poniedziałek, 24 października 2011
Home cooking 22 październik 2011 ROK

                                Witam dzisiaj 22 października  odbywa się u mnie w domu Home cooking uczta połączona z gotowanie z marką Winiar oraz produktami Winiar  a potem relaksem przy stole wspólnym jedzeniem oglądaniem filmu i dobrym winkiem 

                           Oto krótka relacja zdjęciowa ze spotkania

 

 

 

 



   

 

      

 

 

 

 


 

Teraz każdy przedstawi swoje dania które przygotował

Renata Pelc

Joanna Gralik

Katarzyna Mikołajczyk

Sławomir Gralik

MAŁGORZATA PROTOKOWICZ

 

 


 

 

Osoby biorące  udział

Małgorzata  Protokowicz
Katarzyna Mikołajczyk
Renata Pelc
Joanna Gralik
Sławomir Gralik
osoby gotujące :)

PRZEPISY WYKONANE PRZEZ NAS

1 Drobiowe szaleństwo Joanny –KATARZYNA MIKOŁAJCZYK WYKONAŁA

 

  • Pierś z kurczaka 1kg
  • ser 8 plastrów
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Winiar 2szt
  • sos salsa Winiar 1 sztuka
  • sól pieprz
  • bułka tarta
  • jajka 2 sztuki
  • olej do smażenia

1-Pierś z kurczaka kroimy jak na schabowe aby wyszło nam 16 cienkich placuszków wyjdzie :) 2- Delikatnie tłuczemy piersi  polewamy sosem salsa Winiar posypujemy sosem sos sałatkowy koperkowo -ziołowy Winiar  3- Na posypane piersi kładziemy po plastrze sera na to kładziemy następny placuszek rozbity z piersi 4- Posypujemy solą maczamy w roztrzepanym jaku a następnie w bułce tartej 5- Rozgrzewamy olej na patelni smażymy piersi z obu stron aż się zarumienia ser rozpuści piersi się upieką złoty kolorek pojawi się na mięsko jakieś 25 minut i gotowe

2 Makaronowy miks z voka –RENATA PELC WYKONAŁA

  • Makaron penne  300 gram
  • pomidory 4 duże koło 400 gram
  • pieczarki 400 gram
  • marchew 4 duże
  • sos sałatkowy koperkowo-ziolowy Winiar 2 sztuki
  • sos włoski Winiar 1 szt
  • sól
  • pieprz
  • sos barbecue Winiar 1 szt
  • papryka zielona 1 sztuka
  •  
  •  

Najpierw nastawiamy garnek z wodą i do gotującej wody wkładamy makaron gotujemy aż do półtwardości odcedzamy 2- Marchew obieramy i trzemy na tarce wkładamy do woka 3- Pomidory myjemy i kroimy drobno wkładamy do woka 4 - Pieczarki kroimy w grubsze plastry wkładamy do woka zalewamy oliwa  z oliwek 3 łyżkami  5- Dusimy aż marchewka puści sok i warzywa zmiękną i zaczną się dusić 6 paryke kroiimy w paseczki i wkładamy do woka 7-Jak warzywa się pod dusza wtedy ściągamy pokrywkę i podsmażamy je następnie sos barbecue i sos salsa  do woka mieszamy 8- Teraz wkładamy odcedzony makaron i mieszamy 15 minut i gotowe nasz sos zgęstnieje i nic więcej nie robimy mam gotowy obiad całość przekładamy do większego półmiska, a ztamtad na talerze starcza na 6 porcji

 

3 Pizza z sosem Włoskim Winiar big WYKONAŁA  JOANNA GRALIK

  • Ciasto na pizze
  • 500 gram mąki
  • 200 gram mleka letnie Pamiętajmy aby dodać tyle mleka aby konsystencja ciast nie była zbyt klejąca
  • drożdże 1/2 kostki
  • cukier 3 łyżki
  • szczypta soli
  • Papryka zielona
  • Papryka czerwona
  • Paryka zółta
  • sos włoski Winiar 2 szt
  • sos barbecue Winiar 2 szt
  • pieczarki 10 sztuki
  • szynka 10 plastrów
  • ser 10 plastrów
  • sos sałtkowy czosnkowo ziolowy 2szt

 

Najpierw robimy rozczyn z mleka drożdży cukru i mąki do miseczki wsypujemy 500 gram maki i do środka wlewamy rozczyn przykrywamy ściereczka po jakiś 25 minutach możemy ugniatać ciasto i rozwałkujemy placek kładziemy na spód od blaszki z pieca tej czarnej duzej  i na całośc wałkujemy  po czym rozprowadzamy  sos barbecue i  zielona paprykę żótą i czerwoną   kroimy w paseczki pieczarki oraz szynke tez kroimy w paseczki  kładziemy na ciasto posypujemy sosem sałatkowym czosnkowo ziołowym Winiar  i do pieca na 25 minut w 170 stopniach następnie kładziemy 8 plastrów  sera i 5 minut i gotowa pizza na wierzch polewamy sosem włoski  polecam palce lizać

 

 

4 POMYSŁ NA Jeżyki z ryżem i marchewką 2 sztuki WYKONAŁA MAŁGORZATA PROTKOWICZ

Ryż zalać wrzącą wodą, odstawić na 10 minut. Dobrze odcedzić.

Marchew obrać, zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobne paski.

Wymieszać warzywa z mięsem mielonym i ryżem, przyprawić solą i pieprzem. Uformować 8-10 pulpecików. Na patelni lekko przyrumienić pulpeciki z obu stron, przełożyć do garnka. Pomysł na... połączyć z 400 ml wody i 50 ml śmietanki 12% Zalać Jeżyki i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 40 minut.

 

 

5 Penne z kurkami w sosie WYKONAŁ SŁAWOMIR GRALIK

  • makaron penne 300 gram
  • kurki ugotowane 300 gram
  • sos do makaronu Cztery sery z bazylia Winiar 2 sztuki
  • sól pieprz
  • sos sałatkowy wiosenny ze szczypiorkiem  2 sztuki
  • śmietanka 30% 200 gram

 

Kurki smażymy na oleju  doprawiamy sosem sałatkowym wiosenny ze szczypiorkiem 2 - Makaron gotujemy na małym ogniu 7 minut odcedzamy 3- Sos do makaronu rozrabiamy w słoiku i wlewamy do kurek 4- Gotujemy 2 minuty dolewamy śmietanki 5- Makaron odcedzony wsypujemy do sosu wymieszać i mamy gotowy obiad smacznego :)

 

 

6 Mrożona kawa deser WYKONAŁA KATARZYNA MIKOŁAJCZYK

  • 5 wysokich szklanek
  • 5 łyżeczek mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 10 gałek śmietankowych lodów
  • bita śmietana w spraju Winiar 2 sztuki
  • mleko
  • cukier

1- Zalewamy woda po 100  gram kawę niech ostygnie najlepiej 2 - Do ostudzonej kawy wkładamy po dwie gałki lodów śmietankowych 3 - No to bita Śmietana Winiary mieszamy słomka, kawa mrożona wychodzi znakomita 4 dosładzamy po 2 łyżeczki cukru jest lepsze polecam

 

7 jajka  w majonezie WYKONAłA MAŁGORZATA PROTOKOWICZ

5 jajek

Majonez dekoracyjny Winiar

Jajka gotujemy 7 minut odcedzamy  obieramy ze skorupek . Przecinamy na polowe dekorujemy majonezem dekoracyjnym Winiar

8 Rolada mięsna zawijana w sałacie lodowej WYKONAŁA JOANNA GRALIK

  • 3 papryki czerwona zielona żółta
  • łopatka 500 gram zmielona
  • ryż 1 woreczek
  • sos-er 2 łyżki
  • papryka czerwona mielona 2 łyżeczki
  • sól , pieprz
  • sałata lodowa 12 listków
  • sos salsa Winiar 3 łyżki
  • jajko

1 - Łopatkę zmielić dodać jajko 2- Ryz ugotować gotujemy na wolnym ogniu 25 minut odcedzamy myjemy pod wodą 3 -Papryki kroimy w kosteczkę 4 - Mięso , ryz i papryki wymieszać dodajemy pieprz sol smakując żeby nie przesadzić 5- Dodajemy dwie czubate łyżki sos-era oraz 3 łyżki odmierzamy sosu salsa Winiar i 2 łyżeczki czerwonej zmielonej papryki słodkiej 6- Mięso wymieszać posmakować czy nam odpowiada w smaku  jak nie to doprawić 7-Sałatę lodową umyć pod wodą 6 listków kładziemy na spód na to wykładamy nasz farsz mięsny następnie kładziemy znowu 6 listków sałaty lodowej i zawijamy ścisłe nasza roladę 8 - Roladę wkładamy do blaszki takiej do babki i wkładamy do pieca na 1,5 godziny pieczemy w 180 stopniach po wyjęciu pokroić podawać z czym dusza zapragnie

9 Ryż kuskus z sosem Winiar czosnkowo ziołowym

Ryż 2 woreczki WYKONAŁ SŁAWOMIR GRALIK

Sos czosnkowo ziołowy Winiar 1 sztuka

10 Karkówka w sosie czosnkowo ziołowym Winiar WYKONAŁA RENATA PELC

Karkówka 600 gram

Sos sałatkowy Winiar czosnkowo ziołowy 2 sztuki

Jajka 2 sztuki bułka tarta

                Wieczór udał się wspaniale Gotowanie z przyjaciółmi to jest to co trzeba robić częściej Marka Winiar miała wspaniały pomysł proponując  nam  Home cooking Koleżanki już nie mogą się doczekać następnego spotkania kulinarnego  wszystko było udane i jedzenia i gotowanie i wino film apotem wspólny relaks  Na koniec spotkania rozdałam fartuszki na pamiątkę z gotowania Winiarowego .

  



 

Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel