wtorek, 19 września 2017
Torcik z jabłuszkiem, śmietaną i Chia

 

 

Dziś prezentuję wam pyszny torcik mój debiut wyszedł doskonały i w dodatku rodzinka i znajomi myśleli że to agrest jest hi hi.Miłe zaskoczenie ich spotkało torcik mega zaskakująco dobry.Polecam wam go kochani zdrowo i smacznie.

Składniki na biszkopt:

jaja 5 szt

mąka pszenna typ 500 5 łyżek

mąka ziemniaczana 3 łyżki

cukier 4 łyżki

 

Masa jabłkowa z chia:

jabłka 1.1/2 kg

chia 3 łyżki

sok z cytryny z 2 szt

ksylitol 1 szklanka

Dodatkowo:

śmietana 30% 800 ml

czekolada mleczna 200 gram

 

1. Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy obydwie maki przesiane i delikatnie mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia( same dno tylko i przelewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy go na cztery krążki.

 

2. Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka ścieramy na tarce i razem z powstałym sokiem przekładamy do garnka. Zasypujemy ksylitolem i sokiem z cytryny. Prażymy go zagotowania, dodajemy 3 łyżki nasion chia i zostawiamy na 2 godzinki by nam napęczniało( Nasiona chia wchłoną powstały sok i napęcznieją.

 

3. Śmietanę ubijamy na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzona dodajemy do śmietany ( lejemy ciurkiem i delikatnie mieszamy)

4. Zaczynamy od nałożenia masy mlecznej na pierwszy krążek potem jabłka z chia,masa mleczna i jabłka z chia.Masa mleczną smarujemy boki tortu oraz dekorujemy na wierzchu. Połączone smaki idealnie się komponują jabłuszka są słodko kwaśne, a chia nie wyczuwalne.

Ciekawostka:

Nasionka chia pęcznieją po dodaniu płynu, a to dzięki dużej zawartości błonnika. Wypełnia on żołądek przez co zmniejsza uczucie głodu.
Dzięki sporej zwartości białka, zmniejsza apetyt.To idealne źródło kwasów omega 3 i omega 6.

Ksylitol to alternatywa dla zwykłego cukru o zmniejszonej kaloryczności. Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności, głównie gum do żucia i cukierków. Zalecany dla diabetyków.

Image and video hosting by TinyPic

 Po kliknięciu w cukier przeniesiecie się do sklepu gdzie możecie go zakupić :)

witpakksylitol1kgfinlandia1

08:22, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 września 2017
Ciasteczka kruche- Kyslitol i Karob

Od jakiegoś czasu stosuje zamiast cukru ksylitol inaczej cukier brzozowy.Jest dużo zdrowszy od tradycyjnego cukru. Nowością jest również Korab zamienni kakao również zdrowszy dla naszego organizmu.

 

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 280 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru, przesianego (zmieliłam ksylitol)
  • 2 łyżki karobu ( kakao)
  • szczypta soli
  • 4 żółtka

 

Wykonanie:

Na stolnice wysypałam przesianą mąkę, zrobiłam w niej dołek, wbiłam żółtka i dodałam pokrojone drobno masło.Posyłałam cukrem pudrem i szybciutko zagniotłam ciasto.Podzieliłam je na połowę, do jednego z nich dodałam karob i zagniotłam. Uformowane kulki zawinęłam w folią spożywczą i wstawiłam do lodówki do schłodzenia na dwie godzinki. Po tym czasie rozwałkowałam na stolnicy silikonowej jasne ciasto oraz ciemne. Położyłam najpierw jasny pasek i potem ciemny na siebie . Jeszcze odrobinę rozwałkowałam i zwinęłam w rulon. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, a rulonik ciasta pokroiłam w krążki pół centymetrowe.Ułożyłam je na blaszce i wstawiłam do pieca.Piekłam kolo 10 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu przełożyłam na kratkę by ostygły. Krążki wyszły bardzo smaczne i kruche.

 

Ciekawostka:

Karob pasuje  jako dodatek do wypieków – nadaje im ciemną barwę i jest naturalnym słodzikiem.

Ksylitol kaloryczność ma dużo niższą niż cukier  biały – niemal o 40% mniejszą.Substancja, która wygląda i smakuje jak cukier, ale posiada inne, zdrowsze właściwości.

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

 

Produkty które wykorzystałam do zrobienia ciasteczek znajdziecie w sklepie internetowym zdrowymarket24.pl

Image and video hosting by TinyPic

11:18, rozowakuchnia , Ciastka
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 września 2017
Szyneczka w sosie jabłkowo musztadowym z dodatkami

Dziś będzie mięsko i to pieczone w dużym kawałku w sosie jabłkowo musztardowym. Jest to specjalny sosik w słoiczku który przysłała mi Firma Natjun  abym mogła go wypróbować na mojej rodzince i znajomych.Efekt łał mogę śmiało powiedzieć ,że fantastycznie smakuje z mięsem. Nie lukruje mówię jak jest.

Składniki:

szynka 1/1/2 kg

sos jabłkowo musztardowy Natjun 1 słoiczek

pieczarki 6 szt

papryka czerwona 1 szt

ser żółty tyle plastrów ile mamy pokrojonych pasków

pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Szynkę myjemy i osuszamy wycinamy błonki. Kroimy w centymetrowe paski lecz nie do końca przecinamy.Sosem smarujemy każde nacięcie dokładnie aby pokryć całe mięsko. Pieczarki kroimy w plastry i wkładamy po miedzy mięsko paprykę kroimy w paseczki i wkładamy po miedzy mięsko na końcu ser.Ściskamy mięsko i smarujemy pozostałym sosem który jeszcze minimalnie zostanie .Zawijamy w folie spożywczą i do pieca. Pieczemy 1/1/2 godziny w 200 stopniach. Pod koniec odkrywamy mięsko z folii i pozwalamy mu się dopiec. Mięso puszcza wodę i w połączeniu z sosem jabłkowo musztardowym jest przepyszne.Podajemy z ziemniaczkami i mizerią.

Ps: Mięsko po upieczeniu można pokroić w porcję, gdzie bardzo fajnie wygląda na talerzu i polać oczywiście wytworzonym sosem.

 

Ciekawostka:

Sos jest pyszny i delikatny bez substancji konserwujących w 100% naturalny i bez cukru. Można go jeść jako dodatek do kanapek wędlin i mięsa.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

poniedziałek, 11 września 2017
Pizza z grzybami leśnymi

Bardzo dobry obiadek dziś był. Pizza domowa i z tym co lubię czyli grzyby leśne papryka i kiszony ogórek. Rewelacja,nadal czuje ten smak na końcu języka.

Składniki:

grzyby leśne 300 gram po ugotowaniu i podsmażeniu

papryka  czerwona 1 szt

ogórki kiszone 5 szt

oregano 1 łyżeczka

bazylia 1 łyżeczka

zioła prowansalskie 1 łyżeczka

ser 300 g

Składniki na ciasto:

mąka pszenna  typ 650 -400 g

drożdże świeże 30 g

cukier 1 łyżeczka

sól 1 łyżeczka

woda ciepła 1-2 szklanki

olej 2 łyżki

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą i odmierzoną mąkę, robimy dołek w niej.W szklance ciepłej wody rozpuszczamy droższe z łyżeczką cukru i wlewamy je do dołka w mace.Delikatnie mieszamy by powstała zawiesina i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut przykryte ściereczką. Po 15 minutach dolewamy olej i  wodę i wsypujemy sól( nie wlewamy od  razu całą wodę zagniatając ciasto patrzymy czy odchodzi nam od rąk) Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.Kiedy ciasto wyrasta zabieramy się za ugotowanie grzybków i usmażenia ich z odrobiną soli. Ciasto wyrosło więc odgazowujemy je i robimy koło które kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy keczupem .Posypujemy bazylią oregano i ziołami prowansalskimi.Kładziemy podsmażone grzybki paprykę pokrojoną w paseczki i ogórka w plasterki.Wkładamy do pieca i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.Po 18 minutach posypujemy startym serem i trzymamy w piecu do rozpuszczenia.Jemy na gorąco.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

09:18, rozowakuchnia , Pizza
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 września 2017
Babeczki z jabłkami

Jabłuszka czerwone, zielone czy żółte pyszne i zdrowe.Możemy je jeść na "surowo", parzone, duszone gotowane czy smażone.Dziś wam proponuje babeczki z jabłkami i rodzynkami.Szybko się robi, a jeszcze szybciej piecze.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 - 250 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cukier 3/4 szklanki

cukier waniliowy 32 gramy

jaja 2 szt

mleko 1 szklanka

olej 1/2 szklanki

jabłko 1 duże

rodzynki 3 garście

Lukier:

cukier puder 1 szklanka

napój jabłkowy 4 łyżki

 

Wykonanie:

Do misy wkładamy jaja,cukier i miksujemy do momentu, aż będzie pulchna masa.Dodajemy mleko,olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Mieszały łopatką, na końcu dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłuszko( ze skórką) oraz rodzynki. Formę do babeczek smarujemy olejemy i wlewamy ciasto.Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu polewamy lukrem.

Image and video hosting by TinyPic

środa, 06 września 2017
Jabłecznik z mascarpone

Wpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie przypasowało i chcą powtórki z rozrywki . Więc może za jakieś 2 tygodnie je powtórzę.Już dziś was zapraszam na zrobienie.

Składniki na biszkopt:

mąka pszenna typ 500 1 szklanka

mąka ziemniaczana 1/2 szklanki

jaja 7 szt

cukier 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa z jabłek:

jabłka 2 kg

cukier 3/4 szklanki

galaretka cytrynowa 3 szt

Masa mascarpone:

śmietana 30% 400ml

mascarpone 300 g

cukier 2 łyżki

Posypka:

wiórka kokosowe 150 g

masło 100 g

cukier pół szklanki

Wykonanie:

1.Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek i przekładamy jeden biszkopt do tej samej formy wyłożonej papierem.

2.Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce.Przesmażamy je w garnku z cukrem. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wrzątku i przelewamy do jabłek.Mieszamy do połączenia. Chłodne przekładamy na biszkopt i dociskamy drugim biszkoptem.

3. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone nadal miksując już na najmniejszych obrotach,dodajemy cukier.Przekładamy na biszkopt wyrównujemy.

4. Masło rozpuszczamy  z cukrem i wsypujemy wiórka kokosowe. Prażymy do lekkie zarumienienia i ostudzonymi posypujemy na masę na całej powierzchni.Wstawiamy do lodówki na dwie godzinki i potem śmiało można jeść.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

13:14, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 04 września 2017
Lane kluski Hilcona z sosem z żołądków drobiowych

Ciekawość wzięła górę,przeglądam produkty Hilcona i czytam składniki- przyjemne i lekkie zaskoczenie kluseczki zawierają jaja kur z wolnego wybiegu co w dzisiejszych czasach jest rzadkością, zastanawiam się co dziś przygotować na obiad. Zabiegana jestem to fakt lecz uwielbiam pomarudzić też na blogu.Ciekawa jestem czy ktoś przeczyta o czym tu tak marudzę. Jeśli nie  ciekawią was moje przygotowane dania to wasz problem.Tworzyć uwielbiam ale też i czasami lubię gotowe produkty wykorzystać,Zaręczam , że w mojej kuchni są tylko smakołyki, tych co mi nie wyjdą nawet wam nie pokazuje tylko ucząc się metodą prób i błędów doskonale się i robię dalej.Ale dosyć tego marudzenia chce wam dziś troszkę pokazać jak gotowe produkty mogą nam pomóc i w dodatku smakować.

Hiltona ma masę smacznych produktów,jednym z nich są Szpecle- kluski lane które dziś wykorzystałam do mojego sosu z żołądków drobiowych. Kluseczki są gotowe do spożycia- idealne dla zabieganych i nie tylko. Bardzo smaczne, mogę potwierdzić bo jadłam z całą stanowczością stwierdzam, że pasują do zupy jak i do drugiego dania.Pojemność 500 g sporo, na 3 porcję starczy i wystarczy je podgrzać w gorącej wodzie 1-3 minuty

 

Image and video hosting by TinyPic

Szpecle - kluseczki lane podane z sosem z drobiowych żołądków i małosolne ogórki

Danie proste i bardzo smaczne

Składniki:

szpecle- kluseczki lane 500 g

żołądki drobiowe 800 g

marchew starta 2 szt

marchew pokrojona w słupki 1 szt

koperek świeży 1 pęczek

jogurt naturalny 200 g

sól,pierz do smaku

liść laurowy 4 szt

ziele angielskie 4 szt

bulion drobiowy 400ml

 

Wykonanie:

Żołądki drobiowe dokładnie czyścimy i wkładamy je do wody (500ml), wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie listek laurowy,sól,pieprz i  gotujemy na małym ogniu ze dwie godzinki ( Jeśli zbiera się piana to łyżką zbieramy). Marchew startą i słupki dodajemy po 1.1/2 godziny gotowania i kiedy nam zmięknie, a sos nam się zredukuję,wsypujemy pokrojony drobno koperek i dodajemy jogurt naturalny( zamiast śmietany). Jeszcze chwile pomieszamy i mamy gotowy sos. Lane kluseczki podgrzewamy około 3 minut w gorącej wodzie i podajemy z sosikiem i ogóreczkiem małosolnym domowej roboty ( sama zawsze robię).

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

toto

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel