamy do 200 i pieczemy 15 minut ,teraz skręcamy do 180 i pieczemy 30 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy chlebek na kratkę by ostygł .

IMG_1313

 

IMG_1325

 

IMG_1319

 IMG_1318

 

IMG_13131

 

IMG_1309

 

IMG_13301

 

 

niedziela, 20 września 2015
Karkówka z pieca z warzywami

Treściwy obiad mięso warzywa i to jednogarnkowe można powiedzieć . Ziemniaczki ugotowałam tylko osobno. Mięso wyszło delikatne smaczne  i doprawione . Warzywa przepyszne podduszone i zapieczone w sosie który powstał sam z siebie dzięki mięsu i warzywom .

Składniki:

 

karkówka 8-10 plastrów 

pomidor 4 szt  

kabaczek 2 szt takie małe najlepiej albo jeden duży

bulion drobiowy lub wołowy 500 ml

sól i pieprz do smaku 

 

Dodatkowo:

ziemniaki 1 kg

 

Wykonanie:

 

Pomidory sparzyć ,  zdejmujemy skórkę  i kroimy w kostkę wkładamy do naczynia żaroodpornego .

Kabaczek obieramy ze skórki i kroimy w plasterki i dodajemy do pomidorów .

Karkówkę myjemy osuszamy i kroimy w plastry 8-10 plastrów .

Smażymy na rozgrzanym  oleju karkówkę z obu stron , przekładamy na warzywa.

Zalewamy bulionem drobiowym lub wołowym ( jaki przygotujecie to wasz wybór) .

Wkładamy naczynie z mięsem do pieca i pieczemy w 200 stopniach koło 1.1/2 godziny.

Pół  godziny przed końcem gotujemy ziemniaki.

Podane na stół - prawda że wygląda smacznie :) 

 Ps . Podczas smażenia nie użyłam soli i pieprzu 

 

 

IMG_12251

 

IMG_1229

 

IMG_1228

00:00, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 września 2015
Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem

Um jak dzisiaj pachnie pysznie . Wstałam dzisiaj z myślą o pysznej drożdżówce i oto jest . Wyczekana , wytęskniona oraz poskromiona przez moje dłonie. Oj niesforna niesforna drożdżówko . Tak oto finał, a  zarazem koniec. Pyszna drożdżówka została dzisiaj spałaszowana do kawki.  Wypiekanie na śniadanie     Witam serdecznie wszystkie piekące zemną osóbki .

Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem składniki na ciasto :



375 g mąki ( pszenna tym 500)
8 g drożdży instant - 1 paczka
1 jajko i 1 żółtko
50 g cukru
100 g masła ( dałam margarynę )
150 ml ciepłego mleka
1 szczypta soli


Drożdżówka ze śliwkami i twarogiem  nadzienie:

1/2 kg śliwek lub moreli ( dałam śliwki )
150 g twarogu
2 łyżki śmietanki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki pasty waniliowej (nie miałam dałam cukier waniliowy 16 g)

 

Wykonanie ciasta drożdżowego ze śliwkami i twarogiem :

Do misy wsypujemy ( przesianą ) mąkę oraz drożdże.

Dodajemy jajko i żółtko.

Odmierzamy margarynę i cukier , dodajemy do reszty składników.

Zalewamy ciepłym mlekiem i posypujemy szczyptą soli .

Włączamy mikser ( końcówka hak) i na najmniejszych obrotach wyrabiamy ciasto z 5 minut.

Składniki nam się ładnie połączyły , teraz wyrabiamy ciasto rękoma koło 10 minut i zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę ( przykryte ściereczką ).

 Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt  40 cm x 10 cm , kroimy na 3 paski i na każdy pasek kładziemy masę twarogową na  całej długości.

Zwijamy ciasto w rulonik i wkładamy do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia . 

Zakręcamy ciasto jak ślimaczka , po miedzy ranty ciasta wkładamy śliwki lekko wciskając .

Smarujemy ciasto  odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 min.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem :) 

Ps. forma do ciasta okrągła 24 cm .

 

Wykonanie nadzienia:

 

Twaróg , śmietanę,  cukier i cukier waniliowy mieszamy w misce na jednolitą masę  .

Wypiekały ze mną c.d.

 

IMG_1406

 

IMG_1422

 

IMG_1413

 

IMG_14171

 

 IMG_14161

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (7) »
piątek, 18 września 2015
Jabłka zapiekane w cieście

Debiut w mojej kuchni . Jabłuszka zapiekane w cieście.  Postanowiłam wziąć  udział w akcji Ciasto na Niedzielę . Postanowiłam wypróbować swój przepis,  połączenie ciasta kruchego i ciasta ucieranego . W każdym razie wyszło bardzo smacznie :)  

 

Składniki zapiekane jabłka w cieście 


4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
3 żółtka

2 jajka
8  jabłek
1 szklanka ksylitolu ( cukru brzozowego) Kłos - Pol
150 ml śmietany 18%

Dodatkowo:

 

cukier puder do obsypania ciasta po upieczeniu ( zmieliłam ksylitol)

 

Wykonanie:

 

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wsypujemy cukier .

Wbijamy jaja i dodajemy żółtka.

Dodajemy śmietanę do składników 

Wrzucamy pokrojoną margarynę i miksujemy.

Jeśli ciasto jest troszkę za luźne to podsypujemy mąką.

Dzielimy ciasto na połowę i wałkujemy.

Jedną rozwałkowaną część ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( tą od pieca czarną )

Jabłka obieramy kroimy na połowę , wycinamy środki w które wkładamy po parę suszonych żurawin.

Jabłka kładziemy na ciasto , a pod spód żurawina .

Posypujemy cynamonem jabłka.

Wałkujemy drugą połowę ciasta i przykrywamy jabłuszka lekko dociskając.

Pieczemy w 180 stopniach koło 50 minut.

Po upieczeniu obsypałam je cukrem pudrem , pokroiłam w kawałeczki i podałam :)

Piekły ze mną:

 

 Smaczne przepisy
Moje domowe kucharzenie
Eksplozja Smaku
Ala piecze i gotuje

Kuchnia co dnia 

IMG_1272

 

IMG_1282

 

IMG_12861

 

IMG_12941

 

IMG_1281

 

IMG_12981

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (8) »
czwartek, 17 września 2015
Buły śniadaniowe

 

No nadal mnie trzyma  wypiekanie na śniadanie. Najprostsze buły piekę , więc i dla was nie będzie nic trudnego.  Wszak lubimy świeże pieczywo na śniadanie . Mimo że mam maszynę do wypieku chleba , nie korzystam z niej . Lubie sama wyrabiać ciasto, a potem wypiekać chleb czy bułki .

Składniki na najprostsze buły :

 

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy do niej drożdże instant i mieszamy.

Wsypujemy sól , i cukier i mieszamy zalewamy letnią wodą .

Wlewamy olej.

Wyrabiamy ciasto mikserem koło 15 minut na najmniejszych obrotach .

Zostawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia .

Pięknie wyrosło .

Po godzinie wyrabiamy ciasto ponownie .

Wałkujemy ciasto na 1 cm i wykrawamy pucharkiem do lodów .

Zostawiamy do wyrośnięcia  na 20 minut.

Rozbełtanym jajem smarujemy bułeczki posypujemy sezamem , a łopatką drewnianą robimy przedziałek .

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach .

Buki wyszły przepyszne idealne na śniadanie .

 

  • IMG_1215
  • IMG_1214
  • IMG_1216

IMG_1217

 

IMG_12211

środa, 16 września 2015
Mini kebaby ma patyku

Dziś będzie inaczej troszkę frywolnie i smaczne. Wołowina z przyprawami zamienia się w mini kebaby całkiem fajnie i smacznie . Trochę  urozmaicenia nie zaszkodzi. 

Składniki :

wołowina zmielona ( karczek wołowy)

pieczarki 300 g ( starte na tarce)

rozmaryn świeży drobno posiekany szczypta 

tymianek świeży drobno posiekany szczypta

pietruszka świeża drobno posiekana szczypta

pieprz ziołowy szczypta

sól do smaku

papryka ostra pół łyżeczki

jajko 1 szt

bułka tarta 2 łyżki 

Dodatkowo:

bułka tarta do obtoczenia kebabów

olej do smażenia

sos czosnkowy Folwark 

pieczywo 

 

Wykonanie:

Karczek myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy na mniejsze porcję i mielimy na średnich oczkach .

Pieczarki myjemy osuszamy i ścieramy na tarce podsmażamy na patelni  , dodajemy do mięsa ostudzone .

Dodajemy do mięsa rozmaryn tymianek i pietruszkę , doprawiamy solą i pieprzem .

Wbijamy jajo i dodajemy 2 łyżki bułki tartej zamoczonej w wodzie ( ma być spęczniała ) .

Wyrabiamy mięso i zostawiamy na godzinkę by przeszło , umieszczamy je w lodówce 

Po 2 godzinach mięso bierzemy w dłoń i formujemy ruloniki które nadziewamy na patyczki od szaszłyków 

Mini kebaby obtaczamy w bułce i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor ( muszą się usmażyć  )

Podajemy z sosem czosnkowym i pieczywem. 

IMG_0910

 

 

IMG_0906

14:45, rozowakuchnia , Drugie dania
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 września 2015
Warsztaty kulinarne z Develey - Burgerownia

                                                                       Warsztaty z Develey uważam za udane .

11999899_490812091095177_1995840933_n

Opowiem wam trochę o tej fotce wyżej . Roześmiana Joanna z Jurkiem który ma wspaniałe poczucie humoru . We wtorek czyli parę dni do tyłu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Cook Up i Develey. Tematem warsztatów była Burgerownia . Wprowadził nas Jerzy Nogal  w jego cudowne buły z miechem :)  Warsztaty warsztatami jednak miałam okazję od kuchni poznać całkiem ciekawe  smakołyki w tym dniu. Robiliśmy w grupach 4 osobowych różne smakołyki MIĘDZY INNYMI :

Bułka burgerowa

Klasyczny burger wołowy

Domowy ketchup

Aiolo/majonez

ChimichurI

Sos czosnkowy i inne

 Chutney z czerwonej cebuli

Frytki z batatów i ziemniaków 

 

Moja grupa w której byłam " szefem" miała do przygotowania 

Sos tatarski:

jogurt grecki  jeden 

tyleż samo majonezu

miód 1 łyżka 

ogórek konserwowy 4 szt

imbir 1 cm x 2 cm posiekany drobniutko i roztarty

sól i pieprz do smaku 

 

Składniki zostały posiekane , zmieszane i doprawione , a potem wyszedł pyszny sos który trafił do burgerów .

 

Chutney z czerwonej cebuli  ;

 

- 1 kg czerwonej cebuli

ocet balsamiczny

chili 

cukier

Cebula pokrojona w piórka , włożona do garnka . Którą się mieszało co jakiś czas gdzie wydzielał się smaczny sosik z niej ( cebula daje z siebie trochę cukru ) . Podlewana była octem balsamicznym  doprawiona chili i odrobiną cukru . Wyszła przepyszna  .

 

 

Warsztaty były ekstra , nauczyłam się ciekawych trików i poznałam wspaniałych ludzi lubiących gotować . Pasjonatów smaku :) . Wspólne gotowanie trwało 4.5 godziny . Było sporo śmiechu . Jerzy Nogal okazał się całkiem fajny hihi można z nim pożartować jak i ugotować coś pysznego. Dzięki Jurkowi podjęłam wyzwanie i wróciłam z powrotem do drożdży instant :)  Moje buły burgerowe i chałki wyszły idealne . Jurek dziękuje ci ogromnie za wspaniałe warsztaty i za miłą atmosferę .

                                            Tak przygotowany został stół przy którym potem jedliśmy nasze burgery :)

11921960_490811847761868_1339094083_n

                           Nie obeszło się bez smakowania  . Zaduma no no całkiem całkiem smaczny ten sosik :) 

11994412_490812037761849_1279279388_n

                                    Jurek tłumaczy nam w jaki sposób kroić czosnek :) Zdjęcie użyczone od Marzenki :) 

11992430_490812134428506_2101129971_n

 

                                                 Burger Jurek i Joanna czyli MY.....................Pozdrawiamy ..................

12007104_490812094428510_769872727_n

 

Warsztaty były udane , warto jeździć i uczyć się czegoś nowego .

Żegnamy was , a właściwie do zobaczenia na następnych warsztatach. 

14:01, rozowakuchnia , Artykuły
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 września 2015
Ciastka pieczarki

Kochani te ciastka ostatnio zrobiły furorę w necie. Skusiłam się i zrobiłam je . Jak zwykle przepis trochę przekombinowałam , mimo to wyszły przepyszne :) . 

Składniki ciastka pieczarki:


- 2 szklanki  mąki ziemniaczanej

-2 szklanki maki pszennej typ 500

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

-150 g margaryny rozpuszczonej

- 3 łyżki oleju

- 2 jajka

-10  łyżek ksylitolu zmielonego ( cukier brzozowy dietetyczny ) Kłos - Pol

-błonnik kakaowy 1 łyżka Kłos  - Pol

- olejek waniliowy 1 szt

Wykonanie ciastka pieczarki :

Do misy wsypujemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia ( przesiewamy najpierw ).

Dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Wbijamy jaja.

Rozpuszczamy margarynę i dodajemy przestudzona , wlewamy olej.

Wsypujemy zmielony ksylitol , dodajemy olejek waniliowy  .

Wyrabiamy rękoma ciasto .

Dzielimy na mniejsze kawałki i " wałkujemy" jak na kopytka.

Kroimy w mniejsze kawałki ( mi wyszło 102 szt).

Rękoma formujemy kuleczki kładziemy ja na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Butelkę od wody mineralnej sam dzióbek maczamy w błonniku i na każdej kulce dociskamy do połowy i tak mamy nóżkę od pieczarki.

Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach .

IMG_1200

 

IMG_1191

 

IMG_1194

06:12, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (3) »
niedziela, 13 września 2015
Rurki ze śmietaną i czekoladą

Kochani drugi raz   dopiero robię rurki . Całkiem fajna sprawa . Szybkie wykonie i frajda z nadziewaniem.   Akcja Ciasto na Niedzielę 

 

Składniki na rurki :

 

  • 500 g mąki pszennej typ 500 
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 200 g margaryny 
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy 30 g
  • cukier do obtaczania rurek
  • Dodatkowo:
  • czekolada 100 g
  • mleko 2 łyżki 

Wykonanie rurek :

 

Do misy wsypujemy mąkę przesianą .

Dodajemy cukier waniliowy .

Margaryna miękka pokrojona w kostkę.

Śmietana kwaskowa  

Szczypta soli

Zagniatamy ciasto i do woreczka wkładamy , a potem do lodówki na dwie godziny do schłodzenia .

Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto i przekładamy je na stolnicę silikonowa .

Ciasto dzielimy na 4 części  , wałkujemy cienko podsypując mąką aby nie sklejało się.

Kroimy w paski 1.5 cm 

Rurki smarujemy margaryną i zawijamy  je w ciasto lekko na skos tak aby nachodziło jeden na jeden aż do końca.

Przekładamy rurki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy cukrem.

Pieczemy w 200 stopniach koło 20 minut.

Nadziewamy czym chcemy u mnie akurat to śmietana , dodatkowo polane czekoladą .

Polewa :
Czekoladę rozpuszczamy z dwiema łyżkami mleka.

 

 

Razem ze mną rurki piekły:
http://eksplozjasmaku.es/rurki-z-kremem/
http://izioni-smaki.blogspot.com/2015/09/rurki-z-kremem.html
  http://kuchniacodnia.blogspot.com/.../rurki-ze-smietana-z...
 http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/.../rurki...
 http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../rurki...
 http://www.mojewypiekiinietylko.com/.../rurki-z-bita.../...

 

IMG_1161

IMG_1162

 

IMG_1155

00:00, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (9) »
sobota, 12 września 2015
Chleb na owsiance

No kochani kiedy to ja brałam udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Minęło sporo czasu teraz wracam z pysznym chlebkiem gdzie przepis oryginalny wzięłam z tej stronki .    Nie szkodzi , że to nie jest mój przepis oryginał jest tylko jeden prawda :) Pozdrawiam właścicielkę bloga i życzę więcej pysznych nowych przepisów .

Chleb na owsiance

2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x  20 cm

Składniki:

500 g białej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki (4 g) drożdży instant

Owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
 2 łyżki (30 g) miękkiego masła
2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
175 ml mleka

Posypka:
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka płatków owsianych ( Nie dałam płatków tylko dwa kolory sezamu )

Masło i owsiane otręby do wysypania foremek ( Jedną formę wyłożyłam olejem a druga silikonowa wysmarowałam oliwa z oliwek i obsypałam płatkami owsianymi )

 

Wykonanie :

Najpierw odmierzyłam 500 g maki a potem wsypałam do misy .

Dodałam drożdże i wymieszałam.

Do miseczki wsypałam płatki owsiane i rękoma je skruszyłam .

Przygotowałam wrzątek i wlałam go do płatków.

Dodałam masło i miód płynny.

wsypałam sól i zalałam mlekiem .

Rozmieszałam, zostawiłam do przestudzenia,  a potem połączyłam z mąką i drożdżami.

Mikso-wałam ( końcówka hak ) 20 minut na małych obrotach .

Ciasto jest rzadkie co widać na fotce ale nie przejmujcie się tym tak ma być.

Od siebie dodałam do ciasta na sam koniec pół szklanki słonecznika łuskanego .

Jednak stanowczo uważam że to jest za mało . Przynajmniej mogłam dać półtorej szklanki słonecznika .

Tak zniknął że nawet go nie widać.

Zostawiłam na godzinę do wyrośnięcia ciasto. 

Przygotowałam dwie formy od babki .

Do jednej włożyłam papier do pieczenia ,a do drugiej sylikonowej wlałam oliwę z oliwek i wysmarowałam ja .

Następnie obsypałam płatkami owsianymi.

Przełożyłam ciasto do dwóch form i zostawiłam je do wyrośnięcia na około 30 minut.

Piekłam godzinę w 190 stopniach .

Jestem zaskoczona mile . Chlebek piekłam wieczorem , wyjęłam go z foremek i zostawiłam na noc bez żadnego przykrycia . Rano pokroiłam na śniadanie i jakie moje zaskoczenie.

Chlebek żółciutki  miękki normalnie jakby co dopiero upieczony delikatny . Jeszcze nie jeden raz go upiekę jednak dodała do niego słonecznik półtorej szklanki na 100% na pewno :) 

 Piekły ze mną:

Agnieszka z Naturalna kuchnia inspiruje
Agnieszka z Kuchareczka Agusia 
Ala z Ala piecze i gotuje 
Kasia z Mia cucina
Bożenka z Moje domowe kucharzenie
Danusia z Moje Wypieki i nie tylko... 
Wiosenka z Eksplozja smaku 
Marta z Magiczne życie Marty
Kinga z Małe kulinaria
Kasia ze Słodka babeczka
Urszula z Moja kuchnia
Maja z Maja Skorupska
Paulina z Buszująca w kuchni 
Agnieszka z Kuchnia co dnia
Marzena z Kulinarna Maniusia

Dorota z Moje male czarowanie

 

IMG_11241

IMG_1114

 

IMG_1127

 

IMG_11221

 

IMG_1128

IMG_11211

 

czwartek, 10 września 2015
Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami

Słodko korzennie i okazale tak dzisiaj mogę określić ciacho które upiekłam. Kiedy przychodzi ochota to idę do kuchni i piekę .  Nie czekam na zachętę ona sama przychodzi. Wszak gotowanie i wypieki dla rodziny to sama przyjemność :) 

 

Składniki Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami :

 

mąka typ 500 2 szklanki

margaryna 250 g

jaja 4 szt

ksylitol 1 szklanka Kłos - Pol

błonnik kakaowy 3 łyżki

proszek do pieczenia pół łyżeczki

soda pół łyżeczki 

spirytus 50 ml

 

Dodatkowo:

 

powidła śliwkowe  5 łyżek

żurawina suszona 1 szklanka Kłos  - Pol

 

Dekoracja:

 

czekolada mleczna 200 g

mleko 3 łyżki

gwiazdki dekoracyjna ( tyle ile chcesz) 

 

 

Wykonanie Murzynek korzenny z żurawiną i powidłami :

 

Do wysokiego garnka wkładam margarynę , wsypuje cukier, wlewam wodę i czekam , aż się rozpuści .

Teraz dodaje błonnik kakaowy i spirytus chwilkę mieszam i gotowe.

Zostawiam do ostudzenia.

Do ostudzonej masy dodaje żółtka i wsypuje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.

Dodaję żurawinę i powidła , mieszam.

Ubijam białko z odrobina soli na sztywno.

Dodaje ubite białko do masy i delikatnie mieszam.

 

Przekładam masę do formy od kek-sówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę koło godziny w 180 stopniach.

Kiedy murzynek ostygnie polewam go rozpuszczoną czekoladą z mlekiem w kąpieli wodnej.

Obsypuje gwiazdkami i zostawiam do zastygnięcia czekolady .

 

 

IMG_1011

IMG_0997

 

 IMG_1003

13:06, rozowakuchnia , babki
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 września 2015
Bułki burgerowe

Kochani wczoraj byłam na warsztatach z Develey relację  dam w późniejszym terminie ,a dzisiaj chce wam pokazać jak się robi bułeczki burger-owe. Prowadzący Jerzy Nogal robił pyszne bułeczki , a my razem z nim . Wyszły pyszne i delikatne w połączeniu z burgerem wołowym rewelacja.

Składniki na klasyczna bułka burger - owa

500 g mąki pszennej  typ 450-500

jako ( m)

200 ml mleka

50 g masła

saszetka drożdży instant

2 łyżki cukru

Wykonanie  klasyczna bułka burger-owa 

 

Do misy wsypujemy mąkę drożdże i cukier , mieszamy .

Rozpuszczamy w garnku masło , jak przestanie skwierczeć  dodajemy mleko i od razu przelewamy do składników suchych.

Wbijmy jajo i zagniatamy składniki ( jeśli ciasto jest zbyt ścisłe dodajemy odrobinę mleka ).

Zostawiamy ciasto wyrobione w misce na 2 godziny do wyrośnięcia( przykryłam je pokrywką )

Po 2 godzinach dzielimy ciasto na połowę i wałkujemy. Wycinamy szklaną kółka i przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Smarujemy rozbełtanym jajem z odrobina mleka i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po 30 minutach możemy posypać bułki sezamem.

Z drugiej połowy ciasta zaplotłam chałkę.

Bułki i chałkę piekłam 15 minut w  200 stopniach. 

IMG_10411

 

IMG_1042

 

IMG_1045

 

 

page44

20:17, rozowakuchnia
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 07 września 2015
Przetwory - kompot ze śliwek 2015

Czas przetworów trwa nadal . Na dzisiaj przygotowałam kompot ze śliwek , będzie do obiadu a śliwki przeznaczę do ciasta np pleśniak  lub polewka biszkoptowa .

Składniki na kompot ze śliwek :

5 kg śliwek wypestkowanych 

10 łyżek cukru

10 goździków

woda wrzątek 2 litry

Wykonanie kompotu ze śliwek :

 

Śliwki kroimy no połowę i wyjmujemy pestkę.

Do dużej misy ze śliwkami wlewamy wodę i przez chwile myjemy je.

Wyparzamy słoiki do których wkładamy śliwki po samą górę.

Wkładamy do każdego słoika litrowego po 2 goździki .

Zasypujemy śliwki każdy słoik 2 łyżkami cukru.

Zalewamy wrzątkiem , tak do połowy śliwek.

Od zagotowania wody gotujemy 10 minut śliwki .

Kompot na zimę idealny , a śliwki trafia do ciasta .

 IMG_0936crop

00:00, rozowakuchnia , Przetwory
Link Komentarze (1) »
niedziela, 06 września 2015
Szejk wiśniowo waniliowo bananowy

 

Nie ma już upałów ale czegoś się chce , desery miło widziane w moim domu . Nie obeszło się bez szejka domowej roboty .

 

 

Składniki szejk wiśniowo waniliowo bananowy :

soya o smaku waniliowym 500 ml Alpro 

lody wiśniowe 500 ml

banany 4 szt

Dodatkowo:

wiśnie 300 g

śmietana 30% 500 ml

ksylitol 150 g

Wykonanie :

 

Do blendera kielichowego wlewamy napój sojowy o smaku waniliowym .

Dodajemy lody wiśniowe nadal miksujemy.

Na koniec dodajemy banany i miksujemy .

Przekładamy szejka do 5 szklaneczek - wyszedł przepyszny 

 

Lody wiśniowe wykonanie:

 Wiśnie  myjemy i drylujemy następnie miksujemy z ksylitolem .

Osobno ubijamy śmietanę i dodajemy do niej zmiksowane wiśnie .

Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Mieszamy po 30 minutach i znowu wkładamy do zamrażalnika - czynność powtarzamy 4 krotonie i  zostawiamy je do następnego .

 

Ps: Lody zrobiłam dzień wcześniej. 

IMG_08262

 

IMG_08271

00:00, rozowakuchnia , Alpro
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 września 2015
Pyszna pierś z kurczaka w musztardzie

Na dzisiaj zapraszam na pyszny domowy obiad . Pierś z kurczaka z ziemniaczkami i sałatką z pomidorów .

Składniki :

 Pierś z kurczaka 1 kg

musztarda bawarska Develey  1 szt

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

olej  do smażenia

Panierka:

 jajo 2 szt 

bułka tarta  do obsypania piersi

Sałatka :

pomidory 4 szt

 cebula 1 szt

 śmietana 18% 150 g

 sól i pieprz do smaku 

Wykonanie : 

 

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ,  kroimy w " plastry " 

Na każdy plaster piersi łyżką nakładamy musztardę i rozprowadzamy na całej powierzchni .

Doprawiamy solą i pieprzem .

Maczamy w roztrzepanym jaju pierś i obsypujemy bułka tartą.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor .

Sałatka:

Pomidorka smażmy , zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.

Cebule kroimy drobno i dodajemy do pomidorka.

Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz , mieszamy .

podajemy pierś z ziemniaczkami i sałatką  z pomidorka.

 

IMG_08391

 

IMG_08401

 

 

IMG_0841

00:00, rozowakuchnia , Develey
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel