czwartek, 28 września 2017
Ciasto marchewkowo jabłkowe

Dziś zaszalałam normalnie zrobiłam mieszane ciasto i wiecie co !!!!!!!!!!! wyszło Olaboga wymyśliłam całkiem nowe i smaczne ciasto.Uwielbiam kombinować i tworzyć całkiem nowe smaki.Te się udało i polecam wam wypróbować. No troszkę jest pracy ale naprawdę warto.

Składniki:

  • 5 jajek
  • olej niepełna szklanka
  • migdały płatki pół szklanki
  • orzechy laskowe szklanka
  • 1,5 szklanki ksylitolu
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • soda pół łyżeczki
  • łyżeczka cynamonu
  • karob 3 łyżki
  • 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach.

 

Dodatkowo:

  • jabłka 1 kg
  • ksylitol 1 szklanka
  • czekolada  wiórka cytrynowa

 

Wykonanie:

1.Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na małych obrotach wlewając olej.Dodajemy startą marchew,orzechy i migdały.Wsypujemy karob i mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca, pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na trzy blaty.

2. Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce (lub kroimy w kosteczkę). Odciskamy sok i przekładamy do garnka.Przesmażamy z ksylitolem aby powstała masa do przełożenia marchewko-wca. Kiedy nam się przestudzi smarujemy blaty , posypujemy wiórkami cytrynowymi.

Image and video hosting by TinyPic

00:00, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (2) »
środa, 27 września 2017
Jabłecznik śmietanowo bezowy

No to normalnie zaszalałam ,powstało pyszne ciasto i muszę powiedzieć że przepyszne jest. Bomba kaloryczna hi.hi.hi ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi :)

Biszkopt:

jaja 4 szt

mąka pszenna 6  łyżek

ksylitol 1 łyżka

sól szczypta

Masa jabłkowa:

jabłka 1 kg

ksylitol 1 szklana

Masa czekoladowa:

śmietana 30% 500 ml

karob łyżka czubata

ksylitol 1 łyżka

Beza:

5 białek schłodzonych

ksylitol 300 g ( zmieliłam go )

mąka ziemniaczana 1 łyżka

sól szczypta( aby tylko ubić białka na sztywno)

1. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno,dodajemy cukier partiami nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy dosłownie parę sekund.Formę prostokątną wykładamy papierem od dupy strony i wyciskamy małe beziki rękawem cukierniczym jedna obok drugiej by powstała nam złączona beza. Pieczemy w 110 stopniach 20 minut i zmniejszamy do 90 stopni i jakieś ze dwie godziny suszymy( ksylitol potrzebuje więcej czasu)

2. Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach,zostawiamy do ostudzenia.Kroimy w poprzek.

3.Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda i kroimy w kosteczkę.Przesmażamy z ksylitolem na patelni,przecieramy przez sito by masa jabłkowa nie miała grudek.

4.Śmietanę ubijamy na sztywno z ksylitolem i karobem.

Podsumowując: Ostudzony biszkopt smarujemy masą jabłuszka-ową,przykrywamy drugim blatem i smarujemy boki dookoła. Kładziemy śmietanę czekoladową i na wierzch nakładamy beze upieczoną.Lekko przyciskamy i do lodówki wstawiamy. Pysznie smakuje.

 

Image and video hosting by TinyPic

 

 

11:41, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 26 września 2017
Goodest artykuły codziennego użytku

Dziś chciałam pokazać wam gadżety które dostałam do przetestowania od Goodest . Na pierwszy rzut poszła miseczka z sitkiem.Postanowiłam ją wypróbować do takich domowych czynności które każda z nas wykonuję. Zrobiłam szare kluchy które przekładałam do miseczki i pod bieżącą wodą przemywałam.Miseczka się sprawdziła kluseczki idealnie wypłukana, a woda ściekała prosto do zlewu.Polecam płukać w miseczce owoce i ryż to też sprawdziłam i rewelacyjnie to wychodzi.

Goodest ma trzy rożne kategorie Kuchnia, Różne, Dom- wchodzimy i przeglądamy co nas interesuję. Produkty nie drogie i warte obejrzenia,a nóż wam się coś spodoba i kupicie czego naprawdę wam życzę.

Oto produkty które dostałam:

- rękawice do krojenia

- pędzel kuchenny silikonowy z pojemnikiem 2 różne

- drylownica do jabłek

- myjka do butelek i kieliszków

- miska z sitkiem 2 sztuki

- pojemnik do popcornu

- uchwyt na worki z zakupami mały

21731024_1493449414081724_4489628850413277736_n

 

Pierwsze co zrobiłam to wypróbowałam miseczkę, byłam ciekawa jak się zachowa podczas użytkowania i muszę powiedzieć ze spełnia swój obowiązek i jest bardzo praktyczna.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Co bardzo mi się spodobało to uchwyt na worki z zakupami 

Bardzo mi się podobało kiedy szłam na zakupy i siatka nie wrzynała się w dłoń,uchwyt wspaniale się sprawdza. Niby taki gadżet nic nie znaczący ale w codziennym użytkowaniu bardzo pomocny.

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Przypadł mi również do gustu pojemnik na popcorn 

Coś fajnego wsypujemy ziarenka do środka i bez żadnego tłuszczu chwile do mikrofali i may popcorn.

 

Image and video hosting by TinyPic

 

 

Nie zdążyłam wszystkiego przetestować ale to co do tej pory użyłam bardzo mnie zadowala. Muszę pochwalić goodest za pomysłowość i dobre produkty które bardzo mi się przydały. Każda z nas lubi gadżety zwłaszcza te przydatne.Zapraszam do sklepu.

C

piątek, 22 września 2017
Jabłuszka w karmelu z prażonym słonecznikiem

Polecam wam ten pyszny deser.Same smakołyki w nim się znajdują. Prażony słonecznik,jabłuszka w  karmelu( cukier trzcinowy zmielony dałam) do tego pyszna śmietana i amarantus-ki orzechowe

Składniki:

amarantu-ski orzechowe 100 g

cukier trzcinowy zmielony 4 łyżki

słonecznik łuskany 100 g

jabłka 2 szt

sól szczypta

śmietana 30% 400 ml

cukier brzozowy( ksylitol 2 łyżki)

winogron 4 szt

Wykonanie:

Amarantu-ski łamiemy w palcach i wkładamy do czterech szklaneczek(2 na szklaneczkę). Śmietanę schłodzoną ubijam na sztywno z cukrem( ksylitolem) i wkładam do szklaneczek. Słonecznik prażę na suchej patelni z odrobiną soli i ostudzony posypuje na śmietanę.Teraz warstwa amarantusów, śmietana.Jabłuszka myje wycinam gniazdka i kroje w drobna kosteczkę,prażę na patelni z cukrem trzcinowym i ostudzone kładę na śmietanę,dekoruję obranym winogronem i resztą prażonego słonecznika. Schładzam deser i podaję. Pyszny i jeszcze raz pyszny.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

 

                                    Produkty które wykorzystałam w deserku zakupicie na zdrowymarket24.pl

 

Image and video hosting by TinyPic

środa, 20 września 2017
Bezy z ksylitolem

Zastanawiało mnie czy wyjdą bezy z ksylitolem,więc zabrałam się do roboty i stwierdziłam jak wyjdą to wam pokaże.Wyszły więc zobaczcie jak to wygląda. Obawiałam się , że będą brązowe jednak mimo moich obaw wyszły całkiem całkiem. Fakt piekłam je w 110 stopniach jakieś 20 minut, a potem zmniejszyłam do 90 i suszyłam jakieś ze dwie godzinki.Takie beziki maja jakby chłodny smak ale to nawet fajne uczucie a podane  na cieście z kremem to już w ogóle rewelacja. Ależ się rozpisałam hi hi no ale myślę , że waszą ciekawość zaspokoiłam.

Składniki:

5 białek schłodzonych

ksylitol 300 g ( zmieliłam go )

mąka ziemniaczana 1 łyżka

sól szczypta( aby tylko ubić białka na sztywno)

Wykonanie:

Chłodne białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, kiedy piana jest już sztywna dodajemy łyżką po łyżce zmielony ksylitol cały czas miksując na największych obrotach.Kiedy cukier już będzie ubity dodajemy mąkę ziemniaczaną( przesiałam ją nad pianą) i dosłownie parę sekund miksowałam. Rękaw z końcówką jakby gwiazdka przełożyłam do wysokiej szklanki i umieściłam w nim beze która wyciskałam jedna obok drugiej bo robiłam ją specjalnie na ciasto z kremem.( Najlepiej foremkę od ciasta które piekliśmy na odwrocie gdzie kładziemy papier do pieczenia). Jeśli mają być do dekoracji to wyciskajcie w małych odstępach bo jeszcze urosną bezy. Piekłam je w 110 stopniach jakieś 20 minut, a potem zmniejszyłam do 90 i suszyłam jakieś ze dwie godzinki.

Ciekawostka: Ksylitol mniej zwiera bezy dlatego dłużej się je suszy, czasem nawet zmieniają kolor i nie są czysto białe, mi wyszło nie wiem może fuksem. Polecam wam ksylitol bo jest zdrowszy niż cukier zwykły.Możecie go kupić w sklepie zdrowymarket24.pl  jest to najtańszy sklep internetowy i ma sporo " dobrych i zdrowych " produktów.

 

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic Tak wygląda Ksylitol którego użyłam

witpakksylitol1kgfinlandia2

 

 

wtorek, 19 września 2017
Torcik z jabłuszkiem, śmietaną i Chia

 

 

Dziś prezentuję wam pyszny torcik mój debiut wyszedł doskonały i w dodatku rodzinka i znajomi myśleli że to agrest jest hi hi.Miłe zaskoczenie ich spotkało torcik mega zaskakująco dobry.Polecam wam go kochani zdrowo i smacznie.

Składniki na biszkopt:

jaja 5 szt

mąka pszenna typ 500 5 łyżek

mąka ziemniaczana 3 łyżki

cukier 4 łyżki

 

Masa jabłkowa z chia:

jabłka 1.1/2 kg

chia 3 łyżki

sok z cytryny z 2 szt

ksylitol 1 szklanka

Dodatkowo:

śmietana 30% 800 ml

czekolada mleczna 200 gram

 

1. Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy obydwie maki przesiane i delikatnie mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia( same dno tylko i przelewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy go na cztery krążki.

 

2. Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka ścieramy na tarce i razem z powstałym sokiem przekładamy do garnka. Zasypujemy ksylitolem i sokiem z cytryny. Prażymy go zagotowania, dodajemy 3 łyżki nasion chia i zostawiamy na 2 godzinki by nam napęczniało( Nasiona chia wchłoną powstały sok i napęcznieją.

 

3. Śmietanę ubijamy na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzona dodajemy do śmietany ( lejemy ciurkiem i delikatnie mieszamy)

4. Zaczynamy od nałożenia masy mlecznej na pierwszy krążek potem jabłka z chia,masa mleczna i jabłka z chia.Masa mleczną smarujemy boki tortu oraz dekorujemy na wierzchu. Połączone smaki idealnie się komponują jabłuszka są słodko kwaśne, a chia nie wyczuwalne.

Ciekawostka:

Nasionka chia pęcznieją po dodaniu płynu, a to dzięki dużej zawartości błonnika. Wypełnia on żołądek przez co zmniejsza uczucie głodu.
Dzięki sporej zwartości białka, zmniejsza apetyt.To idealne źródło kwasów omega 3 i omega 6.

Ksylitol to alternatywa dla zwykłego cukru o zmniejszonej kaloryczności. Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności, głównie gum do żucia i cukierków. Zalecany dla diabetyków.

Image and video hosting by TinyPic

 Po kliknięciu w cukier przeniesiecie się do sklepu gdzie możecie go zakupić :)

witpakksylitol1kgfinlandia1

08:22, rozowakuchnia , Torty
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 września 2017
Ciasteczka kruche- Kyslitol i Karob

Od jakiegoś czasu stosuje zamiast cukru ksylitol inaczej cukier brzozowy.Jest dużo zdrowszy od tradycyjnego cukru. Nowością jest również Korab zamienni kakao również zdrowszy dla naszego organizmu.

 

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 280 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru, przesianego (zmieliłam ksylitol)
  • 2 łyżki karobu ( kakao)
  • szczypta soli
  • 4 żółtka

 

Wykonanie:

Na stolnice wysypałam przesianą mąkę, zrobiłam w niej dołek, wbiłam żółtka i dodałam pokrojone drobno masło.Posyłałam cukrem pudrem i szybciutko zagniotłam ciasto.Podzieliłam je na połowę, do jednego z nich dodałam karob i zagniotłam. Uformowane kulki zawinęłam w folią spożywczą i wstawiłam do lodówki do schłodzenia na dwie godzinki. Po tym czasie rozwałkowałam na stolnicy silikonowej jasne ciasto oraz ciemne. Położyłam najpierw jasny pasek i potem ciemny na siebie . Jeszcze odrobinę rozwałkowałam i zwinęłam w rulon. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, a rulonik ciasta pokroiłam w krążki pół centymetrowe.Ułożyłam je na blaszce i wstawiłam do pieca.Piekłam kolo 10 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu przełożyłam na kratkę by ostygły. Krążki wyszły bardzo smaczne i kruche.

 

Ciekawostka:

Karob pasuje  jako dodatek do wypieków – nadaje im ciemną barwę i jest naturalnym słodzikiem.

Ksylitol kaloryczność ma dużo niższą niż cukier  biały – niemal o 40% mniejszą.Substancja, która wygląda i smakuje jak cukier, ale posiada inne, zdrowsze właściwości.

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

 

Produkty które wykorzystałam do zrobienia ciasteczek znajdziecie w sklepie internetowym zdrowymarket24.pl

Image and video hosting by TinyPic

11:18, rozowakuchnia , Ciastka
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 września 2017
Szyneczka w sosie jabłkowo musztadowym z dodatkami

Dziś będzie mięsko i to pieczone w dużym kawałku w sosie jabłkowo musztardowym. Jest to specjalny sosik w słoiczku który przysłała mi Firma Natjun  abym mogła go wypróbować na mojej rodzince i znajomych.Efekt łał mogę śmiało powiedzieć ,że fantastycznie smakuje z mięsem. Nie lukruje mówię jak jest.

Składniki:

szynka 1/1/2 kg

sos jabłkowo musztardowy Natjun 1 słoiczek

pieczarki 6 szt

papryka czerwona 1 szt

ser żółty tyle plastrów ile mamy pokrojonych pasków

pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Szynkę myjemy i osuszamy wycinamy błonki. Kroimy w centymetrowe paski lecz nie do końca przecinamy.Sosem smarujemy każde nacięcie dokładnie aby pokryć całe mięsko. Pieczarki kroimy w plastry i wkładamy po miedzy mięsko paprykę kroimy w paseczki i wkładamy po miedzy mięsko na końcu ser.Ściskamy mięsko i smarujemy pozostałym sosem który jeszcze minimalnie zostanie .Zawijamy w folie spożywczą i do pieca. Pieczemy 1/1/2 godziny w 200 stopniach. Pod koniec odkrywamy mięsko z folii i pozwalamy mu się dopiec. Mięso puszcza wodę i w połączeniu z sosem jabłkowo musztardowym jest przepyszne.Podajemy z ziemniaczkami i mizerią.

Ps: Mięsko po upieczeniu można pokroić w porcję, gdzie bardzo fajnie wygląda na talerzu i polać oczywiście wytworzonym sosem.

 

Ciekawostka:

Sos jest pyszny i delikatny bez substancji konserwujących w 100% naturalny i bez cukru. Można go jeść jako dodatek do kanapek wędlin i mięsa.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

poniedziałek, 11 września 2017
Pizza z grzybami leśnymi

Bardzo dobry obiadek dziś był. Pizza domowa i z tym co lubię czyli grzyby leśne papryka i kiszony ogórek. Rewelacja,nadal czuje ten smak na końcu języka.

Składniki:

grzyby leśne 300 gram po ugotowaniu i podsmażeniu

papryka  czerwona 1 szt

ogórki kiszone 5 szt

oregano 1 łyżeczka

bazylia 1 łyżeczka

zioła prowansalskie 1 łyżeczka

ser 300 g

Składniki na ciasto:

mąka pszenna  typ 650 -400 g

drożdże świeże 30 g

cukier 1 łyżeczka

sól 1 łyżeczka

woda ciepła 1-2 szklanki

olej 2 łyżki

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą i odmierzoną mąkę, robimy dołek w niej.W szklance ciepłej wody rozpuszczamy droższe z łyżeczką cukru i wlewamy je do dołka w mace.Delikatnie mieszamy by powstała zawiesina i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut przykryte ściereczką. Po 15 minutach dolewamy olej i  wodę i wsypujemy sól( nie wlewamy od  razu całą wodę zagniatając ciasto patrzymy czy odchodzi nam od rąk) Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.Kiedy ciasto wyrasta zabieramy się za ugotowanie grzybków i usmażenia ich z odrobiną soli. Ciasto wyrosło więc odgazowujemy je i robimy koło które kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy keczupem .Posypujemy bazylią oregano i ziołami prowansalskimi.Kładziemy podsmażone grzybki paprykę pokrojoną w paseczki i ogórka w plasterki.Wkładamy do pieca i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.Po 18 minutach posypujemy startym serem i trzymamy w piecu do rozpuszczenia.Jemy na gorąco.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

09:18, rozowakuchnia , Pizza
Link Komentarze (1) »
czwartek, 07 września 2017
Babeczki z jabłkami

Jabłuszka czerwone, zielone czy żółte pyszne i zdrowe.Możemy je jeść na "surowo", parzone, duszone gotowane czy smażone.Dziś wam proponuje babeczki z jabłkami i rodzynkami.Szybko się robi, a jeszcze szybciej piecze.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 - 250 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cukier 3/4 szklanki

cukier waniliowy 32 gramy

jaja 2 szt

mleko 1 szklanka

olej 1/2 szklanki

jabłko 1 duże

rodzynki 3 garście

Lukier:

cukier puder 1 szklanka

napój jabłkowy 4 łyżki

 

Wykonanie:

Do misy wkładamy jaja,cukier i miksujemy do momentu, aż będzie pulchna masa.Dodajemy mleko,olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Mieszały łopatką, na końcu dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłuszko( ze skórką) oraz rodzynki. Formę do babeczek smarujemy olejemy i wlewamy ciasto.Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu polewamy lukrem.

Image and video hosting by TinyPic

środa, 06 września 2017
Jabłecznik z mascarpone

Wpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie przypasowało i chcą powtórki z rozrywki . Więc może za jakieś 2 tygodnie je powtórzę.Już dziś was zapraszam na zrobienie.

Składniki na biszkopt:

mąka pszenna typ 500 1 szklanka

mąka ziemniaczana 1/2 szklanki

jaja 7 szt

cukier 3/4 szklanki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa z jabłek:

jabłka 2 kg

cukier 3/4 szklanki

galaretka cytrynowa 3 szt

Masa mascarpone:

śmietana 30% 400ml

mascarpone 300 g

cukier 2 łyżki

Posypka:

wiórka kokosowe 150 g

masło 100 g

cukier pół szklanki

Wykonanie:

1.Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek i przekładamy jeden biszkopt do tej samej formy wyłożonej papierem.

2.Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce.Przesmażamy je w garnku z cukrem. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wrzątku i przelewamy do jabłek.Mieszamy do połączenia. Chłodne przekładamy na biszkopt i dociskamy drugim biszkoptem.

3. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone nadal miksując już na najmniejszych obrotach,dodajemy cukier.Przekładamy na biszkopt wyrównujemy.

4. Masło rozpuszczamy  z cukrem i wsypujemy wiórka kokosowe. Prażymy do lekkie zarumienienia i ostudzonymi posypujemy na masę na całej powierzchni.Wstawiamy do lodówki na dwie godzinki i potem śmiało można jeść.

 

 

Image and video hosting by TinyPic

13:14, rozowakuchnia , Ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 04 września 2017
Lane kluski Hilcona z sosem z żołądków drobiowych

Ciekawość wzięła górę,przeglądam produkty Hilcona i czytam składniki- przyjemne i lekkie zaskoczenie kluseczki zawierają jaja kur z wolnego wybiegu co w dzisiejszych czasach jest rzadkością, zastanawiam się co dziś przygotować na obiad. Zabiegana jestem to fakt lecz uwielbiam pomarudzić też na blogu.Ciekawa jestem czy ktoś przeczyta o czym tu tak marudzę. Jeśli nie  ciekawią was moje przygotowane dania to wasz problem.Tworzyć uwielbiam ale też i czasami lubię gotowe produkty wykorzystać,Zaręczam , że w mojej kuchni są tylko smakołyki, tych co mi nie wyjdą nawet wam nie pokazuje tylko ucząc się metodą prób i błędów doskonale się i robię dalej.Ale dosyć tego marudzenia chce wam dziś troszkę pokazać jak gotowe produkty mogą nam pomóc i w dodatku smakować.

Hiltona ma masę smacznych produktów,jednym z nich są Szpecle- kluski lane które dziś wykorzystałam do mojego sosu z żołądków drobiowych. Kluseczki są gotowe do spożycia- idealne dla zabieganych i nie tylko. Bardzo smaczne, mogę potwierdzić bo jadłam z całą stanowczością stwierdzam, że pasują do zupy jak i do drugiego dania.Pojemność 500 g sporo, na 3 porcję starczy i wystarczy je podgrzać w gorącej wodzie 1-3 minuty

 

Image and video hosting by TinyPic

Szpecle - kluseczki lane podane z sosem z drobiowych żołądków i małosolne ogórki

Danie proste i bardzo smaczne

Składniki:

szpecle- kluseczki lane 500 g

żołądki drobiowe 800 g

marchew starta 2 szt

marchew pokrojona w słupki 1 szt

koperek świeży 1 pęczek

jogurt naturalny 200 g

sól,pierz do smaku

liść laurowy 4 szt

ziele angielskie 4 szt

bulion drobiowy 400ml

 

Wykonanie:

Żołądki drobiowe dokładnie czyścimy i wkładamy je do wody (500ml), wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie listek laurowy,sól,pieprz i  gotujemy na małym ogniu ze dwie godzinki ( Jeśli zbiera się piana to łyżką zbieramy). Marchew startą i słupki dodajemy po 1.1/2 godziny gotowania i kiedy nam zmięknie, a sos nam się zredukuję,wsypujemy pokrojony drobno koperek i dodajemy jogurt naturalny( zamiast śmietany). Jeszcze chwile pomieszamy i mamy gotowy sos. Lane kluseczki podgrzewamy około 3 minut w gorącej wodzie i podajemy z sosikiem i ogóreczkiem małosolnym domowej roboty ( sama zawsze robię).

 

 

Image and video hosting by TinyPic

 

 

 

Image and video hosting by TinyPic

toto

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel